A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;) - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-13, 22:53   #3421
Anahstasia
Zakorzenienie

Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

Cytat:
Napisane przez Alvesta Pokaż wiadomość
dziewczyny, teraz ja za Wami nie nadążam wizaż mam włączony w tle i tak czasem luknę do Was. Dziś 11 h w pracy, wczoraj 9,5. Oczy mi robią wysiadkę i nie chcę ich męczyć dodatkowo czytaniem.

Ja chcę na urlop
Ała, strasznie dużo Trzymaj się tam dzielnie
Ale... Na zmęczoną nic a nic nie wyglądasz, prześliczne zdjęcie
Anahstasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-13, 23:14   #3422
Alvesta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anahstasia Pokaż wiadomość
Ała, strasznie dużo Trzymaj się tam dzielnie
Ale... Na zmęczoną nic a nic nie wyglądasz, prześliczne zdjęcie
obiecałam sobie, że jutro wychodzę po 8 godzinach jak normalny pracownik zobaczymy jak mi plany wyjdą. Jak jeszcze udałoby mi się zakupić Potworny regiment gdzieś w księgarni to wogóle byłabym przeszczęśliwa. Ale to chyba jeszcze za wcześnie

dziękuję za komplement staram się dla męża hihi
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-13, 23:16   #3423
gasta18
Wtajemniczenie

Alvesta zgadzam się z Aną - śliczny av
Stary 2008-05-14, 00:48   #3424
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Alvesta masz swietne okulary, bardzo ladny ksztalt!
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-14, 06:08   #3425
niv_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez foxina Pokaż wiadomość

Dziękuję Niv za informacje! Odnośnie "Grace i Grace" nie wiem po ile jest na allegro, ale w czytaj tanio jest za 9 zł.
Na allegro jest w podobnej cenie, ale zobaczę w czyatj. Może rzeczywiście będzie się bardziej opłacało kupić. Dzięki za namiary

Cytat:

O, cieszę się, że Ci się podoba, bo u mnie Eliot leży na półce i na razie czeka aż przeczytam wszystkie Austen. Zastanawiałam się czy najpierw sięgnąć po nią czy po po Dziwne losy Jane Eyre, ale całkowicie rozwiałaś moje wątpliwości
"Dziwne losy Jane Eyre" też są bardzo dobre. Pisarstwo Eliot jest podobne do Austen, czy sióstr Bronte (miom zdaniem). Lubię taką prozę. Szkoda, tylko że dorobek twórczy tych Pań jest niewielki. Wczoraj oglądałam " Zakochaną Jane" coż, film mnie trochę rozczarwał. Twórcy poszli na łatwiznę. Ehhh.....

Cytat:
obiecałam sobie, że jutro wychodzę po 8 godzinach jak normalny pracownik zobaczymy jak mi plany wyjdą. Jak jeszcze udałoby mi się zakupić Potworny regiment gdzieś w księgarni to wogóle byłabym przeszczęśliwa. Ale to chyba jeszcze za wcześnie

dziękuję za komplement staram się dla męża hihi
Wspólczuję, 11 godzin w pracy to zdecydowanie za dużo

Zyczę wszystkim miłego dnia
Stary 2008-05-14, 08:32   #3426
foxina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez magrat16 Pokaż wiadomość
wow dziewczyny, ale zaszalałyście
foxina, ana super zbiorki
Dziękuję Magrat!

Cytat:
Napisane przez protka Pokaż wiadomość
To sporo!
Może kiedyś spróbuję. Na razie katuję rowerek stacjonarny i po sesji chodzę na "wacianych" nóżkach.
Spróbuj, spróbuj!

Cytat:
Napisane przez elsha Pokaż wiadomość
Zrób koniecznie jakieś badania. Ja bym przy takim uczuleniu długo nie pożyła, bo komary jakoś wyjątkowo mnie kochają. Niestety bez wzajemności. A tak przy okazji-nie wiem, czy odebrałaś maila, więc jeszcze raz dziękuję za "Ślepe tory".
Tak, już odebrałam! Miłego czytania Elsho, zdaj później relacje czy książka się Tobie podobała!

Cytat:
Napisane przez basilissa Pokaż wiadomość
Stosik imponujący. Widzę,że dalej będziesz zgłębiać Atwood i Oates.
Dziękuję Basilisso! Oates zdecydowanie! Co do Atwood to mam jeszcze mieszane uczucia, "Kocie oko", pomimo całkiem wysokiej ocenie na biblionetce, mnie aż tak nie urzekło. Ale będę dalej próbować.

Cytat:
Napisane przez Ondine Pokaż wiadomość
Foxina dzieki, jednak to wyjażd słuzbowy , wiec nie wiem czy będzie przyjemny. Własnie sie miotam z pakowaniem , jutro musze wstac o upiornej godzinie , bo wyjeźdzam o 6!!
Ondine to wobec tego życzę Ci pomimo wszystko żeby jednak nie bylo tak źle, jaknajmniej obowiązków słuzbowych.

Cytat:
dziewczyny, teraz ja za Wami nie nadążam wizaż mam włączony w tle i tak czasem luknę do Was. Dziś 11 h w pracy, wczoraj 9,5. Oczy mi robią wysiadkę i nie chcę ich męczyć dodatkowo czytaniem.

Ja chcę na urlop
Nie daj się Alvesto wciagnąć w pracoholizm!
Śliczne zdjęcie!
foxina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-14, 08:59   #3427
foxina
Rozeznanie

Cytat:
Moja promotor cały czas mnie nakłania do sięgnięcia po Atwood (w ramach przełamywania we mnie antykanadyzmu/antykanadianizmu? Mi się Emmę koszmarnie cieżko czyta. W ogóle, pomyliły mi się poniedziałki i myślałam, że to za tydzień (a przecież sama ustalałam termin Postaram się najdalej jutro skończyć, ale... oj, będę psioczyła na tę powieść, to pewne
Odnośnie Atwood już pisałam wyżej, ja nie zachwyciłam się "Kocim okiem", Oates zdecydowanie lżej mi się czytało, pomimo, że problematyka u obu jest podobnie ciężka, styl pisania Atwood momentami mi nie podchodził. Ale dam jej jeszcze szansę na pewno, jest niezła!
Emmę juz tez czytam, nie jest najgorzej, chyba bardziej męczyłam "Dume i Uprzedzenie", gdyz cały czas przed oczyma miałam Keirę.

Cytat:
Ada Cudowny stosik! Widzę Wyznania Konstancji..., American Fuji, La Mure... O, i Lodge (czyżby z rekomendacji Ger? Z niecierpliwością czekam na recenzje (ale to jak już się książki wyleżą i oswoją z Twoimi półkami
A dziękuję Aniu! A Lodge'a rzeczywiście podpatrzyłam u Ger. A na pierwszy ogień pewnie pójdzie 'Pustkowie' Oates, książka jest przesłodka (na ile to możliwe)!

Cytat:
A jak Ci się podobał 'KMJA'?
A wiesz co nawet podobał się. Ja bardzo lubię oglądać takie babskie filmidła, jak mam na czym oczy zawiesić. Zwracam uwagę na stroje, fryzury, makijaże, no i fabułę. W KMJA podobały mi się kreacje nauczycielki no i perspektywa tych spotkań klubowych, szkoda, że my nie możemy tak na żywo się organizować.

Cytat:
A w ogóle muszę się Wam pochwalić - wczoraj mój brat zdawał polski ustny na maturze i dostał 20 na 20 pkt!
No proszzzz. Gratuluję zdolnego brata Aniu! Jeden z moich braci tez jest w wieku maturalnym obecnie, ale dotychczas tylko pisemne egzaminy miał. Wybrał rozszerzoną historię i niemiecki i minę miał nietęgą po powrocie, beznadziejne jest to czekanie teraz tyle czasu na wyniki.

Cytat:
Napisane przez gasta18 Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że jesteś zadowolona z tej księgarni

Bardzo!
Stary 2008-05-14, 11:55   #3428
magrat16
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki I jak Ci się go czyta? Faktycznie taki hit wydawniczy na miarę Kodu...?
całkiem przyjemna lektura, bardzo szybko się czyta( wczoraj czytałam w drodze do i z uczelni, dzisiaj też, no i z godzinkę w domu), a już połowa za mną .
Za dużo czasu nie miałam, bo wczoraj przesadzałam moją mini kolekcję kaktusów i mnie podziurawiły lekko cholery
Co do hitu... mam wrażenie, że trochę za bardzo jest podobny do Kodu... no, ale to moje zdanie.
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-14, 12:35   #3429
protka
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję Aniu Do witryny już właściwie nic nie dokładam, bo jest przepełniona - dwa, nieraz trzy rzędy układane w poziomie Teraz nowe zakupy (jak te wczorajsze) lądują już... w szafie na ciuchy
Skąd ja to znam...?

Cytat:
Od dziś też już jestem oficjalnie na odwyku (prawie, muszę jeszcze co czwartek odbierać kocie kryminały, ale one są za malutkie, żeby je liczyć I tak... Dziwnie mi
No właśnie: dziwnie... Dobrze, że teraz nie jestem sama.
Obiecałam sobie małe zakupy książkowe w lipcu jak zrzucę 5 kg i przeczytam 8 książek (w planie m.in. Pratchett ) - zobaczymy...

Cytat:
A co do Partii, możemy być z siebie dumne - nasza jest pierwszą w historii całego Wizażu!

Cytat:
Mam nadzieję, że wbrew tym przesłankom, wyjazd będzie udany i wrócisz z niego zadowolona Wracaj szybko do nas
Również życzę udanego wyjazdu i czekam na Twój powrót.

Cytat:
A w ogóle muszę się Wam pochwalić - wczoraj mój brat zdawał polski ustny na maturze i dostał 20 na 20 pkt!
Gratulacje dla brata!

Cytat:

Ja chcę na urlop

Śliczne zdjęcie i bardzo ładna, promienna buzia.

Cytat:
Napisane przez Hawa Pokaż wiadomość
i śliczny uśmiech.

Cytat:
Za dużo czasu nie miałam, bo wczoraj przesadzałam moją mini kolekcję kaktusów i mnie podziurawiły lekko cholery
Dlatego ja nie hoduję kaktusów, z moimi zdolnościami to przez tydzień bym musiała kolce wyjmować.
protka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-14, 18:31   #3430
Alvesta
Zakorzenienie

Cytat:
Alvesta zgadzam się z Aną - śliczny av

Cytat:
Napisane przez Hawa Pokaż wiadomość

zdradzę że jestem mały burżuj i kupiłam dwie różne pary oprawek, coby mi do wszystkiego pasowały. Noszę na zmianę

Cytat:
Napisane przez niv_ Pokaż wiadomość
Wspólczuję, 11 godzin w pracy to zdecydowanie za dużo

Zyczę wszystkim miłego dnia

Cytat:

Nie daj się Alvesto wciagnąć w pracoholizm!
Śliczne zdjęcie!
się nie dam ! dzisiaj, jak sobie obiecałam, wyszłam po 8 godzinach (no, z malutkim haczykiem ) aż się kumple z pokoju zdziwili że już sobie idę

dziewczęta, dziękuję ślicznie za komplementy

Cytat:
Obiecałam sobie małe zakupy książkowe w lipcu jak zrzucę 5 kg i przeczytam 8 książek (w planie m.in. Pratchett ) - zobaczymy...
nie będziesz żałować ! (powiedziała Alvesta z żarem w oczach i wypiekami na twarzy)

Cytat:

Śliczne zdjęcie i bardzo ładna, promienna buzia.

i śliczny uśmiech.
dziękuję

eksperymentalnie zadebiutowałam na podaju (puściłam jakieś nietrafione książki fantastyczne, o dziwo znalazł się amator). Jest więc szansa że mimo kiepskiej formy finansowej przylecą do mnie jakieś książki
jak będę wystawiała coś sensownego dam Wam znać
Stary 2008-05-14, 18:32   #3431
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
obiecałam sobie, że jutro wychodzę po 8 godzinach jak normalny pracownik. Zobaczymy jak mi plany wyjdą. Jak jeszcze udałoby mi się zakupić Potworny regiment gdzieś w księgarni to wogóle byłabym przeszczęśliwa. Ale to chyba jeszcze za wcześnie.
I jak, udało się zrealizować postanowienie (i zrobić zakupy?

Cytat:
"Dziwne losy Jane Eyre" też są bardzo dobre. Pisarstwo Eliot jest podobne do Austen, czy sióstr Bronte (miom zdaniem). Lubię taką prozę. Szkoda, tylko że dorobek twórczy tych Pań jest niewielki. Wczoraj oglądałam " Zakochaną Jane" coż, film mnie trochę rozczarwał. Twórcy poszli na łatwiznę. Ehhh.....
Mi się film podobał, bo McAvoy zrekompensował mi wszystkie moje 'ale'

Cytat:
Odnośnie Atwood już pisałam wyżej, ja nie zachwyciłam się "Kocim okiem", Oates zdecydowanie lżej mi się czytało, pomimo, że problematyka u obu jest podobnie ciężka, styl pisania Atwood momentami mi nie podchodził. Ale dam jej jeszcze szansę na pewno, jest niezła!
Emmę juz tez czytam, nie jest najgorzej, chyba bardziej męczyłam "Dume i Uprzedzenie", gdyz cały czas przed oczyma miałam Keirę.
To ja miałam to szczęście (? , że prócz adaptacji 'RiR' z Kate Winslet i fragmentów serialu 'DiU' z Colinem Firthem jako Darcym, żadnej ekranizacji prozy Austen nie oglądałam

Cytat:
A dziękuję Aniu! A Lodge'a rzeczywiście podpatrzyłam u Ger. A na pierwszy ogień pewnie pójdzie 'Pustkowie' Oates, książka jest przesłodka (na ile to możliwe)!
Właśnie widziałam w poniedziałek w CTK dwie powieści Oates i tak ze sobą walczyłam czy nie wziać (Ale zostawiłam razem z 'Paulą' Allende, chociaż serce mi krwawiło

Cytat:
A wiesz co nawet podobał się. Ja bardzo lubię oglądać takie babskie filmidła, jak mam na czym oczy zawiesić. Zwracam uwagę na stroje, fryzury, makijaże, no i fabułę. W KMJA podobały mi się kreacje nauczycielki no i perspektywa tych spotkań klubowych, szkoda, że my nie możemy tak na żywo się organizować.
Zdecydowanie szkoda Całe szczęście, że mamy chociaż takie wirtualne kluby W ogóle za niedługo będzie trzeba pomyśleć nad kolejnym i nad nowymi zasadami nim rządzącymi Cztery tygodnie to sporo czasu na dyskusję, ale przy natłoku codziennych obowiązków i niemal 500stronicowych powieściach, dla niektórych czytelniczek to zdecydowanie za krótko. Dostałam wiele PW od dziewcząt, które przepraszały, że musiały się wykruszyć ze składu. Całkowicie je rozumiem, bo sama teraz w okresie przed sesją ledwo znajduję chwilę dla siebie Ale 'Emmę' już prawie kończę, jutro powinnam ją doczytać w przerwie między zajęciami

Cytat:
No proszzzz. Gratuluję zdolnego brata Aniu! Jeden z moich braci tez jest w wieku maturalnym obecnie, ale dotychczas tylko pisemne egzaminy miał. Wybrał rozszerzoną historię i niemiecki i minę miał nietęgą po powrocie, beznadziejne jest to czekanie teraz tyle czasu na wyniki.
A dziękuję Przekaż proszę życzenia połamania pióra!
Organizacja tych matur jest fatalna, równiez nie rozumiem tego, dlaczego wyniki dopiero 30 czerwca Mój brat zdawał matematykę rozszerzoną. Jeszcze tylko angielski ustny i ma chłopak wolne do października (szczęściarz

Cytat:
całkiem przyjemna lektura, bardzo szybko się czyta( wczoraj czytałam w drodze do i z uczelni, dzisiaj też, no i z godzinkę w domu), a już połowa za mną.
Za dużo czasu nie miałam, bo wczoraj przesadzałam moją mini kolekcję kaktusów i mnie podziurawiły lekko cholery .
Co do hitu... mam wrażenie, że trochę za bardzo jest podobny do Kodu... no, ale to moje zdanie.
Dziękuję za recenzję Jeśli jest podobny do 'Kodu...' to dla mnie nawet dobrze. Dawno nie czytałam tego typu książki i z chęcią sięgnę po coś absolutnie sensacyjnego

Cytat:
No właśnie: dziwnie... Dobrze, że teraz nie jestem sama.
Obiecałam sobie małe zakupy książkowe w lipcu jak zrzucę 5 kg i przeczytam 8 książek (w planie m.in. Pratchett) - zobaczymy...
Nie jesteś
Mam nadzieję, że uda Ci się zrealizować ten ambitny plan Ja na razie na czas sesji muszę odpuścić sobie książki, bo zamiast się uczyć, wzrok leci mi nie tam gdzie potrzeba Jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli to od około 23 czerwca powinnam być wolna, a wtedy się zacznie nadrabianie zaległości... Wiem tylko, że w czerwcu zrobię sobie mini-dyspensę i dokupię wreszcie 'Pogodę dla bogaczy' Shaw i tomik poezji Gałczyńskiego. Drogo te trzy książki wychodzą, więc sobie je przesuwałam i przesuwałam w czasie, ale chcę uzupełnić kolekcję Shaw, a i mieć w swoich zbiorach ukochaną Zieloną Gęś

Cytat:
Gratulacje dla brata!
Dziękuję, przekażę
Stary 2008-05-14, 18:35   #3432
Alvesta
Zakorzenienie

Cytat:
I jak, udało się zrealizować postanowienie (i zrobić zakupy?
no nie było jeszcze w Empiku

tak, wyszłam normalnie
Stary 2008-05-14, 18:40   #3433
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
no nie było jeszcze w Empiku

tak, wyszłam normalnie
O, to super
(Nie mieli? No popatrz, a w Merlinie już sprzedają

W ogóle, uwaga uwaga - w Merlinie 25% taniej na książki wszystkich wydawnictw z okazji Międzynarodowych Targów Książki. Promocja obejmuje zamówienia złożone i potwierdzone od 15 maja do 19 maja do godziny 24.00.

(Niech mnie ktoś teraz przytuli, bo przestaję sobie radzić z odwykiem, a to dopiero pierwszy dzień...
Stary 2008-05-14, 18:40   #3434
OliFka1
Rozeznanie

Cytat:
Dlatego ja nie hoduję kaktusów, z moimi zdolnościami to przez tydzień bym musiała kolce wyjmować.
Ja nic nie hoduję, bo wybitnie nie mam ręki do kwiatów. Osttanio wyrzuciłam ostatniego wysusoznego na wiórek kaktusika. A mówili mi, że to łatwe w utrzymaniu kwiaty i nie wymagają dużo opieki...

Cytat:
17 km to dużo jak na początek, zwłaszcza, że wiele zaśniedziałych mięśni jest wprawianych w ruch. Mnie na początku potwornie bolały pośladki. Ale boski jest nordic walking, prawda Olifka???
nie takich znowu zaśniedziałych, bo ćwiczę tak troszkę i biegam 3 razy w tygodniu rano... ale okazało się, że to jednak za mało jak na taki długi spacer i kondycji nie stykło
Ale nordic spodobał mi się, chciałabym wybrać się jeszcze, tylko czasu nie ma za bardzo
Przytyłam tej zimy 6kg i nie mieszczę się w letnie ciuchy nie mam kasy zeby wymienić całą garderobę, więc muszę się na nowo do niej dopasować, więc - Protko - łączę się z Tobą w bólu

Cytat:
Napisane przez elsha Pokaż wiadomość
Chyba tak, mnie kiedyś zamknęli na basenie.
też się zawsze p o to boję, bo jak idę na wieczorną godzinę, zazwyczaj wychodzę ostatnia (uroki posiadania długich włosów )
Ale zamknięta nocą na cmentarzu, zapewne wyzionęłabym ducha! ach, ta wyobraźnia

Cytat:
Przypomniało mi się, jak kiedyś znalazłam "Dziwne losy..." gdzieś w zakamarkach domowej biblioteczki stary, zniszczony, zapomniany przez wszystkich egzemplarz. Wciągnął mnie z miejsca i zaczytywałam się nim nawet w szkole w czasie przerw. I podczas jednaj takiej przerwy koleżanka wypaliła do dyżurującej na szkolnym korytarzu siostry katechetki (bo sto lat temu to było, w 4 albo 5 klasie podstawówki) - "a ona czyta zakazaną książkę dla dorosłych!". No i masz ci los. Katechetka z miejsca się zainteresowała, zaczaiła się na mnie po lekcjach i wracała ze mną do domu - całą drogę tłumaczyłam jej o czym jest książka, i przekonywałam, ze niesie za sobą tylko piękne i światłe wartości (tu zaakcentowałam rolę jaką odegrała w akcji postać pastora Riversa, dość mocno koloryzując), które na pewno nie skalają mojej młodej duszyczki (no a w myślach przeklinałam dowcipną koleżankę"
I want a perfect soul..

...this life is more ordinary
OliFka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-14, 19:37   #3435
protka
Zakorzenienie

Cytat:
Nie jesteś

Cytat:
Mam nadzieję, że uda Ci się zrealizować ten ambitny plan Ja na razie na czas sesji muszę odpuścić sobie książki, bo zamiast się uczyć, wzrok leci mi nie tam gdzie potrzeba Jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli to od około 23 czerwca powinnam być wolna, a wtedy się zacznie nadrabianie zaległości... Wiem tylko, że w czerwcu zrobię sobie mini-dyspensę i dokupię wreszcie 'Pogodę dla bogaczy' Shaw i tomik poezji Gałczyńskiego. Drogo te trzy książki wychodzą, więc sobie je przesuwałam i przesuwałam w czasie, ale chcę uzupełnić kolekcję Shaw, a i mieć w swoich zbiorach ukochaną Zieloną Gęś
Dziękuję To ja z kolei życzę bardzo udanej i niestresującej sesji, a po sesji miłego nadrabiania książkowych zaległości.

A pomyślną sesję warto będzie uczcić kupieniem wymarzonych książek.

Cytat:
(Niech mnie ktoś teraz przytuli, bo przestaję sobie radzić z odwykiem, a to dopiero pierwszy dzień...

Mnie też skręca, ale zawzięłam się. Moje półki już trzeszczą i do wakacji nic nie dorzucam.

Cytat:
Napisane przez OliFka1 Pokaż wiadomość
Ja nic nie hoduję, bo wybitnie nie mam ręki do kwiatów. Osttanio wyrzuciłam ostatniego wysusoznego na wiórek kaktusika. A mówili mi, że to łatwe w utrzymaniu kwiaty i nie wymagają dużo opieki...
No to faktycznie, chyba nie dla Ciebie roślinki.

Dobrze, że mi przypomniałaś, muszę iść podlać moje, bo wczoraj mi wyleciało.
protka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-14, 19:42   #3436
Mariah
Zakorzenienie

Alvesta, ale Ty śliczna jesteś ...

Cytat:
Przypomniało mi się, jak kiedyś znalazłam "Dziwne losy..." gdzieś w zakamarkach domowej biblioteczki stary, zniszczony, zapomniany przez wszystkich egzemplarz. Wciągnął mnie z miejsca i zaczytywałam się nim nawet w szkole w czasie przerw. I podczas jednaj takiej przerwy koleżanka wypaliła do dyżurującej na szkolnym korytarzu siostry katechetki (bo sto lat temu to było, w 4 albo 5 klasie podstawówki) - "a ona czyta zakazaną książkę dla dorosłych!". No i masz ci los. Katechetka z miejsca się zainteresowała, zaczaiła się na mnie po lekcjach i wracała ze mną do domu - całą drogę tłumaczyłam jej o czym jest książka, i przekonywałam, ze niesie za sobą tylko piękne i światłe wartości (tu zaakcentowałam rolę jaką odegrała w akcji postać pastora Riversa, dość mocno koloryzując), które na pewno nie skalają mojej młodej duszyczki (no a w myślach przeklinałam dowcipną koleżankę"

Dobrze, że katechetka nie zaczęła czytać, bo tam miejscami takie sceny były, że nie mogłam się nadziwić, że nie zostały one w wiktoriańskiej Anglii ocenzurowane Pamietam, że czytając rozdział 27. tak się podniecałam, że rozerwałam książkę na pół Przecież tu prawie przez cały czas mamy do czynienia ze zderzeniem nieokiełznanej namiętności (Mr. Rochester) z chłodnym opanowaniem (Jane). ^^

Cytat:

A dlaczego to koleżanka zamiast się uczyć zajmuje się nie tym, co trzeba?!

Stary 2008-05-14, 19:50   #3437
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Ładnie Cię koleżanka urządziła, nie ma co

Cytat:
Dziękuję To ja z kolei życzę bardzo udanej i niestresującej sesji, a po sesji miłego nadrabiania książkowych zaległości.

A pomyślną sesję warto będzie uczcić kupieniem wymarzonych książek.
Nie-dziękuję

Mam nadzieję, że będzie pomyślna, bo już mam pomysł na prezent dla siebie - nowe powieści Gimenez-Bartlett i Pratchetta

Cytat:

Mnie też skręca, ale zawzięłam się. Moje półki już trzeszczą i do wakacji nic nie dorzucam.

Już mi troszkę lepiej Ehh, to jest koszmarne jak łatwo można wytresować człowieka, żeby poprawnie reagował na hasło promocja

Cytat:
Napisane przez Mariah Pokaż wiadomość

A dlaczego to koleżanka zamiast się uczyć zajmuje się nie tym, co trzeba?!

Ależ ja się uczę Esej 3 z 6:

Wojna amerykańsko-hiszpańska z 1898 roku jako przejaw amerykańskiego nacjonalizmu i mocarstwowości w polityce zagranicznej

Właśnie zaczęłam go pisać i mam nadzieję, że przed północą się z nim uporam, bo temat już bardziej dla mnie przyjazny, a i stron niewiele, bo 5-6

Stary 2008-05-14, 20:52   #3438
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:

Wojna amerykańsko-hiszpańska z 1898 roku jako przejaw amerykańskiego nacjonalizmu i mocarstwowości w polityce zagranicznej

Właśnie zaczęłam go pisać i mam nadzieję, że przed północą się z nim uporam, bo temat już bardziej dla mnie przyjazny, a i stron niewiele, bo 5-6

No, no koleżanko - ależ masz tempo: 5-6 stron w 4 godziny Szczerze zazdroszcze. Ja ostatnio mój esej : Bilingualism - advantages and disadvantages produkowałam prawie tydzień. Co prawda to bylo 15 stron, ale gdzie mi do Ciebie!!! Owocnej pracy życzę więc

Jeszcze miesiąc i fruuuunieeemy do domku i powoli przygotowuję sobie koszyki w ksiegarniach internetowych coby ukochane książeczki zamówić a tym samym zrobić zapas lektur po polsku na kolejne parę mięsięcy
I w związku z tym że limit bagażu ograniczony to i wybór musi byc niezwykle przemyślany, tak więc narazie w merlinowskim koszyku: "Co widziały wrony" oraz "Żona podróżnika w czasie" - wpływ obecnych tu oto Wiżanek.

Poszukuję też klasyki: Mistrza i Małgorzaty, Pani Bovary oraz Zbrodni i Kary, ale wszędzie te okropne wydania "lekturowe"...

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
marthinisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-14, 21:11   #3439
magrat16
Zakorzenienie

Cytat:
znalazłam dobry, sposób na odwyk, po prostu wmawiać sobie, że się nie jest na odwyku

Cytat:
Napisane przez Anahstasia
Dziękuję za recenzję Jeśli jest podobny do 'Kodu...' to dla mnie nawet dobrze. Dawno nie czytałam tego typu książki i z chęcią sięgnę po coś absolutnie sensacyjnego
Bardzo wciągająca, chociaż czasami denerwuje mnie, to że w niektórych miejscach czuję się jakby tylko zostały zmienione imiona bohaterów z Kodu... No, ale na szczęście im dalej, tym mniej to widać

Olifka, fajny kawał

PS. właśnie zobaczyłam, że aukcja którą obserwowałam zakończyła się i jeździec miedziany poszedł za 10 zł do innej osoby
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-14, 21:42   #3440
gasta18
Wtajemniczenie

Dobra dziewczyny.... normalnie oszaleję! będę składać zaraz ostatnie moje zamówienie przed wyjazdem na czytajtanio i mam do dyspozycji prawie 100zł (jakby TŻ był to by łaaadnie narzekał.... a co tam raz się żyje)
Stary 2008-05-14, 21:43   #3441
elsha
Rozeznanie

GG do elsha

Cytat:
Czy ty mu czasem nie pisałaś tej prezentacji? Wydaje mi się, że coś wspominałaś na forum. Tak czy inaczej gratuluję.
Cytat:
W ogóle, uwaga uwaga - w Merlinie 25% taniej na książki wszystkich wydawnictw z okazji Międzynarodowych Targów Książki. Promocja obejmuje zamówienia złożone i potwierdzone od 15 maja do 19 maja do godziny 24.00.

Ja też nic nie kupię, za bardzo ostatnio szalałam.
Cytat:
Napisane przez Mariah Pokaż wiadomość
Alvesta, ale Ty śliczna jesteś ...

Wpadam przy was w kompleksy.
Cytat:
Napisane przez marthinisa Pokaż wiadomość
Poszukuję też klasyki: Mistrza i Małgorzaty, Pani Bovary oraz Zbrodni i Kary, ale wszędzie te okropne wydania "lekturowe"...
Na Allegro można znaleźć ładne wydania.
Cytat:
znalazłam dobry, sposób na odwyk, po prostu wmawiać sobie, że się nie jest na odwyku
Stary 2008-05-14, 21:54   #3442
Mariah
Zakorzenienie

Cytat:

W takim razie zwracam honor
Wreszcie jakiś ciekawy temat.

Cytat:
Dobra dziewczyny.... normalnie oszaleję! będę składać zaraz ostatnie moje zamówienie przed wyjazdem na czytajtanio i mam do dyspozycji prawie 100zł (jakby TŻ był to by łaaadnie narzekał.... a co tam raz się żyje)
I co, bierzesz Bronte?
Stary 2008-05-14, 22:16   #3443
gasta18
Wtajemniczenie

Mariah jeśli byłaby Bronte to z chęcią.. niestety nie ma
Ale i tak zaszalałam
Stary 2008-05-14, 22:24   #3444
Alvesta
Zakorzenienie

Cytat:
O, to super
(Nie mieli? No popatrz, a w Merlinie już sprzedają

a ja sobie nic nie skorzystam odbiję sobie innym razem

Cytat:
No to faktycznie, chyba nie dla Ciebie roślinki.

Dobrze, że mi przypomniałaś, muszę iść podlać moje, bo wczoraj mi wyleciało.
nie przejmuj się, mnie cały czas wylatuje chyba nie mam ręki do kwiatów

elsha, Mariah , dziękuję ale jakbyście mnie na żywo zobaczyły to zmieniłybyście zdanie

Cytat:

Już mi troszkę lepiej Ehh, to jest koszmarne jak łatwo można wytresować człowieka, żeby poprawnie reagował na hasło promocja
o rany, racja

Cytat:
to świetnie, życzę udanych łowów

dostałam punkty na podaju. I tak siedzę teraz jak ten osioł co mu w żłoby dano... nie mogę się zdecydować jakaś dziwna jestem chyba. Co sobie upatrzę to się rozmyślam. Może znacie coś godnego polecenia, albo co czytałyście a jest na podaju? wiem, wymagania mam jeszcze
Stary 2008-05-15, 09:05   #3445
OliFka1
Rozeznanie

Zachęcona promocją chciałabym coś na Merlinie zamówić (nie wiem jeszcze co, ale to szczegół :P)
Ale powiedzcie mi jedno... bo może mam zwidy...
Nie kupowałam jeszcze nigdy książek w Merlinie.
Wczoraj wieczorem założyłam sobie konto i porozglądałam się trochę, kilka książęk dodałam do koszyka. Dzisiaj rano wchodzę na stronkę, i faktycznie - niektóre książki są widocznie tańsze, ale niektóre - takie mam wrażenie - jakby nie zmieniły ceny???
I want a perfect soul..

Stary 2008-05-15, 09:19   #3446
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
Zachęcona promocją chciałabym coś na Merlinie zamówić (nie wiem jeszcze co, ale to szczegół :P)
Ale powiedzcie mi jedno... bo może mam zwidy...
Nie kupowałam jeszcze nigdy książek w Merlinie.
Wczoraj wieczorem założyłam sobie konto i porozglądałam się trochę, kilka książęk dodałam do koszyka. Dzisiaj rano wchodzę na stronkę, i faktycznie - niektóre książki są widocznie tańsze, ale niektóre - takie mam wrażenie - jakby nie zmieniły ceny???
Z twoim wzrokiem wszystko ok, promocja dotyczy tylko nie których tytułów.
http://merlin.pl/browse/promotion/1/targi_promocje.html

Ana dzięki za newsa zamówiłam dwie książki Murakamiego "Po zmierzchu" i tą najnowszą.

Crucify Your Mind
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-15, 10:12   #3447
OliFka1
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez amber2046 Pokaż wiadomość
Z twoim wzrokiem wszystko ok, promocja dotyczy tylko nie których tytułów.
http://merlin.pl/browse/promotion/1/targi_promocje.html

Ana dzięki za newsa zamówiłam dwie książki Murakamiego "Po zmierzchu" i tą najnowszą.
Mam właśnie ochotę na tego nowego Murakamiego, ale mam trochę obaw, bo nigdy nie przepadałam za opowiadaniami :/ To za króka forma jak dla mnie, bo ja bardzo zżywam się z bohaterami
Ale chyba będzie "Norwegian Wood" zakupione
I want a perfect soul..

Stary 2008-05-15, 10:54   #3448
cochonnetta
Wtajemniczenie

Dziewczyny mam pytanie odnośnie merlina pewnie się orientujecie. czy przy odbiorze osobistym, mogę zapłącić przy odbiorze czy musze wczesniej wpłacic na konto ? i czy ta promocja obowiązuje równiez przy osobistym ?

też chciałam zamówić Murakamiego tylko jeszcze nie wiem co
cochonnetta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-15, 13:16   #3449
foxina
Rozeznanie

Cytat:
Właśnie widziałam w poniedziałek w CTK dwie powieści Oates i tak ze sobą walczyłam czy nie wziać (Ale zostawiłam razem z 'Paulą' Allende, chociaż serce mi krwawiło
No wiesz co...! A pamiętasz może tytuły Aniu? Ja zarezerwowałam sobie ostatnio 'Zabiorę Cię tam'.

Cytat:
Zdecydowanie szkoda Całe szczęście, że mamy chociaż takie wirtualne kluby W ogóle za niedługo będzie trzeba pomyśleć nad kolejnym i nad nowymi zasadami nim rządzącymi
Ja już intensywnie myślę! Propozycje tematyczne możemy za jakiś miesiąc - półtora juz składać.

Cytat:
Przekaż proszę życzenia połamania pióra!
Organizacja tych matur jest fatalna, równiez nie rozumiem tego, dlaczego wyniki dopiero 30 czerwca Mój brat zdawał matematykę rozszerzoną. Jeszcze tylko angielski ustny i ma chłopak wolne do października (szczęściarz
Dziękuję, przekażę! Własnie trzymam kciuki, ma w tej chwili ustny z niemieckiego.

Cytat:

Dziękuję Ci Aniu.
Chyba się zapłaczę, no nie mogę nic zamówić, nie mogę! A jest akurat kilka książek w promocji, które tak pragnę mieć.

Cytat:
Ale i tak zaszalałam
Bedzie zdjęcie później, czy już teraz coś zdradzisz?
Stary 2008-05-15, 13:41   #3450
OliFka1
Rozeznanie

Zamówiłam wkońcu obie Murakamiego, jedną Schmitta.
Ogólnie spędziłam cały ranek dumając nad książkami, przenosząc z koszyka do przechowalni i na odwrót, i tak w kółko
Zrezygnowałam z "Podziemnego kręgu" i "Domu w Riverton", głównie dlatego, ze nie znalazłam Waszych opinii na ich temat, i nie było komu zawierzyć
I want a perfect soul..

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości