A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;) - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-18, 14:43   #3511
niv_
Zakorzenienie

Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

Cytat:
Napisane przez amber2046 Pokaż wiadomość
Przy płaceniu podczas odbioru na pewno może Cię ktoś wyręczyć.
Moi rodzice kilka razy odbierali w ten sposób paczki z Merlina.

Wyzbyłam sie wszelkich sentymentów i wystawiam co nieco. Najchętniej sprzedawałabym od razu hurtowo (za dużo zabawy z opisami itd.) i dlatego np. serię Kameleon będę spieniężać dopiero jesienią, bo wcześniej nie dam rady przeczytać. Ubolewam nad tym mocno, ponieważ odczuwam wyjątkową frajdę sprzedając swoje zbiory. Na pewno pożegnam się z serią literatury w spódnicy, na szpilkach, wszystkimi kryminałami, fantasy, wydaniami kieszonkowymi, oraz książkami które nie zrobiły na mnie większego wrażenia. Za nic nie oddam Kapuścińskiego, Bartoszewskiego i Tolkiena cała reszta księgozbioru jest teoretycznie zagrożona.

W moim przypadku Proust okazał sie nierozważnym zakupem i nie mam ochoty po niego sięgać, a długie leżakowanie nie wchodzi w grę, bo miejsca na półce brak.

Kliknęłam dwa kolejne tomy z serii Nobliści, więc do pełnej kolekcji potrzebuję już tylko dwie książki.

Przy okazji skasowałam wszystkie obserwowane aukcje i zrobiłam czystkę w Merlin-owskim schowku. Jakoś od kilku dni mam przesyt. Zupełnie to do mnie nie podobne, ciekawe ile czasu potrwa ten stan.
A ja nie potrafię się rozstać ze swoimi ksiązakmi, nawet takimi, które w ogóle nie zrobiły na mnie wrażenia.
Stary 2008-05-18, 14:58   #3512
gasta18
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niv_ Pokaż wiadomość
A ja nie potrafię się rozstać ze swoimi ksiązakmi, nawet takimi, które w ogóle nie zrobiły na mnie wrażenia.
Ja również
Stary 2008-05-18, 15:09   #3513
Anahstasia
Zakorzenienie

Drogie Panie, gratuluję nabytków!

Cytat:
Napisane przez marthinisa Pokaż wiadomość
No, no koleżanko - ależ masz tempo: 5-6 stron w 4 godziny Szczerze zazdroszcze. Ja ostatnio mój esej : Bilingualism - advantages and disadvantages produkowałam prawie tydzień. Co prawda to bylo 15 stron, ale gdzie mi do Ciebie!!! Owocnej pracy życzę więc
Dziękuję Ale to tempo to chyba nic nadzwyczajnego - jak się lubi historię to szybciutko idzie. Zresztą, mniej w przedstawieniu mojego tematu kombinowania myślowego niż w Twoim

Cytat:
Napisane przez elsha Pokaż wiadomość
Czy ty mu czasem nie pisałaś tej prezentacji? Wydaje mi się, że coś wspominałaś na forum. Tak czy inaczej gratuluję.
Odrobinkę pomagałam, to prawda Ale temat zaprezentował i na pytania zadane przez komisję odpowiedział sam, i to bombowo (Tak, tak jestem z niego strasznie dumna Jeszcze tylko jutro angielski i ma wolne do października, szczęściarz...

Cytat:
Napisane przez foxina Pokaż wiadomość
No wiesz co...! A pamiętasz może tytuły Aniu? Ja zarezerwowałam sobie ostatnio 'Zabiorę Cię tam'.
Pustkowie i Zabiorę Cię tam

Cytat:
Ja już intensywnie myślę! Propozycje tematyczne możemy za jakiś miesiąc - półtora juz składać.
Super! Strasznie się na to cieszę!

Cytat:
Dziękuję, przekażę! Własnie trzymam kciuki, ma w tej chwili ustny z niemieckiego.
I jak poszło?

Cytat:
Dziękuję Ci Aniu.
Chyba się zapłaczę, no nie mogę nic zamówić, nie mogę! A jest akurat kilka książek w promocji, które tak pragnę mieć.
Przepraszam

---
(end of part 1
Anahstasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-18, 15:29   #3514
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez protka Pokaż wiadomość
Ana, Foxina a Wy nie zamawiacie w InBook?

Porównałam ceny z merlina (z 25% rabatem) i InBook (mam już 10% zniżki na stałe ) i wyszło, że ceny w merlinie są na książce ok. 1.5 - 2 zł niższe.
O, jakoś nigdy tam nie zawitałam Dopóki Merlin nie zrobił takiej rewolucji u siebie to zamawiałam tylko tam, bo naprawdę mi się opłacało. Wysyłkę miałam darmową od 0 zł., masa atrakcyjnych tytułów na promocjach, częste wyprzedaże. Teraz rzadko zamawiam w Internecie - przerzuciłam się do stacjonarnej księgarni Świata Książki i Centrum Taniej Książki (Dedalusa). A jak coś w necie upatrzę, to ew. Empik z odbiorem osobistym. Póki co mi to wystarcza Ale bardzo dziękuję za namiary

Cytat:
Napisane przez magrat16 Pokaż wiadomość
zastanawiam się nad promocją empiku, zastanawiam się nad shantaramem z merlina, zastanawiam się nad odwiedzeniem tych targów
Ciężkie jest życie bibliofila...
(A czemu Pani nic na blogu nie pisze, hmm?

Cytat:
Napisane przez Ondine Pokaż wiadomość
Witajcie!!Wrócilam w nocy jestem bardz zmeczona. To był baardzo słuzbowy wyjazd. Prawda, miejsce piękne, urokliwe, ale zero czasu dla siebie.
Wybaczcie , ale dziś nie nadrobię wątku.
Witaj z powrotem

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
dziewczyny, do alergologa i na odczulania!!!
To jest najgorsze, że ja żywcem nie mam kiedy Już mi 'wisi' na koncie dentysta, endokrynolog...

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Uświadomiłam sobie, że życie jest za krótkie po prostu. Z tej połowy półki książek gromadzonych od początku roku szkolnego na po maturze zrobiła się już niezła biblioteczka samych nieczytanych książek..
I to jest najbardziej okrutne - serce tyle by chciało, ale człowiek niewiele może

Cytat:
Napisane przez Mariah Pokaż wiadomość
Ale biorąc pod uwagę stopień zaraźliwości chorobą, który przez Was wszystkie tutaj w wątku jest niezwykle wysoki, to kto wie, co ze mną będzie. Pewne niepokojące objawy miałam okazję zaobserwować u siebie już wczoraj Przez cały tydzień wyczekiwałam listonosza, który miał mi przynieść Pratchetta, na każdy dzwonek do drzwi podrywałam się jak oparzona. Wczoraj wracając z miasta zauważyłam, że mam wypchaną całą skrzynkę na listy (dwie upchnięte na siłę paczuszki). Moja pierwsza reakcja: "no czy ten listonosz zwariował, książka mi się pogniecie!" Jak tylko to powiedziałam, zaczęłam się śmiać sama do siebie i pytać się w duchu: a od kiedy tak ci zależy na tym, żeby książka się nie pogniotła?
No to moja droga, chyba wpadłaś

Cytat:
Mam dokładnie to samo Każda moja książka jest na wieczność moja i basta
Stary 2008-05-18, 16:09   #3515
magrat16
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anahstasia Pokaż wiadomość
(A czemu Pani nic na blogu nie pisze, hmm?
Ech, brak czasu kilka recenzji książek przeczytanych czeka na powstanie, a ja w książkach uczelnianych utknęłam , a tu jeszcze "Szyfr Szekspira" napoczęty.
Powstrzymałam swoją silną wolę i nie pojechałam nigdzie, skoro zamówiłam "Co widziały wrony" to wystarczy. Na początku czerwca może się do Taniej Książki wybiorę. Ale to nic pewnego bo w połowie czerwca zaczyna się SESJA

Gratuluję nabytków i spieniężania zbiorów( ja jakoś nie mam do tego serca )
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-18, 16:17   #3516
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Ech, brak czasu kilka recenzji książek przeczytanych czeka na powstanie, a ja w książkach uczelnianych utknęłam , a tu jeszcze "Szyfr Szekspira" napoczęty.
Powstrzymałam swoją silną wolę i nie pojechałam nigdzie, skoro zamówiłam "Co widziały wrony" to wystarczy. Na początku czerwca może się do Taniej Książki wybiorę. Ale to nic pewnego bo w połowie czerwca zaczyna się SESJA
Oj, znam ten ból Też ledwo znajduję czas na czytanie, a na recenzje mam chwilkę tylko w weekendy. Koszmar. U mnie sesja już się właściwie zaczęła - pierwszą zerówkę mam zaraz po Bożym Ciele, a póki co piszę te nieszczęsne eseje Żeby już był pierwszy lipca...
Stary 2008-05-18, 16:18   #3517
magrat16
Zakorzenienie

PS. Ana, zauważyłam, że masz mój stary adres bloga. Niestety musiałam zmienić na blox.pl ponieważ notki pojawiały się z dużym opóźnieniem, albo wcale.

03.10.2015
Stary 2008-05-18, 16:27   #3518
Anahstasia
Zakorzenienie

O, to w wolnej chwili podmienię Dzięki za info

(A przy okazji się pochwalę - dzisiejsza recenzja 'Kota...' jest pięćdziesiątą recenzją umieszczoną przeze mnie na na blogu. W związku z tym mini jubileuszem przygotowuję wielkie zmiany - prawdopodobnie powrócą komentarze, a i cała szata graficzna ulegnie zmianie Ale to najwcześniej w połowie czerwca, bo budowanie strony od podstaw jest niezwykle czasochłonne
Stary 2008-05-18, 16:36   #3519
magrat16
Zakorzenienie

Cytat:

(A przy okazji się pochwalę - dzisiejsza recenzja 'Kota...' jest pięćdziesiątą recenzją umieszczoną przeze mnie na na blogu. W związku z tym mini jubileuszem przygotowuję wielkie zmiany - prawdopodobnie powrócą komentarze, a i cała szata graficzna ulegnie zmianie Ale to najwcześniej w połowie czerwca, bo budowanie strony od podstaw jest niezwykle czasochłonne
gratulacje znam ten ból. W liceum bawiłam się html-em , ale teraz nic nie pamiętam. Muszę odświeżyć pamięć

03.10.2015
Stary 2008-05-18, 16:38   #3520
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
gratulacje znam ten ból. W liceum bawiłam się html-em , ale teraz nic nie pamiętam. Muszę odświeżyć pamięć
A dziękuję Html w miarę znam, natomiast strona będzie w php i to już wyższa szkoła jazdy (więc pomoc brata jest mi nieodzowna Ale jak tak sobie o tych wszystkich zmianach myślę, to cieszę się jak dziecko
Stary 2008-05-18, 16:40   #3521
Ondine
Rozeznanie

Ja też nie potrafie rozstawać sie z ksiazkami , nawet jesli wiem,ze już do nich nie wrócę.
Miałam nic nie kupować wiecej w maju .Pisałam, prawda? I co?!.Plątałam sie po Merlinie, kilka tytułów tam chyba specjanie dla mnie bylo (25% taniej to gratka) no i... zamówiłam. A co dokładnie , napiszę , gdy dotrą do mnie. Ale ruina finasowa murowana.
protko, ana dzięki za powitanie( z basilissa juz sie witałam ) ).Miejsce piękne, szkoda że brak czasu dla siebie. Co prawda nie byłam tam pierwszy raz , wiec aż tak źle nie jest....
Ana, gratuluję jubileuszu wczesniej przegapiłam info.
A tak, w nowym blogu poprosze o wieksze literki,Moje biedne czy męcza sie pzry tych maleństwach.

Edytowane przez Ondine
Czas edycji: 2008-05-18 o 18:59
Ondine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-18, 16:49   #3522
cochonnetta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez paula007 Pokaż wiadomość
Że się wtrącę
Nie wiem czy widziałyście, ale na stronie Znaku jest korzystna promocja na wybrane bestsellery -> http://www.znak.com.pl/wydarzenie,na...C4%99%20taniej! 50% taniej - więc się chciałam podzielić informacją
o dzieki, fajna promocja . może skorzystam.

Cytat:
to tak jak ja, niepotrafie sie rozstac ze swoimi ksiazkami , nawet jak były beznadziejne to i tak ma do nich sentyment
cochonnetta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-18, 16:55   #3523
Mariah
Zakorzenienie

Cytat:

Dziękuje, dla mnie co cenna informacja i przyda mi się na pewno.
Promocja trwa aż do 30 czerwca, więc nie muszę sie spieszyć.

Mariah napisz, że coś chcesz będzie koszt przesyłki do podziału.
Serce mi krwawi jak widzę Myśliwskiego za 18 zł, ale od 3 m-cy jestem bezrobotna i dopóki nie znajdę stałego zatrudnienia, nie mogę sobie pozwolić na żadne wydatki Ale mogę Ci obiecać, że jak już mi się sytuacja finansowa ustabilizuje, to chętnie podłączę się do jakiegoś zamówienia, jeśli będzie Ci brakowało do darmowej przesyłki.

Cytat:
Jeszcze kilka lat temu powiedziałabym to samo, ale od kiedy odkryłam podaj.net musiałam zmienić mój pogląd na tę sprawę, bo inaczej nie miałabym czego tam wystawiać.

A tak w ogóle to przyszam się wyżalić
Pamiętacie jak się cieszyłam, że na podaju udało mi się zdobyć parę atrakcyjnych kąsków, m.in. "Sprawiedliwość owiec"? No więc już wszystko do mnie dotarło oprócz owieczek właśnie. Osoba, od której pobrałam książkę nie wysłała mi jej w ciągu tygodnia, transakcja została skasowana a właścicielka książki wpisana na listę Czarnych Owiec. Potwornie denerwują mnie osoby, które rejestrują się w tym portalu ot tak sobie, bo w sumie same nie wiedzą, czy tak naprawdę chcą się wymieniać książkami czy nie a jak się coś od nich pobierze, to książki w końcu nie wysyłają Już drugi raz mi się to zdarzyło, wcześniej skasowano mi transakcję z "Zabiorę cię tam" Oates (do tej pory nie mogę jej odżałować)
Jedynym pocieszeniem są odzyskane punkty, więc będę moła pobrać jeszcze jedną książkę (poluję na Pratchetta )
Stary 2008-05-18, 18:04   #3524
basilissa
Rozeznanie

Cytat:

Ana, to masz taki mały jubileuszCiekawam tego nowego wizerunku. Mam cichą nadzieję, że literki będą większe, bo te małe białe na czarnym tle źle się czytały moim oczom.
Mariah, niestety, stykamy się z różnym ludźmi
Stary 2008-05-18, 18:10   #3525
protka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez OliFka1 Pokaż wiadomość
Protka, Amber - wystawiacie swoje książki na Allegro???
Od dwóch lat. Ale tylko raz w roku w wakacje, więc mam czas się dokładnie zastanowić, czy na pewno chcę się tej a nie innej pozycji pozbyć.

A potem świętuję zakończenie aukcji nowym książkowym zamówieniem, albo kupnem czegoś na co od dawna "chorowałam".

Cytat:
Za nic nie oddam Kapuścińskiego, Bartoszewskiego i Tolkiena cała reszta księgozbioru jest teoretycznie zagrożona.
Tolkiena też nie oddam.
No i ukochanego "Bastionu" Kinga.

Cytat:
Przy okazji skasowałam wszystkie obserwowane aukcje i zrobiłam czystkę w Merlin-owskim schowku. Jakoś od kilku dni mam przesyt. Zupełnie to do mnie nie podobne, ciekawe ile czasu potrwa ten stan.
Do jutra....?

Cytat:
Póki co mi to wystarcza Ale bardzo dziękuję za namiary
Proszę bardzo Może kiedyś się przyda.

Cytat:
To jest najgorsze, że ja żywcem nie mam kiedy Już mi 'wisi' na koncie dentysta, endokrynolog...
To tak jak mi... Plus wszystkie odwlekane badania.

Cytat:
Mam dokładnie to samo Każda moja książka jest na wieczność moja i basta
To ja z kolei jestem zachłanna na nowe książki.
I jeśli dzięki allegro mogę sobie pozwolić na 10 czy 20 nowych książek więcej, to długo się nie zastanawiam.

Cytat:

O to gratulacje!

Podziwiam, że w tym nawale zajęć znajdujesz jeszcze czas na bloga, i potrafisz to robić.
Dla mnie komputer, html itp. to wciąż czarna magia, a poza tym nie miałabym aż tyle czasu aby to ogarnąć. Wolę czytać cudze.

Cytat:
Serce mi krwawi jak widzę Myśliwskiego za 18 zł, ale od 3 m-cy jestem bezrobotna i dopóki nie znajdę stałego zatrudnienia, nie mogę sobie pozwolić na żadne wydatki
Trzymam kciuki za owocne poszukiwania.

Cytat:
Pamiętacie jak się cieszyłam, że na podaju udało mi się zdobyć parę atrakcyjnych kąsków, m.in. "Sprawiedliwość owiec"? No więc już wszystko do mnie dotarło oprócz owieczek właśnie. Osoba, od której pobrałam książkę nie wysłała mi jej w ciągu tygodnia, transakcja została skasowana a właścicielka książki wpisana na listę Czarnych Owiec. Potwornie denerwują mnie osoby, które rejestrują się w tym portalu ot tak sobie, bo w sumie same nie wiedzą, czy tak naprawdę chcą się wymieniać książkami czy nie a jak się coś od nich pobierze, to książki w końcu nie wysyłają Już drugi raz mi się to zdarzyło, wcześniej skasowano mi transakcję z "Zabiorę cię tam" Oates (do tej pory nie mogę jej odżałować)
Jedynym pocieszeniem są odzyskane punkty, więc będę moła pobrać jeszcze jedną książkę (poluję na Pratchetta )
Widzę, że Pratchett się spodobał? Mnie również.

A sytuacja z podaja, którą opisałaś...
Nigdzie nie brak niepoważnych osób, zarówno na podaju, allegro jak i w realnym świecie (sprawa z moim kolegą i - nazwijmy to po imieniu - kradzieżą pożyczonych rzeczy). Niestety nie zawsze możemy uniknąć takich sytuacji.

Pratchett poprawi Ci humor
protka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-18, 18:31   #3526
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Pamiętacie jak się cieszyłam, że na podaju udało mi się zdobyć parę atrakcyjnych kąsków, m.in. "Sprawiedliwość owiec"? No więc już wszystko do mnie dotarło oprócz owieczek właśnie. Osoba, od której pobrałam książkę nie wysłała mi jej w ciągu tygodnia, transakcja została skasowana a właścicielka książki wpisana na listę Czarnych Owiec.
Ludzie naprawdę bywają niepoważni... Szkoda na takich nerwów

Cytat:
Napisane przez basilissa Pokaż wiadomość
Ana, to masz taki mały jubileuszCiekawam tego nowego wizerunku. Mam cichą nadzieję, że literki będą większe, bo te małe białe na czarnym tle źle się czytały moim oczom.
Na pewno kolory zostaną odwrócone - białe tło, czarne literki. Jeśli niewygodnie się je czyta to wobec tego troszkę je zwiększę Szablon będzie bardzo prosty, bez obrazków i wielu kolorów. http://i26.tinypic.com/24w9hrp.gif - najpradopodobniej będzie takie logo (ale jeszcze sama nie wiem

Cytat:
O to gratulacje!

Podziwiam, że w tym nawale zajęć znajdujesz jeszcze czas na bloga, i potrafisz to robić.
Dla mnie komputer, html itp. to wciąż czarna magia, a poza tym nie miałabym aż tyle czasu aby to ogarnąć. Wolę czytać cudze.
A dziękuję U mnie ostatnio robienie czegokolwiek odbywa się kosztem czegoś innego: albo Wizaż, albo blog; albo blog, albo maile; albo maile, albo PW; albo PW, albo nasza-klasa... Najgorsze jest to, że mam permanentne poczucie zaniedbywania wszystkich. I tak nawalam z terminami, że głowa mała No nic, koniec dobrego, wracam do wojny secesyjnej
Stary 2008-05-18, 18:43   #3527
Alvesta
Zakorzenienie

Cytat:
To gratuluję zamówienia i współczuję, że znowu tyle godzin w pracy.
Mam nadzieję, że chociaż lubisz swoją pracę i ludzi z którymi pracujesz, wtedy czas jakoś tak szybciej schodzi.
Protko, na szczęście lubię swoją pracę (co nie znaczy że czasem nie mam dość ), a jeśli chodzi o współpracowników- to największy kapitał firmy, świetni ludzie

Cytat:
Są teraz w promocji za 1/3 ceny okładkowej można więc napisać że nie wydaję a oszczędzam.

Niewinni 9,5zł
Paragraf 23 9,5zł
Bangkok 8 9,5zł
Sekretne życie pszczół 9,5zł
Córka Mistrala 9,5zł
Cuda w Santo Fico 9,5zł
Dziecko Estery 9,5zł
Ekspedientka 6,5zł
Magiczny świat konsumpcji 7,5zł (4 próba zakupu )
o to jest właściwe podejście

Cytat:
Napisane przez paula007 Pokaż wiadomość
Że się wtrącę
Nie wiem czy widziałyście, ale na stronie Znaku jest korzystna promocja na wybrane bestsellery -> http://www.znak.com.pl/wydarzenie,na...C4%99%20taniej! 50% taniej - więc się chciałam podzielić informacją
świetnie że promocja trochę dłuższa - w innym przypadku musiałabym obejść się smakiem
Cytat:
to gratulacje Ana, dobra robota

Cytat:

Pratchett poprawi Ci humor
jako absolutna maniaczka się cieszę że Pratchett zyskał aprobatę
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-18, 19:00   #3528
magrat16
Zakorzenienie

cóż mogę tylko dodać, że po dłuższej rozmowie zapisałyśmy się z siostrą do ŚK. A co wybrałam jako 2 książki po 10 zł powiem jak dojdzie. Czyli teraz mam własne konto i mogę korzystać też z internetowych promocji

03.10.2015
Stary 2008-05-19, 14:01   #3529
foxina
Rozeznanie

Cytat:
Witajcie!!Wrócilam w nocy jestem bardz zmeczona. To był baardzo słuzbowy wyjazd. Prawda, miejsce piękne, urokliwe, ale zero czasu dla siebie.
Wybaczcie , ale dziś nie nadrobię wątku.
Witaj Ondine! To Ty w Kaźmierzu miałaś to biznesowe spotkanie? Zazdroszczę!

Cytat:
Super! Strasznie się na to cieszę!
Ja też, nawet nie wiesz jak bardzo! Tymczasem wracam do KMJA, skończyłam Emmę.

Cytat:
I jak poszło?
90%. Zaimponował mi. Obawialiśmy się odrobinę, że nieco pochopnie porywa się na ten rozszerzony niemiecki, a tu miła niespodzianka.

Cytat:

Gratuluję Aniu! Nie dość, że jakoś recenzji przyprawia o zawrót głowy, to jeszcze ilość.
foxina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-19, 15:10   #3530
Mariah
Zakorzenienie

Cytat:
Trzymam kciuki za owocne poszukiwania.
Dziękuję

Cytat:
Baaaaaaaaaaaaaardzo Babcia Weatherwax wymiata!

Cytat:
Na pewno kolory zostaną odwrócone - białe tło, czarne literki. Jeśli niewygodnie się je czyta to wobec tego troszkę je zwiększę
Oj tak tak, ja też bardzo proszę.

Mam pytanie. Rzeczpospolita wydaje taką serię albumów/przewodników "Cuda świata" - miał je ktoś w łapkach i mógłby mi coś bliżej o nich powiedzieć? W najbliższy piątek będą Niemcy i zanim padnę przed mamą na kolana i zacznę ją błagać, by mi ten tom kupiła chciałabym wiedzieć, czy się w ogóle opłaca?
Stary 2008-05-19, 15:24   #3531
lilithin
Wtajemniczenie

Cytat:

Mam pytanie. Rzeczpospolita wydaje taką serię albumów/przewodników "Cuda świata" - miał je ktoś w łapkach i mógłby mi coś bliżej o nich powiedzieć? W najbliższy piątek będą Niemcy i zanim padnę przed mamą na kolana i zacznę ją błagać, by mi ten tom kupiła chciałabym wiedzieć, czy się w ogóle opłaca?
Mam dwa tomy, Wloch i Grecje. Moim zdaniem, tych 20zl to to nie jest do konca warte Papier niby kredowy, ale jakis taki dziwny, kolory na fotografiach tez nie do konca idealne. Co do zawartosci to jest ona podzielona na nastepujace rozdzialy:
Perly architektury i sztuki
Magia przyrody
Skarby tradycji
Ludzie i styl zycia

Nie mozna tego trakotowac jako przewodnika, bardziej jako jakis album kulturoznawczy. Jesli nie musisz miec go na juz, to poczekaj kilka tygodni, pojawi sie na allegro za polowe ceny Juz teraz sa wczesniejsze czesci. Ja sie przymierzam jeszcze do Indii i Czech
lilithin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-19, 15:25   #3532
OliFka1
Rozeznanie

Cytat:
Ja pracuję w kiosku RUCHu Przeglądam każde wydanie "Cudów świata" i ja raczej bym nie kupowała. Miałam wielką ochotę na Francję i na Czechy, ale zrezygnowałam. Faktycznie są to bardziej albumy niż przewodniki - dużo ładnych i barwnych zdjęć opatrzonych krótkimi notkami. Bardzo dużo miejsc, ale opisanych symbolicznie, mało konkretów. Polecam tylko dla fascynatów danego kraju. Bo jeżeli wybierasz się w podróż - lepszy będzie przewodnik, konkretny i praktyczny. Ale wybór należy do Ciebie. Zawsze możesz przecież przejrzeć przed zakupem, i dopiero zadecydować
I want a perfect soul..

...this life is more ordinary
OliFka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-19, 16:28   #3533
magrat16
Zakorzenienie

Cytat:
Baaaaaaaaaaaaaardzo Babcia Weatherwax wymiata!
A niania Ogg nie?? ze względu na nie przeczytałam chyba wszystkie części z wiedźmami
Pamiętam, że bardzo lubiłam też " Dobry Omen" i trylogię o Johnym i jego kumplach, ale to już nie świat dysku chyba....

03.10.2015
Stary 2008-05-19, 18:37   #3534
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:

Gratuluję okrągłego jubileuszu.

Ilość zamieszonych recenzji robi na mnie duże wrażenie, szczególnie że są one za każdym razem rozbudowane i dopracowane w najdrobniejszych detalach. Pod ich wpływem kupiłam już dwie książki, o których wcześniej nie myślałam zbyt intensywnie, a kilka kolejnych przyśpieszyło moją decyzję o sięgnięciu po określony tytuł.

Cytat:
Ja też nie potrafie rozstawać sie z ksiazkami , nawet jesli wiem,ze już do nich nie wrócę.
Miałam nic nie kupować wiecej w maju .Pisałam, prawda? I co?!.Plątałam sie po Merlinie, kilka tytułów tam chyba specjanie dla mnie bylo (25% taniej to gratka) no i... zamówiłam. A co dokładnie , napiszę , gdy dotrą do mnie. Ale ruina finasowa murowana.
protko, ana dzięki za powitanie( z basilissa juz sie witałam ) ).Miejsce piękne, szkoda że brak czasu dla siebie. Co prawda nie byłam tam pierwszy raz , wiec aż tak źle nie jest....
Ana, gratuluję jubileuszu wczesniej przegapiłam info.
A tak, w nowym blogu poprosze o wieksze literki,Moje biedne czy męcza sie pzry tych maleństwach.
Czekam niecierpliwie, żeby poznać twoje typy z Merlina i przyłączam sie do prośby o większe litery.

Cytat:
Serce mi krwawi jak widzę Myśliwskiego za 18 zł, ale od 3 m-cy jestem bezrobotna i dopóki nie znajdę stałego zatrudnienia, nie mogę sobie pozwolić na żadne wydatki Ale mogę Ci obiecać, że jak już mi się sytuacja finansowa ustabilizuje, to chętnie podłączę się do jakiegoś zamówienia, jeśli będzie Ci brakowało do darmowej przesyłki.

Jeszcze kilka lat temu powiedziałabym to samo, ale od kiedy odkryłam podaj.net musiałam zmienić mój pogląd na tę sprawę, bo inaczej nie miałabym czego tam wystawiać.

To kibicuję poszukiwaniom, obyś jak najszybciej znalazła coś interesującego.
Sytuacja z podajem faktycznie nieciekawa, takie osoby psują ideę dla której powstał ten portal.

Mam do wasz pytanie związane z podaj-em, czy można zaznaczyć w opcjach, że w grę wchodzi tylko odbiór osobisty?
Zarejestrowałam sie tam wczoraj i chętnie wymieniłabym parę tytułów.

Cytat:
Od dwóch lat. Ale tylko raz w roku w wakacje, więc mam czas się dokładnie zastanowić, czy na pewno chcę się tej a nie innej pozycji pozbyć.

A potem świętuję zakończenie aukcji nowym książkowym zamówieniem, albo kupnem czegoś na co od dawna "chorowałam".
A ja po raz pierwszy wystawiłam swoje książki na aukcję. Przekonałaś mnie jakiś czas temu do tego pomysłu i jestem Ci za to wdzięczna. Teraz zyskałam (i już niestety wydalam) fundusze na kilka nowych nabytków.

Cytat:
Do jutra....?
Osz Ty potworze, to tak we mnie wierzysz.

Wprawdzie moje podejścia do odwyku okazały sie w krótkim czasie książkową rozpustą co nie oznacza, że wyszukam od razu wszystkie wyrzucone ze schowków tytuły.

Alvesta po przyznaniu sie do bycia maniaczką twórczości Pratchett napisz proszę co byś poradziła na pierwsze spotkanie z tym autorem.
Czuje że omija mnie dużo dobrej zabawy i chciałbym przeczytać coś Pratchetta.

Cytat:
Zgadzam sie z opiniami dziewczyn, lepiej obejrzyj sama tą książkę zanim poprosisz mamę o jej zakup.

Dostałam zamówienie z Merlina.

Mam mieszane uczucia. Książki dla mnie wyglądają super, ale to co zrobili z Murakamim . "Ślepa wierzbę..." dostałam z pomazanym ołówkiem grzbietem i nieładnymi marszczeniami od kleju. "Po zmierzchu" ma zdarty dolny grzbiet.
Gdyby to było dla mnie zrobiłabym aferę szczególnie za ten ołówek, bo niestety nie udało sie tego osunąć, ale TŻ nie przykłada do takich rzeczy wagi i nie lubi jak ja to robie, wiec dałam sobie z tym spokój. Tylko w momencie wyjmowania książek z paczki miałam ochotę pacnąć delikwenta za te gryzmoły, zwłaszcza że to nie jedno maźnięcie a kilka dłuższych kresek.

Na początek to co zostaje ze mną:
"Tortilla flat" John Steinbeck
"Dwór" Isaac Bashevis Singer
"Korekty" Jonathan Franzen
"Płacz, Radosna" Cuca Canals
"Długa Barta" Cuca Canals
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg tortilla_flat.jpg (63,0 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg dwor.jpg (58,8 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg korekty.jpg (50,0 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg placz_radosna.jpg (29,4 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg dluga_berta.jpg (35,5 KB, 1 załadowań)

Crucify Your Mind

Edytowane przez amber2046
Czas edycji: 2008-05-19 o 19:05
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-19, 18:48   #3535
amber2046
Zakorzenienie

Książki, które dostałam gratis.

"Legenda o nerwowym człowieku" Giorgio Rayzacher
"Wszystkie języki świata" Zbigniew Mentzel
"Hotel Świat" Ali Smith
"Teatr pamięci" Pablo De Santis
"Przekład" Pablo De Santis
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg legenda_o_nerwowym_czlowieku.jpg (57,5 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wszystkie_jezyki_swiata.jpg (45,7 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg hotel_swiat.jpg (37,2 KB, 2 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg teatr pamieci.jpg (47,8 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg przeklad.jpg (64,6 KB, 1 załadowań)

Crucify Your Mind
Stary 2008-05-19, 18:56   #3536
amber2046
Zakorzenienie

Dla TŻ-ta Murakami plus płyta.

Zmieściłam sie z całym zamówieniem w 100zł więc prawie starczyło mi z zysku za Prousta.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg po_zmierzchu.jpg (55,0 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg slepa_wierzba.jpg (71,4 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg siva_pacifica.jpg (36,8 KB, 6 załadowań)

Crucify Your Mind
Stary 2008-05-19, 19:10   #3537
Ondine
Rozeznanie

Cytat:
Witaj Ondine! To Ty w Kaźmierzu miałaś to biznesowe spotkanie? Zazdroszczę!
Ano , w Kazimierzu Cieszę,że pogoda dopisała.Lubie spacer nad Wisłę, po rynku, posiedziec w knajpce.Bardzo niewiele miałam na to czasu, ale coś zdołałam uszczknąć.
Amber , jakim cudem takie gratisy dostajesz? Ja chyba nigdy nic nie dostałam.GRATULUJĘ.
Ładny zachód slońca, prawda?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN1006.1.jpg (102,4 KB, 10 załadowań)
Stary 2008-05-19, 19:19   #3538
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
Ano , w Kazimierzu Cieszę,że pogoda dopisała.Lubie spacer nad Wisłę, po rynku, posiedziec w knajpce.Bardzo niewiele miałam na to czasu, ale coś zdołałam uszczknąć.
Amber , jakim cudem takie gratisy dostajesz? Ja chyba nigdy nic nie dostałam.GRATULUJĘ.
Ładny zachód slońca, prawda?
To były książki zamówione 23 kwietnia i do każdego gratisu musiał być jeden tytuł w normalnej cenie. Traf chciał, że nie mogli mi skompletować tych pięciu zamówień podczepionych, więc poprosiłam by dołączyli je do kolejnej paczki, w której miałam płytę.
Minęło 21 dni a oni wciąż nie dostali od dostawcy książek w normalnej cenie. Dlatego 15 maja wykorzystałam okazję kliknęłam Murakamiego, jednocześnie poprosiłam by wyrzucili 5 tytułów, bo nie mam ochoty dłużej czekać (pierwotny czas dostawy miał wynieść 3-5 dni). Przeprosili mnie za zwłokę i dodatkowo uwzględnili fakt, że problemy ze skompletowaniem paczki nie leżały po mojej stronie, więc gratisowe książki zostały.

Widok bardzo ładny, chciałabym mieć taki za oknem.

Crucify Your Mind
Stary 2008-05-19, 19:23   #3539
Ondine
Rozeznanie

Przykro ,że tak sie naczekałaś.Jedyna korzysć z tego,że gratisy zostały
Stary 2008-05-19, 19:38   #3540
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
Przykro ,że tak sie naczekałaś.Jedyna korzysć z tego,że gratisy zostały
Dla mnie z tego czekania wniknęła sama radość, bo tak naprawdę bardziej zależało mi na gratisach niż na tytułach w normalnej cenie. Poza tym nie miałam w tym zamówieniu niczego pilnego i śmiało mogłabym dostać paczkę za kolejne 3 tygodnie, chociaż do tego akurat sie oficjalnie nie przyznawałam.
Postanowiłam sprawdzić jak zareagują w Merlinie na pytanie o przedłużający sie kilkukrotnie od przewidywanego czas dostawy. Bardzo miło mnie zaskoczyli odpowiedzią i skorzystałam z najlepszego wariantu.

Crucify Your Mind
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości