Walka o zdrowe i piękne włosy :) -część II - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-05, 12:14   #1891
Choomik
Zadomowienie

GG do Choomik
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy :) -część II

Cytat:
Napisane przez noseknosek Pokaż wiadomość

Jestem też w trakcie poszukiwania dobrej odżywki, którą można używać po każdym myciu
Odżywki z Restoratives są fajne, bo rozplątują i wygłądzają włosy po myciu i nie trzeba się szarpać. Poza tym efekt regeneracji jest widoczny po dłuższym stosowaniu w przeciwieństwie do wielu innych odżywek drogeryjnych. Używałam takiej z gliss kura przez 2 tygodnie, bo Restoratives nie było w moim Rossmanie i zwyczajnie zepsuła mi włosy Więc póki co znów czytam wątek i stosuję sprawdzone wizażowe metody
And show you that you can

There're no boundaries...
Choomik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-05, 13:35   #1892
Sweet_Jelly
Zakorzenienie

mam pytanko.... Czy powinnam stosować nafte kosmetyczną (mam taką z rycyną0 gdy mam wysuszone i zniszczone włosy???

pytam bo boje się że przy zmywaniu nafty 9kiedyś musiałam zmywać włosy i ze 3 razy szamponem) włosy jeszcze bardziej mi się wysuszą i staną się łamliwe?

Sweet_Jelly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-05, 13:45   #1893
noell88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Sweet_Jelly Pokaż wiadomość
mam pytanko.... Czy powinnam stosować nafte kosmetyczną (mam taką z rycyną0 gdy mam wysuszone i zniszczone włosy???

pytam bo boje się że przy zmywaniu nafty 9kiedyś musiałam zmywać włosy i ze 3 razy szamponem) włosy jeszcze bardziej mi się wysuszą i staną się łamliwe?
nie wiem jak u innych wizazanek, ale ja wlasnie tak mialam, z olejkiem rycynowym tez, ze nie moglam zmyc i musialam myc ok 3 razy. u mnie bardziej w dupe dostawala skora glowy i i koncowki.
noell88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-06, 08:48   #1894
nikaa2
Wtajemniczenie

Cytat:

nafta powinna zwiększac ukrwienie cebulek włosowych, dzięki czemu nie wypadają włosy i mogą wyrosnąc nowe szybciej (coś tam o połysku czytałam, ale wątpię w ta właściwośc )

ja wcierałam u nasady mieszankę nafty kosm. z vit.+biostyminę+parę wyciągów roslinnych, natomiast w resztę włosów olejek kokosowy+rycyna+kilka kropel vit.A i E+jojoba i co tam mam jeszcze

spróbuj w ten sposób wykorzystac naftę, bo jeżeli dasz ja na całą długośc włosów to najprawdopodobniej ci wysuszy
nikaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-06, 19:11   #1895
karla_92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Idril Pokaż wiadomość
Kiedyś jeszcze bardzo wypadały, ale od czasu jak piję pokrzywkę (juz kilka miesięcy chyba) to mam wrazenie, ze jest ich więcej i juz tak nie uciekają
Pamiętasz, że co 3 miesiace (przy 1kubku dziennie) trzeba robic miesieczne przerwy?

Cytat:
Napisane przez noseknosek Pokaż wiadomość
ja też po dłuższej przerwie wracam do wątku aż mi się ciepło na sercu zrobiło że tak ładnie się rozwinął -> założyłam pierwszą część!

Moja kuracja:

- tabletki Vitapil - 1 na wieczór
- tonik Dermedic Capilarte (przeciw wypadaniu)
- maski: zamiennie L'oreal Age Densiforce i Wax L'Biotica
- szampon Ziaja Plantica Mięta/Proteiny Ryżowe

Jestem też w trakcie poszukiwania dobrej odżywki, którą można używać po każdym myciu

Doradźcie co zmienić, co dodać. Doczytuję kolejne strony wątku, ale to trochę trwa, więc wybaczcie jakbym powiedziała coś głupiego
Ja polecam Kallosa mlecznego Super nawilża i włosy robią sie po nim takie jakby zdrowsze

Cytat:

Ja bym nie używała, no chyba ze ostatecznie na skore tak jak radzi Nikaa, ale jak przy skórze też masz suche to nie ryzykuj Nafta moze porządnie wysuszyć.
karla_92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-07, 19:34   #1896
imago84
Wtajemniczenie

a stosowala ktora cement do wlosow ?

ostatnio loreal wypuscil szampon z cementem
Stary 2008-06-07, 21:32   #1897
Choomik
Zadomowienie

GG do Choomik

Cytat:
Napisane przez imago84 Pokaż wiadomość
a stosowala ktora cement do wlosow ?

ostatnio loreal wypuscil szampon z cementem
No ale to jest niby ulepszony Elseve do łamiących sie włosów i jego moc polega głównie na silikonach. Tutaj często pisze się, ze silikony są złe, bo obciążają włosy i działają tylko powierzchownie.

Powierzchownie, czy nie - moje włosy są znów prawie idealne, a zastosowałam tego całego Pantene'a 2 razy Nie wiem.. może dlatego, ze są suche to te silikony osadzając sie na nich imitują normalną strukurę włosa.
And show you that you can

There're no boundaries...
Choomik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-08, 20:30   #1898
CzarnyElf
Zakorzenienie

Virka-a mi sie znowu teskni za polskimi szamponami dostepnymi w aptece

Co do Aubrey-na razie jestem zadowolona najbardziej z odzywki
Szampon sklabo sie pieni-musze go mieszac w butelce razem z woda przed myciem glowy.
Ale musze powiedziec ze moje wlosy odzyly po tych specyfikach-sa mnie suche

Wczoraj zakupilam sobie maske Neutrogeny(triple moisture mask-dalam sklad na analizie kosmetykow do wlosow).Miala bardzo dobre recenzje-wiec sie skusilam.
Chyba stane sie wlosomaniaczka-ciagle mysle zo by tu jeszcze kupic-sprawdzam recenzje i sklady hihihi
CzarnyElf jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-08, 20:59   #1899
kocimietka
Rozeznanie

GG do kocimietka

dziewczyny - napiszcie mi prosze.. z czym mieszacie nafte kosmetyczną? tak jak nikaa ( mieszankę nafty kosm. z vit.+biostyminę+parę wyciągów roslinnych) czy moż ejakosż jajkiem, moze jeszcze inne dodatki..? no i jak często..? ja na razie użyłam raz, efekt był marny.. tak sam jak po Kallosie mlecznym ( jak słabo wypłukam to są tłuste, jak wypłukam dobrze to nie moge ich rozczesać.. )

i jeszcze jedno pytanie: gdzie kupujecie olejek kokosowy?:rolle yes:

hiszpański A2->B1
Tomorrowland lub UltraMusic Festival
dobyć tytuł specjalisty ds. zakupów
kocimietka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-08, 21:37   #1900
Narek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kocimietka Pokaż wiadomość
Sklepy zielarskie, www.mazidla.com , www.thanatos.com.pl , www.allegro.pl

TF, CE, obwodówka- zrobione
Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Narek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-08, 22:45   #1901
virka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzarnyElf Pokaż wiadomość
Virka-a mi sie znowu teskni za polskimi szamponami dostepnymi w aptece

Co do Aubrey-na razie jestem zadowolona najbardziej z odzywki
Szampon sklabo sie pieni-musze go mieszac w butelce razem z woda przed myciem glowy.
Ale musze powiedziec ze moje wlosy odzyly po tych specyfikach-sa mnie suche
To ja Ci mogę wysłać szampon z polskiej apteki
A ten Aubrey....No nie dziwię się, że włoski odżyły, po takim składzie

Cytat:
Napisane przez CzarnyElf Pokaż wiadomość
Wczoraj zakupilam sobie maske Neutrogeny(triple moisture mask-dalam sklad na analizie kosmetykow do wlosow).Miala bardzo dobre recenzje-wiec sie skusilam.
Chyba stane sie wlosomaniaczka-ciagle mysle zo by tu jeszcze kupic-sprawdzam recenzje i sklady hihihi
Witaj w klubie

Cytat:
W zielarskim (specjalny do włosów) lub w sklepie ze zdrową żywnością (spożywczy).

virka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-08, 23:54   #1902
kocimietka
Rozeznanie

GG do kocimietka

Narek i virka - dziękuję

hiszpański A2->B1
Tomorrowland lub UltraMusic Festival
dobyć tytuł specjalisty ds. zakupów
kocimietka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-09, 00:19   #1903
warianna
Przyczajenie

a znacie jakieś fajne i szybkie do zrobienia przede wszystkim sprawdzone maseczki na wlosy? np do blond troche podsuszonych ( takie wlasnie mam) pozdrawiam.
warianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-09, 07:11   #1904
domi7ks
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez warianna Pokaż wiadomość
a znacie jakieś fajne i szybkie do zrobienia przede wszystkim sprawdzone maseczki na wlosy? np do blond troche podsuszonych ( takie wlasnie mam) pozdrawiam.

Wizaż do Twojej dyspozycji Wystarczy tylko "przelecieć"parę wątków a napewno znajdziesz coś na swoją kieszeń, a menu a maseczkach uzależnisz od zawartości lodówki i szafek

domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-09, 15:30   #1905
wiolka1115
Rozeznanie

a ile sie placi za przesylke na mazidlach bo nigdzie nie moge sie tego doszukac?
wiolka1115 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-09, 16:01   #1906
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Narek Pokaż wiadomość
to u thantosa mają kokosa???
Cytat:
a ile sie placi za przesylke na mazidlach bo nigdzie nie moge sie tego doszukac?
http://www.mazidla.com/index.php?opt...d=53&Itemid=47
Mirelkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-09, 16:08   #1907
Narek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mirelkaaa Pokaż wiadomość
to u thantosa mają kokosa???
Swego czasu mieli, ale nie wiem, jak jest teraz Pamiętam, że miałam kupować proteiny i właśnie olej kokosowy, bo na Mazidłach jakaś mała pojemność była.

Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Stary 2008-06-09, 18:04   #1908
Koko19
BAN stały

Maaaaamo juz nie wiem co mam robic jakis miesiac temu bylam u fryzjera a koncówki znowu porozdwajane juz nie wiem co mam z nimi zrobic....serum babuni stosuje oleje nawilzacze itp i wielkie gu....
Koko19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-09, 18:17   #1909
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Narek Pokaż wiadomość
Swego czasu mieli, ale nie wiem, jak jest teraz Pamiętam, że miałam kupować proteiny i właśnie olej kokosowy, bo na Mazidłach jakaś mała pojemność była.
bo ja własnie nie widze tam tgeo kokosa
Stary 2008-06-09, 18:21   #1910
Narek
Zakorzenienie

Mirelko, bardzo możliwe Pewnie Thanatos niedługo uzupełni zapasy

Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Stary 2008-06-09, 18:50   #1911
Oana
Zakorzenienie

Drogie Czytelniczki. Nie wiem, czy tu mój krótki wpis Wam pomoże, ale przedstawię moją historię ze zdrowymi włosami, która zaczęła się od powiedzenia "Żegnam" suszarce, prostownicy, lokówce.
Tak, więc moja przygoda z walką o piękne włosy rozpoczęła się jakieś pół roku temu, kiedy to stwierdziłam, że chcę mieć ładne, długie włosy. Udało mi się. Zapewne jesteście ciekawe jak doszło do tego, że jestem duma z moich długich, zdrowych, lśniących włosów?
Muszę zacząć od tego, żeby uświadomić niektórym z Was, że nie każda kobieta może mieć ładne włosy, choćby nie wiem co zrobiła... Niektórym nie pomogą najdroższe kosmetyki i zabiegi w salonach fryzjerskich. Wiele kobiet narzeka na kondycję włosów, a to może być spowodowane nieodpowiednim odżywianiem. Wiele kobiet nie wie, że włosy należy również odżywiać od wewnątrz. Potrzebują siarki, a w ten pierwiastek bogate są: cebula, czosnek, papryka itp. Poczytajcie o tym w Internecie, bo wiele takich artykułów tam się znajduje.
Pierwszą rzeczą, jaką powinnyście zrobić, podobnie jak ja, odstawić zabiegi typu: suszenie( chyba, że macie suszarkę z zimnym powietrzem, taką zakupiłam i jest świetna!), prostowanie, używanie lokówki.
Następnie musicie dobrać odpowiedni szampon do swoich włosów. Nie możecie być nastawione, na to, że drogi, reklamowany szampon będzie odpowiedni dla Was. Zawsze na 10 osób znajdzie się jedna, dla której dany szampon nie będzie odpowiedni, więc musicie poszukać. Jeśli już znajdziecie ten odpowiedni, najlepiej kupić do tego odżywkę oraz maskę. Nie możecie cały czas używać tego samego szamponu. Musicie zmieniać... skończy się jeden, kupujecie z innej firmy. Należy tak robić, bo w końcu ten, którego używacie przez długi czas, przestaje działać. Nie należy używać jednocześnie produktów z innych firm.
Musicie zapoznać się z zasadami mycia włosów, do których należą miedzy innymi:
- nie należy drapać paznokciami skóry włosów
- nie należy myć głowy w gorącej wodzie
- należy stosować odrobinę szamponu i zawsze rozcieńczyć na dłoni, dopiero potem nałożyć na głowę
- szampon, odżywkę, maskę zawsze należy bardzo dokładnie spłukać
- ostania faza mycia włosów powinna kończyć się zimnym strumieniem wody, ale nie całej głowy, tylko (w przypadku długich) tak końcówki (zimna woda zamyka łuskę włosa i nadaje im blask)
- po umyciu głowy nie można ich szarpać szczotką, ani grzebieniem, ani wycierać o ręcznik gwałtownymi ruchami. Należy pozwolić by woda wsiąkła w ręcznik.
- do rozczesywania mokrych włosów najlepiej użyć grzebienia z szeroko rozstawionymi ząbkami
Starajcie się unikać lakierów do włosów, żeli, gum, pianek itp.
Dodatkowo regularnie stosuję Capivit na zdrowe włosy, regularnie podcinam końcówki, chronię włosy przed nadmiernym słońcem. Bardzo dobry na włosy jest len. Można go dostać w aptece. Jest to len, ale nie mielony, tylko w ziarnach. Aby sporządzić miksturę należy len zagotować z wodą, aż do momentu wydostania się z ziaren piany. Kolejna czynność to dodanie do tego zimnej wody, umycie głowy, a potem nałożenie (wylanie) na głowę lnu. Wystarczy przytrzymać przez kilka minut, spłukać. Można przed tym pozbyć się ziaren za pomocą sitka, ale mi one nie przeszkadzały, bo nie zostają we włosach. Włosy po tej kuracji są bardzo błyszczące.
Produkty, które polecam (używałam)
Seria Garnier Fructis Odbudowa&Blask: szampon+maska+odżywka bez spłukiwania
Pantene Pro-V Intensywna Regeneracja/ Gęste i Mocne: szampon, odżywka, maska
Gliss Kur płynny jedwab: szampon
Gliss Kur intensywna ochrona: maska ( używam aktualnie z w/w szamponem)
Jedwab BioSilk- wspaniały, tylko drogi (14 ml ok. 10 zł) , ale jest BARDZO wydajny
Teraz mam zamiar kupić sobie Gliss Kur z olejkami pielęgnacyjnymi lub Elseve z cementem.
Pamiętajcie również o tym, że niekorzystnie na kondycje wpływają trunki: alkohol, papierosy.
Starajcie się unikać splątywania włosów, często je szczotkujcie.
Wracając do Capivit: bardzo poprawił kondycję mych włosów, są o wiele grubsze i co najważniejsze- szybciej rosną!!!

Jeśli są jakieś pytania, chętnie pomogę. Mam dość duże doświadczenie w zakresie pielęgnacji włosów. Nie zdołałam przedstawić wszystkiego, co wiem na temat pielęgnacji włosów, dlatego proszę pytać, a ja postaram się rozwikłać Wasze wątpliwości.
chudzia62@o2.pl Proszę pisać.
Oana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-09, 19:03   #1912
Ines-ka
Zakorzenienie

Oana, zapraszam do lektury wątku o silikonach w kosmetykach do włosów jeśli piszesz o zdrowych włosach. W pół roku uzdrowiłaś zniszczone włosy? Raz zniszczony włos jest zniszczony na zawsze. Mechanicznie, farbowaniem, suszeniem. Silikony dają tylko złudzenie zdrowego włosa.
Ines-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-09, 21:11   #1913
iziaczek
Zadomowienie

Oana jesteśmy juz o wile bardziej zaawansowane w temacie włosa i jego pielęgnacji.

Ostatnio wypróbowałam karitke solo i całkiem fajnie nabłyszczyła włosy i nie jest tak strasznie tłusta jak np nafta.
iziaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-09, 21:15   #1914
nikaa2
Wtajemniczenie

Cytat:
dziewczyny - napiszcie mi prosze.. z czym mieszacie nafte kosmetyczną? tak jak nikaa ( mieszankę nafty kosm. z vit.+biostyminę+parę wyciągów roslinnych) czy moż ejakosż jajkiem, moze jeszcze inne dodatki..? no i jak często..? ja na razie użyłam raz, efekt był marny.. tak sam jak po Kallosie mlecznym ( jak słabo wypłukam to są tłuste, jak wypłukam dobrze to nie moge ich rozczesać.. )

ja kupije na mazidłach właśnie

ja mieszam dokładnie i wcieram w skóre głowy(tak raz w tygodniu):
odrobine nafty
sok z pokrzywy
sok z brzozy (phytopharmu z apteki)
amupłke biostyminy
olejki tyminakowy+cedrowy+rozmar ynowy+lawendowy
odżywkę Jantar
odrobinę czasami oleju kokosowegp
czasami jojoba

w resztę włosów inną miksturę

oczywiscie szybciej mi się przetłuszczają, myję 2xszamponem
no ale myślę, ze coś za coś

p.s. właśnie gotuję siemie lniane, ciekawe czy rzeczywiscie będą bardziej błyszczące
nikaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-10, 00:20   #1915
rudeee
Raczkowanie

Oana, też muszę przyznać, że "Ameryki nie odkryłaś". To są kwestie, które nawet nie przewijają się na forum, bo są OCZYWISTE.

Proponujesz prawie same kosmetyki z silikonami (jak zreszta zauważyła Ines-ka), które tak na prawdę "reperują" włos na chwilę, a niewiele mają wspólnego z dogłębną regeneracją. Wymieniony przez Ciebie jedwab zaiwera alkohol denat., okropny przesuszacz, szkodliwy dla włosów.

Kolejną rzeczą są kwestie szamponu - przeptraszam, ale to bzdura, żetrzeba wymieniać po każdym opakowaniu. Używam jednego od wielu miesiecy, ciągle działa tak samo (jeśli nie lepiej!). Jeszcze mi powiedz - dlaczego niby nie należy używać produktów różnych firm? Zawsze tak robię i mam zdrowe, gęste i długie włosy.

Częste szczotkowanie, o którym piszesz sprawdza sie tylko pod warunkiem używabnia szczotek z naturalnego włosia. W innym przypadku łamie włosa i uszkadza jego strukturę.

Co do tego, że nie każda kobieta może mieć ładne włosy, absolutnie się nie zgadzam,. Jest tu wiele dziewczyn, które w to nie wierzyły, a teraz mają włosy zdrowe, gęstsze, lśniące. Zabiegi fryzjerskie to na prawdę nie jedynie rozwiązanie.

Szczerze, to niezbyt udowodniłaś, że masz dużą wiedzę w zakresie pielęgnacji... jest tu masa dziewczyn z wiedzą wieeeelokrotnie większą, a które nie chwalą się nią w ten (mało skuteczny) sposób.
rudeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-10, 09:03   #1916
Koko19
BAN stały

ja mam do was takie pytanie jak sadzicie czy przeterminowana odzywka moze zniszczyc wlosy czy tylko poprostu osłabione jest jej działanie jak minał termin waznosci???
Koko19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-10, 10:01   #1917
domi7ks
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Koko19 Pokaż wiadomość
ja mam do was takie pytanie jak sadzicie czy przeterminowana odzywka moze zniszczyc wlosy czy tylko poprostu osłabione jest jej działanie jak minał termin waznosci???

Ja obstawiałabym, że może zniszczyć...może tam jakies związki chemiczne zachodzą tak mi się osobiście wydaje.

Wczoraj kupiłam sobie w Auchanie maske Gloria, polecaną przez Was.Szukałam Kallosa, ale nie mogłam znaleźć. W związku z tym mam pytanko do tyh dziewczyn, które ją stosują; jak często ją używacie?po każdym myciu, czy wystarczy np. raz w tygodniu?

Stary 2008-06-10, 10:45   #1918
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez domi7ks Pokaż wiadomość
Ja obstawiałabym, że może zniszczyć...może tam jakies związki chemiczne zachodzą tak mi się osobiście wydaje.

Wczoraj kupiłam sobie w Auchanie maske Gloria, polecaną przez Was.Szukałam Kallosa, ale nie mogłam znaleźć. W związku z tym mam pytanko do tyh dziewczyn, które ją stosują; jak często ją używacie?po każdym myciu, czy wystarczy np. raz w tygodniu?
ile płaciłas za tą glorię? ja własnie dzis wybieram sie do auchanu i sobie kupie
Stary 2008-06-10, 10:48   #1919
domi7ks
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mirelkaaa Pokaż wiadomość
ile płaciłas za tą glorię? ja własnie dzis wybieram sie do auchanu i sobie kupie

5.99

Stary 2008-06-10, 15:52   #1920
Mirelkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez domi7ks Pokaż wiadomość
5.99
to tania
moze nawet z 2 kupie
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości