A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;) - Strona 117 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-05-16, 12:41   #3481
amber2046
Zakorzenienie

Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

Cytat:
Napisane przez magrat16 Pokaż wiadomość
dzięki wielkie
ale wyszukiwarka na ksk.pl nie znajduje mi tej książki ani po numerze, ani po tytule, ani autorka może pojadę do księgarni, czy w księgarni ta cena by była taka sama??
PS. a jeśli nie to do którego działu jest ta książka przypisana? może bez wyszukiwarki ją znajdę.
Wprowadź numer przez formularz (jest na górze strony przy ikonce logowania) wtedy znajdzie ten tytuł. W księgarni niestety będzie on w normalnej cenie, promocje ze strony nie pokrywają sie z tymi w sklepie.

Pochwalę się, że spieniężyłam już cześć moich zbiorów
Ziarnko do ziarnka i będzie na nowe książki.

Crucify Your Mind
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-16, 12:53   #3482
magrat16
Zakorzenienie

dzięki. tuż przed Tobą dopisałam w poprzednim poście, że z formularzem się udało. Cóż skoro i tak płacę za przesyłkę, to od razu zamówię też książki które chciała mama i prezent dla niej.. No i może coś z historycznych dla siostry
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-16, 12:58   #3483
protka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez foxina Pokaż wiadomość
Dziękuję Protko!
Przejrzałam sobie kilka interesujących mnie pozycji i rzeczywiście część jest znacznie niższa cenowo niż w merlinie (z nowości!). Na pewno zamówię tam kiedyś, póki co embargo.
To tak jak ja.
Planuję kupić dopiero w lipcu jakieś cztery książki, a jakie.... tyle bym chciała, ciężko będzie wybrać z listy (mam na niej 130 pozycji ).

Cytat:
Napisane przez gasta18 Pokaż wiadomość
Ja właśnie powybierałam książki które bym chciała zabrać ze sobą do NY.... wyszło, że w jedną walizkę powinnam zmieścić jakieś 50 książek, trochę w bagaż podręczny, a w drugą walizkę ciuchy itp...

A tam gdzie zawsze jeździłam są polskie księgarnie..... tylko jak z dolarów sie przeliczy na złotówki to wychodzi drogo dlatego zamierzam zabrać trochę książek ze sobą, a jak się z nimi uporam to zacznę męczyć po angielsku
50 ?! Gasta, jak Ty się zabierzesz?
Też masz limit 20 kg, czy więcej?

Cytat:
faktycznie niektóre tytuły mają spore różnice np. wspominiane ostatnio "Co widziały wrony" Inbook 24.9 merlin 37.5 zł.
Jednak po doliczeniu kosztów przesyłki przy odbiorze na to samo wyjdzie w merlinie zawsze odbieram w sklepie.
Na początku jak u nich kupowałam, to starałam się robić rzadziej zakupy, ale za większą kwotę, aby "załapać się" na przesyłkę gratis.
Może to jakiś pomysł, kupić rzadziej a za to więcej książek w lepszej cenie...

A może masz możliwość zamówienia z koleżanką, ciocią itp. i wtedy koszt wysyłki będzie mniejszy.
protka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-16, 13:07   #3484
gasta18
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez protka Pokaż wiadomość
50 ?! Gasta, jak Ty się zabierzesz?
Też masz limit 20 kg, czy więcej?
Mogę wziąć dwie walizki po 23kg każda + bagaż podręczny 6kg więc myślę, że jakoś się zabiorę
Myślę 3/4 jednej walizki przeznaczyć na książki a reszta, czyli cała jedna walizka i kawałek drugiej na ciuchy, buty itp ale coś czuję, że tym razem ciężko będzie z pakowaniem

A i ja mam zamiar się tam czuć jak w domu więc.... oprócz TŻta to do szczęścia jeszcze mi potrzeba książek
Stary 2008-05-16, 13:10   #3485
lilithin
Wtajemniczenie

Nie wiecie jak tow koncu jest z tym empikiem na 100%??? Na stronie nic nie ma.
A ja juz zamowilam z merlina kilka ksiazek z okazji promocji Gdybym tu wczoraj zajrzala, chyba by mi sie udalo choc troche oszczedzic :/
lilithin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-16, 14:47   #3486
Hawa
Zakorzenienie

GG do Hawa

Cytat:
Napisane przez amber2046 Pokaż wiadomość
Są księgarnie, które wysyłają książki za granicę np. Merlin. Gdybym była w takie sytuacji pewnie zamawiałabym regularnie grube tomiska. 20zł za przesyłkę to sporo, ale 5 funtów to znowu nie majątek, żeby odmawiać sobie raz na jakiś czas przyjemności spędzenia wieczoru z polską książka bądź po prostu książką po polsku.

Skoro "Czekolada" przypadła Ci do gustu to polecam także "Jeżynowe wino".
Wiem, ze niektorzy wysylaja zagranice, nawet czasem przegladam oferty. Ale wiesz czego mi brak? Pojscia do ksiegarni,powdychania zapachu swiezej drukarskiej farby, poogladania ksiazek, przeczytania kilku stron....Moge to robic tutaj, ale to nie jest to;-)
Hawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-16, 15:06   #3487
magrat16
Zakorzenienie

Amber, jeszcze raz dzięki za info. Zamówiłam już szkoda tylko, że nie można zmienić adresu odbioru, no ale przynajmniej będę miała okazję odwiedzić babcię, lub ona mnie
Podwiozę jej też kilka książek do poczytania, właśnie niedawno pożyczyłam jej "Bez mojej zgody" i jest nią zachwycona. Mamy podobny gust

03.10.2015
Stary 2008-05-16, 15:43   #3488
3krateczki
Raczkowanie

ja też lubię pomacać książkę i przejrzeć przed zakupem, niestety mieszkam na wsi więc zazwyczaj kupuję w merlinie na promocjach jak się da,
W warszawie są teraz targi książki więc kto mieszka w stolicy to może sie wybrać, czytałam, że nie tylko będą promocje na książki ale też super spotkania ze znanymi pisarzami i książki z autografami,
a jak ktoś nie ma jak pojechać tak jak ja na te targi, to może skorzystać z promocji na stronie merlina, ja właśnie kompletuje koszyk, i jak zwykle za dużo wybrałam i teraz przebieram
tu link na te targi
http://merlin.pl/browse/promotion/1/...owna_2008.html
3krateczki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-16, 17:16   #3489
Sara_m7
Rozeznanie

Byłam w Empiku - niestety nie ma promocji
Sara_m7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-16, 17:48   #3490
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
Na początku jak u nich kupowałam, to starałam się robić rzadziej zakupy, ale za większą kwotę, aby "załapać się" na przesyłkę gratis.
Może to jakiś pomysł, kupić rzadziej a za to więcej książek w lepszej cenie...

A może masz możliwość zamówienia z koleżanką, ciocią itp. i wtedy koszt wysyłki będzie mniejszy.
Też tak robię i jeszcze nigdy nie płaciłam za przesyłkę.

Cytat:
Amber, jeszcze raz dzięki za info. Zamówiłam już szkoda tylko, że nie można zmienić adresu odbioru, no ale przynajmniej będę miała okazję odwiedzić babcię, lub ona mnie
Podwiozę jej też kilka książek do poczytania, właśnie niedawno pożyczyłam jej "Bez mojej zgody" i jest nią zachwycona. Mamy podobny gust
Drobiazg. Coraz bardziej Ci tej babci zazdroszczę.

Przeczytałaś już któreś tomy z kolekcji dla kobiet?

Crucify Your Mind
Stary 2008-05-16, 19:19   #3491
magrat16
Zakorzenienie

Cytat:
Przeczytałaś już któreś tomy z kolekcji dla kobiet?
teraz nie wcześniej z tych tomów czytałam Mansfield Park, Dumę i uprzedzenie i Damę Kameliową. Nadrobię w wakacje, po kolokwiach i egzaminach, bo teraz cisną strasznie

03.10.2015
Stary 2008-05-16, 20:01   #3492
Ondine
Rozeznanie

Witajcie!!Wrócilam w nocy jestem bardz zmeczona. To był baardzo słuzbowy wyjazd. Prawda, miejsce piękne, urokliwe, ale zero czasu dla siebie.
Wybaczcie , ale dziś nie nadrobię wątku.
Ondine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-16, 20:19   #3493
basilissa
Rozeznanie

Gasta18, nie zazdroszczę Ci pakowania: układania na stosikach tego ,co niezbędne i odrzucania ze względu na wagę. Chyba nigdy nie podejmowałaś tak trudnych wyborów książek.
Ondine, cieszę się, że pobyt w Kazimierzu był udany.
Stary 2008-05-16, 20:29   #3494
Ondine
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez basilissa Pokaż wiadomość
Ondine, cieszę się, że pobyt w Kazimierzu był udany.
Basilisso, dzięki Pobyt udany , Wolałbym miec wiecej czasu dla siebie.Slonecznie , cieplo, Wisła pod ręka.Kazimierski rynek tez.Sam urok.
Ondine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-16, 21:05   #3495
lilithin
Wtajemniczenie

jednak dobrze, ze zamowilam w merlinie, bo u mnie w empiku tez nie bylo tej promocji
lilithin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-16, 21:05   #3496
protka
Zakorzenienie

Cytat:
teraz nie wcześniej z tych tomów czytałam Mansfield Park, Dumę i uprzedzenie i Damę Kameliową. Nadrobię w wakacje, po kolokwiach i egzaminach, bo teraz cisną strasznie
To trzymam kciuki za pomyślną sesję.

Cytat:
Też tak robię i jeszcze nigdy nie płaciłam za przesyłkę.

Gratuluję pierwszych sprzedanych książek.
Zbierasz pewnie na następne.

Za półtorej miesiąca też planuję powystawiać, i aż mnie ciarki przechodzą jak o tym pomyślę.
Nie lubię tego robić , ale to się pewnie wiąże z ilością aukcji (hurt ) i czasem jaki mi to "zżera", ale cóż pięniążki i wolne miejsce są potrzebne.
Niestety tylko na urlopie mam czas, żeby jakoś to ogarnąć.

Cytat:
Napisane przez Ondine Pokaż wiadomość
Witajcie!!Wrócilam w nocy jestem bardz zmeczona. To był baardzo słuzbowy wyjazd. Prawda, miejsce piękne, urokliwe, ale zero czasu dla siebie.
Wybaczcie , ale dziś nie nadrobię wątku.
Nadrobisz jak znajdziesz czas. Ważne, że jesteś.

Cytat:
Mogę wziąć dwie walizki po 23kg każda + bagaż podręczny 6kg więc myślę, że jakoś się zabiorę
Myślę 3/4 jednej walizki przeznaczyć na książki a reszta, czyli cała jedna walizka i kawałek drugiej na ciuchy, buty itp ale coś czuję, że tym razem ciężko będzie z pakowaniem

A i ja mam zamiar się tam czuć jak w domu więc.... oprócz TŻta to do szczęścia jeszcze mi potrzeba książek
Ano pewnie. Tam gdzie półki i książki tam dom.
A jeszcze jak można go z kimś dzielić, to najważniejsze i tak naprawdę już nie tak wiele potrzeba do szczęścia.

Pakowania nie zazdroszczę.
Ja jak mam się spakować na 2-3 tygodnie to już mam problem , a co dopiero na tak długo...
Ale w końcu nie jedziesz do buszu i sklepy też tam są , więc poradzisz sobie.
W ostateczności może Ci ktoś na Święta coś dośle paczką.

Będzie na pewno co wspominać. Zazdroszczę (ponieważ to nie ładnie, to tylko tak troszkę... ).
Stary 2008-05-16, 22:33   #3497
Alvesta
Zakorzenienie

ja tylko przelotem pozdrawiam, gratuluję nabytków i życzę miłego weekendu - dziś znów ponad 10 w pracy

ale zbiorowe zamówienie pracownicze w Merlinie złożone
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-17, 01:31   #3498
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:

Gratuluję pierwszych sprzedanych książek.
Zbierasz pewnie na następne.

Za półtorej miesiąca też planuję powystawiać, i aż mnie ciarki przechodzą jak o tym pomyślę.
Nie lubię tego robić , ale to się pewnie wiąże z ilością aukcji (hurt ) i czasem jaki mi to "zżera", ale cóż pięniążki i wolne miejsce są potrzebne.
Niestety tylko na urlopie mam czas, żeby jakoś to ogarnąć.
(...)
Ano pewnie. Tam gdzie półki i książki tam dom.
A jeszcze jak można go z kimś dzielić, to najważniejsze i tak naprawdę już nie tak wiele potrzeba do szczęścia.

Pakowania nie zazdroszczę.
Ja jak mam się spakować na 2-3 tygodnie to już mam problem , a co dopiero na tak długo...
Ale w końcu nie jedziesz do buszu i sklepy też tam są , więc poradzisz sobie.
W ostateczności może Ci ktoś na Święta coś dośle paczką.

Będzie na pewno co wspominać. Zazdroszczę (ponieważ to nie ładnie, to tylko tak troszkę... ).
U mnie tych aukcji nie jest zbyt dużo - spieniężam zdublowane tytuły albo zakupowe pomyłki. Właśnie sprzedałam "W poszukiwaniu straconego czasu" jestem 80zł do przodu. W przeciągu dwóch dni rozeszła się połowa wystawionych tytułów, aż z tego szczęścia złożyłam następne zamówienie w Merlinie. Jutro poproszę TŻ o obfotografowanie kolejnych książek, wyzbyłam sie wszelkich oporów i chętnie pośle je w świat, a zgromadzone środki przepuszczę w księgarni.

Co do pakowanie to sie wyłamię i napisze, że chętnie bym sie z Gastą zamieniła.
Gdybym wybierała sie do takiego miasta mogłabym i tydzień szykować walizki.

Crucify Your Mind
Stary 2008-05-17, 09:05   #3499
protka
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie tych aukcji nie jest zbyt dużo - spieniężam zdublowane tytuły albo zakupowe pomyłki. Właśnie sprzedałam "W poszukiwaniu straconego czasu" jestem 80zł do przodu. W przeciągu dwóch dni rozeszła się połowa wystawionych tytułów, aż z tego szczęścia złożyłam następne zamówienie w Merlinie.
To gratuluję: w dwa dni połowa aukcji - świetny wynik!

A co nowego zamówiłaś?

Czytałaś "W poszukiwaniu straconego czasu"? U mnie póki co "kurzy się" na półce, słyszałam różne opinie i zaczęłam się zastanawiać czy przez to przebrnę...

Też tak robię. Dlatego teoretycznie książek mi ubywa, a praktycznie....
Na początku ciężko się rozstać z książkami, ale za to stać mnie na tyle nowych.
Większości ze sprzedanych i tak po raz drugi nigdy bym nie przeczytała.

Cytat:
Co do pakowanie to sie wyłamię i napisze, że chętnie bym sie z Gastą zamieniła.
Gdybym wybierała sie do takiego miasta mogłabym i tydzień szykować walizki.
Do takiego miejsca to bym się spakowała i w dwie godziny, jakby od tego miało zależeć czy pojadę czy nie.
Co nie zmienia faktu, że nie cierpię się pakować, zwłaszcza że zawsze tyle musi zostać, bo się nie mieści w walizce, albo walizka już przeciążona, potem się okazuje,
że wzięłam niepotrzebne rzeczy, a to co by się przydało - tego nie ma, czegoś zapomniałam itp... I ta bezsilność w oczach jak sterta "niezbędnych" rzeczy do spakowania rośnie, a walizka robi się taka.... niepozorna. Nie cierpię tego.
Wyjazdom mówię: tak, pakowaniu: nie.

Cytat:
Napisane przez Alvesta Pokaż wiadomość
ja tylko przelotem pozdrawiam, gratuluję nabytków i życzę miłego weekendu - dziś znów ponad 10 w pracy

ale zbiorowe zamówienie pracownicze w Merlinie złożone
To gratuluję zamówienia i współczuję, że znowu tyle godzin w pracy.
Mam nadzieję, że chociaż lubisz swoją pracę i ludzi z którymi pracujesz, wtedy czas jakoś tak szybciej schodzi.
Stary 2008-05-17, 09:23   #3500
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
To gratuluję: w dwa dni połowa aukcji - świetny wynik!

A co nowego zamówiłaś?

Czytałaś "W poszukiwaniu straconego czasu"? U mnie póki co "kurzy się" na półce, słyszałam różne opinie i zaczęłam się zastanawiać czy przez to przebrnę...

Też tak robię. Dlatego teoretycznie książek mi ubywa, a praktycznie....
Na początku ciężko się rozstać z książkami, ale za to stać mnie na tyle nowych.
Większości ze sprzedanych i tak po raz drugi nigdy bym nie przeczytała.
Większość zamówienie to książki z serii Pi wydawnictwa Albatros.
Są teraz w promocji za 1/3 ceny okładkowej można więc napisać że nie wydaję a oszczędzam.

Niewinni 9,5zł
Paragraf 23 9,5zł
Bangkok 8 9,5zł
Sekretne życie pszczół 9,5zł
Córka Mistrala 9,5zł
Cuda w Santo Fico 9,5zł
Dziecko Estery 9,5zł
Ekspedientka 6,5zł
Magiczny świat konsumpcji 7,5zł (4 próba zakupu )

Cytat:
Do takiego miejsca to bym się spakowała i w dwie godziny, jakby od tego miało zależeć czy pojadę czy nie.
Co nie zmienia faktu, że nie cierpię się pakować, zwłaszcza że zawsze tyle musi zostać, bo się nie mieści w walizce, albo walizka już przeciążona, potem się okazuje,
że wzięłam niepotrzebne rzeczy, a to co by się przydało - tego nie ma, czegoś zapomniałam itp... I ta bezsilność w oczach jak sterta "niezbędnych" rzeczy do spakowania rośnie, a walizka robi się taka.... niepozorna. Nie cierpię tego.
Wyjazdom mówię: tak, pakowaniu: nie.
Za pakowaniem nie przepadam i zwykle staram sie to odwlec. O ile jeszcze jadać gdzieś dopinguje mnie perspektywa zobaczenia nowego miejsca to wyjeżdżając z powrotem do domu trudno mi się zmusić do spakowania walizki.

Crucify Your Mind
Stary 2008-05-17, 09:29   #3501
gasta18
Wtajemniczenie

A ja to już bym się zaczęła pakować.... tylko to trochę za wcześnie by było
Stary 2008-05-17, 12:03   #3502
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Germini Pokaż wiadomość
Za to Chamberlaina nie mogę przetrawić - no co za brzydal!
a ja go lubię - ma to coś... niestety gej...

Cytat:
Napisane przez Anahstasia Pokaż wiadomość
Dlatego też żyjątkom wszelakim mówimy stanowcze nie Ja raz przez małą, niepozorną pszczołę wylądowałam w szpitalu, bo nie dość, że opuchlizna, to gorączka blisko 40 stopniowa. Nie wiem skąd mi się taka nadwrażliwość na ugryzienia wzięła, ale mam ją już od lat i z biegiem czasu zamiast mijać, trwa i trwa i trwa...
Cytat:
Napisane przez foxina Pokaż wiadomość
Straszne, bo to nie są żarty. Można życiem przypłacić. Najgorsze, że z wiekiem to sie chyba jeszcze nasila i będzie gorzej, przecież te robale są coraz bardziej zmutowane. Ja dwa lata temu kiedy to uczulenie wyszło na światło dzienne, po ugryzieniu przez komara w feralną stopę dwkrotnie lądowałam na pogotowiu, bo stopa przybrała czarny kolor.
dziewczyny, do alergologa i na odczulania!!!

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
Co do małych żyjątek.. Siedziałam sobie wczoraj wieczorem w łóżku z książką, a tu patrzę, i po kołdrze chodzi mi pająk. Mam arachnofobię, ale było już późno i nie chciałam nikogo budzić (zazwyczaj zaczynam się drzeć i czekam aż ktoś go wyniesie ), więc postanowiłam stanąć na wysokości zadania i wzięłam go na zeszyt z zamiarem wywalenia za okno, a ten pająk zanim się oglądnęłam już wlazł mi na rękę. Zaczęłam skakać i piszczeć, ale w końcu udało mi się go wywalić. To było straszne, nienawidzę pająków!
mój wrzask z pewnością obudziłby TŻta, który mieszka 35 km dalej....

Cytat:
Dziewczyny jakich "lekkich" autorów polecacie do czytania po ang? Na razie Patterson mi się dobrze czytał, a chciałabym jeszcze jakieś informacje od Was poczytać, żeby mieć rozeznanie
ja lubię Maeve Binchy
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-17, 12:20   #3503
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
mój wrzask z pewnością obudziłby TŻta, który mieszka 35 km dalej....

Dziewczyny, zaczyna mnie to trochę przerażać.. W moim domu na każdej półce i w każdej szafie zalegają setki książek. Nigdy jakoś się nimi bardziej nie interesowałam, bo kupowałam swoje i miałam swoją biblioteczkę. Ale od początku liceum miałam bardzo mało czasu na czytanie, no i przez ten czas trochę wydoroślałam. I zaczęłam gmerać w tych książkach i znosić to, co mnie interesuje do siebie. Na początku było super, tyle fajnych książek za darmo na moich półkach. Ale teraz mnie to przeraża.. Dziś z jakieś zabłąkanej szafki na balkonie (tak, nawet tam one są ) zniosłam chyba z 30 książek, a połowa z nich to takie, które miałam zamiar kupić.
Kiedy ja to przeczytam?! Życia mi nie starczy.. A jeszcze tyle fajnych aukcji z allegro mam w obserwowanych..
Uświadomiłam sobie, że życie jest za krótkie po prostu. Z tej połowy półki książek gromadzonych od początku roku szkolnego na po maturze zrobiła się już niezła biblioteczka samych nieczytanych książek..
A tu jeszcze dwa tygodnie..

EDIT: Jejku, ile tu powtórzeń w mojej wypowiedzi.
Stary 2008-05-17, 13:53   #3504
protka
Zakorzenienie

Cytat:
Są teraz w promocji za 1/3 ceny okładkowej można więc napisać że nie wydaję a oszczędzam.

Cytat:
Niewinni 9,5zł
Paragraf 23 9,5zł
Bangkok 8 9,5zł
Sekretne życie pszczół 9,5zł
Córka Mistrala 9,5zł
Cuda w Santo Fico 9,5zł
Dziecko Estery 9,5zł
Ekspedientka 6,5zł
Magiczny świat konsumpcji 7,5zł (4 próba zakupu )
Gratuluję, faktycznie niedrogo.

Niektórych pozycji zupełnie nie kojarzę, a " Sekretne życie pszczół".... hm, coś mi się obiło o uszy, ale nie pamiętam już co.
Może mam ją na liście, tytuł jakiś znajomy....

Cytat:

Dziewczyny, zaczyna mnie to trochę przerażać.. W moim domu na każdej półce i w każdej szafie zalegają setki książek. Nigdy jakoś się nimi bardziej nie interesowałam, bo kupowałam swoje i miałam swoją biblioteczkę. Ale od początku liceum miałam bardzo mało czasu na czytanie, no i przez ten czas trochę wydoroślałam. I zaczęłam gmerać w tych książkach i znosić to, co mnie interesuje do siebie. Na początku było super, tyle fajnych książek za darmo na moich półkach. Ale teraz mnie to przeraża.. Dziś z jakieś zabłąkanej szafki na balkonie (tak, nawet tam one są ) zniosłam chyba z 30 książek, a połowa z nich to takie, które miałam zamiar kupić.
Kiedy ja to przeczytam?! Życia mi nie starczy.. A jeszcze tyle fajnych aukcji z allegro mam w obserwowanych..
Uświadomiłam sobie, że życie jest za krótkie po prostu. Z tej połowy półki książek gromadzonych od początku roku szkolnego na po maturze zrobiła się już niezła biblioteczka samych nieczytanych książek..
Kiedyś o tym pisałam, że życie za krótkie jak na to co by się chciało przeczytać.
Tak właśnie zaczyna się książkowy nałóg Em.
Kupowanie, robienie list, "domaganie się" od rodziny książki na prezent zamiast innych "niepotrzebnych" rzeczy. I nagle się okazuje, że książki zalegają wszędzie i są ich setki (nieprzeczytanych! ), a realne możliwości przeczytania tego nie tak znowu duże. Cóż, wiem coś na ten temat, bo liczę moje zbiory i.....
Więc teraz mam przymusowy odwyk.

Za dwa tygodnie rzucisz się nadrabiać Em.
Jeszcze tylko troszkę musisz wytrzymać.
Stary 2008-05-17, 14:18   #3505
Mariah
Zakorzenienie

Cytat:

EDIT: Jejku, ile tu powtórzeń w mojej wypowiedzi.
Cytat:

Kiedyś o tym pisałam, że życie za krótkie jak na to co by się chciało przeczytać.
Tak właśnie zaczyna się książkowy nałóg Em.
Kupowanie, robienie list, "domaganie się" od rodziny książki na prezent zamiast innych "niepotrzebnych" rzeczy. I nagle się okazuje, że książki zalegają wszędzie i są ich setki (nieprzeczytanych! ), a realne możliwości przeczytania tego nie tak znowu duże. Cóż, wiem coś na ten temat, bo liczę moje zbiory i.....
Więc teraz mam przymusowy odwyk.

Za dwa tygodnie rzucisz się nadrabiać Em.
Jeszcze tylko troszkę musisz wytrzymać.
I to jest właśnie powód, dla którego robię wszystko aby nie wpaść w książkowy zakupoholizm Miałabym wyrzuty sumienia, gdyby piętrzyły mi się w domu zakupione książki, których nie miałabym czasu przeczytać. Mania czytelnicza - proszę bardzo, ale samo kupowanie ograniczam do minimum. 3/4 moich skromnych zbiorów czeka w kolejce do przeczytania a jakby mi jeszcze miało tego przybywać ... <łapie się za głowę>

Ale biorąc pod uwagę stopień zaraźliwości chorobą, który przez Was wszystkie tutaj w wątku jest niezwykle wysoki, to kto wie, co ze mną będzie. Pewne niepokojące objawy miałam okazję zaobserwować u siebie już wczoraj Przez cały tydzień wyczekiwałam listonosza, który miał mi przynieść Pratchetta, na każdy dzwonek do drzwi podrywałam się jak oparzona. Wczoraj wracając z miasta zauważyłam, że mam wypchaną całą skrzynkę na listy (dwie upchnięte na siłę paczuszki). Moja pierwsza reakcja: "no czy ten listonosz zwariował, książka mi się pogniecie!" Jak tylko to powiedziałam, zaczęłam się śmiać sama do siebie i pytać się w duchu: a od kiedy tak ci zależy na tym, żeby książka się nie pogniotła?
Stary 2008-05-18, 08:59   #3506
paula007
Zakorzenienie

Że się wtrącę
Nie wiem czy widziałyście, ale na stronie Znaku jest korzystna promocja na wybrane bestsellery -> http://www.znak.com.pl/wydarzenie,na...C4%99%20taniej! 50% taniej - więc się chciałam podzielić informacją

paula007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-18, 09:52   #3507
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula007 Pokaż wiadomość
Że się wtrącę
Nie wiem czy widziałyście, ale na stronie Znaku jest korzystna promocja na wybrane bestsellery -> http://www.znak.com.pl/wydarzenie,na...C4%99%20taniej! 50% taniej - więc się chciałam podzielić informacją

Dziękuje, dla mnie co cenna informacja i przyda mi się na pewno.
Promocja trwa aż do 30 czerwca, więc nie muszę sie spieszyć.

Mariah napisz, że coś chcesz będzie koszt przesyłki do podziału.

Crucify Your Mind
Stary 2008-05-18, 13:58   #3508
OliFka1
Rozeznanie

Cytat:
Kiedy chcesz coś dołączyć to wówczas po zaznaczeniu preferowanej godziny odbioru na dole pojawi Ci się pytanie czy chcesz połączyć do zamówienia o określanym numerze. Wówczas musisz zaznaczyć wybraną opcję, bo inaczej policzą koszty przesyłki i wyślą dany towar osobno.
tak też zrobiłam

Cytat:
Kurier nie dzwoni przed przyjazdem, przy składaniu zamówienia określasz preferowany czas doręczenia. (...) UPS podejmuje zawsze trzy próby dostarczenia. Informacje o tym gdzie jest twoja paczka możesz sprawdzać na bieżąco na ich stronie internetowej klikasz na numer paczki, który dostajesz w mailu od Merlina.
a czy kurier może zostawić paczkę jak ktoś inny będzie w domu, np. mojemu tacie?
Ciągle zaglądam na stronę Merlina, żeby zobaczyć jak tam kompletowanie mojego zamówienia, ale chyba nie pracują w weekendy juz nie mogę się doczekać

Protka, Amber - wystawiacie swoje książki na Allegro???

Cytat:
U mnie I tom stoi na półce, ale również "dojrzewa" (albo ja do niego "dojrzewam" )
I want a perfect soul..

...this life is more ordinary
OliFka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-05-18, 14:23   #3509
niv_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anahstasia Pokaż wiadomość

Mi się film podobał, bo McAvoy zrekompensował mi wszystkie moje 'ale'
hehe... faktycznie McAvory był dużym atutem filmu.

Cytat:
Napisane przez OliFka1 Pokaż wiadomość
Przypomniało mi się, jak kiedyś znalazłam "Dziwne losy..." gdzieś w zakamarkach domowej biblioteczki stary, zniszczony, zapomniany przez wszystkich egzemplarz. Wciągnął mnie z miejsca i zaczytywałam się nim nawet w szkole w czasie przerw. I podczas jednaj takiej przerwy koleżanka wypaliła do dyżurującej na szkolnym korytarzu siostry katechetki (bo sto lat temu to było, w 4 albo 5 klasie podstawówki) - "a ona czyta zakazaną książkę dla dorosłych!". No i masz ci los. Katechetka z miejsca się zainteresowała, zaczaiła się na mnie po lekcjach i wracała ze mną do domu - całą drogę tłumaczyłam jej o czym jest książka, i przekonywałam, ze niesie za sobą tylko piękne i światłe wartości (tu zaakcentowałam rolę jaką odegrała w akcji postać pastora Riversa, dość mocno koloryzując), które na pewno nie skalają mojej młodej duszyczki (no a w myślach przeklinałam dowcipną koleżankę"

Fajną miałaś koleżankę, o katechetce juz nie wspomnę

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
a ja go lubię - ma to coś... niestety gej...
a mi z kolei jest obojętny

Pochwalę się, że skończyłam czytać " Most nad Flossą". Książka mi się podobała od poczatku do końca. Dziś planuję zacząć ' Mordercę bez twarzy" H. Mankella.

Miłej niedzieli
Stary 2008-05-18, 14:33   #3510
amber2046
Zakorzenienie

Cytat:
tak też zrobiłam

a czy kurier może zostawić paczkę jak ktoś inny będzie w domu, np. mojemu tacie?
Ciągle zaglądam na stronę Merlina, żeby zobaczyć jak tam kompletowanie mojego zamówienia, ale chyba nie pracują w weekendy juz nie mogę się doczekać
Przy płaceniu podczas odbioru na pewno może Cię ktoś wyręczyć.
Moi rodzice kilka razy odbierali w ten sposób paczki z Merlina.

Cytat:
Protka, Amber - wystawiacie swoje książki na Allegro???
Wyzbyłam sie wszelkich sentymentów i wystawiam co nieco. Najchętniej sprzedawałabym od razu hurtowo (za dużo zabawy z opisami itd.) i dlatego np. serię Kameleon będę spieniężać dopiero jesienią, bo wcześniej nie dam rady przeczytać. Ubolewam nad tym mocno, ponieważ odczuwam wyjątkową frajdę sprzedając swoje zbiory. Na pewno pożegnam się z serią literatury w spódnicy, na szpilkach, wszystkimi kryminałami, fantasy, wydaniami kieszonkowymi, oraz książkami które nie zrobiły na mnie większego wrażenia. Za nic nie oddam Kapuścińskiego, Bartoszewskiego i Tolkiena cała reszta księgozbioru jest teoretycznie zagrożona.

Cytat:
U mnie I tom stoi na półce, ale również "dojrzewa" (albo ja do niego "dojrzewam" )
W moim przypadku Proust okazał sie nierozważnym zakupem i nie mam ochoty po niego sięgać, a długie leżakowanie nie wchodzi w grę, bo miejsca na półce brak.

Kliknęłam dwa kolejne tomy z serii Nobliści, więc do pełnej kolekcji potrzebuję już tylko dwie książki.

Przy okazji skasowałam wszystkie obserwowane aukcje i zrobiłam czystkę w Merlin-owskim schowku. Jakoś od kilku dni mam przesyt. Zupełnie to do mnie nie podobne, ciekawe ile czasu potrwa ten stan.

Crucify Your Mind
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości