A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;) - Strona 114 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-12, 11:27   #3391
emememsik
po prostu Em :)

Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

Cytat:
Napisane przez foxina Pokaż wiadomość
U mnie zawał murowany, zalezy jeszcze jakich rozmiarów byłby ten pająk, ale ja juz usnąć w tym pokoju raczej bym nie mogła.
Przyznam, że był dość mały. W innym wypadku mój wrzask z pewnością obudziłby całą ulicę.
Stary 2008-05-12, 12:12   #3392
Mariah
Zakorzenienie

Cytat:
Straszne, bo to nie są żarty. Można życiem przypłacić. Najgorsze, że z wiekiem to sie chyba jeszcze nasila i będzie gorzej, przecież te robale są coraz bardziej zmutowane. Ja dwa lata temu kiedy to uczulenie wyszło na światło dzienne, po ugryzieniu przez komara w feralną stopę dwkrotnie lądowałam na pogotowiu, bo stopa przybrała czarny kolor.
Foxina a Ty robiłaś sobie kiedyś testy uczuleniowe? Może masz uczulenie na jad wszelkiego robactwa a to już jest poważna sprawa!
Życzę szybkiej poprawy

Ja boję (i brzydzę) się wszelkiego robactwa. Na moje nieszczęście upodobały mnie sobie ćmy Ja wiem, że one nic złego nie robią ale mimo wszystko nerwowy trzepot ich skrzydełek pod sufitem doprowadza mnie do palpitacji serca.

Cytat:
Wygląda to na defekt większości moli ksiązkowych.
Aż dziwne, że sam należy do robactwa

Pobrałam dzisiaj z podaja Pachnidło i tym samym skończyły mi się już punkty. Będę musiała wziąć się wreszcie za moje książki, żeby mieć co wystawić.
Stary 2008-05-12, 12:34   #3393
shachownica
Zakorzenienie

foxina może rzeczywiście zrób sobie testy uczuleniowe, bo to wygląda poważnie.
no ale teraz nie wymigasz się od czytania i pisania
widzę, że nie ja jedna nie przepadam za żyjątkami-chrobakami pająki powoli oswajam, na zasadzie "ty mi się nie pokazujesz, ja ciebie nie widzę" ale o prawdziwe palpitacje przyprawiają mnie ćmy. odkąd nie ma mojego kota, nie ma kto mnie przed nimi bronić
em, gratulacje dla taty, opis jest zachęcający
aniu
i tylko napisze no no
i zazdroszczę wyprawy, mam kilka rzeczy upatrzonych w taniej książce ale na razie pieniędzy brak, znaczy się tak jakby, czyt. niżej

ja, na razie, trwam w odwyku ale tak naprawdę czekam na koniec kilku licytacji

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-12, 12:50   #3394
foxina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mariah Pokaż wiadomość
Foxina a Ty robiłaś sobie kiedyś testy uczuleniowe? Może masz uczulenie na jad wszelkiego robactwa a to już jest poważna sprawa!
Życzę szybkiej poprawy
Cytat:
Napisane przez shachownica Pokaż wiadomość
foxina może rzeczywiście zrób sobie testy uczuleniowe, bo to wygląda poważnie.
no ale teraz nie wymigasz się od czytania i pisania
Macie rację dziewczyny, będę musiała zrobić jakieś badania w końcu. Narazie to tylko (aż!) stopy.

A do mnie właśnie przyszła przesyłka z czytaj tanio i się wręcz napatrzeć nie mogę. Zwłaszcza na "Pustkowie" Oates. Cudne! Niesamowite ile czasem zależy od wydania, mam ochotę rzucić wszystko i zacząć ją czytać! Wieczorem wkleję zdjecie.
foxina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-12, 13:15   #3395
protka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez OliFka1 Pokaż wiadomość
Earl Grey to również i moja ulubiona Ale jestem herbatomaniaczką i namiętnie kupuję w herbaciarni różne smaki. Obecnie moja kolekcja liczy 31 mieszanek. Tak więc każdego wieczora inna
Zazdroszczę

Też lubię odwiedzać herbaciarnie. Takie sypkie herbaty ze słoja pachną bosko i smak też mają szlachetniejszy i bardziej wyrazisty niż z torebkowej herbaty.

Cytat:
Napisane przez Anahstasia Pokaż wiadomość
O, to nie tylko ja jestem na 'nie' dla wszelakich żyjątek? Wszelkie mordercze biedronki, zabójcze pajączki.. brrr
Również nie cierpię.

Cytat:
Moja bratnia dusza
(Aniu, a może po prostu Anie tak mają?
Oj nie wiem. Anek u nas jak grzybów po deszczu, gdyby wszystkie tak miały to średnia krajowa kupowanych książek byłaby znacznie wyższa. No i zużycie herbatki malinowej byłoby ogromne.

Cytat:
Szalona Kobieto!

No i mamy swoją Partię.

Cytat:
Napisane przez magrat16 Pokaż wiadomość
nie chcę zapeszać, ale chyba będę miała pracę weekendową
tylko boję się czy sobię poradzę.
[edit] rozwiążą się w końcu moje problemy finansowe
Gratuluję, poradzisz sobie.
Początki zawsze są trudne, ale potem leci jak po maśle.

Cytat:
pracować jako sprzedawczyni w małej cukiernio-kawiarni. eh obsługa kasy to raczej pikuś gorzej z parzeniem kawy no ale cóż. Praca idealna zwłaszcza dla studentki studiów dziennych( mam małe pole do wyboru innej)
Fajna praca. Ładny zapach i nauczysz się pewnie robić dobrą kawę na kilka sposobów - ta umiejętność Ci już zostanie i będziesz mogła ją prywatnie wykorzystywać, super!

Cytat:
Ja jestem chyba jakaś pokręcona, wczoraj, kiedy nareszcie przyszła upragniona niedziela, a co za tym idzie chwila wytchnienia z ksiązką na przykład, to ja o 10 wciśnięta w strój sportowy z kijami pod pachą wyciągałam TŻ-ta na kilkunastokilometrową pieszą wycieczkę. Po 3 godzinach siedziałam już na rowerze i zrobiliśmy kolejne 40km... I tak jak zimą zapadam w sen zimowy i totalnie nic mi się nie chce, to na wiosne nie mogę usiedzieć w miejscu. na koniec wczoraj siedząc na piwie w kawiarnianym ogródku meszka dobrała mi się do stopy, a ja od ok 2 lat na wszelkie ukąszenia w stopę reaguję silnym odczynem zapalnym i stopa przybierając barwe fioletu rośnie do rozmiaru XXXL i od dziś na kilka dni jestem unieruchomiona i chodzić praktycznie nie mogę.
Ale masz kondycję foxina.
A z tymi owadami to uważaj, może zrób testy i spróbuj odczulania?
Tyle się słyszy o śmiertelnych wypadkach (min. Sałacka o ile się nie mylę... ).
Z tym nie ma żartów.

Cytat:
Ale to juz na 100% Magrat? Fajna praca, ale ja bym nie mogła pracować w cukierni, jestem słodyczomaniakiem i po kilku tygodniach mogłabym sie turlac już
Ja również. Bardzo lubię słodycze
Ale teraz mam odwyk nie tylko książkowy...

Cytat:
O dziekuje Aniu! Wapno piję oczywiście, łykam tez tabletki przeciwhistaminowe i cały czas mam okłady. To jest strasznie dyskomfortowa dolegliwość, bo przez parę dni żadnego obuwia nawet nie moge załozyć.

Cytat:
Za jakąś godzinę wychodzę na moje łowy Na celowniku mam torbę-worek, ŚK i Centrum Taniej Książki - już nie mogę się doczekać :diablek:
Trzymam ksiuki za udane polowanie.

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
magrat, gratuluję! Na pewno sobie poradzisz. Parzenie kawy to nic trudnego, no i ten zapach..

Cytat:
U mnie zawał murowany, zalezy jeszcze jakich rozmiarów byłby ten pająk, ale ja juz usnąć w tym pokoju raczej bym nie mogła.
I ja nie. Cały czas by mnie coś swędziało i wyobrażałabym sobie, że coś po mnie łazi.

Cytat:
Macie rację dziewczyny, będę musiała zrobić jakieś badania w końcu. Narazie to tylko (aż!) stopy.
Zrób, zrób. Stopy też potrzebne, bo do księgarni trzeba przecież pójść.
protka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-12, 13:38   #3396
OliFka1
Rozeznanie

Cytat:
Ja jestem chyba jakaś pokręcona, wczoraj, kiedy nareszcie przyszła upragniona niedziela, a co za tym idzie chwila wytchnienia z ksiązką na przykład, to ja o 10 wciśnięta w strój sportowy z kijami pod pachą wyciągałam TŻ-ta na kilkunastokilometrową pieszą wycieczkę.
W długi weekend też spróbowałam z TŻ nordic walkingu i 17 km marszu byłam wypompowana i dłuuugo leczyłam zakwasy. Ale podobało się

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
Ja również, ale na razie nawet nie chcę. Książka to dla mnie nie tylko treść, ale również papier, okładka, możliwość przesunięcia palcem po druku...
Z tego też powodu i ja nie wyobrażam sobie, ze mogłabym zadowolic się wysłuchaniem audiobooka. A czytałam, że to coraz popularniejsze się robi, i coraz więcej książek jest wydawane w ten sposób.

Cytat:
Nie inaczej Najpierw przez to kupię worek, a później go wypełnię... W ramach testu oczywiście...
Ostrożnie Ana, ja tak kiedyś zrobiłam - załadowałam dopiero co kupioną torebkę moimi książkami + album ze zdjęciami z wakacji i urwało się ucho Zaraz zareklamowałam, przejrzeli mnie i powiedzieli, ze to z powodu zbytniego przeciążania, ale na szczęście wymienili na inny egezmplarz

Cytat:
Napisane przez protka Pokaż wiadomość
Też lubię odwiedzać herbaciarnie. Takie sypkie herbaty ze słoja pachną bosko i smak też mają szlachetniejszy i bardziej wyrazisty niż z torebkowej herbaty.
Ja również mam swoją ulubioną w moim mieście Ale nie tylko, bo czasami kupuję na Allegro (niektórzy Sprzedawcy mają ogromny wybór!), a dziś np w najzwyklejszym Lidlu kupiłam zieloną z owocami liczi i guawy, 7,99 za 100g Herbaty kupuję z takim samym zapamiętaniem jak i książki.

Dobrze, że mam trzy koty, zawsze ma mnie kto bronić przed inwazją muszek, meszek, ciem (ćmów :P) i pająków Wiecie, że one już są nawet nauczone reagować na ten specyficzny (czyt. histeryczny) ton mojego wołania i gdy je wzywam na pomoc przybiegają znacznie szybciej niż gdy je wołam na jedzenie?
I want a perfect soul..

...this life is more ordinary
OliFka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-12, 17:49   #3397
foxina
Rozeznanie

Cytat:
Ale masz kondycję foxina.
Usilnie nad nią pracuję w sezonie wiosennym.

Cytat:
Ja również. Bardzo lubię słodycze
Ale teraz mam odwyk nie tylko książkowy...
Odmawiasz sobie również słodyczy Protko???? Ale Ty się katujesz.

Cytat:
Zrób, zrób. Stopy też potrzebne, bo do księgarni trzeba przecież pójść.
Oczywiście Protko, chociaż ja ostatnio leniwa jestem i większość zamawiam przez internet.

Cytat:
W długi weekend też spróbowałam z TŻ nordic walkingu i 17 km marszu byłam wypompowana i dłuuugo leczyłam zakwasy. Ale podobało się
17 km to dużo jak na początek, zwłaszcza, że wiele zaśniedziałych mięśni jest wprawianych w ruch. Mnie na początku potwornie bolały pośladki. Ale boski jest nordic walking, prawda Olifka???

A oto łupy z ostatnich tygodni z taniej książki, w tym 'Kochanica francuza' i 'Wytwórca makaronu' z podaja. Doprawdy nie mam pojęcia skąd tyle tego się uzbierało.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1100939b.JPG (91,1 KB, 71 załadowań)
Stary 2008-05-12, 18:08   #3398
protka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja również mam swoją ulubioną w moim mieście Ale nie tylko, bo czasami kupuję na Allegro (niektórzy Sprzedawcy mają ogromny wybór!), a dziś np w najzwyklejszym Lidlu kupiłam zieloną z owocami liczi i guawy, 7,99 za 100g Herbaty kupuję z takim samym zapamiętaniem jak i książki.
A to u mnie książki nie do przebicia.

Mam ulubioną herbaciarnię u mnie w mieście, jest taka mała i kameralna - jak z innej epoki. Troszkę jak ten sklepik z filmu "Czekolada" .
I te słoje naokoło, kubeczki i imbryczki...

A na allegro zamówiłam kiedyś jako ciekawostkę takie kuleczki, które po zalaniu gorącą wodą zamieniały się w kwiat. Ale w smaku jak zielona herbata, nic rewelacyjnego.

Cytat:
Dobrze, że mam trzy koty, zawsze ma mnie kto bronić przed inwazją muszek, meszek, ciem (ćmów :P) i pająków Wiecie, że one już są nawet nauczone reagować na ten specyficzny (czyt. histeryczny) ton mojego wołania i gdy je wzywam na pomoc przybiegają znacznie szybciej niż gdy je wołam na jedzenie?
A to masz ochroniarzy!

Cytat:
I chleba. Do lipca. Niestety przytyło się to trzeba cierpieć

Cytat:
Oczywiście Protko, chociaż ja ostatnio leniwa jestem i większość zamawiam przez internet.
A więc tak jak i ja.

Cytat:
A oto łupy z ostatnich tygodni z taniej książki, w tym 'Kochanica francuza' i 'Wytwórca makaronu' z podaja. Doprawdy nie mam pojęcia skąd tyle tego się uzbierało.
Foxina, sadysto!
No to ładnie zapodałaś! Prześliczny stosik.
Nurowską czytałam, dobra książka. Masz ją z taniej książki?
Moja jest z allegro, ale podniszczona i z plamą , a z wysyłką
zapłaciłam ok. 16 zł więc wcale nie aż tak tanio... Tyle, że jak ją kupowałam to nie było jeszcze nowego nakładu.

A tak przez ciekawość: ile Ci zajmie przeczytanie tej kupki?
Bo dla mnie chyba na 3 miesiące by wystarczyło...

No i czekam na zakupowe wieści od Any...
Stary 2008-05-12, 18:58   #3399
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Foxina, wow

Ja tam pająki lubię... Nie cierpię tylko owadów i mrówek.

U mnie odwyk w pełni i myślę, że potrwa przynajmniej do czerwca (nie licząc musowych zakupów w ŚK).
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-12, 19:44   #3400
Anahstasia
Zakorzenienie

A ja wpadłam do Was na minutkę, bo ledwie wróciłam i zaraz uciekam do książek. Jutro odpiszę na posty, zaś dzisiaj wkleję moją torbę-worek i zakupy książkowe W torbie zakochałam się od pierwszego wejrzenia, dojrzałam ją zaraz, jak tylko przekroczyłam wejście do Galerii Centrum. Krzyknęła do mnie: Będę Twoja! No i jest Ecru, z mięciutkiej skóry, ze srebrzystometalowymi sprzączkami, marszczona na linii szwów. Kosztowała majątek, ale...

Poza tym, dobrze mówiłam, że w CTK była dostawa Mój przed-odwyk diabli wzieli, ale...

W załączniku wszystkie skarby - torba + 7 książek + podróżny notesik

Miłego wieczoru
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SSA56497.JPG (101,1 KB, 59 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SSA56498.JPG (74,4 KB, 41 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SSA56499.JPG (80,4 KB, 43 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SSA56500.JPG (80,7 KB, 41 załadowań)
Anahstasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-12, 20:47   #3401
Alvesta
Zakorzenienie

Cytat:
A ja wpadłam do Was na minutkę, bo ledwie wróciłam i zaraz uciekam do książek. Jutro odpiszę na posty, zaś dzisiaj wkleję moją torbę-worek i zakupy książkowe W torbie zakochałam się od pierwszego wejrzenia, dojrzałam ją zaraz, jak tylko przekroczyłam wejście do Galerii Centrum. Krzyknęła do mnie: Będę Twoja! No i jest Ecru, z mięciutkiej skóry, ze srebrzystometalowymi sprzączkami, marszczona na linii szwów. Kosztowała majątek, ale...

Poza tym, dobrze mówiłam, że w CTK była dostawa Mój przed-odwyk diabli wzieli, ale...

Miłego wieczoru
jejku świetne zakupy ! gratulacje z powodu udanego polowania
ja dzisiaj cały Boży dzień spędziłam w pracy

a co do robaczków wszelakich to mi nie przeszkadzają, ale miłością zbytnią do nich nie pałam

aaa, i widzę że torebka na pięknym tle sfotografowana
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-12, 20:58   #3402
protka
Zakorzenienie

Cytat:

Miłego wieczoru
Wow, Aniu! To zaszalałaś.
Torba bardzo fajna - nawet wygląda na mięciutką. Też lubię taki kolor.

I bardzo zainteresowało mnie tło tej torby.
Widzę, że już układasz książki tak jak ja - czyli w poziomie.
Niedługo i na to braknie miejsca przypuszczam.

I wtedy odwyk będzie już przymusowy, razem ze mną.

Ja też uciekam do czytania, ostatnio się opuściłam a czytam dwie książki na raz ("Zew Halidonu" i "Spadające liście"), licząc "Mężczyźni są z Marsa..." to nawet
trzy , więc "mykam" do lektury.

Miłego wieczoru Dziewczyny!
Stary 2008-05-12, 21:10   #3403
niv_
Zakorzenienie

Cytat:
Usilnie nad nią pracuję w sezonie wiosennym.

17 km to dużo jak na początek, zwłaszcza, że wiele zaśniedziałych mięśni jest wprawianych w ruch. Mnie na początku potwornie bolały pośladki. Ale boski jest nordic walking, prawda Olifka???

Wow, piękny zbiorek Ci się uzbierał, robi wrażenie jeszcze żadnej książki z Twoich nowych łupów nie czytałam . Zainteresowała mnie zwłaszcza " Grace i Grace". Przeczytałam notkę wyadawniczą, powieść może być bardzo interesująca. Zastanawiam się, czy nie kupić tej pozycjia na Allegro. Choć z drugiej strony z braku czasu tyle książek czeka na półkach na przeczytanie.

Na razie przeczytałam parę rozdziałów " Młyna nad Flossą". Naprawdę dobrze mi się czyta tę ksiązkę. Nie wiem, czy moja opinia będzie równie pozytywna po kolejnych 200 str., zobaczymy. Podoba mi się przede wszystkim sposób w jaki autorka kreuje charaktery postaci, dokonuje analizy ludzkich zachowań. Dowcip, odrobina ironii to także plusy tej książki. Kilka zdań, powiedzonek z tej powieści to "perełki", które na długo zapadają w pamięć.

Cytat:

Miłego wieczoru
Widzę trzy ksiązki, które też kupiłam w ŚK
Stary 2008-05-12, 21:39   #3404
gasta18
Wtajemniczenie

Foxina świetne zakupy no i widzę pięć książek które mam zarezerwowane w Czytajtanio

Ana świetne książki a torba strasznie mi się podoba,... no ma ładny stonowany kolor.. (zielony, żólty i tym podobny to mi się totalnie przejadł).
Stary 2008-05-12, 22:01   #3405
Ondine
Rozeznanie

Ja tylko na chwilę. Biegam miedzy kuchnia, łazienką i pokojem. Cos tam usiluje spakowac na ów 2-dniowy wyjazd. Wybaczcie, ale nie ma sily cytowac.
Foxino dzieki, zdrowieję. Jestem zmeczona tylko czytajac o Twoich wyczynachtyle kilometrów?! to nie dla mnie.Zrób jednak te testy, nigdy nie wiadomo .
A stos ksiażek piekny , oj piękny.
Ana , gratuluję torby (tez bym chciała ), no i pięknych zakupów. Jeszcze nie zrobiłam zakupów w ŚK , niestety nic szczególnie mnie nie pociaga. Może "Pocałunek Liszta" , A MOGE BARDZO KORZYSTNIE KUPIĆ. VIPem jestem,a co.
Ger , mnie Sparksa podobal sie tylko "Pamiętnik".
Biegnę robic przeglad bluzek.
Ondine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-13, 09:57   #3406
emememsik

Gratuluję wszystkim nabytków.

A mi udało się wylicytować książkę, która przez kilka lat była moją ulubioną. Za złotówkę, odbiór osobisty!

Edytowane przez emememsik
Czas edycji: 2012-08-01 o 11:52
emememsik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-13, 10:37   #3407
amber2046
Zakorzenienie

Już przeczytałam i bardzo mi się podobała.

Crucify Your Mind

Czas edycji: 2012-08-01 o 11:53
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-13, 13:28   #3408
foxina
Rozeznanie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;7532097]Foxina, wow [/quote]
Dziękuję Sunprice, ja też się ślinię cały czas.

Cytat:

Miłego wieczoru
Ulala...Aniu! zaczne od torby, która bardzo mi się podoba, prosta, elegancka, klasa! I jaka praktyczna, tyle książek do niej wejdzie. A ona jest z zamszu, bo ja mam w takim samym kolorze zamszową i troszkę niestety za szybko się brudzi.
A książek gratuluję, zaszalałaś! Odnośnie "Klubu miłośników JA" miałam Ci pisać, pare dni temu tez obejrzałam w końcu!

Cytat:
I chleba. Do lipca. Niestety przytyło się to trzeba cierpieć
Powtarzam się, polecam Nordic Walking. Mój TŻ zrzucił 2 kg w ciągu weekendu majowego.

Cytat:
Foxina, sadysto!
No to ładnie zapodałaś! Prześliczny stosik.
Nurowską czytałam, dobra książka. Masz ją z taniej książki?
Moja jest z allegro, ale podniszczona i z plamą , a z wysyłką
zapłaciłam ok. 16 zł więc wcale nie aż tak tanio... Tyle, że jak ją kupowałam to nie było jeszcze nowego nakładu.
dziękuje Protko! a Nurowską kupiłam w czytaj tanio za ten tego.......2 zł

Cytat:
A tak przez ciekawość: ile Ci zajmie przeczytanie tej kupki?
Bo dla mnie chyba na 3 miesiące by wystarczyło...
Może nawet kilka lat, rzadko kiedy czytam to co dopiero kupiłam. Teraz książki bedą leżakować.

Cytat:
Napisane przez niv_ Pokaż wiadomość
Wow, piękny zbiorek Ci się uzbierał, robi wrażenie jeszcze żadnej książki z Twoich nowych łupów nie czytałam . Zainteresowała mnie zwłaszcza " Grace i Grace". Przeczytałam notkę wyadawniczą, powieść może być bardzo interesująca. Zastanawiam się, czy nie kupić tej pozycjia na Allegro. Choć z drugiej strony z braku czasu tyle książek czeka na półkach na przeczytanie.

Na razie przeczytałam parę rozdziałów " Młyna nad Flossą". Naprawdę dobrze mi się czyta tę ksiązkę. Nie wiem, czy moja opinia będzie równie pozytywna po kolejnych 200 str., zobaczymy. Podoba mi się przede wszystkim sposób w jaki autorka kreuje charaktery postaci, dokonuje analizy ludzkich zachowań. Dowcip, odrobina ironii to także plusy tej książki. Kilka zdań, powiedzonek z tej powieści to "perełki", które na długo zapadają w pamięć.
Dziękuję Niv za informacje! Odnośnie "Grace i Grace" nie wiem po ile jest na allegro, ale w czytaj tanio jest za 9 zł.

Cytat:
Napisane przez gasta18 Pokaż wiadomość
Foxina świetne zakupy no i widzę pięć książek które mam zarezerwowane w Czytajtanio
Dziekuję Gasta! Większość stosika jest z czytaj tanio, księgarni, którą Ty mnie zaraziłaś!

Cytat:
Napisane przez Ondine Pokaż wiadomość
Ja tylko na chwilę. Biegam miedzy kuchnia, łazienką i pokojem. Cos tam usiluje spakowac na ów 2-dniowy wyjazd. Wybaczcie, ale nie ma sily cytowac.
Foxino dzieki, zdrowieję. Jestem zmeczona tylko czytajac o Twoich wyczynachtyle kilometrów?! to nie dla mnie.Zrób jednak te testy, nigdy nie wiadomo .
A stos ksiażek piekny , oj piękny.
Dziękuję! Ondine przyjemnego wypadu życzę wobec tego!!!
Stary 2008-05-13, 13:48   #3409
magrat16
Zakorzenienie

wow dziewczyny, ale zaszalałyście
foxina, ana super zbiorki, widzę kilka "szyfr szekspira" który dziś zaczęłam czytać i kilka książek które chciałam kupić
em gratulacje udanej aukcji

moje nieprzeczytane nabytki maleją, chyba znowu zaszaleję pod koniec miesiąca
Najchętniej bym wykupiła pół katalogu ŚK, ale cóż
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-13, 14:39   #3410
protka
Zakorzenienie

Smile Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

Cytat:
Powtarzam się, polecam Nordic Walking. Mój TŻ zrzucił 2 kg w ciągu weekendu majowego.
To sporo!
Może kiedyś spróbuję. Na razie katuję rowerek stacjonarny i po sesji chodzę na "wacianych" nóżkach.

Cytat:
dziękuje Protko! a Nurowską kupiłam w czytaj tanio za ten tego.......2 zł

Cytat:
Może nawet kilka lat, rzadko kiedy czytam to co dopiero kupiłam. Teraz książki bedą leżakować.
A... czyli tak jak u mnie.
Stary 2008-05-13, 16:49   #3411
elsha
Rozeznanie

GG do elsha

Dziewczyny, jesteście nadproduktywne.
Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
A używałaś kiedyś może słuchawek kanałowych?
Nawet o takich nie słyszałam. Muszę się dokształcić w wolnej chwili.

Cytat:
Napisane przez OliFka1
A tak a propo. Słyszałam opinie, że nie daje się w prezencie "dziewiczej" książki, nalezy ją samemu przeczytać, zanim się ją podaruje. Dopuszczale jest również dodawanie własnych notatek i wniosków... Podarowana książka ma być później przedmiotem dyskusji.
Cytat:
Napisane przez OliFka1
Ja do tej pory prezentowałam nieczytane książki

Pierwszy raz się spotykam z taką opinią. Nie potrafiłabym wręczyć komuś używanej książki.
Cytat:
Napisane przez amber2046
Z tym zostawaniem po oficjalnym zamknięciu to widać powszechny problem.

Chyba tak, mnie kiedyś zamknęli na basenie.
[SIZE=2]
Cytat:
Napisane przez magrat16
Od pewnego czasu męczy mnie pytanie, czy tylko ja w tym gronie jestem wielką miłośniczką czytania w wannie? Czy same porządne książkomaniaczki czytające w fotelu/łóżku/na kanapie- niepotrzebne skreślić
To jest mój mały nałóg z którego nie mogę się wyzwolić. Gorąca kąpiel i książka( oczywiście, nie może być za duża, lub za ciężka, żeby nam nie wypadła z łapek).
Bardzo lubię czytać w wannie, ale mam kiepskie oświetlenie w swojej łazience i szkoda mi oczu. Póki co niczego jszcze nie utopiłam.
Cytat:
Napisane przez cochonetta
a co myślicie o czytaniu na dworze, w parkach? nie rozprasza Was to ? bo mnie troche tak, ale aż wstyd siedzieć w domu jak taka piękna pogoda , więc zaraz się wybieram na spacer z książką
Nie mogę się skupić jedynie na plaży, poza tym mogę czytać wszędzie.
Cytat:
Napisane przez Anahstasia

Cytat:
Napisane przez foxina
na koniec wczoraj siedząc na piwie w kawiarnianym ogródku meszka dobrała mi się do stopy, a ja od ok 2 lat na wszelkie ukąszenia w stopę reaguję silnym odczynem zapalnym i stopa przybierając barwe fioletu rośnie do rozmiaru XXXL i od dziś na kilka dni jestem unieruchomiona i chodzić praktycznie nie mogę.

Zrób koniecznie jakieś badania. Ja bym przy takim uczuleniu długo nie pożyła, bo komary jakoś wyjątkowo mnie kochają. Niestety bez wzajemności. A tak przy okazji-nie wiem, czy odebrałaś maila, więc jeszcze raz dziękuję za "Ślepe tory".
Cytat:
Napisane przez foxina
Cytat:
Napisane przez Anahstasia
załączniku wszystkie skarby - torba + 7 książek + podróżny notesik

Jesteście niemożliwe. Wspaniale zakupy, gratuluję.
Gratuluję też Germini odtwarzacza (śliczny jest) i Magrat nowej pracy.

Czas edycji: 2012-08-01 o 11:55
elsha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-13, 19:15   #3412
basilissa
Rozeznanie

Dawno nie zaglądałam,a tu takie zmiany, nawet partia powstała. Nigdy do żadnej nie należałam, więc
Foxino, współczuję, mam nadzieję że już trochę lepiej. Meszki są okrutne, one mają inną technikę niż komary - rozrywają skórę
Stosik imponujący. Widzę,że dalej będziesz zgłębiać Atwood i Oates.
Ana, miękka torba jest piękna i praktyczna, co parę osób już zauważyło. Czy to torba członka partii?
Skarby książkowe też zajmujące.
Stary 2008-05-13, 19:25   #3413
emememsik

Czas edycji: 2012-08-01 o 11:54
emememsik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-13, 19:53   #3414
Ondine
Rozeznanie

Foxina dzieki, jednak to wyjażd słuzbowy , wiec nie wiem czy będzie przyjemny. Własnie sie miotam z pakowaniem , jutro musze wstac o upiornej godzinie , bo wyjeźdzam o 6!!
Ondine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-13, 21:12   #3415
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Cały czas czytam 'Kocie oko' Atwood, dosyć ciężka książka, ale bardzo dobra psychologiczna proza. Planuję dziś ją skończyć wreszcie i od razu zabieram się za Emmę.
Moja promotor cały czas mnie nakłania do sięgnięcia po Atwood (w ramach przełamywania we mnie antykanadyzmu/antykanadianizmu? Mi się Emmę koszmarnie cieżko czyta. W ogóle, pomyliły mi się poniedziałki i myślałam, że to za tydzień (a przecież sama ustalałam termin Postaram się najdalej jutro skończyć, ale... oj, będę psioczyła na tę powieść, to pewne

Cytat:
Napisane przez shachownica Pokaż wiadomość

aniu
i tylko napisze no no
i zazdroszczę wyprawy, mam kilka rzeczy upatrzonych w taniej książce ale na razie pieniędzy brak, znaczy się tak jakby, czyt. niżej

ja, na razie, trwam w odwyku ale tak naprawdę czekam na koniec kilku licytacji
Dziękuję A co masz na oku?
(A w ogóle co byś powiedziała na piątek? Mam zajęcia do 14, ale muszę skoczyć jeszcze do biblioteki do Instytutu Socjologii, więc w sumie od 16.00-16.30 byłabym wolna...

Cytat:
Szalona Kobieto!

No i mamy swoją Partię.

Tak jest, Pani Prezes!

Cytat:
Ostrożnie Ana, ja tak kiedyś zrobiłam - załadowałam dopiero co kupioną torebkę moimi książkami + album ze zdjęciami z wakacji i urwało się ucho Zaraz zareklamowałam, przejrzeli mnie i powiedzieli, ze to z powodu zbytniego przeciążania, ale na szczęście wymienili na inny egezmplarz
No ładnie Moja na szczęście dzielnie wytrzymała. Tylko na razie cały czas się o nią denerwuję - już od strony przylegającej do ciała podczas noszenia lekko zafarbowała mi się od jeansu; poza tym, w autobusie ludzie mają różne ostre rzeczy, nikt na nikogo nie uważa, a nie chciałabym jej podrzeć Ehh... Nie miała baba kłopotu

Cytat:
Ada Cudowny stosik! Widzę Wyznania Konstancji..., American Fuji, La Mure... O, i Lodge (czyżby z rekomendacji Ger? Z niecierpliwością czekam na recenzje (ale to jak już się książki wyleżą i oswoją z Twoimi półkami

Cytat:
Napisane przez Alvesta Pokaż wiadomość
jejku świetne zakupy ! gratulacje z powodu udanego polowania
(...)
aaa, i widzę że torebka na pięknym tle sfotografowana
Dziękuję Tło było z premedytacją wybierane, w końcu torebka miała zawisnąć w wątku książkowym, więc musiał być powód do jej wklejenia...
Stary 2008-05-13, 21:12   #3416
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Wow, Aniu! To zaszalałaś.
Torba bardzo fajna - nawet wygląda na mięciutką. Też lubię taki kolor.

I bardzo zainteresowało mnie tło tej torby.
Widzę, że już układasz książki tak jak ja - czyli w poziomie.
Niedługo i na to braknie miejsca przypuszczam.

I wtedy odwyk będzie już przymusowy, razem ze mną.
Dziękuję Aniu Do witryny już właściwie nic nie dokładam, bo jest przepełniona - dwa, nieraz trzy rzędy układane w poziomie Teraz nowe zakupy (jak te wczorajsze) lądują już... w szafie na ciuchy

Od dziś też już jestem oficjalnie na odwyku (prawie, muszę jeszcze co czwartek odbierać kocie kryminały, ale one są za malutkie, żeby je liczyć I tak... Dziwnie mi

Cytat:
Napisane przez niv_ Pokaż wiadomość
(...)
Widzę trzy ksiązki, które też kupiłam w ŚK
O, cieszę się, że Ci się podoba, bo u mnie Eliot leży na półce i na razie czeka aż przeczytam wszystkie Austen. Zastanawiałam się czy najpierw sięgnąć po nią czy po po Dziwne losy Jane Eyre, ale całkowicie rozwiałaś moje wątpliwości

Cytat:
Napisane przez gasta18 Pokaż wiadomość
Ana świetne książki a torba strasznie mi się podoba,... no ma ładny stonowany kolor.. (zielony, żólty i tym podobny to mi się totalnie przejadł).
Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Gratuluję wszystkim nabytków.
Cytat:
Napisane przez elsha Pokaż wiadomość
Jesteście niemożliwe. Wspaniale zakupy, gratuluję.
Cytat:
Ana , gratuluję torby (tez bym chciała ), no i pięknych zakupów. Jeszcze nie zrobiłam zakupów w ŚK , niestety nic szczególnie mnie nie pociaga. Może "Pocałunek Liszta" , A MOGE BARDZO KORZYSTNIE KUPIĆ. VIPem jestem,a co.
Dziękuję
I gratuluję złotej karty, nie wiedziałam, że mamy w swoim gronie Klubową wyjadaczkę Mam nadzieję, że w następnych katalogach zaproponują Wam więcej niż trzy książki, bo ta szumnie ogłoszona oferta vipowska jest mocno uboga, jak na taki staż...

Cytat:
Ulala...Aniu! zaczne od torby, która bardzo mi się podoba, prosta, elegancka, klasa! I jaka praktyczna, tyle książek do niej wejdzie. A ona jest z zamszu, bo ja mam w takim samym kolorze zamszową i troszkę niestety za szybko się brudzi.
A książek gratuluję, zaszalałaś! Odnośnie "Klubu miłośników JA" miałam Ci pisać, pare dni temu tez obejrzałam w końcu!
Dziękuję Faktycznie jest diablo pojemna i ma naprawdę solidne szwy, powinna wytrzymać wszystkie kilogramy, które zamierzam w niej nosić Jest ze zwykłej skóry. Z zamszu już mam dwie, czekoladowe i wiem jedno, ja się do zamszu nie nadaję, bo go łatwo niszczę - tu przejadę paznokciem, tu coś odcisnę... Tragedia Ale co do brudzenia to mamy pokrewnie, moja już w niektórych miejscach zrobiła się niebieska od kurtki jeansowej

A jak Ci się podobał 'KMJA'?

Cytat:
wow dziewczyny, ale zaszalałyście
foxina, ana super zbiorki, widzę kilka "szyfr szekspira" który dziś zaczęłam czytać i kilka książek które chciałam kupić
Dzięki I jak Ci się go czyta? Faktycznie taki hit wydawniczy na miarę Kodu...?

Cytat:
Napisane przez basilissa Pokaż wiadomość
Ana, miękka torba jest piękna i praktyczna, co parę osób już zauważyło. Czy to torba członka partii?
Skarby książkowe też zajmujące.
Dziękuję A i owszem - myślę, że spokojnie pomieści książki, kocyk, herbatkę i lampkę (w najgorszym wypadku latareczkę
A co do Partii, możemy być z siebie dumne - nasza jest pierwszą w historii całego Wizażu!

Cytat:
Foxina dzieki, jednak to wyjażd słuzbowy , wiec nie wiem czy będzie przyjemny. Własnie sie miotam z pakowaniem , jutro musze wstac o upiornej godzinie , bo wyjeźdzam o 6!!
Mam nadzieję, że wbrew tym przesłankom, wyjazd będzie udany i wrócisz z niego zadowolona Wracaj szybko do nas

A w ogóle muszę się Wam pochwalić - wczoraj mój brat zdawał polski ustny na maturze i dostał 20 na 20 pkt!
Stary 2008-05-13, 21:36   #3417
Mariah
Zakorzenienie

Cytat:
O, cieszę się, że Ci się podoba, bo u mnie Eliot leży na półce i na razie czeka aż przeczytam wszystkie Austen. Zastanawiałam się czy najpierw sięgnąć po nią czy po po Dziwne losy Jane Eyre, ale całkowicie rozwiałaś moje wątpliwości
To ja teraz namieszam
"Młynu nad Flossą" nie czytałam, więc nie jestem w stanie porównać go do Jane Eyre. Ale mogę powiedzieć jedno: powieść Charlotte Bronte jest boska! Czyta się fantastycznie, styl jest dużo mniej zawiły niż np. u Austen. Bronte ma niesamowity wręcz talent do opisywania wewnętrznych rozterek bohaterki, tego co dzieje się w jej zakochanej duszy.
No i pan Rrrrrochester .... Ja mam kilka ideałów mężczyzny ale ze wszystich pan Rochster jest absolutnie moim numerem jeden! Co za mężczyzna! Władczy, tajemniczy, skryty, wyniosły, nie znoszący sprzeciwu ale jednocześnie uwielbiajacy droczenie się z nim panny Eyre i jej opór wobec jego zapędów by ją sobie podporządkować. (sceny kiedy tych dwoje się ze sobą droczy czytałam po kilka razy).
Przyznam szczerze, że nigdy w życiu bym się nie spodziewała, że czytając XIX-wieczną powieść tyle się nawzdycham i naomdlewam
Stary 2008-05-13, 21:53   #3418
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
To ja teraz namieszam
"Młynu nad Flossą" nie czytałam, więc nie jestem w stanie porównać go do Jane Eyre. Ale mogę powiedzieć jedno: powieść Charlotte Bronte jest boska! Czyta się fantastycznie, styl jest dużo mniej zawiły niż np. u Austen. Bronte ma niesamowity wręcz talent do opisywania wewnętrznych rozterek bohaterki, tego co dzieje się w jej zakochanej duszy.
No i pan Rrrrrochester .... Ja mam kilka ideałów mężczyzny ale ze wszystich pan Rochster jest absolutnie moim numerem jeden! Co za mężczyzna! Władczy, tajemniczy, skryty, wyniosły, nie znoszący sprzeciwu ale jednocześnie uwielbiajacy droczenie się z nim panny Eyre i jej opór wobec jego zapędów by ją sobie podporządkować. (sceny kiedy tych dwoje się ze sobą droczy czytałam po kilka razy).
Przyznam szczerze, że nigdy w życiu bym się nie spodziewała, że czytając XIX-wieczną powieść tyle się nawzdycham i naomdlewam

Hmmm.... A już myślałam, że mi się rozjaśniło
Z klasyki brytyjskiej literatury mam jeszcze Tessę d'Urberville Thomasa Hardy'ego... Jak mi ktoś powie, że ta też jest dobra to się zastrzelę

(Bardzo Ci dziękuję za recenzję Teraz gonią mnie terminy sesji, ale jak tylko się skończy, to chyba się na obie powieści rzucę nie czekając na koniec Jane Austen. Miałam mieć kryminalne lato, a wygląda na to, że będzie ono jednak wiktoriańskie
Stary 2008-05-13, 22:04   #3419
gasta18
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziekuję Gasta! Większość stosika jest z czytaj tanio, księgarni, którą Ty mnie zaraziłaś!
Mam nadzieję, że jesteś zadowolona z tej księgarni
Cytat:
To ja teraz namieszam
O nie...... zrobiłaś mi straszną ochotę na "Jane Eyre" może jeszcze ją kupię przed wyjazdem
Stary 2008-05-13, 22:30   #3420
Alvesta
Zakorzenienie

dziewczyny, teraz ja za Wami nie nadążam wizaż mam włączony w tle i tak czasem luknę do Was. Dziś 11 h w pracy, wczoraj 9,5. Oczy mi robią wysiadkę i nie chcę ich męczyć dodatkowo czytaniem.

Ja chcę na urlop
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości