Mamusie wrześniowe 2017 - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-05-09, 17:41   #3631
marttb
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie wrześniowe 2017

Mam czas to nikt się nie udzywa, znikam na chwilę i tyle nadrabiania komputer aż włączyłam
Cytat:
Napisane przez anitaxas Pokaż wiadomość
Dziękuję za przyjęcie

To moja 4 ciąża, ale w domu mam tylko jeden cud - 3letnią córeczkę
Termin porodu 30 września, więc chyba będę gasić światło na poczekalni płeć póki co nie pewna jeszcze.

Juka co do ospy, to z tego co się orientowałam w ostatnim czasie, bo sama byłam w temacie, to każda ciężarna powinna mieć sprawdzony poziom przeciwciał ospy, żeby wiedzieć czy chorowała i na jakim poziomie te przeciwciała są. Przy kontakcie z chorobą (przynajmniej wg moich ginekologów) trzeba się z nimi natychmiast skontaktować i oni podejmują decyzję co dalej. Jeśli nie chorowałaś lub masz niski poziom przeciwciał podaje się specjalną szczepionkę. Więc najlepiej zadzwoń do lekarza prowadzącego i go zapytaj.
Przykro mi z powodu wcześniejszych ciąż, już nie długo będziesz miała drugi cud
To mnie nastraszyłaś trochę, bo ja chciałam dopiero na wizycie powiedzieć o tym lekarzowi. Juka dzwoniłaś do swojego?

Cytat:
Napisane przez maluchna30 Pokaż wiadomość
Patrzce co od koleżanki dostałam!!! Ciuszki dla dziewczynki od rozmiaru 56 😍.

Marttb ja też czekam na komodę i biorę się za pranie i prasowanie, bo latem na poddaszu mam bardzo gorąco i nie wyobrażam sobie tego robić z wielkim brzuchem. A kurzu się nie boję.😉 Jeszcze wózek wyprać muszę i też to chyba w czerwcu zrobię.
Super! To jesteś obładowana ciuszkami u mnie to podobnie wygląda, a ja chcę już porządek
Ja postanowiłam, że wstrzymam się do momentu zakupu ostatnich rzeczy: zamówienie z allegro(łóżeczko i tekstylia), przekąski i woda. Myślę, że do 20.05 będę miała już wszystko i wtedy zacznę prać wszystko i się spakuję do szpitala przez wyjazd nad morze muszę mieć torbę gotową już na 16.06.

Cytat:
Napisane przez karolina0203 Pokaż wiadomość
hej
chetnie sie przylacze do watku bo razem razniej a widze ze sporo dziewczyn tu pisze.

ja tez mam termin na wrzesien, dokladnie 14.09. wczoraj bylam na usg 3d polowkowym i wiemy juz ze bedzie chlopiec. to moja pierwsza ciaza, mam 26 lat. wszystkie wyniki dobre i teraz w 22 tyg czuje sie naprawde dobrze. do 4 miesiaca czulam sie fatalnie, tylko lezalam, bardzo malo jadlam, bylo mi niedobrze 24 godz na dobe a chlopak dla mnie gotowal bo umarlabym z glodu, nie mialam sil stac na nogach. do tego kilka innych nieciekawych doleglowosci. takze teraz jest bez porownania. dla odmiany teraz apetyt dopisuje, co 2 - 3h mocne ssanie w zoladku i wilczy glod, jesli dluzej zwlekam z jedzeniem to sil braknie. ciezko mi ocenic czy czasem nie jem za duzo ale co mam zrobic jak jestem glodna, caly czas mam wrazenie ze jestem niedojedzona. moze brakuje mi witamin? L4 u ginekologa dostalam praktycznie od razu gdy dowiedzialam sie o ciazy, minal juz 3 miesiac jak odpoczywam w domu, strasznie to nudne

nie uwazam ciazy za stan blogoslawiony ja bym juz wolala urodzic, niby tylko 5 kg na plusie ale zauwazylam juz ze cos dziwnie mi sie odklada na pupie i biodrach co dla kobiety nie jest komfortowe. pocieszam sie ze jeszcze tylko 4 miesiace i bede wygladac jak czlowiek i moje ciagle braki sil sie skoncza. troche mi glupio podczas rozmow z mamami bo kazda opowiada ze czula sie super i ze ciaza to nie choroba a ja mam tylko do opowiedzenia ze u mnie bylo odwrotnie. do teraz nie mam sil na wiele rzeczy.

moim najwiekszym 'zmartwieniem' na teraz jest kwestia mieszkania. wynajmujemy spoko mieszkanko ale za male dla 3 osob bo tylko 2 pokoje. rozgladamy sie za jakims fajnym ale nie ma nic sensownego do wyboru a byle czego nie kupimy bo to w koncu bedzie najwiekszy kredyt naszego zycia. z tego powodu jeszcze nie kupilismy zadnego lozeczka mebelkow i troche mnie to wkurza bo czlowiek nie wie co robic.

dziewczyny ile macie kg na plusie? gdzie wam sie tluszczyk odklada? tez mialyscie przerabane przez pierwsze miesiace? ktos jeszcze tak jak ja nie moze sie doczekac konca ciazy?
Nie znoszę tekstów, że ciąża to nie choroba, ja ewidentnie odczuwam jakies utrudnienia w normalnym funkcjonowaniu, jest lepiej niż na początku, ale teraz plecy zaczynają dokuczać i pewnie z dnia na dzień będą bardziej.
Ja mam 9kg na plusie Najwięcej przybyło mi w piersiach i , no teraz już brzuszek też jest całkiem okazały i zaczynam widzieć jakieś fałdki w boczkach Lubię świadomość, że mała jest u mnie w brzuszku, przez to lubię być w ciąży, ale poza tą świadomością wszystko inne mi przeszkadza. Szybko się męczę, tyję, przytulanki z mężem też są takie spokojniejsze, wypryszczyło mnie, wszystko muszę robić z myślą, żeby się nie przemęczyć. Takie funkcjonowanie jest męczące, bo ja zawsze byłam taka szybka i niespokojna. Także czekam z niecierpliwością na małą obok mnie!

Cytat:
Napisane przez czbasia Pokaż wiadomość
Witam nowe mamusie
A ja jeszcze pyt o ruchy. Jak i gdzie czujecie? Widac "golym okiem" czuc pod reka? U mnie czuje pikniecia takie mini kopniaki i tyle. Pod reka nie😳

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja pierwsze wypinanie poczułam 17t0d, konpiaki później. Gołym okiem dużo później można było je dostrzec, ale ręką były wyczuwalne od samego początku. Moja jest położona poprzecznie, także ciagle czuję ją poniżej pępka, nóżki ma po lewej stronie i tam najczęściej kopie, a wypinanie czuję po środku i po prawej stronie (główka i du.ka).

Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość
Przez pierwszy rok i tak bedziecie z dzieckiem w jednym pokoju, więc szkoda nerwów na szybką zmianę mieszkania.
Ja we wrześniu kupiłam 2 pokojowe dla trójki, a tu nagle drugie dziecko w drodze.. powinnam się chyba załamać

Ja dopiero od dzis jestem na l4. Wczesniej bylam prawie miesiac na urlopie i przytylam 3 kg.. :/ a tu jak na zlosc nie ma pogody na spacery i place zabaw.

My też mamy dwa pokoje i nie mamy zamiaru nic zmieniać, na początku mała będzie z nami, swój pokój dostanie jak już zamieszkamy w naszym własnym domu, czyli minimum 3 lata.
No to odpoczywaj teraz ile możesz!

Cytat:
Napisane przez BLOND_PRINCESSKA Pokaż wiadomość
Wróciłam ze szkoły rodzenia jutro i pojutrze odrabiam zaległe zajęcia więc spoko
Dostałam dary losu w postaci butelki Aventu, sudocremu i miliona próbek i poradników

Marta damy radę najwyżej facetów się zagoni do roboty

Pawie u mnie szkoła rodzenia jest od 21 tc, ostatnie zajęcia mam 8 sierpnia, tzn wtedy jest pożegnanie z ciachem i kawką

Maluchna o mamo ile rzeczy masz do przejrzenia

Witam nowe mamuśki

PS. Ja przytyłam 5 kg jak na razie, widzę nie tylko większy brzuch, ale też bioderka. No trudno, później będziemy się tym martwić

PS.2 Dziewczyny nie stresujcie się glukozą, jak lubicie słodycze to jest do przeżycia

Dobra idę robić obiadek
Dla samych prezentów bym poszła na szkołę rodzenia Super, że możesz odrobić zajęcia!
No u nas mąż jest tym prasującym - zawsze on mi prasuje ciuchy, ale jak ja siedzę w domu, a on w pracy to nie chcę zwalać tego na niego.
Co na obiadek? Ja jutro robię młodą kapustkę, z ziemniaczkami i filetem

Chwalę się! Byłam na mieście - odebrałam zdjęcia, kupiłam album, 2 torby do szpitala (średniej wielkości), koszulkę do porodu, termos, gumki do włosów (z 20 sztuk), zjadłam gofra W tym miesiącu kupuję praktycznie całą resztę i zostanie mi tylko do zakupienia wanienka i jeszcze więcej pampersów i chusteczek mokrych.

(...)wszyscy się spotkamy, więc nie będziesz już sam,
spotkasz ludzi, których tak bardzo kochałeś,
choć lata nie widziałeś, nadal kochać nie przestałeś ❤

Edytowane przez marttb
Czas edycji: 2017-05-09 o 17:44
marttb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-09, 18:01   #3632
193b1b6e1ddfcb4e7f6608e02b30ba9b0746877a_687197910e488
Konto usunięte

Jejuu ale mam dzisiaj dzień lenia. Cały czas jestem w piżamie...

Dziś wtorek! Za równy tydzień zaczynamy sr
193b1b6e1ddfcb4e7f6608e02b30ba9b0746877a_687197910e488 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-09, 19:01   #3633
lilka_vanilka
Zakorzenienie

A ja dzis siedzę u mamy, która non stop kaze mi cos jesc B-)

lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-09, 19:04   #3634
juka_juka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marttb Pokaż wiadomość
Mam czas to nikt się nie udzywa, znikam na chwilę i tyle nadrabiania komputer aż włączyłam

To mnie nastraszyłaś trochę, bo ja chciałam dopiero na wizycie powiedzieć o tym lekarzowi. Juka dzwoniłaś do swojego?

Super! To jesteś obładowana ciuszkami u mnie to podobnie wygląda, a ja chcę już porządek
Ja postanowiłam, że wstrzymam się do momentu zakupu ostatnich rzeczy: zamówienie z allegro(łóżeczko i tekstylia), przekąski i woda. Myślę, że do 20.05 będę miała już wszystko i wtedy zacznę prać wszystko i się spakuję do szpitala przez wyjazd nad morze muszę mieć torbę gotową już na 16.06.

Nie znoszę tekstów, że ciąża to nie choroba, ja ewidentnie odczuwam jakies utrudnienia w normalnym funkcjonowaniu, jest lepiej niż na początku, ale teraz plecy zaczynają dokuczać i pewnie z dnia na dzień będą bardziej.
Ja mam 9kg na plusie Najwięcej przybyło mi w piersiach i , no teraz już brzuszek też jest całkiem okazały i zaczynam widzieć jakieś fałdki w boczkach Lubię świadomość, że mała jest u mnie w brzuszku, przez to lubię być w ciąży, ale poza tą świadomością wszystko inne mi przeszkadza. Szybko się męczę, tyję, przytulanki z mężem też są takie spokojniejsze, wypryszczyło mnie, wszystko muszę robić z myślą, żeby się nie przemęczyć. Takie funkcjonowanie jest męczące, bo ja zawsze byłam taka szybka i niespokojna. Także czekam z niecierpliwością na małą obok mnie!

Ja pierwsze wypinanie poczułam 17t0d, konpiaki później. Gołym okiem dużo później można było je dostrzec, ale ręką były wyczuwalne od samego początku. Moja jest położona poprzecznie, także ciagle czuję ją poniżej pępka, nóżki ma po lewej stronie i tam najczęściej kopie, a wypinanie czuję po środku i po prawej stronie (główka i du.ka).

My też mamy dwa pokoje i nie mamy zamiaru nic zmieniać, na początku mała będzie z nami, swój pokój dostanie jak już zamieszkamy w naszym własnym domu, czyli minimum 3 lata.
No to odpoczywaj teraz ile możesz!

Dla samych prezentów bym poszła na szkołę rodzenia Super, że możesz odrobić zajęcia!
No u nas mąż jest tym prasującym - zawsze on mi prasuje ciuchy, ale jak ja siedzę w domu, a on w pracy to nie chcę zwalać tego na niego.
Co na obiadek? Ja jutro robię młodą kapustkę, z ziemniaczkami i filetem

Chwalę się! Byłam na mieście - odebrałam zdjęcia, kupiłam album, 2 torby do szpitala (średniej wielkości), koszulkę do porodu, termos, gumki do włosów (z 20 sztuk), zjadłam gofra W tym miesiącu kupuję praktycznie całą resztę i zostanie mi tylko do zakupienia wanienka i jeszcze więcej pampersów i chusteczek mokrych.

Nie dzwoniłam.Tak jak pisałąm wcześniej źle napisałam posta bo pisałam z tel.Ja nie miałam bezpośredniego kontaktu tylko mąż.On na sto procent chorował.Czytałam wypowiedź lekarza że wirus ginie na ubraniu bardzo szybko i nie ma możliwości się przenieść.W innym wypadku nawet wyjscie do sklepu byłoby groźne bo np może być tam kilkoro dzieci które już wirusa mają ale nie mają jeszcze objawów.Ale tak na spokojnie pomyślałam że ja chyba miałam.Skoro mama mówiła że na bank albo ospa albo odra a na odre byłam szczepiona to podejrzewam że to była ospa.Bo pamiętam że mama broniła mi się drapać.
juka_juka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-09, 19:15   #3635
ostatni_dzien_lata
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pawie Pokaż wiadomość
Ja też mam zakodowany ten 24tc. Tak jak pisałam mnie pasuje pójść dokładnie w 23t0d wizytę mam 23t6d i na nią mam mieć wyniki, więc chyba gin wiedziała co robi
Pewnie jest tak, jak napisałaś... cóż, krótko mówiąc - nie ma lekko
Ja mam na skierowaniu 75g i w sumie będę miała 3 pobrania już jestem z lekka osr.ana
Szkoła rodzenia? Już? A ja się ciągle nie mogę zabrać za to, żeby w ogóle zadzwonić i się zapisać
W ogóle mam wrażenie, że jestem mocno w tyle względem Was...
Cześć na kiedy dokładnie masz termin? Jak się czujecie? Napisz coś więcej o sobie

marttb, dla mnie też to ciut za wcześnie. Też mam już jakieś ciuszki i mnie kuszą, żeby je wyprać itd., ale wydaje mi się to na razie bez sensu

U mnie dziś zdecydowanie lepiej z samopoczuciem tylko ta pogoda ale podobno idzie ku lepszemu...
Moja gin powiedziała, że krzywą mam zrobić pomiędzy 24 a 28 tygodniem. Wizytę mam 25t3d więc zrobię kilka dni przed. Długo się u was czeka na wynik?
U mnie teoretycznie w większości szkół rodzenia (i tych płatnych i tych na NFZ) trzeba się zapisywać przed 21 tygodniem. Ja się akurat w ostatnim terminie wyrobiłam ale pani przy zapisie powiedziała, że trafiają się panie w bardziej zaawansowanej ciąży i też nie jest to dla nich problemem, bo wtedy po prostu chodzą do różnych grup żeby tematy nadrobić. Wczoraj byliśmy z mężem na pierwszych zajęciach. Czysta teoria ale jestem zachwycona bardzo fajna pani prowadząca, rozgadana, ciekawe tematy się szykują, nawet zajęcia z fizjoterapeutą będą no i pierwsza pomoc. Mała grupa około 10 kobiet. Mąż nawet nie protestował w kwestii swojej obecności ale stwierdził, że tematy bardziej fizjologiczne powinny być omawiane wyłącznie w grupie kobiet żebyśmy nie czuły się skrępowane opowiadając np. o problemach jelitowych przy obcych chłopach

Cytat:
Napisane przez karolina0203 Pokaż wiadomość
[.....]

dziewczyny ile macie kg na plusie? gdzie wam sie tluszczyk odklada? tez mialyscie przerabane przez pierwsze miesiace? ktos jeszcze tak jak ja nie moze sie doczekac konca ciazy?
U mnie jak narazie jeszcze 2 kg na minusie od wagi sprzed ciąży brzuch już mocno widoczny, jem sporo i to głównie produkty mączne (pierogi ruskie mogłabym jeść co dzień) ale też sporo warzyw i owoców a waga rośnie bardzo powoli. Jedynie słodycze mi nie bardzo podchodzą i właśnie dlatego obawiam się jak ja wypiję tę glukozę przy krzywej cukrowej.

Cytat:
Witam nowe mamusie
A ja jeszcze pyt o ruchy. Jak i gdzie czujecie? Widac "golym okiem" czuc pod reka? U mnie czuje pikniecia takie mini kopniaki i tyle. Pod reka nie😳

U mnie ruchy to i takie przekręcanie w brzuchu i kopniaki - takie puknięcia, głównie po lewej stronie poniżej pępka i takie jakby wypychanie też po lewej stronie. Wypychanie jest najgorsze bo nieprzyjemne, brzuch po jednej stronie twardnieje, uciska, przeszkadza i lekko kłuje. Ale trwa to około minuty więc nie jest bardzo upierdliwe. Przez brzuch ręką ruchy czuję delikatnie, mąż się załapał kilka razy ale przez swoje spracowane i stwardniałe dłonie niewiele czuje a żem otłuszczona po brzusznej stronie ciała to ruchów jeszcze nie widać gołym okiem.
ostatni_dzien_lata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-09, 19:54   #3636
89Otojestkasia
Rozeznanie

Ale sie rozpisalyscie w piatek wkraczamy w 22 tc i kopniaczki czuje bardzo wyraźnie mąż tez czuje i wiem tez czasami tzn czuje jak dzidziuś mocno sie kręci ale nie wiem co gdzie jest wiem napewno ze jest bardzo aktywny bo czuje coś prawie cały czas i bardzo sie z tego cieszę bo jestem spokojniejsza my szkole rodzenia zaczynamy w czerwcu juz sie nie moge doczekać czwartkowego usg połówkowego tak mnie wczoraj zafrapowalyscie tym badaniem glukozy po 2 godzinach ze aż obdzwonilam moje koleżanki i żadna nie była 3 razy kuta tylko różniła sie gramatura glukozy albo 50g albo 75g... moze w Łodzi lekarze tak zalecają - to dziwne miasto wiec nic mnie nie zdziwi dodatkowymi kilogramami nie przejmujcie sie myśle ze znikną tak nagle jak sie pojawiły. Co do wyprawki ja nadal nic niemam - zabiorę sie za to w czerwcu

89Otojestkasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-09, 20:05   #3637
madzieeek
Wtajemniczenie

Melduję się i ja po połówkowym
Jurek nadal jest Jurkiem, ma wszystkie narządy na swoim miejscu, wszystkie wymiary jak należy. Układa się główkowo no i jest okrutnym śpiochem - przespał całe badanie. Najwyraźniej przejął już upodobania rodziców - w ciągu dnia odsypia, a zarywa noce - co wcale mnie szczególnie nie cieszy No ale oboje z jego tatą mamy dokładnie tak samo: jesteśmy super-fanami drzemek w ciągu dnia, funkcjonujemy bardzo długo w nocy i potrafimy spać do południa Ja też jeszcze całkiem niedawno bardzo bogate nocne życie prowadziłam, a i z imprez o 7 rano często wracałam
To że rośnie we mnie "nocny Marek" zauważyłam zresztą niedawno - kiedy poczułam pierwsze ruchy. Jakoś od poprzedniego tygodnia. Jest to tak delikatne, że początkowo nie zwróciłam uwagi i myślałam, że to jelita Ale zaczęło się to często powtarzać, ciągle w tym samym miejscu i zwykle późnym wieczorem właśnie (póki co czuję tylko ja "od wewnątrz" - ręką nie da się wyczuć, tym bardziej nie widać tego). Nastawiam się więc już psychicznie na nieprzespane noce - i to bynajmniej nie z powodu mojego imprezowania

Jeśli o mnie chodzi, to mam już z 7 kg na plusie - sporo, ale przy moim wzroście aż tak bardzo nie widać. Trochę poszło w brzuch, a trochę w boczki z tego co widzę No i w biust sporo - przeskoczyłam już trzy rozmiary miski, a wciąż wydaje mi się, że staniki za małe mam :/
No i mam olbrzymi problem z jakimiś dziwnymi wypryskami/pryszczami, które pojawiły mi się na szyi (z dwojga złego lepiej że tam, a nie na twarzy ). Nigdy w życiu czegoś takiego nie miałam, nawet jako nastolatka, a tu takie wielkie bolące wulkany... A podobno to dziewczynka odbiera urodę
Mam też pełno jakichś wyprysków na dekolcie, ale tu obstawiam, że zapychają mnie te wszystkie balsamy, oliwki i inne badziewia, którymi się nałogowo smaruję - nie cierpię tego i przed ciążą używałam ewentualnie lekkiego balsamu - sporadycznie po depilacji czy opalaniu. No ale boję się rozstępów, więc się smaruję tymi wszystkimi specyfikami

Z tą ospą to trzeba bardzo uważać - to cholerstwo roznosi się błyskawicznie - przynajmniej w przedszkolu Ja przechodziłam, ale mimo tego moja ginekolog na samym początku jak zlecała mi szereg badań, to zleciła sprawdzić też właśnie ospę, różyczkę itd.

byłam kiedyś "aparatką"!
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1168

Edytowane przez madzieeek
Czas edycji: 2017-05-09 o 20:08
madzieeek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-10, 07:11   #3638
BLOND_PRINCESSKA
Magda ;)

Witam się po morfologii, w nagrodę kupiłam sobie drożdżówkę
Zaraz zbieram się na kolejną szkołę rodzenia

Chciałam Wam napisać kilka przydatnych rzeczy o których wczoraj mówiła położna

-pieluszki tetrowe - kupić dużo, ok. 20 szt., przydają się do wszystkiego
-nie kupujemy myjki takiej zakładanej na rękę, jest bardzo szorstka. O wiele lepiej sprawdzają małe (ok.15x15 cm) pieluszki bambusowe. Są naprawdę bardzo mięciutkie
-termometr kupujemy jeden bezdotykowy i możemy mierzyć nim wszystko (wodę, pokarm, temp. dziecka), polecała Microlife
-polecała emolienty do kąpieli, mówiła, że dużo mam mówi że "nieee, bo jak emolient nie pomoże to już nic nie pomoże", wg niej to mało prawdopodobne, aby dziecko było uczulone na emolient, a lepiej zapobiegać niż leczyć.
-nożyczki do paznokci, nie kupować zestawów po 10 zł, bo nie da się tym obciąć paznokci i trzeba i tak zainwestować w coś lepszego. Najlepiej kupić takie ze stali chirurgicznej. Paznokcie malucha są bardzo giętkie i ciężko je obciąć takimi plastikowymi nożyczkami.
-podobnie ze szczotką do włosów, kupić taką z naturalnego włosia, mówiła że mamy polecają lullalove
-proszek do prania polecała Jelp, płuczemy w samej wodzie
-na laktację najlepszy femaltiker, nie ma wpływu na dziecko
-butelki Lovi lub Avent
-do noska Frida
-na brodawki czysta lanolina
- a i materac polecała lateks kokos, ale z tego co widzę to drogie są

Dostaliśmy listy wyprawkowe, ale wypisałam swoje notatki, może komuś się przydadzą
Ogólnie położna ze stażem na pewno 20 letnim, ale widać że interesuje się nowinkami i tym co się sprawdza u mam

Idę kończyć koszyk na gemini i już się boję
BLOND_PRINCESSKA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-10, 07:29   #3639
BLOND_PRINCESSKA
Magda ;)

tak to wygląda, a i tak wszystkiego w gemini nie znalazłam
i o gatkach zapomniałam, muszę dodać
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg gemini 1.jpg (70,8 KB, 50 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg gemini 2.jpg (69,5 KB, 44 załadowań)
Stary 2017-05-10, 08:22   #3640
czbasia
Zakorzenienie

Ja dzis wizytuje. Ost usg mialam prenatalne w13tc i obawy sa. Teraz 21tc wiec polowkowe u mojego lekarza. Chociaz to prenatalne specjalistyczne polowkowe na 20 maja.
Musze witaminy kupic. Bralam femibion2 koncza aie ale jakos mi po nich nie za dobrze. Wy co lykacie?

Edytowane przez czbasia
Czas edycji: 2017-05-10 o 08:24
czbasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-10, 08:31   #3641
89Otojestkasia
Rozeznanie

Cytat:
Ja dzis wizytuje. Ost usg mialam prenatalne w13tc i obawy sa. Teraz 21tc wiec polowkowe u mojego lekarza. Chociaz to prenatalne specjalistyczne polowkowe na 20 maja.
Musze witaminy kupic. Bralam femibion2 koncza aie ale jakos mi po nich nie za dobrze. Wy co lykacie?

Mnie po femibionie strasznie mdlilo. Biorę pregne plus. Jest dobra podobno

89Otojestkasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-10, 08:41   #3642
poli230
Zadomowienie

Cytat:

-nie kupujemy myjki takiej zakładanej na rękę, jest bardzo szorstka. O wiele lepiej sprawdzają małe (ok.15x15 cm) pieluszki bambusowe. Są naprawdę bardzo mięciutkie
-termometr kupujemy jeden bezdotykowy i możemy mierzyć nim wszystko (wodę, pokarm, temp. dziecka), polecała Microlife
-polecała emolienty do kąpieli, mówiła, że dużo mam mówi że "nieee, bo jak emolient nie pomoże to już nic nie pomoże", wg niej to mało prawdopodobne, aby dziecko było uczulone na emolient, a lepiej zapobiegać niż leczyć.
-nożyczki do paznokci, nie kupować zestawów po 10 zł, bo nie da się tym obciąć paznokci i trzeba i tak zainwestować w coś lepszego. Najlepiej kupić takie ze stali chirurgicznej. Paznokcie malucha są bardzo giętkie i ciężko je obciąć takimi plastikowymi nożyczkami.
-podobnie ze szczotką do włosów, kupić taką z naturalnego włosia, mówiła że mamy polecają lullalove
-butelki Lovi lub Avent
-do noska Frida

Dostaliśmy listy wyprawkowe, ale wypisałam swoje notatki, może komuś się przydadzą
Ogólnie położna ze stażem na pewno 20 letnim, ale widać że interesuje się nowinkami i tym co się sprawdza u mam

A inne położne pewnie polecają co innego... tak to jest.
Cytat:

Ja biorę prenatal dha

poli230 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-10, 08:50   #3643
blekitnams
Zadomowienie

Cytat:
Gratuluję wszystkich przezytych testów glukozy, wizyt i dobrych wyników
Ja zaraz ruszam pić kawkę i jeść płatki
Dzisiaj chyba zabiore się za pranie ciuszków małej, mam już komody i chciałabym to zacząć układać a nie w workach trzymać. Myślicie że to bardzo za wcześnie?
Ja też niedługo zamierzam powoli zabierać się za pranie. Jak będzie ładna pogoda systematycznie będę wrzucać jakąś pralkę i suszyć na działce. Wolę poukładać w komodzie i przykryć jakąś pieluszką niż trzymać to wszystko cały czas w reklamówkach, bo sporo się tego zebrało.

Cytat:
tak to wygląda, a i tak wszystkiego w gemini nie znalazłam
i o gatkach zapomniałam, muszę dodać
Mam wrażenie, że wy bardzo dużo macie tych aptecznych rzeczy w koszykach, no ale skonfrontuję to jak sama będę składać zamówienie.

Cytat:

Ja z początku brałam pregnę, teraz mama dha. Bardzo podobne składy, a ten wyszedł mi znacznie taniej.
blekitnams jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-10, 09:25   #3644
agnieszka_kak
Zadomowienie

Pracowalam w kilku firmach produkujacych m.in. kosmetyki czy srodki czystosci i wiem, ze wiele tych produktow to przyslowiowy pic na wode. Rzeczy dzieciecych wcale nie trzeba prac w specjalnych drozszych proszkach, zadne badania nie potwierdzily tych tez. Tak samo nie trzeba ich prasowac w celach higienicznych (mozna ewentualnie aby byly bardziej miekkie). Balsam dla dziecka moze byc taki sam jak dla rodzicow w serii "sensitive", to samo z szamponami itd. Dlatego ja nie bede robic jakichs wielkich zakupow w aptece dopoki nie mam pewnosci, ze dziecko jest alergikiem, mam w domu mnostwo kosmetykow, ktore trzeba zuzyc.
agnieszka_kak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-10, 09:29   #3645
anitaxas
Zadomowienie

Cytat:
Mam nadzieję, że to co złe już za mną i staram się mocno wierzyć że we wrześniu będę tulić kolejne maleństwo. Czas w którym traciłam moje dzieci był najgorszym w moim życiu i nigdy tego nie zapomnę, ani z serca nie wymażę..
Przynajmniej wiem, że moje poronienia nie były "przypadkowe" i tak naprawdę każda moja ciąża to zagrożona ciąża a ja mam chorobę od której nie ucieknę. Na szczęście są leki, które na mój przypadek działają. Ale strach często zagląda mi w oczy...

Cytat:
Myślę, że do 20.05 będę miała już wszystko i wtedy zacznę prać wszystko i się spakuję do szpitala przez wyjazd nad morze muszę mieć torbę gotową już na 16.06.
Marttb szybka jesteś ja wyprawkę zostawiam na sierpień.

Cytat:
Nie znoszę tekstów, że ciąża to nie choroba, ja ewidentnie odczuwam jakies utrudnienia w normalnym funkcjonowaniu.
Ciąża dla wielu kobiet, to mimo niesamowitości i wyjątkowości tego okresu ciężki czas i teksty typu "to nie choroba" puszczają zazwyczaj ludzie, którzy albo nie mają dzieci, albo mieli bezproblemowe ciąże

Cytat:
Napisane przez juka_juka Pokaż wiadomość
Ale tak na spokojnie pomyślałam że ja chyba miałam.Skoro mama mówiła że na bank albo ospa albo odra a na odre byłam szczepiona to podejrzewam że to była ospa.Bo pamiętam że mama broniła mi się drapać.
Juka wystarczy zadzwonić do ośrodka zdrowia gdzie mają Twoje karty i powiedzą czy chorowałaś jako dziecko.

Jako że badań sporo przeszłam i różnych specjalistów odwiedzałam, to mogę jedynie powiedzieć że wskazane jest posiadanie oznaczonych we krwi przeciwciał różyczki i ospy. Zwłaszcza jeśli mamy kontakt z dziećmi przedszkolono-szkolnymi.Właśnie po to by się nie potrzebnie nie stresować w razie kontaktu z chorą osobą.

Cytat:

-e pieluszki tetrow- kupić dużo, ok. 20 szt., przydają się do wszystkiego - o tak u mnie się bardzo przydawały dosłownie do wszystkiego - zwłaszcza do podkładania na ramię przy noszeniu dzidziusia do odbicia.
-termometr kupujemy jeden bezdotykowy i możemy mierzyć nim wszystko (wodę, pokarm, temp. dziecka), polecała Microlife - też mam Microlife i naprawdę warto w niego zainwestować miałam wcześniej inne i dopiero ten okazał się naprawę dokładny.
-polecała emolienty do kąpieli, mówiła, że dużo mam mówi że "nieee, bo jak emolient nie pomoże to już nic nie pomoże", wg niej to mało prawdopodobne, aby dziecko było uczulone na emolient, a lepiej zapobiegać niż leczyć - my też na początku nie sposowalismy emolientów, bo faktycznie - co zastosować jak pojawią sie jakieś skórne problemy ?? Jeśli interesujecie się skąłdem kosmetyków i nie chcecie uzywać dla dzieci chemicznych świństw to polecam blog http://www.srokao.pl/ mnóstwo fachowej wiedzy.
-nożyczki do paznokci, nie kupować zestawów po 10 zł, bo nie da się tym obciąć paznokci i trzeba i tak zainwestować w coś lepszego. Najlepiej kupić takie ze stali chirurgicznej. Paznokcie malucha są bardzo giętkie i ciężko je obciąć takimi plastikowymi nożyczkami. - od początku używaliśmy właśnie tych ze stali
-butelki Lovi lub Avent
-do noska Frida - ja wolałam "katarek" i do dzisiaj uważam go za niezbędnik
-na brodawki czysta lanolina - + własne mleko
Pozwoliłam sobie dopisać na czerwone swoje opinie. Powodzenia w zakupach.

Podziwiam Was za tempo kompletowania wyprawki. Ja w poprzedniej ciąży zaczęłam organizować wszystko jakieś 1,5miesiaca przed tp - strach mnie chyba paraliżował.

Miłego dnia dziewczyny !
anitaxas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-10, 09:44   #3646
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez madzieeek Pokaż wiadomość
Melduję się i ja po połówkowym
Jurek nadal jest Jurkiem, ma wszystkie narządy na swoim miejscu, wszystkie wymiary jak należy. Układa się główkowo no i jest okrutnym śpiochem - przespał całe badanie. Najwyraźniej przejął już upodobania rodziców - w ciągu dnia odsypia, a zarywa noce - co wcale mnie szczególnie nie cieszy No ale oboje z jego tatą mamy dokładnie tak samo: jesteśmy super-fanami drzemek w ciągu dnia, funkcjonujemy bardzo długo w nocy i potrafimy spać do południa Ja też jeszcze całkiem niedawno bardzo bogate nocne życie prowadziłam, a i z imprez o 7 rano często wracałam
To że rośnie we mnie "nocny Marek" zauważyłam zresztą niedawno - kiedy poczułam pierwsze ruchy. Jakoś od poprzedniego tygodnia. Jest to tak delikatne, że początkowo nie zwróciłam uwagi i myślałam, że to jelita Ale zaczęło się to często powtarzać, ciągle w tym samym miejscu i zwykle późnym wieczorem właśnie (póki co czuję tylko ja "od wewnątrz" - ręką nie da się wyczuć, tym bardziej nie widać tego). Nastawiam się więc już psychicznie na nieprzespane noce - i to bynajmniej nie z powodu mojego imprezowania

Jeśli o mnie chodzi, to mam już z 7 kg na plusie - sporo, ale przy moim wzroście aż tak bardzo nie widać. Trochę poszło w brzuch, a trochę w boczki z tego co widzę No i w biust sporo - przeskoczyłam już trzy rozmiary miski, a wciąż wydaje mi się, że staniki za małe mam :/
No i mam olbrzymi problem z jakimiś dziwnymi wypryskami/pryszczami, które pojawiły mi się na szyi (z dwojga złego lepiej że tam, a nie na twarzy ). Nigdy w życiu czegoś takiego nie miałam, nawet jako nastolatka, a tu takie wielkie bolące wulkany... A podobno to dziewczynka odbiera urodę
Mam też pełno jakichś wyprysków na dekolcie, ale tu obstawiam, że zapychają mnie te wszystkie balsamy, oliwki i inne badziewia, którymi się nałogowo smaruję - nie cierpię tego i przed ciążą używałam ewentualnie lekkiego balsamu - sporadycznie po depilacji czy opalaniu. No ale boję się rozstępów, więc się smaruję tymi wszystkimi specyfikami

Z tą ospą to trzeba bardzo uważać - to cholerstwo roznosi się błyskawicznie - przynajmniej w przedszkolu Ja przechodziłam, ale mimo tego moja ginekolog na samym początku jak zlecała mi szereg badań, to zleciła sprawdzić też właśnie ospę, różyczkę itd.
Super, cześć Jurek

Piona, też mam pryszcze na szyi
Cytat:

Jakie tam obawy, przecież wszystko było dobrze na prenatalnych

Ja biorę Pregna plus.
193b1b6e1ddfcb4e7f6608e02b30ba9b0746877a_687197910e488 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-10, 10:04   #3647
Asik1604
Zadomowienie

Ale się rozpisałyście
Witamy nowe mamy
Gratuluję udanych wizyt i trzymam kciuki za nadchodzące

Cytat:

-butelki Lovi lub Avent
-do noska Frida

Prawie ze wszystkim się zgadzam, odniosę się tylko do butelek- my w tym temacie przeszliśmy piekło, próbowaliśmy wszystkich marek i tych z wyższej półki i tych tańszych, od Aventa, Dr.Brownsa, Medeli po Canpol czy Akuku nic nie chciała, dopiero Tommee Tippee jej przypasowały, dlatego myślę, że jest to indywidualna sprawa, a do piersi jeszcze kapusta, na opuchnięcia, podrażnienie czy nawał mleczny, moim zdaniem niezastąpiona

AMELKA 02.02.2014

NATALKA 04.09.2017

Asik1604 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-10, 10:13   #3648
marttb
Zakorzenienie

Cytat:

-butelki Lovi lub Avent
-do noska Frida

Super, że tyle ciekawych rzeczy się mogłaś dowiedzieć
Cytat:

Kciuki za wizytę! Ja biorę pregnę plus, głównie dlatego że tabletki w porównaniu do wszystkich innych ciążowych są małe i łatwo się je połyka, mają taka śliską powłokę. Małe różowe tabletki

Cytat:
Napisane przez blekitnams Pokaż wiadomość
Ja też niedługo zamierzam powoli zabierać się za pranie. Jak będzie ładna pogoda systematycznie będę wrzucać jakąś pralkę i suszyć na działce. Wolę poukładać w komodzie i przykryć jakąś pieluszką niż trzymać to wszystko cały czas w reklamówkach, bo sporo się tego zebrało.

Mam wrażenie, że wy bardzo dużo macie tych aptecznych rzeczy w koszykach, no ale skonfrontuję to jak sama będę składać zamówienie.

Ja z początku brałam pregnę, teraz mama dha. Bardzo podobne składy, a ten wyszedł mi znacznie taniej.
Czyli jest nas kilka, które zabierają się za to szybciej, dobrze nie być samą!
Ja nakupiłam strasznie dużo wszystkiego i już teraz widzę, że przegięłam, no ale zamówienie mam już w domu, także może się kiedyś przydadzą te rzeczy
Cytat:
Napisane przez anitaxas Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że to co złe już za mną i staram się mocno wierzyć że we wrześniu będę tulić kolejne maleństwo. Czas w którym traciłam moje dzieci był najgorszym w moim życiu i nigdy tego nie zapomnę, ani z serca nie wymażę..
Przynajmniej wiem, że moje poronienia nie były "przypadkowe" i tak naprawdę każda moja ciąża to zagrożona ciąża a ja mam chorobę od której nie ucieknę. Na szczęście są leki, które na mój przypadek działają. Ale strach często zagląda mi w oczy...

Marttb szybka jesteś ja wyprawkę zostawiam na sierpień.

Ciąża dla wielu kobiet, to mimo niesamowitości i wyjątkowości tego okresu ciężki czas i teksty typu "to nie choroba" puszczają zazwyczaj ludzie, którzy albo nie mają dzieci, albo mieli bezproblemowe ciąże

Juka wystarczy zadzwonić do ośrodka zdrowia gdzie mają Twoje karty i powiedzą czy chorowałaś jako dziecko.

Jako że badań sporo przeszłam i różnych specjalistów odwiedzałam, to mogę jedynie powiedzieć że wskazane jest posiadanie oznaczonych we krwi przeciwciał różyczki i ospy. Zwłaszcza jeśli mamy kontakt z dziećmi przedszkolono-szkolnymi.Właśnie po to by się nie potrzebnie nie stresować w razie kontaktu z chorą osobą.

Pozwoliłam sobie dopisać na czerwone swoje opinie. Powodzenia w zakupach.

Podziwiam Was za tempo kompletowania wyprawki. Ja w poprzedniej ciąży zaczęłam organizować wszystko jakieś 1,5miesiaca przed tp - strach mnie chyba paraliżował.

Miłego dnia dziewczyny !
Nie wyobrażam sobie nawet tego jest straszny był ten czas. Jeśli nie masz nic przeciwko, jeśli nie chccesz nie odpowiadaj - poprzednie ciąże traciłaś na wczesnym etapie? Masz już możliwość wzięcia oddechu od tego strachu?
Ja zawsze byłam taka szybka, jeśli wiem że coś mam zrobić/kupić to męczy mnie to strasznie.
Moja siostra w obu ciążach- zwłaszcza drugiej-robiła wszystko! Ogródki, sprzątanie itp. ja przy niej to totalny leser jestem

Stary 2017-05-10, 10:29   #3649
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Ja biorę vita mama (z rossmana) a do tego codziennie łyżeczkę tranu.

lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-10, 10:57   #3650
juka_juka
Wtajemniczenie

Anitaxas moja karta z dzieciństwa przepadla podczas przenoszenia przychodni.Karte mam założona od 6rz i ta mam w domu.A te wszystkie wirusowki przechodziłam jeszcze zanim poszłam do szkoły.Wiec nic mi nie da zadzwonienie.Ale jak juz mówiłam bezpośredniego kontaktu nie mialam wiec przestałam schizowac.Maz postawił mnie do pionu.Ostatnio naczytałam sie w necie ze toxo mozna złapać np jak nie domyje sie blatu czy deski kuchennej.I po nocach nie spałam czy aby napewno dobrze wszystko myje.Wczoraj powtórzyłam badanie i nie zaraziłam sie.Wiec niepotrzebnie dziecko denerwowałam.Koniec z czytaniem o możliwych chorobach bo mnie w izolatce zamkną.Nic nie czytam.Jutro mam połówkowe.Marta ja mam czasami takie myśli ze chciałabym zapaść w sen i obudzić na poród.Dzisiaj w tvn pokazywali skrajne dzieciaczki od 25 tc.Ryczałam jak bóbr.Dziewczyny nigdy nie zamawiałam nic na gemini.Jak to jest?Moge sobie napelnic koszyk a np dopiero za dwa miesiace zamowic?czy to ze uzupelnie koszyk zobowiązuje mnie do zakupu czy moge np go wyczyścić i w ogóle nic nie zamawiac?bo na allegro chyba w ciagu tyg trzeba kupic a jak jest tutaj?Mam stacjonarne gemini i z tego co widziałam ceny takie same ale ja wole kupować online.
Stary 2017-05-10, 11:29   #3651
marttb
Zakorzenienie

Cytat:
Anitaxas moja karta z dzieciństwa przepadla podczas przenoszenia przychodni.Karte mam założona od 6rz i ta mam w domu.A te wszystkie wirusowki przechodziłam jeszcze zanim poszłam do szkoły.Wiec nic mi nie da zadzwonienie.Ale jak juz mówiłam bezpośredniego kontaktu nie mialam wiec przestałam schizowac.Maz postawił mnie do pionu.Ostatnio naczytałam sie w necie ze toxo mozna złapać np jak nie domyje sie blatu czy deski kuchennej.I po nocach nie spałam czy aby napewno dobrze wszystko myje.Wczoraj powtórzyłam badanie i nie zaraziłam sie.Wiec niepotrzebnie dziecko denerwowałam.Koniec z czytaniem o możliwych chorobach bo mnie w izolatce zamkną.Nic nie czytam.Jutro mam połówkowe.Marta ja mam czasami takie myśli ze chciałabym zapaść w sen i obudzić na poród.Dzisiaj w tvn pokazywali skrajne dzieciaczki od 25 tc.Ryczałam jak bóbr.Dziewczyny nigdy nie zamawiałam nic na gemini.Jak to jest?Moge sobie napelnic koszyk a np dopiero za dwa miesiace zamowic?czy to ze uzupelnie koszyk zobowiązuje mnie do zakupu czy moge np go wyczyścić i w ogóle nic nie zamawiac?bo na allegro chyba w ciagu tyg trzeba kupic a jak jest tutaj?Mam stacjonarne gemini i z tego co widziałam ceny takie same ale ja wole kupować online.
Ja napełniałam koszyk, edytowałam przez kolejne 2 miesiące i później zamówiłam.

Ale jestem zła wynajmujemy mieszkanie i do końca miesiąca mamy umowę. Pytaliśmy przed zakupem mebli o przedłużenie umowy. Wynajmujemy od małżeństwa i mąż zadzwonił do tego faceta i powiedział, że przedłużą wszystko będzie bez zmian bo płacimy regularnie i nie ma z nami żadnych kłopotów. Dzwonię dzisiaj do babeczki spytać kiedy możemy umówić się na podpisanie umowy, a ona że chcą podnieść czynsz o 200 zł
A już przed zakupem mebli chcieliśmy mieć pewność, że będzie wszystko jak ma być, bo jednak te meble to kilka tysięcy kosztowały, no i mamy całe wyposażenie mieszkania -bo tu była tylko kuchenka i meble kuchenne, nic więcej i nie wiadomo co robić.
Poważnie zastanawiam się nad kupnem czegoś swojego, ale z drugiej strony za 3/4 lata chcieliśmy ruszać z domem, a wtedy na pewno byśmy tego nie zrobili

---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ----------

I powiem Wam, że cały ten rok to dla nas jakaś tragedia - ciągle dostajemy po dupie jak tylko komuś zaufamy na słowo, głównie finansowo przez to obrywamy. Mam wrażenie, że na wszystko trzeba mieć papier z czyimś podpisem i jeszcze najlepiej nagrana rozmowę. Ryczeć mi się chcę, człowiek chcę do czegoś sam dojść, ale wiecznie wiatr w oczy.

Stary 2017-05-10, 11:36   #3652
_kornelia
Rozeznanie

Witam nowe mamusie

Cytat:
Napisane przez maluchna30 Pokaż wiadomość
Cały czas się zastanawiam dlaczego wy tak szybko robicie tę glukozę. Ja też się dowiedziałam, że to od 24 tc, no ale może standardy się pozmieniały???
Moja gin też mówiła, że po 24tc mam zrobić.

Cytat:
Napisane przez 89Otojestkasia Pokaż wiadomość
Tez tak myślałam ale jest opcja 1h i 2h. Moze to tez od masy ciała zależy?

Ja i w ciąży i poza ciążą miałam 3 razy pobieranie. Od masy ciała to nie zależy :p To pierwsze pobranie to wiadomo poziom glukozy na czczo, po godzinie jak szybko rośnie po obciążeniu, a po 2 godzinach jak szybko spada. I tylko takie badanie jest miarodajne, żeby móc zdiagnozować cukrzycę. Dziwne, że lekarze każą pobranie tylko po godzinie robić, bo to się mija z celem

Cytat:
aaa co do bólów pleców myślicie że powinnam powiedzieć o tym ginekologowi? no codziennie już bolą- ledwo wstalam i już je czuję. Ja nie wiem jak dam radę pojechać na te wakacje w czerwcu.
Pewnie, że powiedz. A śpisz wygodnie?

Cytat:
Witam nowe mamusie

U mnie czuć pod ręką i widać od 21 tc.

Cytat:

-butelki Lovi lub Avent
-do noska Frida

Zapisuję sobie Porównam z tym co u mnie będą polecać

U mnie sr przy szpitalu jest od 26-28 tc. Zapisałam się, no ale sama nie wiem, czy będzie chciało mi się chodzić. W sumie najbardziej interesuje mnie zwiedzanie porodówki

Dziewczyny, chyba muszę wziąć się za kompletowanie wyprawki, skoro Wy już pierzecie i pakujecie torby
_kornelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-10, 11:39   #3653
juka_juka
Wtajemniczenie

Marta a ten dom chcecie budować na wsi czy w mieście?My mieliśmy się budować.W końcu kupiliśmy mieszkanie najpierw małe teraz większe.I to była najlepsza decyzja.Domu juz miec nie chcemy.Oboje wychowaliśmy się na wsi w domach wiec wiemy czym to pachnie.
Stary 2017-05-10, 11:58   #3654
marttb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _kornelia Pokaż wiadomość
Witam nowe mamusie

Moja gin też mówiła, że po 24tc mam zrobić.

Ja i w ciąży i poza ciążą miałam 3 razy pobieranie. Od masy ciała to nie zależy :p To pierwsze pobranie to wiadomo poziom glukozy na czczo, po godzinie jak szybko rośnie po obciążeniu, a po 2 godzinach jak szybko spada. I tylko takie badanie jest miarodajne, żeby móc zdiagnozować cukrzycę. Dziwne, że lekarze każą pobranie tylko po godzinie robić, bo to się mija z celem

Pewnie, że powiedz. A śpisz wygodnie?
Z tą glukozą to mnie tez dziwi, ale jeśli lekarze to akceptują.
Śpię dobrze, chociaż budzę się zawsze zmęczona.

Cytat:
Marta a ten dom chcecie budować na wsi czy w mieście?My mieliśmy się budować.W końcu kupiliśmy mieszkanie najpierw małe teraz większe.I to była najlepsza decyzja.Domu juz miec nie chcemy.Oboje wychowaliśmy się na wsi w domach wiec wiemy czym to pachnie.
Na wsi w zeszłym roku kupiliśmy działkę, mamy 4 km do centrum miasta a teraz tu gdzie mieszkamy też mamy taką odległość do centrum.

Najgorsze jest to, że jakbyśmy z mężem się poświęcili licząc od teraz to nawet za rok moglibyśmy ruszyć z budową, ale chcieliśmy być tutaj razem, spokojnie wynajmować i drobić sobie do swojego. Teraz się zastanawiam czy dobrze robimy. A gdybyśmy darowali sobie wynajmowanie tutaj od samego początku to i w tym roku byśmy pewnie starali się o kredyt - ponoć nie które banki akceptują oświadczenie powrotu do pracy ciężarnej. A tak to ciągle kupowaliśmy tutaj lodówkę, pralkę, meble, itp.

---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ----------

A tak na poprawę humoru mąż zaraz wraca z pracy i zabiera mnie na tortillę, później do maca i później na jaki sobie wymarzę deser - jak usłyszał, że jem na śniadanie kanapki z pomidorem to stwierdził, że musi swojej ciężarnej żonie zacząć bardziej dogadzać
Tylko gdzie ja to pomieszczę

Stary 2017-05-10, 12:59   #3655
madzieeek
Wtajemniczenie

[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;73677046]Piona, też mam pryszcze na szyi[/QUOTE]
Okropne to jest, a najgorsze, że nie bardzo wiem, jak z tym walczyć Ja mam skórę jak na słoniu I wszelkie domowe sposoby nie zdają egzaminu, najchętniej wytoczyłabym ciężką artylerię, z mocnymi kwasami na czele, no ale...

Ja biorę Prenatal Duo.

byłam kiedyś "aparatką"!
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1168
madzieeek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-10, 13:01   #3656
julia1906
Raczkowanie

Dziewczyny wy bardziej jesteście obeznane w temacie wózków, mam okazje kupić wózek Riko Nano plus fotelik maxi cosi ze spiworkiem za 900 zł i niewiem czy się to opłaca i jakie ogólnie opinie są o tym wózku.
julia1906 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-10, 13:04   #3657
NaamaH6669
Rozeznanie

A ja po raz nie wiem który w tej ciąży chora :/ Stas szału dostaje od siedzenia w domu a ja razem z nim. Do tego jesteśmy w trakcie odpieluchowania wiec co chwile chce siku a jak nie zdąży to non stop przebieranie i pranie...
ale dobie dochodziłam i zaraz do mnie sushi przyjedzie

SYNEK STAŚ 25.12.2014 SN 3660 g 57 cm <3
NaamaH6669 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-10, 15:15   #3658
BLOND_PRINCESSKA
Magda ;)

Czbasia powodzenia na wizycie
Co do witamin ja teraz biorę Vitaminer Prenatal DHA

Poli230 no jasne, każdy poleca coś innego dzielę się tym co polecała moja położna, widzę że kobieta ma duże doświadczenie i wczuwa się w swoją rolę. Wiadomo, że każdemu co innego służy, ale część rzeczy sprawdza się u większości

Blekitnams no właśnie mi się też wydaje, że dużo. Dorzuciłam jeszcze bepanthen, linomag i gacie i wyszło 400 zł

agnieszka_kak no nie wiem, dla mnie niektóre proszki są tak bardzo naperfumowane, że sama nie jestem w stanie znieść tego zapachu, a co dopiero taki maluszek.
Ja na początku na pewno kupię dziecięcy proszek, później będę powoli wprowadzać normalny.

anitaxas fajnie, że się ustosunkowałaś, jak widać większość rzeczy się zgadza
Co do wyprawki to mnie bardziej przeraża, że musiałabym wydać tyle kasy na raz więc wolę sobie to rozłożyć na te kilka miesięcy
Powodzenia ze wszystkim, teraz musi być dobrze

Asik1604 no pewnie z niektórymi rzeczami tak jest, że pewnie będziemy próbować do skutku, butelki Avent i Lovi chyba najbardziej popularne są i pewnie dlatego większość mam je poleca o kapuście też słyszałam

Marta no właśnie tak to jest z wynajmującymi my się prosimy o nową lodówkę od roku, to nam właścicielka kazała używanej szukać i sami mamy sobie kupić, przynieść i jeszcze jej rozłożyć na raty, parodia. A najlepsze jest to, że większość lodówek ma szerokość 60 cm, a nasza 50 więc ciężko znaleźć cokolwiek. Teraz muszę ją przycisnąć, bo nie wyobrażam sobie niesprawnej lodówki przy dziecku.
Szkoda słów a teraz jeszcze mieszkania poszły w górę i za obskurne klitki chcę kupe kasy
Ja też mam wrażenie, że ciągle coś się pieprzy będzie lepiej
A jak nie zmieścisz tych wszystkich jedzeniowych dobroci to mogę dojeść

Kornelia szkoła rodzenia jest spoko, u mnie pare razy jest gimnastyka też i ogólnie fajnie poznać inne dziewczyny, wymienia się mnóstwo doświadczeń

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ----------

Kliknęło mi się https://pl.aliexpress.com/item/Creat...732173039.html
Stary 2017-05-10, 15:36   #3659
Konto usunięte

Cytat:
Ale superowe
Chyba też sobie zamówię

Byłam w Pepco i Kiku, kupiłam ubranka, kocyk, skarpetki, czapeczki.
Łącznie za 250 zł a nie powinnam teraz
Stary 2017-05-10, 15:56   #3660
marttb
Zakorzenienie

Cytat:
Czbasia powodzenia na wizycie
Co do witamin ja teraz biorę Vitaminer Prenatal DHA

Poli230 no jasne, każdy poleca coś innego dzielę się tym co polecała moja położna, widzę że kobieta ma duże doświadczenie i wczuwa się w swoją rolę. Wiadomo, że każdemu co innego służy, ale część rzeczy sprawdza się u większości

Blekitnams no właśnie mi się też wydaje, że dużo. Dorzuciłam jeszcze bepanthen, linomag i gacie i wyszło 400 zł

agnieszka_kak no nie wiem, dla mnie niektóre proszki są tak bardzo naperfumowane, że sama nie jestem w stanie znieść tego zapachu, a co dopiero taki maluszek.
Ja na początku na pewno kupię dziecięcy proszek, później będę powoli wprowadzać normalny.

anitaxas fajnie, że się ustosunkowałaś, jak widać większość rzeczy się zgadza
Co do wyprawki to mnie bardziej przeraża, że musiałabym wydać tyle kasy na raz więc wolę sobie to rozłożyć na te kilka miesięcy
Powodzenia ze wszystkim, teraz musi być dobrze

Asik1604 no pewnie z niektórymi rzeczami tak jest, że pewnie będziemy próbować do skutku, butelki Avent i Lovi chyba najbardziej popularne są i pewnie dlatego większość mam je poleca o kapuście też słyszałam

Marta no właśnie tak to jest z wynajmującymi my się prosimy o nową lodówkę od roku, to nam właścicielka kazała używanej szukać i sami mamy sobie kupić, przynieść i jeszcze jej rozłożyć na raty, parodia. A najlepsze jest to, że większość lodówek ma szerokość 60 cm, a nasza 50 więc ciężko znaleźć cokolwiek. Teraz muszę ją przycisnąć, bo nie wyobrażam sobie niesprawnej lodówki przy dziecku.
Szkoda słów a teraz jeszcze mieszkania poszły w górę i za obskurne klitki chcę kupe kasy
Ja też mam wrażenie, że ciągle coś się pieprzy będzie lepiej
A jak nie zmieścisz tych wszystkich jedzeniowych dobroci to mogę dojeść

Kornelia szkoła rodzenia jest spoko, u mnie pare razy jest gimnastyka też i ogólnie fajnie poznać inne dziewczyny, wymienia się mnóstwo doświadczeń

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ----------

Kliknęło mi się https://pl.aliexpress.com/item/Creat...732173039.html
Ale słodkie
No niestety tak to jest jak się wynajmuje. W tym, żemy wynajelismy puste mieszkanie - nawet żyrandole kupiliśmy. Od razu chcieliśmy umowę na 3 lata, ale babka że na rok i za rok bez problemu przedluzymy ją. No a teraz jak wiedzą że wszystko umeblowalismy to nagle chcą więcej kasy, wiadomo że przeprowadzka to problem. Specjalnie tak zagrali. Ciekawe kto im puste mieszkanie wynajmie za takie pieniądze. A sami jak zechcą je umeblować to stracą na tym i tak to my zuzywamy swoje meble i cała resztę, a tak to dadzą swoje i ktoś może im nie dbać itp. W każdym bądź razie, nawet jak podpiszemy umowę to szukamy czegoś innego, tylko dla zasady, mam dosyć odpuszczania takim ludziom. Zero jakiejkolwiek ludzkiej uczciwości.
Mieszkania poszły strasznie w górę, ale szczerze to nie wykluczone że kupimy coś swojego, myślimy w tym kierunku również, na pewno nie będę płacić takiego czynszu im.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości