|
|
#631 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dług za mieszkanie u faceta
Biorąc kredyt na własne mieszkanie nie oczekiwałabym od partnera, że pomoże w jego spłacie. Uważam, że mieszkając razem dzielimy wspólnie bieżące opłaty + wydatki na jedzenie, chemię itd. Do głowy by mi nie przyszło by podliczać faceta jak współlokatora
Tym bardziej, że Autorka nie wspomniała, że facet mieszkał wcześniej z kimś innym i proponując jej wspólne mieszkanie utracił źródło dochodu. Owszem Autorka w ten sposób oszczędza, ale tak samo jej facet. Koszty czynszu, internetu, tv nie wzrosły przecież dwukrotnie. Różnym ludziom pasują różne układy. Ważne żeby trafił swój na swego.Cytat:
|
|
|
|
#632 |
|
Raczkowanie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;80837306]no to po co porównujesz wynajemcę z partnerem. To inny stosunek prawny i emocjonalny.
zakup mieszkania przeze mnie to była bardzo dobra, świadoma decyzja. A frajerstwo to jest szukanie kogoś kto będzie spłacał moje zobowiązanie.[/QUOTE] No bo w związku w grę wchodzą uczucia i inne emocje co nie oznacza, że partner powinien ten fakt wykorzystywać i nie wspierać we wspólnym życiu. Cieszę się że podjęłaś świadomą i przemyślaną decyzję, nie mniej gdybym ja był twoim partnerem, nie zgodziłbym się na twoją propozycję mieszkania za połowę opłat. |
|
|
|
|
#633 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie zgodziłabym się na finasowanie przez Ciebie zakupu mojego mieszkania - bo tym jest spłata mojego kredytu przez Ciebie - bez uregulowania tego prawnie. Rozwiązaniem byłaby umowa najmu podpisana przez Ciebie - i zgłoszenie najmu do urzędu skarbowego. Jak byś to przyjął? |
|
|
|
|
|
#634 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#635 | |
|
Raczkowanie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;80837811]Nie to nie, para nie musi ze sobą mieszkać.
Nie zgodziłabym się na finasowanie przez Ciebie zakupu mojego mieszkania - bo tym jest spłata mojego kredytu przez Ciebie - bez uregulowania tego prawnie. Rozwiązaniem byłaby umowa najmu podpisana przez Ciebie - i zgłoszenie najmu do urzędu skarbowego. Jak byś to przyjął?[/QUOTE] Dokładnie ---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#636 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#637 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#638 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#639 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lastnightryder trochę dziwisz mnie tym, że raz pisałeś, że Twoja dziewczyna nie będzie współwłaścicielką, najwyżej Wasze dziecko kiedyś tak, a potem mówiłeś, że możecie coś razem kupić lub że jak zapłaci, to faktycznie też ją wpiszesz. Jeżeli tak samo zmieniałbyś wersję przy swojej dziewczynie to nie dziw się jeżeli by Ci nie ufała i myślałaby, że nie jest dla Ciebie ważna. |
|
|
|
|
|
#640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie on cały czas uparcie zapomina, że kredyt to nie jest koszt życia, tylko inwestycja w przyszłość. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#641 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I tyle w tym temacie. |
|
|
|
|
|
#642 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ---------- Cytat:
Edytowane przez lastnightryder Czas edycji: 2018-01-25 o 22:54 |
||
|
|
|
|
#643 |
|
Raczkowanie
|
A co gdyby mieszkanie nie było w kredycie? Wtedy już byłoby okej płacić tylko 275 zł czy należy podpisać z partnerem umowę najmu i określić czynsz żeby czasem nie było za tanio?
|
|
|
#644 |
|
Raczkowanie
|
Nie ma kosztu w postaci kredytu, który obciąża budżet kredytobiorcy w kwocie ok. 1000zł, a więc nasze wspólnie miesięczne koszta z tytułu posiadania dachu nad głową to tylko opłaty za czynsz. nie oczekiwałbym niczego więcej, elastycznie podchodzę do tego, moim celem nie jest wzbogacenie się na partnerze.
|
|
|
|
|
#645 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#646 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2018-01-26 o 00:39 |
|
|
|
|
|
#647 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#648 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#649 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#650 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Bez zmian, każdy spłaca swoje zobowiązania, za wspólne życie płacimy razem. Chyba że zechcemy sprzedać oboje swoje mieszkania i kupić wspólne.
|
|
|
#651 |
|
Raczkowanie
|
Czyli ja wynajmuje swoje mieszkanie, z wynajmu spłacam swój kredyt. A partnerce daje tylko 250zł na połowę czynszu oklaski:. Proszę cię, zrobiłbym interes życia.
|
|
|
|
|
#652 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
I tak, każde z nas spłaca swoje zobowiązania, wspólnie płacimy za zobowiązania wspólne. Nie brałabym kredytu, gdyby nie było mnie stać na jego spłacenie. Proste.
|
|
|
|
#653 |
|
Raczkowanie
|
Kredyt plus czynsz (pod warunkiem że wpłaciłem 20%wkładu własnego)<zysk z wynajmu tego mieszkania. Więc zarabiam nawet wynajmując to mieszkanie takie reali a w moim mieście i są to informacje z pierwszej ręki.
|
|
|
|
|
#654 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Ale czy ja Ci bronię zarabiać? Trafisz na kijowego lokatora i będziesz musiał mieszkanie odnowić, Twoje zarobki, Twoje wydatki, Twoja sprawa. Spłacaj swój kredyt jak umiesz, ja spłacę swój jak ja umiem i się od mojej własności i tego co z nią robię odpimpol.
|
|
|
#655 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#656 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
To Ty zakładasz, że dzieje Ci się straszna krzywda jeśli Ci partnerka nie pomaga spłacać Twojego kredytu, wniosek z tego że uważasz, że potrzebna Ci pomoc. Mnie nie jest potrzebna, poradzę sobie sama. ---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ---------- Pewnie że mi się skończyły, tłumaczenie po raz pierdyliardowy dlaczego podejmuję taką a nie inną decyzję i dlaczego jest mi z tą decyzją dobrze, kompletnie mija się z celem. Ty mnie uważasz za frajerkę, na szczęście w moim środowisku się na te sprawy patrzy zupełnie inaczej.
|
|
|
|
#657 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez lastnightryder Czas edycji: 2018-01-26 o 10:56 |
|
|
|
|
|
#658 |
|
zuy mod
|
Mnie się w ogóle wydaje, że najlepiej jednak wziąć kredyt razem i mieć mieszkanie wspolne. Zero rozkmin czy i ile druga osoba powinna się dorzucac.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#659 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Ja tak jak pisałam wcześniej, nie znam poza Wizażem osoby, która by uważała branie kasy "za mieszkanie" od partnera za oczywistość.
Tak więc pewnie kwestia środowiska. ---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#660 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:00.

Tym bardziej, że Autorka nie wspomniała, że facet mieszkał wcześniej z kimś innym i proponując jej wspólne mieszkanie utracił źródło dochodu. Owszem Autorka w ten sposób oszczędza, ale tak samo jej facet. Koszty czynszu, internetu, tv nie wzrosły przecież dwukrotnie. Różnym ludziom pasują różne układy. Ważne żeby trafił swój na swego.

I póki obie strony są zadowolone, to nie wiem po co wmawiać komuś o innych poglądach egoizm czy bycie wyzyskiwanym przez partnera.