|
|
#1171 |
|
Przyczajenie
|
Słyszałam o Euro 26 ale aby korzystać z opieki medycznej w Anglii trzeba mieć umowę o pracę ( czyli praca ma być legalna, a ja będę wolontariuszem, nie podpisuję umowy i nie otrzymuję wynagrodzenia, ale też nie place tam za mieszkanie i wyżywienie ) - tak słyszałam ale nie wiem czy to prawda. Natomiast jeśli się ma Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego z NFZ to traktują tam człowieka jak obywatela Anglii- też tak słyszałam, ale nie wiem niczego na pewno.
A jak wygląda sprawa z połączeniami telefonicznymi z Polską. Roaming niewskazany, jak zatem najkorzystniej finansowo zrobić? Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2008-05-14 o 13:57 Powód: post pod postem |
|
|
|
#1172 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Pierwszy raz samolotem
Witam ponownie,
czy może sie orientujecie jak to jest z dzieckiem lat 9 paszport był wyrabiany jak miała 3 latka, wię się znacznie zmienił wygląd, czy nie będą się czepiać?? |
|
|
|
#1173 | |
|
Podróżniczka
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1174 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() Na pewno coś napiszę po powrocie. A lot już jutro o 11.50. ![]() Zastanawiam się tylko, czy do podręcznego mogę zapakować coś do jedzenia? Jakieś kanapki, czy ciastka? edit: Szkoda, że nikt mi nie zdążył odpowiedzieć. Zapakowałam tylko cukierki. Za godzinę wychodzę.
Edytowane przez af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc Czas edycji: 2008-05-16 o 08:00 |
||
|
|
|
#1175 |
|
Rozeznanie
|
Jak dobrze pamiętam to paszport miałam wyrabiany jak miałam niecałe 3 lata, a następny dopiero jak mu się ważność kończyła, ALE teraz bym nie ryzykowała - może być niespodzianka... Wiadomo zaostrzone środki bezpieczeństwa itp...
zdrowe odżywianie → ładna cera → nauka, nauka - LO czeka! Ograniczamy kupowanie mazideł do ust i zużywamy stare! kupionych - 1 zużytych - 1 House Addict. Poniedziałek, wtorek, środa, House, piątek, sobota, niedziela. |
|
|
|
#1176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1177 |
|
Rozeznanie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;7565859]Zastanawiam się tylko, czy do podręcznego mogę zapakować coś do jedzenia? Jakieś kanapki, czy ciastka?
edit: Szkoda, że nikt mi nie zdążył odpowiedzieć. Zapakowałam tylko cukierki. Za godzinę wychodzę. [/quote]nikt nie zdążył odpowiedzieć, ale ciekawe czy można zapakować coś do jedzenia. sunprice jak się leciało?
|
#1178 |
|
Przyczajenie
|
witam ja tu nowa i też lece pierwszy raz samolotem najbardziej mnie martwi to że nie wiem jak to jest z tym biletem bo mąż mi kupywał lot przez internet więc mam tylko jakiś numer lotu i jakieś hasło i nie mam pojęcia co mam z tym zrobić proszę poóźcie gdzie na lotnisku mam odebrać ten bilet co i jak bo jestem przerażona że wogle nie polece
|
|
|
|
#1179 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
z tego co mi wiadomo, to przy zakpuie przez internet, bilet przychodzi na pocztę elektroniczną. Trzeba wydrukować i bilet gotowy ![]() chyba, że teraz się coś zmieniło???
|
|
|
|
|
#1180 |
|
Zakorzenienie
|
To nie jest bilet. To potwierdzenie lotu, które pokazuje się przy odprawie biletowej, po czym otrzymuje się kartę pokładową.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
#1181 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To co ci przyszlo na @ to wlasnie potwierdzenie ze bilet zakupiłaś , ja tego nigdy nie drukuje tylko spisuje numer lotu . |
|
|
|
|
#1182 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1183 |
|
Przyczajenie
|
dzięki wielkie
troszkę mi ulżyło - a już myślałam że nikt mi nie odpowie dziękuję jeszcze raz,
|
|
|
|
#1184 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
podaje paszport czy paszport i ten dziwny kod ??? - ja zielona w tych sprawach co tu dużo mówić na samym lotnisku nawet nigdy nie byłam
|
|
|
|
|
#1185 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1186 |
|
Wtajemniczenie
|
w związku z ustawą o ochronie danych osobowych, wystrczy że człowiekwydrkuje potwierdzenie otrzymane w meilu, tam jest podany kod.Z ta kartką udaje się do odprawy bagażowo-biletowej i otrzymauje karte pokładową.Proszę się nie martwić. Kod jest zamiast imienia i nazwiska,żeby w razie kraqdzieży nikt sie nie posługiwał danymi.A dane potwierdza dowód osobisty (schengen) i paszport (non schengen)
|
|
|
|
#1187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba to zalezy od Pani w okienku - bo jak pierwszy raz lecialam to kazano mi podac numer lotu a przy nastepnych lotach zawsze mialam karteczke z numerem lotu ale pani od razu prosiła o paszport . |
|
|
|
|
#1188 |
|
Rozeznanie
|
Na liscie pasazerów jest i nr rezerwacji i dane osoby. Wszystko zalezy od osoby odprawiającej, jak odlatuje z PL to nigdy nie chcieli ode mnie numeru rezerwacji ale za granicą z reguły chcą- może łatwiej im po numerze sprawdzic niż po nazwisku z paszportu.
|
|
|
|
#1189 |
|
Raczkowanie
|
ja sie dowiadywałam o taką ewentualnosc i powiedziano mi że wystarczy miec w paszporcie amatorskie ale aktualne zdjęcie dziecka.to wystarczy.pytałam dlatego że mój synek ma wyrobiony paszport w wieku 3 lat a waznosc -10 lat...czyli np za 8 lat nie bedzie już wcale podobny do siebie sprzed tylu lat.
|
#1190 |
|
Zakorzenienie
|
Sluchajcie, odprawilam sie online, ale nei wiem co mam robic, bo nie mam drukarki a musze karte podkladowa wydrukwoac. Jak daje zapisz jako no niby sie zapisuje ale te paski czy to kody kreskowe niestety sa niewidoczne!
![]() ![]()
|
#1191 |
|
Zakorzenienie
|
Berruska, a jak to jest z damską torebką ?
![]() Bo oprocz bagazu podręcznego niby mogę mieć torebkę .. .tak ? ale jest jakas wielkość na nią? Bo ja mam taką spora ![]() Pytam sie Ciebie bo lecisz tymi liniami co ja, wiec moze wiesz ... ale innych też oczywiscie pytam
|
#1192 |
|
Rozeznanie
|
nie wiem gdzie lecicie dziewczyny ale ja z tydzień temu wróciłam z Londynu, z Wawy odlatywałam z etiudy i nie można było mieć w podręcznym jedzenia i picia, przez kontrolę przeszły tylko gumy i to w nierozpakowanym opakowaniu
Wracając z Londynu ( mają bardziej zaostrzone przepisy) można mieć tylko jeden bagaż podręczny i jest to albo torebka albo mała walizka
|
#1193 |
|
BAN stały
|
Samolot świetna sprawa, wszedzie szybko i zazwyczaj bez problemów, jak komus nie dobrze do guma do zucia pomaga przy starcie i ladowniu
|
|
|
|
#1194 |
|
Konto usunięte
|
hm, czy visą electron z PKO można zapłacić w easyjecie (za bilety)?
|
|
|
|
#1195 |
|
Zakorzenienie
|
a czy ktoś wie ile można przewieźć wagonów papierosów ?
Bo obiło mi się, że dwa... Szukalam na stronie ryanair ale nie mogę nic znaleźć
|
#1196 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
można mieć tylko jedną torbę jako podręczny, wiec jesli ewentualnie chcesz wziac torebkę to musisz ją wpakować do tego bagażu.Informacja pewna, bo przed chwilą dzwoniłam do ryanair. Szkoda ![]() odprawiasz się na lotnisku czy online? Jeśli na lotnisku to może wiesz ile płaci sie za 1bagaż? co do papierosow to też poszukam jeszcze tej informacji.
|
|
#1197 |
|
Zakorzenienie
|
Info o papierosach i alkoholach :
Przykładowo, przewożone towary uznaje się za do użytku osobistego, jeżeli nie przekraczają ilości: - 800 papierosów (przy wjeździe m.in. do Austrii, Danii, Finlandii, RFN, Szwecji, Irlandii i Wielkiej Brytanii - 200 papierosów (Zgodnie z komunikatem Ministerstwa Finansów do podróżnych udających się do jednego z 15 krajów należących do Unii Europejskiej - sprzed jej rozszerzenia 1 maja br., niektóre z tych państw wynegocjowały w Traktacie Akcesyjnym okresy przejściowe (do 31.12.2008 r.) na zmniejszoną ilość papierosów, zwolnionych od akcyzy, przywożonych z Polski dla własnych potrzeb. Tymi państwami są m.in. Austria, Niemcy, Szwecja, Wielka Brytania, Irlandia - do których można z Polski przywieźć maksymalnie 200 sztuk papierosów bez płacenia ponownej akcyzy. Ministerstwo Finansów jednocześnie informuje, że zgodnie z unijnymi regulacjami oraz z rozporządzeniem ministra finansów w sprawie ilości wyrobów zharmonizowanych z akcyzą zapłaconą na terytorium państw członkowskich Wspólnoty Europejskiej, przywożonych przez osoby fizyczne, które wskazują na przeznaczenie tych wyrobów do celów handlowych (Dz.U. nr 74 poz. 675) - do Polski można przywieźć do 800 sztuk papierosów bez płacenia krajowego podatku akcyzowego) - 200 cygar, - 1 kg tytoniu, - 10 litrów spirytusu, - 20 litrów wina ze zwiększoną zawartością alkoholu (np. sherry, porto), - 90 litrów wina (w tym maksymalnie 60 litrów wina musującego), - 110 litrów piwa. Osoby poniżej 17 roku życia nie mogą przewozić wyrobów alkoholowych ani tytoniowych.
|
#1198 |
|
Raczkowanie
|
ja lece 6 czerwa centralwingesem do dublina. to moj pierwszy lot i lece sama
kupiłam 3 kartony papierosów, mam nadzieje ze jakos przejdzie bo TŻ 2 miesiace temu leciał i wzial wlasnie 3 kartony. mam obawy co do centralwingsa. jutro do nich zadzownie i dowiem sie czy moj lot istnieje:P lot za tydzien dygu dygu
|
|
|
|
#1199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
3 wagony tak ? Mój TŻ też chce 3 wagony, a ja mialam zamiar 2 Tylko ,że z tego wynika ,że można tylko 1 ... ;/ Lecisz do Dublina do pracy ? Bo ja mam lot już we wtorek (moj pierwszy lot ) i lecę wlasnie do pracy ![]() Berruska, szkoda z tą torebkę ;/ no, ale trudno .. w takim razie już wiem, że mam nie brać
|
|
#1200 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() w zeszłym roku jak leciałam to ludzie w kolejce do odprawy rozmawiali, że biorą dużo papierosów dla swoich znajomych bo paczka u nas do 7zł, a tam 7euro
![]() |
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:45.

powodzenia i przyjemnego lotu!

widocznie mam złe informacje i jestem zacofana