|
|
#2011 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ♡ Mamusie Lutowe 2018 cz. 3 ♡
I nigdzie nie chcieli zaświadczenia o spowiedzi? U nas to standard.
Bierzmowanie na bank musi być ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2012 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Rodzicami chrzestnymi mogą być katolicy, żyjący zgodnie z wyznawaną wiarą, którzy przyjęli sakrament bierzmowania. Jeżeli pochodzą spoza naszej parafii, powinni okazać stosowne zaświadczenie od swojego proboszcza Funkcji rodziców chrzestnych nie mogą piastować osoby: – niepraktykujące, – pozostające w niesakramentalnym związku małżeńskim, – uczniowie objęci obowiązkiem katechezy a nie uczestniczący w niej.." Ale znam osobę ktora nie ma slubu koscielnego a jest matką chrzestną. Widac jakiś Ksiadz przymknął oko. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2013 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kochana nie denerwuj się. Cukrzyca nie jest żadnym wskazaniem do cc. Poza tym takie przypadki ze dziecko traci tętno mogą się zdarzyć przy każdym porodzie SN, dlatego zawsze na skurczach jest monitorowane tętno przez ktg. Wtedy cc na cito jest. Ja np miałam przebijany pęcherz owodniowy i pierwsze wody były czyste a jak już młoda wychodziła to oddała smułkę i za nią reszki wód już wyszły zielone. Punktów dostała 10 ale po badaniu wyszło podwyższone crp wiec dostała antybiotyk i tydzień na oddziale. Dziś jet okazem zdrowia Takie historie zielonymi wodami się zdarza się niestety również w idealnych ciążach, na lipcówkach miałyśmy niestety taki przypadek- dziewczyna miała 2 tygodnie rozbieżności w terminach między om a usg i lekarze brali pod uwagę późniejszy termin- skończyło się niestety tragicznie mimo że ciąża była idealna. Ale nie ma co się denerwować na zapas
|
|
|
|
|
#2014 | ||
|
luckygirl
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A jak podawałam do chrztu to proboszcz z tamtej parafii nie wziął ode mnie ani zaświadczenia, ze moge byc chrzestna, ani tego, zebrałam u spowiedzi. Dziwne. Malo tego wkurzył mnie niemiłosiernie, bo skomentował, ze sobie szlachcianki wzięli na chrzestna, bo mam dwa nazwiska. Cep. Trzymam kciuki ![]() Nasi świadkowie na ślubie nie mieli bierzmowania, ani bie byli u spowiedzi. Mało tego mój Mąż tez nie miał bierzmowania nie jest to potrzebne do zawarcia związku małżeńskiego, ale do sakramentu chrztu jest, bo dziecko trzeba wychować w wierze.
|
||
|
|
|
#2015 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
#2016 |
|
Zakorzenienie
|
U nas tylko kartka ze spowiedzi była potrzebna i od chrzestnej która mieszka we Wloszech brak przeciwwskazań. Teraz jesteśmy totalnie w dupie bo noe mamy kompletnie nikogo kogo moglibyśmy wziąć. A na sile np bratowej męża która jest wredna nie chce
|
|
|
|
#2017 | |
|
luckygirl
|
Cytat:
Duzo o tym czytaliśmy przed ślubem i rozmawiałam o tym z księdzem, który Nam udzielał slubu i powiedział, ze wystarczy jak jeden z małżonków ma - ja miałam W znalazł troche artykułów nt temat, nawet sie Jan Paweł II wypowiadał, ze to nie jest przeszkoda jak któryś z małżonków nie ma bierzmowania. Moze sie tak zdarzyć i związek małżeński musi zostać zawarty
|
|
|
|
|
#2018 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie tez 8 dni po tp w trakcie porodu wody zrobiły się zielone. Dostałam oxy na przyspieszenie i w ogóle nerwowo było. Córa urodziła się niedotleniona i dostała 8 pkt z tego względu. Jest zdrowiutka teraz i nigdy nie było problemów. A ze szpitala wyszłyśmy po dwoch dobach ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- A to ciekawostka. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2019 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czy lekarze jakoś wiedzą, że te wody są zielone czy dopiero przy porodzie np właśnie mogą być problemy z tętnem dziecka i to jest sygnał? |
|
|
|
|
#2020 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
z tym, ze w 7 tyg jak bylam u lekarza to serio byl tylko pecherzyk jak w 5. Mam nadzieje, ze u mnie wszystko jest dobrze oszacowane. No i prawda jest taka, ze nieszczescia chodza po ludziach i poki sie dziecko nie urodzi to nigdy nie ma 100% pewnosci.Cytat:
||
|
|
|
#2021 | |
|
luckygirl
|
Ja tez sie urodziłam w zielonych wodach. Miałam 2 punkty po urodzeniu, bo przestałam oddychać plus byłam wyciągana kleszczami... ale teraz wszystko jest dobrze. Fakt mam wiele alergii i astmę. Jako dziecko duzo chorowałam, ale ogólnie jestem zdrowa
![]() I z tego co moja mama mi powiedziała, to byłam przenoszona 2 tygodnie. Ważyłam 2900 g i mierzyłam 54 cm ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
Absolutnie nie! Mój Mąż jest wierzący i ja także. Normalnie byliśmy u spowiedzi. Wszystko tak jak w zwykłym ślubie kościelnym tudzież konkordatowym. Po prostu bierzmowanie nie jest niezbędne do wzięcia slubu i tyle. To jest wymysł kościoła. A zgodnie z prawem kanoniczym jest inaczej. ---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- Poza tym do bierzmowania nie mogą przystąpić osoby, ktore żyją w grzechu, a my mieszkaliśmy razem przed ślubem pare lat, wiec byłoby to bez sensu do spowiedzi przystąpiliśmy także tylko przed ślubem - odpuściliśmy sobie ta pierwsza, bo i tak nie dostalibysmy rozgrzeszenia.
|
|
|
|
|
#2022 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2023 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz co, jakoś widzą bo kilka godzin wcześniej mówił (przy badaniu na samolocie), że wody są 'seledynowe', ale myśleli, że zdążymy. To było w okolicach 23, bo jeszcze męża nie było. Kilka godzin później (3-4?) zrobiły się zielone i wtedy zaczęli przyspieszać. Ostatecznie urodziłam o 7:30.
|
|
|
|
#2024 |
|
luckygirl
|
A ja uważam, ze księża nie powinni robić problemów jak jest jakas prą, która nie żyje w związku małżeńskim, a chcą ochrzcić dziecko. Najważniejsze, ze chcą wprowadzić je do kościoła. A to, ze nie maja slubu to są różne przypadki losowe. Jak maja tylko slub kościelny to tez kręcą nosem jakby w ogole nie mieli slubu, wiec co to za roznica. Np siostra W ma slub cywilny, przy chrzcie obydwu jej córek ksiadz kręcił nosem. Ale to jest ich sprawa, ze nie maja kościelnego. To samo powinno obejmować w druga stronę. Matka czy ojcem chrzestnym powinna mieć możliwość osoba, która żyje w związku cywilnoprawnym, a nie nie moze, bo nie ma slubu kościelnego.
|
|
|
|
#2025 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czemu to dla Ciebie gorsze? Jeśli ktoś jest po rozwodzie i nie może wziąć ślubu, a ma dziecko i jest wierzący to co wtedy? To i tak dla wierzącego jest trudna sytuacja to jeszcze nie mógłby ochrzcić dziecka? No według mnie to byłoby wyjątkowo surowe i dziecko byłoby karane za grzechy rodziców. |
|
|
|
|
#2026 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2027 |
|
luckygirl
|
My planujemy chrzciny w czerwcu, wiec siostra W tez ma niby troche czasu
|
|
|
|
#2028 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Jestem osobą wierzącą, praktykującą, ale niektórych rzeczy nie rozumiem i nie do końca się zgadzam. |
||
|
|
|
#2029 |
|
luckygirl
|
Czasami te osoby nie żyją ze soba po narodzinach i dlaczego dziecko ma na tym cierpieć? Nie dogadamy sie, bo ja mam inne zdanie, a Ty inne
ja Cie nie mam zamiaru przekonywać do swojego ![]() ---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Zgodnie z kościołem trzeba żyć ze soba w zdrowiu i chorobie, i w każdej sytuacji życia, wiec po co sie rozwodzą? Skoro przysięgali przed Bogiem to powinni próbować rozwiązywać problem - takie jest rozumowanie kościelne i tego nie zmienisz... |
|
|
|
#2030 |
|
Zakorzenienie
|
Bo są wierzący- tego się nie traci z chwilą rozwodu. To, że z różnych względów zostali wykluczeni nie powinno oznaczać, że automatycznie wykluczone jest dziecko.
|
|
|
|
#2031 | |
|
luckygirl
|
Cytat:
Ale moze odpuśćmy tematy kościelne, bo to tak jak z polityka - każdy ma swoje zdanie, swoje podejście. |
|
|
|
|
#2032 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2033 |
|
Zakorzenienie
|
My nie mamy ślubu i kościelnego mieć nie będziemy, raczej tylko cywilny. Mój TŻ jest ateistą, ja jestem wierząca i zamierzamy ochrzcić dziecko.
|
|
|
#2034 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dla mnie zaskoczeniem było jak chodziliśmy na nauki przedmałżeńskie i jedno całe 2-godzinne spotkanie mieliśmy przeznaczone właśnie na rozwody kościelne. Z tego co ksiądz mówił, nie jest ciężko wziąć taki rozwód, trzeba czasu ale w większości sytuacji da się. |
||
|
|
|
#2035 |
|
Zakorzenienie
|
Podekscytowana czekam od rana na kuriera, byłam pewna że ciuszki dla małego z h&m, a ten mi wnosi dwie paczki po 30kg. Zapomniałam, że półki jeszcze zamawiałam
|
|
|
|
#2036 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2037 | |
|
luckygirl
|
Wiem, wiem
tylko, zeby z tego nie wyszła awantura zaraz ![]() Cytat:
pamietam jak pisałam prace semestralna na prawo kanoniczne - skonczylam prawo - to troche sie zagłębialam w ten temat i w sumie wydało mi sie to ciekawe ![]() Nasz znajomy chciał wziąć rozwód kościelny. Jego juz była żona podczas normalnego rozwodu wysypała sie, ze nigdy nie chciała mieć dzieci (jest to jeden z powodów dla unieważnienia małżeństwa kościelnego), ale księża mu powiedzieli, ze rozwód kosztuje 6 tysięcy powiedział, ze czarni bie wezmą od niego ani złotówki i z koleina kobieta, która chce mieć z nim dzieci i on chce wzięli slub cywilny.
|
|
|
|
|
#2038 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jutro gemini Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2039 |
|
luckygirl
|
Dziewczyny pytanie z innej beczki - aspirator do noska katarek. Jego podłącza sie do odkurzacza, tak? I normalnie wyciąga „glutki” z noska? Jakos strasznie mnie to przeraża.
|
|
|
|
#2040 |
|
Zakorzenienie
|
My mamy aspirator, ale taki, że jedną końcówkę dajesz do noska, a drugą do swoich ust i ciągniesz katar
zanim użyłam okropnie mnie to obrzydzało i mówiłam tż, że on to będzie robił ale ostatecznie to nic strasznego
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:41.

Ja nie chce cesarki! Jeszcze lekarz nic nie mówił o planowanym cc. Póki co mówiła, żeby sugerować się terminem z OM i nie ma konieczności wcześniejszego porodu. I oby tak zostało do końca.

Tylko szkoda, że będą na początek za duże. Ale nic straconego - będą na później 

z tym, ze w 7 tyg jak bylam u lekarza to serio byl tylko pecherzyk jak w 5. Mam nadzieje, ze u mnie wszystko jest dobrze oszacowane. No i prawda jest taka, ze nieszczescia chodza po ludziach i poki sie dziecko nie urodzi to nigdy nie ma 100% pewnosci.

powiedział, ze czarni bie wezmą od niego ani złotówki i z koleina kobieta, która chce mieć z nim dzieci i on chce wzięli slub cywilny.