|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1891 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy :) -część II
Cytat:
Więc póki co znów czytam wątek i stosuję sprawdzone wizażowe metody
|
|
#1892 |
|
Zakorzenienie
|
mam pytanko.... Czy powinnam stosować nafte kosmetyczną (mam taką z rycyną0 gdy mam wysuszone i zniszczone włosy???
pytam bo boje się że przy zmywaniu nafty 9kiedyś musiałam zmywać włosy i ze 3 razy szamponem) włosy jeszcze bardziej mi się wysuszą i staną się łamliwe?
|
#1893 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1894 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
)ja wcierałam u nasady mieszankę nafty kosm. z vit.+biostyminę+parę wyciągów roslinnych, natomiast w resztę włosów olejek kokosowy+rycyna+kilka kropel vit.A i E+jojoba i co tam mam jeszcze spróbuj w ten sposób wykorzystac naftę, bo jeżeli dasz ja na całą długośc włosów to najprawdopodobniej ci wysuszy |
|
|
|
|
#1895 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1896 |
|
Wtajemniczenie
|
a stosowala ktora cement do wlosow ?
ostatnio loreal wypuscil szampon z cementem
|
|
#1897 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Powierzchownie, czy nie - moje włosy są znów prawie idealne, a zastosowałam tego całego Pantene'a 2 razy Nie wiem.. może dlatego, ze są suche to te silikony osadzając sie na nich imitują normalną strukurę włosa.
|
|
#1898 |
|
Zakorzenienie
|
Virka-a mi sie znowu teskni za polskimi szamponami dostepnymi w aptece
Co do Aubrey-na razie jestem zadowolona najbardziej z odzywki ![]() Szampon sklabo sie pieni-musze go mieszac w butelce razem z woda przed myciem glowy. Ale musze powiedziec ze moje wlosy odzyly po tych specyfikach-sa mnie suche Wczoraj zakupilam sobie maske Neutrogeny(triple moisture mask-dalam sklad na analizie kosmetykow do wlosow).Miala bardzo dobre recenzje-wiec sie skusilam. Chyba stane sie wlosomaniaczka-ciagle mysle zo by tu jeszcze kupic-sprawdzam recenzje i sklady hihihi |
|
|
|
#1899 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny - napiszcie mi prosze.. z czym mieszacie nafte kosmetyczną?
tak jak nikaa ( mieszankę nafty kosm. z vit.+biostyminę+parę wyciągów roslinnych) czy moż ejakosż jajkiem, moze jeszcze inne dodatki..? no i jak często..? ja na razie użyłam raz, efekt był marny.. tak sam jak po Kallosie mlecznym ( jak słabo wypłukam to są tłuste, jak wypłukam dobrze to nie moge ich rozczesać.. )i jeszcze jedno pytanie: gdzie kupujecie olejek kokosowy? :rolle yes:
|
|
#1900 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1901 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ten Aubrey....No nie dziwię się, że włoski odżyły, po takim składzie ![]() Cytat:
W zielarskim (specjalny do włosów) lub w sklepie ze zdrową żywnością (spożywczy).
|
|
#1902 |
|
Rozeznanie
|
Narek i virka - dziękuję
![]() ![]()
|
|
#1903 |
|
Przyczajenie
|
a znacie jakieś fajne i szybkie do zrobienia przede wszystkim sprawdzone maseczki na wlosy? np do blond troche podsuszonych ( takie wlasnie mam) pozdrawiam.
|
|
|
|
#1904 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wizaż do Twojej dyspozycji
|
|
|
|
|
#1905 |
|
Rozeznanie
|
a ile sie placi za przesylke na mazidlach bo nigdzie nie moge sie tego doszukac?
|
|
|
|
#1906 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1907 |
|
Zakorzenienie
|
Swego czasu mieli, ale nie wiem, jak jest teraz
Pamiętam, że miałam kupować proteiny i właśnie olej kokosowy, bo na Mazidłach jakaś mała pojemność była.
|
#1908 |
|
BAN stały
|
Maaaaamo juz nie wiem co mam robic jakis miesiac temu bylam u fryzjera a koncówki znowu porozdwajane juz nie wiem co mam z nimi zrobic....serum babuni stosuje oleje nawilzacze itp i wielkie gu....
|
|
|
|
#1909 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1910 |
|
Zakorzenienie
|
Mirelko, bardzo możliwe
Pewnie Thanatos niedługo uzupełni zapasy
|
#1911 |
|
Zakorzenienie
|
Drogie Czytelniczki. Nie wiem, czy tu mój krótki wpis Wam pomoże, ale przedstawię moją historię ze zdrowymi włosami, która zaczęła się od powiedzenia "Żegnam" suszarce, prostownicy, lokówce.
Tak, więc moja przygoda z walką o piękne włosy rozpoczęła się jakieś pół roku temu, kiedy to stwierdziłam, że chcę mieć ładne, długie włosy. Udało mi się. Zapewne jesteście ciekawe jak doszło do tego, że jestem duma z moich długich, zdrowych, lśniących włosów? Muszę zacząć od tego, żeby uświadomić niektórym z Was, że nie każda kobieta może mieć ładne włosy, choćby nie wiem co zrobiła... Niektórym nie pomogą najdroższe kosmetyki i zabiegi w salonach fryzjerskich. Wiele kobiet narzeka na kondycję włosów, a to może być spowodowane nieodpowiednim odżywianiem. Wiele kobiet nie wie, że włosy należy również odżywiać od wewnątrz. Potrzebują siarki, a w ten pierwiastek bogate są: cebula, czosnek, papryka itp. Poczytajcie o tym w Internecie, bo wiele takich artykułów tam się znajduje. Pierwszą rzeczą, jaką powinnyście zrobić, podobnie jak ja, odstawić zabiegi typu: suszenie( chyba, że macie suszarkę z zimnym powietrzem, taką zakupiłam i jest świetna!), prostowanie, używanie lokówki. Następnie musicie dobrać odpowiedni szampon do swoich włosów. Nie możecie być nastawione, na to, że drogi, reklamowany szampon będzie odpowiedni dla Was. Zawsze na 10 osób znajdzie się jedna, dla której dany szampon nie będzie odpowiedni, więc musicie poszukać. Jeśli już znajdziecie ten odpowiedni, najlepiej kupić do tego odżywkę oraz maskę. Nie możecie cały czas używać tego samego szamponu. Musicie zmieniać... skończy się jeden, kupujecie z innej firmy. Należy tak robić, bo w końcu ten, którego używacie przez długi czas, przestaje działać. Nie należy używać jednocześnie produktów z innych firm. Musicie zapoznać się z zasadami mycia włosów, do których należą miedzy innymi: - nie należy drapać paznokciami skóry włosów - nie należy myć głowy w gorącej wodzie - należy stosować odrobinę szamponu i zawsze rozcieńczyć na dłoni, dopiero potem nałożyć na głowę - szampon, odżywkę, maskę zawsze należy bardzo dokładnie spłukać - ostania faza mycia włosów powinna kończyć się zimnym strumieniem wody, ale nie całej głowy, tylko (w przypadku długich) tak końcówki (zimna woda zamyka łuskę włosa i nadaje im blask) - po umyciu głowy nie można ich szarpać szczotką, ani grzebieniem, ani wycierać o ręcznik gwałtownymi ruchami. Należy pozwolić by woda wsiąkła w ręcznik. - do rozczesywania mokrych włosów najlepiej użyć grzebienia z szeroko rozstawionymi ząbkami Starajcie się unikać lakierów do włosów, żeli, gum, pianek itp. Dodatkowo regularnie stosuję Capivit na zdrowe włosy, regularnie podcinam końcówki, chronię włosy przed nadmiernym słońcem. Bardzo dobry na włosy jest len. Można go dostać w aptece. Jest to len, ale nie mielony, tylko w ziarnach. Aby sporządzić miksturę należy len zagotować z wodą, aż do momentu wydostania się z ziaren piany. Kolejna czynność to dodanie do tego zimnej wody, umycie głowy, a potem nałożenie (wylanie) na głowę lnu. Wystarczy przytrzymać przez kilka minut, spłukać. Można przed tym pozbyć się ziaren za pomocą sitka, ale mi one nie przeszkadzały, bo nie zostają we włosach. Włosy po tej kuracji są bardzo błyszczące. Produkty, które polecam (używałam) Seria Garnier Fructis Odbudowa&Blask: szampon+maska+odżywka bez spłukiwania Pantene Pro-V Intensywna Regeneracja/ Gęste i Mocne: szampon, odżywka, maska Gliss Kur płynny jedwab: szampon Gliss Kur intensywna ochrona: maska ( używam aktualnie z w/w szamponem) Jedwab BioSilk- wspaniały, tylko drogi (14 ml ok. 10 zł) , ale jest BARDZO wydajny Teraz mam zamiar kupić sobie Gliss Kur z olejkami pielęgnacyjnymi lub Elseve z cementem. Pamiętajcie również o tym, że niekorzystnie na kondycje wpływają trunki: alkohol, papierosy. Starajcie się unikać splątywania włosów, często je szczotkujcie. Wracając do Capivit: bardzo poprawił kondycję mych włosów, są o wiele grubsze i co najważniejsze- szybciej rosną!!! Jeśli są jakieś pytania, chętnie pomogę. Mam dość duże doświadczenie w zakresie pielęgnacji włosów. Nie zdołałam przedstawić wszystkiego, co wiem na temat pielęgnacji włosów, dlatego proszę pytać, a ja postaram się rozwikłać Wasze wątpliwości. chudzia62@o2.pl Proszę pisać. |
|
|
|
#1912 |
|
Zakorzenienie
|
Oana, zapraszam do lektury wątku o silikonach w kosmetykach do włosów jeśli piszesz o zdrowych włosach. W pół roku uzdrowiłaś zniszczone włosy? Raz zniszczony włos jest zniszczony na zawsze. Mechanicznie, farbowaniem, suszeniem. Silikony dają tylko złudzenie zdrowego włosa.
|
#1913 |
|
Zadomowienie
|
Oana jesteśmy juz o wile bardziej zaawansowane w temacie włosa i jego pielęgnacji.
Ostatnio wypróbowałam karitke solo i całkiem fajnie nabłyszczyła włosy i nie jest tak strasznie tłusta jak np nafta. |
|
|
|
#1914 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja mieszam dokładnie i wcieram w skóre głowy(tak raz w tygodniu): odrobine nafty sok z pokrzywy sok z brzozy (phytopharmu z apteki) amupłke biostyminy olejki tyminakowy+cedrowy+rozmar ynowy+lawendowy odżywkę Jantar odrobinę czasami oleju kokosowegp czasami jojoba w resztę włosów inną miksturę oczywiscie szybciej mi się przetłuszczają, myję 2xszamponem no ale myślę, ze coś za coś ![]() p.s. właśnie gotuję siemie lniane, ciekawe czy rzeczywiscie będą bardziej błyszczące
|
|
|
|
|
#1915 |
|
Raczkowanie
|
Oana, też muszę przyznać, że "Ameryki nie odkryłaś". To są kwestie, które nawet nie przewijają się na forum, bo są OCZYWISTE.
Proponujesz prawie same kosmetyki z silikonami (jak zreszta zauważyła Ines-ka), które tak na prawdę "reperują" włos na chwilę, a niewiele mają wspólnego z dogłębną regeneracją. Wymieniony przez Ciebie jedwab zaiwera alkohol denat., okropny przesuszacz, szkodliwy dla włosów. Kolejną rzeczą są kwestie szamponu - przeptraszam, ale to bzdura, żetrzeba wymieniać po każdym opakowaniu. Używam jednego od wielu miesiecy, ciągle działa tak samo (jeśli nie lepiej!). Jeszcze mi powiedz - dlaczego niby nie należy używać produktów różnych firm? Zawsze tak robię i mam zdrowe, gęste i długie włosy. Częste szczotkowanie, o którym piszesz sprawdza sie tylko pod warunkiem używabnia szczotek z naturalnego włosia. W innym przypadku łamie włosa i uszkadza jego strukturę. Co do tego, że nie każda kobieta może mieć ładne włosy, absolutnie się nie zgadzam,. Jest tu wiele dziewczyn, które w to nie wierzyły, a teraz mają włosy zdrowe, gęstsze, lśniące. Zabiegi fryzjerskie to na prawdę nie jedynie rozwiązanie. Szczerze, to niezbyt udowodniłaś, że masz dużą wiedzę w zakresie pielęgnacji... jest tu masa dziewczyn z wiedzą wieeeelokrotnie większą, a które nie chwalą się nią w ten (mało skuteczny) sposób. |
|
|
|
#1916 |
|
BAN stały
|
ja mam do was takie pytanie jak sadzicie czy przeterminowana odzywka moze zniszczyc wlosy czy tylko poprostu osłabione jest jej działanie jak minał termin waznosci???
|
|
|
|
#1917 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja obstawiałabym, że może zniszczyć...może tam jakies związki chemiczne zachodzą tak mi się osobiście wydaje.Wczoraj kupiłam sobie w Auchanie maske Gloria, polecaną przez Was.Szukałam Kallosa, ale nie mogłam znaleźć. W związku z tym mam pytanko do tyh dziewczyn, które ją stosują; jak często ją używacie?po każdym myciu, czy wystarczy np. raz w tygodniu?
|
|
|
|
|
#1918 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1919 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
5.99
|
|
|
|
|
#1920 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:43.

Więc póki co znów czytam wątek i stosuję sprawdzone wizażowe metody

tak jak nikaa ( mieszankę nafty kosm. z vit.+biostyminę+parę wyciągów roslinnych) czy moż ejakosż jajkiem, moze jeszcze inne dodatki..?
:rolle yes: