Mamusie czerwcowe 2018r. cz. III - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-01-29, 13:12   #3031
pajeczyna
Zadomowienie

Dot.: Mamusie czerwcowe 2018r. cz. III

Cytat:
Napisane przez kalka Pokaż wiadomość
Dziewczyny? Która ma witaminy pregna plus?
Ostatnio dokupiłam pregna DHA. Masakra! Ktoś łyka? Odbija mi się rybą w puszce! NIe dam rady tego łykać
Ja biorę Omegamed Optima, ma DHA a jest bez ryby.

Cytat:
Napisane przez goldika Pokaż wiadomość
Ja mam Mama DHA bo czytałam ze po nich ryba się nie odbija i potwierdzam. Zero rybnych odbić
Mi się tragicznie odbijało rybą po Mama DHA

Cytat:
Napisane przez ladyroses Pokaż wiadomość
Agugus ja też żelazo dobrze toleruję. Bałam się bo mnie nastraszyli, że to okropne itp. Normalne tabletki jak magnez. Nic nie odczuwam złego.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
U mnie też żelazo bez problemów, ale dawkę mam dość niską, 28mg obecnie. Nie ma się czego bać na zapas, nie wiem po co ludzie tak straszą tym żelazem.

Cytat:

U mnie jest spokojnie, jedynie na wigilię miałam ochotę wszystkim dać w buźkę po koleji, jak jeden za drugim życzyli szczęśliwego rozwiązania, porodu bez bólu i żeby szybko poszło sorry, może jestem przewrazliwiona, ale ja bym 5 miesięcy przed porodem nikomu nie życzyla szczęśliwego rozwiązania

Zupełnie nie rozumiem, przecież to miłe życzenia szczęśliwego rozwiązania. Ja bym chciała mieć szczęśliwy poród, nawet gdyby mi ktoś tego życzył zanim będę w ciąży, to super życzenia są

Cytat:

[/COLOR]W Twoim przypadku akurat prawdopodobieństwo chorób genetycznych było wysokie.. Ale biorąc ślub z tym człowiekiem, zakładając rodzinę wiedziałaś na co się piszesz! I rodzince nic do tego

Akurat tak nie jest, nie było wysokie. Zespół Downa to mutacja liczbowa, trisomia, nie jest dziedziczona, dzieje się to bez związku z występowaniem w rodzinie. Niestety trafia się losowo i nie jest znana przyczyna, oprócz korelacji z wiekiem rodziców, a głównie matki.

Ja miałam w weekend imprezę urodzinową, było bardzo miło. Niedzielę spędziliśmy z mężem odpoczywając aktywnie (spacer w lesie) i pasywnie (kino i sushi ) ale jestem zmęczona jednak tym weekendem, bo dużo gotowałam, robiłam, a jednak ostatnio mam trochę mniej mocy Dostałam mojego wymarzonego robota kuchennego i teraz nie mogę się doczekać co znowu nim pokroję/zblenduję/zmiksuję itp

Edytowane przez pajeczyna
Czas edycji: 2018-01-29 o 13:14
pajeczyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 13:13   #3032
Guerka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Natus276 Pokaż wiadomość
Ja za to w 2016 dochód miałam wyjątkowo duży bo dostawałam rentę rodzinną po której już dawno słuch zaginął i nijak się to ma do mojej aktualnej sytuacji finansowej
To może w Waszym przypadku warto poczekać do listopada i podać dochód za 2017?
Ja zamaiwalam z gemini zapas witamin bo wychodzilo 10zl taniej na paczce niż w mojej aptece i zamówiłam wtedy jak byla darmowa dostawa

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka
Stary 2018-01-29, 13:16   #3033
Natus276
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Guerka Pokaż wiadomość
To może w Waszym przypadku warto poczekać do listopada i podać dochód za 2017?
Ja zamaiwalam z gemini zapas witamin bo wychodzilo 10zl taniej na paczce niż w mojej aptece i zamówiłam wtedy jak byla darmowa dostawa

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka
No na pewno będziemy to przeliczać i potem i sprawdzać kiedy będzie korzystnie, albo faktycznie pisać pismo o utraconym dochodzie jak jest taka opcja... zobaczymy

My z Gemini zawsze zamawiamy z koleżankami wtedy albo się nazbiera na darmową przesyłke albo dzielą się koszty więc spoko

Znalazłam fajny artykuł o pracy w ciąży Bardzo podoba mi się końcówka, bo oczywiście mimo, że nastawiam się na wolne od następnej wizyty to ciągle mam jakieś wątpliwości czy dobrze robię
http://mamygadzety.pl/jak-dlugo-prac...pracoholiczek/

6.09.2014 -

Edytowane przez Natus276
Czas edycji: 2018-01-29 o 13:28
Natus276 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 13:28   #3034
karolinka86
Zakorzenienie

Tak się zastanawiam co dalej z naszym mieszkaniem będzie...
Póki co mieszkamy z moimi rodzicami ale niedługo się to musi zmienić bo po prostu jak dojdzie kolejna osoba to już się za ciasno zrobi
Pisałam też wam ze mam mieszkanko które wynajmuje ale chciałabym je sprzedać. Wiem ze fajnie ze w ogole mam ale zupełnie nie pasuje mi okolica w której się znajduje. Wstawiłam na olx ponad tydz temu i poki co widze ze ma duzo wyświetleń, kilka osob obserwuje ale poki co nikt sie nie umowil zeby obejrzec. Jestem ciekawa czy kupiec sie znajdzie. Duzo czasu nie mam juz
Naprawde nie widzi mi sie mieszkac tam Ciekawe jak to się skończy.
To jeden z problemów którymi nabijam sobie głowę i chodzę zestresowana.

A drugi...Może wstyd się przyznać ale nie mam prawa jazdy. Naprawdę. Stwierdziłam ze może w końcu się odważe bo przy 2 dzieci moze mi byc ciezko. I zapisalam sie na kurs tylko ze dopiero na poczatku stycznia zaczęłam teorie. Jazdy mam za sobą dopiero 2 lekcje. Jeszcze 13 co najmniej. Teraz zaczynam się wahać czy na pewno dobrze zrobiłam zapisując sie teraz. Czy podolam, czy sie wyrobie itp
Dodam ze uczę się od zera.

Sorry za żale ale chciałam to komuś powiedzieć

Wysłane z mojego SM-T113 przy użyciu Tapatalka

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 13:30   #3035
Olanzapinka
Zadomowienie

U mnie też szaro buro i ponuro i mżawka bleee

Znalazłam takie info u matka prawnik. Że ten rodzicielski (32tygodnie) trzeba wziąć bezpośrednio po macierzyńskim (20tyg) i to co najmniej 16tygodni bo inaczej się skraca o połowę.
Wniosek trzeba złożyć do21 dni przed zakończeniem macierzyńskiego. Myślę że to ważne info dla tych co nie biorą tych 80% przez caly rok tylko chcą podzielić na 100% i 60%1517229011628.jpg

Edytowane przez Olanzapinka
Czas edycji: 2018-01-29 o 13:33
Olanzapinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 13:30   #3036
jowitazz
Rozeznanie

Hej
Dziękuję za pomoc w wyborze mebli. Już mamy zaplanowane co kupimy w ikei Będzie super pokoik wyglądał, już nie mogę się doczekać kwietnia/maja aż się zabierzemy do roboty
Choć w Voxie super szafę widziałam i też wygląda na pojemną

Cytat:
Napisane przez Rosalyn Pokaż wiadomość
Dzień Dobry!
Co do wyprawki, to też raczej nie licze na nikogo, że coś dostanę czy coś. Co prawda będzie to pierwsza dziewczyna w tym pokoleniu, moje dwie siostry mają po trzech synów i jedna już sie bardzo ucieszyła z tego że będę miec dziewuchę Więc zobaczymy czy będą chciały trochę poszalec z prezentami dla małej.

Też polecam Prenatal Duo, ma wszystko jak trzeba i nic nie czuć dziwnego smaku.

Co do dziwnych tekstów to najdziwniejszy apropo posiadania dzieci usłyszałam niestety od swoich rodziców Mój były ma siostrę z zespołem downa i jak lata temu były myśli o dziecku to tata mi powiedział "żebym uważała" skoro on jest obciążony. No ku..wa! A co ja mogłabym z tym zrobić? A po poronieniu w 2016 mama mi powiedziała, żebym nie próbowała już więcej, żeby znów się tak nie stało . To się dopiero nazywa wsparcie, co?
Szkoda, że usłyszałaś coś takiego od własnych rodziców
Ja miałam nie mieć dzieci, lekarze nie dawali nam żadnych szans, jak się dowiedziałam o pierwszej ciąży to usłyszałam, że lepiej by nam było bez dziecka...

Cytat:
Napisane przez aaby Pokaż wiadomość
Ja nie mam psa ale tez mysle jak to bedzie z dwojka. Corka co prawda bedzie miala juz prawie 5 lat ale mieszkamy daleko od wszystkiego, do przedszkola mamy 3km, i nie ma szans ze tyle przejdzie po calym dniu w przedszkolu. Dlatego mimo wieku chce kupic dostawke. Jak sie zmeczy w polowie to sobie wskoczy. Dobrze ze jest drobna to nie bedzie glupio wygladac

A nie mowilam?!

U corki mam kallax - super! I 3 segmenty z serii Stuva - co prawda dopiero od pazdziernika ale tez jestem bardzo zadowolona
Pax mi sie marzy do sypialni ale finansowo marzenie na bardzo odległy czas. Ale nie znam nikogo kto z paxa nie jest zadowolony. Zwlaszcza ze wszystko mozna ulozyc pod siebie.
Mc temu kupowalismy komode do sypialni i chcielismy malm z racji ceny ale wykonanie bardzo mnie zawiodlo i wzielismy inna (hensvik? Taka biala z czarnymi galkami). Bylismy milo zaskoczeni bo to bejcowane drewno a nie sklejka.
Ooo, hensvik też nam się bardzo podobał, ale my nie chcemy żadnych szpar pomiędzy podłogą a meblami, bo później wszystko trzeba spod nich wyciągać

Cytat:
Napisane przez aaby Pokaż wiadomość
A teraz ostatnie lupy wyprzedazowe dla Zoi
Wiecej nie kupuje bo siostra mi pisala ze moze cos jej zostalo po corce (ktore notabene tez ode mnie dostala po mojej ) wiec dopiero jak dostane i bede wiedziala co jest to ewentualnie dokupie. Na pewno pajace na noc ale poza tym zobaczymy...

Załącznik 7408261Załącznik 7408266
Przepiękne łupy

Cytat:
Kosiniakowe w mopsie. Też będę załatwiać także nie jesteś sama i Tanzanka też nie pracuje z tego co pamiętam.
Ja normalnie powiem, że w sprawie kosiniakowego i tyle.

Bo becikowe to też w mopsie czy nie?

500+ mnie nie dotyczy

Kosiniakowe i becikowe w mopsie, my to załatwialiśmy w jednym miejscu i po miesiącu pieniążki były na koncie
Teraz też będziemy załatwiać to samo, dobrze że mamy znajomą która pracuje w mopsie, to nam pomoże

Również polecam gemini, mają super ceny
jowitazz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 13:32   #3037
Olanzapinka
Zadomowienie

.

Edytowane przez Olanzapinka
Czas edycji: 2018-01-29 o 13:34
Olanzapinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 13:34   #3038
jowitazz
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Tak się zastanawiam co dalej z naszym mieszkaniem będzie...
Póki co mieszkamy z moimi rodzicami ale niedługo się to musi zmienić bo po prostu jak dojdzie kolejna osoba to już się za ciasno zrobi
Pisałam też wam ze mam mieszkanko które wynajmuje ale chciałabym je sprzedać. Wiem ze fajnie ze w ogole mam ale zupełnie nie pasuje mi okolica w której się znajduje. Wstawiłam na olx ponad tydz temu i poki co widze ze ma duzo wyświetleń, kilka osob obserwuje ale poki co nikt sie nie umowil zeby obejrzec. Jestem ciekawa czy kupiec sie znajdzie. Duzo czasu nie mam juz
Naprawde nie widzi mi sie mieszkac tam Ciekawe jak to się skończy.
To jeden z problemów którymi nabijam sobie głowę i chodzę zestresowana.

A drugi...Może wstyd się przyznać ale nie mam prawa jazdy. Naprawdę. Stwierdziłam ze może w końcu się odważe bo przy 2 dzieci moze mi byc ciezko. I zapisalam sie na kurs tylko ze dopiero na poczatku stycznia zaczęłam teorie. Jazdy mam za sobą dopiero 2 lekcje. Jeszcze 13 co najmniej. Teraz zaczynam się wahać czy na pewno dobrze zrobiłam zapisując sie teraz. Czy podolam, czy sie wyrobie itp
Dodam ze uczę się od zera.

Sorry za żale ale chciałam to komuś powiedzieć

Spokojnie, kupiec się pewnie znajdzie

Czemu uważasz, że nie dasz rady zrobić prawka? Jeśli Cię to pocieszy, to ja robiłam przy kilkumiesięcznym dziecku i udało mi się zdać za 1-szym razem, a też uczyłam się od zera Przed egzaminem wykupiłam w innej szkole 10h jazd i tam mnie sporo nauczyli. A wszyscy wokół mi mówili, że przy tak małym dziecku nie dam rady.
Musisz tylko uwierzyć, że się da.

Edytowane przez jowitazz
Czas edycji: 2018-01-29 o 13:36
Stary 2018-01-29, 13:41   #3039
otoya
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Olanzapinka Pokaż wiadomość
Masakra z tą papierologią Niech tż załatwia ja będę miała trójkę dzieci do ogarnięcia

Jak mam większe "zakupy" , witaminy właśnie, to w gemini. Ale drogą mają przesyłkę i nie zawsze się opłaca

A macie do polecenia jakaś inną aptekę internetową?
Ja ostatnio polecałam tu melissę bo akurat mieli darmową dostawę. Warto porównać ceny. Leki które zamawiam tam wychodzą najtaniej.

Trzeba marzyć
Zamiast dmuchać na zimne
Na gorącym się sparzyć
Z deszczu pobiec pod rynnę
Trzeba marzyć'

otoya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 13:49   #3040
marmoladkazjablka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agugus90 Pokaż wiadomość
U nas chyba po prostu starczy kalkulacja czy z 2016 się łapiemy, a jak nie, to poczekamy tych kilka miesięcy i przedstawimy zarobki za 2017 rok.

Gemini się najbardziej opłaca, oni sprzedają z bardzo niską marża produkty.

Jaka wiosna, jest szaro, wstrętna mzawka z wiatrem :-(

Ostatnio kupiłam tam krem do twarzy Biodermy za 13 zł, a w każdej innej od 30 wzwyż.

Mam pytanie nowicjusza, co kilka dni pojawiają mi się na sutkach coś jakby strupki, takie twarde. Co to może być? Na siarę chyba za wcześnie.

marmoladkazjablka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 13:50   #3041
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jowitazz Pokaż wiadomość
Spokojnie, kupiec się pewnie znajdzie

Czemu uważasz, że nie dasz rady zrobić prawka? Jeśli Cię to pocieszy, to ja robiłam przy kilkumiesięcznym dziecku i udało mi się zdać za 1-szym razem, a też uczyłam się od zera Przed egzaminem wykupiłam w innej szkole 10h jazd i tam mnie sporo nauczyli. A wszyscy wokół mi mówili, że przy tak małym dziecku nie dam rady.
Musisz tylko uwierzyć, że się da.
A zdawalas wg tych nowych zasad tzn które są powiedzmy od 4 lat czy wtedy gdy pytania na teorię było ogólnodostępne?

No mam wątpliwości bo dużo mi czasu nie zostało do porodu powiedzmy tak do konca kwietnia chciałabym sie wyrobic ze zdaniem.
Nauki sporo do ogarnięcia bo pyt sa podchwytliwe z tego co wiem.
I praktyka- wiem ze mało wyjezdzilam ale szczerze to średnio mi idzie na razie. Sporo tego a instruktor powie mi czasem coś raz czy dwa i liczy ze już zapamiętam. A on dokładnie wie ze nie uczyłam się nigdzie wcześniej i do tego jestem w ciazy więc nie powinnam się bardzo stresować Jutro kolejna jazda i trochę nerwy mam już.

Stary 2018-01-29, 13:52   #3042
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez marmoladkazjablka Pokaż wiadomość
Ostatnio kupiłam tam krem do twarzy Biodermy za 13 zł, a w każdej innej od 30 wzwyż.

Mam pytanie nowicjusza, co kilka dni pojawiają mi się na sutkach coś jakby strupki, takie twarde. Co to może być? Na siarę chyba za wcześnie.

Przylaczam sie po pytania. Tez mam cos takiego , ale to bywalo i przed ciaza.

019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 13:53   #3043
agugus90
Zadomowienie

Też nie mam prawka i mnie do niego nie ciągnie :-( Z tym że rzeczywiście przy dziecku, to super opcja. Jak tylko wyszło, że ciąża, potem ślub, teraz choroby, ma być przeprowadzka, wybrany szpital ogranicza położnictwo i ginekologie, bo się nie dogadali z lekarzami, to dla mnie robienie prawka to już za dużo i chociaż ten stres sobie przesune na później. Będziemy trzymać kciuki!

Edytowane przez agugus90
Czas edycji: 2018-01-29 o 13:59
agugus90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 13:53   #3044
karolinka86
Zakorzenienie

Jeszcze pionu dobrze nie umiem wyczuć czasami, zapamiętać co po kolei itp stres robi swoje.

Stary 2018-01-29, 13:54   #3045
marmoladkazjablka
Zakorzenienie

Cytat:
Też nie mam prawka i mnie do niego nie ciągnie :-( Z tym że rzeczywiście przy dziecku, to super opcja. Jak tylko wyszło, że ciąża, potem ślub, teraz choroby, ma być przeprowadzka, wybrany szpital ogranicza położnictwo i ginekologie, bo się nie dogadali z lekarzami, to dla mnie to już za dużo i chociaż ten stres sobie przesune na później. Będziemy trzymać kciuki!

Ja chciałam zrobić prawko zaraz przed tym jak się okazało,że jestem ciąży. Pewnie gdyby nie nakaz leżenia, szpitale itd to bym zrobiła a tak to dupa....a wiem,że potem będzie mi coraz ciężej.

marmoladkazjablka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 13:57   #3046
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Też nie mam prawka i mnie do niego nie ciągnie :-( Z tym że rzeczywiście przy dziecku, to super opcja. Jak tylko wyszło, że ciąża, potem ślub, teraz choroby, ma być przeprowadzka, wybrany szpital ogranicza położnictwo i ginekologie, bo się nie dogadali z lekarzami, to dla mnie to już za dużo i chociaż ten stres sobie przesune na później. Będziemy trzymać kciuki!

Gdyby nie 2 dziecko to też bym pewnie nie poszła ale boje się po prostu jak wszystko sama ogarne.
Choć raczej mnie namawiał mąż, znajomi, tesciowie już dawno żebym szła bo na pewno sie przyda mi prawko.

---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ----------

Cytat:
Ja chciałam zrobić prawko zaraz przed tym jak się okazało,że jestem ciąży. Pewnie gdyby nie nakaz leżenia, szpitale itd to bym zrobiła a tak to dupa....a wiem,że potem będzie mi coraz ciężej.

Czyli nie jestem sama. A myślałam ze ze mnie taki ewenement ze nie mam prawka

Stary 2018-01-29, 14:00   #3047
zawiechaczarny
Wtajemniczenie

GG do zawiechaczarny

Cytat:

Też mam takie coś. Czytałam że piersi mogą już produkować jakiś pokarm na próbę, ale to jeszcze nie jest siara. Zresztą jak naczone sutek to trochę płynu leci.
21.06.2018 - nasza córeczka już z nami

2.05.2017 - 5tc[*]
26.04.2019 - 9tc[*]
zawiechaczarny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 14:01   #3048
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zawiechaczarny Pokaż wiadomość
Też mam takie coś. Czytałam że piersi mogą już produkować jakiś pokarm na próbę, ale to jeszcze nie jest siara. Zresztą jak naczone sutek to trochę płynu leci.
Tak samo mam

Stary 2018-01-29, 14:02   #3049
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez otoya Pokaż wiadomość
Ja ostatnio polecałam tu melissę bo akurat mieli darmową dostawę. Warto porównać ceny. Leki które zamawiam tam wychodzą najtaniej.

Ja właśnie po info od Ciebie skorzystałam i zamówiłam tam witamin na 2mce.

Doz tez czasami ma dobre ceny i sporo punktów odbiory.
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 14:03   #3050
Natus276
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli nie jestem sama. A myślałam ze ze mnie taki ewenement ze nie mam prawka
W mieście życie bez prawka niewiele zmienia więc na pewno sama z tym nie jesteś. Ja sobie u nas na wsi nie wyobrażam nie mieć, tym bardziej, że do najbliższego sklepu mam 2 km

Nie spinaj się i staraj się podejść do tego na luzie, nawet jak nie za pierwszym razem to w końcu zdasz.

6.09.2014 -
Natus276 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 14:03   #3051
zawiechaczarny
Wtajemniczenie

GG do zawiechaczarny

Co do aptek to te leki co mnie interesują korzystnie wychodzą w strywald24. Mam też niedaleko domu dość tanią aptekę, chociaż to jeszcze zależy o jaki artykuł chodzi, bo trivagin mają drogi i wolę w necie zamawiać. Ale cała reszta moich leków cenowo wypada tam bardzo ok.
21.06.2018 - nasza córeczka już z nami

2.05.2017 - 5tc[*]
26.04.2019 - 9tc[*]
zawiechaczarny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 14:13   #3052
pajeczyna
Zadomowienie

Wlasnie slyszalam, ze w Bydgoszczy w szpitalu klinicznym rezydenci niezle sie zsolidaryzowali i jest realny problem z obsada lekarska m.in.na ginekologii i poloznictwie. Trzymam kciuki, ze jednak nasz rzad sie obudzi i ogarnie, ze jest problem niedoborem kadrowym i niedofinansowaniem ochrony zdrowia.

Stary 2018-01-29, 14:15   #3053
jowitazz
Rozeznanie

Cytat:
A zdawalas wg tych nowych zasad tzn które są powiedzmy od 4 lat czy wtedy gdy pytania na teorię było ogólnodostępne?

No mam wątpliwości bo dużo mi czasu nie zostało do porodu powiedzmy tak do konca kwietnia chciałabym sie wyrobic ze zdaniem.
Nauki sporo do ogarnięcia bo pyt sa podchwytliwe z tego co wiem.
I praktyka- wiem ze mało wyjezdzilam ale szczerze to średnio mi idzie na razie. Sporo tego a instruktor powie mi czasem coś raz czy dwa i liczy ze już zapamiętam. A on dokładnie wie ze nie uczyłam się nigdzie wcześniej i do tego jestem w ciazy więc nie powinnam się bardzo stresować Jutro kolejna jazda i trochę nerwy mam już.

Tak, egzamin miałam 18 stycznia 2017, także jestem kierowcą od ponad roku

Tak, pytania są podchwytliwe, trzeba się dokładnie skupić na filmikach, czy zdjęciach. Wydaje mi się, że się wyrobisz. Ja zaczynałam teorię w połowie października 2016. Taķże widzisz sama, że w 3 miesiące da się zrobić prawko.
Może ten instruktor się wypalił zawodowo? On jeździ pewnie od lat to dla niego to wszystko proste. Poza tym to początki, każdy się uczył i to jest skomplikowane bo musisz o wszystkim pamiętać i być skupiona. Nie martw się Musisz mu wytłumaczyć, że w ciąży ciężej skupić uwagę i że prosisz by zwolnił.

Stary 2018-01-29, 14:20   #3054
Feliska
Zakorzenienie

karolinek jeśli nie czujesz się dobrze z intruktorem, uważasz, ze za mało Ci tłumaczy i za mało czasu poświęca podczas jazdy to zawsze możesz poprosić o zmianę - jeśli robisz prawko w szkole, zawsze jest tam paru instruktorów dostępnych.

I właśnie z takim przyczyn jak piszecie (nie wiadomo kiedy się przyda i co się wydarzy po drodze) ja zrobiłam prawko od razu po maturze i w sumie wychodzi, że jestem kierowcą już od prawie 9 lat ale tak realnie jeżdżę dopiero od 3
Feliska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 14:20   #3055
agugus90
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pajeczyna Pokaż wiadomość
Wlasnie slyszalam, ze w Bydgoszczy w szpitalu klinicznym rezydenci niezle sie zsolidaryzowali i jest realny problem z obsada lekarska m.in.na ginekologii i poloznictwie. Trzymam kciuki, ze jednak nasz rzad sie obudzi i ogarnie, ze jest problem niedoborem kadrowym i niedofinansowaniem ochrony zdrowia.

Tak, to mój wybrany szpital. I moje boje z TZ, że nie chcę prowadzacego z luxmedu, tylko z tego szpitala, były nadaremno
Muszę sprawdzić czy zaktualizowano listę lekarzy albo podpytać ginekologa w środę na wizycie o faktyczną sytuację, no i czy on tam dalej pracuje.

agugus90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 14:24   #3056
pajeczyna
Zadomowienie

Cytat:
Tak, to mój wybrany szpital. I moje boje z TZ, że nie chcę prowadzacego z luxmedu, tylko z tego szpitala, były nadaremno
Muszę sprawdzić czy zaktualizowano listę lekarzy albo podpytać ginekologa w środę na wizycie o faktyczną sytuację, no i czy on tam dalej pracuje.

Ja mysle, ze pracuje, spokojnie. To raczej kwestia obciecia ilosci przepacowanych godzin, nie ma komu obsadzic dyzurow, bo jest za malo lekarzy, zeby pracowac 48h tygodniowo. A do czerwca jeszcze wiele sie moze zmienic, troche sie teraz dzieje w polityce zdrowotnej.

Stary 2018-01-29, 14:26   #3057
Rosalyn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pajeczyna Pokaż wiadomość

Akurat tak nie jest, nie było wysokie. Zespół Downa to mutacja liczbowa, trisomia, nie jest dziedziczona, dzieje się to bez związku z występowaniem w rodzinie. Niestety trafia się losowo i nie jest znana przyczyna, oprócz korelacji z wiekiem rodziców, a głównie matki.
:
No właśnie tego też zazwyczaj nie chciało mi sie tłumaczyć. Bo ludzie uważali że tylko siebie tak pocieszam, skoro mój mąż ma w bliskiej rodzinie osobę z zespołem Downa. Brak wiedzy jest straszny. Powoduje tyle błędnych przekonań i uprzedzeń.

Rosalyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 14:28   #3058
pajeczyna
Zadomowienie

Cytat:
No właśnie tego też zazwyczaj nie chciało mi sie tłumaczyć. Bo ludzie uważali że tylko siebie tak pocieszam, skoro mój mąż ma w bliskiej rodzinie osobę z zespołem Downa. Brak wiedzy jest straszny. Powoduje tyle błędnych przekonań i uprzedzeń.
Strach sie bierze z niewiedzy, trzeba tlumaczyc mysle, ze stad sie potem biora te wszystkie zabobony paskudne, ktore tylko zabieraja radosc przyszlym mamom

Stary 2018-01-29, 14:30   #3059
Rosalyn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jowitazz Pokaż wiadomość
Hej
Dziękuję za pomoc w wyborze mebli. Już mamy zaplanowane co kupimy w ikei Będzie super pokoik wyglądał, już nie mogę się doczekać kwietnia/maja aż się zabierzemy do roboty
Choć w Voxie super szafę widziałam i też wygląda na pojemną

Szkoda, że usłyszałaś coś takiego od własnych rodziców
Ja miałam nie mieć dzieci, lekarze nie dawali nam żadnych szans, jak się dowiedziałam o pierwszej ciąży to usłyszałam, że lepiej by nam było bez dziecka...
:
Od kogo to usłyszałaś? Zawsze mnie to zadziwia skąd ludzie biorą takie pomysły i dlaczego im się wydaje że ich zdanie jest takie ważne?

Rosalyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-01-29, 14:33   #3060
jowitazz
Rozeznanie

Cytat:
Od kogo to usłyszałaś? Zawsze mnie to zadziwia skąd ludzie biorą takie pomysły i dlaczego im się wydaje że ich zdanie jest takie ważne?
Od mojej cioci, która wzięła mnie do siebie, sama nie mogła mieć dzieci. Nawet nie wiesz, jak mi się przykro zrobiło

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości