|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#961 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Cera tłusta, mieszana, odwodniona, problematyczna - ZBIORCZY CZ.III
Cytat:
ale zawsze można stosować na noc a na dzień wybrać stabilniejszą formę..Jeśli chcesz sobie przeanalizować skład można spróbować tutaj: http://www.cosdna.com/eng/ingredients.php Ja nie mam jakoś przekonania do Mincera.. taki nagle modny się zrobił a jak patrzeć na ich składy to niewiele w nich jest. Edytowane przez earthpace Czas edycji: 2017-06-05 o 11:26 |
|
|
|
|
|
#962 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Właśnie myślałam, ze w olejach jest stabilniejsza. Miałam z BU, byłam z tego serum zadowolona
|
|
|
|
|
|
#963 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#964 | |
|
Rozeznanie
|
Cera tłusta, mieszana, odwodniona, problematyczna - ZBIORCZY CZ.III
Cytat:
Jeśli byłoby ciężkie to nawet mi to nie przeszkadza. Niby mam cerę mieszana, nie widać po niej przesuszenia, odwodnienia, ale szybko wszystko chłonie Dziękuje za odpowiedz
|
|
|
|
|
|
#965 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#966 | |
|
Angelika
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#967 | ||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Cytat:
Aqua, Sodium Cocoyl Alaninate, Acrylates Copolymer, Cocamidopropyl Beatine, Glycerin, Sodium Cocoamphoacetate, Pumice, Coco Glucoside, Glycolic Acid, Acetyl Hexapeptide-8, Caprylyl Glycol, 3-0-Ethyl Ascorbic Acid, Polysorbate 20, Triethanolamine, Disodium Edta, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Oil, Parfum (Fragrance), Butylphenyl Methylpropional, Hexyl Cinnamal, Limonene, CI 77891. Jeszcze nie próbowałam, ale ma konsystencję lekko lejącego półprzezroczystego mleczka-żelu. Zamierzam go jednak stosować w miejsce żelu, nie mleczek Szukałam naturalnego żelu stacjonarnie, ale nic mnie nie skusiło, więc kupiłam tę emulsję póki co.Za to testuję już serum AVA Aloe Organic i wstępnie muszę powiedzieć, że ma coś w sobie, mam wrażenie, że odmładza, poprawia rysy twarzy, wygładza i napina, nie nawilża jakoś spektakularnie, ale też nie wysusza i nie ściąga. Użyłam na razie 2 razy i widzę, że wyglądam młodziej, serio, ale jeszcze poużywam, bo może to nie od niego. Przyjemne jest, nie lepi się, trochę czuć glicerynę, ale spokojnie do zniesienia, dobrze współpracuje ze skórą, może być dobre teraz latem pod warunkiem, że skóra nie zacznie wołać o więcej nawilżenia. No, mnie wystarczają żelowe i płynne nawilżacze pod makijaż, jedynie pod oczy aplikuję coś konkretniejszego
|
|
|
#968 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przedwczoraj przyszedł mój lotion z Biofficiny, o którym pisałam wyżej. Póki co - z konsystencji i pierwszego wrażenia na skórze jestem bardzo zadowolona. Wygląda i wchłania sie jak żel hialuronowy, jednak w przeciwieństwie do zelu hialuronowego nie zostawia mi takiej lekko ściągającej powłoczki. Nic a nic się nie klei, przy nakładaniu jakby lekko chłodzi (?). Nawilża i to jak narazie bardzo dobrze. Miałam suche skórki kolo nosa i po dwóch dniach ani sladu. No, zobaczymy, jak będzie dalej. Serum olejowe C możesz nawet mieszać z Worship - na porcje Worship 3 - 4 kropelki serum olejowego = powinno sie pięknie wchłaniać. Tylko tak myślę, czy nie zabraknie Ci czegos nawilżającego. Ja zrobiłabym tak : Worship + serum olejowe, na to serum , które sama ukręciłaś. Albo : pod Worship + serum olejowe dać żel hialuronowy / żel aloesowy / prokolagen wymieszany z którymś żeli. wersja kolejna: dawać tylko Worship + olejowe, a co drugi dzień dokladac jakiś mocny nawilżacz (i na noc nawilżać sporo, ale tu robotę powinno dobrze robić Twoje ukręcone serum). Mnie samo Worship + filtr było jednak zbyt mało, stąd ten lotion Biofficiny. No i oczywiscie już mnie kusi wlanie do butelki z Worship 2-3 gramy olejowej C , ale powstrzymam się, bo zamówiłam Hylamide C Booster , który zastapi moje serum retinolowe na noc i bede nakładac go na serum Swanicoco.Serum Swanicoco otworzyłam przedwczoraj . Konsystencja, zapach narazie bardzo mi sie podoba. Na mówienie o działaniu jest zbyt wcześnie, rokuje jednak bardzo dobrze Póki co udało mi sie dość dobrze zahamować przetłuszcz ![]() Hylamide pod oczy u mnie działało. Skróciło mi zmarszczki w kacikach oczu (tu, gdzie były płytsze), te drobne pod oczami też wypełnilo (ale znow tylko te płytkie), zmniejszało opuchliznę, cienie. Widac było, że skóra odżywiona i nawilżona. To był jedyny podoczny preparat przy którym mój TZ powiedział, że wygladam ostatnio jakos "wyspanie" ![]() Cytat:
Pomimo tego "silikonu roslinnego' może byc ciężkie -olej z oliwy, olej z makadamii, palmowy (dlaczego ), triglicerydy...Nakładany na sucha skórę wg mnie może przyblokować pory przy cerach podatnych na zapychanie. Może, ale nie musi. Tylko, jak na 15 ml to cena taka sobie... Wolałabym to albo to serum olejowe z Biochemii Urody. Ale jeśli ktoś nie lubi BU to Mincer można spróbować. P.S Ktoś na wątku zainteresowany był Manyo Factory Galactomyces Essence. Polecam kupić tę maskę. Ja z niej wycisnęłam 15-20 ml essencji do buteleczki, a i na samej płachcie jeszcze było duzo. Na przetestowanie w sam raz. Co prawda skład esencji z maski różni sie, ale zawiera 97% galactomyces, więc można sprawdzic, jak to na nas działa Mam jeszcze maskę z Bifida i po tym, jak w niej chlupocze obstawiam, że też z 15 - 20ml ml esencji wyciagnę ![]() ---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ---------- Cytat:
Mozesz tez mieszać z serum olejowym na ręku przed nalożeniem na twarz: do porcji olejowego dodaj jedną - dwie kropelki Vitasource. Cytat:
Edytowane przez kasiamagda Czas edycji: 2017-06-05 o 12:03 |
||||
|
|
|
|
#969 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To powiedz jeszcze czy mocno ochrzcili to Parfumem? Cytat:
Które to serum? Zastanawiam się nad esencją Swanicoco, którą mi niedawno polecałaś. Akurat kończę Galactomyces 100% Purebess. W ogóle to te bardziej eko azjatyckie produkty są dla mnie niestety za duże i nie do zużycia w zalecanym PAO czyli przeważnie pół roku. Żel Bentona ma 100 ml, Treatment Whamisy aż 120 ml. No nie da rady, żebym to wymęczyła w ciągu 6 miesięcy. Z nowości to kupiłam ostatnio: -glinkę Vetiver Khadi z ziemią fulerską KLIK, pewnie pójdzie głównie do mieszania z kremem myjącym Whamisy, bo glinka bardzo dobrze zwiększa jego dość kiepskie właściwości myjące -Regulat Beauty Excellent Cleansing Foam KLIK w ramach szukania czegoś mocniej myjącego. Moja cera wkroczyła w taką fazę, że nawet po myciu dwuetapowym mam wrażenie, jakby była powleczona woskową warstwą w strefie T. |
||
|
|
|
|
#970 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Podlinkowałam Ci to serum na wątku o naturalnych kosmetykach. To jest własnie to. Ono jest ciut gęstsze od wodnych esencji, białe, nie lepiące sie, pachnie bardzo ładnie i bardzo delikatnie. Wchłania się szybko, ale nie tak, jak np. Worship, ktore wchodzi w skórę szybciej od wody Wywaliłam pudełko, ale PAO było bodajże 8 miesięcy, zawartość to 30 ml. Do maseczki Khadi możesz sobie Treatment Whamisy dokladać .Odkąd mieszam Whamisę z maskami mam juz tylko pół butelki . Pianka interesująca, czekam na efekty.
|
|
|
|
|
|
#971 |
|
Zadomowienie
|
Chimay I jak wrażenia po tym galactomyces?
|
|
|
|
#972 |
|
Angelika
|
Dla mnie DOZ jest prawie "na szybko", bo wystarczy zamówić w 1 połowie pierwszego dnia i już drugiego mogę odebrać. Szkoda, że w aptece Gemini nie ma opcji zapłacenia na miejscu. 😏 Fajniejszy wybór mają, a wydaje mi się, że kiedyś taka opcja była.
|
|
|
|
#973 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#974 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja stacjonarnie to mogę sobie co najwyżej Vianek kupić albo coś pseudonaturalnego Ciekawe to odmłodzenie, mam nadzieję, że od serum takie działanie. Dobrze by było, bo akurat potrzeba mi coś anti age i myślałam co by tu dołożyć. Może kupię wcześniej niż planowałam(?) Aktualnie przeprosiłam się z serum olejowym z wit C z BU. Stało w szafce przez zimę, a mam czas do jesieni na wykorzystanie. Używam co 2-3 dni na noc i przyznam, ze się polubiłam z nim. Rano po przebudzeniu cera wygładzona. Co 2-3 dni też używam biopeelingu z Avy Pore Solutions i chyba oba kosmetyki używane na zmianę mają dobre działanie, bo przebarwienia się rozjaśniają a i skóra ma ładniejszy koloryt. |
|
|
|
|
|
#975 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Spokojnie, to tylko wstępne wrażenia, jeszcze nie mam co do niego w pełni wyrobionego zdania
![]() Za to Ty kusisz lotionem BF. Cytat:
Miałam tę maseczkę, bardzo dobra
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2017-06-05 o 14:07 |
|
|
|
|
|
#976 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Widze, że dziewczyny polecają to serum, widać jest ok. Ja przeglądałam inne kosmetyki Mincera: kremy i jakieś boostery z HA i wydawało mi się, że albo jest w nich sam żel i gliceryna albo z kolei w kremach są potencjalnie podrażniające subtancje. Widziałam nawet sunscreen w kremie niby na noc.. Tak jakby chcieli już wrzucić wszystko co można No ale ja nie lubię długich składów, bo mam skórę wrażliwą. Cytat:
![]() Ten lotion Bioficcina to świetne rozwiązanie na lato, pewnie gdybym stosowała makijaż rozglądałabym się za czymś lżejszym, właśnie tego typu. Póki co jednak staram się ratować skórę spodobał mi się pomysł z tym stosowaniem aloesu/HA + prokolagenu pod worship i serum olejowe. Chociaż serum pompujące też byłoby niezłe, bo ono super nawilża. Muszę to przemyśleć i popróbować dzięki wielkie! Edytowane przez earthpace Czas edycji: 2017-06-05 o 14:02 |
||
|
|
|
|
#977 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak nie są to ostre drobinki to ok. Np łupinki orzechów są dla mnie za ostre. No i jak coś, to zawsze mogę używać jako maskę. ---------- Dopisano o 14:26 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- To też dobry pomysł. Myślałam ostatnio, żeby sobie jakiś azjatycki pudrowy peeling enzymatyczny kupić i stosować właśnie na skórę głowy, ale nie wiem, czy nie za dużo babrania. Skończyły mi się Cerkoderm i Pilarix z Polski, a jednak coś muszę z tym rejonem robić więcej niż tylko mycie szamponem. |
|||
|
|
|
|
#978 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A no własnie. Też czytałam negatywne opinie, że nie nawilża, że nic nie warte. O olejowych serach czytałam pretensje, że nie nawilżają, o wodnych, że za mało odżywiają i nie chronią, o hennie, że się jej nie da z włosów ściągnąć. A już najbardziej śmieszą mnie opinie, że niektóre tańsze sera olejowe (oparte głównie na oleju migdałowym i sojowym) nie leczą trądziku .Pokombinuj, jak Ci najlepiej pasuje - worship ma taki skład, że nie koliduje z niczym, a mysle, że zestaw prokolagen+ aloes /hialuron na / pod Worship ładnie uzupelniałby się ![]() ---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- Cytat:
Ja się czaje na ten enzymatyk , do kupienia w Polsce tu, a nie w Polsce tu. Wygląda, jakby i na skórę glowy sie nadawał...
|
||
|
|
|
|
#979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawi mnie, co sądzisz o olejkach myjących na bazie parafiny? Dużo azjatyckich ma właśnie ten składnik i to także tych przeznaczonych do tłustej skóry. Czytałam opinie chyba na reddicie, że przy tłustej cerze i minimalnym makijażu lub jego braku lepiej unikać parafiny. Ale np fifty shades of snail uważa olejki parafinowe za podstawę walki z zapchanymi porami: An emulsifying oil cleanser, preferably mineral oil-based, or a pure carrier oil. Mineral oil seems to work best. KLIK. I tak już od dłuższego czasu zbieram się do zamówienia jakiegoś parafinowego olejku, ale ciągle mam gdzieś w głowie resztki tej parafinowej fobii sprzed lat. |
|
|
|
|
|
#980 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Miałam ją już parę lat temu, więc nie pamiętam dokładnie jakie te drobinki były, ale na pewno delikatniejsze od orzechowych, bo dla mnie łupiny orzechów też są za ostre
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2017-06-05 o 15:59 |
|
|
|
|
|
#981 |
|
Konto usunięte
|
do mnie przyszly te polecane Pony Hutchen, jestem bardzo zaskoczona opakowaniem obu probek i listem
ale uwazam, ze ladniejszy jest "kwiatow czar" niz "shibuya", dzis pierwszy testedit: shibuya pachnie dla mnie jak plyn do mycia podlog
Edytowane przez 201708250935 Czas edycji: 2017-06-05 o 16:02 |
|
|
|
|
#982 |
|
Angelika
|
O dziwo, mimo testowania wielu próbek kremów do twarzy narazie wysypu nie ma.. jedynie po Sylveco lekkim brzozowym i/lub kremem Femi na noc odżywczym jedyne co zauważyłam to trochę wieksza ilość zaskórników, ale miałam też próbkę żelu Azelac (wersja nawilżająca), która starczyła na 4 użycia i reszta mi krzywdy nie zrobiła, a cera zrobiła się gładsza.
Wyskoczył jeden pryszczyk mały na nosie, niewidoczny, niby podskórny, ale czuję, że coś tam siedzi, ale poza malusienką półmilimetrową gulką go nie widać. Zakupię awaryjnie chyba więc Acne-derm, aby próbki mnie nie wysypały. Dziś nałożyłam Toleriane z LRP. Ale jestem zawiedziona. Jestem próbkomaniaczką i lubię pytać poprzez e-mail firmy o próbki.. na 300 firm tylko 7 firm coś wysłało. 3 lata temu dostałam próbki od może 20-30 firm? Te same firmy już nie chcą wysyłać. No i się zawiodłam, bo zbyt dużo z Sylveco i Vianka, a ich nie lubię i dałam babci. Arkana bardzo dużo próbek mi wysłała kilka lat temu, a teraz cisza. Mam nadzieję, że jeszcze coś dostanę, wszak wysyłałam prośby z 3-4 tyg temu, a czasem firmy późno odczytują maile. Edit: Dostałam 40% rabatu na zakupy w Mexmo, ale z tego co widzę, to aż tak wielkich ciekawostek nie mają. Składowo też nie powalają. Mam też kod rabatowy, który znosi koszt przesyłki do sklepu Uzdrowiskowe SPA, jak coś to mogę się podzielić jeśli ktoś zainteresowany.
Edytowane przez MalutkaKoteczka Czas edycji: 2017-06-05 o 21:54 |
|
|
|
|
#983 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mi shibuya pasuje, bo zauważyłam, że ze wszystkich które testowalam zapach utrzymuje się niemal cały dzień. Reszta ledwie parę godzin. Co nie oznacza, że nie działają działają nawet wieczorem podczas intensywnego treningu
|
|
|
|
|
|
#984 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Annabelle nie daje żadnych próbek, ani promocji na targach. Zazwyczaj jestem jednak mile zaskoczona gratisami ze sklepów internetowych, nawet przy małych zakupach hojnie obdarowują, a przy większych to i dorzucają pełnowymiarowe prezenty, ale zdarzają się też sklepy oderwane od rzeczywistości kompletnie i do zakupów opiewających na spore kwoty typu 200-300 zł potrafią dorzucić jedynie stos ulotek i ani jednej próbki, masakra. Niestety, klient do takiego sklepu nigdy nie wróci, bo konkurencja nie śpi, a i ceny oraz promocje często są korzystniejsze gdzie indziej.To Mexmo pierwszy raz widzę, ale to chyba jakaś zwykła firemka, tylko mnie zaciekawili, bo mają sporo kolorów, np. puder sypki, i do tego o ile dobrze rozumiem, można sobie wybrać formułę. Trochę kiepskie opisy kosmetyków i brak INCI zniechęca, no ale rabat niezły
|
|
|
#985 |
|
Angelika
|
Ja gdzieś w necie widziałam INCI do płynu micelarnego i raczej nic ciekawego.
1496697475482.jpg Jak będe chciała więcej kosmetyków to kupię w tym Uzdrowiskowym SPA z kodem znoszącym skład przesyłki, ale raczej po jednej rzeczy bym zamawiała np. korund, bo niestety tylko płatność przelewem do czego nie mam zaufania. |
|
|
|
|
#986 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#987 |
|
Angelika
|
|
|
|
|
|
#988 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nie bylam w stanie ich wytrzymac ale nadal nie powalaDlatego zapewne shibuya mi sie wyrobi po jakims czasie, jak wroce do nich ile sie tego uzywa? bo ja uzywalam tego dosc malo, takie 4 kropki (z jednego umoczenia palca) na cala pache i nie wiem czy to jest wystarczajaco czy nie :<---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- Ja to nie wyobrazam sobie zycia bez zamawiania przez internet
|
|
|
|
|
|
#989 |
|
Angelika
|
Jak ktoś dużo zamawia to ok.
![]() Ja zrobiłam raz głupotę zamawiając maske Kallosa, bo z kosztem przesyłki przepłaciłam, a w Naturze u mnie były te maski. 👏 Kiedyś kupowałam dużą ilość kosmetyków (kilka razy w tygodniu coś) i potem dużo się marnowało, a miałam tego tyle, że ledwo miejsca starczało i potem się odzwyczaiłam stawiając na minimalizm w kosmetykach i kupuje tylko wtedy jak coś mi się kończy - np. mam końcówke szamponu to dokupuje nie biorąc nic pozatym ani nie oglądając sie za innymi kosmetykami, bo to sprawia często, że sie coś zbędnego kupuje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#990 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja tez swojego czasu tam robilam
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:24.

ale zawsze można stosować na noc a na dzień wybrać stabilniejszą formę..

Szukałam naturalnego żelu stacjonarnie, ale nic mnie nie skusiło, więc kupiłam tę emulsję póki co.

, ale powstrzymam się, bo zamówiłam Hylamide C Booster
), triglicerydy...
nie bylam w stanie ich wytrzymac