|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1921 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach
Elaaaa zdrówka. Długo Się trzyma to paskudne choróbsko.
Ja umieram na ból głowy, chyba to od zatok. Do tego młoda wczoraj zasnęła dopiero chwilę przed północą w akompaniamencie płaczu. Przynajmniej wynagrodziła to kolejną przesłaną nocą. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1922 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach
Cytat:
u nas to samo moja siostrzenica jest pierwsza prawnusia i wnuczką, babcie i prababcie oszalały 😉 teraz czas na naszego chyba rodzynka, jeśli jest synusiem 😉 Babcia to zawsze babcia i kompletnie inny wymiar miłości 😍 Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1923 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do wynagrodzeń to ja się poddałam - nic mi się nie zgadza i chyba sama nie jestem w stanie tego pojąć. Dostałam od księgowości wyliczenie podstawy zasiłku i wynagrodzenia chorobowego, z którego wynika, że powinnam dostać więcej. W przyszłym tygodniu i tak muszę podjechać do pracy, więc jeszcze podpytam. W ogóle dlaczego to musi być wszystko takie skomplikowane? Dlaczego 100% wynagrodzenia to nie jest po prostu 100% wynagrodzenia??? |
|
|
|
|
#1924 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziękuję, Zgrusiu, faktycznie minęły 3 miesiące, ale to chyba i tak niewiele zmienia, bo co za różnica czy wypłacą mi podstawę z poprzedniego l4, czy wyliczą znowu średnią? Tak czy inaczej moja podwyżka psu na budę i to dosłownie, bo mam umowę do rozwiązania - czyli do lipca. Więc tak czy inaczej podwyżki na oczy nigdy nie zobaczę... Cytat:
Ja czekam na wynagrodzenie i jestem ciekawa co ujrzą moje oczy. Teraz się doczytałam, że żeby mieć wypłacane 100% z tytułu ciąży to trzeba pracodawcy dostarczyć zaświadczenie od gina, że jest się w ciąży (samo zwolnienie nie wystarczy). No i co teraz? Ja żadnego zaświadczenia nie dałam, czyli ZUS mi nie wypłaci nic od grudnia po dziś, czy po prostu zatrzyma wypłatę do momentu dostarczenia zaświadczenia?? Wy to zrobiłyście? Pracodawca nie uprzedził mnie, że coś takiego jest potrzebne, więc kto jest za to odpowiedzialny: ja przez swoją niewiedzę, czy on, skoro zajmuje się całą papierologią związaną z ZUSem? Masakra, już całkiem zgłupiałam....
|
||
|
|
|
#1925 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1926 |
|
Zadomowienie
|
Wg mnie l4 z kodem B jest równoznaczne z zaświadczeniem o ciąży. Nigdy żadnego zaświadczenia nie przynosiłam. I to pierwsze l4 z B pamiętam miałam od internisty z powodu paskudnego przeziębienia. Choć może nie jestem specjalistą, bo tylko w jednej z ciąż miałam zwolnienia ciążowe...
|
#1927 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1928 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Gosiu, no mam nadzieję, że jutro ktoś mi coś przepisze. Choćby już antybiotyk i może się w końcu wyleczę, a nie łapie wszystko co dwa tygodnie.. 😞 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez Elaaaa Czas edycji: 2018-01-28 o 12:15 |
||
|
|
|
#1929 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo ja po tym moim pracowałam dalej tylko, że czas pracy przy komputerze miałam skrócony do 4h. Bez żadnych zaświadczeń. Uznali, że są już poinformowani o ciąży przez to l4. Ale pewnie najlepiej upewnić się u siebie w kadrach i jak się uprą, a gin da, to wziąć dla świętego spokoju... summer, ale Ty raczej nie masz się o co martwić, jeśli zostajesz już na l4 do końca
2006.03.28 ur. Maksymilian 2012.05.15 ur. Kajetan 2017.01.02 ur. Lidia 2018.07.05 ur. Beniamin Edytowane przez folinka Czas edycji: 2018-01-28 o 12:06 |
|
|
|
|
#1930 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Kropka_nad_i wysłałam Ci wiadomość Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1931 |
|
Zadomowienie
|
Ja co prawda dawałam zaświadczenie bo tego wymagał pracodawca ale myślę że tak jak piszecie zwolnienie z kodem B jest jasną informacją o ciąży. Dodam tylko że od początku ciąży jestem na L4 ze względu na charakter pracy ale też na komplikacje jakie miałam od samego początku.
|
|
|
#1932 |
|
Zakorzenienie
|
Oj elaaa,masz rację,idź do lekarza.
Ja w poprzedniej ciąży też zanosiłam tylko l4 z kodem B. Folinka, ja też drukuję rodzicom czasem zdjęcia i to prawda,że mają one większą wartość niż takie np na komputerze. Zwłaszcza dla starszych osób ![]() U nas dzisiaj nastroje takie jak pogoda. Syn usnął przed północą a później złe spał i dzisiaj miał zły humor. Dopiero teraz mu się poprawia. A jak dziecko bez przerwy płacze to ciężko o uśmiech. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#1933 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ---------- Cytat:
||
|
|
|
#1934 |
|
Rozeznanie
|
Hej. Mnie coś podbrzusze od rana boli ;( i chyba do tego jakas infekcja ukladu moczpwego bo caly czas chce mi sie sikac a nie mam czym. Ale brzuch dosc mocno boli. Wzielam nospe. Ide sie polozyc.
Sent from my LG-M250 using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
#1935 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do L4, to zaświadczenie jest konieczne dla pracodawcy w celach udogodnień w pracy- nadgodziny, godziny przy komuterze, itp. Pieniąze wypłącane sąna podstawie L4, gdzie masz wpisany kod B, który oznacza ciążę. Kiedyś zaświadczenie nie było konieczne, chyba od tego roku jest- tak wg mojej kadrowej. Lekarz wypisze Ci od ręki takie zaświadczenie, gdzie będziesz mieć wpisane w któym tygodniu jesteś, więc będzie też wiadomo, że w grudniu też byłaś w ciąży. Cytat:
Ale już wszystko ogarnięte- dziękuję
|
|
#1936 |
|
Wtajemniczenie
|
Asiaczek 😘
Kropka tak, tak już nie mam wyjścia. Jak do jutra nic się nie zmieni, a już na to nie liczę, to spróbuję się dostać do rodzinnego☺ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1937 |
|
Wtajemniczenie
|
Summer o matko, wspolczuje tych mdłości, ciezko mi to wyobrazić na prawde
oby sie poprawilo.Gosia szukamy takiego zimowego plaszcza, ale nie dlugiego i przesadnie eleganckiego. Widzielismy fajny w new yorkerze, ale niestety o jeden rozmiar za maly wrrrrrrr :/ zaraz sprawdze czy ten sklep jest w mojej dziurze Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1938 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki za pomoc, sprawiłyście, że trochę mi ulżyło, bo od rana chodziłam zła jak osa. Ale nie ma tego złego: pół mieszkania już wyszorowałam, opamiętałam się dopiero, kiedy zobaczyłam przerażone spojrzenie psa, jak zaczęłam mu robić porządki w legowisku
![]() Dziś na razie mdłości odpuściły, może to od bólu głowy? Okaże się z biegiem dnia ![]() Elu, powinnaś pójść do lekarza, tyle czasu się męczyć! Jeśli domowe sposoby nie skutkują to znaczy, że wypadałoby sięgnąć po coś silniejszego. Jestem przeciwniczką antybiotyków, ale są sytuacje, że bez nich mała pierdoła może rozwinąć się w coś poważnego. Ja i moje zatoki wiemy o tym świetnie
|
|
|
|
#1939 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- Cytat:
Ale cieszę się że dzisiaj lepiej😃 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#1940 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1941 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a mnie choróbsko trzyma w sumie tak poważniej od piatku, myślałam, że minie przez weekend. Wczoraj w aptece zaopatrzyłam się w taki zestaw że hoho nawet czosnek w tabletkach kupiłam coby jakoś go przemycić ☺ Na zmianę się inhaluje, piję herbatę to z imbirem to z malinami, jem paracetamol, ten czosnek, smaruje vickiem i nic.. jest gorzej. Także jutro nie ma opcji, nie dam się przygadać lekarzowi, że jak nie ma gorączki, to nie ma choroby. Bo wyglądam jak śmierć 😑 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- Cytat:
co Ty mówisz Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1942 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak czy inaczej ciąża to bardzo dziwny czas ale jaki fajny, pomijając te wszystkie okropne dolegliwości z nią związane. A z tą migreną to po twoim opisie dolegliwości podobne do niej. Mam nadzieję że już cię to nie spotka😘 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1943 |
|
Zadomowienie
|
Przyznaję się...
Ze dwa dni nie robiłam zmian na liście, jakoś nie siadałam do laptopa, a tak mi zwykle wygodniej. Ale już powinno wszystko być! ![]() We wt lecę, w czw wracam, więc od razu też proszę o wyrozumiałość
|
#1944 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1945 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny czy 50zl miesięcznie to dużo za witaminy? Jakie Wy suplementujecie, wszystkie tyle kosztują? 😉 Kiedyś przewijał się tu plik z porównaniem składów, może któraś z Was ma go pod ręką? Nie wiem czy nie płacę, za reklamę i firmę, a tańsze być może mają równie dobry skład 🤔
|
|
#1946 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Biore dwie dziennie.. Znajoma farmaceutka mi poleciła, bo stwierdziła, że ma fajny skład i cena super. Mi gin kazała brać Pregna plus ale jakoś mnie nie bawi 38/45zl za 30tab. A ona to przepisuje, bo ma podpisaną reklamę z firmą Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez xXBlankaXx Czas edycji: 2018-01-28 o 14:37 |
|
|
|
|
#1947 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#1948 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lekarz kazał mi brać teraz pregna plus, biorąc pod uwagę, że mam teczkę na dokumenty i kartę ciąży z ich logo to też podejrzewam, że to może być trochę reklama. Stawiam na vitaminer prenatal+dha takie fioletowe opakowanie. 30 kapsułek + 30 tabletek za ok.20 złotych.
Jestem mamą! Edytowane przez MalaGosia88 Czas edycji: 2018-01-28 o 14:42 |
|
|
|
|
#1949 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Sent from my LG-M250 using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
|
#1950 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:27.

A inne rzeczy już składam na kupkę lub zapisuję. Właśnie, muszę dopisać laurki od chłopców dla babć, bo jeszcze się produkują.
Jest trochę chłopaków w rodzinie, a ja jestem jej jedyną wnuczką, a Lidka póki co przynajmniej jedyną prawnusią
Ja żadnego zaświadczenia nie dałam, czyli ZUS mi nie wypłaci nic od grudnia po dziś, czy po prostu zatrzyma wypłatę do momentu dostarczenia zaświadczenia?? Wy to zrobiłyście? Pracodawca nie uprzedził mnie, że coś takiego jest potrzebne, więc kto jest za to odpowiedzialny: ja przez swoją niewiedzę, czy on, skoro zajmuje się całą papierologią związaną z ZUSem? Masakra, już całkiem zgłupiałam....

Bo ja po tym moim pracowałam dalej tylko, że czas pracy przy komputerze miałam skrócony do 4h. Bez żadnych zaświadczeń. Uznali, że są już poinformowani o ciąży przez to l4. 

Ale już wszystko ogarnięte- dziękuję
oby sie poprawilo.