|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1891 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Najgorsze ślubno-weselne pomysły, czyli czego unikać...
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;77587206]Co to znaczy "narzucać zasady" w kontekście wesela? Goście przychodzą na gotowe i siłą rzeczy dostają wesele zorganizowanie według zasad PM. Jeśli wg twoich zasad jakoś uchodzi puszczanie disco polo, którego nie lubisz, to fajnie. Tylko w tej dyskusji nie chodziło o to, że się czegoś nie lubi albo woli co innego, tylko o złamanie własnych zasad, od których już ci "ubywa", gdy je złamiesz.[/QUOTE]
|
|
|
|
|
#1892 |
|
zuy mod
|
[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;77585376]Wesele to nie to samo co ślub
![]() Jestem zdania, że wesele też jest dla gości i nie powinno się narzucać tylko swoich zasad. Chciałam, żeby dobrze się czuli, więc był ten słynny rosół i jakaś inna zupa do wyboru (jak na wszystkich weselach na których byłam i na każdym 95% osób wybiera to pierwsze i nie ważne czy druga jest grzybowa, flaki czy krem z warzywek). Nie słucham disco polo (jak i większości innych typów), ale zespół zagrał i kilka takich piosenek, a mi nie ubyło od tego[/QUOTE] Wszystko co przygotujesz na wesele jest narzuceniem swojej wizji gościom. Począwszy od terminu, lokalu, menu, muzyki - wybierasz to sama i zawsze może komuś nie pasowac. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1893 |
|
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;77587206]Co to znaczy "narzucać zasady" w kontekście wesela? Goście przychodzą na gotowe i siłą rzeczy dostają wesele zorganizowanie według zasad PM. Jeśli wg twoich zasad jakoś uchodzi puszczanie disco polo, którego nie lubisz, to fajnie. Tylko w tej dyskusji nie chodziło o to, że się czegoś nie lubi albo woli co innego, tylko o złamanie własnych zasad, od których już ci "ubywa", gdy je złamiesz.[/QUOTE]
Dokładnie. Przecież gdyby zaproszono nas np na żydowskie wesele, na którym nie podano by wieprzowiny, to chyba byśmy nie narzekali na jej brak. Nikt nie powie parze wyznającej judaizm, że "nic im się nie stanie, jak podadzą schabowego dla tych, którzy lubią". No właśnie się stanie, bo to byłoby niezgodne zupełnie z ich przekonaniami. Trzeba mieć szacunek do własnych zasad i zasad innych. I to nie jest narzucanie ideologii, bo nikt na wege weselu nie będzie robił projekcji filmu uświadamiającego, że przemysł mięsny jest zły. Po prostu podadzą gościom pyszne, zróżnicowane dania bezmięsne - ot, cała filozofia. Tak samo moja przykładowa żydowska para nie chce w ten sposób nawrócić gości na judaizm, ani ślub kościelny z Waszych wcześniejszych przykładów nie równa się nawracaniu nikogo na katolicyzm )Poza tym nie rozumiem hejtów na wegetariańskie wesela i tego zdania, że pary, które je organizują mają w nosie szacunek dla gościa. Te pary tyle samo czasu poświęcają na wybór lokalu i dobór menu co wszystkie inne, zapewniam Was. Co więcej, ponieważ kwestie żywieniowe są dla nich wyjątkowo istotne, to być może nawet więcej serca wkładają w organizację tej strony uroczystości. Mięsne czy bezmięsne, tak samo można trafić na kiepskie jedzenie, co na dobre, zróżnicowane i sycące A wegetariańska dieta to nie tylko listki i kiełki
Edytowane przez 911814027737b2fb37208075fbc353dc82d7d123_64640b1bca2a5 Czas edycji: 2017-09-30 o 17:59 |
|
|
|
|
#1894 |
|
Zakorzenienie
|
Tak a propos menu, to moim zdaniem wegetarianie czy weganie mają większą szansę dogodzić większości gości, niż np. ludzie, którzy mają na jedzenie weselne własną wizję i podają jedzenie zgodnie z nią.
Mam na myśli rzeczy typu wystawne wesele z owocami morza i kawiorem; jakaś wizażanka pisała kiedyś o weselu, gdzie były właściwie same ryby, i jako ciepłe dania i jako zimna płyta; słyszałam o weselu w stylu azjatyckim, gdzie panna młoda wystąpiła w kimonie, a do jedzenia były same surowe ryby ![]() No ja, jako osoba niejedząca ryb i owoców morza, to dopiero na takim weselu bym nie miała co jeść. |
|
|
|
|
#1895 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dokładnie tak - wegańskie i wegetariańskie menu są naprawdę bardzo zróżnicowane. Czasem jak ktoś zaprasza nas na obiad to po prostu nie wypada grymasić
|
|
|
|
|
|
#1896 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem mięsożerna, ale lubię też kuchnię w 100% wege. Szczerze mówiąc jak ktoś uważa, że obiadem bez mięsa nie jest w stanie się najeść to raczej nie jadł nigdy pożywnego wege obiadu. Są kotlety np. z ciecierzycy itp.ktore są bardziej "syte" niż schabowy.
|
|
|
|
|
#1897 |
|
Zakorzenienie
|
Ok, dodam coś zaslyszanego wczoraj, a mianowicie nadmierna oszczędność. Kuzyn TZ-ta był tydzień temu na weselu, gdzie chyba miało być 50 osób, a przyszło 100... sądząc po tym, jak podawane były dania. Mała miseczka zupy, galaretki zalane do połowy pucharka itd. Ale rodzice PM są z gatunku "oszczędnych", niestety. Kuzyn stwierdził, że na poprawinach chyba nie będzie co jeść.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1898 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
zaproszonych było 50 osób, a niektórzy wbili się na "krzywy ryj" czy było zaproszonych 100 a jedzenia jak dla 50? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1899 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Chyba chodziło w tym poście o efekt, tzn ze jedzenia było tak mało, ze wyglądało jakby sie spodziewali 50 gosci a nie stu
|
|
|
|
|
|
#1900 |
|
Raczkowanie
|
Oglądam właśnie Janachowską i zdecydowanie występ półnagich tancerek zaliczam do najgorszych pomysłów
|
|
|
|
|
#1901 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#1902 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1903 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1904 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1905 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1906 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1907 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=911814027737b2fb3720807 5fbc353dc82d7d123_64640b1 bca2a5;77606096]Chyba chodziło w tym poście o efekt, tzn ze jedzenia było tak mało, ze wyglądało jakby sie spodziewali 50 gosci a nie stu
[/QUOTE]Otóż to. Cytat:
Co do robienia wszystkiego pod gości... No właśnie tak to się kończy. Ja rozumiem szacunek dla gości itd. Ale to przecież Państwo Młodzi powinni być najszczęśliwsi w tym dniu. Poza tym nierzadko to jest okazja dla rodzin, aby każdy poznał Młodych, co właściwie lubią itd. A tutaj? Po co to? Na pokaz? Przecież wiadomo, że i tak nie wszystkim się dogodzi.
|
|
|
#1908 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tyle, że do twojej wypowiedzi dodałabym: [...] staram się szanować i doceniać ich wybory, jednocześnie nie prezentując sobą roszczeniowej postawy typu "jak to wesele z dziećmi/z disco polo/z flakami i devollailem/z rosołem i z oczepianami?!" bo teraz czytając te ślubne wątki bardzo często spotykam się, że to właśnie jest faux pas.
|
|
|
#1909 |
|
Konto usunięte
|
To i ja coś dodam
![]() - milion dekoracji - bogata ścianka za młodymi, na stole młodych zamiast jedzenia dekoracje, przed stołem lampiony, literki, kwiaty, świecie; stoły gości całe w kwiatach, świecach, serwetkach i bieżnikach, parapety w deklaracjach, przy wejściu, przed wejściem i za wejściem do sali lampiony i milion kwiatów; na sali wielkie napisy, ogród przy sali cały w kwiatach i lampionach; świadkowie i pan młody pod kolor przewodni; w kościele całe przejście zawalone tiulem, organzą, lampionami i świecami, ołtarz w kwiatach i świecach, na wejściu kwiaty i lampiony, przed ławkami i za ławkami oczywiście powtórka z rozrywki, do tego gołębie na wyjście z kościoła, etc. PMki chcą żeby było na bogato a wychodzi tandetnie i przesadnie.- 'erotyczne' zabawy - nie mam pojęcia kogo to śmieszy.. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#1910 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Widzę że to się zmienia stopniowo, ale do mody i przesytu to jeszcze parę lat minie. Niemniej tak, zgadzam się, że za 10 lat jutowe sznurki to będzie pewnie synonim obciachu ![]() Ostatnio znalazłam tu na Wizażu wątek o wiankach na ślub, sprzed jakichś 10 lat, gdzie pomysł na takie nakrycie głowy był wyśmiewany na zasadzie "wianki to są dla dziewczynek na komunie". A teraz robi się z nich ślubny hit.
|
||
|
|
|
|
#1911 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;77750031]Brałam ślub 1,5 roku temu dokładnie w takim rustykalnym stylu i to była jeszcze w ślubnej branży stosunkowa nowość, wciąż królowało bogate glamour. Dało się znaleźć rzeczy w tym klimacie, ale stosunek otoczenia był na zasadzie "o, robisz coś oryginalnego".
Widzę że to się zmienia stopniowo, ale do mody i przesytu to jeszcze parę lat minie. Niemniej tak, zgadzam się, że za 10 lat jutowe sznurki to będzie pewnie synonim obciachu ![]() Ostatnio znalazłam tu na Wizażu wątek o wiankach na ślub, sprzed jakichś 10 lat, gdzie pomysł na takie nakrycie głowy był wyśmiewany na zasadzie "wianki to są dla dziewczynek na komunie". A teraz robi się z nich ślubny hit. [/QUOTE]Dlatego należy patrzeć sie na to, co nam się podoba, bo wszytko po latach może być uznane za obciach. Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1912 |
|
Konto usunięte
|
Ja będę mieć opaskę z kocimi uszami, o xd
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1913 |
|
Zakorzenienie
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;77750031]Brałam ślub 1,5 roku temu dokładnie w takim rustykalnym stylu i to była jeszcze w ślubnej branży stosunkowa nowość, wciąż królowało bogate glamour. Dało się znaleźć rzeczy w tym klimacie, ale stosunek otoczenia był na zasadzie "o, robisz coś oryginalnego".
Widzę że to się zmienia stopniowo, ale do mody i przesytu to jeszcze parę lat minie. Niemniej tak, zgadzam się, że za 10 lat jutowe sznurki to będzie pewnie synonim obciachu ![]() Ostatnio znalazłam tu na Wizażu wątek o wiankach na ślub, sprzed jakichś 10 lat, gdzie pomysł na takie nakrycie głowy był wyśmiewany na zasadzie "wianki to są dla dziewczynek na komunie". A teraz robi się z nich ślubny hit. [/QUOTE]Coś w tym jest, bo moja siostra właśnie tak uważa. No, ale ona ślub brała 14 lat temu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1914 |
|
Zakorzenienie
|
To a propo rustykalnego stylu. Właśnie widziałam na fb filmik zajawkę ze ślubu piękna sala balowa z wielkimi kryształowymi żyrandolami niczym z bajki i na środku Panna Młoda która wyglada jak ... rusałka w delikatnej sukni i w wianku ...ależ to pasuje do siebie.
Pomieszanie z poplątaniem. Odradzam. |
|
|
|
|
#1915 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1916 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale generalnie u mnie ta moda na styl rustykalny to jest ciągle w kategorii nowości. Ciągle królują księżniczki i bezy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1917 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1918 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1919 | |
|
... choć nie Westwood
|
Cytat:
|
|
|
|
#1920 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:01.

)
A wegetariańska dieta to nie tylko listki i kiełki 

szczęśliwa Panna Młoda 

PMki chcą żeby było na bogato a wychodzi tandetnie i przesadnie.