Mamusie lipcowe 2018 - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-01-06, 13:17   #4051
pozytywnaj
Zadomowienie

Dot.: Mamusie lipcowe 2018

Hejo. Zgodzę się... ryzyko jest i będzie zawsze. Ale nie możemy myśleć, że i nam się przydarzy coś złego. Ja np wierzę w modlitwę, modlę się codziennie za dzieci i myślę, że będzie dobrze😙Przewijak stelaż itd... jak ktoś ma miejsce w domu to tak,jak nie to niekoniecznie. Na pewno dobry termometr. Mierzę dzieciom temperaturę bardzo często. Uważam, że to jest must have, odciagacz do katarku, inhalator(wiem wiem to wszystko jest na choroby, ale dobrze w domu mieć) u mnie niania elektroniczna bo dwa różne piętra...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
pozytywnaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 13:29   #4052
folinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vesna85 Pokaż wiadomość
A jeśli chodzi o ryzyko, to ono naprawdę się zmniejsza, ale prawda jest taka, że nigdy nie ma 100% pewności, że będzie dobrze... Pozostaje nam jedynie dbanie o siebie, pozytywne myślenie i nie nakręcanie się. Bo jak byśmy zaczęły analizować to może dojść do zaburzeń hormonalnych i przedwczesnego porodu, może pojawić się zbyt wczesne obniżanie się szyjki macicy, może w trakcie porodu dość do niedotlenienia u dziecka itp., itd.
Tak patrząc na to z boku to wydaje mi się, że rodzicielstwo wiąże się z nieustannym większym lub mniejszym strachem o swoje dzieci - czy będzie zdrowe, czy będzie się dobrze uczyło, czy dostanie się na wymarzone studia, czy znajdzie bliską osobę, z którą będzie szczęśliwa... Chodzi o to, żebyśmy się w tym zamartwianiu nie zafiksowały bo przecież rodzicielstwo daje też mnóstwo szczęścia i satysfakcji. Nie wiem, czy mające już swoje pociechy mamusie się ze mną zgodzą, ale póki co, jako żółtodziób w tych sprawach tak mi się wydaje.

To ja też pochwalę się naszym zwierzęcym domownikiem Na szczęście Inka jest bardzo spokojnym stworzeniem, jeśli coś jej się nie podoba to raczej ucieka i nie lubi konfrontacji poza tym jest strasznie przytulaśnym koteczkiem więc liczę na to, że i z Maluszkiem się bez problemów dogada
Ładnie powiedziane!
Śliczny domownik

Cytat:
Napisane przez kropka_nad_i Pokaż wiadomość
Widzę, że rozwinęła się dyskusja o niepewnościach, itp. No więc musimy być pozytywnie nastawione, inaczej szkodzimy tylko sobie i Maleństwu. Ja mam słabe wyniki z Papp-a, NT lekko podwyższone, co za tym idzie ryzyko wad zwiększyło się. Jak to usłyszałam, to się załamałam. Mój mąż mnie poratował, mimo że sam pewnie jest w stresie i siedzi na tym, ale stara się być silny dla mnie. Wyniki zostały przedyskutowane z genetykiem i lekarzem prowadzącym, i co mogę powtórzyć to: jest to tylko prawdopodobieństwo, więc póki co nie możemy zakładać najgorszego. Morfologicznie na ten etap wszystko jest ok, i tego się trzymamy. Na złe wyniki może dużo wpłynąć- zażywane leki przed ciążą i w trakcie, infekcja w organiźmie. Oczywiście nie możemy tego lekceważyć i mamy zlecone kolejne badania kontrolne po 20 tygodniu. Nie decydujemy się na amniopunkcję, ponieważ jest to za duże ryzyko a wyniki nie są aż tak złe. Więc teraz możemy jedynie czekać.
I nie mogę sobie pozwolić na to, że będę siedzieć i tylko myśleć o najgorszym. Muszę się nastawić pozytywnie, bo inaczej będę jeszcze gorzej spać i tylko zaszkodzęsobie i Maleństwu. I to Wam też radzę. Nie wyczytywać o najgorszym, bo to tylko źle na nas wpływa. Więc życzę Wam i sobie spokoju i bezstresowych kolejnych miesięcy

Aktualnie wg USG jesteśmy w 14t3d. Więc witam się w drugim trymestrze. Czas zacząć rozglądać się za ciuszkami itp
Dobrze, że podchodzisz do tego spokojnie. Powodzenia w wytrwaniu w tym
A możesz napisać, jaki masz wynik pappy? Poniżej 1:150? To Ty miałaś nt blisko 3?
Witaj, witaj

---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ----------

Cytat:
Napisane przez MalaGosia88 Pokaż wiadomość
Folinka tak, ja popatrzyłam zdziwiona bo faktycznie dużo wygodniej było mi przewinąć na łóżku (łóżeczko stało w sypialni). Przewijak nakładany na łóżeczko kupiłam w pierwszej ciąży, używałam pierwszy miesiąc-dwa i w końcu oddałam. Jednak dla Mamy, które mają osobny pokoik dla noworodka czy nawet problemy z kręgosłupem myślę, że to niezbędny gadżet.

Zua narobiłaś mi ochoty na jakiegoś fast fooda chociaż jestem świeżo po obiedzie

Vesna, ale lokator! Uwielbiam koty
Haha, właśnie. Ale powiem Ci, że moim zdaniem te nakładane na łóżeczko są najgorsze, bo są tak nisko, że po prostu musisz się nachylać i kręgosłup pęka. Ja przerobiłam kilka różnych opcji i hitem była dla mnie nakładka zrobiona przez stolarza wg mojego pomysłu po części, nakladana na zwykłą prostą komodę o wys 100 cm. To była dla mnie (1,68 m wzrostu) bajka, gdzie przeciętny mebel przewijak ma ok 80 cm wys.
folinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 13:40   #4053
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Ja podziwiam was dziewczyny, bo ja bym nie potrafiła na spokojnie do tego podejść, gdyby mi wyszły złe wybiki. Więc pełen szacun,za spokój i opanowanie.

Ja dalej czekam na wyniki.
xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 13:42   #4054
arya09
Zakorzenienie

No właśnie u nas miejsca nie ma na osobny przewijak bo łóżeczko będzie w sypialni która kiedyś będzie pokojem dziecia dlatego tak się zastanawiam co wykombinowac ☺

---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ----------

Stres i czarne myśli nie wskazane, ale ja niestety nie potrafię się nie martwic. Od zawsze tak mam, że wszędzie widzę czarny scenariusz.

arya09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 13:51   #4055
folinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pozytywnaj Pokaż wiadomość
Przewijak stelaż itd... jak ktoś ma miejsce w domu to tak,jak nie to niekoniecznie. Na pewno dobry termometr. Mierzę dzieciom temperaturę bardzo często. Uważam, że to jest must have, odciagacz do katarku, inhalator(wiem wiem to wszystko jest na choroby, ale dobrze w domu mieć) u mnie niania elektroniczna bo dwa różne piętra...

Na stelaż do wanienki ZAWSZE znajdę miejsce Zwykle szukam takiego składanego na płasko, wciskam go za pralkę np., a w najciaśniejszej łazience, którą miałam, do kąpieli wstawiałam go do wanny Moja i dziecka radość z kąpieli oraz brak bólu kręgosłupa - bezcenne!
Termometr, o tak, tylko Microlife Zawsze wizażowe koleżanki śmieją się, że ta firma powinna mi płacić za to jak ich gorąco polecam.
Odciągacz do kataru - tak, tak, tak!
Inhalator... To raczej dopiero, jeśli okazuje się, że dzieci faktycznie dużo chorują.
Niania - tak, tak, tak, przy dwupoziomowym domu must have.

Więc jak widzisz, arya, i tak będziesz biedna musiała swoje decyzje podjąć Ale ja to taaak lubię. To całe wybieranie, oglądanie... Gdzie np normalnych zakupów ubraniowych dla siebie nie znoszę! Ale ja to mam bzika na punkcie dzieci jak wiadomo

Ciężko mi tak bez zastanowienia wymienić moje must have, łatwiej mi podzielić się moimi doświadczeniami, jak ktoś pyta już o konkretne przedmioty. Ale jak zerknę kiedyś na moją listę wyprawkową, to może Ci jeszcze na to odpowiem.
Stary 2018-01-06, 14:02   #4056
Early Bird
Raczkowanie

Tyle plotkujecie dziewczyny, że za cholercię nie nadążam

Może mi któraś polecić coś dobrego na rozstępy? Bo myślę, że chciałabym już zacząć czegoś używać. Może być dostępne w Pl albo UK

A tak poza tym, to pozdrawiamy z wczorajszego usg TP potwierdzony na 12 lipca, dzieciaczek ma 7.1 cm
Ogólnie bardzo dziwne uczucie i emocje zobaczyć jak bije serce i jak sie rusza taki maluśki człowieczek Tż był zafascynowany myślałam, że wejdzie w ten ekran

Edytowane przez Early Bird
Czas edycji: 2018-01-08 o 00:36
Early Bird jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 14:08   #4057
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Dla mnie tez obowiązkowo niania, my kupujemy z kamerka super sprawa.
Dobry termometr, odciągacz do kataru też
Dla mnie jeszcze olej kokosowy.
I bujaczek leżaczek Tiny love.

Ja np. Bardzo lubię mieć poukładane ubrania, i ostatnio wymyśliłam pudełka na dany rodzaj ubranek, aby były posegregowane i łatwe do zlokalizowana bez "kopania" na takiej zasadzie jak na zdjęciach.20160716_133326.jpgzakladki-do-ubranek_thumb1-940x623.jpg

Stary 2018-01-06, 14:09   #4058
folinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Early Bird Pokaż wiadomość

Może mi któraś polecić coś dobrego na rozstępy? Bo myślę, że chciałabym już zacząć czegoś używać. Może być dostępne w Pl albo UK

A tak poza tym, to pozdrawiamy z wczorajszego usg TP potwierdzony na 12 lipca, dzieciaczek ma 7.1 cm
Ogólnie bardzo dziwne uczucie i emocje zobaczyć jak bije serce i jak sie rusza taki maluśki człowieczek Tż był zafascynowany myślałam, że wejdzie w ten ekran
Cudownie, gratulacje!

Hm, moje zdanie niestety jest takie, że jak mają wredoty wyjść, to i tak wyjdą. Ale zawsze lepiej smarować niż żałować Zmierzam do tego, że nie sądzę, żeby jedne kremy były lepsze, bardziej skuteczne od innych.Ja bardzo lubię masło Palmersa i zawsze też moc dobrych opinii słyszałam o Bio-Oil.

Miałam zrobić sobie drzemkę w południe, ale leżę, wypisuję do Was i nic mnie spanie nie bierze. Idę popatrzyć jaki dziś harmonogram na basenie
Stary 2018-01-06, 14:09   #4059
summer_overture
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fitelina Pokaż wiadomość
Haha no ja też jeszcze kompletnie nic nie kupiłam i kompletnie nie ogarniam rozmiarów itd , ale mamy czas dziewczyny

Wspominalyscie wcześniej o winie - ja kupuje czasami, na jakieś specjalne okazje, takie 0,0% w Auchan, jest dość duży wybór, kosztują około 25-30zl. Wygląda jak wino, pachnie też jak wino, ale w smaku mi podchodzi bardziej pod soczek, więc za często nie kupuję szkoda mi trochę kasy.

Jeśli chodzi o fitnessy, to ja przed ciąża byłam dość mocno aktywna i teraz mi trochę tej aktywności brakuje
Wcześniej biegalam, chodziłam na siłownię, tabate, oj dużo tego bylo, a teraz może z raz w tygodniu zrobię jakiś trening dla ciężarnych z YouTube

Zauważyłam też, że nie ma dnia żebym sobie rano nie kichnela czy któraś też tak ma?

---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ----------

Z tego co się orientuję można do 13+6, więc powinnaś zdążyć

Ja wczoraj wypiłam Bavarię 0,0% do kuchennego krzątania się. Wyobrażałam sobie, że to to ciepły, letni wieczór, zjem zaraz romantyczną kolację i pójdę z TŻ-tem do miasta. Szybko się ocknęła, wraz z ostatnim łykiem Bavarii :PP Ale tego wina muszę poszukać, nie wiedziałam, że istnieje takie.....

Ja też kiedyś byłam aktywna i teraz mi tego brakuje, zwłaszcza, że sporo przytyłam Cóż, na youtube widziałam sporo ćwiczeń dla ciężarnych, od jutra coś pokombinuję, trzeba być aktywnym, żeby za 2 miesiące nie dyszeć na spacerze z psem )

A z tym kichaniem to zabawna sprawa. Nigdy bym na to nie wpadła, gdyby nie fakt, że dziś z łóżka poderwało mnie potężne kichnięcie Ale u mnie to chyba kwestia zapalenia zatok niestety :/

Cytat:
Napisane przez folinka Pokaż wiadomość
Kochane pierworódki, nic się nie martwcie, za pół roku będziecie największymi specjalistkami w rozmiarach i zakupach Obiecuję Wam!

To niezłe piechurki z obydwóch Twoich dziewczyn!
Do 2 lat to i tak niewiele dla mnie, wiele dzieci do 3 używa wózków. Nie mówię oczywiście o spokojnych spacerach, ale jak trzeba iść na szybko do sklepu, coś załatwić czy po starsze rodzeństwo do szkoły albo przede wszystkim na dłuższe wyjścia... Czytałam niedawno wątek z jakiegoś forum pt mniej więcej "czy kupowałyście wózek podwójny?" choć ja raczej na opinie o wózkach patrzyłam i niestety prawie każda mama opisując, jak dała radę z pojedynczym wózkiem, dodawała coś w rodzaju "ale daleko nie chodziliśmy... "
Ja na bank kupię podwójny, bo my lubimy bardzo długie spacery czy całodniowe wypady za miasto, więc obydwa siedziska muszą być pełnowymiarowe i w pełni regulowane do spania w razie czego, a do tego solidny kosz pod wózkiem, a nie jedno dziecko siedzące praktycznie w koszu W uk jest moc pięknych wielkich parków. Chłopaki biorą hulajnogi/rowery, cholewiaki i szaleją po ścieżkach i strumykach
A jaki Ty miałaś upatrzony?

Jak się jest szczególnie podatnym na infekcje to faktycznie lipa z basenem. Więcej problemu niż przyjemności. Mi lekarz kiedyś kazał posmarować się Clotrimazolem profilaktycznie przed i bo basenie. Staram się tego nie nadużywać, ale jednak po basenie dla spokoju się smaruje jak nie zapomnę.
Tak, różne bóle są normalne, w tym takie silne ukłucia jajników przy nagłej zmianie pozycji. Jeśli przechodzą same te bóle, to raczej nie jest to żaden powód do zmartwień, ale zdecydowanie upewnij się podczas następnej wizyty u lekarza.

Dobrze robisz, dzieciątko jest już duże i silne, trzeba wierzyć, że będzie zdrowie.
Przed skończeniem 14tyg jest to normalny czas na ug. Nie martw się Powodzenia!

---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ----------

Karolina, fajnie, że wizyta dobrze poszła. Trzymam kciuki, żeby list szybko przyszedł

---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

norka, a Ty biedna dalej czekasz? Strasznie kiepski system ma ten Twój gin, choć przynajmniej będzie to na plus, kiedy sama będziesz potrzebować coś bez kolejki...
Cytat:
Napisane przez ane3kaa Pokaż wiadomość
Ja mam 17 badanie i mam strasznego stresa czy wszystko będzie ok

---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ----------

My mamy yorka wariuje na punkcie dzieci i jest strasznie zazdrosny ciekawe jak zareaguje na bobaska w domu

---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

u mnie z kolei mdłości jako tako juz nie ma ale rano mna rzuca na wymioty i najgorsze jest to że nic nie leci....

Dzięki )) też mam taką nadzieję.
Fajnie, że piszesz o tym clotrimazolum, zapamiętam sobie i pogadam z moim ginem, bo on mi odradzał basen, ale toż ja całe dzieciństwo w basenie spędziłam i teraz mi go bardzo brakuje, a póki co infekcja nie wróciła, więc może....

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
To mi dzis położna za tez sprawdzala I tez mam wysokie. Ale ja mam zawsze tak. Ze w domu idealne mam bo sprawdzam regularnie a jak ide do lekarza to zawsze ze wysokie. Wiec mi położna powiedIala ze jest grupa ludzi którym automatycznie ciśnienie rosnie kiedy czuje sie niekomfortowo czy sa w nowym otoczeniu. PowiedIala ze to całkiem normalne dla wielu ludzi. Ciekawe dlaczego mi tego nigdy nikt nie wytłumaczył w ten sposob. Także uspokoiła mnie. I mysle ze to samo tyczy sie Ciebie .

To Wam wstawie moje terrierki na dzisiejszym spacerze. Pola mamy blociste. Także jest kąpiel po kazdym spacerze.

Cudowne są!!! Dziewczyny, tak a propos: macie takie obawy, że wasze czworonożne pociechy nie zaakceptują nowego domownika? Ale tak nie zaakceptują, że wiecie....pójdzie na noże (tzn. na zęby i pazury?)? Bo u nas cała rodzina, a nawet znajomi się nad tym zastanawiają.... Co więcej, już kilka osób całkiem poważnie nas pytało, czy i gdzie oddamy koty!!
Cytat:
Na stelaż do wanienki ZAWSZE znajdę miejsce Zwykle szukam takiego składanego na płasko, wciskam go za pralkę np., a w najciaśniejszej łazience, którą miałam, do kąpieli wstawiałam go do wanny Moja i dziecka radość z kąpieli oraz brak bólu kręgosłupa - bezcenne!
Termometr, o tak, tylko Microlife Zawsze wizażowe koleżanki śmieją się, że ta firma powinna mi płacić za to jak ich gorąco polecam.
Odciągacz do kataru - tak, tak, tak!
Inhalator... To raczej dopiero, jeśli okazuje się, że dzieci faktycznie dużo chorują.
Niania - tak, tak, tak, przy dwupoziomowym domu must have.

Więc jak widzisz, arya, i tak będziesz biedna musiała swoje decyzje podjąć Ale ja to taaak lubię. To całe wybieranie, oglądanie... Gdzie np normalnych zakupów ubraniowych dla siebie nie znoszę! Ale ja to mam bzika na punkcie dzieci jak wiadomo

Ciężko mi tak bez zastanowienia wymienić moje must have, łatwiej mi podzielić się moimi doświadczeniami, jak ktoś pyta już o konkretne przedmioty. Ale jak zerknę kiedyś na moją listę wyprawkową, to może Ci jeszcze na to odpowiem.
A tak skoro jesteśmy przy temacie wyprawki i gadżetów w małej przestrzeni.... Niedawno się przeprowadziliśmy i mamy maleńką łazienkę z prysznice (co jest dla mnie koszmarem). Jak sobie z tym poradzić? Ja kojarzę takie wanienki zakładane na wannę i zawsze sądziłam, że są fajnym rozwiązaniem, a tu takie rozczarowanie.... Mam kupić dużą wanienkę, trzymać ją na balkonie, napełniać szlaufem ogrodowym (bo w kabinie prysznicowej się nie zmieści!!) a dziecko kąpać w kuchni??? Że już nie wspomnę o tym, jak wdzięczny za taką gimnastykę będzie mój kręgosłup

P.s. jesteście tak płodne w swoich postach, że mimo iż jestem na zwolnieniu to nie wyrabiam z czytaniem i pisaniem ))
Aha - kobietki borykające się z mdłościami - próbowałyście imbiru?? Ja miałam szalone mdłości w I trymestrze, choć nigdy nie kończyły się wymiotami i najlepiej działała na mnie bardzo kwaśna lemoniada z imbirem (właściwie sama średnia cytryna wyciśnięta wraz z miąższem do szklanki, dopełnione zimną a wieczorami, po powrocie z pracy gorącą wodą, posiekaną świeżą miętą i utłuczonym albo drobno posiekanym imbirem).

Zapraszam na czytelniczą rozmowę

Wymiana KSIĄŻEK
summer_overture jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 14:10   #4060
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:

Super! Ale duży

Ja co do rozstępów,używam tylko oliwki w zelu z Johnson baby, ale to tylko dlatego, żeby nawilżac skórę bo mam sucha. Moim zdaniem prawda jest taka, że jak ktoś ma tendencję do rozstepow to je będzie miał, mimo kremów za miliony moment. Tak mi powiedziała kosmetyczka

Stary 2018-01-06, 14:11   #4061
summer_overture
Zadomowienie

Cytat:

Gratulacje! Też niedawno to przeżywałam
Na rozstępy podobno świetny jest BioOil i ja go używa od drugiego miesiąca. Czy skuteczny, to się okaże, ale świetnie pachnie i zostawia skórę cudownie miękką (nakładam ostatni raz wieczorem a rano wciąż mam skórę jak aksamit). Zakochałam się w nim )

Zapraszam na czytelniczą rozmowę

Wymiana KSIĄŻEK
summer_overture jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 14:14   #4062
arya09
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość

Ja np. Bardzo lubię mieć poukładane ubrania, i ostatnio wymyśliłam pudełka na dany rodzaj ubranek, aby były posegregowane i łatwe do zlokalizowana bez "kopania" na takiej zasadzie jak na zdjęciach.Załącznik 7381106Załącznik 7381111

U nas akurat niania zbędna 😊 mieszkanie 53m więc wszędzie blisko

Fajny ten pomysł na segregowanie ciuszków

arya09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 14:19   #4063
asiaczek
Zakorzenienie

Współczuję Wam problemów ze snem. Ja na szczęście mogę spać. Teraz nawet sypiam do 8, bo synek o tej godzinie wstaje. Za to w nocy mam jeszcze sporo pobudek na karmienie.

Co do must have produktów to dla mnie przewijak wolnostojący z półkami na dole,ale jam zarówno łazienkę jak i sypialnię dużą,więc miałam gdzie go postawić. Tak samo stelaż do wanienki, katarek do odkurzacza,termometr bezdotykowy. Nianię wolałabym z kamerką, a mam zwykłą.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[COLOR="Silver"]

Aaaa i jeszcze piłka. Najpierw do bujania się w ciąży i potem do bujania dziecka. Mój syn, mimo że to już 1,5roczny chłop, to znowu ma fazę na usypianie na rękach. Biorę go na piłkę i lekko się bujamy,nie wiem jak bym go teraz nosiła

Stary 2018-01-06, 14:21   #4064
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Norka nie wiem jak do tego podejdzie sąd. Musimy wszystko ustalic z prawnikiem...nie mamy za bardzo dowodów na to ze pieniadze byly pożyczone, jedynie świadków. Przykro mi bardzo ze tak to sie dzieje... boje sie ze mozemy nie odzyskac tych pieniedzy, a jest co raz gorzej. Ciężko mi sie o tym myśli, codziennie mam mętlik w glowie i pytania jak sobie poradzimy...
Asiaczek rozmawialam z tesciowa w sprawie wychowawczego i l4. Mozesz spokojnie przerwac wychowawczy i isc na l4, zus nie bedzie robil problemów. To dosyc powszechne wiec spokojnie.
Kropka nad i, w takich sytyacjach jedyne co nam pozostaje to spokój. Wierze, ze wszystko bedzie dobrze
Early śliczny Maluszek 💖

zUa_tysica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 14:27   #4065
asiaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arya09 Pokaż wiadomość
U nas akurat niania zbędna 😊 mieszkanie 53m więc wszędzie blisko

Fajny ten pomysł na segregowanie ciuszków

Ja też mam nie za duży metraż, ale jak byli goście i zamknęłam drzwi do sypialni to niania się bardzo przydawala. Tak samo jak sprzatalam w kuchni i nie chciałam małego obudzić to zamykałam wszystkie drzwi i włączałam nianię. Naprawdę często mi się przydaje

---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Cytat:
Napisane przez zUa_tysica Pokaż wiadomość
Norka nie wiem jak do tego podejdzie sąd. Musimy wszystko ustalic z prawnikiem...nie mamy za bardzo dowodów na to ze pieniadze byly pożyczone, jedynie świadków. Przykro mi bardzo ze tak to sie dzieje... boje sie ze mozemy nie odzyskac tych pieniedzy, a jest co raz gorzej. Ciężko mi sie o tym myśli, codziennie mam mętlik w glowie i pytania jak sobie poradzimy...
Asiaczek rozmawialam z tesciowa w sprawie wychowawczego i l4. Mozesz spokojnie przerwac wychowawczy i isc na l4, zus nie bedzie robil problemów. To dosyc powszechne wiec spokojnie.
Kropka nad i, w takich sytyacjach jedyne co nam pozostaje to spokój. Wierze, ze wszystko bedzie dobrze
Early śliczny Maluszek 💖

Bardzo dziękuję z odpowiedź w sprawie L4

Ehh nie zazdroszczę tych problemów z pożyczką. Może zeznania świadków Wam pomogą, może macie jakieś smsy,cokolwiek żeby mieć jakiś dowód? Niestety najlepiej zawsze mieć wszystko na piśmie

Stary 2018-01-06, 14:29   #4066
folinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez summer_overture Pokaż wiadomość
Dziewczyny, tak a propos: macie takie obawy, że wasze czworonożne pociechy nie zaakceptują nowego domownika? Ale tak nie zaakceptują, że wiecie....pójdzie na noże (tzn. na zęby i pazury?)? Bo u nas cała rodzina, a nawet znajomi się nad tym zastanawiają.... Co więcej, już kilka osób całkiem poważnie nas pytało, czy i gdzie oddamy koty!!
Oddawać? Tak prostu z mostu bez zastanowienia? W życiu!
Oczywiście, że miałam obawy. Jeszcze do sierpnia mieliśmy dwa koty (jeden niestety zachorował i zakończył żywot). Przez gruuubo ponad pół roku, nie spuszczałam ich z oka, nie zostawiałam ich w tym samym pokoju co Lidka, nawet gdy wychodziłam na minutę. Obserwowałam ich interakcje, osłaniałam twarz Lidki przed ewentualnym pazurem, gdy zaczynała ich tarmosić i zauważyłam, że cokolwiek ona zrobi, to nie ma takiej opcji, żeby jej coś zrobili. Gdzie innych domowników czasem drapnęli, jak się przypadkiem nadepnęło czy w ostrzejszej zabawie. Teraz już jestem spokojna, choć trzymam rękę na pulsie.
Stary 2018-01-06, 14:33   #4067
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Boże.. Jak można oddać psa czy kota, są inne sposoby, co zrobić, gdy zwierzak nie akceptuje malucha! Dla mnie to nie do pojęcia.

Edytowane przez xXBlankaXx
Czas edycji: 2018-01-06 o 14:37
Stary 2018-01-06, 14:37   #4068
Early Bird
Raczkowanie

Cytat:

Ja np. Bardzo lubię mieć poukładane ubrania, i ostatnio wymyśliłam pudełka na dany rodzaj ubranek, aby były posegregowane i łatwe do zlokalizowana bez "kopania" na takiej zasadzie jak na zdjęciach.Załącznik 7381106Załącznik 7381111

U nas niania też będzie niezbędna, na pewno zaoszczędzi mi dużo stresu i latania na górne piętro.
A co do takich pudełek/organizerów to jest świetny pomysł i my również planujemy w ten sposób wszystko poukładać. Tym bardziej, że ja z tych niezorganizowanych i pewnie bez tego byłoby dużo nerwów żeby cokolwiek znaleźć

Cytat:
Cudownie, gratulacje!

Hm, moje zdanie niestety jest takie, że jak mają wredoty wyjść, to i tak wyjdą. Ale zawsze lepiej smarować niż żałować Zmierzam do tego, że nie sądzę, żeby jedne kremy były lepsze, bardziej skuteczne od innych.Ja bardzo lubię masło Palmersa i zawsze też moc dobrych opinii słyszałam o Bio-Oil.

Miałam zrobić sobie drzemkę w południe, ale leżę, wypisuję do Was i nic mnie spanie nie bierze. Idę popatrzyć jaki dziś harmonogram na basenie
Cytat:
Super! Ale duży

Ja co do rozstępów,używam tylko oliwki w zelu z Johnson baby, ale to tylko dlatego, żeby nawilżac skórę bo mam sucha. Moim zdaniem prawda jest taka, że jak ktoś ma tendencję do rozstepow to je będzie miał, mimo kremów za miliony moment. Tak mi powiedziała kosmetyczka

Cytat:
Napisane przez summer_overture Pokaż wiadomość
Gratulacje! Też niedawno to przeżywałam
Na rozstępy podobno świetny jest BioOil i ja go używa od drugiego miesiąca. Czy skuteczny, to się okaże, ale świetnie pachnie i zostawia skórę cudownie miękką (nakładam ostatni raz wieczorem a rano wciąż mam skórę jak aksamit). Zakochałam się w nim )
Dziękuję
Też myślę, że pojawienie się rozstępów zależy głownie od genetyki i tendencji, ale na pewno nie zaszkodzi używać prewencyjnie
Early Bird jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 14:45   #4069
kropka_nad_i
Wtajemniczenie

Cytat:
Ładnie powiedziane!
Śliczny domownik

Dobrze, że podchodzisz do tego spokojnie. Powodzenia w wytrwaniu w tym
A możesz napisać, jaki masz wynik pappy? Poniżej 1:150? To Ty miałaś nt blisko 3?
Witaj, witaj

---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ----------

Haha, właśnie. Ale powiem Ci, że moim zdaniem te nakładane na łóżeczko są najgorsze, bo są tak nisko, że po prostu musisz się nachylać i kręgosłup pęka. Ja przerobiłam kilka różnych opcji i hitem była dla mnie nakładka zrobiona przez stolarza wg mojego pomysłu po części, nakladana na zwykłą prostą komodę o wys 100 cm. To była dla mnie (1,68 m wzrostu) bajka, gdzie przeciętny mebel przewijak ma ok 80 cm wys.
Dziewczyny nie chciałabym tutaj omawiać moich wyników. Mam nadzieję, że to zrozumiecie.

Cytat:
Ja podziwiam was dziewczyny, bo ja bym nie potrafiła na spokojnie do tego podejść, gdyby mi wyszły złe wybiki. Więc pełen szacun,za spokój i opanowanie.

Ja dalej czekam na wyniki.
Zdziwiłabyś się jaka siła jest w człowieku ukryta...

Cytat:

Dziewczycy dzięki za te podpowiedzi, bo w sumie ja jeszcze w ogóle o tym nie myślałam. Dlatego ten tydzień będzie taki organizacyjno planowy co kiedy i za ile

Cytat:
Oddawać? Tak prostu z mostu bez zastanowienia? W życiu!
Oczywiście, że miałam obawy. Jeszcze do sierpnia mieliśmy dwa koty (jeden niestety zachorował i zakończył żywot). Przez gruuubo ponad pół roku, nie spuszczałam ich z oka, nie zostawiałam ich w tym samym pokoju co Lidka, nawet gdy wychodziłam na minutę. Obserwowałam ich interakcje, osłaniałam twarz Lidki przed ewentualnym pazurem, gdy zaczynała ich tarmosić i zauważyłam, że cokolwiek ona zrobi, to nie ma takiej opcji, żeby jej coś zrobili. Gdzie innych domowników czasem drapnęli, jak się przypadkiem nadepnęło czy w ostrzejszej zabawie. Teraz już jestem spokojna, choć trzymam rękę na pulsie.
Ja mam stosunkowo młodego kota, jak Maleństwo się urodzi, to będzie mieć ok rok. Mam trochę obawy jak to będzie, jednak mimo wsyzstko nie oddałabym jej. Uważam, że jest to do pogodzenia, a koty, czy generalnie zwierząta teżwyczuwają dużo i wiedzą, że muszą się inaczej zachowywać przy Maluszkach.

Uczę się cierpliwości
kropka_nad_i jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 14:52   #4070
nesska89
Raczkowanie

U nas niania z kamerka to najlepszy gadżet! Ale my mieszkamy w domu, najbardziej przydaje się latem gdy grilujemu na dworze A mały śpi co do zwierząt my mamy w domu owczarka niemieckiego, niektórzy znajomi mają z tym ogromny problem bo jak dziecko może przebywać w jednym pokoju z takim dużym psem. Wszystko zależy od charakteru psa i wychowania, nasza suczka boi się nawet myszy i zawsze się śmiejemy że jak nas okradna to razem z psem jest łagodna jak baranek i pozwala synkowi robić że soba wszystko. My oczywiście pozwalamy tylko na glaskanie i przytulnie, synka trzeba pilnować bo lubi ja ciągnąć za sierść, a jego ulubiona zabawa jest liczenie jej łap

K
nesska89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 15:14   #4071
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nesska89 Pokaż wiadomość
U nas niania z kamerka to najlepszy gadżet! Ale my mieszkamy w domu, najbardziej przydaje się latem gdy grilujemu na dworze A mały śpi co do zwierząt my mamy w domu owczarka niemieckiego, niektórzy znajomi mają z tym ogromny problem bo jak dziecko może przebywać w jednym pokoju z takim dużym psem. Wszystko zależy od charakteru psa i wychowania, nasza suczka boi się nawet myszy i zawsze się śmiejemy że jak nas okradna to razem z psem jest łagodna jak baranek i pozwala synkowi robić że soba wszystko. My oczywiście pozwalamy tylko na glaskanie i przytulnie, synka trzeba pilnować bo lubi ja ciągnąć za sierść, a jego ulubiona zabawa jest liczenie jej łap

Oj tak, taka niania z kamerka to super sprawa jak siedzi się na dworze, a maluch śpi.

Co do zwierząt, dodam jeszcze, że u nas też już jest zdziwienie, dlaczego nie oduczamy psa siedzenia/spania na kanapie... Dlaczego pozwalam mu leżeć na brzuchu itp.
Nie zamierzam zmieniać jego nawyków, i tak dziecko będzie miało styczność z sierścia, nie unikniemy tego.
Nie zamierzam izolować psa od dziecka.
I beagle i labrador są przyzwyczajone do obecności dzieci.. Bardzo fajnie reagują. Oczywiście nie pozwalamy na ciągnięcie za uszy itp. Chociaż jak raz czy dwa się zdarzyło, to psiaki albo pozwalały na to, albo odchodziły.
Uwielbiają leżeć z maluchami gdy te się bawią na podłodze.. Najbardziej mi się chciało śmiać, gdy beagle bawił się z moim podopiecznym piłka.. Mały kulal piłkę po podłodze, a pies mu podawał nosem albo łapka słodkie to bylo.
Nie zamierzam też, panikowac, gdy zostanie polizane przez psa itp. Będzie dobrze

Stary 2018-01-06, 15:33   #4072
fitelina
Rozeznanie

Hej dziewczyny.. Ale nawijacie.. Ledwo nadążam...

Oddać zwierzęta z powodu nowego członka rodziny ?!Nie wiem co musiałoby się dziać, żeby w ogóle przeszło mi to przez myśl.. Mam dwa koty w domu i nie wyobrażam sobie się ich pozbyć z jakiegokolwiek powodu...

Jakby któraś by szukała filmiku dla ciężarnych na YOUTUBE to właśnie zrobiłam 35minutowy "trening dla kobiet w ciąży - Katarzyna Kepka & Szymon Gaś" - nawet spoko!

Co do rozstępów to smaruję się teraz czasami olejkiem że słodkich migdałów na zmianę z jakimś palmersem. Tak bardzo chciałabym ich uniknąć... ale też słyszałam, jak mają być to będą niezależnie od pielęgnacji w czasie ciąży.

My tsię będziemy musieli jakoś zmieścić na 50m2 z dwoma kotami, na te chwilę to nawet nie mam pojęcia gdzie łóżeczko się zmieści mamy tak zagracone, szafy pełne, masakra...

Znikam na spacerek, miłego weekendu dziewczyny!

fitelina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 15:57   #4073
folinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kropka_nad_i Pokaż wiadomość
Dziewczyny nie chciałabym tutaj omawiać moich wyników. Mam nadzieję, że to zrozumiecie.

Ja mam stosunkowo młodego kota, jak Maleństwo się urodzi, to będzie mieć ok rok. Mam trochę obawy jak to będzie, jednak mimo wsyzstko nie oddałabym jej. Uważam, że jest to do pogodzenia, a koty, czy generalnie zwierząta teżwyczuwają dużo i wiedzą, że muszą się inaczej zachowywać przy Maluszkach.
Jasne!

Moje miały rok i 3 mies, jak Lidka się urodziła Będzie dobrze!
Stary 2018-01-06, 15:59   #4074
Sandam13
Rozeznanie

My mamy 48m2 i też nie mam pojęcia jak się pomieścimy, wydaje mi się że we 2 mamy mało miejsca a co dopiero jak przybędzie nam gratów dla maleństwa..

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka
Sandam13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 16:11   #4075
Patrycja28100
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez arya09 Pokaż wiadomość
No właśnie mi się zdarza wstawać w nocy max 2 razy. Z czasem będzie częściej

Dziewczyny powiedzcie mi co jest dla Was must have w wyprawce dla Maluszka?
I tu ukłon do doświadczonych mam co wam się najbardziej przydało, a bez czego można się spokojnie obejść? czy niezbędny jest przewijak osobno stojący czy np. wystarczy taki nakładany na łóżeczko lub np. komodę?

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

Też się boję że w każdej chwili coś się stanie lub że na UG coś wyjdzie nie tak

Moim zdaniem taki na lozeczko jest super. Ja mialam doczepiany na lozeczko turystyczne. Stojak do wanienki tez moim zdaniem niepotrzebny. Ja wanienke do wanny kladlam i tak maluszka kąpałam. Napewno ja nigdy nie potrzebowalam podgrzewacza do butelek.

Patrycja28100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 16:14   #4076
zUa_tysica
Wtajemniczenie

My mamy malutko miejska, około 40 m2, ale pomiescimy sie wszyscy, razem z kotami

zUa_tysica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 16:23   #4077
xXBlankaXx
Zakorzenienie

My mamy jakieś 90m2
Trzy pokoje, kuchnia i łazienka + na wiosnę będziemy robić taras.
Jak na złość sypialnia jest najmniejsza.. I będzie się ciężko pomieścić z łożeczkiem, komoda itp. Ale tylko 3-4miesiace to damy radę.

Edytowane przez xXBlankaXx
Czas edycji: 2018-01-06 o 16:24
Stary 2018-01-06, 16:30   #4078
MalaGosia88
Zakorzenienie

Early śliczny maluch, no i 7 centymetrów już robi wrażenie
Stary 2018-01-06, 17:53   #4079
Radena
Zadomowienie

Odniose sie do paru postów,bo do wszystkich nie da rady,juz nie nadążam czytać 😂
Folinka,piszesz o tym przewijaku na łóżeczko,ze za niski, ja mam 165 cm i dla mnie ciut za wysoki. Ale nadal z niego korzystam,bo wygodniej mi niz sie właśnie schylac do naszego łóżka- juz pomijam ze z łóżka szybciej młoda ucieka 😂
Summer-overture, jest takie wiaderko do kapania dzieci, moze u Was sie sprawdzi? W sumie na poczatku i tak ja przynajmniej kapalam dziecko w sypialni, a nosiłam wodę w miednicy,potem jakos sie przenieslismy do łazienki, a jak zaczela siedzieć to czesto ją kapalismy w takiej wiekszej miednicy, w ktorej sie nie da położyć. Wiec mysle,ze na pewno znajdziecie jakis sposób,zeby bylo wygodnie i bezpiecznie ;-)
Pisalyscie o spaniu,wspolczuje bardzo,mi sie rzadko zdarza miec problem z zasnieciem chyba ze sie poloze kolo 21 to za wczesnie. A tak to śpie te 9-10 godzin,wtedy sie czuje najlepiej. Ale drzemki nie mam kiedy sobie uciąć,po prostu muszę dzialac przy Młodej,pewnie z drzemka byloby ciężej zasnac wieczorem
Early Bird,szok ze juz 7 cm!!!
Ja nie mam zadnego zwierzaka,wiec teraz juz poczekamy az dzieci będą bardziej kumate,bo 3 dziecka sobie nie wezme do domu 😁

Radena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-06, 17:53   #4080
Patrycja28100
Rozeznanie

Mam pytanie czy jest tu ktoras ubezpieczona na zycie? Jak tak to gdzie i jaka skladka itp?
Ja zamierzam isc sie ubezpieczyc w razie w. No bo to roznie przy porodzie i po. W razie smierci zeby dzieciaki zabezpieczyc.

Patrycja28100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości