|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach
|
|
|
|
#3032 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach
Cytat:
Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3033 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3034 |
|
Wtajemniczenie
|
No właśnie w tym pomyśle chodzi też o to, by dzielić się znalezionymi stronami, podawać firmy (chociaż myślę, że jak będziemy podawać firmy, to wystarczy, bo potem każda z nas może wyszukać sobie stronę, na której znajduje się dana rzecz), lepsze, tańsze, sprawdzone - jak kto woli. Dość tej paplaniny - piszemy co chcemy.
![]() Folinko, pozwolisz, że będę iśc według twojej listy wyprawkowej? �� 1. PIELUCHY. Z tego co wiem, co są różne rodzaje pieluch, od tetrowych, flanelowych, bambusowych po muślinowe. Folinka wymieniła tetrowe w ilości 20-30 (zdębiałam, jak zobaczyłam taką ilość ) i 10 flanelowych. Z tego co widziałam wokół znajomych, miały one raczej "jedynie" pieluchy tetrowe. Zaraz lecę na gugle i doczytam czym one się różnią i jak to z nimi jest (jako, że zaliczam się do kategorii zielonej - będę wertowałam internety).Odnośnie pieluch tetrowych - osoba z rodziny brała albo kupowała pieluchy tetrowe, najzwyklejsze białe od teściowej, która ma z mężem krówki. Mówi, że te pieluchy, przeznaczone tam odpowiednio do przesączania mleka, które teściowa ma, są najlepszej jakości, bo te kupowane powszechnie na allegro i wystawiane hurtowo, to po prostu szajs. Nie wiem ile w tym prawdy, chociaż sama kiedyś kupiłam pieluszkę tetrową na allegro za 3 zł i nigdy więcej. Nic nie wchłaniała, wyciągała się okropnie - nie wiem jak to jest z pieluchami lepszej jakości.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ Edytowane przez norka93 Czas edycji: 2018-02-05 o 12:27 |
|
|
|
#3035 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dajesz! Ech, właśnie byłam dokleić kolejne dwie blokady na szuflady w nakasliku przy łóżeczku Lidki, bo córcia moja ma wspaniały nastrój, tylko nie do usypiania i bryka sobie w łóżeczku. Właśnie odkryła istnienie tych szuflad i się nimi w najlepsze bawiła. A blokady do szuflad też sobie przywiozłam z Pl bo te angielskie badziewne. Maks i Kaj "wychowani" na Canpolu ![]() ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Cytat:
|
|
#3036 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() O widzisz - blokady do mebli firmy Canpol, notuję.
|
|
#3037 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Z tego Canpola to szczególnie do szuflad mam na myśli, o takie: https://www.smyk.com/canpol-zabezpieczenia-szuflad.html
2006.03.28 ur. Maksymilian 2012.05.15 ur. Kajetan 2017.01.02 ur. Lidia 2018.07.05 ur. Beniamin Edytowane przez folinka Czas edycji: 2018-02-05 o 12:34 |
|
|
|
|
#3038 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Smacznego!Ja tak sobie żartuję Folinko, niczego nie wymagam, więc jak chcesz wypiąć się pupą do nas i z tymi tematami, to proszę.
|
|
#3039 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Heh, widzę teraz, że moja wypowiedź mogła zabrzmieć jak kpina czy coś, ale była jak najbardziej serio
|
|
#3040 |
|
Zakorzenienie
|
PIELUCHY
Mieliśmy chyba z 5 szt tetrowych- służyły do wycierania buźki, zakrywania się przy karmieniu na mieście, zarzucenia na ramię przy noszeniu maluszka, tamowania wycieku mleka przy kp. Flanelowych też mieliśmy chyba z 5 szt i używaliśmy głównie do podkładania pod dupkę przy przewijaniu. Bambusową mieliśmy jedną i służyła jako kocyk do przykrywania w ciepłe dni. Teraz dokupię najwyżej z jedną bambusową, bo tamte są w bardzo dobrym stanie i taka ilość nam spokojnie wystarczyła. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez madziara889 Czas edycji: 2018-02-05 o 12:48 |
|
|
|
#3041 |
|
Wtajemniczenie
|
Norciu kurcze wybacz, faktycznie teraz kojarzę, że u Ciebie GŁÓWNIE chodziło o miejsce , a nie finanse jako tako. Przepraszam, bo ja cały post poświęciłam cenie i pozornej oszczędności, a u Ciebie to faktycznie nie w tym rzecz. Jednak kalafior u mnie, poziom hard.
