Mamusie marcowe 2018 cz. 4 - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-11-03, 11:21   #3271
pretty_girl19892
Zakorzenienie

GG do pretty_girl19892
Dot.: Mamusie marcowe 2018 cz. 4

Cytat:
Napisane przez Ilsa Lund Pokaż wiadomość
Robią też bo widziałam na jakimś vlogu Ale możliwe że mają tylko 50g i badanie po godzinie jak w Niemczech a tu jest 75 i 3 kłucia Kolejną wizytę u doktora mam w 25+0 i będę robić jakoś kilka dni przed
Nie zawsze w Polsce każą wykonać 3 wklucia, czasem gin zleca tylko na czczo i po 2 godz

Hej
Trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ----------

Cytat:
Napisane przez asiula1306 Pokaż wiadomość
My raczej nie- nawet o tym nie myśleliśmy. Mój mąż ma drugie imię a ja nie i żyję

Wiecie nad czym ostatnio się zaczęłam zastanawiać? Co zrobię z dzieckiem jak skończy się urlop macierzyński. Przecież nie oddam takiego maleństwa do żłobka czy opiekunce a nie wiem czy finansowo podołamy żebym nie musiała pracować. Myślałyście już o tym? Babcie u nas nie wchodzą w grę bo jedna i druga jest bardzo aktywna zawodowo i z pracy nie zrezygnują
Ja cały czas o tym myślę, ale zobaczę jak będziemy stać finansowo, może wykorzystam trochę wychowawczego darmowego lub zdecydujemy się na drugie dziecko od razu bo do żłobka takiego maluszka wolałabym nie oddawać

PM 2017
pretty_girl19892 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-03, 11:21   #3272
Koma1002
Zadomowienie

Właśnie, coś się motylek dawno nie odzywała. Mocne kciuki za Wasze dzisiejsze wizyty ⚘

Koma1002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-03, 11:35   #3273
asiula1306
Zakorzenienie

Zrobilam właśnie serię ćwiczeń dla kobiet w ciąży i trochę jogi (tzn to jest joga ale w moim wykonaniu wygląda to nieco pokracznie) i jestem zdziwiona ze nie umarlam to moje pierwsze ćwiczenia od początku ciąży i myślałam że po dwóch figurach będę miała dosyć a tu skończyłam i nadal mam siłę

asiula1306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-03, 11:46   #3274
lelowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bloody_marry Pokaż wiadomość
Dzień dobry , czy są dziś jakieś wizyty? Jeśli tak to oczywiście !!

Dostałam wczoraj skierowanie na to całe obciążenie glukozą :/ lekarz się spieszył i już nie chciałam mu marudzić ale czytałam że w stanach już od lat nie robi się tego badania bo stwierdzili że bez sensu. Że organizm w normalnych warunkach nie ma opcji na aż taką dawkę glukozy i że to jest duże obciążenie dla trzustki. No ale już chyba zrobię to, spróbuję.

W którym tygodniu robiliście badanie? Z tego wszystkiego to nie dopytalam :/

Ja tez dostalam na teraz, zrobie w poniedzialek albo wtorek zeby na piatrk miec na wizyte, bedzie 22+4

---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Mecassie Pokaż wiadomość
Asiula udanej wycieczki! Od jutra ma być już ładniejsza pogoda

U nas juz dzis pieknie, wlasnie wrocilismy z 1,5 h spacerku

---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

Cytat:
Napisane przez Mecassie Pokaż wiadomość
A nadajecie też dziecku drugie imię ?

Tak.

---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

Co do zlobka u nas nie wchodzi w gre.

---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Cytat:
Napisane przez pretty_girl19892 Pokaż wiadomość
Nie zawsze w Polsce każą wykonać 3 wklucia, czasem gin zleca tylko na czczo i po 2 godz

Hej
Trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ----------

Ja cały czas o tym myślę, ale zobaczę jak będziemy stać finansowo, może wykorzystam trochę wychowawczego darmowego lub zdecydujemy się na drugie dziecko od razu bo do żłobka takiego maluszka wolałabym nie oddawać

U mnie wlasnie sa 2 klucia, a nie 3 ale nie zmienia to faktu, ze i tak trzeba dwie godziny wysiedziec. Slabo mi sie robi na sama mysl o tym badaniu, przerabane jak zwymiotuje bo znowu bede musiala powtarzac.
lelowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-03, 11:51   #3275
muszkaaa8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Selina_ Pokaż wiadomość
No, ale jak jest rubryka imie: drugie imię: to nie wpisujecie?

To wtedy wpisuje ale to tylko w jakiś dokumentach i nie uważam tego za utrudnianie życia, bo robię to baaaaaaaaardzo rzadko

W papierach podpisuje się normalnie jednym imieniem i to robię zdecydowanie częściej

20.05.2017
muszkaaa8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-03, 11:53   #3276
Lunak
Wtajemniczenie

Wrr... Miałam cała długa wiadomość, ale zle sobie nacisnęłam i mi sie skasowała. Napisze to co zapamiętałam.

Czarodziejka, dzis juz ok? Pomysl, ze juz w przyszłym tygodniu nie bedziesz musiała od połowy do pracy chodzic. W domu człowiek inaczej funkcjonuje.

Bloody, stany stanami, ale u nas każda to czeka, bo jest to obowiązkowe badanie i nawet jakbyś z lekarzem nad jego sensem rozmawiała to rozłożyłby rece i powiedział ze i tak musisz zrobic

My drugie imię nadamy. W mojej rodzinie jest tradycja męskich imion. Z żeńskim zastanawiałabym sie czy dawać. Chociaż maz jest za.

Jolinko współczuje nocnych przeżyć. Ja podobno tez nerwowo spałam. Maz sie żalił, ze z łóżka prawie przeze mnie spadł tak sie rzucałam. Ja mam bóle w pachwinach od tego tygodnia. Ledwo przez to chodzę. Mięsień przywodziciel uda tez mam napiety cały czas chyba przez to Krzywe chodzenie.

Wyszłam od endo. Taki tłum dzis miała, ze weszłam grubo po czasie. Pochwaliła wyniki, kontrola za 6 tygodni, brak hashi i jak po ciąży bedzie sie tak trzymać jak teraz to odstawimy euthyrox

Zapomniałam wczesniej napisac, ze trzymam mocne kciuki za dzisiejsze wizyty

A motylek juz sie dawno nie odzywała. lambria (albo nick pomyliłam) tez zamilkła

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Lunak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-03, 11:55   #3277
Lenka_007
Zakorzenienie

GG do Lenka_007

Dzień dobry po kilku dniach przerwy

Cieszę sie ze wizyty przebiegają bez problemow i dzieciaczki rosną w siłę! Już nie mogę doczekać się swojej. Jednak miesiąc od wizyty do wizyty to strasznie dłuuuuugo.

Co do drugiego imienia to my nie nadajemy. Ja nie mam, mąż tak i tylko się denerwuje jak wszędzie musi wpisywać. A żadnej tradycji w rodzinie nie ma.

Też się zastanawiam co zrobić po macierzyńskim. Do poprzedniej pracy nie bardzo chce wracać i nie wyobrażam sobie oddać takiego maleństwa do żłobka. Zobaczymy jak będziemy stali finansowo.
Stary 2017-11-03, 11:58   #3278
Mecassie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Koma1002 Pokaż wiadomość
Właśnie, coś się motylek dawno nie odzywała. Mocne kciuki za Wasze dzisiejsze wizyty ⚘

Też o Niej dzisiaj myślałam.

Mecassie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-03, 12:02   #3279
czaro_dziejkaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lunak Pokaż wiadomość
Wrr... Miałam cała długa wiadomość, ale zle sobie nacisnęłam i mi sie skasowała. Napisze to co zapamiętałam.

Czarodziejka, dzis juz ok? Pomysl, ze juz w przyszłym tygodniu nie bedziesz musiała od połowy do pracy chodzic. W domu człowiek inaczej funkcjonuje.

Bloody, stany stanami, ale u nas każda to czeka, bo jest to obowiązkowe badanie i nawet jakbyś z lekarzem nad jego sensem rozmawiała to rozłożyłby rece i powiedział ze i tak musisz zrobic

My drugie imię nadamy. W mojej rodzinie jest tradycja męskich imion. Z żeńskim zastanawiałabym sie czy dawać. Chociaż maz jest za.

Jolinko współczuje nocnych przeżyć. Ja podobno tez nerwowo spałam. Maz sie żalił, ze z łóżka prawie przeze mnie spadł tak sie rzucałam. Ja mam bóle w pachwinach od tego tygodnia. Ledwo przez to chodzę. Mięsień przywodziciel uda tez mam napiety cały czas chyba przez to Krzywe chodzenie.

Wyszłam od endo. Taki tłum dzis miała, ze weszłam grubo po czasie. Pochwaliła wyniki, kontrola za 6 tygodni, brak hashi i jak po ciąży bedzie sie tak trzymać jak teraz to odstawimy euthyrox

Zapomniałam wczesniej napisac, ze trzymam mocne kciuki za dzisiejsze wizyty

A motylek juz sie dawno nie odzywała. lambria (albo nick pomyliłam) tez zamilkła

Trochę mnie jeszcze ciągnie tak dołem, ale raczej ok. Wymioty bez zmian
Dziękuje , że pytasz

Super, ze wyniki masz ok
czaro_dziejkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-03, 12:14   #3280
kasia6713
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ScarlettO Pokaż wiadomość
ja jestem przeciwna drugiemu imieniu, sama nie mam, TZ tez nie ma, łatwiej si ezyje niemniej TZ nalega na drugię imię, bo sam czuje sie pokrzywdzony, że ma jedno
Ja tez jestem przeciwna drugim imionom. Może nawet nie przeciwna, ale nie widzę w nich sensu. Ja nie mam i moje dzieci też mieć nie będą

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

Cytat:
My raczej nie- nawet o tym nie myśleliśmy. Mój mąż ma drugie imię a ja nie i żyję

Wiecie nad czym ostatnio się zaczęłam zastanawiać? Co zrobię z dzieckiem jak skończy się urlop macierzyński. Przecież nie oddam takiego maleństwa do żłobka czy opiekunce a nie wiem czy finansowo podołamy żebym nie musiała pracować. Myślałyście już o tym? Babcie u nas nie wchodzą w grę bo jedna i druga jest bardzo aktywna zawodowo i z pracy nie zrezygnują
Dlaczego nie chcesz oddać do żłobka?

Stary 2017-11-03, 12:37   #3281
xxxJuanaxxx
Wtajemniczenie

GG do xxxJuanaxxx

Cytat:
A tak zmieniając temat, to wstawię jakie pazurki zrobiła mi koleżanka moje raz w miesiacu

Załącznik 7299136
Cytat:
A tak zmieniając temat, to wstawię jakie pazurki zrobiła mi koleżanka moje raz w miesiacu

Załącznik 7299136
Jakie oryginalne! Nie widziałam jeszcze takich!

Kochane... mogę Was trochę pomęczyć? Zwłaszcza bardziej doświadczone mamusie?
Korzystając z jednego dnia urlopu postanowiłam zająć się kompletowaniem wyprawki. Na pierwszy ogień chciałam skompletować zamówienie z apteki gemini i kupić już większość rzeczy potrzebnych na początek. W związku z tym mam do Was mnóstwo pytań

Na razie w koszyku mam:
1. Pierwszy zestaw do manicure ;p Zestaw - nożyczki, cążki pilniczek
2. Płatki kosmetyczne
3. Termometr do wody
4. Szczotka do włosów + grzebyczek - polecacie jakieś konkretne?
5. Mustella krem do twarzy - nie zawiera wody więc na marcowe spacery powinien być ok.
6. Octenisept 50 ml - wystarczy czy lepiej wziąć większy?
7. Odciągacz do noska - katarek
8. Maść na sutki lano-ziaja
9 Przelepiec
10. WItamina D
11. Szczotka do mycia butelek
12. Spirytus salicynowy

Chciałabym dodać jeszcze kilka rzeczy i tutaj kolejne pytania do Was:
1. Termometr bezdotykowy - polecacie jakieś konkretne modele? Nigdy nie miałam takiego i nie wiem jaki wybrać
2. Olejek do czyszczenia uszu/spray - używałyście? Polecacie jakiś konkretny? W ogóle jeszcze nie mam pojęcia jak wygląda czyszczenie uszu u takich maluchów
3. Czego używałyście do przemywania oczek? Sól fizjologiczna czy coś innego polecacie?
4. Co polecacie na przewijak? Matę ceratową czy zwykły pokrowiec i podkłady dla niemowląt?
5. Sudocrem? Czy lepiej linomag? A może jeszcze coś innego?
6. Kompresy jałowe - czy wystarczą 5x5 cm czy brać większe? i jaka ilość?
7. Wkładki lakatacyjne - jakie polecacie?
8. Majtki, Podkłady i podpaski poporodowe - polecacie jakieś konkrente?
9. Myślicie, że warto wcześniej kupić jakąś herbatkę/środek na pobudzenie laktacji?

Nie dodawałam jeszcze mydełka/żelu do mycia/oliwki/balsamu bo tutaj muszę jeszcze ogarnąć temat Chociaż zastanawiam się na początek nad serią rosmanowską, ma bardzo dobry skład

Coś jeszcze przychodzi Wam do głowy? Na pewno o wielu rzeczach nie pomyślałam

Z góry ogormnie, przeogromnie dziękuję za każdą odpowiedź! Jesteście niewyczerpanym źródłem wiedzy!
xxxJuanaxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-03, 12:50   #3282
kasia6713
Zakorzenienie

Ja wogóle jestem strasznie pro żłobkowa. Mam wokół siebie dzieci chodzące do żłobka i te, które do żłobka nie chodzą tylko są z rodzicami w domu i widzę róznicę w ich zachowaniu. OCZYWIŚCIE nie jest to regułą, że jeśli dziecko do żłobka idzie to jest bardziej otwarte itd. ale mówię z własnych obserwacji.
Ostatnio rozmawiałam o tym z mężem. My pewnie będziemy mieli możliwość zostawienia dziecka teściowej. Ja niestety tego robić bym nie chciała.
Po pierwsze, moja teściowa jest osobą, która pozwala dziecku na WSZYSTKO. U niej nie ma słowa "nie". Po drugie, co mnie osobiście doprowadza do szału, wciska w każde dziecko które przyjdzie czekoladę i żelki (i oczywiście inne jedzenie, ale to tylko "swoim"). Ja nie należę do osób, które nie będą dawać dziecku wogóle słodyczy, ale moja teściowa przesadza i to ostro. I ona zawsze będzie robić po swojemu i uważać, że ona wie lepiej jak wychować dziecko.
Opiekunki pod uwagę nie biorę - nie będę wpuszczać do domu obcej osoby, a zreszta pewnie mnie na nią stać nie będzie
Chcielibyśmy oddać dziecko do żłobka - nie ze względu na brak innych możliwości, ale z własnej woli.

Ale wiadomo, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Być może za pół roku czy za rok zmienię diametralnie swoje zdanie
kasia6713 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-03, 12:54   #3283
Ojoanna29
Zakorzenienie

Słabo mi się robi jak myślę o takiej wyprawce kosmetyczno-higienicznej na pewno o czymś zapomnę

Odkładam to na później, mam na pewno wybrane kosmetyki - chcę Bobini vegan - SrokaO pisała że skład ok i jakoś tak wpadły mi w oko. A tych babydream z rossmanna irytuje mnie zapach, fajnie by było jakby po porodzie to przeszło
No i jeszcze pielęgniarka w szpitalu po porodzie siostry krzyczała na wszystkie pacjentki, że sudocremu się tak na co dzień nie używa, że mają kupić inny krem, a ten to tylko na podrażnienia

Jeszcze co do imion - śniło mi się, że mój syn miał na imię Henio nawet się zastanawiałam, ale tż stanowczo się sprzeciwiał.

Kupiłam przez internet pajace, ale widzę, że muszę dokupić mniejsze, bo 62 są jakieś duże
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ubr1.jpg (247,5 KB, 57 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ubr2.jpg (213,1 KB, 53 załadowań)
41/2018
Ojoanna29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-03, 13:03   #3284
xxxJuanaxxx
Wtajemniczenie

GG do xxxJuanaxxx

Cytat:
Napisane przez Ojoanna29 Pokaż wiadomość
Słabo mi się robi jak myślę o takiej wyprawce kosmetyczno-higienicznej na pewno o czymś zapomnę

Odkładam to na później, mam na pewno wybrane kosmetyki - chcę Bobini vegan - SrokaO pisała że skład ok i jakoś tak wpadły mi w oko. A tych babydream z rossmanna irytuje mnie zapach, fajnie by było jakby po porodzie to przeszło
No i jeszcze pielęgniarka w szpitalu po porodzie siostry krzyczała na wszystkie pacjentki, że sudocremu się tak na co dzień nie używa, że mają kupić inny krem, a ten to tylko na podrażnienia

Jeszcze co do imion - śniło mi się, że mój syn miał na imię Henio nawet się zastanawiałam, ale tż stanowczo się sprzeciwiał.

Kupiłam przez internet pajace, ale widzę, że muszę dokupić mniejsze, bo 62 są jakieś duże
Też najbardziej przeraża mnie ta część wyprawki wiec chciałam od niej zacząć

Tak - sudocrem tylko na awaryjne sytuacje
Co do kosmetyków z rossmana - mi za to ich zapach mega odpowiada Dobrze mi się kojarzy

Sliczne te pajace ale rzeczywiście duże!

Stary 2017-11-03, 13:04   #3285
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xxxJuanaxxx Pokaż wiadomość
Całkowicie wystarczy bo to jest do psikania a nie zalewania Na początku niby radzą tym psikać na kikut pępowiny

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-03, 13:06   #3286
asiula1306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia6713 Pokaż wiadomość
Ja tez jestem przeciwna drugim imionom. Może nawet nie przeciwna, ale nie widzę w nich sensu. Ja nie mam i moje dzieci też mieć nie będą

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

Dlaczego nie chcesz oddać do żłobka?

Z własnego przekonania. To moje pierwsze dziecko i uważam że oddanie go do żłobka w wieku kilkunastu miesięcy to za wcześnie. Za dużo mi umknie. Chciałabym z dzieckiem spędzić jak najwięcej czasu i jak najwięcej "doswiadczyc" z jego rozwoju. Oczywiście jeśli nie będę miała wyjścia to oddam do żłobka ale zrobię wszystko by tak nie musiało być

Stary 2017-11-03, 13:09   #3287
Pannkaka
Rozeznanie

xxxJuanaxxx, troche moich odpowiedzi

Termometr do wody czesto okazuje sie zupelnie zbedny, nie bralabym. Moj sie dopiero teraz przydaje, mala sie nim bawi

2) Do uszu nic nie uzywalam, tylko zewnetrzna czesc czyscilam.
3) Do oczu mialam sol fizjologiczna, ale na co dzien po prostu przegotowana woda czyscilam.
4) My mielismy dmuchany przewijak z ikei (SKÖTSAM) i na to na samym poczatku podklady jednorazowe, a potem takie do prania z ikei (TUTIG). Te z ikei byly potem do rozkladania na lozku czy na podlodze zawsze w pogotowiu
5) Do pupki mielismy bepanthen i jakis krem z cynkiem (hipp chyba), ale tego prawie nie uzywalismy. (tzn bepanthenu uzywalismy czesto, tego z cynkiem prawie nie)
7) Probowalam roznych, w koncu skonczylam z jakimis noname z mojego supermarketu, byly najlepsze
8) Na sam poczatek mialam wkladki MOLIMED i byly super, potem SENI LADY. Ale u mnie bylo CC wiec moglam miec mniejsze wymagania
9) Mi mowili, ze efekt jest bardziej placebo, ale poniewaz laktacja i tak siedzi w glowie, to mysle, ze nie zaszkodzi jakas miec Sama mialam i pilam, czy pomagalo nie mam pojecia.

Edytowane przez Pannkaka
Czas edycji: 2017-11-03 o 13:12
Pannkaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-03, 13:13   #3288
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Z własnego przekonania. To moje pierwsze dziecko i uważam że oddanie go do żłobka w wieku kilkunastu miesięcy to za wcześnie. Za dużo mi umknie. Chciałabym z dzieckiem spędzić jak najwięcej czasu i jak najwięcej "doswiadczyc" z jego rozwoju. Oczywiście jeśli nie będę miała wyjścia to oddam do żłobka ale zrobię wszystko by tak nie musiało być
Ale żłobek też ma zalety, dziecko by poznawało inne dzieci i umiało się z nimi bawić U nas myślę, że wrócę po rocznym macierzyńskim, ciekawe tylko gdzie

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-03, 13:14   #3289
lelowa
Zakorzenienie

Cytat:

Korzystając z jednego dnia urlopu postanowiłam zająć się kompletowaniem wyprawki. Na pierwszy ogień chciałam skompletować zamówienie z apteki gemini i kupić już większość rzeczy potrzebnych na początek. W związku z tym mam do Was mnóstwo pytań

Na razie w koszyku mam:
2. Płatki kosmetyczne
3. Termometr do wody
5. Mustella krem do twarzy - nie zawiera wody więc na marcowe spacery powinien być ok.
9 Przelepiec
10. WItamina D
12. Spirytus salicynowy

1. Termometr bezdotykowy - polecacie jakieś konkretne modele? Nigdy nie miałam takiego i nie wiem jaki wybrać
2. Olejek do czyszczenia uszu/spray - używałyście? Polecacie jakiś konkretny? W ogóle jeszcze nie mam pojęcia jak wygląda czyszczenie uszu u takich maluchów
3. Czego używałyście do przemywania oczek? Sól fizjologiczna czy coś innego polecacie?
4. Co polecacie na przewijak? Matę ceratową czy zwykły pokrowiec i podkłady dla niemowląt?
9. Myślicie, że warto wcześniej kupić jakąś herbatkę/środek na pobudzenie laktacji?

Nie dodawałam jeszcze mydełka/żelu do mycia/oliwki/balsamu bo tutaj muszę jeszcze ogarnąć temat Chociaż zastanawiam się na początek nad serią rosmanowską, ma bardzo dobry skład

Z góry ogormnie, przeogromnie dziękuję za każdą odpowiedź! Jesteście niewyczerpanym źródłem wiedzy!
Ad1. Termometr sie przydaje, przy calkiem malutkim dziecku mialam zwykly elektroniczny pod pache bo nie ma problemu z mierzeniem ale teraz kupilabym od razu bezdotykowy. Mozna tez uzywac do sprawdzania temperatury wody na kapiel. Ja mam wlasnie z gemini polskiej firmy gess sprawdza sie b.dobrze, fajne sa tez microlife.
Ad2. Nic z tych rzeczy. Uszek niemowląt nie czyscimy, nie pryskamy. Mozna tylko delikatnie wygarniac woskowine patyczkiem z ogranicznikiem ale ostroznie i nie ze srodka ucha, tylko tak po wierzchu.
Ad3. Sol fizjologiczna. I do oczek i do noska sie swietnie sprawdza. Do noska tez mozna sol morska ale psikanie takiemu malemu czlowieczkowi u nas niezmiennie konczylo sie rykiem wiec stanelo na soli fizjo
Ad4. Mialam ceratke i lezy nieuzywana w szufladzie. Nie praktyczna. Uzywalam podkladow z dady albo z rosmmana, a pod to jeszcze pokrowiec frotte na przewijak.
Ad5. To i to. Na codzien linomag zielony w tubce, a jak sie pojawi odparzenie to sudocrem.
Ad6. Mialam 5x5 i byly ok, nie pamietam ile potrzebowalam al dosc sporo.
Ad7. Super sa z aventu i dr brown ale daja rade rowniez rossmanowe, baby ono dosc srednie.
Ad8. Majtki zwykle siateczkowe, podklady poporodowe duze seni, podpaski tez seni. Bella zle sie trzyma i sztywna jest.
Ad9. Ja mialam herbatke z kopru ale pilam od przypadku do przypadku, za to jak sie pojawi problem z laktacja fajnie sie sprawdza Femaltiker, ale nie ma co na zas kupowac bo jak sie nie przyda to strata kasy.

Na pewno bylo wiecej tych rzeczy ale teraz sobie nie przypomne, wieczorem moge ci dopisac co akurat u mnie sie jeszcze sprawdzilo.
Stary 2017-11-03, 13:14   #3290
kasia6713
Zakorzenienie

Cytat:

czy bierzesz po prostu pod uwagę urlop wychowawczy niż oddanie babci/niańce itd.?
Oddanie komuś innemu w opiekę dziecko (a nie do żłobka) i tak i tak Cię ominie
Stary 2017-11-03, 13:15   #3291
Pannkaka
Rozeznanie

Cytat:
Całkowicie wystarczy bo to jest do psikania a nie zalewania Na początku niby radzą tym psikać na kikut pępowiny
A u mnie stanowczo zabronili czymkolwiek psikac. Polozna pokazala jak czyscic/osyszac patyczkiem. Dopiero gdyby cos sie zaczelo dziac mielismy zglaszac, ale na szczescie samo osuszanie bylo ok i ladnie sie wszystko wygoilo. Octanisept przydal mi sie na moja rane po cc, goila sie gorzej niz kikut
Pannkaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-03, 13:16   #3292
Lunak
Wtajemniczenie

Juana jaka dokładna lista

Ja co do żłobków mogę sie wypowiedzieć jako osoba z ich środka zwolenniczką nie jestem, ale pracowałam tez jako niania i mam porównanie dzieci w tym samym wieku zlobkowych i trzymanych w domu. Duzo zależy od rodzica czego od dziecka wymaga. Jasne, ze dziecko 2letnie w zlobku musi samo jest i zupkę i 2 danie, bo nie dałoby sie ogarnąć wszystkich w krótkim czasie. Ale dziecko domowe tez to moze umieć jesli mu rodzic pozwoli. Na poczatku strasznie mnie drażniło, ze dzieci przy jedzeniu brudzą wszystko na około i siebie. A teraz wiem, ze jak sie nie pobrudzi to sie nie nauczyć a na dobry żłobek trzeba trafić, ale to juz inna opowieść

Lunak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-11-03, 13:18   #3293
kasia6713
Zakorzenienie

Cytat:
Ale żłobek też ma zalety, dziecko by poznawało inne dzieci i umiało się z nimi bawić U nas myślę, że wrócę po rocznym macierzyńskim, ciekawe tylko gdzie
No własnie nie chciałam pisać tego wprost aby nikogo nie urazić, kto nigdy dziecka do żłobka nie oddał, bo to regułą nie jest
Stary 2017-11-03, 13:24   #3294
czaro_dziejkaa
Zadomowienie

Cytat:

Na razie w koszyku mam:
2. Płatki kosmetyczne
3. Termometr do wody
9 Przelepiec
10. WItamina D
12. Spirytus salicynowy

Co do koszyka:
1. U mnie sprawdziły się tylko cążki te malutkie
2. Płatki kosmetyczne takie większe. Uzywalam też do przemywania pupy wodą
4. Szczotka z włosia, bardzo delikatna, nie pamiętam firmy
6. Octanisept 50ml spokojnie starczy

Pytania:
1.termometr nam microlife bezdotykowy i jestem zadowolona.
2. Nie uzywalam w ogóle
3. Sól fizjologiczną
4. Są takie podkłady, coś jak poporodowe i ja ich używałam na przewijak. Pokrowiec totalnie się nie sprawdził. Musiałabym go prac non stop. A taki podkład wyrzucasz i kladziesz nowy.
5. Ja uzywalam Bepanthenu, teraz tez kupilam
6. Starczą takie. One są chyba pakowane po 3szt , to kupiłam teraz 15x
7. Wkładek nie uzywalam. Teraz kupilam na wszelki wypadek jedno opakowanie, chyba 50szt, (nie pamiętam) ale firmy nie kojarze. Musiałabym w domu sprawdzić.
8. Majtki siatkowe 2x po dwie sztuki, podkłady bella, u mnie się sprawdziły.
Teraz kupilam 5opakowan na początek. Przy pierwszym porodzie dużo mi tego szło, ale ja tez co chwilę je zmienialam
9. Nie pilam
Stary 2017-11-03, 13:41   #3295
lelowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ojoanna29 Pokaż wiadomość

No bo prawda To jest krem na odparzenia, a nie na zdrowa skore. Tak sami jak nie uzywa sie emolientow jesli dziecko nie ma problemow ze skora, a jak widze te reklamy, ze emolium jest niezbedne od 1 dnia zycia to mnie trzesie. Sto razy lepsza maka ziemniaczana, a takie specyfiki lepiej zostawic na pozniej jesli dziecku faktycznie bedzie sie cos niedobrego ze skora dzialo.

---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ----------

Juana co do octeniseptu, potwierdzam, maly wystarczy. A krem mustela to jakis zwykly czy z filtrem? Bo na spacerki to raczej musi byc krem z filtrem, tu lepiej sprawdzaja sie apteczne preparaty np pharmaceris.

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

Cytat:

Popieram i nie wyobrazam sobie tego. Ale to ja Kazdy inaczej uwaza i tez rozne sa sytuacje, niektorzy musza oddac szybko. Absolutnie nie neguje zlobka jednak ciesze sie, ze nie musze sie obawiac szybkiego oddania malucha.

---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

Juana jeszcze tantum rosa bym dodala.
Stary 2017-11-03, 13:42   #3296
xxxJuanaxxx
Wtajemniczenie

GG do xxxJuanaxxx

Dziekuje dziewczyny za odpowiedzi! Jesteście niezastapione!

Pannkaka Dziękuję
Co do termometru - też nie miałam w planach ale TZ chciał. Kosztuje 6 zł wiec mu wzięłam
Czyszczenie uszu - dziękuję! Pewnie będę robić podobnie Jakoś nigdy nie slyszalam o czyszczeniu uszu niemowlakowi "od środka"
Sól w takim razie na razie odpuszcze ( do aspiratora katarek dodają 5 sztuk to na początek wystarczy, najwyżej dokupie)
Za resztę rad mega dziękuję i biorę do serca

Lelowa - zerkne na te termometry dziękuję! <3
Co do uszek - utwierdzasz mnie w przekonaniu że też będę tak robić. Dziękuję
W takim razie postawie na podklady!
Za reszte rad też mega dziękuję!
i mąkę ziemniaczana tez mam na swojej liście zakupow!
Ooo nie sprawdzilam czy z filtrem... Ogarne jeszcze temat! <3

Czarodziejka - dziękuję dziękuję dziękuję!

Kochane jesteście niezastapione! Ide połączyć Wasza wiedzę i najtrudniejsza część wyprawki będzie za mną. Dobrze Was mieć!

Stary 2017-11-03, 13:45   #3297
asiula1306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia6713 Pokaż wiadomość
czy bierzesz po prostu pod uwagę urlop wychowawczy niż oddanie babci/niańce itd.?
Oddanie komuś innemu w opiekę dziecko (a nie do żłobka) i tak i tak Cię ominie
Babci oddać nie mogę bo obie babcie pracują na dwa etaty i maja jeszcze daleeeeko do emerytury. Moja mama ma o tyle komfortowa sytuacje ze sama jest sobie szefem ale nie będzie mogła zrezygnować z pracy. Teściowa to już tym bardziej bo jest normalnie zatrudniona biorę pod uwagę albo urlop wychowawczy albo drugie dziecko ale to jeszcze jest tak odległy okres ze wszystko się może zmienić i moje podejście może się zmienić.
Cytat:
Napisane przez lelowa Pokaż wiadomość
No bo prawda To jest krem na odparzenia, a nie na zdrowa skore. Tak sami jak nie uzywa sie emolientow jesli dziecko nie ma problemow ze skora, a jak widze te reklamy, ze emolium jest niezbedne od 1 dnia zycia to mnie trzesie. Sto razy lepsza maka ziemniaczana, a takie specyfiki lepiej zostawic na pozniej jesli dziecku faktycznie bedzie sie cos niedobrego ze skora dzialo.

---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ----------

Juana co do octeniseptu, potwierdzam, maly wystarczy. A krem mustela to jakis zwykly czy z filtrem? Bo na spacerki to raczej musi byc krem z filtrem, tu lepiej sprawdzaja sie apteczne preparaty np pharmaceris.

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

Popieram i nie wyobrazam sobie tego. Ale to ja Kazdy inaczej uwaza i tez rozne sa sytuacje, niektorzy musza oddac szybko. Absolutnie nie neguje zlobka jednak ciesze sie, ze nie musze sie obawiac szybkiego oddania malucha.
Ja tez nie neguje żłobka tylko chciałabym żeby moje dziecko było wychowywane przeze mnie a nie przez obca kobietę. Przecież jak to dziecko pójdzie do żłobka to akurat będzie się uczyło chodzić i mówić- myślę że to najbardziej emocjonujący moment w życiu młodej mamy i nie chce potem myśleć ze mnie przy tym nie bylo. Ale też zgadzam się ze żłobek dużo daje jeśli chodzi o kontakt dziecka z rówieśnikami. Jednak tu zależy wszystko od podejścia rodziców i tego jak spędzają czas z dzieckiem

Stary 2017-11-03, 13:48   #3298
lelowa
Zakorzenienie

Asiula no pewnie. Dzieci siedzace w domu nie sa przeciez jakies zahukane, wszystko zalezy od rodzicow czy ten kontakt z rowiesnikami im zapewniaja czy tez nie.
Stary 2017-11-03, 13:58   #3299
czaro_dziejkaa
Zadomowienie

Cytat:
Jednak tu zależy wszystko od podejścia rodziców i tego jak spędzają czas z dzieckiem

No nie wszystko, bo czasem nie ma innej opcji po prostu.

Edit.
Asiula, źle zrozumialam. Myslalam ze chodzi Ci o oddawanie dziecka do żłobka

Edytowane przez czaro_dziejkaa
Czas edycji: 2017-11-03 o 14:00
Stary 2017-11-03, 14:17   #3300
Wilanka
Rozeznanie

Cześć dziewczyny 👋

Cytat:

Na razie w koszyku mam:
2. Płatki kosmetyczne
3. Termometr do wody
9 Przelepiec
10. WItamina D
12. Spirytus salicynowy

Ja ze swojej strony dodam, że oprócz Katarku, jeszcze dobrze kupić aspirator frida, albo podobny innej firmy, bo jest tego od groma. Ja miałam np. z baby ono dla córki. Katarku używałam jak mała skonczyla 3 m-ce.

Termometr mam z microlife, można nim też mierzyć temperaturę wody.

Nie wiem też co sądzisz o inhalatorze, wg mnie to must have, bo wcześniej czy później się przyda na pewno. Z tym, że zawsze możesz skoczyć np. do apteki i kupić jakiś. Też z microlife mam.

Na szkole rodzenia położna poleciła też do pępka kupić waciki nasączone spirytusem. Powiedziała, że przez lekarza pewnie by była za to zjechana, ale szybciej się goi. Octanisept mały.

Wkładki laktacyjne miałam różne, najbardziej mi pasowały z Canpola, później zamieniłam je na stałe na firmy Auchan, po bardzo podobne, a cena przystepniejsza. Jedynie byłam niezadowolona z Johnsona.

Majtki poporodowe, najlepiej wielorazowe siateczkowe. Byle nie jednorazowe bo są z dziwnego, sztucznego materiału, który nie przepuszcza powietrza.

Herbatki piłam, w kryzysowych sytuacjach i najlepiej sprawdziła mi się Bocianek, z tym że ciężko ja kupić gdzieś stacjonarnie i zamawiałam na allegro.

Na co dzień też linomagu używałam, a w pogotowiu sudocrem.

Maść na sutki miałam maltan.

Oczka przemywalam wodą przegotowaną.

Więcej póki co nie kojarzę

...

My damy drugie imię. Pierwsza córka ma po mnie, a druga zobaczymy

Wilanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości