|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4831 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Lipcówki 2017 ❤ cz. 9 Pierwsze chwile z maluszkami
My chcieliśmy dac za chrzest 150 ale wziął 100.
Pisałam wam że mały mozliwe że ma obniżone napięcie ? Przy badaniu wyszło po podnoszeniu go za raczaki główka mu opada Jeszcze te suche miejsca na ciele mogą świadczyć o skazie białkowej ... Nawilżam cały czas maslem dziś tz ma.kupic w aptece Linum ( ma.nie najgorszy skład) U nas pogoda też w miarę ładna tylko wieje troszkę . Byliśmy na spacerze i sklepie. Stanęliśmy na chwilę przy sklepie z znajomej i chciała go.wziac na raczki ale jak zobaczyłam jak go bierze myślałam że ją trzasne ... Złapała za paszki i bez trzymania główki . I jeszcze do mnie jakiś tekst głupi jakbym nie wiem.co chciała ... Teściowej też się tak.zdarza go.wziac ... Zwróciłam jej uwagę mam nadzieję że już tak nie będzie ... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4832 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- Cytat:
Ciocia jej zrobila ten kapturek na szydelku ale nie chciala sie do niej usmiechnac ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#4833 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Mala Hugo wygląda bosko!
Cytat:
*Cytat:
Synek koleżanki był na to samo 3 tyg w szpitalu. Wyszedł i dalej chory. Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ---------- U nas dziś rozwolnienie od antybiotyku. ... wciskamy herbatę. .. na szczęście tylko 2 pieluchy. Ale ubranka załatwione.
|
|
#4834 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4835 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czyli na rękach usypia? Mój nawet na rękach w dzień musi smoka dostać, bo wierci główką w prawo i lewo. Ale póki co ograniczam smoka tylko do zasypiania. Dzisiaj cały dzień się udaje już Tż pouczyłam i jeszcze muszę dziadkom powtarzać.. Dla nich to frajda jak wciskają mu smoka (to nic że pluje nim w nich )Cytat:
Zdrówka dla Ady, biedulka Cytat:
Cytat:
Mam nadzieję że jednak z tym napięciem będzie dobrze, a suche miejsca to nie skaza ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4836 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4837 |
|
MerDer 4ever
|
Lipcówki 2017 ❤ cz. 9 Pierwsze chwile z maluszkami
Jon na rękach albo przy piersi :p generalnie z tym nie walczę, jak przyjdzie materac i Tz złoży łóżeczko bede próbować uczyć go samodzielnego zasypiania ale nic na sile
u nas w sumie dziadkowie nie rozprawiają sie nad smoczkiem. Mój tata to wgl mowi kategoryczne nie smoczkowi i mm Może tamci rodzice chcieli podczas mszy? My mamy slub kościelny a chcemy chrzest po mszy ![]() Devilek mnie znajomi pytają jak brać małego, zawsze sie boja nawet jak maja dzieci Oby to nie skaza napięcie da sie skorygować mój to chce sie juz podnosić i jak go trzymam za ręce (nie podnoszę) to sie spina i chce podnieść. Czekam na wizytę u fizjo, mamy w przyszłym tyg. Nulka zdowka dla Ady |
|
|
|
#4838 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4839 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
my teraz gadamy z TZ ze było zrobić chrzciny w sobotę ![]() Cytat:
![]() Tez nie lubię jak ktoś zle nosi albo podnosi moje dziecko pewnie jak każda matka
|
||
|
|
|
#4840 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bez trzymania główki? dobrze, że zareagowałaś Cytat:
.
|
||
|
|
|
#4841 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pewnie będą pytać czemu nie używamy jak przyjdzie czas, to wtedy im wytłumaczę. W ogóle od kiedy Mały się urodził to do nas ciągle przyjeżdżają i mi na nerwy więcej działają, wcześniej nie mogłam na nich narzekać Nam nie zaproponował podczas mszy, powiedział że chrzest odbywa się po mszy i koniec tematu Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4842 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ---------- Wiki znow miała problem ze spaniem na spacerku dwa razy po godzinie dzisiaj i płakała bo nie wyspana. Udało mi się ją uśpić i niezawodne okazało się mamy ręce cycuś i łóżko. Spi do teraz hmm ciekawe jaka bedzie nocka. No i co najwazniejsze ja też odleciałam. |
|
|
|
|
#4843 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My bierzemy pod głowę i pupę jak podnosimy, ale za pachy też się zdarza. Ortopeda nam pokazał jak prawidłowo nosić w pionie dziecko, które nie siedzi. Łapie się za łydkę i siedzi na udach jak żabka. Zapisałam nas za tydzień na rehabilitację. 90 zł. Mam wynik z dziś i jest dobry! 8.80 bakterie. Także super. Brzuch daje czadu. Ale antibiotics działa.
Edytowane przez morelle_ Czas edycji: 2017-10-02 o 19:29 |
|
|
|
|
#4844 |
|
*sportaddict*
|
Xzora daj znać jak po warce.
Ja mam coraz większego doła laktacyjnego, że tak to ujmę, Timi zwykle zjada 60-90 ml mm, po przebywaniu z Tż przez godzinę dostał 150 ml mm i dalej ślini piąstkę i teraz sie zastanawiam czy on przekarmił, czy ja regularnie daję za mało w imię forsowania na siłę kp :/ Pediatra przyznała, że faktycznie ostatnio mało przybierał (okres kiedy ograniczałam mm i sam Timi się specjalnie nie domagał, nie dojadał butelek ale wisiał na piersi praktycznie 24/7), teraz podaję codziennie ok. 300 mm ale właśnie się boję, czy może nie powinnam więcej, może ta szarpanina o kp jest bez sensu, oczywiście, że wolałabym go wykarmić piersią, wydawało mi się to oczywiste, wszędzie czytałam, że niewielki procent kobiet faktycznie ma za mało mleka, więc się czuję trochę jak nieudacznik z tym moim kulawym kp i małymi przyrostami Timiego, ponieważ wiem, że mleko matki jest 100x bardziej wartościowe od mm i jakoś tak dołek mnie z tego powodu dopada coraz głębszy, a liczyłam chociaż na 6 miesięcy kp, a mam świadomość, że im więcej będę podawała mm, tym mniej będę miała własnego mleka i koło się zaraz zamknie ![]() ---------- Dopisano o 19:33 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ---------- Morelle - wspaniałe wieści Ja muszę rano łapać mocz do badania.
|
|
|
|
#4845 |
|
Zakorzenienie
|
Vadi nie przejmuj się tak. Jest wartościowe, ale mnie np irytuje podejście tylko kp inaczej koniec świata. Ja dziś przystawiłam Pestkę bo mnie zalalo i brzuch ją bolał. Chciała ssać i nic praktycznie nie leciało. Więc więcej wrzasku niż to wszystko warte. Także stwierdziłam, że nie jestem matką polką. Nie idzie to nie. Dziecko jest najedzone, zadbane i kochane. To jest najważniejsze.
Kciuki za mocz!
|
#4846 |
|
*sportaddict*
|
![]() staram się sobie tak tłumaczyć ale kiepsko mi idzie :/ |
|
|
|
#4847 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My też mamy zalecone podnoszenie za paszki. Mamy też specjalne pozycje o noszenia dziecka ale staram się jej nie nosić już... bo nie mam tyle siły |
|
|
|
|
#4848 |
|
MerDer 4ever
|
Jon ja za każdym razem mowię jeśli cos mi sie nie podoba i teściowie sie pytają co i jak teraz o wszystko
Cieszą sie z wnuka ![]() A to burak :/ Morelle super, że wyniki Ok! Vadi nic za wszelka cenę pamiętaj Timi coraz większy to i pokarmu potrzebuje więcej ![]() Jestem u szwagra bo ma urodziny. Mój Tz jeszcze nie wrocil z roboty (od 5 rano ) wiec siedzę z teściami, szwagrem i jego partnerka. Brat Tz zapatrzony w małego, juz widze jak teściowa bedzie znowu wałkowała temat chrzestnego.
|
|
|
|
#4849 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4850 |
|
*sportaddict*
|
No ja jestem niewyspana od lipca
|
|
|
|
#4851 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie koleżanki też się pytają co i jak ale mają więcej rozumu niż ta co go wzięła ( a ma dwójkę dzieci ) u nas smoczek to choćbyśmy chcieli to nie da rady. Co do zasypiania to u nas działa jak jest bardzo zmęczony i się przebudzić jak go odloze to zaśnie czasem sam. Mam nadzieję że nie skaza jednak a jak tak że szybko sobie poradzimy Moja mama z nim ta robi że trzyma go a rączki (też nie podnosi ) i zdarza mu się spiąć więc może jeszcze nie wykształcił tego odruchu i nie wie że tak trzeba ... Cytat:
Chyba tak . Rja raczej pozwalam ale najlepiej żeby go od razu odlozyli :p Cytat:
Nie wiem obejrzała go znajoma fizjo ale nie zajmuje się na codziej taki dziećmi ..Poradziła żeby go na brzuszek jak najdłużej i często klasc i przetrzymywać mu główkę . Za to neurolog mówiła żeby go czasem nosić jak do odbijania rączki za nasze ramiona . Zobaczymy jak będzie po miesiącu . Cytat:
Ale nie podnosił główki jak leżała na brzuszku czy tak jak mój przy badaniu odchyla do tyłu ? Jak cwiczyliscie ? My też staramy się go tak podnosić i na pionowo jak mamy zebyu te nóżki tak jakby podkurczac . Super że jest co raz lepiej ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4852 | ||
|
Zakorzenienie
|
Taedio i etusiaaa
Cytat:
Ja jakoś nie czuję, że ona waży 6kg. Noszę tylko jak płacze, że ją coś boli. Inaczej to leży w łóżeczku i rozmawia ze słoniem ![]() Cytat:
Mamy ją podnosić za rączki gdy leży na plecach. Bardzo powoli. Na brzuch to wiadomo. Ale jeszcze jak leży na plecach - włożyć pod nią obie ręce. Ująć dłońmi głowę, oprzeć się na łokciach i podnosić ją. Taj jakby brzuszki robiła. To wzmacnia mięśnie grzbietu. Przy okazji calujemy ją i zaciesza się w niebogłosy. Także 2w1 ![]() Trzymam za Was kciuki !
|
|
#4853 |
|
Zakorzenienie
|
Xzora, to może jak nie będzie się chciał uspokoić to następnym razem tak zrobie- wyjdę z domu. Chociaż od jutra pogoda ma być z :pupa:
Darietta, a niby po gołąbkach to wzdęcie a nie produkcja powinna być:p Morelle, eh może zwiększyć dawkę probiotyku? Na pewno nie zaszkodzi. Nam przy przeziębieniu kazali zwiększyć. Brawa za wyniki ![]() Vadi, nie dołuj się bo podając mm też jesteś najlepszą matka dla Giniego na świecie skoro się nie domaga to może nie być głodny po prostu? A mój ssie rączki nie tylko z głodu ale też zaraz po jedzeniu przy zabawie albo z nerwów na wieczór jak już jest zmęczony.Jon, to ksiądz sobie selekcję zrobił:/ U mnie prawie wszyscy podnoszą pod pachy Wojtka. Krew mnie zalewa. Wszyscy na mnie patrzą jak na wariatkę z racji zawodu i tylko "bo ty to już przesadzasz". Akurat Wojtek super głowę trzyma od początku ale to nie znaczy że nie można mu zrobić krzywdy zła pielęgnacja:/ dobrze że dziadki się nim od święta zajmują... A juz największą ochotę zabić teściowa chce za układanie małego na poduszkach. No inaczej nie odloza:/ zawsze na poduszkę mimo że im w kółko zwracam uwagę że to niedobre dla jego kręgosłupa, że się może poddusić, sturlac. Grochem w ścianę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4854 |
|
Zakorzenienie
|
Solidaryzuje się z tobą
|
|
|
|
#4855 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To moja mama tak obejmuje mu też główkę i go podnosi ale zastanawialak się czy to odpowiednie . Kto wam to doradził ? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4856 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4857 |
|
Zakorzenienie
|
Vadi
Współczuję problemow z kp, ale tak.jak.pisze Morelle... to nie koniec świata. Ile dasz radę tyle będziesz karmić. Tymuś to zdrowy facet a gabaryty szybko nadrobi... nie stresuj się dodatkowo ![]() Xzora Za was również I Morelle za wasz e leczenie... oby szybko.były jeszxze kepsze wieści. Też mi się czasami zdarza podnieść za paszki Hugensa :/ Hugo zasnął przed 20:00 chciałam go teraz przenieść do łóżeczka i .upa... obudził się, więc cycka. Zobaczymy ile pośpi teraz i czy da się odłożyć. Kurde nie wiem czy sobie wkrecam czy co? Ale jakoś mi charczy bardziej chyba hymmm... :/ Spokojnej nocy dziewczyny. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4858 |
|
Zakorzenienie
|
Mała, skręcasz sobie. Jak dostanie kataru to nie będziesz miała wątpliwości. Ja sobie wkrecalam 3 dni a dopiero jak faktycznie dostał to nie było wątpliwości
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4859 |
|
Zakorzenienie
|
Sama ci to samo chyba nawet pisałam hihiji
Dzięki ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4860 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zrobiłabyś fotkę tego trzymania w pionie? Cytat:
robisz co możesz dla.niego!Cytat:
grzecznie sie słuchająCytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:30.

Ciocia jej zrobila ten kapturek na szydelku ale nie chciala sie do niej usmiechnac
za szybki powrót do zdrówka
*
No i on smoka nie chce, nawet dzisiaj próbowałam ale niet. Z pieluszka tez próbowałam ale Niko zrobił płacz w stylu "idz mie z ta pielucha i weź mnie na ręce" 

)
my na dworku pod altanka się dotleniamy

.
generalnie z tym nie walczę, jak przyjdzie materac i Tz złoży łóżeczko bede próbować uczyć go samodzielnego zasypiania ale nic na sile
pewnie będą pytać czemu nie używamy jak przyjdzie czas, to wtedy im wytłumaczę. W ogóle od kiedy Mały się urodził to do nas ciągle przyjeżdżają i mi na nerwy więcej działają, wcześniej nie mogłam na nich narzekać

i teraz sie zastanawiam czy on przekarmił, czy ja regularnie daję za mało w imię forsowania na siłę kp :/ Pediatra przyznała, że faktycznie ostatnio mało przybierał (okres kiedy ograniczałam mm i sam Timi się specjalnie nie domagał, nie dojadał butelek ale wisiał na piersi praktycznie 24/7), teraz podaję codziennie ok. 300 mm ale właśnie się boję, czy może nie powinnam więcej, może ta szarpanina o kp jest bez sensu, oczywiście, że wolałabym go wykarmić piersią, wydawało mi się to oczywiste, wszędzie czytałam, że niewielki procent kobiet faktycznie ma za mało mleka, więc się czuję trochę jak nieudacznik z tym moim kulawym kp i małymi przyrostami Timiego, ponieważ wiem, że mleko matki jest 100x bardziej wartościowe od mm i jakoś tak dołek mnie z tego powodu dopada coraz głębszy, a liczyłam chociaż na 6 miesięcy kp, a mam świadomość, że im więcej będę podawała mm, tym mniej będę miała własnego mleka i koło się zaraz zamknie
) wiec siedzę z teściami, szwagrem i jego partnerka. Brat Tz zapatrzony w małego, juz widze jak teściowa bedzie znowu wałkowała temat chrzestnego.
grzecznie sie słuchają