A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;) - Strona 101 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-01, 00:02   #3001
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

Cytat:
Napisane przez Anahstasia Pokaż wiadomość
Do tego właśnie zmierzam. Kiedy piszesz, że interesujesz się człowiekiem w sytuacji ekstremalnej, traktujesz go przedmiotowo. A Ci ludzie pisali wszystkie te teksty dlatego, że właśnie wtedy traktowano ich jako przedmiot, a chcieli być podmiotem. Elementarny szacunek dla nich wymaga nie traktowania ich jako obiektów doświadczalnych, którym można się przypatrywać jak sobie oni radzą.

Nie powiedziałam, że obozy koncentracyjne/pracy nie są sytuacją ekstremalną, bo są. Ale równocześnie są tematem, którego nie należy postrzegać w prymitywny i zezwierzęcony sposób, na zasadzie 'ile człowiek może'. Dlatego zgodzę się z Tobą, że Ci ludzie 'chcieli dac swiadectwo, napisac jak bylo, wyrzucic to z siebie, przestrzec przy okazji pokolenia', ale właśnie po to, żeby pokazać jak było, a nie ile byli w stanie znieść.

Nie wiem skad wyciagnelas wniosek, ze ja traktuje ludzi przedmiotowo? Wiesz, az mi rece opadly bo na serio nie wiem, skad ci to przyszlo do glowy.
Czy wg Ciebie kazdy kto czyta ksiazki obozowe czerpie z tego jakas przyjemnosc? Czy ludzi kreca takie ksiazki, bo sa sadystami i lubia sobie poczytac o ludzkim upodleniu?
A moze ja chce poznac pewne mechanizmy psychologiczne? A moze fascynuja mnie badania prof.Zimbardo i chce zobaczyc jak sie ludzie zachowuja w takich sytuacjach? Jakie motywacje ma jedna i druga strona?
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-01, 00:02   #3002
Ondine
Rozeznanie

Cytat:
O, w ten sposób
Właśnie to lubię u brunetek, że fantastycznie ich ciemna oprawa kontrastuje z mocnymi, intensywnymi barwami. Ja czerwień lubię (ale taką winną, bordo), ale tylko w dodatkach. Gdy ubiorę coś takiego, nie jest mi najlepiej Jeszcze pal sześć ubrania, zawsze marzyło mi się, żeby móc na czerwono pociągać szminką usta tuszując jedynie przy tym rzęsy, ale... zupełnie mi nie do twarzy w tego typu makijażu I nie mogę być taką elegancką panią, jakie mi się podobały zawsze od dzieciństwa
A wydawało mi sie ,ze powinno Ci być dobrze w makijażu , o jakim piszesz. Ja lubię czerwone szminki, często używam, w mocniejszym i bardziej stonowanych odcieniach. Ubrania wolę , jak TY, w kolorze wina , ciemniejszej czerwieni.
A elegancką panią na pewno jesteś. Widzę zdjęcie
Ondine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-01, 00:27   #3003
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hawa Pokaż wiadomość
Nie wiem skad wyciagnelas wniosek, ze ja traktuje ludzi przedmiotowo? Wiesz, az mi rece opadly bo na serio nie wiem, skad ci to przyszlo do glowy.
Ze zdania, które przytoczyłam w pierwszym poście odpowiadającym na Twoje zainteresowanie tą tematyką.

Cytat:
Czy wg Ciebie kazdy kto czyta ksiazki obozowe czerpie z tego jakas przyjemnosc? Czy ludzi kreca takie ksiazki, bo sa sadystami i lubia sobie poczytac o ludzkim upodleniu?
W żadnym poście nie napisałam, że czytający literaturę obozową czerpią z niej przyjemność. Nie napisałam też, że czytający te książki są sadystami i, że lubią sobie poczytać o ludzkim upodleniu.

Moim zdaniem, osoby zainteresowane tą tematyką, do których też należę, chcą poznać historie pojedynczych osób obrazujące historie milionów ludzi, którym przyszło żyć w takich a nie innych czasach; kontekst historyczno-polityczno-społeczny; biografie; rzetelne relacje dotyczące postępowań nazistó/komunistów wobec więźniów pochodzące z ust ich ofiar, a nie z dokumentów historycznych.

Cytat:
A moze ja chce poznac pewne mechanizmy psychologiczne? A moze fascynuja mnie badania prof.Zimbardo (...)
Philip Zimbardo swoje badania przeprowadzał w sztucznie wykreowanej przestrzeni, na ochotnikach. Obserwowanie więc ochotników prof. Zimbardo, czy uczestników 'Fear Factor' (albo reality show BBC, które zaadaptowało myśli Zimbarda i ponowiło jego eksperyment, tym razem w formie programu telewizyjnego), daje tak samo wiarygodne rezultaty (nie mówię tu o merytoryczności tych badań, mam na myśli tylko i wyłącznie to, że zarzucasz kreowanym przez człowieka okolicznościom brak autentyczności ['Nie porownuj tego do Fear Factor, bo to jest zabawa kontrolowana a nie prawdziwe zycie. Ludzie do takich programow pchaja sie dobrowolnie.'], a równocześnie przydajesz autentyczność badaniom prowadzonym w równie sztucznych okolicznościach)

Jeśli przeinterpretowałam Twoją pierwszą wypowiedź, przepraszam. Tak ona dla mnie pierwotnie zabrzmiała i stąd moja reakcja

Cytat:
Napisane przez Ondine Pokaż wiadomość
A wydawało mi sie ,ze powinno Ci być dobrze w makijażu , o jakim piszesz. Ja lubię czerwone szminki, często używam, w mocniejszym i bardziej stonowanych odcieniach.
Oj, ale Ci zazdroszczę
Ja w ogóle mam tak, że jeśli kładę akcent na usta zostawiając delikatnie podkreślone oczy to wyglądam niekorzystnie i nieco karykaturalnie, tak 'gasnę' Stąd te moje kombinacje z makijażem samych oczu, bo właściwie tylko one pozostały mi do podkreślania
(Zawsze też chciałam mieć wyraziste, ostre kości policzkowe, bo szalenie podobają mi się takie u kobiet. I co... I jak zwykle mam na odwrót

Cytat:
Napisane przez Ondine Pokaż wiadomość
A elegancką panią na pewno jesteś. Widzę zdjęcie
Dziękuję Ondine

A w ogóle... Przekroczyłyśmy już 3.000 postów
Anahstasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-01, 00:36   #3004
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Cytat:

Jeśli przeinterpretowałam Twoją pierwszą wypowiedź, przepraszam. Tak ona dla mnie pierwotnie zabrzmiała i stąd moja reakcja

Przeinterpetowalas. Ale nie szkodzi, lubie dyskutowac z ludzmi , ktorzy znaja sie na rzeczy. A Ty widze, ze jestes swietnie obeznana w literaturze. Gratulacje!
A propos Zimbardo, czytalam ostatnio artykul, w ktorym mocno krytykowano jego eksperyrment jako nierzetelny i bledny. Ile badaczy, tyle zdan.
Swoja droga na zdjeciu bardzo mi przypominasz Barbare Brylska, oczywiscie jako Kame z "Faraona";-)
Stary 2008-05-01, 07:28   #3005
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Przeinterpetowalas. Ale nie szkodzi, lubie dyskutowac z ludzmi , ktorzy znaja sie na rzeczy. A Ty widze, ze jestes swietnie obeznana w literaturze. Gratulacje!
A propos Zimbardo, czytalam ostatnio artykul, w ktorym mocno krytykowano jego eksperyrment jako nierzetelny i bledny. Ile badaczy, tyle zdan.
Swoja droga na zdjeciu bardzo mi przypominasz Barbare Brylska, oczywiscie jako Kame z "Faraona";-)
Dziękuję
Coś z tą Kamą musi być na rzeczy, bo jak wróciłam do domu to się ze mnie śmiali, że to fryzura 'na Kleopatrę'

Eksperyment Zimbardo był na pewno czymś nowatorskim i otworzył niemal zupełnie nowy etap w badaniu ludzkich zachowań. Moim zdaniem teraz, czterdzieści lat od czasu tych badań, łatwo jest je krytykować i wytykać Zimbardo różne błędy. Na pewno popełnił ich wiele, ale równocześnie zaproponował zupełnie nową metodologię. A ta metodologia doprowadziła go do wniosków, z którymi wielu się dziś zgadza, mając niejednokrotnie sposób ich uzyskania przez Zimbardo za nic

Cieszę się, że trafiłaś na ten wątek. Również bardzo lubię wymieniać spostrzeżenia z pasjonatami, gdyż zawsze można czegoś więcej się od nich dowiedzieć
Stary 2008-05-01, 08:53   #3006
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Ja akurat nie potrafie sie meczyc nad ksiazka, ktora mi sie nie podoba.
A tak niestety bylo z tymi dzielami Sienkiewicza, Zeromskiego czy chocby Mickiewicza ("Dziady"), ktore trzeba bylo poznac w szkole.
Nie kazdy jest stworzony do czytania klasyki i zachwycania sie nia. Nie pakujmy sie w
zbiorowe pianie , typu "Słowacki wielkim poetą był". Nie kazdemu te dziela musza sie podobac.
Zdecydowanie bardziej wolalam poczytac Kapuscinskiego, Tokarczuk czy Lema. Czy ksiazki z tematyki obozowej, wojennej. To mnie zawsze interesowalo ;-) I te ksiazki czytalam bo chcialam a nie dlatego, ze "kazali".

A propos tego co napisalas- " Moim zdaniem dzieł takich jak Trylogia, Quo vadis czy Pan Tadeusz będąc Polką po prostu nie wypada."
Racja, czlowiek ktory chce sie nazywac inteligentnym powienien znac chocby troche kanon literatury, ale jesli ksiazka mu sie nie podoba tp co ma zrobic? Meczyc sie aby dojsc do konca a potem sie chwalic i snobowac, ze "przeczytalem Trylogie od deski do deski"? No i co z tego, ze przeczytalem? Moze raczej odwalilem, bo "trzeba to znac" ?
Nie każdemu muszą się podobać, ale znać je trzeba - znać = przeczytać od deski do deski, czy się podoba czy nie. A czy się podoba wg mnie można stwierdzić dopiero po przeczytaniu... A przeczytanie książki to wg mnie żaden powód do chwalenia się i snobowania - analfabetów jest w Polsce niewiele, więc żadne to osiągnięcie... a co do reszty to kwestia podejścia - ja nie staram się i w 99% przypadków udaje mi się nie odwalać niczego, nawet rzeczy co do których nie jestem przekonana... kwestia chęci... a zresztą będąc w szkole wie się o wiele mniej niż Ci co kanon lektur układali - może na tym etapie zaufać bardziej doświadczonym?

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
scarlett26, ja też jestem osobą obowiązkową, ale książki są dla mnie świętością i nie mam zamiaru zmuszać się do czytania czegokolwiek.

Naprawdę wolę mieć o jakiejś lekturze ogólne pojęcie, niż przeczytać i czuć niesmak. Tak było z dwoma lekturami. Rzucałam książką o ścianę, wściekałam się, dochodziłam do wniosku, że autor musiał być nieźle pijany albo na haju. Bardzo się zraziłam i postanowiłam, że nie będę więcej zwracać uwagę na to, że ktoś każe mi coś przeczytać, jeśli widzę, że nie sprawi mi to przyjemności a wręcz przeciwnie.

EDIT: Aa, co do literatury obozowej. Muszę przyznać, że postawiłam sobie za punkt honoru przeczytać wszystko z tej tematyki, co jest wpisane na listę lektur, bo wydawało mi się, że to niejako obowiązek wobec tych ludzi, którzy to przeżyli.
Nie udało mi się jednak, po prostu nie dałam rady. Odpuściłam, bo nie mogłam znieść takiej dawki na raz. Może kiedyś powrócę do tych książek..
To trochę tak jak z Oświęcimiem.. Należy znać historię i wiedzieć, co tam się działo, ale nikt nie ma obowiązku tam jechać i oglądać tego wszystkiego na własne oczy.
Też były lektury, które mnie wkurzały, ale przeczytałam wszystkie - też warto, bo przynajmniej wiesz co Ci się nie podoba i czy na pewno nie było warto - a zawsze coś czego nie czytałaś może się potem przydać, np na maturze

Co do literatury obozowej - nikt tego nie zrozumie, kto tego nie przeżył - czytanie i bycie w miejscach takich jak Oświęcim może to tylko w niewielkim stopniu przybliżyć. Przy okazji wyjazdów z krewnymi i przyjaciółmi z zagranicy, którzy bardzo chcieli to zobaczyć byłam tam 4 razy. Jest to miejsce dla mnie szczególne, bo w obozie koncentracyjnym zginął brat mojego dziadka, a dziadek uciekł z obozów 4 razy, w tym raz z Niemiec. Wychowałam się na wojennych opowieściach... Teraz mi ich brak
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-01, 09:38   #3007
Alvesta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Nie każdemu muszą się podobać, ale znać je trzeba - znać = przeczytać od deski do deski, czy się podoba czy nie. A czy się podoba wg mnie można stwierdzić dopiero po przeczytaniu... A przeczytanie książki to wg mnie żaden powód do chwalenia się i snobowania - analfabetów jest w Polsce niewiele, więc żadne to osiągnięcie... a co do reszty to kwestia podejścia - ja nie staram się i w 99% przypadków udaje mi się nie odwalać niczego, nawet rzeczy co do których nie jestem przekonana... kwestia chęci... a zresztą będąc w szkole wie się o wiele mniej niż Ci co kanon lektur układali - może na tym etapie zaufać bardziej doświadczonym?
Ja postawiłabym tę kwestię troszkę inaczej. Co w szkole w kanonie lektur jest, przeczytać trzeba - tak jak trzeba przebrnąć przez funkcje trygonometryczne czy wzory z fizyki choćby się tego nie cierpiało.
Natomiast nie byłabym taka rygorystyczna w kwestii że "trzeba" znać całą polską klasykę, ale że warto znać to jak najbardziej. No a na koniec tylko dodam, że z tym kanonem lektur to różnie bywa - patrz ostatnie próby roszad i przesunięcia.

Ja nie pamiętam czy przeczytałam wszystkie lektury zapewnie tak, ale na pewno nie przebrnęłam przez "Nad Niemnem" pomijałam opisy przyrody, wiec nie wiem czy można to nazwać od deski do deski
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-01, 09:58   #3008
elianka
Zakorzenienie

widzę, że rozgorzała gorąca dyskusja. Ja przyznaję się bez bicia- nie przeczytałam wszystkich obowiązujących mnie lektur (np. litelatura romantyzmu to dla mnie dożywotnia trauma), ale już "lalkę" i "Nad Niemnem" - z zapartym tchem. Nierzadko zdarzało się też, że coś co czytałam omawialiśmy potem w szkole jako lekturę uzupełniającą.
Ja mam takie zdanie, wiem, że dość wycudaczony: Uważam, że jeżeli ktoś czyta dużo i ma wyrobiony gust literacki, to może sobie pozwolić na nieczytanie tego czy owego, jego horyzonty na tym nie stracą. Jednakże jeśli ktoś nie czyta w ogóle, to powinien przeczytać wszystkie lektury, bo szkoła to jedyne miejsce, gdzie ktoś niechętnych jeszcze motywuje do czytania.
Co do kanonu- uważam,że kanon lektur jest sprawą polityczna od jakiegoś czasu i nie uznałabym lektur szkolnych za lieteraturę którą każdy, oobowiązkowo itd
Prędzej pokusłabym się o listę książek, które każdy polak znać powinien i część z nich pewnie dałaby się odnaleźć w kanonie.
A tak poza tym- co z tego że kanon jest jak nauczyciele omawiają dzieła we fragmentach (jak moja polonistka Pana Tadeusza)

co do literatury obozowej- miałam taki okres w zyciu kiedy masowo ją pochłaniałam. Byłam wtedy dość jeszcze młoda i głupiutka i zgłebiałam temat w stopnu powiedzmy niezdrowym...Bardziej od doktora Zimbardo interesował mnie Mengele .. Ale to było dawno i neprawda. teraz już nie zgłębiam tego tematu. interesuje mnie on histo- i socjologicznie, już nie z niezdrowej ciekawości
Stary 2008-05-01, 11:00   #3009
protka
Zakorzenienie

Cytat:
Znam osobę, która ma ponad 20 tys. własnych książek. To musi być widok..
Gdzie ona to wszystko trzyma?

Cytat:
EDIT: Tak przy okazji, zaglądnijcie tu: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=251086
Dziękuję za link. Wyślę.

Cytat:
Napisane przez foxina Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja znikam na parę dni, tzw. pauza wakacyjna.
Wracam 5 maja.
Miłej zabawy. Czekamy na twój powrót.
Cytat:
Napisane przez OliFka1 Pokaż wiadomość
Zrobiłście mi smaka na "Filary ziemi", niedobre!
I mnie! W związku z tym mam pytanie, czy ktoś coś wie o strajku listonoszy?
Bo kiedyś czytałam, że przełożyli na 5 maja...? A nie chcę zamówić i trafić na strajk, bo może później mi przesyłka zaginie... Tak się zdarzyło mojej koleżance, więc nie chcę ryzykować, a mam rabat 7% do 6 maja.
Jak coś wiecie nt. strajku dajcie znać.

Cytat:
Napisane przez amber2046 Pokaż wiadomość
Był u mnie kurier z Melina i przyniósł mi 1/6 zamówienia do tego powinno być płatne przy odbiorze a na paczce była informacja, że jednak przelewem. Myślałam że to pierwsza cześć i kurier zaraz wróci z resztą, a on wsiadł do auta i odjechał. (...)
Czy miałyście kiedyś taką sytuację? Co radzicie mi zrobić?
Wkurzające. Zrób tak jak radziła Ana.
Jak bym pomyślała też o zmianie księgarni. Np. ja kupuję w inbook.
Kiedyś porównywałam ceny w kliku księgarniach merlin, mareno, vivid i inbook przez dodawanie interesujących mnie książek do koszyka i na 10 tytułach różnica w cenie była spora. W inbook mam już 9% zniżki (max. to 10%), więc cenowo mi odpowiadają jak na razie. No i jeszcze mnie nie zawiedli, poza wysłaniem książki z odbitym śladem palucha, ale to mi się zdarzało i w innych księgarniach.

Cytat:
Ja akurat nie potrafie sie meczyc nad ksiazka, ktora mi sie nie podoba.
A tak niestety bylo z tymi dzielami Sienkiewicza, Zeromskiego czy chocby Mickiewicza ("Dziady"), ktore trzeba bylo poznac w szkole.
Nie kazdy jest stworzony do czytania klasyki i zachwycania sie nia. Nie pakujmy sie w
zbiorowe pianie , typu "Słowacki wielkim poetą był". Nie kazdemu te dziela musza sie podobac.
Zdecydowanie bardziej wolalam poczytac Kapuscinskiego, Tokarczuk czy Lema. Czy ksiazki z tematyki obozowej, wojennej. To mnie zawsze interesowalo ;-) I te ksiazki czytalam bo chcialam a nie dlatego, ze "kazali".
No to ja w szkole przeczytałam wszystkie lektury, nawet nie pomyślałam, że mogłabym nie przeczytać. Nie było jeszcze wtedy skryptów czy streszczeń i czułabym się bardzo nieswojo przy omawianiu książki, o której nie mam pojęcia.
A czytać lubiłam od dziecka, więc nie musiałam się zmuszać. Może wyjątkiem były "Dziady" czy "Szewcy", ale przebrnęłam i przez to.

Za to po zakończeniu edukacji obiecałam sobie, że będę się uczyć czy czytać tylko to, co będzie mi naprawdę potrzebne i co będę chciała, a nie to co muszę.
Więc teraz jak mi się książka nie podoba to nie kończę (taki mały spóźniony bunt)
Generalnie książkom daję 100 stron szansy na to, że mnie zainteresuje , i bardzo niewiele jest takich, że jednak ich nie kończę.

Cytat:
scarlett26, ja też jestem osobą obowiązkową, ale książki są dla mnie świętością i nie mam zamiaru zmuszać się do czytania czegokolwiek.
Zgadzam się z em. Jeśli nie ma musu, to po co? Obecnie czytam w ramach relaksu i nie widzę sensu w zmuszaniu się do lektury. A to czy wypada znać czy nie...
W szkole pańszczyznę odrobiłam, więc teraz czytam tylko dla przyjemności.
Zresztą czytam książki, które sama kupuję (polecenia wasze czy biblionetki), więc możliwość, że jej nie skończę jest minimalna.

Cytat:
Właśnie od maja będę próbować (Aczkolwiek w jego skuteczność nie wierzę

Cytat:
To wobec tego moje marzenia o kilku tysiącach są dość skromne Protko, czy wobec tego na pewno kwalifikuję się na odwyk?
Skoro i tak ma być nieskuteczny to co za różnica?

To ja tylko taka biedna "odwykam" sama i nikt mnie tu nie wspiera...

Cytat:
Oprócz wspomnianych przez Ciebie ras szalenie podoba mi się jeszcze Tosa Inu - gigantyczne psy o łagodnym usposobieniu labradora (W załączniku zdjęcie wyszperane w sieci
Widać po mordce, że powinny być łagodne. Też fajne, ale ta masa...

Cytat:
Zatem skąd zainteresowanie uczestnictwem w wątku na temat, na który nie masz zielonego pojęcia?
Dziecinne to.
Byle wtrącić 3 grosze, a nie ważne, że nie ma się nic do powiedzenia.

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;7405896]Ohh, dziewczyny. Mam duże stłuczenie prawej ręki, a jutro wyyjeżdżam. Ledwo piszę na klawiaturze. (...)

Musiałam się wyżalić, wybaczcie.

Ja również się żegnam, wracam w niedzielę pod wieczór.
Miłej majówki![/quote]

Dobrze, że nie złamana... Miłej majówki!

Cytat:
(Zawsze też chciałam mieć wyraziste, ostre kości policzkowe, bo szalenie podobają mi się takie u kobiet. I co... I jak zwykle mam na odwrót
Też chciałam takie jak u Pocahontas, a mam...

Ana, nie narzekaj bo śliczna jesteś!

Cytat:
A w ogóle... Przekroczyłyśmy już 3.000 postów
Już?! Ale szybkie jesteśmy.
protka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-01, 11:24   #3010
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Też były lektury, które mnie wkurzały, ale przeczytałam wszystkie - też warto, bo przynajmniej wiesz co Ci się nie podoba i czy na pewno nie było warto - a zawsze coś czego nie czytałaś może się potem przydać, np na maturze
No właśnie.. co do tej matury. Naprawdę nie wiem jakie są jej pierwotne założenia i kto układa klucz, ale zazwyczaj jest on robiony chyba pod idiotów lub osoby, które tych książek nie czytały. Pisałam wypracowania z wielu arkuszy maturalnych, zawsze pisząc o lekturach, których nie przeczytałam miałam co najmniej 20% więcej. I już pomijam fakt, że zawsze wkurzam się czytając klucz, bo okazuje się, że jest tam sporo rzeczy, których nie napisałam, bo były one dla mnie oczywiste. Pewnie gdybym nie miała bladego pojęcia o czym piszę, chwytałabym się każdego zdania, które mogłabym napisać, żeby mieć te 250 słów. I trafiłabym w klucz.

Cytat:
Napisane przez protka Pokaż wiadomość
Ma własną bibliotekę, jedno wielkie pomieszczenie w (ogromnym) domu przeznaczone tylko na książki.

EDIT: Aa, co do strajku - słyszałam, że go nie będzie.
Stary 2008-05-01, 11:37   #3011
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli w pokoju specjalnie poświęconym tylko książkom to to musi boskoboskobosko wyglądać

Cytat:
I mnie! W związku z tym mam pytanie, czy ktoś coś wie o strajku listonoszy?
Bo kiedyś czytałam, że przełożyli na 5 maja...? A nie chcę zamówić i trafić na strajk, bo może później mi przesyłka zaginie... Tak się zdarzyło mojej koleżance, więc nie chcę ryzykować, a mam rabat 7% do 6 maja.
Jak coś wiecie nt. strajku dajcie znać.
Odwołany Info: http://www.tvn24.pl/12692,1548047,wiadomosc.html

Cytat:
Skoro i tak ma być nieskuteczny to co za różnica?

To ja tylko taka biedna "odwykam" sama i nikt mnie tu nie wspiera...
Hmm... A może to wskazówka, żebyś i Ty go zaprzestała?
A tak poważnie, to ja po zamówieniu ze Świata Książki, naprawdę stopuję na trochę. Nawet nie tyle co przez fundusze, ale książek nieprzeczytanych mam w bród i dopóki nie uporam się choć z częścią z nich, koniec z szaleństwem w księgarniach
Więc po 10 maja, odwykujemy się razem

Cytat:
Widać po mordce, że powinny być łagodne. Też fajne, ale ta masa...
Dorosły pies waży nawet do 90 kg

Cytat:
Dziecinne to.
Byle wtrącić 3 grosze, a nie ważne, że nie ma się nic do powiedzenia.
Dla mnie tego typu posty nie mają na celu nic innego jak zasiać ferment i doprowadzić do mini-awantury + oczywiście nabić licznik postów piszącej, żeby zmieniła jej się ranga wizażowa

Cytat:
Też chciałam takie jak u Pocahontas, a mam...

Ana, nie narzekaj bo śliczna jesteś!
Najlepsze, że nawet nie mamy gdzie napisać petycji w tej sprawie
(Nie narzekam, nie narzekam Dziękuję

Cytat:
Już?! Ale szybkie jesteśmy.
Wiesz, albo już, albo... dopiero

Stary 2008-05-01, 11:52   #3012
Ondine
Rozeznanie

Pięknie by było, jesli strajku nie będzie. Czekam na moją wędrujacą przesyłkę. Nie chcę, by znów coś odesłano, zaginęło.
Lektury szkolne przeczytałam bez przymusu. Dzieła doby romantyzmu mnie wciągały, działały na moja wyobraźnię, pozytywizm też w pozradku- "Nad Niemnem" (opisy też czytałam) czy 'Lalka", "Ludzie bezdomni".Moze mniej do gustu przypadł mi okres 20-lecia miedzywojennego.Jednak, podobnie jak protka, nie wyobrażałam sobie , by coś pominąć.Teraz czytam dla czystej przyjemnosci.Omijam w zasadzie tylko fantastykę i polityczne.
Ondine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-01, 12:27   #3013
shachownica
Zakorzenienie

Cytat:
uff, no to mi kamień z serca spadł czekam właśnie na kilka książek.

Cytat:
Hmm... A może to wskazówka, żebyś i Ty go zaprzestała?
A tak poważnie, to ja po zamówieniu ze Świata Książki, naprawdę stopuję na trochę. Nawet nie tyle co przez fundusze, ale książek nieprzeczytanych mam w bród i dopóki nie uporam się choć z częścią z nich, koniec z szaleństwem w księgarniach

to ja się przyłączam, ale poprzednich doświadczeniach, działam inaczej, nie więcej niż jedna książka na tydzień
aniu a kiedy się śk wybierasz? ja chyba jutro po "shantaram" wyskoczę, jakoś po południu

i na koniec muszę się trochę pożalić chyba zaginęła mi przesyłka na poczcie, już dwa tygodnie czekam na książkę i jej nie ma. i to akurat na taką na którą apetytu mi narobiły dziewczyny na blogach powiedzcie mi jeśli list polecony był nadany w środę 16.04. to kiedy mijają ustawowe 14 dni po których można usługę reklamować?

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-01, 13:03   #3014
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Za moich czasow tez nie bylo streszczen lektur, ten rynek zaczal sie rozwijac dopiero gdy bylam przed matura. A teraz masakra...Nawet opracowania wierszy mozna kupic... I nie wazne, ze czasem taki wiersz jest na pol strony ;-)
Przesada! Totalne oglupianie narodu i podsuwanie prostych rozwiazan.
Stary 2008-05-01, 13:57   #3015
emememsik

Cytat:
Nawet opracowania wierszy mozna kupic... I nie wazne, ze czasem taki wiersz jest na pol strony ;-)
Przesada! Totalne oglupianie narodu i podsuwanie prostych rozwiazan.
Opracowania wierszy to nie taki zły pomysł, jeśli w szkole oczekują od nas jedynej słusznej interpretacji.
Stary 2008-05-01, 14:13   #3016
magrat16
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shachownica Pokaż wiadomość

i na koniec muszę się trochę pożalić chyba zaginęła mi przesyłka na poczcie, już dwa tygodnie czekam na książkę i jej nie ma. i to akurat na taką na którą apetytu mi narobiły dziewczyny na blogach powiedzcie mi jeśli list polecony był nadany w środę 16.04. to kiedy mijają ustawowe 14 dni po których można usługę reklamować?
14 roboczych dni tylko nie wiem jestem pewna ale chyba z sobotą
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-01, 15:27   #3017
protka
Zakorzenienie

Cytat:

Ma własną bibliotekę, jedno wielkie pomieszczenie w (ogromnym) domu przeznaczone tylko na książki.
No chyba, że tak. Jak kogoś stać na dom to i na 2500 książek trzymanych w osobnym pomieszczeniu może sobie pozwolić. Ja mogę tylko pomarzyć i pozazdrościć. A widok na pewno przepiękny!

Cytat:
EDIT: Aa, co do strajku - słyszałam, że go nie będzie.
Cytat:

Cytat:
No właśnie z tego powodu jestem na odwyku. Kupowałam więcej niż byłam w stanie przeczytać i teraz mam ok. 600 książek nieprzeczytanych i mimo, że nowe kuszą muszę dzielnie się powstrzymywać od zakupu.

Cytat:

Cytat:
Dorosły pies waży nawet do 90 kg

Cytat:
Najlepsze, że nawet nie mamy gdzie napisać petycji w tej sprawie
Może tak do rodziców reklamacje złożyć...?

Cytat:
Napisane przez shachownica Pokaż wiadomość
Czekałam kiedyś na paczkę z księgarni 3 tygodnie od momentu wysłania.
Czasem poczta mnie dobija... Może jeszcze dojdzie, ale spróbuj już reklamować.
protka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-01, 15:29   #3018
OliFka1
Rozeznanie

Cytat:
Opracowania wierszy to nie taki zły pomysł, jeśli w szkole oczekują od nas jedynej słusznej interpretacji.
A ja właśnie w wierszach najbardziej lubię to, że można je samemu interpretować, i właściwie ile czytelników tyle interpretacji! Zawsze się dziwiłam jak można w szkole na lekcji wiersz omawiać, i to często jeszcze nauczyciel narzuca uczniom "co poeta miał na myśli"
Ja na szczęście miałam cudowną polonistkę, która zostawiała to nam

A kanon lektur to co innego - dla mnie zrozumiałe jest że pewne pozycje są jakby na poparcie tego czego uczyliśmy się o każdej epoce. Np "Ballady i roamnse" czy "dziady" pomagają wczuć się w kilmat Romantyzmu, a postawa Siłaczki czy Judyma od Żeromskiego pozwala lepiej zrozumieć idee Pozytywizmu

20 tyś książek!!! mnie się marzy piękna ogromna biblioteka. No i jesczez czas, aby przeczytać to wszystko

Cytat:
O, a skąd taki sentyment do tego koloru?
Z całego serca polecam tę serię, przynajmniej na razie bardzo mi się te książki podobają
Mówicie że polecacie serię kryminałów "Kot, który..." ?? Bo ja mam możliwość pożyczenia do przeczytania, ale właśnie nie wiem czy warto, czy nie strata czasu...
Może zapoznam się poo prostu z pierwszą częścią i sama zobaczę czy godne uwagi.

O, a odnośnie Waszej dyskusji, to ja miałam raz na polskim jeden temat wypracowania klasowego o brzmieniu mniej więcej "Człowiek w sytuacji ekstremalnej" , na przykładzie literatury obozowej, z "Innym światem" na czele. Polegało to właśnie na rozszerzeniu tezy o człowieku, który traci swoje człowieczeństwo...
Tematu nie wybrałam, bo ja zawsze wolałam pisać o idealistach.

"Filary ziemi" może przy okazji następnych zakupów? Trzeba sie ograniczać

Sunprice - szybkiego powrotu do dobrej formy życzę!
I want a perfect soul..

...this life is more ordinary
OliFka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-01, 16:29   #3019
emememsik

Cytat:
A przeczytanie książki to wg mnie żaden powód do chwalenia się i snobowania - analfabetów jest w Polsce niewiele, więc żadne to osiągnięcie...
A, właśnie. Wiecie, że analfabetyzm informacyjny jest w Polsce szacowany na ok. 77%?
Napisała em, która dziś powtarza sobie geografię społeczną.
Stary 2008-05-01, 17:35   #3020
Kiciunia21
Zadomowienie

świetny wątek dziewczyny
Od roku pracuję w księgarni i na temat streszczeń lektur i wierszy mam swoje zdanie: lenistwo. Lenistwo zwłaszcza rodziców. Moja mama ( chwała jej za to) zawsze dbała abym przeczytała samodzielnie wszystkie lektury i miała je na własnośc w domu. A ja bardzo to lubiłam. Może dlatego "Potop" czytałam 3 dni? Ale nie o tym miałam pisac. Szokuje mnie to gdy do księgarni przychodzą rodzice uczniów i proszą o streszczenia lektur ( Same! Już bez lektury!) I jeszcze czasami mówią: " A na płycie to tego nie macie?"

-15

Kiciunia21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-01, 17:42   #3021
emememsik

Kiciunia21, z jednej strony rozumiem Twoją postawę, z drugiej jestem bardzo wdzięczna moim rodzicom za to, że przestali się wtrącać w moją edukację jak tylko skończyłam podstawówkę. Jeszcze by tego brakowało, żeby oni mi coś kazali. Sama decydowałam o tym do jakiej szkoły pójdę i co będę w szkole olewać, a do czego podchodzić poważnie. I dobrze na tym wyszłam.
I jak to lenistwo rodziców?! No bez przesady, uczniowie szkół pogimnazjalnych są już na tyle dorośli, żeby sami odpowiadali za swoją edukację.
Stary 2008-05-01, 18:00   #3022
Alvesta
Zakorzenienie

Cytat:
Kiciunia21, z jednej strony rozumiem Twoją postawę, z drugiej jestem bardzo wdzięczna moim rodzicom za to, że przestali się wtrącać w moją edukację jak tylko skończyłam podstawówkę. Jeszcze by tego brakowało, żeby oni mi coś kazali. Sama decydowałam o tym do jakiej szkoły pójdę i co będę w szkole olewać, a do czego podchodzić poważnie. I dobrze na tym wyszłam.
I jak to lenistwo rodziców?! No bez przesady, uczniowie szkół pogimnazjalnych są już na tyle dorośli, żeby sami odpowiadali za swoją edukację.
wydaje mi się że Kiciunia miała tu na myśli rodziców wczesnoszkolnych i gimnazjalistów właśnie i w tym przypadku kupienie dziecku bryka zamiast lektury to maksymalne przyzwolenie na pójście na łatwiznę.
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-01, 18:24   #3023
emememsik

Cytat:
Napisane przez Alvesta Pokaż wiadomość
wydaje mi się że Kiciunia miała tu na myśli rodziców wczesnoszkolnych i gimnazjalistów właśnie i w tym przypadku kupienie dziecku bryka zamiast lektury to maksymalne przyzwolenie na pójście na łatwiznę.
Chyba że tak. No, ja tam mam czyste sumienie, bo akurat lektury z podstawówki i gimnazjum przeczytałam wszystkie i większość mi się podobała.
W podstawówce rzeczywiście rodzice powinni dbać o to, żeby dzieci czytały.. ale niekoniecznie lektury. Nie chodzi o to, żeby namawiać dzieci do ich nieczytania, ale jeśli wolą coś innego.. Wydaje mi się, że na tym etapie ważne jest, żeby czytać cokolwiek.
Stary 2008-05-01, 18:53   #3024
magrat16
Zakorzenienie

a ja w podstawówce też czytałam wszystkie. Niektóre nawet przeczytalam jako 7-latka, a okazały się lekturami w 6 klasie.
Jednak mój koszmar z podstawówki( sama nie wiem czemu) to "Rogaś z Doliny Roztoki" nikt go u nas nie lubił.
Pamiętam jak kiedyś dzwoni znajoma rodziców i przerażona krzyczy "Macie Rogasia z Doliny Roztoki w domu? Marcin ma do przeczytania na poniedziałek, a swój egzemplarz wrzucił do sedesu!"

03.10.2015
Stary 2008-05-01, 19:11   #3025
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Cytat:
Napisane przez magrat16 Pokaż wiadomość
a ja w podstawówce też czytałam wszystkie. Niektóre nawet przeczytalam jako 7-latka, a okazały się lekturami w 6 klasie.
Jednak mój koszmar z podstawówki( sama nie wiem czemu) to "Rogaś z Doliny Roztoki" nikt go u nas nie lubił.
Pamiętam jak kiedyś dzwoni znajoma rodziców i przerażona krzyczy "Macie Rogasia z Doliny Roztoki w domu? Marcin ma do przeczytania na poniedziałek, a swój egzemplarz wrzucił do sedesu!"
W podstawowce najbardziej mi sie podobaly "Dzieci z Bullerbyn". A takze "Ten obcy", ale o ile kojarze ta ksiazka nie byla lektura. Plus wszystkie ksiazki Hanny Ozogowskiej ( "Chlopak na opak", "Glow na tranzystorach" itd.).
Stary 2008-05-01, 19:19   #3026
emememsik

Cytat:
Napisane przez magrat16 Pokaż wiadomość
Hihihi, świetne. Ja w ogóle nie pamiętam tej książki.

"Ten obcy" był lekturą szkolną w 6 klasie. "Dzieci z Bullerbyn" przeczytałam chyba z dwadzieścia razy. I nie mam zamiaru na tym poprzestać. Pamiętam też, że bardzo podobał mi się Robinson Cruzo'e.
Stary 2008-05-01, 19:53   #3027
magrat16
Zakorzenienie

Cytat:
Hihihi, świetne. Ja w ogóle nie pamiętam tej książki.
no właśnie z tego co wiem to w niewielu szkołach był przerabiany.

PS. Nie wiecie czy jutro "tania książka" jest czynna?

03.10.2015
Stary 2008-05-02, 10:30   #3028
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
To faktycznie mocno nieprzyjemna sytuacja...
Parę razy miałam duże zamówienie, które zapakowano mi w kilka paczek, ale wszystkie te paczki dostałam w tym samym momencie, a na naklejce z adresem był napis 'Paczka 1 z 2, Paczka 1 z 3 etc.'.
Pokwitowanie jest nie tylko potwierdzeniem otrzymania przesyłki, ale też stwierdzeniem, ze wszystko było w porządku. (Wiem to, bo kiedyś mama pokwitowała mi przyjęcie paczki z Oriflame, która była poklejona taśmą DHL, bo ktoś ukradł dwie wody. Niestety, nic nie wyegzekwowałam, właśnie w związku z tym przepisem).
Dlatego ja na Twoim miejscu nie dokonywałabym przelewu i porozmawiała z Biurem Obługi Klienta, mówiąc, że odsyłasz to co otrzymałaś (masz prawo do 7 czy 10 dni) i domagasz się wysłania całości w jednej paczce, z fakturą, za pobraniem. Bo naprawdę... Rozumiem, że można się spieszyć przed weekendem majowym, ale bez jaj

(Btw Amber, to Ty na avie?
Dziękuję za wsparcie i rady.

Merlin nie odpisuje. Ze względu na święta majowe nie jestem tym zbytnio zdziwiona w końcu każdy ma prawo do odpoczynku nawet pracownicy działu reklamacji.

Za to dodzwoniłam sie bez problemu do UPS i błyskawicznie uzyskałam informacje, ze druga paczka dotarła do nich później niż pierwsza, dlatego nie zostały dostarczone razem.

Cieszy mnie odnalezienie brakującej paczki chociaż w pełnie spokojna będę dopiero po odbiorze i sprawdzeniu zawartości kartonu.

Co do ava to ja w swoim żywiole, czyli zwiedzam muzeum.
Trzeba mi coś smacznego obiecać żebym bez oporów opuściła muzealne sale.

Cytat:
Napisane przez protka
Wkurzające. Zrób tak jak radziła Ana.
Jak bym pomyślała też o zmianie księgarni. Np. ja kupuję w inbook.
Kiedyś porównywałam ceny w kliku księgarniach merlin, mareno, vivid i inbook przez dodawanie interesujących mnie książek do koszyka i na 10 tytułach różnica w cenie była spora. W inbook mam już 9% zniżki (max. to 10%), więc cenowo mi odpowiadają jak na razie. No i jeszcze mnie nie zawiedli, poza wysłaniem książki z odbitym śladem palucha, ale to mi się zdarzało i w innych księgarniach.

Od lutego nie zamawiałam nic w Melinie, ponieważ przysłali mi wtedy książkę z podartą okładką. Teraz skusiła mnie promocja z okazji Dnia Książki i możliwość dokompletowania dzień Kapuścińskiego wydanych przez Gazetę Wyborczą.
Po tej przygodzie, oby skończyła sie dla mnie pomyślnie, trzy razy sie zastanowię zanim zamówię coś z Merlina.
Ładnej zniżki się dorobiłaś w inbook.

Crucify Your Mind
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-02, 11:48   #3029
gasta18
Wtajemniczenie

Ana, Amber śliczne avy

A do mnie doszła paczka z pakietem książek J. Fielding z KKKK
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC02272.JPG (38,0 KB, 35 załadowań)
Stary 2008-05-02, 11:51   #3030
magrat16
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gasta18 Pokaż wiadomość
Ana, Amber śliczne avy

A do mnie doszła paczka z pakietem książek J. Fielding z KKKK
Gasta, gratuluję. Nie widziałam tego pakietu, ani na stronie, ani w katalogu.

03.10.2015
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości