![]() |
#2401 |
Konto usunięte
|
Dot.: Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.
To, co uzytkownik blanaka sugeruje, ze wiele kobiet po aborcji ma traume, bo nie mialy z kim na ten temat porozmawiac, nie zdawaly sobie sprawy z konsekwencji itd.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2402 |
Rozeznanie
|
W mojej rodzinie jest obciążenie genem , który powoduje nieuleczalną chorobę u chłopców w okresie pokwitania. Mój brat cioteczny na to umarł. Z fajnego chłopca stał się roślinką. Umarł kilka lat temu w wieku 18 lat. W sumie i to tak dobrze ale przez 8 lat był roślinką. Już niedługo dowiem się czy jestem nosicielką tego genu czy nie. Jak mam ten gen to muszę urodzić tylko dziewczynkę. Teraz wiem że ciąże będę prowadziła tylko w Czechach albo w Niemczech. Boję się. Na szczęście już robią badania jak tą chorobę uśpić ale boję się że jeszcze minie kilka lat jak coś znajdą. Państwo powinno być świeckie a nie kościelne. Państwo powinno dać prawo a nie zabraniać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2403 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2404 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Poza tym o samym downie też się mowi dobrze lub wcale, a o lękach ich rodzin się nie mówi. Tymczasem są to lęki co będzie gdy umra z ich dziećmi, co gdy ich chore dziecko zajdzie w ciążę itp. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2405 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Trauma poaborcyjna spotyka kobiety, ktote zostaly zmuszone do aborcji i nie byla to ich przemyslana i zgodna ze swoim sumieniem decyzja. Ja bym jej nie miala. Edytowane przez 7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30 Czas edycji: 2018-01-12 o 22:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2406 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2407 |
Zakorzenienie
|
Halo, ja cierpię tylko i wyłącznie z tego powodu, że moje wyczekane dziecko było strasznie chore. Ale wciąż uważam, że podjęliśmy najlepsza z możliwych decyzji. Więc nie generalizujmy o tym, co czują kobiety po.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
08.2017 (8tc)[*] 12.2017 (15tc)[*] Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama ![]() 2021 ![]() 2022 ![]() Edytowane przez fioleciasto Czas edycji: 2018-01-12 o 22:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#2408 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2409 |
Konto usunięte
|
Podobno co 4 Polka ma za sobą doświadczenie aborcyjne, a nie odniosłam wrażenia, że mieszkam w kraju kobiet z traumą. Co najwyżej z taką traumą, że nasz kraj ma nas w
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2410 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O czym nie trąbi, to fakt, że jakieś 2/3 kobiet nie żałuje, a nawet odczuwa ulgę (dane bodajże Women on Waves czy podobnej organizacji), bo one po cichu robią aborcję i spokój, nikt z otoczenia nawet o tym nie wie (i wcale się nie dziwię, patrząc na postawy niektórych).
![]() |
#2411 |
Rozeznanie
|
[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;8045956 6]To, co uzytkownik blanaka sugeruje, ze wiele kobiet po aborcji ma traume, bo nie mialy z kim na ten temat porozmawiac, nie zdawaly sobie sprawy z konsekwencji itd.[/QUOTE]
Bardzo dobrze ujęte, 'to co ktoś sugeruje, że ktoś inny ma'. ![]() Nie ma czegoś takiego jak trauma czy syndrom poaborcyjny w słowniku medycznym, ani istnienie nie jest potwierdzone żadnym badaniami. Termin wymyślony na potrzeby anti-choice'ów i jak widać tyle razy powtórzony, że wielu w niego uwierzyło. Ja jestem totalnie przeciwna zmuszaniu do wizyty psychologicznej przed aborcją, to tylko kolejna forma kontroli. W Niemczech takie rozwiązanie zostało wymuszone przez kościół. W wielu innych krajach funkcjonuje bez i nie ma problemu. Mało tego, ostatnie badania w Finlandii wskazują, że kobiety po aborcji radzą sobie lepiej, pod względem psycho-socjo-ekonomicznym, niż te, które na nią się nie zdecydowały. Łatwiejszy dostęp do psychologów - tak, obowiązek - nie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2412 |
Konto usunięte
|
A wg mnie kliniki powinny umożliwić wizytę u psychologa, ale no właśnie UMOŻLIWIĆ, dla chętnych, a nie "jak nie pójdziesz do psychologa to aborcji nie będzie"
![]() ![]() |
![]() |
#2413 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2414 |
Konto usunięte
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;8047000 1]Znajoma przeprowadziła aborcję farmakologiczną. Byłam z nią w razie "W". Nigdy nie widziałam tyle szczęścia na widok krwi. "Trauma" towarzyszy jej do dziś. Nadal uważa to za najlepszą decyzję w swoim życiu a minęło już parę lat, ma rodzinę i dziecko.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Rowniez znam taka osoba, nie ma traumy, uwaza, ze podjela sluszna decyzje (miala wtedy 18 lat albo troche mniej) |
![]() ![]() |
![]() |
#2415 |
Zakorzenienie
|
blanaka poczytaj kobiety które dokonywały lub właśnie się dowiedziały o wadzie letalnej dziecka. Poczytaj jak ciężko jest im znaleźć pomoc, jak wszyscy im to utrudniają, jak muszą się prosić o dodatkowe badania, do ilu lekarzy iść żeby ktoś podpisał świstek, że mogą terminować. Jak są potem zostawiane same na szpitalnym łóżku, rodzą w toalecie szpitala... Może wtedy zrozumiesz, jak trudny to jest proces... A teraz chcemy nawet tego zakazać...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2416 |
Zakorzenienie
|
[1=1999a18a2ffdaccef542471 663304a63305f1c5c;8047000 1]Znajoma przeprowadziła aborcję farmakologiczną. Byłam z nią w razie "W". Nigdy nie widziałam tyle szczęścia na widok krwi. "Trauma" towarzyszy jej do dziś. Nadal uważa to za najlepszą decyzję w swoim życiu a minęło już parę lat, ma rodzinę i dziecko.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Dane organizacji polskiej, pro-choice mówią, że 1/3 kobiet jest po aborcji i wiele z nich nie chciało i nie żałuje, każdy z nas zna kobietę, która przeprowadziła aborcję, a jakoś ulice nie są pełne kobiet z traumą. One siedzą cicho, bo traumę by im opinia społeczna załatwiła, gdyby się dowiedziała. Ohydne. Cieszę się, że koleżanka się zdecydowała postąpić z własnymi przekonaniami i wszystko się udało. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#2417 |
Zakorzenienie
|
A swoją drogą skąd te dane ze co 3 czy co 4 kobieta dokonała aborcji? Dane oficjalne są przeklamane to oczywiste ale chciałbym wiedzieć skąd te dane w druga stronę.
#2418 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#2419 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30 Czas edycji: 2018-01-13 o 14:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2420 | |||
BAN stały
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;80443396]Ja jako kobieta wiem że decydując się na aktywność seksualną mogę w efekcie tego zostać matką ,taki jest porządek natury i konsekwencja mojego działania -i to właśnie wybór bo nikt nam nie każę współżyć jeśli nie jesteśmy gotowi na podjęcie trudu macierzyństwa.
A prawo wyboru w kontekście życia drugiego człowieka jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe . Kobieta sama z własnej woli daje życie a potem je odbiera bo coś tam ,coś tam ..[/QUOTE] A ja jako kobieta wiem, że mogę współżyć, chociaż matką na pewno nie zdecyduję się być. Znowu to życie drugiego czlowieka...to już nudne, ciągle to samo. Uwierz, że nie ma jednoznacznej opinii, że zarodek i płód równa się człowiek. Trauma poaborcyjna występuje u tych, które z tego powodu mają poczucie winy, właśnie po uporczywym wmawianiu im, że "zabiły własne dziecko " pozbywając się z własnego brzucha niechcianego płodu. Uwierzcie, że normą ta trauma nie jest. ---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2421 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#2422 |
Konto usunięte
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;80443396]Ja jako kobieta wiem że decydując się na aktywność seksualną mogę w efekcie tego zostać matką ,taki jest porządek natury i konsekwencja mojego działania -i to właśnie wybór bo nikt nam nie każę współżyć jeśli nie jesteśmy gotowi na podjęcie trudu macierzyństwa.
A prawo wyboru w kontekście życia drugiego człowieka jest dla mnie zupełnie niezrozumiałe . Kobieta sama z własnej woli daje życie a potem je odbiera bo coś tam ,coś tam ..[/QUOTE] Nawet Biblia nie stawia zycia plodu na rowni z urodzonym czlowiekiem. Ksiega Wyjscia 21: "22 Gdyby mężczyźni bijąc się uderzyli kobietę brzemienną powodując poronienie, ale bez jakiejkolwiek szkody, to [winny] zostanie ukarany grzywną, jaką <na nich> nałoży mąż tej kobiety, i wypłaci ją za pośrednictwem sędziów polubownych. 23 Jeżeli zaś ona poniesie jakąś szkodę, wówczas on odda życie za życie, 24 oko za oko, ząb za ząb, rękę za rękę, nogę za nogę, 25 oparzenie za oparzenie, ranę za ranę, siniec za siniec" |
![]() ![]() |
![]() |
#2423 |
Zakorzenienie
|
Nie jest gotowa na dziecko, to nie uprawiaj seksu. Jaki bezsens. Nie będę miała dziecka więc stosuję antykoncepcję. A nie celibat do menopauzy. A że wiem skąd się biorą dzieci to w ciążę nie znajdę.
Oko za oko, ząb za ząb chyba każdy zna, ale nie znałam początku :-D
#2424 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie uprawiaj seksu, to nie zajdziesz w ciążę. My cię nie nauczymy o antykoncepcji i o seksie i jego konsekwencjach, bo jeszcze zechcesz go uprawiać i zajdziesz w ciążę. Nie możesz usunąć dziecka, które wynika z twoich szalejących hormonów i twojej niewiedzy, którą my spowodowaliśmy, bo skoro byłaś gotowa na seks, to jesteś gotowa na dziecko. No kabaret przecież.
![]() |
#2425 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2426 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2427 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#2428 | |
Zadomowienie
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;80442851]Ja za to bardzo się cieszę że projekt ustawy Ratujmy kobiety został odrzucony przy pierwszym czytaniu . Polacy nie zgadzają się na liberalizację prawa aborcyjnego za to projekt przeciwny uzyskał kilkakrotnie większą liczbę głosów od naszego społeczeństwa - i dobrze. Sama zbierałam podpisy w naszej Katedrze w mieście .
![]() Jak dla mnie zasda jest prosta: nie chcesz aborcji? To jej sobie nie rob. Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ---------- Dorzucam jeszcze dwa głosy. Pierwszy to przedstawicielka związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza (na ich profilu na fb znajdziecie nagranie), Katarzyna Rakowska, podczas przemówienia w trakcie wczorajszej demonstracji pod Sejmem. Cytat:
Drugi to mój tekst opublikowany na Codzienniku Feministycznym, w którym zauważam, że wszystki próby liberalizacji bądź zaostrzenia prawa abocyjnego są przede wszystkim grą polityczną, od 25 lat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2429 |
Konto usunięte
|
Moja moralność nie pozwala na jedzenie mięsa - w całej Polsce zakazmy jedzenia mięsa.
Tak widzę zakaz aborcji Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#2430 |
zuy mod
|
Bardzo dobry tekst na codzienniku, zgadzam się w pelni.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:16.