|
|
#1411 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Egzamin na prawo jazdy - pytania, relacje, trzymanie kciuków ;) cz. II
Cytat:
![]() A jeśli chodzi o pieszych, to ja przez pewien czas przepuszczałam wszystkich jak leci, aż mi się zaczęło obrywać od instruktora, teraz przepuszczam tylko po skręcie, albo jak jadę wolniej, albo jak widzę że już stoją na samej krawędzi, bo wtedy większe zagrożenie że wejdą A wszedł Ci z Twojej strony (prawej) czy z lewej? |
|
|
|
|
#1412 |
|
Zadomowienie
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;7587560]No i jasne - czarny kot zawinił - co za paskuda
![]() A jeśli chodzi o pieszych, to ja przez pewien czas przepuszczałam wszystkich jak leci, aż mi się zaczęło obrywać od instruktora, teraz przepuszczam tylko po skręcie, albo jak jadę wolniej, albo jak widzę że już stoją na samej krawędzi, bo wtedy większe zagrożenie że wejdą A wszedł Ci z Twojej strony (prawej) czy z lewej?[/quote] Tak właśnie- czarny kot, to on .Pieszy wszedł z lewej. To było na dwupasmowej głównej trasie z pasem zieleni oddzielającym kierunki. Ja jechałam prawym pasem- na lewym pasie było tłoczno i dlatego myślałam, że przejadę. |
|
|
|
#1413 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To na lewym pasie też coś jechało a ten pieszy tak się wepchał - ryzykant, No niestety niektórzy tacy są że jak widzą "L" to się ładują na pasy bo i tak wiedzą że się zatrzyma
|
|
|
|
|
#1414 |
|
Zadomowienie
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;7587703]Miałaś pecha ...
To na lewym pasie też coś jechało a ten pieszy tak się wepchał - ryzykant, No niestety niektórzy tacy są że jak widzą "L" to się ładują na pasy bo i tak wiedzą że się zatrzyma [/quote]Obiektywnie myśląc, to gdyby się nie wepchał, to pewnie by tam tak stał... Ten samochód na lewym pasie zahamował z piskiem, a mi z piskiem zahamował egzaminator .
|
|
|
|
#1415 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
i widac jak duzo zalezy od egzminatora...
|
|
|
|
|
#1416 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To teraz masz zadanie bojowe: ćwiczysz refleks - następnym razem w razie czego będziesz szybsza od egzaminatora |
|
|
|
|
#1417 |
|
Zadomowienie
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;7587825]To teraz masz zadanie bojowe: ćwiczysz refleks - następnym razem w razie czego będziesz szybsza od egzaminatora
|
|
|
|
#1418 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję Wam za wsparcie
poza tym nie mam już funduszy na kolejne terminy. Rodziców nie mam odwagi prosić, zwłaszcza że mi kurs sfinansowali, i jeszcze za dodatkowy kurs częściowo zapłacili Obyście miały rację
|
#1419 |
|
Raczkowanie
|
Aaneczka
|
|
|
|
#1420 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam wyjeżdzone już 20 godz. więc wydawało mi się, że jeżdzę dobrze. Nic z tych rzeczy kilka dni temu nie zauważyłem sygalizacji. Skrzyzowanie wielkie jak ... nie powiem co... a ja nie zauważyłem sygnalizacji. szczęsliwie dla nas miłem zielone, dlatego przejechałem. Instruktor myślał, że wszystko widzę i kontroluję. Guzik prawda. |
|
|
|
|
#1421 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1422 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1423 |
|
Wtajemniczenie
|
Powiedzcie mi proszę jak się włącza wycieraczki w pandzie? Wiem, że po prawej stronie, ale do góry czy na dół? Jutro mam egzamin, a ostatnio było bardzo cieplutko i zapomniałam
|
#1424 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Niekoniecznie. Ja mieszkam na Dolnym Śląsku i mój dowód osobisty był do odebrania już po 2 tygodniach od złożenia wniosku. Pani w Urzędzie Stanu Cywilnego powiedziała, że najgorszy był okres od stycznia do marca 2008 roku, kiedy ludzie masowo wymieniali dowody a i wówczas nie czekało się dłużej niż 5 tygodni (no czyba, żebyły akieś pomyłki i dowód należało poprawić). Dlatego bądź dobrej myśli! |
|
|
|
|
#1425 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny mam jedno pytanie (zwłaszcza do tych, które zdają po raz któryś). Czy egzaminator ma w swoich dokumentach wpis, świadczący o tym, który raz dany kursant zdaje egzamin?
|
|
|
|
#1426 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o wycieraczki, to jeździłam corsą, punto - w jednym było w górę, w jednym w dół - już nie pamiętam gdzie jak, teraz to już nieważne ... Teraz jeżdżę ma grande. Też kiedyś deszcz - ja się szarpię z tą dźwignią: w górę - nic, w dół - nic (instruktor chyba gadał przez komórkę i tak patrzył co ja robię) . Wreszcie już taka wkurzona i zrezygnowana pytam: JAK mam włączyć te wycieraczki ?? Okazało się że trzeba przekręcić pokrętło . Ale to była tylko jedna jazda na grande kiedy do tej pory padało, jak pomyślę że mogłoby się pierwszy raz tak trafić na egzaminie to po prostu szok
|
|
|
|
|
#1427 |
|
BAN stały
|
witam,
pozwolicie iz dolacze do Waszej wspolnoty ![]() co prawda juz od grudnia mam dowod, ale prawko chcialam zaczac po maturach, zeby juz sobie zycia nie utrudniac... i oto matury mi sie skonczyly.. i jak sobie obiecalam ide zapisac sie na kurs ![]() troche zaczynam sie bac... o mojego instruktora i innych uzytkownikow ruchu drogowego ![]() no ale trzeba sprobowac ![]() jutro ide sie dowiedziec od kiedy moge zaczac... najchetniej to bym chciala juz od nastepnego tyg... no i pominac teorie.. tzn nie chodzic na te wyklady tylko zebym sama sobie przerobila i zaliczyla we wlasnym zakresie ![]() ale to juz wszystkiego sie dowiem jutro wiec jak?! przyjmniecie mnie?! ![]() jako wkupne moge zaoferowac
|
|
|
|
#1428 |
|
Konto usunięte
|
kasientos oczywiscie, ze tak, witamy
nie taki wilk straszny jak go maluja zobaczysz jeszcze Ci sie jazdy spodobaja
|
|
|
|
#1429 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;7591362]Nohemi prawa dzwignia w dół - masz to ładnie opisane i rozrysowane w linku z pierwszej strony dotyczącym świateł, tam przy opisie pandy są zdjęcia - stąd wiem, choć w życiu w pandzie nie siedziałam
![]() Jeśli chodzi o wycieraczki, to jeździłam corsą, punto - w jednym było w górę, w jednym w dół - już nie pamiętam gdzie jak, teraz to już nieważne ... Teraz jeżdżę ma grande. Też kiedyś deszcz - ja się szarpię z tą dźwignią: w górę - nic, w dół - nic (instruktor chyba gadał przez komórkę i tak patrzył co ja robię) . Wreszcie już taka wkurzona i zrezygnowana pytam: JAK mam włączyć te wycieraczki ?? Okazało się że trzeba przekręcić pokrętło . Ale to była tylko jedna jazda na grande kiedy do tej pory padało, jak pomyślę że mogłoby się pierwszy raz tak trafić na egzaminie to po prostu szok [/QUOTE]O dzięki Ci wielkie Zaraz poczytam. Normalnie zaćmy dostałamU mnie w punto, które mają moi rodzice też się przekręca Ale jakbym nie wiedziała na egzaminie jak je włączyć, to chyba bym się poryczała
|
#1430 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie radziłabym w taki sposób "uczyć się" teorii. Sama nie wytłumaczysz sobie zawiłych i niezrozumiałych zasad na drodze, a i z takimi mamy do czynienia Poza tym szkoła musi przeprowadzić teoretyczny wewnętrzny i na karcie ukończenia kursu wpisać, że go zdałaś i że odbyłaś te 30 h teorii... A żeby Ci to zaświadczenie wystawić, musisz zapłacić za wykłady chyba że chcesz zrezygnować z czegoś, za co płacisz![]() Moim zdaniem teoria jest bardzo ważna, naprawdę BARDZO. Bez tego nie będziesz wiedzieć, jak poruszać się po drodze. Przykro mi, ale sama nie będziesz w stanie nauczyć się tego, czego nauczyłby Cię wykładowca. Po coś przecież te wszystkie szkoły istnieją...
|
|
#1431 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja zdawałam łączony, cała grupa to byli nowicjusze (może celowo tak zrobili, w tej grupie nie było osób które zdawały teorię bo im się skończyła ważność), więc egzaminator wiedział pewnie (miał z nami teoretyczny). Ja oblałam bo zawaliłam łuk, egzaminator nie komentował tego złośliwie, pochwalił za to co było dobre, dał dobrą radę na przyszłość. Pierwsza osoba oblała szybko na mieście, ale jakoś nie odniosłam wrażenia żeby chłopak był wkurzony że niby egzaminator go celowo oblał (bo zdaje pierwszy? raz), jak reszta grupy nie wiem, bo pojechałam do domu ... Teraz będę zdawać drugi raz, więc samą jazdę, ale jakoś nie zastanawiam się czy egzaminator będzie wiedział - a jeśli mnie spyta to co mam skłamać że który raz zdaję - bo nie wiem czy lepiej wygląda: zdaję 1, 2, 3, ... czy może 10, ... 15 ... ? Jeśli pojedziesz dobrze to zdasz, jeśli popełnisz błąd poważny to nie zdasz. Pomiędzy tym jest jeszcze pewne pole do popisu dla egzamiantora: drobiazgowość śledzenia drobniejszych wykroczeń i usterek - ale to chyba zależy od charakteru danego egzaminatora: albo jest bardzo drobiazgowy dla wszystkich albo jak widzi że dana osoba ogólnie jedzie bezpiecznie, płynnie, dobrze, uchybienie było niewielkie, to nie odnotowuje tego. Nie sądzę żeby w tym momencie egzaminator uzależniał swoją drobiazgowość od tego, który raz się zdaje. Jednak w większości przypadków chyba jest tak, że oblewa się na tych błędach skutkujących natychmiastowym przerwaniem egzaminu - więc tu tym bardziej nie ma znaczenia który raz się zdaje kasientos spokojnie zapisuj się na kurs, teorię przeżyjesz, jazdy polubisz Jeanne90 z wykładów możesz wiele wynieść, jeśli rzeczywiście wykładowca dobrze je prowadzi, ja raczej na takiego nie trafiłam, dowiedziałam się niewiele więcej niż z książek ... ![]() Jeśli chodzi o zachowanie na drodze, to tutaj największe znaczenie ma instruktor, bo szczególnie na początku jak sama obsługa pojazdu sprawia jeszcze trudność, nie myślisz az tak bardzo o tym że to było omawiane na teorii (co najwyżej już po skończeniu jazdy myślisz: no przecież to było na wykładzie)
|
|
|
|
|
#1432 |
|
Rozeznanie
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;7591815]Maxymilian a dlaczego to dla Ciebie ważne czy egzaminator wie który raz zdaje kursant?
![]() Nie jest to dla mnie ważne. Po prostu się zastanawiałem, a raczej zastanawiliśmy wspólnie z koleżanką, która zdawała egzamin 15 maja. Po 1,5 godz. jazdy egzaminator powiedział, do niej. Przykro mi, ale tym razem Pani nie zdała. Proszę nie mieć do siebie pretensji (zaglądnął w swoje notatki) bo to Pani pierwszy raz. Naprawdę niewielu ludziom udaje się zdać za pierwszym razem. Później (razem) kombinowaliśmy, czy ta informacja jest gdzieś zapisana (i kolejny egzaminator dostaje informacje o danym kursancie - typu: Pierwszy egzamin - jazda płynna. Zmiana biegów - ok, ale nie patrzy w lusterka. Powód oblania egzaminu - wymuszenie pierwszeństwa. Egzamin drugi - jazda płynna. Kłopoty z ruszaniem pod górę z ręcznego. Parkowanie ok. powód oblania - przejechanie na czerwonym...) czy może zobaczył na zaświadczenie o ukończeniu kursu sprzed 4 tygodni. Wiedział, że na egzamin tyle (mniej więcej) się czeka i stąd ta informacja. |
|
|
|
#1433 |
|
BAN stały
|
IR1988, Dusia2704, Jeanne90
dzieki możliwe ze i lepiej chodzic na teorie, tylko u mnie z kim bym nie rozmawiala to wszyscy mowili ze nie ma sensu... bo sie zasypia na nich i nie wynosi sie z nich nic ![]() kiedys kumpela opowiadala ze gostek ktory prowadzil wyklady, sam zasypial na nich ![]() ale moze rzeczywiscie kilka razy pojde i zobacze czy sie oplaca poswiecac na nie czas.... |
|
|
|
#1434 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wiedzą który to egzamin. I mają dostęp do informacji, ale nie wiem czy ktoś pisze wszystko tak jak piszesz, czy tylko zaznacza, tak jak w tej karteczce którą się dostaje jak nie zdaje. Powinno być wszystko tajne, który raz ktoś zdaje i jak wyglądały poprzednie egzaminy. Tak jak na maturach... Co do Twojej koleżanki, może troszke przekręciłeś słowa, pewnie mu chodziło że ma się nie martwić i nie mieć do siebie pretensji, bo to jej pierwszy raz, i mało osób za 1 razem zdaje - a to jest prawda. |
|
|
|
|
#1435 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() To jakie dokumenty kursanta ma egzaminator przy sobie to nie wiem, ale tak czy inaczej jak się dobrze pojedzie to się zda ... Z drugiej strony jeśli egzaminator będzie chciał oblać to też mu się uda pewnie ![]() Ale na to nie ma się wpływu i nie warto się nad tym zastanawiać przed egzaminem ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja chodziłam z przyjemnością, fakt faktem, przez 6 dni codziennie na 4 godziny ale tyle się tam dowiedziałam, że hoho moim zdaniem to jest bardzo przydatne.. no pod warunkiem, że wykłady są prowadzone profesjonalnie ![]() jedna z moich koleżanek właśnie nie chodziła na te wykłady.. i jak raz z nią miałam jazdę to się załamałam.. nic z teorii nie wiedziała, znaków nie znała, no tragedia.. ;p |
|
|
|
|
#1437 | |
|
BAN stały
|
[1=72f264f1cd165e2b94e3888 8adc60ec5afe5a0b8_658382a 5e67ad;7592907] tak czy inaczej musisz mieć tą teorię zaliczoną, niezależnie od tego jak jest prowadzona, więc chodzić musisz
[/quote]Cytat:
a powiedzcie mi ile takie kursy mniej wiecej kosztuja... bo jak sie jutro wybiore to zebym nie strzelila glu*a ![]() kompletnie sie nie orietuje... |
|
|
|
|
#1438 |
|
Zadomowienie
|
mnie 2 razy egzaminatorzy pytali, ktory to raz. Wiec chyba nie wszyscy wiedza...
|
|
#1439 |
|
Zakorzenienie
|
jak ja chodziłam, jakieś pół roku temu, to u mnie w mieście kosztowały od 1400-1500zł
|
|
|
|
#1440 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Przy zapisie musiałam wpłacić 100 zł, reszta w ratach dowolnych, przed rozpoczęciem jazd chyba musiałam mieć wpłacone 300 zł
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Auto Marianna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:57.

. Na kursie wiele razy mi tak wyskakiwali.
.

i widac jak duzo zalezy od egzminatora...

). Mam nadzieję, że zacznę podchodzić do tego spokojniej i uda mi się dostać prawo jazdy

. Wreszcie już taka wkurzona i zrezygnowana pytam: JAK mam włączyć te wycieraczki ?? Okazało się że trzeba przekręcić pokrętło 

Zaraz poczytam. Normalnie zaćmy dostałam