Szukam dziewczyn,które są chore i chcą z tego wyjść - Strona 162 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-04-27, 12:02   #4831
enex
Zakorzenienie

Dot.: Szukam dziewczyn,które są chore i chcą z tego wyjść

Cytat:
Napisane przez Superchic(k) Pokaż wiadomość
Jeśli chorowałabyś na depresję to też "leczyłabyś" się na forach poświęconych tej chorobie? Aha i fajnie to ujęłaś "nie wszyscy tutej są z liceum i mają multum czasu, żeby latać po psychologach". Nie wnikam w to, ile masz wolnego czasu, ale jednak na wizażowanie go znajdujesz . Co do kwestii finansowej - psycholodzy z nfz są darmowi. Napisałaś "nie wszyscy mają takie same warunki do zdrowego odżywiania, do spacerków wyciszających, do pomocy rodziny" i masz stuprocentową rację! A jednak nawet dziewczyny, które nie mają warunków do zdrowego odżywiania, do spacerków wyciszających cokolwiek miałyby one znaczyć i pomocy rodziny, leczą się. I proszę nie mów mi, że forum spowoduje zastój choroby. To jest niemożliwe.

Aha, czyli jak kuję około 12h dziennie, to 20minut na forum to jest jakieś burżujstwo, tak? Depresja nie leczy się u psychologa, ale u psychiatry i lekami, to coś innego i nie jestem z Polski i żaden nfz mnie nie dotyczy. U nas nie ma psychologów, którzy by umieli radzić sobie z ed, wszystko idzie przez psychiatrię i szpital i znam wielu ludzi, którzy wybabrali się z tego sami, tylko i wyłącznie z pomocą swoich bliskich i swoją...
enex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 12:10   #4832
Superchic(k)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez enex Pokaż wiadomość
Aha, czyli jak kuję około 12h dziennie, to 20minut na forum to jest jakieś burżujstwo, tak? Depresja nie leczy się u psychologa, ale u psychiatry i lekami, to coś innego i nie jestem z Polski i żaden nfz mnie nie dotyczy. U nas nie ma psychologów, którzy by umieli radzić sobie z ed, wszystko idzie przez psychiatrię i szpital i znam wielu ludzi, którzy wybabrali się z tego sami, tylko i wyłącznie z pomocą swoich bliskich i swoją...
przed chwila napisałaś, że Ty nie masz wsparcia bliskich. Ale ok nie ważne, słuchaj ja nie mam zamiaru rozliczać Cię z tego ile dziennie siedzisz na forum (lol?)c. Przede wszystkim to nie moja sprawa, to Twoje życie i rób z nim co chcesz, ja wyraziłam swoją opinię na ten temat i nie zmienię jej. Pozdrawiam.

Superchic(k) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 13:15   #4833
Baby14
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ludowa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja w sprawie zakazu podawania wagi, o czym pisałyście na poprzedniej stronie.

Chciałybyście takie obostrzenie? Z jednej strony zapobiegłoby to niepotrzebnym licytacjom, myśleniu 'ona waży 35 kg, a ja 55, jestem tu najgrubsza!', ale z drugiej... mam pewne wątpliwości. Bo, po pierwsze, opisując swoją chorobę, trudno uniknąć tematu wagi, nie pisać, ile ważyło się przed odchudzaniem, ile teraz. Zwróćcie uwagę, że gdybyśmy nie znały Krytii, nie wiedziałybyśmy, w jak tragicznym jest stanie i może dostałaby zalecenie, żeby dodawać 100kcal/tydzień, co w tym przypadku jest absurdem. Po drugie, gdybyśmy zdecydowały się na takie zasady, musiałabym pewnie edytować regulamin. I co potem - mamy dawać ostrzeżenia, punkty dziewczynom, które - bez złych intencji - podadzą swoją wagę, wymiary?

Ech...sama nie wiem juz co mam myslec na ten temat :| Tak zle i tak nie dobrze...ale racje ma chyba Superchic(k).

Cytat:
Napisane przez EwelkaaS Pokaż wiadomość
Przepraszam, znów będę was męczyła, ale co poradzę, skoro myślałam, że jest już lepiej a tu guzik... ;|
Nie mogę się chwalić. Wczoraj znów miałam komplus. I to na dodatek na wieczór. Naszła mnie ochota na kawałek drożdżówki i chciałam zjeść, ale też chciałam nie jeść bo wiedziałam, że będzie z tego jakiś kompuls. Ale zjadłam. A po chwili następny kawałek, ten już większy. Później pół batona, dwa małe cukierki- Mars i Bounty, 2 kostki czekolady, ok. pół Fitelli, popodjadałam musli i Frutiny a później zrobiłam sobie kanapkę z masłem orzechowym. Na końcu znów Frutina i masło orzechowe, przegryzłam kawalątkiem drożdżówki. I poszłam spać, bo gdybym tego nie zrobiła pewnie zjadłabym jeszcze więcej. Byłam cho lernie na siebie zła, wiedziałam, że muszę przestać a jednocześnie nie potrafiłam...
Ja już nie potrafię normalnie jeść. Bo albo zjem za dużo, albo za mało. Głodówkami zasuszyłam sobie żołądek i miewam teraz takie apetyty .. ;/

Mam jeść, ale zdrowo! Chciałam dziś uciąc kcal, ale muszę do siebie dojść.. i wiem, że nie mogę tego zrobić.
Nie obcinaj dzis nic wiesz ze to znow bedzie krok w tyl. Bedziesz chodzic glodna i znow bedzie napad. Jedz regularnie. Zyj terazniejszoscia nie patrz w tyl rzymaj sie kochanie

Cytat:
Ja w ogóle uważam, że (przepraszam) ten wątek już stracił na znaczeniu. Pamiętam jak kiedyś udzielało się tutaj zaledwie kilka dziewczyn, wszystkie leczyły się, chodziły do psychologa, a wątek stanowił dla nich tylko uzupełnienie terapii. Teraz widzę tu coraz więcej dziewczyn, które chyba liczą na cud, na wszystko znajdą usprawiedliwienie i mimo tylu rad nic nie zmieniają, ba! nie starają się zmienić. Wiadomo, że najtrudniej jest zrobić ten pierwszy krok, ale przecież dziewczyny same tu piszą jak bardzo ważna jest pomoc psychologa. A z resztą... juz tyle razy była o tym mowa. Można pisać, tłumaczyć, prosić, ale przecież jak ktoś ewidentnie nie chce pomocy, to nic nie da się zdziałać.

A propos zakazu pisania o wadze. Ja jak najbardziej to popieram i już wcześniej o tym pisałam. Piszesz Ludowa, że trudno byłoby wtedy opisać swoją historię, ile się schudło podczas odchudzania. Ale czy to jest w ogóle ważne? Czy nie wystarczy napisać "dużo schudłam w krótkim czasie"? No przepraszam, ale w tym wątku udzielają się też dziewczyny, które naprawdę chcą wyjść z tego i nie każda po przeczytaniu "ważyłam 80 kg, teraz ważę 30 kg i jestem strasznie gruba" potrafi pomyśleć, że taka osoba po prostu potrzebuje pomocy. U niektórych od razu włączają się lampki "też chciałabym ważyć 30 kg...", "a może ja faktycznie jestem gruba?".
Niektórzy są strasznie egoistyczni.
Popieram 2 częśc A 1...? No ja nie wiem co z tym psychologiem. Ja nie chodzilam bo po pierwsze uwazam ze jestem silna, po 2 nie chciałam martwic rodzicow , a po 3 nie wiem czy potrafilabym powiedziec jakiejs obcej osobie to co czuje. I gdybym tak sie jej zalila i zalila to wspomnienia by wracały a z ED bym nie wyszła bo bym myslała o nim cały czas. Najlepiej jest po prostu zapomiec ze sie je ma. Zaja sie czyms innym niz jedzeniem. Po dluzdzym czasie sie przyzwyczajam i nie mysle juz obsesyjne nad wszystkim.Zdarza sie owszem ze w 1 dzien narzekam ze jestem gruba ale zdrowy rozzsadek wybija mi to z glowy.

iza_wiosenna: Tak to w takim razie bylas Ty Moe beda na 100 tylko cos kolezance sie nie spieszy z wysylaniem
Baby14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 13:33   #4834
tamonita
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ludowa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja w sprawie zakazu podawania wagi, o czym pisałyście na poprzedniej stronie.

Chciałybyście takie obostrzenie? Z jednej strony zapobiegłoby to niepotrzebnym licytacjom, myśleniu 'ona waży 35 kg, a ja 55, jestem tu najgrubsza!', ale z drugiej... mam pewne wątpliwości. Bo, po pierwsze, opisując swoją chorobę, trudno uniknąć tematu wagi, nie pisać, ile ważyło się przed odchudzaniem, ile teraz. Zwróćcie uwagę, że gdybyśmy nie znały Krytii, nie wiedziałybyśmy, w jak tragicznym jest stanie i może dostałaby zalecenie, żeby dodawać 100kcal/tydzień, co w tym przypadku jest absurdem. Po drugie, gdybyśmy zdecydowały się na takie zasady, musiałabym pewnie edytować regulamin. I co potem - mamy dawać ostrzeżenia, punkty dziewczynom, które - bez złych intencji - podadzą swoją wagę, wymiary?
Uważam, że takie podawanie wagi i wymiarów tylko podsyca "konkurencję", która mimo wszystko w ED wystepuje poza naszą kontrolą. Ja osobiście nie pisałam tu sama z siebie tego ile waże, ile schudłam, ile przytyłam, noo chyba, ze ktoś spytał, uważam, że takie porównywanie jest nie zbyt na miejscu, bo ED to nie tylko totalne wychudzenie, ale także, a własciwie przede wszystkim to co jest w glowie i na ED może chorować nawet osoba ważąca 80 kilo. Każda z Nas powinna wiedziec, że choruje, a nie sugerować się pod tym względem wagą. Poza tym nie jest ona żadnym wyznacznikiem, bo np. Wiosenka jest z natury chuda i waży 47 kilo, a jest też wysoka i czy to znaczy, że MUSI przytć ? Nie. Bo przecież taka waga jest dla niej normalna. Mysle, że zmiana regulaminu nie jest tu konieczna, ale każda dziewczyna powinna poprostu zaptrzestać pisana tu wagi, wymiarów itd.

Enex, wybacz ale tekst o tym, że nie wszyscy są tu licealistami i maja czas był z lekka nie na miejscu.
Nasz Dzień: 04.08.2012 r. http://www.suwaczek.pl/cache/d5ce1e934e.png

Niech się stanie... !
KCP

tamonita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 13:51   #4835
enex
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tamonita Pokaż wiadomość

Enex, wybacz ale tekst o tym, że nie wszyscy są tu licealistami i maja czas był z lekka nie na miejscu.
Tak, ale większość jest tutej z liceum, używa wiosny na każdym kroku, ma czas by tak tylko sobie poleżeć, polenić - nie odsądzam za to, ale nie każdy ma takie super życie, że ma czas w ogóle tylko sam na siebie. Taki człowiek istotnie może ukroić coś z wolnego na rzecz psychologa, człowiek, którynie ma wolnego, ma niby na niego ukroić skąd?
Stary 2008-04-27, 13:57   #4836
tamonita
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, ale większość jest tutej z liceum, używa wiosny na każdym kroku, ma czas by tak tylko sobie poleżeć, polenić - nie odsądzam za to, ale nie każdy ma takie super życie, że ma czas w ogóle tylko sam na siebie. Taki człowiek istotnie może ukroić coś z wolnego na rzecz psychologa, człowiek, którynie ma wolnego, ma niby na niego ukroić skąd?
Wiesz, ja jestem w liceum a moje zycie nie polega tylko na lezeniu, lenieniu się i uzywaniu wiosny więc prosze, abys nie oceniała w ten sposob wszystkim.

Niech się stanie... !
KCP

Stary 2008-04-27, 14:04   #4837
enex
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz, ja jestem w liceum a moje zycie nie polega tylko na lezeniu, lenieniu się i uzywaniu wiosny więc prosze, abys nie oceniała w ten sposob wszystkim.
Ale wy robicie po trochu to samo - oceniacie na podstawie własnego życia - kto nie jest taki jak wy jest nieodpowiedni mam czasami takie wrażenie, przykro mi, że człowiek jak nie jest pod schemat to nie pasuje.
Dla licealistów kucie skończy za miesiąc góra, dla mnie naprzykład za 3miesiące będzie MOŻE ciut luźniej, trwa to od pół roku w kawałku. Co innego jak ma się trudny okres, co innego jak ma się trudno na stałe. O to mi chodzi - że są ludzie, którzy nie mają, że będzie lepiej, bo u nich stała harówa...
Stary 2008-04-27, 14:06   #4838
Aralka
Zakorzenienie

GG do Aralka Send a message via Skype™ to Aralka

Ja podawałam wcześniej swoją wagę...moje BMI to ok. 17, ale wyglądam na więcej, tak mi się wydaje...Także to nie jest tak, że jestem jakaś zasuszona, mam słabe włosy, cerę itp.
Wręcz przeciwnie. Kiedyś się niezdrowo odżywiałam, teraz jem dużo warzyw, owoców, muesli, ryb i wydaje mi się, że wyglądam lepiej pod względem cery itp.
Stary 2008-04-27, 14:19   #4839
Krytia
Zadomowienie

GG do Krytia

Rany, aż mi wstyd bo to chyba przeze mnie to całe zamieszanie .
Krytia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 14:22   #4840
Superchic(k)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Baby14 Pokaż wiadomość
Popieram 2 częśc A 1...? No ja nie wiem co z tym psychologiem. Ja nie chodzilam bo po pierwsze uwazam ze jestem silna, po 2 nie chciałam martwic rodzicow , a po 3 nie wiem czy potrafilabym powiedziec jakiejs obcej osobie to co czuje. I gdybym tak sie jej zalila i zalila to wspomnienia by wracały a z ED bym nie wyszła bo bym myslała o nim cały czas. Najlepiej jest po prostu zapomiec ze sie je ma. Zaja sie czyms innym niz jedzeniem. Po dluzdzym czasie sie przyzwyczajam i nie mysle juz obsesyjne nad wszystkim.Zdarza sie owszem ze w 1 dzien narzekam ze jestem gruba ale zdrowy rozzsadek wybija mi to z glowy.
Baby, zapomnisz, ale to nie znaczy, że ED odejdzie. Nie chcę ani Cię straszyć, ani się wymądrzać, ale uważam, że prędzej czy później wszystko wróci. Życie składa się ze wzlotów i upadków. Teraz jest dobrze, ale jutro już może nie być. Naprawdę, wystarczy, że jedna rzecz zacznie się sypać i potem te 'zapomniane' problemy wracają. Wiesz, ja też myślałam, że już jestem zdrowa...

Superchic(k) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 15:31   #4841
201705250937
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Aralka Pokaż wiadomość
Ja podawałam wcześniej swoją wagę...moje BMI to ok. 17, ale wyglądam na więcej, tak mi się wydaje...Także to nie jest tak, że jestem jakaś zasuszona, mam słabe włosy, cerę itp.
Wręcz przeciwnie. Kiedyś się niezdrowo odżywiałam, teraz jem dużo warzyw, owoców, muesli, ryb i wydaje mi się, że wyglądam lepiej pod względem cery itp.
Ale na R z takim BMI nie powinnaś być.
201705250937 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 15:50   #4842
tamonita
Zakorzenienie

Cytat:
Ale wy robicie po trochu to samo - oceniacie na podstawie własnego życia - kto nie jest taki jak wy jest nieodpowiedni mam czasami takie wrażenie, przykro mi, że człowiek jak nie jest pod schemat to nie pasuje.
Dla licealistów kucie skończy za miesiąc góra, dla mnie naprzykład za 3miesiące będzie MOŻE ciut luźniej, trwa to od pół roku w kawałku. Co innego jak ma się trudny okres, co innego jak ma się trudno na stałe. O to mi chodzi - że są ludzie, którzy nie mają, że będzie lepiej, bo u nich stała harówa...
"Wy"? przepraszam, ale ja nikogo tu nigdy nie oceniałam. Rozumiem, że masz w zyciu cięzko, ale to nie oznacza, że tylko Ty tak masz. Jest wiele takich osób i dla każdej jej problemy są najgorsze, najtrudniejsze i najbardziej bolesne.

Cytat:
Baby, zapomnisz, ale to nie znaczy, że ED odejdzie. Nie chcę ani Cię straszyć, ani się wymądrzać, ale uważam, że prędzej czy później wszystko wróci. Życie składa się ze wzlotów i upadków. Teraz jest dobrze, ale jutro już może nie być. Naprawdę, wystarczy, że jedna rzecz zacznie się sypać i potem te 'zapomniane' problemy wracają. Wiesz, ja też myślałam, że już jestem zdrowa...
Zgadzam się.

Cytat:
Napisane przez Krytia Pokaż wiadomość
Dlaczego uważasz, że przez Ciebie ? (Przepraszam, ale nie tu jestem na bieząco)

Niech się stanie... !
KCP

Stary 2008-04-27, 15:54   #4843
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Uważam, że takie podawanie wagi i wymiarów tylko podsyca "konkurencję", która mimo wszystko w ED wystepuje poza naszą kontrolą. Ja osobiście nie pisałam tu sama z siebie tego ile waże, ile schudłam, ile przytyłam, noo chyba, ze ktoś spytał, uważam, że takie porównywanie jest nie zbyt na miejscu, bo ED to nie tylko totalne wychudzenie, ale także, a własciwie przede wszystkim to co jest w glowie i na ED może chorować nawet osoba ważąca 80 kilo. Każda z Nas powinna wiedziec, że choruje, a nie sugerować się pod tym względem wagą. Poza tym nie jest ona żadnym wyznacznikiem, bo np. Wiosenka jest z natury chuda i waży 47 kilo, a jest też wysoka i czy to znaczy, że MUSI przytć ? Nie. Bo przecież taka waga jest dla niej normalna. Mysle, że zmiana regulaminu nie jest tu konieczna, ale każda dziewczyna powinna poprostu zaptrzestać pisana tu wagi, wymiarów itd. albo tak, jak zasugerowałam. Wagę ewentualnie mogą pisać dziewczyny, które chcą przytyć.

nie no, wysoka nie jestem - 165/6 raz w życiu wyszło 7, żeby tydzień później znów - 166

co u Ciebie, Tama?

Cytat:
Napisane przez Aralka Pokaż wiadomość
Wiesz, ja też nie uważam, żebym była jakaś strasznie chuda, a dowiedziałam się, że jestem. Dziewczyny z ED mają zaburzony obraz siebie... To, co piszesz jest nieobiektywne i nie wiemy, jak jest w rzeczywistości...

Cytat:
nie, wcale nie. RacZej przeze mnie, bo to ja podałam wagę i wzrost i wyszło, że ja jestem na U, a inne dziewczyny o podobnej wadze są na p, itd itp

A jak Wam dziś mija dzień? Bo mi, powiem nieskromnie, bardzo dobrze ^^ Krytia - wklejaj jadłospis, bo jeśli dziś nie jest lepiej, to wiesz...

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 16:23   #4844
tamonita
Zakorzenienie

Cytat:
No cóż teraz kaki jest drogi, bo takie 280g kosztuje 6,8 . Ale moja mama robi wszystko żebym miała to co mi smakuje więc mówi że na jedzenie mogę wydawać pieniądze. Na internecie przeczytałam że smakuje arbuzowo-gruszkowo ale czy ja wiem czy tak smakuje nie jadam ani arbuzów ani gruszek. Według mnie jest bardzo dobry .
Więc może woncu zacznij doceniać swoją Mamę, to, że się stara i martwi i zacznij Dziewczyno walke o swoje życie. Bo wróciłam pare stron wczesniej i Twoja waga i ilość spożywanych kalorii mnie powaliła...

Cytat:
Napisane przez monochrome Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, to znowu ja, cicha podczytywaczka.
Wybierałam się do psychologa, ale w końcu zrezygnowałam, przestraszyłam się. Myślałam, że sobie poradzę. A teraz znów wszystko wraca. P, które idzie mi coraz ładniej (wiem, bo na NCJ zamieściłam kilka jadłospisów, przy okazji chciałam serdecznie podziękować Izie Wiosennej oraz Hogatce za oceny ) zaczyna mnie chyba przerastać. Nie wiem, czy naprawdę jest mi potrzebne. Szczerze mówiąc, pojawia się w mej głowie myśl o R. Dysponuję zdjęciami z wakacji, na których wyglądam bardzo podobnie jak teraz i z pewną taką nieśmiałością zapytam - hm, czy któraś z Was mogłaby mi powiedzieć, czy przydałoby się jeszcze przytyć? Wysłałabym na maila. Ważyłam wówczas 52 kg tak jak teraz. To 2 kg zdobyte od czasu, kiedy przeszłam na to z początku niemrawe P. Wystarczyło, aby wróciła miesiączka, lecz mam niski estradiol i ogólnie niektóre wyniki kiepściutkie.
Ale jakoś nie mogę zaakceptować tego tycia. Nie mogę patrzeć w szczególności na moje nogi. Jednakowoż cały mój świat potrzebuje psychologa.
Monochrome mogę też poprosić ? monisia46@o2.pl

Izuś u mnie ? Hmmm pozytywnie W sumie jem to na co mam ochote, a wczoraj nawet byłam na lodach z tatą i wogole miałam ochote np. na kawalek czekolady to ja zjadłam Nie pisze tu zbyt często bo jestem troszke zabiegana i mam sporo nauki, ale staram się podczytywać. Co do wagi to się nie spinam na nią, tyje sobie spokojnie Ale i tak wszyscy dają mi 3-4 kg mniej niż mam Ogólnie wracam do życia. Mam ochote wychodzić, spotykać się z ludźmi. Wiem, że nawrót może nastapić, aczkolwiek nie dopuszczam do siebie takiej mysli.
Bardzo cieszą mnie pozytywne przemiany wielu z Was i to jak się przełamujecie. Szkoda tylko, że nie wszystkim się to udaje...
Postaram się dziś wieczorkiem troche poudziać

Niech się stanie... !
KCP

Stary 2008-04-27, 16:27   #4845
plameczka
Wtajemniczenie

Dziewczyny powinny zrozumiec, ze kazdy organizm to indywidualna sprawa, bo iza wazy okej i to jest dla niej dobre i przede wszystkim naturalne, a inna dziewczyna przy takiej wadze moze nie miec okresu, byc wychudzona i ogolnie miec przez to problemy ze zdrowiem dlatego musi byc na P.

Odpowiadajac na pytania:
Przez te 5 miesiecy co przytylam 4 kilo jadlam czesto wiecej niz 2000 kcal w ciagu dnia. Po prostu jadlam za duzo, ale nie robilam tego specjalnie, nie wiem czemu tak wyszlo. Tzn. teraz wiem, moj organizm byl wyglodzony. Chociaz nigdy drastycznie sie nie odchudzalam, tak mysle, bo nie schodzilam nigdy ponizej 1300 kcal. I troche cwiczylam, okres tez mialam sztucznie wywolywany, czyli juz cos bylo nie tak. A te 1500 kcal to tak od tygodnia, ale teraz jestem znow na U. Czyli 2000 kcal. I sama nie wiem czy to nie jest za duzo, bo niektore liczniki podaja mi 1800 a inne jeszcze inaczej. A co do wagi to widze sama po sobie, nie tylko na wadze, ze przytylam, bo i spodnie ciasniejsze i tluszczyk sie na brzuchu zrobil. Inni nie zauwazyli, bo mozna to ukryc pod ciuchami. Gorzej sie z tym czuje, ale nie dam rady przejsc na zdrowa R. Nie mam tej mobilizacji co kiedys, jem slodycze i w ogole. Dlatego rezygnuje. A wczesniej wazylam jakies 56-57 kilo, najmniej jakos 49,5 a teraz aktulanie 54. Nie wiem czy to jojo, czy co to. Mysle, ze moge podac wage, absolutnie nie mam niedowagi.

Ostateczna decyzja to U i jesli bede chciala przejsc na R to prosze mi to wybic z glowy

I nie moge sie doczekac gdy pojde do psychologa, chce juz znowu byc szczesliwa, bo narazie to nie zycie ale przetrwanie z dnia na dzien.

plameczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 16:37   #4846
zooosia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez plameczka Pokaż wiadomość
I nie moge sie doczekac gdy pojde do psychologa, chce juz znowu byc szczesliwa, bo narazie to nie zycie ale przetrwanie z dnia na dzien.
dobrze, że zdecydowałaś się na U.
widze, że bardzo liczysz na tego psychologa, ale nie chcę żebyś zbyt dużo od niego oczekiwała. bo wszystko zależy od Ciebie, psycholog może Ci tylko wskazać dobrą drogę, a Ty musisz na nią wejśc i nie zawracać.
Piszę to, bo wiem jak ja oczekiwałam wizyty u psychologa. A nie jest wcale kolorowo. Te spotkania nie sprawiły, że nagle poczułam się szczęśliwa, bo długa droga przede mną. Mam nadzieje, że zdajesz sobie z tego sprawę.
Powodzenia na U

zooosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 16:41   #4847
marga_zg
Zadomowienie

GG do marga_zg

Ale tu sie duzo dzialo... Wiecie moim zdaniem zabronienie podawania wagi nic nie da. Pomysl sam w sobie jest dobry ale co z realizacja? Punkty karne/ostrzezenia tak? A jesli wejdzie tu jakas nowa osoba, przedstawiajac sie poda wage i od razu zostanie tak potraktowana? Mysle ze trzeba to wszystko dokladnie przedyskutowac. Musze jednak przyznac ze ja staram sie nie podawac swojej wagi/wymiarow (pewnie jej nie znacie nawet) bo po co? Wiem jak to moze wplynac na innych. A jednoczesnie gdy czytam ze ktos ma nizsza robie wszystko by sie tym nie przejac. Piszac tu trzeba byc empatycznym a jednoczesnie cholernie silnym. Aha a czy nie uwazacie ze podanie wagi pomoze wykryc te "ciezsze" przypadki? Wtedy w strone takiego osobnika mozna zastosoeac terapie szokowa, naklaniac na leczenie i otoczyc troskliwsza opieka? Tyle ode mnie

Edit: nie wiem czy dobrze kojarze ale sportowcy (jak Iza) czesto waza mniej niz "normalni ludzie" i obowiazuja ich inne normy. Wszystko to za sprawa specificznego rodzaju pracy ktory wykonuja, to samo tyczy sie np tancerek

akcja regeneracja: włosy

I'm just a little girl...
marga_zg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 16:57   #4848
kasik30
Raczkowanie

Witajcie laseczki,muszę się Wam przyznać że zjadłam dzisiaj duży obiad w Spinxie (chyba tak to się pisze)Co prawda nic już dzisiaj nie zjem ale nie dlatego że mam wyrzuty sumienia bo te i tak są ale dlatego że sobie pojadłamI do tego doszła jeszcze gałka lodów
Stary 2008-04-27, 17:00   #4849
plameczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zooosia Pokaż wiadomość
dobrze, że zdecydowałaś się na U.
widze, że bardzo liczysz na tego psychologa, ale nie chcę żebyś zbyt dużo od niego oczekiwała. bo wszystko zależy od Ciebie, psycholog może Ci tylko wskazać dobrą drogę, a Ty musisz na nią wejśc i nie zawracać.
Piszę to, bo wiem jak ja oczekiwałam wizyty u psychologa. A nie jest wcale kolorowo. Te spotkania nie sprawiły, że nagle poczułam się szczęśliwa, bo długa droga przede mną. Mam nadzieje, że zdajesz sobie z tego sprawę.
Powodzenia na U
Ale chyba jakas iskierka jest? Jakas nadzieja? Kurcze..

Stary 2008-04-27, 17:07   #4850
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Dziewczyny powinny zrozumiec, ze kazdy organizm to indywidualna sprawa, bo iza wazy okej i to jest dla niej dobre i przede wszystkim naturalne, a inna dziewczyna przy takiej wadze moze nie miec okresu, byc wychudzona i ogolnie miec przez to problemy ze zdrowiem dlatego musi byc na P.

dokładnie - są pewne wyznaczniki dobrej wagi, jak np. okres, wyniki krwi itp.

Odpowiadajac na pytania:
Przez te 5 miesiecy co przytylam 4 kilo jadlam czesto wiecej niz 2000 kcal w ciagu dnia. Po prostu jadlam za duzo, ale nie robilam tego specjalnie, nie wiem czemu tak wyszlo. Tzn. teraz wiem, moj organizm byl wyglodzony. Chociaz nigdy drastycznie sie nie odchudzalam, tak mysle, bo nie schodzilam nigdy ponizej 1300 kcal. I troche cwiczylam, okres tez mialam sztucznie wywolywany, czyli juz cos bylo nie tak. A te 1500 kcal to tak od tygodnia, ale teraz jestem znow na U. Czyli 2000 kcal. I sama nie wiem czy to nie jest za duzo, bo niektore liczniki podaja mi 1800 a inne jeszcze inaczej. A co do wagi to widze sama po sobie, nie tylko na wadze, ze przytylam, bo i spodnie ciasniejsze i tluszczyk sie na brzuchu zrobil. Inni nie zauwazyli, bo mozna to ukryc pod ciuchami. Gorzej sie z tym czuje, ale nie dam rady przejsc na zdrowa R. Nie mam tej mobilizacji co kiedys, jem slodycze i w ogole. Dlatego rezygnuje. A wczesniej wazylam jakies 56-57 kilo, najmniej jakos 49,5 a teraz aktulanie 54. Nie wiem czy to jojo, czy co to. Mysle, ze moge podac wage, absolutnie nie mam niedowagi.

Ostateczna decyzja to U i jesli bede chciala przejsc na R to prosze mi to wybic z glowy

To nie jojo. 4 kg w pięć miesięcy to mało - wychodzi mniej niż 1 kg na miesiąc. I zapewne wyglądasz świetnie, ale zdjęć nie pokażesz zapewne Bardzo dobra decyzja z U

Co do psychologa, rzeczywiście, nie powinnaś aż tak się nastawiać na jego pomoc. Na pewno spotkania wiele Ci dadzą, ale musisz też dać coś od siebie. to nie tak, że pójdziesz do psychologa i jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki Twoje życie ulegnie diametralnej zmianie nikt nie zmieni życie za Ciebie

Cytat:
Napisane przez marga_zg Pokaż wiadomość
Ale tu sie duzo dzialo... Wiecie moim zdaniem zabronienie podawania wagi nic nie da. Pomysl sam w sobie jest dobry ale co z realizacja? Punkty karne/ostrzezenia tak? A jesli wejdzie tu jakas nowa osoba, przedstawiajac sie poda wage i od razu zostanie tak potraktowana? Mysle ze trzeba to wszystko dokladnie przedyskutowac. Musze jednak przyznac ze ja staram sie nie podawac swojej wagi/wymiarow (pewnie jej nie znacie nawet) bo po co? Wiem jak to moze wplynac na innych. A jednoczesnie gdy czytam ze ktos ma nizsza robie wszystko by sie tym nie przejac. Piszac tu trzeba byc empatycznym a jednoczesnie cholernie silnym. Aha a czy nie uwazacie ze podanie wagi pomoze wykryc te "ciezsze" przypadki? Wtedy w strone takiego osobnika mozna zastosoeac terapie szokowa, naklaniac na leczenie i otoczyc troskliwsza opieka? Tyle ode mnie

no więc właśnie - niech dziewczyny, które chcą przytyć piszą swą wagę, jeśli chcą - bo to może być nawet motywujące. Wiadomo, że chcę przytyć i - że ważą za mało. Ale dziewczyny na U z niedowagą bo to przynosi złe skutki wg mnie.

Edit: nie wiem czy dobrze kojarze ale sportowcy (jak Iza) czesto waza mniej niz "normalni ludzie" i obowiazuja ich inne normy. Wszystko to za sprawa specificznego rodzaju pracy ktory wykonuja, to samo tyczy sie np tancerek
dokładnie

Cytat:
Napisane przez kasik30 Pokaż wiadomość
Witajcie laseczki,muszę się Wam przyznać że zjadłam dzisiaj duży obiad w Spinxie (chyba tak to się pisze)Co prawda nic już dzisiaj nie zjem ale nie dlatego że mam wyrzuty sumienia bo te i tak są ale dlatego że sobie pojadłamI do tego doszła jeszcze gałka lodów
uwielbiam tę restaurację!!!!!! ale jak zgłodniejesz nie wahaj się - i jedz!

Tamo, cieszę się

Stary 2008-04-27, 17:13   #4851
marga_zg
Zadomowienie

GG do marga_zg

Iza a jak tam dzisiaj u Ciebie? I co w koncu z tym zgrupowaniem? Jedziesz? Wybrali Cie do reprezentacji? Bo nic sie nie chwalilas albo ja przeoczylam

Stary 2008-04-27, 17:15   #4852
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Iza a jak tam dzisiaj u Ciebie? I co w koncu z tym zgrupowaniem? Jedziesz? Wybrali Cie do reprezentacji? Bo nic sie nie chwalilas albo ja przeoczylam

właśnie nie wiadomo, bo coś się stało korupcyjnego w polskim związku lekkoatletyki, zniknęły 2mln zł i nie wiadomo, czy znajdą się pieniądze na wyjazd...

Stary 2008-04-27, 17:25   #4853
zooosia
Zadomowienie

Cytat:
Ale chyba jakas iskierka jest? Jakas nadzieja? Kurcze..
Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
Co do psychologa, rzeczywiście, nie powinnaś aż tak się nastawiać na jego pomoc. Na pewno spotkania wiele Ci dadzą, ale musisz też dać coś od siebie. to nie tak, że pójdziesz do psychologa i jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki Twoje życie ulegnie diametralnej zmianie nikt nie zmieni życie za Ciebie
dokładnie.
na pewno dużo Ci to da. w końcu m.in. dzięki psychologowi udaję nam się wyjść z choroby. ale to nie jest tak, że po wizycie nagle wszystko będzie ok. Nadzieja jest, to oczywiste

Stary 2008-04-27, 17:35   #4854
marga_zg
Zadomowienie

GG do marga_zg

Cytat:

właśnie nie wiadomo, bo coś się stało korupcyjnego w polskim związku lekkoatletyki, zniknęły 2mln zł i nie wiadomo, czy znajdą się pieniądze na wyjazd...
masakra, tyle kasy. To jak wy macie sie przygotowywac i osiagac dobre wyniki jak takie rzeczy sie dzieja A jak z jedzeniem? Kryzys zarzegnany? Ty musisz czesciej pisac co u Ciebie sie dzieje a nie trzeba tak wszystko z ciebie wyciagac nie mozesz zawsze pomagac innym a samej cierpiec pamietaj o tym Licze na poprawe

Stary 2008-04-27, 17:35   #4855
basiulkaa
Raczkowanie

GG do basiulkaa

Iza .. a ja bym chciała wrócić do sportu... ty masz lekkoatletykę .. a ja moje pływanie ... tęsknie .... byłam mistrzynią powiatu ;(
kiedy był stan mój krytyczny moi rodzice wzięli mnie kiedyś na basen bo miałam pokurczone mięśnie i słaba byłam.... i wiesz.. weszłam do wody na 20 minut i się rozpłakałam bo nie miałam siły pływać! Ale teraz jak jestem w lepszym stanie ) to myśle że czas zacząć REKREACYJNIE pływać... a potem może na jesień wziąść udział w zawodach? BTW. pływam od 6 roku życia a mam 17 lat
basiulkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 17:47   #4856
plameczka
Wtajemniczenie

Cytat:
dokładnie.
na pewno dużo Ci to da. w końcu m.in. dzięki psychologowi udaję nam się wyjść z choroby. ale to nie jest tak, że po wizycie nagle wszystko będzie ok. Nadzieja jest, to oczywiste
Poczekamy, zobaczymy. Moja chec bycia normalna jest ogromna

Cytat:

Taka Polska

Cytat:
To nie jojo. 4 kg w pięć miesięcy to mało - wychodzi mniej niż 1 kg na miesiąc. I zapewne wyglądasz świetnie, ale zdjęć nie pokażesz zapewne Bardzo dobra decyzja z U

Wazne, ze ja tego chce, a mam nadzieje, ze psycholog pomoze mi w dojsciu do normalnosci. Boje sie, ze nadal bede tyla, w powolnym tempie, ale jednak.

~~~~~

Wczoraj jednak przestraszylam sie troche. Pomyslalam sobie kurcze bede normalna, bede normalnie jadla i juz nie schudne? NIE SCHUDNE? O nie... Ale wybijam to sobie z glowy, odrzucam mysli o R. Chociaz wiem, ze na pewno bede jeszcze kiedys na R, ale to dopiero jak pozbede sie ED. R jak u normalnego czlowieka, bo nie potrafie uwierzyc, ze nie jestem zbyt gruba. Ja wiem, ze jestem i nie oczekuje od innych, zeby mi mowili, ze nie jestem gruba itd., bo niektore dziewczyny, ktore znam osobiscie, wlasnie tego chca. Ale nie zmienia to faktu, ze nadal bede na U, tak jest lepiej na dana chwile dla mojej psychiki, wyrzuty sumienia mam wieczorami, ale walcze z tym

Stary 2008-04-27, 18:04   #4857
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
masakra, tyle kasy. To jak wy macie sie przygotowywac i osiagac dobre wyniki jak takie rzeczy sie dzieja A jak z jedzeniem? Kryzys zarzegnany? Ty musisz czesciej pisac co u Ciebie sie dzieje a nie trzeba tak wszystko z ciebie wyciagac nie mozesz zawsze pomagac innym a samej cierpiec pamietaj o tym Licze na poprawe
Marga...

dzisiaj z jedzeniem super! kupiłam nawet masło orzechowe! wkleję jadłospis na ncj, bo taka jestem dumna !

jak widać korupcja jest wszędzie, nie tylko w piłce noznej, zle zgadzam się - to beznadziejne. tzn kadra olimpijska pewnie pojedzie, ale ja i koleżanka - nie, właśnie przez kasę. mówi się "trudno", ale jeszcze w końcu nic nie wiadomo

Stary 2008-04-27, 18:05   #4858
funky87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agness51 Pokaż wiadomość
Chciałam również napisać,że u mnie lepiej. Jednak nie mogę. Wczoraj zjadłam jakieś 2000 kcal,ale spaliłam na rowerze 700kcal i sporo chodziłam. Więc kroku w przód nie uczyniłam. Ale wiem,że muszę z tym skończyć. Aeroby przy ujemnym bilansie doprowadzą jedynie do tego,że w końcu zacznę palić mięśnie,a tego nie chcę. Albo w końcu przejdę na porządną redukcję bez rowerka,albo zmądrzeję i zacznę porządne U z ćwiczeniami. Nie wiem. Boję się,że nie jestem wystarczająco szczupła,aby przejść na U. Tak bardzo się boję,że jak ludzie na mnie patrzą,to myślą sobie jaka jestem gruba. Albo jak jestem z TŻ-tem,to pewnie się dziwią,jak mógł zwrócić na mnie uwagę.
Chciałabym przejść na U,jednak nadal jem jak na R. Choć jakoś jedzenia nie wygląda dobrze.
Agness dobrze że zdajesz sobie z tego sprawę czym się może skończyć taka mała ilość jedzenia i wysiłek jaki co dzień wykonujesz, ale wildze że jednak zaczynasz "mądrze myśleć" i mam nadzieję że pozostanie przy tej decyzji aby przejść na U, tylko takie z prawdziwego zdarzenia a nie z nazwy

Cytat:
A wiesz, że mi się to już powoli udawało? Tzn, zawsze po obiedzie byłam jeszcze głodna, mogłam jeść jeść i jeść. A ostatnio jedząc normalny porządny obiad, najadłam się. Ale znowu zaczełam ucinać kalorie no i w kółko...
tzn. ?? najadłaś się i poczułaś że za dużo?? Dobrze zrozumiałam, dlatego potem ucinałaś kcal??

Cytat:
Ja w ogóle uważam, że (przepraszam) ten wątek już stracił na znaczeniu. Pamiętam jak kiedyś udzielało się tutaj zaledwie kilka dziewczyn, wszystkie leczyły się, chodziły do psychologa, a wątek stanowił dla nich tylko uzupełnienie terapii. Teraz widzę tu coraz więcej dziewczyn, które chyba liczą na cud, na wszystko znajdą usprawiedliwienie i mimo tylu rad nic nie zmieniają, ba! nie starają się zmienić. Wiadomo, że najtrudniej jest zrobić ten pierwszy krok, ale przecież dziewczyny same tu piszą jak bardzo ważna jest pomoc psychologa. A z resztą... juz tyle razy była o tym mowa. Można pisać, tłumaczyć, prosić, ale przecież jak ktoś ewidentnie nie chce pomocy, to nic nie da się zdziałać.
Z tym się zgodzę S(K) , niestety nie mamy na to wpływu nikogo za rękę nie zaprowadzimy do psychologa.

Cytat:
A jak Wam dziś mija dzień? Bo mi, powiem nieskromnie, bardzo dobrze ^^
wspaniale że tak piszesz, bardzo się z tego cieszę

Cytat:
Izuś u mnie ? Hmmm pozytywnie W sumie jem to na co mam ochote, a wczoraj nawet byłam na lodach z tatą i wogole miałam ochote np. na kawalek czekolady to ja zjadłam Nie pisze tu zbyt często bo jestem troszke zabiegana i mam sporo nauki, ale staram się podczytywać. Co do wagi to się nie spinam na nią, tyje sobie spokojnie Ale i tak wszyscy dają mi 3-4 kg mniej niż mam Ogólnie wracam do życia. Mam ochote wychodzić, spotykać się z ludźmi. Wiem, że nawrót może nastapić, aczkolwiek nie dopuszczam do siebie takiej mysli.
Bardzo cieszą mnie pozytywne przemiany wielu z Was i to jak się przełamujecie. Szkoda tylko, że nie wszystkim się to udaje...
Postaram się dziś wieczorkiem troche poudziać
Kolejne pozytywne wiadomości, super Tamuś ciesze się bardzo bardzo z tego co piszesz To wspaniałe jak czytam że komuś się jednak udaje

Plameczko
- tak jak pisały dziewczyny, psycholog może Ci pomóc, jednak większość w dużej mierze zależy od Ciebie, to ty musisz nad sobą pracować i mieć chęć zmiany i nie zraź się gdy na początku będzie gorzej bo to normalne
Trzymam za Ciebie kciuki, i wierze że Ci się uda

Enex, dlaczego Ty zawsze spinasz się gdy ktoś ma inne zdanie, postaraj się to uszanować. Ja w wielu kwestiach nie zgadzam sie z Tobą , a mimo to akceptuję twoje zdanie i nie obrażam , a jeśli chodzi o ta wypowiedź na temat licealistek to myślę że nie była ona najmilsza i wile dziewczyn mogło poczuć się dotkniętych. Czasem wydaje mi się że uważasz że nasze życie jest wspaniałe , że łatwo jest wychodzić z ed i wszystko układa się kolorowo , a tak nie jest , sorry ale nie tylko ty masz ciężko w życiu.
Stary 2008-04-27, 18:11   #4859
schism_
Zadomowienie

Hmm jeśli ktoś zechce,mogę wysłać swe zdjęcia ('w ubraniu'tylko i wyłącznie ) na mail.
U mnie bywa różnie. Po usłyszeniu diagnozy na podstawie badania histopatologicznego ,temat ED zjechał na dalszy tor. Generalnie trwam w stanie apatii/niepokoju,jadę na środkach przeciw lękowych,z innej niż zaburzenia odżywiania przyczyny. Aczkolwiek jem to co no mam ochotę,nie baczę już na ilość nielubianych warzyw, białka Przeważają słodkie desery ,węgle pod postacią zwykłych makaronów,pierogów czy pizzy. Jedynie zastosowałam się do wskazówek lekarzy,aby unikać produktów zwierzęcych zawierających tłuszcz, jak również nie jem mięsa ,ryby 2 razy w tygodniu (które i tak skażone są chemikaliami),aby nie doprowadzić do zezłośliwienia owego rzadkiego 'mięsaka'podniebienia,o_O . Wszakże chyba ten rygor,awersja do ww produktów mnie uratował. Cóż życie bywa ważniejsze od posiadania miesiączki czy pożal się Boże 'płodności'...
schism_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-04-27, 18:12   #4860
zooosia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez funky87 Pokaż wiadomość
tzn. ?? najadłaś się i poczułaś że za dużo?? Dobrze zrozumiałam, dlatego potem ucinałaś kcal??
nie. po prostu zjadłam obiad i po raz pierwszy nie miałam ochoty już dopchać się jabłkiem czy czymś w tym stylu bo byłam najedzona. nie miałam wyrzutów. ale później jakoś podświadomie zaczęłam zmniejszać trochę kalorie..
a teraz, przed ten weekend bez przerwy jem

edit: shism, ja poproszę, jeśli mogę.

Edytowane przez iza_wiosenna
Czas edycji: 2011-04-25 o 13:13
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości