|
|
#2971 |
|
BAN stały
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
ja nie czytam;] nawet lektur:P
pozdrawiam! ![]() ;*
|
|
|
|
#2972 |
|
Zakorzenienie
|
Ja akurat uwielbiam czytac. Pochlaniam wrecz ksiazki!
A co do lektur to ich akurat wyjatkowo nigdy nie czytalam. Moze jakies pojedyncze tytuly tylko. Po prostu nie lubie zmuszania na sile do jakiegos tytulu. Mnie np. ksiazki Zeromskiego czy Sienkiewicza zupelnie nie interesuja. |
|
|
|
#2973 |
|
Zakorzenienie
|
no to masz się czym chwalić. Zwłaszcza tutaj
|
#2974 | |
|
po prostu Em :)
|
No to super! Ja zaangażowałam jeszcze rodzinkę i przy okazji wizyty na poczcie wysłałam ich dzieło.
![]() Przy okazji, polecam książkę "Mały policjant, czyli MAM MARZENIE". U mnie już leży na półce i czeka na chwilę wolnego czasu. Czytałam tylko fragmenty, a i tak się wzruszyłam. ![]() Autorką książki jest jego matka, która po dziesięciu latach od śmierci syna zdobyła się na opisanie tej historii. Wydawałoby się, że trudno o bardziej smutny temat, a jednak w przesłaniu płynącym z książki jest wiele siły i nadziei. Po pierwsze dlatego, że ostatnie trzy lata chłopca nie upłynęły pod znakiem choroby, w każdym razie nie przesłoniła mu ona radości życia, zainteresowania światem, chęci poznawania. Jego matka starała się, żeby mógł żyć jak najciekawiej i najbarwniej. Na koniec przy pomocy zaprzyjaźnionych osób sprawiła, że spełniło się jego marzenie o zostaniu policjantem. I tak ośmioletni Chris Grecious został najmłodszym i jedynym honorowym policjantem stanu Arizona. Uszyto mu na miarę mundur, dostał dyplom, a jego dorośli koledzy-policjanci wprowadzili go w tajniki swojej pracy. Historia małego Chrisa i jego spełnionego marzenia doprowadziła do powstania fundacji Make-A-Wish, która działa już na całym świecie, spełniając przy pomocy wolontariuszy i ludzi dobrej woli marzenia ciężko chorych dzieci. W Polsce misję spełniania marzeń chorych dzieci prowadzi Fundacja Mam Marzenie. W takim razie nic dziwnego, że tak ci z tym dobrze. Po prostu nie wiesz co tracisz. ![]() Cytat:
|
|
|
#2975 |
|
Zakorzenienie
|
nie włażą mi żadne, a wasze nie dają się powiększać - od zawsze tak jest
![]() ![]() ![]() a ja chyba poczekam do czerwca z moimi.... niespodziewane wydatki niestety... [1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;7399915] Aniu, śliczny avek i piękna fryzurka. zgadzam się to żaden powód do dumy skoro nie czytałaś, to co możesz wiedzieć na ich temat??? no właśnie a ja dziś nabyłam kolejne 4 książeczki, bo była jakaś wyprzedaż w kiosku w centrum handlowym
|
|
|
|
#2976 |
|
|
No wiesz, nie trzeba przeczytać całej książki, żeby stwierdzić czy nas ona interesuje czy nie.
Zwłaszcza, jeśli omawia się ją potem na lekcjach i czyta fragmenty. Ma się wtedy jednak o niej jakieś ogólne pojęcie.
|
|
#2977 | |
|
Rozeznanie
|
Czyli naszych wypowiedzi na forum też
![]() Cytat:
.
|
|
#2978 |
|
Rozeznanie
|
Ja czytałam książki nie przywiazując zbytniej wagi czy są lekturą czy nie, nierzadko okazywało się że omawiałam je później w szkole. Oczywiście są wyjątki do których musiałam się troszkę zmusić jak "Nad Niemnem" czy "Lalka"(najgorzej zniosłam "Bieniowskiego" Słowackiego, a za Conrada nie wzięłam się wcale) ale np. trylogię przeczytałam z kilkuletnim wyprzedzeniem i byłam zachwycona
![]() Zrobiłście mi smaka na "Filary ziemi", niedobre! ![]() elianka, czekamy na zbliżenie półek ![]() PS. Moje koty dziękują za komplementy
|
|
#2979 |
|
Zakorzenienie
|
to chyba nie jest powód do dumy? :/
PS elianko ładna kolekcja po okładkach odnalazłam kilka znajomych tytułów. Wspominałaś już czy liczyłaś i ile wyszło tych książek?
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 |
|
|
|
#2980 |
|
Zakorzenienie
|
Był u mnie kurier z Melina i przyniósł mi 1/6 zamówienia do tego powinno być płatne przy odbiorze a na paczce była informacja, że jednak przelewem. Myślałam że to pierwsza cześć i kurier zaraz wróci z resztą, a on wsiadł do auta i odjechał. W paczce brak faktury, zero informacji co z resztą zamówienie. Miało status przygotowanego do wysyłki a nie jak powinno zrealizowanego. Dwie godziny po wizycie kuriera dostałam maila ze wszystko do mnie wysłali, nie ma to jak refleks.
Jestem na nich zła bo nie pytali sie mnie czy chce dostawać przesyłki w częściach. Do tego to jest bardzo duże zamówienie, na sporą kwotę i większość tytułów nie jest dla mnie. Rozmowa na skypie nic nie dała, napisze maila do działu reklamacje. Boję sie że wszystkie paczki mają jeden numer nadania i pokwitowanie odbioru jednej potraktują to jakbym odebrała całość. Czy miałyście kiedyś taką sytuację? Co radzicie mi zrobić? Dziś mam beznadziejny dzień od rana aż po wieczór.
Edytowane przez amber2046 Czas edycji: 2008-04-30 o 21:55 |
|
|
|
#2981 |
|
Wtajemniczenie
|
Heh Amber to rzeczywiście nie łądnie z Tobą postąpili...
Dziewczyny wzięłam dzisiaj wypłatę która mi przechowa, żebym nie wydała jej na ksiązki ?
|
#2982 |
|
Rozeznanie
|
Uważasz ,że to cie wyróżnia? Na pewno negatywnie, bo żaden to powód do dumy. Żałosne to i tyle. A Ty przypadkiem wątków nie pomyliłaś?
Hawa, jak możesz pisać,ze nie lubisz Żeromskiego czy Sieńkiewicza,skoro niczego nie czytałaś tych autorów? Założyłaś odgórnie,że skoro lektura to nieciekawe? Błąd. Elianko, fajnie już sobie poukładałaś na regałach. Troche Ci zazdroszczę,że masz jeszcze tyle miejsca. ![]() OliFko , my dobre Edytowane przez Ondine Czas edycji: 2008-04-30 o 21:59 Powód: literówka |
|
|
|
#2983 |
|
Zakorzenienie
|
Czytalam chociazby "Syzyfowe prace" ale zrezygnowalam po kilkudziesieciu stronach. Tak samo bylo z "Wierna rzeka" czy tez Trylogia.
Probowalam, nie wyszlo. Poza tym czy trzeba zjesc caly tort aby dojsc do wniosku ze nie smakuje? Czasem wystarczy tylko kawalek...Tak samo z ksiazkami! Jedynie "W pustyni i w puszczy" przeczytalam cale, bardzo mi sie podobalo. |
|
|
|
#2984 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2985 |
|
Zakorzenienie
|
Ja akurat nie potrafie sie meczyc nad ksiazka, ktora mi sie nie podoba.
A tak niestety bylo z tymi dzielami Sienkiewicza, Zeromskiego czy chocby Mickiewicza ("Dziady"), ktore trzeba bylo poznac w szkole. Nie kazdy jest stworzony do czytania klasyki i zachwycania sie nia. Nie pakujmy sie w zbiorowe pianie , typu "Słowacki wielkim poetą był". Nie kazdemu te dziela musza sie podobac. Zdecydowanie bardziej wolalam poczytac Kapuscinskiego, Tokarczuk czy Lema. Czy ksiazki z tematyki obozowej, wojennej. To mnie zawsze interesowalo ;-) I te ksiazki czytalam bo chcialam a nie dlatego, ze "kazali". A propos tego co napisalas- " Moim zdaniem dzieł takich jak Trylogia, Quo vadis czy Pan Tadeusz będąc Polką po prostu nie wypada." Racja, czlowiek ktory chce sie nazywac inteligentnym powienien znac chocby troche kanon literatury, ale jesli ksiazka mu sie nie podoba tp co ma zrobic? Meczyc sie aby dojsc do konca a potem sie chwalic i snobowac, ze "przeczytalem Trylogie od deski do deski"? No i co z tego, ze przeczytalem? Moze raczej odwalilem, bo "trzeba to znac" ? |
|
|
|
#2986 |
|
|
scarlett26, ja też jestem osobą obowiązkową, ale książki są dla mnie świętością i nie mam zamiaru zmuszać się do czytania czegokolwiek.
Naprawdę wolę mieć o jakiejś lekturze ogólne pojęcie, niż przeczytać i czuć niesmak. Tak było z dwoma lekturami. Rzucałam książką o ścianę, wściekałam się, dochodziłam do wniosku, że autor musiał być nieźle pijany albo na haju. Bardzo się zraziłam i postanowiłam, że nie będę więcej zwracać uwagę na to, że ktoś każe mi coś przeczytać, jeśli widzę, że nie sprawi mi to przyjemności a wręcz przeciwnie. ![]() EDIT: Aa, co do literatury obozowej. Muszę przyznać, że postawiłam sobie za punkt honoru przeczytać wszystko z tej tematyki, co jest wpisane na listę lektur, bo wydawało mi się, że to niejako obowiązek wobec tych ludzi, którzy to przeżyli. Nie udało mi się jednak, po prostu nie dałam rady. Odpuściłam, bo nie mogłam znieść takiej dawki na raz. Może kiedyś powrócę do tych książek.. To trochę tak jak z Oświęcimiem.. Należy znać historię i wiedzieć, co tam się działo, ale nikt nie ma obowiązku tam jechać i oglądać tego wszystkiego na własne oczy.
|
|
#2987 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak pisala Nalkowska "Ludzie ludziom zgotowali ten los"... |
|
|
|
|
#2988 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pamiętam, że tata mojej koleżanki, jeszcze za czasów głębokiej podstawówki, pojechał kupić żonie pierścionek z okazji którejś tam rocznicy ślubu, a wrócił do domu... z pekińczykiem (z podobnego powodu, dla którego Twój brat wrócił z Bigli ![]() Cytat:
Dziewczyny kochane, ślicznie Wam dziękuję Właśnie od maja będę próbować (Aczkolwiek w jego skuteczność nie wierzę ![]() Cytat:
(W załączniku zdjęcie wyszperane w sieci ![]() Elianko, proszę jaka biblioteka Super!Cytat:
Cytat:
![]() To wobec tego moje marzenia o kilku tysiącach są dość skromne Protko, czy wobec tego na pewno kwalifikuję się na odwyk? Zatem skąd zainteresowanie uczestnictwem w wątku na temat, na który nie masz zielonego pojęcia? Cytat:
Dzięki temu przeczytałam 99% omawianych lektur szkolnych i, choć niektóre mnie do siebie nie przekonały, jak np. proza Sienkiewicza, to robiłam to nie w poczuciu wykonywania kary, a chęci poszerzenia wiedzy Poza tym mam taką przekorną naturę, że zanim coś skrytykuję to lubię to poznać, bo kiedy dyskusje robią się gorętsze to zawsze padają argumenty ad personam, a niewiedza w zakresie w jakim się dyskutuje, tylko daje adwersarzom dodatkowy argument do ręki ![]() Odebrałam dzisiaj z kiosku trzeci tom kocich kryminałów. Skonfundowała mnie informacja z tyłu okładki: Tom 4. Kot, który nie polubił czerwieni już od czwartku 30 kwietnia w kioskach! A ja się pytam, jakim cudem?
|
||||||
|
|
|
#2989 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2990 |
|
Rozeznanie
|
Ana,świetny tytuł czwartej cześci "Kota..." Mam tylko pierwszą.Jeszcze nie czytałam , ale ten tomik , o ktorym piszesz kupię ( ze wzgledu na czerwień).
|
|
|
|
#2991 |
|
Konto usunięte
|
Ohh, dziewczyny. Mam duże stłuczenie prawej ręki, a jutro wyyjeżdżam. Ledwo piszę na klawiaturze.
Jechałam z psem jak zwykle na rowerze i widzę psa. Scooby luzik, biegnie dalej, ale nagle pies wyskakuje do nas. Więc Scooby to samo i pociągnął rower za sobą, a ja odruchowo spadając chciałam oprzeć się na rękach. Prawa mi się jakoś podwinęła i myślałam, że umrę z bólu. Od razu do szpitala na rentgen (czekałam na niego ponad godzinę), a tam jeszcze taka okropna pielęgniarka, z którą się pokłóciłam, bo wywijała mi ręką we wszystkie strony, a ja z bólu umierałam. Potem czekanie 2,5h na chirurga. Na szczęście, to tylko stłuczenie, bałam się złamania, więc w sumie odetchnęłam z ulgą. Ale i tak mam opatrunek z okładem i rękę na temblaku.Musiałam się wyżalić, wybaczcie. ![]() Ja również się żegnam, wracam w niedzielę pod wieczór. Miłej majówki! |
|
|
|
#2992 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z całego serca polecam tę serię, przynajmniej na razie bardzo mi się te książki podobają Cytat:
![]() Parę razy miałam duże zamówienie, które zapakowano mi w kilka paczek, ale wszystkie te paczki dostałam w tym samym momencie, a na naklejce z adresem był napis 'Paczka 1 z 2, Paczka 1 z 3 etc.'. Pokwitowanie jest nie tylko potwierdzeniem otrzymania przesyłki, ale też stwierdzeniem, ze wszystko było w porządku. (Wiem to, bo kiedyś mama pokwitowała mi przyjęcie paczki z Oriflame, która była poklejona taśmą DHL, bo ktoś ukradł dwie wody. Niestety, nic nie wyegzekwowałam, właśnie w związku z tym przepisem). Dlatego ja na Twoim miejscu nie dokonywałabym przelewu i porozmawiała z Biurem Obługi Klienta, mówiąc, że odsyłasz to co otrzymałaś (masz prawo do 7 czy 10 dni) i domagasz się wysłania całości w jednej paczce, z fakturą, za pobraniem. Bo naprawdę... Rozumiem, że można się spieszyć przed weekendem majowym, ale bez jaj (Btw Amber, to Ty na avie? [1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;7405896]Ohh, dziewczyny. Mam duże stłuczenie prawej ręki, a jutro wyyjeżdżam. Ledwo piszę na klawiaturze. Ja również się żegnam, wracam w niedzielę pod wieczór. Miłej majówki![/quote] Aniu Najważniejsze, że to nic poważnego, bo gdyby było złamanie to dopiero amen w pacierzu. Mam nadzieję, że ręka szybko przestanie Cię boleć i szybciutko się zagoi! Pomimo tego urazu, ciesz się długim weekendem i odpoczywaj Trzymaj się cieplutko! |
||
|
|
|
#2993 | |
|
|
Cytat:
![]() BTW, strasznie drażni mnie zaczynanie zdania od "a ja się pytam..". Kojarzy mi się z moją polonistką, która w kółko powtarzała te same żarty i żarciki. ![]()
|
|
|
#2994 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale fakt faktem, Elipsa popełniła piękny kwiatek. Mam nadzieję, że błędy, tak jak wszystkie dotychczasowe, będą dotyczyły wyłącznie okładek, a nie tekstu samej powieści
|
|
|
|
|
#2995 | |
|
|
Cytat:
Bo ja się go nie mogę doszukać, a jestem ciekawa.
|
|
|
#2996 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2997 |
|
Rozeznanie
|
Widzisz Ana z tym czerwonym kolorem to troche dziwna sprawa. Nie mam do niego żadnego sentymentu, wrecz nie lubie go.A jednocześnie wiem,że w ciuchach tego koloru bardzo mi dobrze.
(wiesz- ciemne włosy +czerwień bluzek to dobre połączenie ).Sunprice współczuje. Fatalny wypadek. Dobrze jednak ,ze nic gorszego sie nie stalo. Takie stłuczenia okropnie bolą.Znam z autopsji. Ciesz sie majówka!! miłego wypoczynku. |
|
|
|
#2998 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie to lubię u brunetek, że fantastycznie ich ciemna oprawa kontrastuje z mocnymi, intensywnymi barwami. Ja czerwień lubię (ale taką winną, bordo), ale tylko w dodatkach. Gdy ubiorę coś takiego, nie jest mi najlepiej Jeszcze pal sześć ubrania, zawsze marzyło mi się, żeby móc na czerwono pociągać szminką usta tuszując jedynie przy tym rzęsy, ale... zupełnie mi nie do twarzy w tego typu makijażu I nie mogę być taką elegancką panią, jakie mi się podobały zawsze od dzieciństwa
|
|
|
|
|
#2999 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie powiesz mi ze oboz czy lagry nie sa sytuacja ekstremalna. Oczywiscie, ze sa. Nie porownuj tego do Fear Factor, bo to jest zabawa kontrolowana a nie prawdziwe zycie. Ludzie do takich programow pchaja sie dobrowolnie i dla kasy sa w stanie zrobic wszystko. A ci do obozow sie nie pchali. Ich tam wsadzono wbrew swojej woli. I nie sadze aby ludzie piszacy pamietniki mysleli o Rousseau. Chcieli dac swiadectwo, napisac jak bylo, wyrzucic to z siebie, przestrzec przy okazji pokolenia... A Robinson Cruzoe to przyjemna, wciagajaca lektura, fikcja. |
|
|
|
|
#3000 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie powiedziałam, że obozy koncentracyjne/pracy nie są sytuacją ekstremalną, bo są. Ale równocześnie są tematem, którego nie należy postrzegać w prymitywny i zezwierzęcony sposób, na zasadzie 'ile człowiek może'. Dlatego zgodzę się z Tobą, że Ci ludzie 'chcieli dac swiadectwo, napisac jak bylo, wyrzucic to z siebie, przestrzec przy okazji pokolenia', ale właśnie po to, żeby pokazać jak było, a nie ile byli w stanie znieść. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:04.

?

Ana, na odwyk.
hihihi......

Jeszcze pal sześć ubrania, zawsze marzyło mi się, żeby móc na czerwono pociągać szminką usta tuszując jedynie przy tym rzęsy, ale... zupełnie mi nie do twarzy w tego typu makijażu