Sandam ja też ostatnimi czasy brałam po dwie tabletki paracetamolu, jedna nie działała wcale, więc po prostu nie było sensu brać jednej dla zasady. Nie wiem już co gorsze dla maluszka, czy ciągły ból czy takie dawki leków. Ja czułam, że nie mam wyboru. Obserwuję dyskusje o pieluchach, nie wypowiem się bo nie mam pojęcia ![]() Wiem jedynie, że chce na pewno kupić muślinową/bambusowa do przykrywania. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez Elaaaa Czas edycji: 2018-02-05 o 13:06 |
|
|
|
#3042 |
|
Raczkowanie
|
Jak ja to czytam to dopiero sobie uświadamiam w jak czarnej d... za przeproszeniem jestem
ja nic nie wiem ani jakie pieluchy trzeba, ani do czego one służą (oprócz jednorazówek oczywiście) nawet na ręce nie umiem takiego niemowlaka wziąć
|
|
|
|
#3043 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dziewczyny byłam odebrać wyniki badań i ogólnie wszystko ok ale trochę niepokoi mnie ze juz po raz kolejny pH moczu mam 8.5.. Czytajac internet można wynaleźć sobie kilka schorzeń , a jak pytałam gina ostatnio stwierdził że to nic takiego.. Miała któraś z Was podwyższony wynik? Może mam się wybrać z tym do normalnego lekarza albo nie siać paniki bo reszta jest ok? Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
#3044 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie nie, w żaden sposób tak nie pomyślałam i na pewno nikt tak nie odebrał!
|
#3045 |
|
Rozeznanie
|
Pieluchy
Co do pieluch tetrowych mialam 5 kolorowych do wycierania buzi i 5 bialych do pupy. Bo jak pupa byla strasznie odparzona to zakladalam tetrowa. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3046 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Też nie umiem niemowlaka wziąć, nigdy nie trzymałam.. Toż ja go upuszczę! ![]() ---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- Cytat:
|
|
#3047 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, to już objaśniam mój system pieluchowy (Czuję, że wyjdzie elaborat jak zwykle ). Taki mam sposób przy każdym dziecku, chociaż Maks faktycznie tylko tetrowe miał, a dodatkowo Kaj i Lidusia mieli flanelowe, bo są milusieMam nadzieję, że inne mamusie też napiszą jak używają, to może jakąś średnią wyciągniemy Każdy w praniu dosłownie i przenośni znajduje system, który mu najlepiej pasuje.Do pieluch tetrowych stosuję starą studencką zasadę (choć mówiła ona o zupełnie innym przedmiocie ) - zostać może, byle by nie brakło. Na początek miałam 20 z kawałkiem dla Lidki i jak zwykle dokupywałam, bo część angielskich też mnie wkurzała, może nie złą jakością, ale małym rozmiarem. Aaa, żebym nie zapomniała - takie od krówek dobrze brzmią Do czego pieluchy tetrowe? (pewnie niejedna z Was zapyta ) Do wszystkiego! Przede wszystkim na przewijak (nieraz ze 3 dziennie są osikane, ba skrajnie czasem na jedno przewijanie 2-3 pójdą ), na ramię do odbijania, pod buzię do wózka/łóżeczka/leżaczka/na kocyk (lepiej po ulewaniu zmienić pieluchę niż prześcieradła/czyścić materac; wolę w każdym w tych miejsc położyć sobie jedną niż bez przerwy nosić jedną ze sobą po całym domu i układać co chwilę), czasem też przy kąpieli owija się dziecko albo robi ciepły okład na bolący brzuszek. Im więcej dziecko ulewa, tym więcej się zużywa, a jeśli o samo ulewanie chodzi, to myślę, że zdecydowana większość ulewa choć trochę.Lubię dużą ilość też dlatego, żeby prać choć trochę ekonomiczniej. Pieluchy piorę na 90 st, więc raczej nic z nimi nie wrzucę. Nie patrzę, które są pod pupę, a które do buzi, tylko lecą wszystkie razem się wygotować, więc powiedzmy po te 20-25 co kilka dni się pierze. A teraz to pieluszki oprócz na przewijaku są dla nas zbawieniem przy jedzeniu, zwłaszcza przy blw. Oprócz podbródka przewiązuję za dwa rogi pod paszkami i zbiera wszystko co leci na kolana ![]() A flanelowe to dla mnie są takie ładniejsze, "wyjściowe". Używam ich tylko pod buzię, bo ich się nie gotuje.
2006.03.28 ur. Maksymilian 2012.05.15 ur. Kajetan 2017.01.02 ur. Lidia 2018.07.05 ur. Beniamin Edytowane przez folinka Czas edycji: 2018-02-05 o 13:12 |
|
|
|
|
#3048 | |||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ksiądz nic nie mówił, powiedział co łaska. Zrobiłam rozeznanie wśród znajomych i dałam tyle ile oni dali za zapowiedzi ksiądz u mnie w kościele w ogólnie nie wziął pieniędzy, u męża daliśmy 50 zł.Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Chyba nie ma na to reguły ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja ostatnio czułam też takie jakby falowanie brzucha ale nie wiem czy to ruchy dziecia, czy jelita ![]() Cytat:
Nie umiem się do niej przekonać, możną ją czymś zastąpić? ![]() U mnie dzisiaj zupa jarzynowa i żeberka na obiad ![]() W weekend byłam u kuzynki męża pod Krakowem i okazało się że też jest w ciąży, tylko rodzi w czerwcu Super, w najbliższej naszej rodzinie w tym roku urodzi się 6 dzieci, nie wspominając o znajomych
|
|||||||||
|
|
|
#3049 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3050 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie flanelowe przydawały się bardziej wiosną/latem żeby przykryć maluszka jak uśnie. Tetry rządzą
. Miałam na start ok.10 i jeszcze dokupowałam.
|
#3051 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#3052 |
|
Zadomowienie
|
Cześć Dziewczyny!
Tyyyyle Wam chciałam napisać, ale jakoś chęć mi odeszła, nie będę się zmuszać przecież do elaboratów ![]() Odnośnie pieluch - też mieliśmy tetrowych sztuk około 30, ale używaliśmy ich jako wkładów do pieluch wielorazowych dokładniej mówiąc otulaczy. Flanelowych używaliśmy bardziej jako prześcieradełek do gondoli. Młody troszkę ulewał, ale małymi ilościami. Czym ja to wycierałam? Dziura w pamięci. Teraz mam zamiar jedną flanelową pieluszkę pociąć na kwadraty i używać jako myjki do pupy. Mieliśmy też trzy duże (chyba metr na metr) bawełniane/muślinowe kocyko-pieluchy, które służyły do wszystkiego: do przykrywania, spowijania, zabawy w akuku ![]() I przy okazji chciałam stanąć w obronie polskich wózków-czołgów Podsumowując - jak nie musicie się przejmować noszeniem wózka, to czołgi też mają swoje zalety
|
|
|
|
#3053 |
|
Zadomowienie
|
Ja też nie miałam dużo tych pieluch, też 5 tetrowych i chyba że 2 flanelowe. Z tego co pamiętam to nie były mi aż tak potrzebne, jedną na pewno wkładałam do wanienki przy kąpaniu bo nie używałam żadnych udziwnień które pomagają przy kąpieli tylko trzymałam dziecko na ręce, a pielucha po to żeby dzidzia się nie ślizgała i też do jej mycia. Reszta przy karmieniu i nawet do przykrycia w upalne dni.
Jak mało to zawsze można dokupic. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3054 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dodatkowo jedną pieluszkę ma taką że jak mały idzie spać to kładzie mu ją przy buzi Mały się tak nauczył że wie że jak ma przy buzi pieluszkę to idzie spać Nie wiem skąd ten pomysł wytrzasnęła, ale powiem Wam on na prawdę zasypia od razu ![]() Ma kilka też takich kolorowych wzorzystych, straszy mnie nawet że jak ja urodzę to mi kupi taką w jeże a wie że ja niecierpię jeży |
|
|
|
|
#3055 |
|
Wtajemniczenie
|
Polu uwielbiam gołąbki bez zawijania 😍 ja jak robię to z 1kg mięsa i albo zjadamy na dwa trzy obiady, albo mroże 😉 także się wpraszam dziś do Ciebie 😉
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3056 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale wysyp! Będzie wesoło później na zjazdach rodzinnych ![]() Cytat:
Ale z doświadczenia powiem, że jak ruszy temat prania, to wielu zwolenników nie znajdziesz A oprócz przyjaznych pupci materiałów i oszczędności, one są taaakie śliczne!
|
|
#3057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z ilością to zawsze można dokupić. Moja gwiazda np nie ulewała, nie mieliśmy przewijaka, więc taka ilość nam spokojnie wystarczyła. Norciu część pieluch mieliśmy z pepco i jak dla mnie flanelowe są super ale tetrowe trochę za rzadkie i za szorstkie, część kupowałam w smykolandzie, bambusową też że smykolandzie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3058 |
|
Zakorzenienie
|
Pieluchy.
Ja o wielorazówkach myślę teraz gdy synek zużywa około 5 na dzień a każda pielucha teraz jakoś go odparza. U noworodka to łatwiej jednak jednorazówki mieć. Dużo tego idzie na początek,więc i prania dużo. Niektórym może być ciężko to ogarnąć ![]() Tetrówki- ja miałam ze 20. Używałam do karmienia,do noszenia do odbicia, kładłam pod główkę w wózku/łóżeczku. Te 20 nie było dla mnie za dużo,bo latem ulane mleko szybko się psuje i często je wymieniałam. Najtańsze są do kitu,trzeba patrzeć na gramaturę,ale w tej chwili nie pamiętam jaka jest dobra. Flanelowe-miałam kilka. Kladlam jako prześcieradło do wozka, do lekarza na badanie na tamtejszy przewijak, na kanapę. gdy chciałam młodego położyć. Bambusowa- 1mx1m. Fajna to.otulania w letnie dni,do zasłaniania od słońca w aucie. Miałam 2, ale używałam jednej i nie jest jeszcze bardzo zniszczona Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- Dobra,mądre głowy. Jakiej firmy polecacie pieluchy WIELORAZOWE? Strasznie dużo tego jest Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3059 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja własnie też dzisiaj robiłam badanie moczu i wyszly mi bakterie i leukocyty.... martwie się
|
|
#3060 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje dziecko zajada się tymi golabkami. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:54.

Ale pomyślałam też, że nie będę od razu pisać swoich racji i farmazonów, usiadłam, pomyślałam. W międzyczasie przyjechała do mnie na kawę teściowa, porozmawiałyśmy na spokojnie. Mówiła, że bardzo jej się podoba nasze mieszkanie, że takie małe, przytulne, sprzątać nie wiadomo ile nie trzeba. Zaczęłam jej troszkę narzekać, że tu jest tak mało miejsca, iż przez to nie mogę spokojnie myśleć o tym, co kupimy z mebli i co będzie spało, że najlepszy byłby wózek, itd., ale w tej chwili przypomniała mi się wiadomość Eli, a teściowa powiedziała na spokojnie, że na pewno wszystko się pomieści, że da się urządzić tak, żebym była zadowolona. Dopowiedziała coś w rodzaju, że trzeba nauczyć się docenić to, co się ma i patrzeć na świat pozytywnie i żyć z wdzięcznością, zwłaszcza, że mamy wszystko co jest nam do życia potrzebne, a nawet więcej. I kończąc mój elaborat..
postanowiłam, że jednak kupimy łóżeczko - bujaczek firmy Klupś (chyba, że ktoś wynajdzie mi coś równie dobrego i tańszego
), komodę (najprawdopodobniej Ikea) i oczywiście wózek - skłaniam się ku Cybex Balios S, tylko świerzbi mnie jedynie 77 cm gondoli, dlatego poszukam jeszcze. Wychodzi na to, że łóżeczko kupimy kosztem fotela, na którym chciałam wygodnie usiąść i móc karmić. Na krześle chyba się połamię, zobaczymy, może jakimś cudem jeszcze upchamy.
Ale postaram się!
bo te angielskie badziewne. Maks i Kaj "wychowani" na Canpolu