Panny Młode 2009 cz. III - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-11, 17:43   #1741
śliweńka
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2009 cz. III

Jak na razie to widzę że jestem jedną z ostatnich wychodzących za mąż patrząc na datę ;(

sukienkę i bukiet chyba zmienię jeszcze 5 razy bo rozmawiałam z koleżanką to ona miała też wymarzoną ale po przymiarkach odwidziało jej się bo nie podobało jej sie jak wyglądała dlatego radziła na jesień zacząć szukać by jak się nie znajdzie to uszyć a na to też trzeba czasu

mój TŻ teraz chociaż obrączki chce już oglądać

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-11, 18:33   #1742
kliwia
Zakorzenienie

tylko placic dodatkowo tysiaka by pojechać do Łeby to mi się nie kalkuluje, tez mam opcje na jeziorkowej plaży
Choć jestem z urodzenia pomorzanką, no cóż...
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-11, 18:42   #1743
anuulaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
tylko placic dodatkowo tysiaka by pojechać do Łeby to mi się nie kalkuluje, tez mam opcje na jeziorkowej plaży
Choć jestem z urodzenia pomorzanką, no cóż...
Ale dlaczego tysiaka? koszt paliwa w 2 strony, 3x nocleg i coś do jedzenia
anuulaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-11, 19:46   #1744
zielony_motylek
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
Jak na razie to widzę że jestem jedną z ostatnich wychodzących za mąż patrząc na datę ;(

sukienkę i bukiet chyba zmienię jeszcze 5 razy bo rozmawiałam z koleżanką to ona miała też wymarzoną ale po przymiarkach odwidziało jej się bo nie podobało jej sie jak wyglądała dlatego radziła na jesień zacząć szukać by jak się nie znajdzie to uszyć a na to też trzeba czasu

też mi koleżanka mówiła że całkiem inaczej to później na przymiarkach wygląda no ale jakiś typ trzeba mieć ja tak własnie na jesieni planuje rozpocząć poszukiwania, choć pewnie zaczne szybciej bo już mnie nosi a w sumie w wakacje mam jednak więcej czasu
Stary 2008-06-11, 20:34   #1745
Rybulka
Zakorzenienie

Przepraszam, dubel...
Rybulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-11, 20:34   #1746
Rybulka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie nowe Panny Mlode.
Owszem, ja tez o wielu wizazankach mam "wyrobione zdanie", ale to mnie wcale nie upowaznia do tego by pisac o tym publicznie na forum. Trzeba miec troche taktu, bo takim pisaniem mozna kogos urazic. Zwlaszcza, ze ja wiem, ze idealem nie jestem, ze mam zarowno dobre jak i zle cechy. Poza tym od wytykania moich przywar jest moja rodzina i TZ, nikt wiecej.
I wiem, ze kazdy z nas jest inny i nikomu swego zdania nie narzuce. Jednemu podobaja lilie, innemu roze. Ale najwazniejszy jest szacunek do drugiej osoby i uszanowanie jej zdania i odmiennych pogladow na swiat.(...)
Jaga, to ja trochę nie rozumiem... Pisząc o czymś, chyba jesteś świadoma, że pewnie ktoś się do Twoich słów ustosunkuje... A forum chyba po to jest, żeby rozmawiać...

Cytat:
Napisane przez anuulaa Pokaż wiadomość
A ja się nudziłam i stworzyłam taki swój wymarzony mix ślubny
Wow, zdolniacho jedna! Piękny ten Twój miks!

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
(...)
dzis mialam 2 egzamy i 3 zaliczenia z wszystkiego 5
Gratuluję

Cytat:
Napisane przez sas Pokaż wiadomość
(...)
ehh zalamalam rece normalnie...za chwile bedziemy jechac z tz na zakupy na maly obiadek po slubie w sobote i jak teraz patrze na liste to nawet nie chce mysec ile kasy na to pojdzie...a nie robie niewiadomo jakiego przyjecia porazka normalnie...
jeszcze teraz patrze na pogode i tez nie za fajnie( temp 17 stopni i slonce na przemian z deszczem a imprezka ma byc na ogrodzie...ehhh amiast sie cieszyc to tylko wszystko mnie wkurza przed tym slubem
Sas, nie martw się! Wymodlimy dla Ciebie piękną pogodę A poza tym, co tam pogoda! I tak będziesz w sobotę najszczęśliwszą kobietą

Cytat:
Napisane przez PAULINSON22 Pokaż wiadomość
bzzz... jestem nowa... dziewica że tak powiem... ale panna młoda 2009 wiec lię na przyjecie dogrona...
Cytat:
Napisane przez spray Pokaż wiadomość
No dobra, oficjalnie dołączam do Panien Młodych a.d. 2009
Nasz ślub 10 czerwca 2009, czyli dokładnie za rok.
Co prawda 10.06. wypada w środę, ale dzień później jest Boże Ciało, dzień wolny od pracy, a mnie bardzo zależało na zrobieniu wesela na bardzo obleganej sali.
Witam kolejne Panny Młode 2009

Cytat:
Napisane przez zielony_motylek Pokaż wiadomość
(...)
dziewczyny a wogóle to kiedy idziecie na rajd po salonach sukien ślubnych? ja planuje tak w październiku zacząć szukać sukni choć szczerze mówiąc już mnie kusi
Ja tak na poważnie zabieram się za to na początku grudnia, bo wtedy są u nas Targi Ślubne. Jeszcze w zeszłym roku był ze mną TŻ, ale w tym roku moja mama i siostry stwierdziły, że jadą tylko one, a TŻ kategorycznie zostaje w domu

Cytat:
Napisane przez Ana*** Pokaż wiadomość
(...)
Mam pewien problem.
Oglądałam wczoraj płyty z wesela na sali, którą mamy zamówioną... no i okazało sie, że ta sala nie jest taka wspaniała jak wszyscy myśleli. Składa się z dwóch części: tanecznej i jadalnej (wiedziałam o tym, bo oglądąłam tę salę) Trudno mi opisać jej wygląd , ale znajdują się tam ściany, za którymi ustwione są stoły i pewna cześć osób nie widzi cześci tanecznej. Jestem chyba tradycjonalistką i wole jak dwie te części są połączone.
Miejsc siedzących jest nawet 180, ale co z tego skoro parkiet jest mały. Na weselu "z płyty" było 150 osób i przy pierwszym tańcu, około połowa gości robiła Młodym kółko, a reszta stała po bokach i podpierała ściany... Byłam załamana jak to zobaczylam no i zdecydowałam jeszcze zobaczyc jedną salę. Byliśmy tam wczoraj z tż oraz moimi rodzicami i przyszłymi teściami. Sala była jednolita i prosta. Scena była ogromna, a nie jak w poprzedniej niewielki podest. Wyposażenie kuchni porównywalne. Tam już zaliczka wpłacona i w sumie nie wiem co robić, tym bardziej że tutaj nasz termin był jakimś cudem wolny.

I teraz co ja mam robić
lepsza jest:
-sala z osobną częścią tanenczną i jadalną- nie kurzy się; na parkiecie jest ciasno (podobno nie wszyscy tańczą, ale dlatego, że nie ma miejsca czy dlatego że nie chcą ); podczas kamerowania tańczących ludzi widać ściany, a nie jak w
tradycyjnych salach stoły z gośćmi;
-sala jednolita- może się kurzyć; więcej miejsca na parkiecie, ale trochę mniejsze wesele (mniej miejsc przy stolikach); przy pierwszym tańcu wszyscy gości albo większa część złapie sie za rączki; blisko do "wyciągnięcia" kogoś z przed stołu;
wszelkie konkursy i zabawy goście oglądają siedząc, a nie tak jak w poprzedniej sali stojąc i cisnąc się;
Ale się rozpisałam Kto dotrwał do końca jest Wielki
PS czy jest jeszcze szansa, że oddają zaliczkę?
Zaliczki pewnie z powrotem nie dostaniecie, bo właśnie po to są zaliczki, żeby w razie czego właściciel nie był po stracie A co do sali... Pewnie wybrałabym tę, która by sie nam bardziej podobała I też raczej jestem zwolenniczką tych "jednoczęściowych".

Cytat:
Napisane przez zielony_motylek Pokaż wiadomość
(...)
Dziś znów sobie przeglądałam suknie ślubne i wysznupałam, i dostaje ślinotoku na widok "hezine" i "migela" z kolekcji Madame Zaręba. Oprócz tego mam jeszcze inne 2 faworytki(choć linea raffaelli chyba jednak wyklucze ). Która wam się najbardziej z tych 4 podoba? Jakby któraś z Was miała inną fotke "heizine" byłabym baaardzo wdzięczna. Bo Migele widziałam, że agnes208 ostatnio wklejała

1. to "Malta" La Sposa
2. "Migela" Madame Zaręba
3. Linea Raffaelli (nie pamiętam nazwy )
4. "Hezine" Madame Zaręba
Ja zakochałam się w Migeli. Tylko, szczerze mówiąc, z tego ujęcia nie zwróciłabym na nią uwagi... Zdecydowanie lepiej sie prezentuje na zdjęciu, które zamieściła wcześniej Agnes

Cytat:
Właśnie oglądnęłam galerie jednej z wizażanek i szczęka mi opadła

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=259032

Już zdecydowałam, że chcę plener nad morzem w Łebie
Wow! Piękne zdjęcia Fajne pomysły. Szkoda, że my mamy tak daleko nad morze...

Cytat:

E tam, Śliweńka, ważne, że z każdym dniem bliżej ślubu.
Z tymi sukniami tak to jest Ja sama się śmieję, że pewnie spodoba mi się taka, na którą bym nigdy wcześniej nie zwróciła uwagi Mój TŻ też mnie ciągnie do jubilera, ale ja chyba się na to skuszę dopiero na początku roku
Stary 2008-06-11, 20:37   #1747
kaska87
Zakorzenienie

Śliweńka a co ja mam powiedzieć skoro ślub w kwietniu 2010

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-11, 20:44   #1748
eseska
Zakorzenienie

Baja! Wielkie dzięki za info. A to bukiety, które mi sie na ten moment podobają (ciekawe czy mi sie jeszcze nie odmieni). Ja bym chciała taki biało- bordowy, tylko czy w mojej mieścinie taki zrobią?

A co do sali to my zdecydowaliśmy sie na taką z podziałem. A zaliczki mogą nie oddać, chodź jest jeszcze sporrrro czasu, to pewnie na ten termin kogoś znajdą.

Mój TŻ to chce kupić obrączki już teraz - tzn w wakacje!
eseska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-11, 21:01   #1749
kliwia
Zakorzenienie

No tysiak dodatkowo! i raczej bez opcji spania Tyle kosztuje sesja dalekowyjazdowa.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-11, 21:10   #1750
martucha84
Zakorzenienie

dziekuje za gratulacje...

znowu mam goraczke 39.... wracam do wyrka... buziakiii mysle o was alke nie mam sily nic napisac.. ;*
Stary 2008-06-11, 21:26   #1751
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnes208 Pokaż wiadomość
O piękne te bukiety zamieściłaś zapisze je do swojego zbiorku moze na którys sie zdecyduje. Oby tylko florystka umiała taki zrobic. Kiedys moja znajoma dala przed swoim slubem zdjecie w kwiaciarni bukietu jaki sie jej podobał i jaki chciała a pozniej jak przyszło do odbioru to bukiet owszem był ale juz nie taki jak na zdjeciu. Cóż starsza go odebrała zapłaciła a pani mloda w domu sie tylko poplakała poprawiła go troche z mama i starsza i poszła z nim do slubu. Na awanture w kwiaciarni przyszedł czas po ślubie aczkolwiek pani stwierdziła ze mogła dac zlecenie gdzieindziej albo nie odbierac a skoro zostal odebrany to znaczy ze musiał sie podobac. A co miała zrobic na 3h przd slubem w dodatku to nie ona go odbierała i do kwiaciarni musiała jechac spory kawałek.
no tak, wybór florystki to bardzo ważna sprawa, bukiet może najważniejszy nie jest, ale jednak miło mieć taki na widok, którego opada szczęka z zachwytu. druga sprawa, że bukiety ślubne są drogie i nie powinny być byle jak zrobione. Mam nadzieję, że żadna z nas takich przebojów z bukietem mieć nie będzie

Cytat:
Właśnie oglądnęłam galerie jednej z wizażanek i szczęka mi opadła

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=259032

Już zdecydowałam, że chcę plener nad morzem w Łebie
widziałam zdjęcia, prześliczne ślub i wesele jak z bajki

Cytat:
Napisane przez eseska Pokaż wiadomość
Baja! Wielkie dzięki za info. A to bukiety, które mi sie na ten moment podobają (ciekawe czy mi sie jeszcze nie odmieni). Ja bym chciała taki biało- bordowy, tylko czy w mojej mieścinie taki zrobią?

A co do sali to my zdecydowaliśmy sie na taką z podziałem. A zaliczki mogą nie oddać, chodź jest jeszcze sporrrro czasu, to pewnie na ten termin kogoś znajdą.

Mój TŻ to chce kupić obrączki już teraz - tzn w wakacje!
Nie ma za co widzę, że dobrze wytłumaczyłam
No mój Tż też stwierdził, że wcześniej kupimy obrączki, potem będzie mniej wydatków. No i możliwe, że niedługo je kupimy
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-11, 21:31   #1752
popscene
Wtajemniczenie

Napiszę krótko Podoba mi się ta sukienka
Stary 2008-06-11, 21:32   #1753
eseska
Zakorzenienie

Cytat:

znowu mam goraczke 39.... wracam do wyrka... buziakiii mysle o was alke nie mam sily nic napisac.. ;*
To Ty sie dziewczyno chorobie nie daj! lecz sie lecz! jesteśmy z Toba!
Stary 2008-06-11, 21:37   #1754
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:

dużo zdrowia kuruj się kochana

Cytat:
Napisane przez popscene Pokaż wiadomość
śliczna, bardzo mi się podoba
Stary 2008-06-11, 21:38   #1755
Rybulka
Zakorzenienie

Cytat:
(...)
Biedulo jedna! Kuruj się, kuruj!

Cytat:

Baaardzo ładna
Stary 2008-06-11, 21:46   #1756
popscene
Wtajemniczenie

Wolalabym suknię bez kola, boję się że może być mi niewygodnie. No i nie wiem, niby efektowniej w sukni "z", ale subtelniej i wygodniej w sukni "bez". Pewnie zadecyduję jak już znajdę tę jedną jedyną
Stary 2008-06-11, 21:50   #1757
iwonka861
Rozeznanie

Cytat:

Hehe, chyba ja jestem ostatnia, dwa tygodnie po Tobie
iwonka861 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-11, 21:53   #1758
iwonka861
Rozeznanie

Cytat:

Ehh, mnie też coś dopadło, chyba grypa...no nie w taką pogodę
iwonka861 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-11, 21:56   #1759
eseska
Zakorzenienie

Cytat:
Wolalabym suknię bez kola, boję się że może być mi niewygodnie. No i nie wiem, niby efektowniej w sukni "z", ale subtelniej i wygodniej w sukni "bez". Pewnie zadecyduję jak już znajdę tę jedną jedyną
ślicznasukienka! nie bardzo sie znam, ale tak mi sie cos zdaje ze na kole to sie bedzie ładniej układać. W ogóle to nie wiem czy warto tak do końca ugerowac sie wyglądem sukni z katalogu, bo nie zawsze na nas będzie tak fajnie leżeć. Oczywiście mam nadzieje , ze te wymarzone bedą lezeć właśnie tak idealnie!!!!!!!! A czemu o tym pisze? bo ogladałam zdjęcia sukien slubnuch na allegro i dziewczyny zamieszczaja czasami zdjęcie z katalogiu i swoje. I czasami trudno zauwazyć ze to ta sama sukienka.

A komuś podobają sie moje bukiety ( wkleiłam wcześniej)!
Stary 2008-06-11, 21:59   #1760
śliweńka
Zakorzenienie

iwonka861 będziemy się wspierać

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-11, 22:01   #1761
popscene
Wtajemniczenie

Eseska śliczne bukiety. Ja nie mogę się wypowiadać w tej sprawie, bo mnie wszystkie kwiaty tak urzekają, że aż brak slów. Kwiatki to moja slabość, wszystkie są piękne

EDIT:
Ostatnio kombinuję gdzie by tu pojechać w podróż poślubną. Codziennie mam inny pomysl a dziś mam oczywiście nowy. Wymyślilam, że pojedziemy autkiem na chorwacką Istrię na 2 tygodnie. Tydzień tu, tydzień tam i przy okazji stamtąd wycieczka promem do Wenecji. A na dodatek jadąc tam, żeby się bardzo nie zmęczyć, nocleg w Bratyslawie i takie mini zwiedzanie Powoli zaczynam obmyślać nowy plan. Mam już nawet początek. Wylot do Aten a w Atenach w Pireusie wsiadamy w jakiś prom i plyniemy na jakąś wyspę. Ale to pewnie będę jutro obmyślać Ah marzycielka ze mnie hehe
Stary 2008-06-11, 22:11   #1762
Rybulka
Zakorzenienie

Cytat:
(...)
Ja jednak wolę tradycyjne bukieciki. Bardzo mi sie podobają takie, jak wkleiła Anula i właśnie róże. Tylko nie wiem jak to z tymi różami będzie po całym dniu...
Stary 2008-06-11, 22:15   #1763
asi_kol
Raczkowanie

Nie wiem czy mnie tu jeszcze ktoś w ogóle pamięta... Ale podczytuję Was regularnie Jutro obrona, więc moze potem będzie więcej czasu. W każdym razie piszę ze wzgledu na słowa śliweńki. Kochana nie martw się Ostatnia na 100% jestem ja ;D 29.12.2009 Ściskam Was wszystkie

asi_kol jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-11, 22:17   #1764
popscene
Wtajemniczenie

Asi_kol powodzenia i trzymamy kciuki!
Stary 2008-06-11, 22:19   #1765
eseska
Zakorzenienie

Asi_kol! powodzenia na obronie! Trzymam kciuki!!! To jutro przybędzie nam kolejna pani magister!!!!!!!!!
Stary 2008-06-11, 22:24   #1766
martucha84
Zakorzenienie

czego peralgina nierobi z czlowiekiem... odzylam nie wiem na jak dlugo.. ale musze napisac

Cytat:
mi tez.... bardzo

Cytat:
Napisane przez asi_kol Pokaż wiadomość
Nie wiem czy mnie tu jeszcze ktoś w ogóle pamięta... Ale podczytuję Was regularnie Jutro obrona, więc moze potem będzie więcej czasu. W każdym razie piszę ze wzgledu na słowa śliweńki. Kochana nie martw się Ostatnia na 100% jestem ja ;D 29.12.2009 Ściskam Was wszystkie
powodzenia..

dziekuje za Cieple slowa mam nadzieje ze ta angiona wkoncu sobie polezie...

a tu sa fotki w sukience o ktorej wam mowilam kiedys z orseya
Załącznik 1534586

Załącznik 1534587

Załącznik 1534588
niestety nie mam na stojaco ale jest do pol lydki
Stary 2008-06-11, 22:25   #1767
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:

wolę tradycyjne kule, albo takie wydłużone bukiety, wachlarze jakoś do mnie nie przemawiają

Cytat:

EDIT:
Ostatnio kombinuję gdzie by tu pojechać w podróż poślubną. Codziennie mam inny pomysl a dziś mam oczywiście nowy. Wymyślilam, że pojedziemy autkiem na chorwacką Istrię na 2 tygodnie. Tydzień tu, tydzień tam i przy okazji stamtąd wycieczka promem do Wenecji. A na dodatek jadąc tam, żeby się bardzo nie zmęczyć, nocleg w Bratyslawie i takie mini zwiedzanie Powoli zaczynam obmyślać nowy plan. Mam już nawet początek. Wylot do Aten a w Atenach w Pireusie wsiadamy w jakiś prom i plyniemy na jakąś wyspę. Ale to pewnie będę jutro obmyślać Ah marzycielka ze mnie hehe
no super pomysły a pomarzyć zawsze można, na szczęście to nic nie kosztuje

Cytat:
trzymam kciuki mocno i życzę powodzenia
Stary 2008-06-11, 22:42   #1768
asi_kol
Raczkowanie

Cytat:
Asi_kol powodzenia i trzymamy kciuki!
Cytat:
Asi_kol! powodzenia na obronie! Trzymam kciuki!!! To jutro przybędzie nam kolejna pani magister!!!!!!!!!
Niestety jeszcze nie magister Na razie to tylko licencjat, ale w końcu też wyzsze wykształcenie

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
trzymam kciuki mocno i życzę powodzenia
Cytat:
powodzenia..
To nie będę na razie dziękować, tak na wszelki wypadek

Martucha śliczna sukienka!

asi_kol jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-11, 22:51   #1769
agnes208
Zakorzenienie

Cytat:
Trzymamy kciuki wiem, że każdy mówi ze nie ma sie czym martwic ale tak jest i sama mimo ze sie stresujesz teraz to jutro stwierdzisz, ze rzeczywiscie to bardzo mila rozmowa. Komisja juz troszku traktuje cie jak "swoją" bo pewnie zasiada tez tam jakis magister nie tylko doktorzy, profesorowie. Ja przed swoja obrona 2 lata temu (kurcze jak to dawno było) złosciłam sie jak mi mowili ze to nic takiego a pozniej sama przyznalam im racje ze rzeczywiscie to formalnosc. Powodzenia
agnes208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-11, 22:59   #1770
agnes208
Zakorzenienie

Cytat:
ślicznasukienka! nie bardzo sie znam, ale tak mi sie cos zdaje ze na kole to sie bedzie ładniej układać. W ogóle to nie wiem czy warto tak do końca ugerowac sie wyglądem sukni z katalogu, bo nie zawsze na nas będzie tak fajnie leżeć. Oczywiście mam nadzieje , ze te wymarzone bedą lezeć właśnie tak idealnie!!!!!!!! A czemu o tym pisze? bo ogladałam zdjęcia sukien slubnuch na allegro i dziewczyny zamieszczaja czasami zdjęcie z katalogiu i swoje. I czasami trudno zauwazyć ze to ta sama sukienka.

Tak bardzo ładne podobaja mi sie pomimo ze na własny slub bym takiego nie zamówiła bo wole taki wiszące tez juz pokazywałam wczesniej. Ale takie wachlarze sa tez bardzo piekne zreszta z takiego cuda jakim są kwiaty nie mozna zrobic czegos nie urokliwego. Mi sie wydaje ze takie wachlarze bardzo pasuja do sukien i dziewczyn z temperamentem takich iscie hiszpańskich.
agnes208 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości