Październikowe mamy 2017 - porodówka tuż tuż ❤ - cz. 4 - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-08-28, 12:52   #361
Smerfetka1990
Raczkowanie

Dot.: Październikowe mamy 2017 - porodówka tuż tuż ❤ - cz. 4

Mi się poród rozkręcał długo. Jak rano wstałam wyleciało ze mnie trochę takiej jakby galaretki beżowo różowej (jestem zdania że to był fragment czopu). Pojechałam do szpitala na oddział do kuzynki bo jest moim ginekologiem. Zbadała mnie, zrobiła ktg i odesłała do domu bo powiedziała że dzisiaj raczej nie urodzę. A termin cesarki miałyśmy za 4 dni.
Wróciłam do domu i koło południa zaczął mnie boleć delikatnie brzuch jak na okres i miałam skurcze. Na początku nieregularne ale potem coraz bardziej się skracaly odstępy między nimi i były co 8-12 min. Trwało to kilka godzin. W końcu koło 12 w nocy tak już mnie bolało że stwierdziłam że to na pewno nie skurcze przepowiadajace. Przyjechałam z rozwarciem na 6 cm i jeszcze bym poczekała godzinę i bym już nie mogła mieć cesarki...
Tak wiec jeśli będziecie mieć skurcze to od razu sobie piszcie co ile są. I jak się będzie czas skracać i zacznie was boleć też krzyż to spokojnie się zbierzcie do szpitala. Jak pojedziecie ze skurczami tak mniej więcej co 10 min to na pewno zdążycie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Smerfetka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 12:55   #362
kasiastka
Raczkowanie

[1=cb88dba0fc36678caba5734 659402cd6408543f4;7667423 6]A przypomnisz który to szpital?
Mi położna po pierwszym porodzie kazała jechać od razu jak coś się zacznie, żebym zdążyła Szkoda tylko, że nie wiem jak wyglądają typowe skurcze i czy to poznam [/QUOTE]

Borowska. Mówili nam, że pierworódki to 99% przypadków, że poród trwa ponad 12h-24h i żeby się nie nastawiać na szybką akcję. Więc się uspokoiłam, bo myślę sobie: nogi wydepiluję, umyję włosy, a jak mąż będzie w pracy, to powiem mu, żeby powysyłał ostatnie maile i żeby przyjechał po mnie za godzinę-dwie Ale jak piszesz, że u Ciebie to trwało 2 godz, to jestem przerażona (z drugiej strony zazdroszczę

Cytat:
Napisane przez aguleekk Pokaż wiadomość
Ja się właśnie zastanawiam jak mam się do tego odnieść skoro wiem, że mam spokojnie godzinkę jazdy do szpitala ;/ Przynajmniej ze względu na odległość nie boję się, że w razie co odeślą mnie do domu, ale przyznam się Wam, że na ten moment nie boję się porodu tylko tego, że nie będę umiała oszacować czy coś się dzieje na tyle, że mam już jechać czy jeszcze mam siedzieć w domu, czy może w ogóle to jakieś skurcze przepowiadające i nic się nie dzieje i w rezultacie panika, że nie zdążę do szpitala ;/
Nam mówiły położne, że jak zaczną się skurcze, to na minimum godzinę zrobić sobie ciepłą kąpiel lub prysznic, jak skurcze będą się wydłużać lub zupełnie ustaną, to jeszcze nie czas.
kasiastka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 12:57   #363
Smerfetka1990
Raczkowanie

Ja mam kosmetyki alphanova bebe. Są drogie ale wydajne i mają świetny skład. Trudno je dostać a szczególnie lotion do mycia pupy. Teraz właśnie mam z nim problem bo wszędzie braki a zostało mi już tylko parę kropli.

Moja córka nigdy dzięki tym kosmetykom nie miała oparzeń.

Stary 2017-08-28, 13:02   #364
cb88dba0fc36678caba5734659402cd6408543f4
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kasiastka Pokaż wiadomość
Borowska. Mówili nam, że pierworódki to 99% przypadków, że poród trwa ponad 12h-24h i żeby się nie nastawiać na szybką akcję. Więc się uspokoiłam, bo myślę sobie: nogi wydepiluję, umyję włosy, a jak mąż będzie w pracy, to powiem mu, żeby powysyłał ostatnie maile i żeby przyjechał po mnie za godzinę-dwie Ale jak piszesz, że u Ciebie to trwało 2 godz, to jestem przerażona (z drugiej strony zazdroszczę

Nam mówiły położne, że jak zaczną się skurcze, to na minimum godzinę zrobić sobie ciepłą kąpiel lub prysznic, jak skurcze będą się wydłużać lub zupełnie ustaną, to jeszcze nie czas.
Bo myślę o Borowskiej. Chociaż czekam na wizytę u mojej gin i spytam się, który szpital najlepszy pod kątem sprawdzenia cytomegalii u małej. I to będzie główne kryterium. Ja wszędzie mam daleko

A porodu taki jak miałam to życzę każdemu.

cb88dba0fc36678caba5734659402cd6408543f4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 13:02   #365
anulka_l7
Raczkowanie

Agulek zorientuj się może masz w okolicy położną środowiskową, która przychodzi przed porodem (moja ma do mnie przyjść 2 razy przed i 4 po, oczywiście na NFZ). Zrobi ci taką przyspieszoną sr w domu. Tylko wtedy oddziału nie zwiedzisz, ale tak jak dziewczyny pisały, możesz jechać raz na dzień otwarty.

Moja sr kosztowała 120zł za 6 spotkań, chociaż organizowana przez szpital. Były głównie pary, ale ja chodziłam sama bo Tż nie mógł.

anulka_l7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 13:09   #366
Kate Noir
Zakorzenienie

Widzę, że macie podobne przeboje z tż'ami jak ja ehhh. Mój jest bardzo samodzielnym mężem - zrobi obiad, odkurzy i takie tam, ale czasem po prostu nie rozumie, że robię coraz mniej sprawna.

Cytat:
Napisane przez Aneu8899 Pokaż wiadomość
Kate tule znam to. Ja w takiej sytuacji mówię że jestem w 8 msc i sama sobie dziecka nie zrobiłam. Nasz nygus dziś prawie zawalił tv. Jeść je, ale mleka i kaszki w ogóle. Ale co zrobisz. Nic.
Będę musiała użyć tego argumentu w mocniejszej wersji przy kolejnym fochu. Jego argument to, że poprzedniej ciąży jakoś dawałam radę Tak, w poprzedniej ciąży chodziłam na hardcorowy aerobik dla ciężarnych do końca 8 miesiąca, a teraz mam problem by podnieść dziecko. Nie czai, że moja macica i mięśnie brzucha są już po przejściach :/ Poza tym muszę uważać, bo przecież nie mogę z głupiego powodu trafić do szpitala, bo nie mamy opieki dla Młodego.

Dobrze, że tv udało się uratować!

Cytat:
Napisane przez Maartikrk Pokaż wiadomość
Ale co ? Kłócicie się o to ze nie rozumie ze już wykonywanie większości czynności sprawia Ci problem ?
My się w sumie nie kłócimy... to bardziej fochy.

Cytat:
Napisane przez Libra2 Pokaż wiadomość
xxx
Nie doczytałam - ile ma Twój maluch?

Cytat:
Napisane przez Aleaa_ Pokaż wiadomość
Rozumiem Cię aż za dobrze, ja z moim mam ostatnio ciężki okres. Bo ja wiecznie źle się czuje, bo zawsze coś. No ciężko abym się cudownie czuła, albo zgaga albo krzyż boli, albo skurcze już męczą. Też cały dzień jestem na nogach, młody ma lepsze i gorsze chwile i przy tych gorszych już na prawdę wymiekam. Ale on tego nie potrafi zrozumieć, bo on w pracy przecież był i zmęczony...
Taaa, a Ty leżysz i pachniesz całymi dniami. Ja niby dobrze się czuję, ale są momenty, że nie daję rady Chyba kiedyś ta Ewa z TVN prowadziła taki program "rozmowy w toku" czy jakoś tak i tam obciążyli facetów dodatkowym balastem i kazali zrobić wszystko w domu. O znalazłam: Zobacz, mężu, jak to jest być w ciąży! Odcinek 2491

Cytat:
Napisane przez joasiala Pokaż wiadomość
Jednak jakis czas temu zarobił u mnie plusa, bo sam zorganizował kobitke, która raz w tygodniu przychodzi zrobić większe porządki.
Zazdro!!! Moje marzenie

Cytat:
Napisane przez holly123456 Pokaż wiadomość
Ale mam dzis stres i nie moge juz spac. Idę dzis do pracy bo musze szybko przeszkolic babke ktora bedzie za mnie na zastepstwie w tym roku szkolnym. I wiem ze spotkam tam tą kolezanke o ktorej Wam pisalam kiedys( dziewczyna po wielkich staraniach, in vitro,wymarzona ciaza,skurcze i w 20 t.c narodziny blizniakow,ktore nie mialy szans) Nie wiem jak mam sie zachowac

Wiem, że w przypadku takich strat ważne jest by nie udawać, że nic się nie stało, ale jak nie ma się nic mądrego do powiedzenia, lub nie wie co powinno się powiedzieć to najlepszym rozwiązaniem jest powiedzenie "przykro mi".

Cytat:
Napisane przez Lynn Pokaż wiadomość
Dziewczyny jakie macie lub zamierzacie mieć torby do wózka? Możecie coś polecić? Przechodzę przez moją listę wyprawkową i to jest jeden z punktów do odhaczenia na ten miesiąc.
Ja mam w planach kupić babyono z allegro.

[1=cb88dba0fc36678caba5734 659402cd6408543f4;7667469 1]
Mi też się marzy poród popołudniu albo w weekend. Albo w nocy jak już moja mama będzie. Bo jeśli zacznę rodzić wcześniej, a akurat będę sama z dzieckiem w domu to nie wiem co zrobię.
[/QUOTE]
Mam takie samo marzenie
Muszę zapytać gin co robić w takiej sytuacji. Przecież nie zostawię dziecka samego w domu.

Cytat:
To z kolei u mnie na pierwszym wykładzie położna tak przedstawiła poród, jakby to było za przeproszeniem zrobienie kupy i mój maż całą drogę do domu mówił, że bazując na tym co ona mówiła, to poród to nic takiego i bół jest do zniesienia, a poza tym nic na pewno złego się nie stanie. Co do przyjęcia do szpitala to powiedzieli, że jak wody odejdą to od razu przyjeżdżać, a jesli zacznie się od skurczy to jest przez godzinę będą co 10 min.
A u nas na SR mówiła, że poród można porównać do przerzucenia 30 ton węgla. Miało to na celu uzmysłowienie facetom jaki to jest dla kobiety wysiłek. Miałam wrażenie, że cała SR była bardzo poświęcona temu by uzmysłowić facetom jak kobieta czuje się przed, w trakcie i po porodzie.

Z mojej SR byłam zadowolona, ale ogółem to dla mnie strata czasu, chyba, że komuś nudzi się w domu tak jak mi wtedy.
U nas były same pary.
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 13:21   #367
joasiala
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasiastka Pokaż wiadomość

Z tym cieplym prysznicem lub kąpielą mają rację, mi też o tym położna mówiła. Zanim pojechałam do szpitala, najpierw zrobiłam sobie ciepły natrysk (przy okazji jeszcze zdążyłam się wydepilowac, umyć włosy), po którym stwierdziłam, że to już czas, bo bóle krzyżowe nie ustapily.

A i ostatnio ginekolog mi mówiła, że jak wystąpią bóle w pachwinach to też oznacza, że poród się zaczął.

joasiala jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-08-28, 13:30   #368
holly123456
Rozeznanie

Cytat:
U mnie są zawsze same pary
A u mnie na pierwszych zajęciach na 13 babek,4 byly z facetami. A juz na kolejnych i kolejnycj tylko jeden tatus.

---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ----------

aguleekk u mnie sr za darmo.

Stary 2017-08-28, 13:39   #369
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
Z tym cieplym prysznicem lub kąpielą mają rację, mi też o tym położna mówiła. Zanim pojechałam do szpitala, najpierw zrobiłam sobie ciepły natrysk (przy okazji jeszcze zdążyłam się wydepilowac, umyć włosy), po którym stwierdziłam, że to już czas, bo bóle krzyżowe nie ustapily.
Jak zaczął mi się poród to wzięłam ciepłą kąpiel, bo właśnie chciałam sprawdzić czy to tylko przepowiadacze czy nie. Skurcze nie ustąpiły, a ja pomyślałam, że nawet nie potrafię porządnie wziąć kąpieli i znów coś zrobiłam źle Jakoś nie dopuszczałam do siebie myśli, że rodzę.
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 13:45   #370
sabonka123
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny jakie macie lub zamierzacie mieć torby do wózka? Możecie coś polecić? Przechodzę przez moją listę wyprawkową i to jest jeden z punktów do odhaczenia na ten miesiąc.

Jutro w SP będa dni lifestyle i między innymi obniżna -40% na avent i canpol oraz bepanthen zestaw 100+30 gr za 35 zł.
Polecam skip hop duo signature moja pierwsza torba no name sie rozwalila kupilam tą i jestem zadowolona

Dzidziuś 10.10.2015
sabonka123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 13:56   #371
Libra2
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kate Noir Pokaż wiadomość
Nie doczytałam - ile ma Twój maluch?
We wrześniu będzie miał dwa lata.

O 17 idę na USG mam nadzieję że córka trochę przykoksiła przez ostatni tydzień. Liczę na solidne 2 kg.
Powiem wam że na tym etapie już mnie męczą te badania.
Nie mogę za długo leżeć w jednej pozycji bo mam wrażenie że się uduszę a gin mi tak jakoś długo jeździ po tym brzuchu i dociska tę głowicę że mam ochotę mu ją wyrwać.

Ja tam wolę nie wspominać swojego pierwszego porodu.
Miałam indukowany ,balonik+masaż+oxy i przebijanie pęcherza.
To było dla mnie za dużo wrażeń jak na jeden raz.
Plus był tylko taki że mnie nie nacinali ani nie pękłam ale nie ma się co dziwić jak rodziłam 2 kg dziecko.
Po wszystkim czułam się jak nie dobita świnia

Edytowane przez Libra2
Czas edycji: 2017-08-28 o 13:59
Libra2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 14:10   #372
Akinom0
Raczkowanie

Cytat:

A i ostatnio ginekolog mi mówiła, że jak wystąpią bóle w pachwinach to też oznacza, że poród się zaczął.

Ja na sr nie chodzę, niby jest tak, że jak ktoś zameldowany w mieście to 100zł a jak nie to drożej płaci. Po różnych opiniach po prostu nie chce mi się..

Jeżeli ból w pachwinach oznacza poród to chyba rodzę. Mam nadzieję, że coś uroiłam bo nawet ustać nie mogę. Chociaż prócz tego powinny być też inne objawy?
Przyszła mi dziś komoda, mój K. musi ją złożyć a ja poukładać ciuszki. Również stoję przed wyborem torby do wózka.

---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

co do tż-ów mój ostatnio zrozumiał, że jest mi coraz ciężej i sam z siebie zaczął pomagać

---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ----------

prócz tego dość silnie bolą mnie więzadła, prawdopodobnie z mojej winy, bo podnosiłam dziś z ziemi pełny kosz prania do wywieszenia.
Nie wiem czy uznać to za niepokojące czy nie.

Dziewczyny jak to jest z tym becikowym? Lekarz musi wypisać zaświadczenie tak?
Akinom0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 14:12   #373
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Smerfetka1990 Pokaż wiadomość
Ja mam kosmetyki alphanova bebe. Są drogie ale wydajne i mają świetny skład. Trudno je dostać a szczególnie lotion do mycia pupy. Teraz właśnie mam z nim problem bo wszędzie braki a zostało mi już tylko parę kropli.

Moja córka nigdy dzięki tym kosmetykom nie miała oparzeń.

O jakim lotionie mówisz?
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 15:07   #374
migifigi
Wtajemniczenie

Właśnie do mnie dzwonił mój ginekolog, że mi wyszedł GBS ujemny 😁
migifigi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 15:19   #375
Smerfetka1990
Raczkowanie

Cytat:
O jakim lotionie mówisz?
https://amedu.pl/organiczne-mleczko-...va-bebe-500-ml

W domu tylko tym i mokrym płatkiem przemywamy pupę. Jest super.

---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

https://www.empik.com/gosc/koszyk/potwierdzenie

Tu mają dobrą cenę i chyba jest już na stanie bo udało Mi się zamówić. Ale to jeszcze niczego nie gwarantuje bo czasem się okazuje że jednak nie ma i zwracają kase 😉

Stary 2017-08-28, 15:32   #376
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Smerfetka1990 Pokaż wiadomość
https://amedu.pl/organiczne-mleczko-...va-bebe-500-ml

W domu tylko tym i mokrym płatkiem przemywamy pupę. Jest super.

---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

https://www.empik.com/gosc/koszyk/potwierdzenie

Tu mają dobrą cenę i chyba jest już na stanie bo udało Mi się zamówić. Ale to jeszcze niczego nie gwarantuje bo czasem się okazuje że jednak nie ma i zwracają kase 😉

Dzieki

Wlasnie widzę, że najtaniej jest na ekodrogeria.pl - 29.90 +13 zł kurier.
Stary 2017-08-28, 16:14   #377
aguleekk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anulka_l7 Pokaż wiadomość
Agulek zorientuj się może masz w okolicy położną środowiskową, która przychodzi przed porodem (moja ma do mnie przyjść 2 razy przed i 4 po, oczywiście na NFZ). Zrobi ci taką przyspieszoną sr w domu. Tylko wtedy oddziału nie zwiedzisz, ale tak jak dziewczyny pisały, możesz jechać raz na dzień otwarty.

Moja sr kosztowała 120zł za 6 spotkań, chociaż organizowana przez szpital. Były głównie pary, ale ja chodziłam sama bo Tż nie mógł.
Owszem, mam - teściową ale za jej usługi jednak podziękuję

Cytat:
Napisane przez migifigi Pokaż wiadomość
Właśnie do mnie dzwonił mój ginekolog, że mi wyszedł GBS ujemny 😁
No i fajnie

20.08.2016
aguleekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 16:40   #378
anulka_l7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aguleekk Pokaż wiadomość
Owszem, mam - teściową ale za jej usługi jednak podziękuję

No i fajnie
Ooo to rzeczywiście kiepsko 😁

anulka_l7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 17:15   #379
very niceee
Zadomowienie

Ja jutro ide zapytać co z tym moim gbs, bo się martwie, ze nie pobrali. U mojej siostry tez zapomnieli i byl problem.
Ex Au pair De
very niceee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 17:17   #380
Lynn
Zakorzenienie

Ja chyba jutro dostanę skierowanie na GBS.
Stary 2017-08-28, 17:23   #381
aguleekk
Zakorzenienie

Ja też jutro wizyta (w końcu )

20.08.2016
Stary 2017-08-28, 17:25   #382
migifigi
Wtajemniczenie

Przyszła wanienka, ta, którą ma też littlehope 😀
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1503937543241.jpg (57,8 KB, 74 załadowań)
Stary 2017-08-28, 17:35   #383
holly123456
Rozeznanie

A ja wynalazlam wanienke skladana i taką tez planuje kupic niestety nie mamy miejsca na taka normalna

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-08-28, 17:36   #384
migifigi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez holly123456 Pokaż wiadomość
A ja wynalazlam wanienke skladana i taką tez planuje kupic niestety nie mamy miejsca na taka normalna

Jak wygląda wanienka składana? Pokaz
Stary 2017-08-28, 17:49   #385
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
Przyszła wanienka, ta, którą ma też littlehope 😀
Fajna
Stary 2017-08-28, 17:51   #386
dominikowa
Wtajemniczenie

A przy cc chyba nie ma potrzeby pobierania gbs, przy poprzednich ciazach nie pobierali.

Puscilam zamowienie z gemini.

Gdzie znajde takie grubsze kocyki bawelniane, znacie jakies firmy ?

30 w 2016
dominikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-08-28, 18:13   #387
aguleekk
Zakorzenienie

Też właśnie myślę nad kocykiem bo kupiłam jakiś z myślą, że będzie do wózka ale stwierdzam, że jednak jest za cienki. Może właśnie polecacie coś grubszego?

20.08.2016
Stary 2017-08-28, 18:15   #388
Lynn
Zakorzenienie

Ja z grubszych mam z motherhood z wypełnieniem, ale on nie jest w 100% z bawełny.
Stary 2017-08-28, 18:19   #389
Libra2
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dominikowa Pokaż wiadomość
Gdzie znajde takie grubsze kocyki bawelniane, znacie jakies firmy ?

Ja mogę polecić colorstories, mam dwa miętowy i szary.Przy czym na początek radzę wziąć rozmiar 75x90. Ja wzięłam te większe i wydaje mi się że dziecko się w nim zakopie.Do tego są dość ciężkie.
Womar Zaffiro też ma fajne i niedrogie i Texpol seria scandi jest godna polecenia.

Ja już po usg, mała waży 2010 g.
Trochę mało, ale najważniejsze że przybiera.
Też nie miałam jeszcze pobieranego gbs.
Liczę że na normalnej wizycie 4 września mi pobierze albo da skierowanie.
Stary 2017-08-28, 18:21   #390
holly123456
Rozeznanie

Cytat:
Jak wygląda wanienka składana? Pokaz
https://youtu.be/1I5AFMOET1M

Albo tansza wersja,ktora wybralam ja to Bebedue karibu.
Jak dla mnie wyjscie idealne

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości