Dług za mieszkanie u faceta - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-01-25, 21:01   #631
malinowegruszki
Raczkowanie

Dot.: Dług za mieszkanie u faceta

Biorąc kredyt na własne mieszkanie nie oczekiwałabym od partnera, że pomoże w jego spłacie. Uważam, że mieszkając razem dzielimy wspólnie bieżące opłaty + wydatki na jedzenie, chemię itd. Do głowy by mi nie przyszło by podliczać faceta jak współlokatora Tym bardziej, że Autorka nie wspomniała, że facet mieszkał wcześniej z kimś innym i proponując jej wspólne mieszkanie utracił źródło dochodu. Owszem Autorka w ten sposób oszczędza, ale tak samo jej facet. Koszty czynszu, internetu, tv nie wzrosły przecież dwukrotnie. Różnym ludziom pasują różne układy. Ważne żeby trafił swój na swego.

Cytat:
Napisane przez lastnightryder Pokaż wiadomość
Szczerze to smutno czyta się teksty twój kredyt i ty powinieneś go spłacać i klapki na oczy nikogo nic więcej nie interesuje, nawet elegancko że jesteś taki głupi i kupiłeś swoje mieszkanie, dotychczas musiałam wynajmować ale skoro mogę u ciebie mieszkać za darmo to jest pięknie. Załóżmy że ja płace za wynajem 1500zł plus 500zł jedzenie i moja partnerka również płaci 1500zł plus 500zł jedzenie znamy się krótko, chcemy ze sobą zamieszkać. Ja chce kupić mieszkanie partnerka załóżmy póki co nie chce, a wspólny kredyt na tym etapie znajomości nie wchodzi póki co w grę. Kupuje to mieszkanie wpłacam wkłada własny, urządzam i proponuje partnerce taki układ ja płacę cały kredyt 1000zł, a ty 500zł opłaty i zrób częściej zakupy (ja 400zł, ona 600zł). Ja co miesiąc wydaje 1400zł, ona 1100zł. Zamieszkalibyśmy razem na wynajmowanym koszta rozłożyły by się po 750zł plus 500zł jedzenie ja, ona 750zł plus 500zł jedzenie czyli oboje po 1250zł/miesięcznie za wydajemy i na dach nad głową i jedzenie. Nie da się tego bardziej zobrazować. nie miałbym nic przeciwko gdyby to moja partnerka zdecydowała się na zakup mieszkania na kredyt, wówczas ja nie widzę innego rozwiązania jak płacenie połowę wszystkiego. To jest żerowanie na 2 osobie?
Pominąłeś tylko fakt, że w praktyce się bogacisz bo przejmujesz mieszkanie na własność. Czyli wydajesz tylko 400 zł na bieżące utrzymanie . Podczas gdy wynajmując wydawałbyś aż 1500 zł miesięcznie. Zakładam, że koszty jedzenia, rachunków itd. nie zamykają się tej kwocie.
Stary 2018-01-25, 21:05   #632
lastnightryder
Raczkowanie

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;80837306]no to po co porównujesz wynajemcę z partnerem. To inny stosunek prawny i emocjonalny.

zakup mieszkania przeze mnie to była bardzo dobra, świadoma decyzja. A frajerstwo to jest szukanie kogoś kto będzie spłacał moje zobowiązanie.[/QUOTE]
No bo w związku w grę wchodzą uczucia i inne emocje co nie oznacza, że partner powinien ten fakt wykorzystywać i nie wspierać we wspólnym życiu.
Cieszę się że podjęłaś świadomą i przemyślaną decyzję, nie mniej gdybym ja był twoim partnerem, nie zgodziłbym się na twoją propozycję mieszkania za połowę opłat.
lastnightryder jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-25, 21:11   #633
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:
No bo w związku w grę wchodzą uczucia i inne emocje co nie oznacza, że partner powinien ten fakt wykorzystywać i nie wspierać we wspólnym życiu.
Cieszę się że podjęłaś świadomą i przemyślaną decyzję, nie mniej gdybym ja był twoim partnerem, nie zgodziłbym się na twoją propozycję mieszkania za połowę opłat.
Nie to nie, para nie musi ze sobą mieszkać.
Nie zgodziłabym się na finasowanie przez Ciebie zakupu mojego mieszkania - bo tym jest spłata mojego kredytu przez Ciebie - bez uregulowania tego prawnie. Rozwiązaniem byłaby umowa najmu podpisana przez Ciebie - i zgłoszenie najmu do urzędu skarbowego.

Jak byś to przyjął?
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-25, 21:14   #634
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malinowegruszki Pokaż wiadomość
Biorąc kredyt na własne mieszkanie nie oczekiwałabym od partnera, że pomoże w jego spłacie. Uważam, że mieszkając razem dzielimy wspólnie bieżące opłaty + wydatki na jedzenie, chemię itd. Do głowy by mi nie przyszło by podliczać faceta jak współlokatora Tym bardziej, że Autorka nie wspomniała, że facet mieszkał wcześniej z kimś innym i proponując jej wspólne mieszkanie utracił źródło dochodu. Owszem Autorka w ten sposób oszczędza, ale tak samo jej facet. Koszty czynszu, internetu, tv nie wzrosły przecież dwukrotnie. Różnym ludziom pasują różne układy. Ważne żeby trafił swój na swego.

Pominąłeś tylko fakt, że w praktyce się bogacisz bo przejmujesz mieszkanie na własność. Czyli wydajesz tylko 400 zł na bieżące utrzymanie . Podczas gdy wynajmując wydawałbyś aż 1500 zł miesięcznie. Zakładam, że koszty jedzenia, rachunków itd. nie zamykają się tej kwocie.
Moje podejście jest takie, że niezależnie kto u kogo mieszka i kto ma kredyt. Partner wspiera drugiego partnera nie zostawia ze wszystkim samego.
Stary 2018-01-25, 21:18   #635
malinowegruszki
Raczkowanie

[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;80837811]Nie to nie, para nie musi ze sobą mieszkać.
Nie zgodziłabym się na finasowanie przez Ciebie zakupu mojego mieszkania - bo tym jest spłata mojego kredytu przez Ciebie - bez uregulowania tego prawnie. Rozwiązaniem byłaby umowa najmu podpisana przez Ciebie - i zgłoszenie najmu do urzędu skarbowego.

Jak byś to przyjął?[/QUOTE]

Dokładnie Bo co w momencie kiedy kredyt się skończy? Partner zostanie zwolniony z odstępnego czy dalej miałby płacić za łóżko?

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Cytat:
Moje podejście jest takie, że niezależnie kto u kogo mieszka i kto ma kredyt. Partner wspiera drugiego partnera nie zostawia ze wszystkim samego.
Rozumiem, że wsparcie działa w dwie strony? I skoro jedno wspiera spłacanie kredytu przez drugie, to potem to drugie wesprze to pierwsze czyniąc go współwłaścicielem mieszkania?
Stary 2018-01-25, 21:21   #636
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14
Konto usunięte

Cytat:
Rozumiem, że wsparcie działa w dwie strony? I skoro jedno wspiera spłacanie kredytu przez drugie, to potem to drugie wesprze to pierwsze czyniąc go współwłaścicielem mieszkania?
szczególnie po burzliwym rozstaniu
b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-25, 21:57   #637
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
A jak kredyt jest naprawdę spory albo ma ich kilka i osoba, która ma zamieszkać to ja na to nie stać?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-25, 22:13   #638
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie Bo co w momencie kiedy kredyt się skończy? Partner zostanie zwolniony z odstępnego czy dalej miałby płacić za łóżko?

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Może ja jestem głupia, ale gdyby partner pomagał mi w spłacie przez długi okres czasu to tak, wpisałabym go jako współwłaściciela.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-25, 22:29   #639
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Może ja jestem głupia, ale gdyby partner pomagał mi w spłacie przez długi okres czasu to tak, wpisałabym go jako współwłaściciela.

To dobrze. Ja też bym tak zrobiła. Skoro jesteśmy razem, jesteśmy szczęśliwi, to oboje zasługujemy na komfort psychiczny i to wtedy już nasze mieszkanie. Nie umiałabym prosić, by płacił i nigdy nie wpisać go jako współwłaściciela. No albo by nie płacił, a razem kupić coś innego. To jest dla mnie sprawiedliwe jeżeli ludzie się kochają, wtedy chce też dobrze dla niego, by on też czuł, że jest u siebie.

Lastnightryder trochę dziwisz mnie tym, że raz pisałeś, że Twoja dziewczyna nie będzie współwłaścicielką, najwyżej Wasze dziecko kiedyś tak, a potem mówiłeś, że możecie coś razem kupić lub że jak zapłaci, to faktycznie też ją wpiszesz. Jeżeli tak samo zmieniałbyś wersję przy swojej dziewczynie to nie dziw się jeżeli by Ci nie ufała i myślałaby, że nie jest dla Ciebie ważna.
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-25, 22:43   #640
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Ja nie wiem czy dla większości osób Mahdab, ale widać po prostu po tym wątku, że ludzie różnie na to patrzą i różne mają zasady I póki obie strony są zadowolone, to nie wiem po co wmawiać komuś o innych poglądach egoizm czy bycie wyzyskiwanym przez partnera.
Pewnie. Moja przyjaciółka płaciła chłopakowi krotko symboliczną kwotę za czynsz w jego mieszkaniu. Byłam bardzo zdziwiona, ale to był jej pomysł i jakos nie spedzilo mi to snu z powiek.

Właśnie on cały czas uparcie zapomina, że kredyt to nie jest koszt życia, tylko inwestycja w przyszłość.

Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-25, 22:47   #641
Monika828282
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez felixindahouz Pokaż wiadomość
Takie tematy już były i spodziewałem się, że z wizażankami jest źle, ale nie myślałem, że jest aż tak źle. Bo najwyraźniej praktycznie żadna nie potrafi liczyć Zatem ja policzę za Was. Przeciętna cena mieszkania dwupokojowego, nie będzie to ani stolica max wypas, ale też nie malutka miejscowość w biedzie - coś około 250,000 zł myślę rozsądna wartość

Teraz pytanie główne - ile gość dał wkładu własnego? Tego nie wiem, pozostaje strzelać w te typowe 20%, chociaż ponoć teraz możliwe jest już 10%. Czyli 50,000 zł wkładu własnego (ciekawe ile z Was w ogóle ogarnia co to za pieniądze). Mamy zatem 200,000 zł kredytu, zapewne na 20-30 lat, strzelam więc po środku w 25 lat. Oprocentowanie dałem 3.72% jako iż takie widziałem oferty całkiem niedawno. Zakładamy raty równe. To daje ratę kredytu na poziomie 1,025 zł miesięcznie, uśrednijmy do 1,000 zł. Czynsz obstawiam średnio 400 zł przez cały rok (większe zużycie wody przez dodatkowe lokatora -> Autorkę). Prąd 70 zł, internet około 80 zł.

Podsumowanie:
1. Kredyt: 1,000 zł

2. Opłaty
- Czynsz: 400 zł
- Prąd: 70 zł
- Internet: 80 zł
Opłaty razem: 550 zł

Wszystko razem: 1,550 zł

Czyli wychodzi po 775 zł na osobę za mieszkanie w dwupokojowym mieszkaniu o powierzchni ok. 50 m2.

Umówmy się, za 800 zł to wynajmiesz sobie co najwyżej jakąś klitkę, razem z innymi ludźmi. Za takie dwupokojowe mieszkanie byłoby zapłacić obstawiam lekko 1300-1800 zł, w zależności od lokalizacji.

I Wy byście chciały to wszystko za połowę opłat, za 275 zł?

Ja rozumiem, że dziewczyna może być bez pracy lub też mieć mało pieniędzy, więc oczywiście można się dogadać jakoś, ale żeby w ogóle nie płaciła za kredyt? I to podpinać pod "on mnie nie kocha, co z niego za facet"?

Czyli jak wynajmujesz u kogoś...to też masz udział w jego mieszkaniu? Zdradzę Ci sekret - Ty prawdopodobnie spłacasz jego kredyt I do tego wszystkiego on jest właścielem mieszkania. Ba, nawet niewykluczone, że płacisz mu więcej niż wynosi jego rata kredytu

Ciekawe jakbyś śpiewała, gdybyś to Ty była osobą płacącą ~~ 1000 zł miesięcznie za kredyt, a Twój partner żyłby u Ciebie za jedyne 300 zł miesięcznie. Już widzę to równouprawnienie i brak roszczeń finansowych w stosunku do niego

Nie licząc kilku głosów rozsądku (jak np. _Tinkerbell i teraz TadCooper - brawo dla Ciebie, świetny post oświecający te wizażanki żyjące w utopijnym świecie i niemające zielonego pojęcia o tym jak działa rynek nieruchomości, chcące żyć za free), całą resztę podsumować może tylko to:

https://youtu.be/9WaYUkXvQzE?t=67

Nauczcie się liczyć

I tyle w tym temacie.
Monika828282 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-25, 23:14   #642
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mahdab Pokaż wiadomość
Pewnie. Moja przyjaciółka płaciła chłopakowi krotko symboliczną kwotę za czynsz w jego mieszkaniu. Byłam bardzo zdziwiona, ale to był jej pomysł i jakos nie spedzilo mi to snu z powiek.

Właśnie on cały czas uparcie zapomina, że kredyt to nie jest koszt życia, tylko inwestycja w przyszłość.

Jak to się ma do mojego przykładu powyżej gdzie oboje partnerzy mają swoje mieszkania?

---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
Lastnightryder trochę dziwisz mnie tym, że raz pisałeś, że Twoja dziewczyna nie będzie współwłaścicielką, najwyżej Wasze dziecko kiedyś tak, a potem mówiłeś, że możecie coś razem kupić lub że jak zapłaci, to faktycznie też ją wpiszesz. Jeżeli tak samo zmieniałbyś wersję przy swojej dziewczynie to nie dziw się jeżeli by Ci nie ufała i myślałaby, że nie jest dla Ciebie ważna.
Analizujemy tu rożne konfiguracje, wariant pierwszy to taki że po kilku latach wspólnego mieszkania, kupujemy wspólne mieszkanie w kredycie, zaś to moje jest wynajmowane po czym dostaje je nasze dziecko gdy będzie się chciało usamodzielnić. Gdyby partnerka stwierdziła, że chciałby zostać współwłaścicielką tego mieszkania które kupiłem sam, nie widzę również problemu tylko musiałaby wnieść wkład w równowartości wkładu wniesionego przez mnie. Wtedy jesteśmy współwłaścicielami w równych częściach. Przepisywanie po 6 miesiącach 0,05% własności jest abstrakcją.

Edytowane przez lastnightryder
Czas edycji: 2018-01-25 o 22:54
Stary 2018-01-25, 23:22   #643
malinowegruszki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Monika828282 Pokaż wiadomość

I tyle w tym temacie.
A co gdyby mieszkanie nie było w kredycie? Wtedy już byłoby okej płacić tylko 275 zł czy należy podpisać z partnerem umowę najmu i określić czynsz żeby czasem nie było za tanio?
Stary 2018-01-25, 23:37   #644
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
A co gdyby mieszkanie nie było w kredycie? Wtedy już byłoby okej płacić tylko 275 zł czy należy podpisać z partnerem umowę najmu i określić czynsz żeby czasem nie było za tanio?
Nie ma kosztu w postaci kredytu, który obciąża budżet kredytobiorcy w kwocie ok. 1000zł, a więc nasze wspólnie miesięczne koszta z tytułu posiadania dachu nad głową to tylko opłaty za czynsz. nie oczekiwałbym niczego więcej, elastycznie podchodzę do tego, moim celem nie jest wzbogacenie się na partnerze.
Stary 2018-01-25, 23:43   #645
malinowegruszki
Raczkowanie

Cytat:
Nie ma kosztu w postaci kredytu, który obciąża budżet kredytobiorcy w kwocie ok. 1000zł, a więc nasze wspólnie miesięczne koszta z tytułu posiadania dachu nad głową to tylko opłaty za czynsz. nie oczekiwałbym niczego więcej, elastycznie podchodzę do tego, moim celem nie jest wzbogacenie się na partnerze.
A czym jak nie wzbogaceniem się jest branie kasy na kredyt, po którego spłacie mieszkanie jest tylko Twoje?
Stary 2018-01-26, 00:36   #646
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Jak to się ma do mojego przykładu powyżej gdzie oboje partnerzy mają swoje mieszkania?

---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ----------

Analizujemy tu rożne konfiguracje, wariant pierwszy to taki że po kilku latach wspólnego mieszkania, kupujemy wspólne mieszkanie w kredycie, zaś to moje jest wynajmowane po czym dostaje je nasze dziecko gdy będzie się chciało usamodzielnić. Gdyby partnerka stwierdziła, że chciałby zostać współwłaścicielką tego mieszkania które kupiłem sam, nie widzę również problemu tylko musiałaby wnieść wkład w równowartości wkładu wniesionego przez mnie. Wtedy jesteśmy współwłaścicielami w równych częściach. Przepisywanie po 6 miesiącach 0,05% własności jest abstrakcją.
Ok. No tak, można tak zrobić. No ja też bym przepisywała może jak więcej też by spłacił, ale chyba nie liczyłabym, że musi dokładnie spłacić połowę mieszkania... To mój partner, nigdy na nie mnie nie żałuje pieniędzy ani ja na niego, jesteśmy razem tyle lat, że nawet gdyby spłacił mnie, a ja więcej, to i tak nie żałowałabym mu, żeby był współwłaścicielem nawet w tych 50 %. Tak samo jak w życiu codziennym też nie jest u nas zawsze 50 na 50 %. No, ale w sumie ten problem odpadnie, bo jak coś kupimy to razem i uważam, że tak jest najlepiej. No i jak razem odkładamy na ten cel, to też nie patrzymy na to tak, że oboje mamy mieć po równo np na wkład własny. Jak ja będę miała więcej albo on więcej, to trudno, grunt, że będzie na ten cel. Dlatego traktujemy to jak wspólny cel, ale taki gdzie nie musi być wszystko pół na pół.

Edytowane przez Candy_lips
Czas edycji: 2018-01-26 o 00:39
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-26, 08:02   #647
Mahdab
Zakorzenienie

Cytat:
A czym jak nie wzbogaceniem się jest branie kasy na kredyt, po którego spłacie mieszkanie jest tylko Twoje?
Właśnie.

Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-26, 08:23   #648
Ariada
Wtajemniczenie

Cytat:
A czym jak nie wzbogaceniem się jest mieszkanie za 250zł miesięcznie podczas gdy ceny rynkowe kosztu mieszkania są przynajmniej 3 razy takie?
Ariada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-26, 10:04   #649
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Candy_lips Pokaż wiadomość
Ok. No tak, można tak zrobić. No ja też bym przepisywała może jak więcej też by spłacił, ale chyba nie liczyłabym, że musi dokładnie spłacić połowę mieszkania... To mój partner, nigdy na nie mnie nie żałuje pieniędzy ani ja na niego, jesteśmy razem tyle lat, że nawet gdyby spłacił mnie, a ja więcej, to i tak nie żałowałabym mu, żeby był współwłaścicielem nawet w tych 50 %. Tak samo jak w życiu codziennym też nie jest u nas zawsze 50 na 50 %. No, ale w sumie ten problem odpadnie, bo jak coś kupimy to razem i uważam, że tak jest najlepiej. No i jak razem odkładamy na ten cel, to też nie patrzymy na to tak, że oboje mamy mieć po równo np na wkład własny. Jak ja będę miała więcej albo on więcej, to trudno, grunt, że będzie na ten cel. Dlatego traktujemy to jak wspólny cel, ale taki gdzie nie musi być wszystko pół na pół.
Nigdy w swoich związkach niczego nie wliczam, nie dążę żeby wszystko było pół na pół. Wręcz przeciwnie to ja zawsze daje więcej od siebie i nie oczekuje rekompensaty. W kwestii mieszkania w moim mieszkaniu też nie narzucałbym płacenia połowy ale oczekiwałabym aby moja partnerka zdawała sobie sprawę z realiów dorosłego życia i poczuwała by się do płacenia nie tylko połowy czynszu.
Stary 2018-01-26, 10:17   #650
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
A co w sytuacji gdy partnerka ma swoje mieszkanie w kredycie załóżmy 60m2, ja mam swoje ok 40m2 może być nawet w kredycie. Podejmujemy decyzję że mieszkamy u partnerki bo jej mieszkanie jest większe. Ile powinienem dawać partnerce?
Bez zmian, każdy spłaca swoje zobowiązania, za wspólne życie płacimy razem. Chyba że zechcemy sprzedać oboje swoje mieszkania i kupić wspólne.
Stary 2018-01-26, 10:34   #651
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Bez zmian, każdy spłaca swoje zobowiązania, za wspólne życie płacimy razem. Chyba że zechcemy sprzedać oboje swoje mieszkania i kupić wspólne.
Czyli ja wynajmuje swoje mieszkanie, z wynajmu spłacam swój kredyt. A partnerce daje tylko 250zł na połowę czynszu oklaski:. Proszę cię, zrobiłbym interes życia.
Stary 2018-01-26, 10:36   #652
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Czyli ja wynajmuje swoje mieszkanie, z wynajmu spłacam swój kredyt. A partnerce daje tylko 250zł na połowę oklaski:. Proszę cię, zrobiłbym interes życia.
Zadziwia mnie to Twoje spłycanie wspólnych wydatków to płacenia połowy rachunków. Ale luz, nie chce mi się już z tym dyskutować.
I tak, każde z nas spłaca swoje zobowiązania, wspólnie płacimy za zobowiązania wspólne.
Nie brałabym kredytu, gdyby nie było mnie stać na jego spłacenie. Proste.
Stary 2018-01-26, 10:37   #653
lastnightryder
Raczkowanie

Kredyt plus czynsz (pod warunkiem że wpłaciłem 20%wkładu własnego)<zysk z wynajmu tego mieszkania. Więc zarabiam nawet wynajmując to mieszkanie takie reali a w moim mieście i są to informacje z pierwszej ręki.
Stary 2018-01-26, 10:40   #654
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Ale czy ja Ci bronię zarabiać? Trafisz na kijowego lokatora i będziesz musiał mieszkanie odnowić, Twoje zarobki, Twoje wydatki, Twoja sprawa. Spłacaj swój kredyt jak umiesz, ja spłacę swój jak ja umiem i się od mojej własności i tego co z nią robię odpimpol.
Stary 2018-01-26, 10:43   #655
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Zadziwia mnie to Twoje spłycanie wspólnych wydatków to płacenia połowy rachunków. Ale luz, nie chce mi się już z tym dyskutować.
I tak, każde z nas spłaca swoje zobowiązania, wspólnie płacimy za zobowiązania wspólne.
Nie brałabym kredytu, gdyby nie było mnie stać na jego spłacenie. Proste.
Nie spłacałabyś kredytu to wynajmowałbyś mieszkanie, przecież musisz gdzieś mieszkać. Stać /nie stać nie ma w tej kwestii żadnego znaczenia. Czemu zakładasz że nie było by mnie stać?

---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:41 ----------

Cytat:
Ale czy ja Ci bronię zarabiać? Trafisz na kijowego lokatora i będziesz musiał mieszkanie odnowić, Twoje zarobki, Twoje wydatki, Twoja sprawa. Spłacaj swój kredyt jak umiesz, ja spłacę swój jak ja umiem i się od mojej własności i tego co z nią robię odpimpol.
Rozumiem, że już ci się skończyły argumenty więć "odpimpol". Haha nie wierzę
Stary 2018-01-26, 10:45   #656
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Nie spłacałabyś kredytu to wynajmowałbyś mieszkanie, przecież musisz gdzieś mieszkać.
Akurat w moim przypadku za wynajem płaciłabym mniej. Także sorry, argument nie do mnie.

Cytat:
Czemu zakładasz że nie było by mnie stać?
To Ty zakładasz, że dzieje Ci się straszna krzywda jeśli Ci partnerka nie pomaga spłacać Twojego kredytu, wniosek z tego że uważasz, że potrzebna Ci pomoc. Mnie nie jest potrzebna, poradzę sobie sama.

---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Cytat:
Rozumiem, że już ci się skończyły argumenty więć "odpimpol". Haha nie wierzę
Pewnie że mi się skończyły, tłumaczenie po raz pierdyliardowy dlaczego podejmuję taką a nie inną decyzję i dlaczego jest mi z tą decyzją dobrze, kompletnie mija się z celem. Ty mnie uważasz za frajerkę, na szczęście w moim środowisku się na te sprawy patrzy zupełnie inaczej.
Stary 2018-01-26, 10:49   #657
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Akurat w moim przypadku za wynajem płaciłabym mniej. Także sorry, argument nie do mnie.

To Ty zakładasz, że dzieje Ci się straszna krzywda jeśli Ci partnerka nie pomaga spłacać Twojego kredytu, wniosek z tego że uważasz, że potrzebna Ci pomoc. Mnie nie jest potrzebna, poradzę sobie sama.

---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Pewnie że mi się skończyły, tłumaczenie po raz pierdyliardowy dlaczego podejmuję taką a nie inną decyzję i dlaczego jest mi z tą decyzją dobrze, kompletnie mija się z celem. Ty mnie uważasz za frajerkę, na szczęście w moim środowisku się na te sprawy patrzy zupełnie inaczej.
Rozmawiałem na ten temat z rodzicami, przyjaciółmi i kolegami z pracy i 90% osób z mojego środowiska uważa tak samo jak ja. Nie wiem czy to kwestia pokolenia, wychowania czy czegoś innego.

Edytowane przez lastnightryder
Czas edycji: 2018-01-26 o 10:56
Stary 2018-01-26, 10:56   #658
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Mnie się w ogóle wydaje, że najlepiej jednak wziąć kredyt razem i mieć mieszkanie wspolne. Zero rozkmin czy i ile druga osoba powinna się dorzucac.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-26, 10:58   #659
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Ja tak jak pisałam wcześniej, nie znam poza Wizażem osoby, która by uważała branie kasy "za mieszkanie" od partnera za oczywistość.
Tak więc pewnie kwestia środowiska.

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ----------

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Mnie się w ogóle wydaje, że najlepiej jednak wziąć kredyt razem i mieć mieszkanie wspolne. Zero rozkmin czy i ile druga osoba powinna się dorzucac.
To wiadome, natomiast nieco trudniej to ogarnąć jak się wchodzi w związek mając już tą nieruchomość, spłaconą bądź nie. Jeśli druga strona ma kasę do wyłożenia, to można sprzedać nawet mieszkanie z kredytem i wziąć coś wspólnie, ale co jeśli druga strona musi się dopiero dorobić?
Stary 2018-01-26, 11:09   #660
lastnightryder
Raczkowanie

Cytat:
Ja tak jak pisałam wcześniej, nie znam poza Wizażem osoby, która by uważała branie kasy "za mieszkanie" od partnera za oczywistość.
Tak więc pewnie kwestia środowiska.

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:56 ----------

To wiadome, natomiast nieco trudniej to ogarnąć jak się wchodzi w związek mając już tą nieruchomość, spłaconą bądź nie. Jeśli druga strona ma kasę do wyłożenia, to można sprzedać nawet mieszkanie z kredytem i wziąć coś wspólnie, ale co jeśli druga strona musi się dopiero dorobić?
Klapki na oczy i mieszkanie za darmo. Wiesz do czego prowadzi takie myślenie, po co mam kupować własne mieszkanie w kredycie, jak mogę się wprowadzić do faceta z mieszkaniem a kasę na wynajem odkładać. Ponadto zdajemy sobie chyba wszyscy sprawę że natura ludzka jest taka, że wybieramy sobie zawszę tą łatwiejszą drogę więc jednym z kryteriów przy wyborze partnera nie powinien być atrybut posiadania mieszkania czy też nie. Tylko w tych czasach penie wiele osób będzie się tym kierowało.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości