Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach dzieci - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-02-05, 11:59   #3031
pola25
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach

https://www.accu-chek.pl/pl/microsit...o_szpitala.pdf

https://www.accu-chek.pl/pl/microsit...stawy_diet.pdf
pola25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 12:01   #3032
Sandam13
Rozeznanie

Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.2 -Tydzień za tygodniem leci, a nam rosną w brzuszkach

Cytat:
Napisane przez norka93 Pokaż wiadomość
To ja pozwolę sobie jeszcze odpisać na post Eli, który skierowała do mnie odnośnie wózka. Elu , jak przeczytałam twoją wiadomość, to pomyślałam od razu, że przecież wiele razy pisałam o braku miejsca na łóżeczko czy dostawkę, że będę chciała przeciągnąć to jak najdłużej, bo przecież syn mojej koleżanki spał w wózku do 8-9 miesiąca, więc nieźle, a na ten moment nie mogę pozwolić dzidzi spać z nami w łóżku, bo mąż go może uderzyć czy przydusić - ma tak kamienny sen. No i bardzo ciężko pracuje, chciałabym, żeby normalnie się wysypiał - wiadomo, wszystko wyjdzie w praniu, jak nie będzie innej rady, to wezmę do łóżka. Ale pomyślałam też, że nie będę od razu pisać swoich racji i farmazonów, usiadłam, pomyślałam. W międzyczasie przyjechała do mnie na kawę teściowa, porozmawiałyśmy na spokojnie. Mówiła, że bardzo jej się podoba nasze mieszkanie, że takie małe, przytulne, sprzątać nie wiadomo ile nie trzeba. Zaczęłam jej troszkę narzekać, że tu jest tak mało miejsca, iż przez to nie mogę spokojnie myśleć o tym, co kupimy z mebli i co będzie spało, że najlepszy byłby wózek, itd., ale w tej chwili przypomniała mi się wiadomość Eli, a teściowa powiedziała na spokojnie, że na pewno wszystko się pomieści, że da się urządzić tak, żebym była zadowolona. Dopowiedziała coś w rodzaju, że trzeba nauczyć się docenić to, co się ma i patrzeć na świat pozytywnie i żyć z wdzięcznością, zwłaszcza, że mamy wszystko co jest nam do życia potrzebne, a nawet więcej. I kończąc mój elaborat.. postanowiłam, że jednak kupimy łóżeczko - bujaczek firmy Klupś (chyba, że ktoś wynajdzie mi coś równie dobrego i tańszego ), komodę (najprawdopodobniej Ikea) i oczywiście wózek - skłaniam się ku Cybex Balios S, tylko świerzbi mnie jedynie 77 cm gondoli, dlatego poszukam jeszcze. Wychodzi na to, że łóżeczko kupimy kosztem fotela, na którym chciałam wygodnie usiąść i móc karmić. Na krześle chyba się połamię, zobaczymy, może jakimś cudem jeszcze upchamy. Tak więc dziękuję Ci Elu, że otworzyłaś mojego kalafiora na myślenie

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ----------

Polu, nie wiem czy się uda, bo mąż robi wszystko na oko i jak wlezie, a jak pytam co ile czego, to mu brew drga.. Ale postaram się!

---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ----------

AktivMama.

To można dwie brać? Mówisz o 500 mg?

Dziewczyny rzucać hasłem z wyprawki na dzisiaj?
Rzucaj! ja już szukam jakiegoś notatnika i będę skrupulatnie notować codziennie co kupić i z jakiej firmy najlepiej bo ja z moim budyniem w głowie nie ogarniam kompletnie nic. Jedynie chyba wózek wybrałam..

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka
Sandam13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 12:04   #3033
pola25
Zakorzenienie

https://www.accu-chek.pl/pl/microsit...stepowanie.pdf
Stary 2018-02-05, 12:20   #3034
norka93
Wtajemniczenie

No właśnie w tym pomyśle chodzi też o to, by dzielić się znalezionymi stronami, podawać firmy (chociaż myślę, że jak będziemy podawać firmy, to wystarczy, bo potem każda z nas może wyszukać sobie stronę, na której znajduje się dana rzecz), lepsze, tańsze, sprawdzone - jak kto woli. Dość tej paplaniny - piszemy co chcemy.

Folinko, pozwolisz, że będę iśc według twojej listy wyprawkowej? ��

1. PIELUCHY.

Z tego co wiem, co są różne rodzaje pieluch, od tetrowych, flanelowych, bambusowych po muślinowe. Folinka wymieniła tetrowe w ilości 20-30 (zdębiałam, jak zobaczyłam taką ilość ) i 10 flanelowych. Z tego co widziałam wokół znajomych, miały one raczej "jedynie" pieluchy tetrowe. Zaraz lecę na gugle i doczytam czym one się różnią i jak to z nimi jest (jako, że zaliczam się do kategorii zielonej - będę wertowałam internety).

Odnośnie pieluch tetrowych - osoba z rodziny brała albo kupowała pieluchy tetrowe, najzwyklejsze białe od teściowej, która ma z mężem krówki. Mówi, że te pieluchy, przeznaczone tam odpowiednio do przesączania mleka, które teściowa ma, są najlepszej jakości, bo te kupowane powszechnie na allegro i wystawiane hurtowo, to po prostu szajs. Nie wiem ile w tym prawdy, chociaż sama kiedyś kupiłam pieluszkę tetrową na allegro za 3 zł i nigdy więcej. Nic nie wchłaniała, wyciągała się okropnie - nie wiem jak to jest z pieluchami lepszej jakości.

Edytowane przez norka93
Czas edycji: 2018-02-05 o 12:27
norka93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 12:25   #3035
folinka
Zadomowienie

Cytat:

To można dwie brać? Mówisz o 500 mg?

Dziewczyny rzucać hasłem z wyprawki na dzisiaj?
Tak, wg tego co mi wiadomo, jeśli jest taka konieczność, to trzeba wziąć dwie, a myślę, że ból głowy, który dosłownie nie daje żyć, to jest taka sytuacja. Trzeba brać najmniejszą dawkę, która spowoduje poprawę, czyli jak jedna nie pomaga, to dwie.

Dajesz!

Ech, właśnie byłam dokleić kolejne dwie blokady na szuflady w nakasliku przy łóżeczku Lidki, bo córcia moja ma wspaniały nastrój, tylko nie do usypiania i bryka sobie w łóżeczku. Właśnie odkryła istnienie tych szuflad i się nimi w najlepsze bawiła.
A blokady do szuflad też sobie przywiozłam z Pl bo te angielskie badziewne. Maks i Kaj "wychowani" na Canpolu

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ----------

Cytat:
No właśnie w tym pomyśle chodzi też o to, by dzielić się znalezionymi stronami, podawać firmy (chociaż myślę, że jak będziemy podawać firmy, to wystarczy, bo potem każda z nas może wyszukać sobie stronę, na której znajduje się dana rzecz), lepsze, tańsze, sprawdzone - jak kto woli. Dość tej paplaniny - piszemy co chcemy.

1. PIELUCHY.

Z tego co wiem, co są różne rodzaje pieluch, od tetrowych, flanelowych, bambusowych po muślinowe. Folinka wymieniła tetrowe w ilości 20-30 (zdębiałam, jak zobaczyłam taką ilość ) i 10 flanelowych. Z tego co widziałam wokół znajomych, miały one raczej "jedynie" pieluchy tetrowe. Zaraz lecę na gugle i doczytam czym one się różnią i jak to z nimi jest (jako, że zaliczam się do kategorii zielonej - będę wertowałam internety).
Ty teraz jesteś szefem tych dyskusji!
folinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 12:31   #3036
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez folinka Pokaż wiadomość
Tak, wg tego co mi wiadomo, jeśli jest taka konieczność, to trzeba wziąć dwie, a myślę, że ból głowy, który dosłownie nie daje żyć, to jest taka sytuacja. Trzeba brać najmniejszą dawkę, która spowoduje poprawę, czyli jak jedna nie pomaga, to dwie.

Dajesz!

Ech, właśnie byłam dokleić kolejne dwie blokady na szuflady w nakasliku przy łóżeczku Lidki, bo córcia moja ma wspaniały nastrój, tylko nie do usypiania i bryka sobie w łóżeczku. Właśnie odkryła istnienie tych szuflad i się nimi w najlepsze bawiła.
A blokady do szuflad też sobie przywiozłam z Pl bo te angielskie badziewne. Maks i Kaj "wychowani" na Canpolu

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ----------

Ty teraz jesteś szefem tych dyskusji!
Ty mi się tutaj nie wymiguj, też masz się udzielać.

O widzisz - blokady do mebli firmy Canpol, notuję.

Stary 2018-02-05, 12:31   #3037
folinka
Zadomowienie

Cytat:
Ty mi się tutaj nie wymiguj, też masz się udzielać.

O widzisz - blokady do mebli firmy Canpol, notuję.
Jem właśnie drugie śniadanie i biegnę zaraz po laptopa, żeby mi było wygodniej pisać

Z tego Canpola to szczególnie do szuflad mam na myśli, o takie:
https://www.smyk.com/canpol-zabezpieczenia-szuflad.html

Edytowane przez folinka
Czas edycji: 2018-02-05 o 12:34
Stary 2018-02-05, 12:33   #3038
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Jem właśnie drugie śniadanie i biegnę zaraz po laptopa, żeby mi było wygodniej pisać
Haha Smacznego!
Ja tak sobie żartuję Folinko, niczego nie wymagam, więc jak chcesz wypiąć się pupą do nas i z tymi tematami, to proszę.

Stary 2018-02-05, 12:37   #3039
folinka
Zadomowienie

Cytat:
Haha Smacznego!
Ja tak sobie żartuję Folinko, niczego nie wymagam, więc jak chcesz wypiąć się pupą do nas i z tymi tematami, to proszę.
Dziękuję!
Heh, widzę teraz, że moja wypowiedź mogła zabrzmieć jak kpina czy coś, ale była jak najbardziej serio Już nadaję z laptopa
Stary 2018-02-05, 12:39   #3040
madziara889
Zakorzenienie

PIELUCHY

Mieliśmy chyba z 5 szt tetrowych- służyły do wycierania buźki, zakrywania się przy karmieniu na mieście, zarzucenia na ramię przy noszeniu maluszka, tamowania wycieku mleka przy kp. Flanelowych też mieliśmy chyba z 5 szt i używaliśmy głównie do podkładania pod dupkę przy przewijaniu. Bambusową mieliśmy jedną i służyła jako kocyk do przykrywania w ciepłe dni.
Teraz dokupię najwyżej z jedną bambusową, bo tamte są w bardzo dobrym stanie i taka ilość nam spokojnie wystarczyła.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Edytowane przez madziara889
Czas edycji: 2018-02-05 o 12:48
madziara889 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 12:46   #3041
Elaaaa
Wtajemniczenie

Norciu kurcze wybacz, faktycznie teraz kojarzę, że u Ciebie GŁÓWNIE chodziło o miejsce , a nie finanse jako tako. Przepraszam, bo ja cały post poświęciłam cenie i pozornej oszczędności, a u Ciebie to faktycznie nie w tym rzecz. Jednak kalafior u mnie, poziom hard.

Sandam ja też ostatnimi czasy brałam po dwie tabletki paracetamolu, jedna nie działała wcale, więc po prostu nie było sensu brać jednej dla zasady. Nie wiem już co gorsze dla maluszka, czy ciągły ból czy takie dawki leków. Ja czułam, że nie mam wyboru.

Obserwuję dyskusje o pieluchach, nie wypowiem się bo nie mam pojęcia

Wiem jedynie, że chce na pewno kupić muślinową/bambusowa do przykrywania.

Edytowane przez Elaaaa
Czas edycji: 2018-02-05 o 13:06
Elaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 12:54   #3042
Kathyyy91
Raczkowanie

Jak ja to czytam to dopiero sobie uświadamiam w jak czarnej d... za przeproszeniem jestem ja nic nie wiem ani jakie pieluchy trzeba, ani do czego one służą (oprócz jednorazówek oczywiście) nawet na ręce nie umiem takiego niemowlaka wziąć
Kathyyy91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 12:56   #3043
Sandam13
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Elaaaa Pokaż wiadomość
Norciu kurcze wybacz, faktycznie teraz kojarzę, że u Ciebie GŁÓWNIE chodziło o miejsce , a nie finanse jako tako. Przepraszam, bo ja cały post poświęciłam cenie i pozornej oszczędności, a u Ciebie to faktycznie nie w tym rzecz. Jednak kalafior u mnie, poziom hard.

Sandam ja też ostatnimi czasy brałam po dwie tabletki paracetamolu, jedna nie działała wcale, więc po prostu nie było sensu brać jednej dla zasady. Nie wiem już co gorsze dla maluszka, czy ciągły ból czy takie dawki leków. Ja czułam, że nie mam wyboru.

Obserwuję dyskusje o pieluchach, nie wypowiem się bo nie mam pojęcia : brzydal:

Ja też udzielać się nie zamierzam, bo kompletnie się nie znam, za to czerpię wiedzę z koleżanek i już zanotowałam 5 szt flanelowych i tetrowych i 2 szt muslinowych. Póki co nie będę przesadzać z ilościami w razie konieczności dokupię.

Dziewczyny byłam odebrać wyniki badań i ogólnie wszystko ok ale trochę niepokoi mnie ze juz po raz kolejny pH moczu mam 8.5.. Czytajac internet można wynaleźć sobie kilka schorzeń , a jak pytałam gina ostatnio stwierdził że to nic takiego.. Miała któraś z Was podwyższony wynik? Może mam się wybrać z tym do normalnego lekarza albo nie siać paniki bo reszta jest ok?

---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ----------

Cytat:
Napisane przez Kathyyy91 Pokaż wiadomość
Jak ja to czytam to dopiero sobie uświadamiam w jak czarnej d... za przeproszeniem jestem ja nic nie wiem ani jakie pieluchy trzeba, ani do czego one służą (oprócz jednorazówek oczywiście) nawet na ręce nie umiem takiego niemowlaka wziąć
Mam tak samo jak Ty! Nigdy nie miałam nawet dziecka na rękach..

Sandam13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 12:57   #3044
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziękuję!
Heh, widzę teraz, że moja wypowiedź mogła zabrzmieć jak kpina czy coś, ale była jak najbardziej serio Już nadaję z laptopa
Nie nie, w żaden sposób tak nie pomyślałam i na pewno nikt tak nie odebrał!

Stary 2018-02-05, 12:57   #3045
Patrycja28100
Rozeznanie

Pieluchy

Co do pieluch tetrowych mialam 5 kolorowych do wycierania buzi i 5 bialych do pupy. Bo jak pupa byla strasznie odparzona to zakladalam tetrowa.

Patrycja28100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 13:09   #3046
norka93
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez madziara889 Pokaż wiadomość
PIELUCHY

Mieliśmy chyba z 5 szt tetrowych- służyły do wycierania buźki, zakrywania się przy karmieniu na mieście, zarzucenia na ramię przy noszeniu maluszka, tamowania wycieku mleka przy kp. Flanelowych też mieliśmy chyba z 5 szt i używaliśmy głównie do podkładania pod dupkę przy przewijaniu. Bambusową mieliśmy jedną i służyła jako kocyk do przykrywania w ciepłe dni.
Teraz dokupię najwyżej z jedną bambusową, bo tamte są w bardzo dobrym stanie i taka ilość nam spokojnie wystarczyła.

Bardzo przydatne informacje, dziękujemy. Masz sprawdzone firmy owych pieluszek?

Cytat:

Obserwuję dyskusje o pieluchach, nie wypowiem się bo nie mam pojęcia : brzydal:

Elu, nic się nie stało. Twój post dał mi do myślenia, jestem Ci bardzo wdzięczna!

Cytat:
Napisane przez Kathyyy91 Pokaż wiadomość
Też nic nie wiem, ale poczytam internety, żeby też i samej wywnioskować co i jak oraz potem móc to skonsultować. Też nie umiem niemowlaka wziąć, nigdy nie trzymałam.. Toż ja go upuszczę!

---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ----------

Cytat:
Napisane przez Patrycja28100 Pokaż wiadomość
Pieluchy

Co do pieluch tetrowych mialam 5 kolorowych do wycierania buzi i 5 bialych do pupy. Bo jak pupa byla strasznie odparzona to zakladalam tetrowa.

A przy takiej pieluszce nic nie wyciekało? Bo jak rozumiem, zakładałaś tylko tetrową, bez tej typowej na przylepy?

Stary 2018-02-05, 13:09   #3047
folinka
Zadomowienie

Cytat:

1. PIELUCHY.

Odnośnie pieluch tetrowych - osoba z rodziny brała albo kupowała pieluchy tetrowe, najzwyklejsze białe od teściowej, która ma z mężem krówki. Mówi, że te pieluchy, przeznaczone tam odpowiednio do przesączania mleka, które teściowa ma, są najlepszej jakości, bo te kupowane powszechnie na allegro i wystawiane hurtowo, to po prostu szajs. Nie wiem ile w tym prawdy, chociaż sama kiedyś kupiłam pieluszkę tetrową na allegro za 3 zł i nigdy więcej. Nic nie wchłaniała, wyciągała się okropnie - nie wiem jak to jest z pieluchami lepszej jakości.
Jako, że jestem wywołana do tablicy , to już objaśniam mój system pieluchowy (Czuję, że wyjdzie elaborat jak zwykle ). Taki mam sposób przy każdym dziecku, chociaż Maks faktycznie tylko tetrowe miał, a dodatkowo Kaj i Lidusia mieli flanelowe, bo są milusie
Mam nadzieję, że inne mamusie też napiszą jak używają, to może jakąś średnią wyciągniemy Każdy w praniu dosłownie i przenośni znajduje system, który mu najlepiej pasuje.
Do pieluch tetrowych stosuję starą studencką zasadę (choć mówiła ona o zupełnie innym przedmiocie ) - zostać może, byle by nie brakło. Na początek miałam 20 z kawałkiem dla Lidki i jak zwykle dokupywałam, bo część angielskich też mnie wkurzała, może nie złą jakością, ale małym rozmiarem. Aaa, żebym nie zapomniała - takie od krówek dobrze brzmią A przy kupowaniu z allegro nie da się niestety zaoszczędzić... Jeśli kupować z Allegro to tylko takie które są opisane np. jako podwójnie tkane, lux, grube, a przede wszystkim jest podana gramatura 140 g/m2! Na pewno ponad 3 zł/szt trzeba dać. Dwa razy kupowałam już od HubiWorld i mogę polecić zdecydowanie.

Do czego pieluchy tetrowe? (pewnie niejedna z Was zapyta ) Do wszystkiego! Przede wszystkim na przewijak (nieraz ze 3 dziennie są osikane, ba skrajnie czasem na jedno przewijanie 2-3 pójdą ), na ramię do odbijania, pod buzię do wózka/łóżeczka/leżaczka/na kocyk (lepiej po ulewaniu zmienić pieluchę niż prześcieradła/czyścić materac; wolę w każdym w tych miejsc położyć sobie jedną niż bez przerwy nosić jedną ze sobą po całym domu i układać co chwilę), czasem też przy kąpieli owija się dziecko albo robi ciepły okład na bolący brzuszek. Im więcej dziecko ulewa, tym więcej się zużywa, a jeśli o samo ulewanie chodzi, to myślę, że zdecydowana większość ulewa choć trochę.
Lubię dużą ilość też dlatego, żeby prać choć trochę ekonomiczniej. Pieluchy piorę na 90 st, więc raczej nic z nimi nie wrzucę. Nie patrzę, które są pod pupę, a które do buzi, tylko lecą wszystkie razem się wygotować, więc powiedzmy po te 20-25 co kilka dni się pierze. A teraz to pieluszki oprócz na przewijaku są dla nas zbawieniem przy jedzeniu, zwłaszcza przy blw. Oprócz podbródka przewiązuję za dwa rogi pod paszkami i zbiera wszystko co leci na kolana
A flanelowe to dla mnie są takie ładniejsze, "wyjściowe". Używam ich tylko pod buzię, bo ich się nie gotuje.

Edytowane przez folinka
Czas edycji: 2018-02-05 o 13:12
Stary 2018-02-05, 13:15   #3048
Camelitos
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sandam13 Pokaż wiadomość
Znaczy w kościele mamy salki i tam się to ma odbywać. Byliśmy wczoraj spisać protokół przed ślubem i pozytywnie się zdziwiłam bo na początku była mowa o dwóch obowiązkowych spowiedziach, a wczoraj rozmawialiśmy z proboszczem i powiedział że jeśli razem mieszkamy to taka spowiedź nie ma najmniejszego sensu i mamy przyjść do spowiedzi dzień przed ślubem i nawet nie podkreślać że to spowiedź ślubna. Tak samo w środę wyjeżdżamy a kolejne nauki są w następną sobotę proboszcz stwierdził, że skoro jestem w ciąży to nie potrzebujemy uświadamiania na tematy antykoncepcji i nic się nie stanie jak nas nie będzie.
A może któraś z Was pamięta ile dałbyście kasy za udzielenie ślubu? Nie mam pojęcia ile mniej więcej się daje...

Ja za ślub płaciłam 350 zł, 50 zł dla kościelnego i 100 zł dla organisty, w sumie 500 zł ksiądz nic nie mówił, powiedział co łaska. Zrobiłam rozeznanie wśród znajomych i dałam tyle ile oni dali za zapowiedzi ksiądz u mnie w kościele w ogólnie nie wziął pieniędzy, u męża daliśmy 50 zł.

Cytat:
Miałam Wam zdjęcia synusia pokazać. Wstydzioch z niego Na 3d ani razu buźki nie pokazał, cały czas łapkę przy głowie trzymał, więc to najlepsze co mam:

Załącznik 7416406Załącznik 7416411Załącznik 7416416
Cudny chłopaczek, gratulacje w innym poście widziałam że będzie Benio, jakoś tak słodko mi brzmi, super imię

Cytat:
Moja lista do sprawdzenia wózka:

Folia przeciwdeszczowa na gondolę i/lub spacerówkę (czy jest/są w komplecie - często ta na gondolę nie bardzo pasuje na spacerówkę, czy zakrywa dobrze daszek, podnóżek, czy ma okienko/wywietrzniki)
Oparcie spacerówki (czy podnosi się do pionu i rozkłada na płasko - wiele spacerówek w "pionie" ma mocno pochylone oparcie i dziecko ciągle "zjeżdża", regulacja jedną ręką - regulacja na pasku dwoma rękami to dla mnie duża wada)
Koła (piankowe, pompowane)
Buda (czy naciąga się do przodu, ma okienko, wentylację)
Podnóżek (czy dobrze podpiera nogi, czy dobry i dla małego, i większego dziecka - nóżki nie powinny dziecku zwisać)
Fotelik (czy są adaptery do maxi cosi lub podobnego)
Wysokość rączki (czy dobra regulacja, wysuwana/zginana)
Oparcie gondoli (czy podnosi się, czy położone na płasko jest gładkie - wiele częstochowskich ma wyraźny uskok w miejscu gdzie się zgina)
Osłonięcie gondoli (czy buda jest duża, naciągana do przodu, czy ma wentylację)
Hamulec (nożny/ręczny, czy naciska się z góry, żeby odblokować - przy naciskanym z dołu brudzi się i niszczy buty)
Amortyzacja (czy jest i na przednie i na tylne koła, jak duża - różnice bywają bardzo znaczące)
Siedzisko (czy można przodem i tyłem, czy składa się ze stelażem)
waga
rozmiar siedziska gł/szer/wys w cm (ważny jeśli spodziewamy się dużego dziecka lub wózek ma być na 3 lata)
kosz (czy duży i łatwo dostępny)
pokrycie ściągane do prania

Oczywiście nie wszystkie punkty są równie ważne albo dla jednej osoby coś jest ważne, dla innej nie. Czasem coś może być mniej lub bardziej ważne jeszcze w zależności czy maluch będzie zimowy czy letni, lub czy planujemy jeden wózek na 3 lata, czy z góry wiemy, że do roku wymienimy. Wybierzcie sobie co dla Was jest ważne, ale warto sprawdzić wszystko, żeby potem było łatwiej w domu podjąć decyzję.
Ja sobie to drukowałam hasłami w tabelce i z taką kartką szłam do sklepu i jak już jakiś wózek mi się spodobał, to sobie punkt po punkcie wszystko sprawdzałam i notowałam, nawet te drobniejsze rzeczy, bo potem uwierzcie w domu to się wszystko miesza po oglądnięciu dziesiątek wózków, a czasem te detale bardzo decydują o wygodzie korzystania z wózka albo czy jakieś akcesoria trzeba dokupić.
Starałam się napisać tak krótko hasłami, ale też żeby było jasne o co w danym punkcie mi chodziło. Jak macie jakieś pytania, to śmiało albo uwagi też jak najbardziej to stworzymy listę idealną do znalezienia idealnego dla nas wózka
Wow, winko bezalkoholowe dla Ciebie świetna ta lista, też jestem zielona w tych tematach i myślę, że ta lista z pewnością mi pomoże w wyborze wózka

Cytat:
Napisane przez madziara889 Pokaż wiadomość
Witam na półmetku ciąży w 21 tc

Głowa mi znowu pęka ale dzisiaj to nawdychałam się opadów oddechu męża po wczorajszej imprezie.

Gratuluję 21 tydzień jak to pięknie brzmi

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Dziewczyny włoski mam na brzuchu . Nigdy nic takiego nie miałam a teraz takie malutkie jasne delikatne. Jak meszek . Bedzie chłopak
Ja też mam włoski na brzuchu takie jasne a u mnie gin mówi że będzie dziewczynka Chyba nie ma na to reguły

Cytat:
We środę mam nadzieję poznam.
Tak, jestem brunetką i pewnie dlatego.
Nie no, ciekawe porównanie twojego brzuszka, a mężowego owłosionego.. Myślę, że nawet na końcówce mu nie dorównasz. Pocieszające Elu, już będę czytać, bo nie widziałam. Te apkikacje...

Dziękuję Dziewczyny za przychylny głos! Myślę, że takie pojedyczne rozdrabnianie wyprawki będzie nieco mniej przerażajace. Liczymy tutaj na doświadczone Mamusie <puszcza oczko>. Oczywiście czekam na potwierdzenie pomysłu przez naszą Kochaną Samozwańczą Administratorkę i resztę Mamuś.

---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ----------

Ciesz się, że nie dopadł Ciebie syndrom małpy.
Norka super pomysł, z pewnością każdy skorzysta i bardziej doświadczone mamy pomogą nam pierworódkom

Cytat:
Napisane przez pozytywnaj Pokaż wiadomość
Powiem Wam, że ja też bardziej nerwowa🤔

Ja wręcz przeciwnie - generalnie jestem osobą nerwową, a w tej ciąży coś mi się porobiło i jestem oazą spokoju, aż dziwi to mojego męża

Cytat:
Napisane przez pozytywnaj Pokaż wiadomość
Właśnie czuję jak się dzidziuś obija 😍😍 Tak mi jakoś szkoda, że to ostatnia ciąża 😔 Uwielbiam to uczucie 😍😍😍

Gratulacje Ja ostatnio czułam też takie jakby falowanie brzucha ale nie wiem czy to ruchy dziecia, czy jelita

Cytat:
Napisane przez pola25 Pokaż wiadomość
gotuję ryż-woreczek
podsmażam cebulę z czosnkiem,dodaje marchewkę podsmażam
siekam kapustę pekinską,dodaje do cebuli i podsmażam
mieszam ryż ,mięso 0,5 kg u mnie to byl filet z indyka, 2 jaja, cebule,czosnek, marchew, pekinska,dodaje troche natki pietruszki, przyprawy, 2 łyżki kaszy manny,mieszam,formuje podluzne kotleciki ,podsmażam lub gotuję
robię sos pomidorowy
Pola, kradnę pomysł, super, a powiedz mi czemu się dodaje kaszę mannę? Nie umiem się do niej przekonać, możną ją czymś zastąpić?

U mnie dzisiaj zupa jarzynowa i żeberka na obiad

W weekend byłam u kuzynki męża pod Krakowem i okazało się że też jest w ciąży, tylko rodzi w czerwcu Super, w najbliższej naszej rodzinie w tym roku urodzi się 6 dzieci, nie wspominając o znajomych
Camelitos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 13:15   #3049
pozytywnaj
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pola25 Pokaż wiadomość
gotuję ryż-woreczek
podsmażam cebulę z czosnkiem,dodaje marchewkę podsmażam
siekam kapustę pekinską,dodaje do cebuli i podsmażam
mieszam ryż ,mięso 0,5 kg u mnie to byl filet z indyka, 2 jaja, cebule,czosnek, marchew, pekinska,dodaje troche natki pietruszki, przyprawy, 2 łyżki kaszy manny,mieszam,formuje podluzne kotleciki ,podsmażam lub gotuję
robię sos pomidorowy
a mięso zmielone?

pozytywnaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 13:18   #3050
MalaGosia88
Zakorzenienie

U mnie flanelowe przydawały się bardziej wiosną/latem żeby przykryć maluszka jak uśnie. Tetry rządzą . Miałam na start ok.10 i jeszcze dokupowałam.
Stary 2018-02-05, 13:20   #3051
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Princes 18 Pokaż wiadomość
Wybaczcie ale ja narazie nie bede sie udzielac w temacie wózków, ciuszkow itd.. Jak wszystko bedzie dobrze to kwiecien- maj bedziemy kupować. Dzis 17t 2 d boje sie..coraz blizej 19 tyg..
Będzie dobrze Kochana

Cytat:
Napisane przez Sandam13 Pokaż wiadomość
Dzien dobry..
Od wczoraj umieram na ból głowy, nie pomaga sen ani tabletki. Kiedyś była tu chyba rozmowa na temat przyjmowania paracetamolu czy któraś z Was się orientuje w jakiej ilości jest bezpieczny? Jedna tabletka nie pomaga wogole może jakbym wzięła 2 naraz? Jutro mam wizytę u gina to dopytam dokładnie, ale żeby doczekać tej wizyty muszę jakoś przeżyć z tym bólem..

Ja smaruje sobie skronie Amolem, zawsze to troche pomaga.

Cytat:

1. PIELUCHY.

Jeżeli chodzi o pieluchy, to ostatnio byłam u koleżanki, która jest zwolenniczką pieluch wielorazowych. Zaczęłam ostatnio czytać o tych pieluchach, i powiem Wam, że zaczyna mnie to trochę przekonywać. Wiadomo, ze na poczatku inwestycja jest trochę większa, ale finalnie wychodzimy na plus. Najbardziej przekonuje mnie to w kwesti przebywania dziecka w domu - nie ma styczności z chemią pieluszek jednorazowych, nie ma odparzonej pupci. Dopiero zaczynam przygodę z "wchłanianiem" informacji na ten temat, ale bardzo mnie to zainteresowało.
zUa_tysica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 13:21   #3052
odowska
Zadomowienie

Cześć Dziewczyny!

Tyyyyle Wam chciałam napisać, ale jakoś chęć mi odeszła, nie będę się zmuszać przecież do elaboratów

Odnośnie pieluch - też mieliśmy tetrowych sztuk około 30, ale używaliśmy ich jako wkładów do pieluch wielorazowych dokładniej mówiąc otulaczy. Flanelowych używaliśmy bardziej jako prześcieradełek do gondoli. Młody troszkę ulewał, ale małymi ilościami. Czym ja to wycierałam? Dziura w pamięci. Teraz mam zamiar jedną flanelową pieluszkę pociąć na kwadraty i używać jako myjki do pupy. Mieliśmy też trzy duże (chyba metr na metr) bawełniane/muślinowe kocyko-pieluchy, które służyły do wszystkiego: do przykrywania, spowijania, zabawy w akuku

I przy okazji chciałam stanąć w obronie polskich wózków-czołgów Takim właśnie jeździłam - Jedo Fyn. Ciężki, ale... gondola przestronna, spacerówka wygodna dla dziecka- używaliśmy jej jeszcze grubo po 2 urodzinach, dojechałam tym wózkiem wszędzie! Wertepy, dziury w chodniku, drodze, wieś, las, wysoki krawężnik, zaspy śniegu albo zamarzniętego błota zmieszanego z lodem? Dawajcie, nic mi nie było straszne. A do tego do koszyka mogłam zapakować ile dusza zapragnie. 10 kg ziemniaków? Proszę bardzo! Zakupy na długi weekend? Jedziemy z tym koksem! Jak się przesiedliśmy na spacerówkę-parasolkę to zaliczyłam szok stulecia i nagle poczułam, jak bardzo wysokie są krawężniki i jak ciężko dziecko odczuwa każdą moją pomyłkę w prowadzeniu wózka bez dobrej amortyzacji i pompowanych kół.
Podsumowując - jak nie musicie się przejmować noszeniem wózka, to czołgi też mają swoje zalety
odowska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 13:22   #3053
xxxbursztynekxxx
Zadomowienie

Ja też nie miałam dużo tych pieluch, też 5 tetrowych i chyba że 2 flanelowe. Z tego co pamiętam to nie były mi aż tak potrzebne, jedną na pewno wkładałam do wanienki przy kąpaniu bo nie używałam żadnych udziwnień które pomagają przy kąpieli tylko trzymałam dziecko na ręce, a pielucha po to żeby dzidzia się nie ślizgała i też do jej mycia. Reszta przy karmieniu i nawet do przykrycia w upalne dni.
Jak mało to zawsze można dokupic.

xxxbursztynekxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 13:23   #3054
Camelitos
Wtajemniczenie

Cytat:
Jako, że jestem wywołana do tablicy , to już objaśniam mój system pieluchowy (Czuję, że wyjdzie elaborat jak zwykle ). Taki mam sposób przy każdym dziecku, chociaż Maks faktycznie tylko tetrowe miał, a dodatkowo Kaj i Lidusia mieli flanelowe, bo są milusie
Mam nadzieję, że inne mamusie też napiszą jak używają, to może jakąś średnią wyciągniemy Każdy w praniu dosłownie i przenośni znajduje system, który mu najlepiej pasuje.
Do pieluch tetrowych stosuję starą studencką zasadę (choć mówiła ona o zupełnie innym przedmiocie ) - zostać może, byle by nie brakło. Na początek miałam 20 z kawałkiem dla Lidki i jak zwykle dokupywałam, bo część angielskich też mnie wkurzała, może nie złą jakością, ale małym rozmiarem. Aaa, żebym nie zapomniała - takie od krówek dobrze brzmią A przy kupowaniu z allegro nie da się niestety zaoszczędzić... Jeśli kupować z Allegro to tylko takie które są opisane np. jako podwójnie tkane, lux, grube, a przede wszystkim jest podana gramatura 140 g/m2! Na pewno ponad 3 zł/szt trzeba dać. Dwa razy kupowałam już od HubiWorld i mogę polecić zdecydowanie.

Do czego pieluchy tetrowe? (pewnie niejedna z Was zapyta ) Do wszystkiego! Przede wszystkim na przewijak (nieraz ze 3 dziennie są osikane, ba skrajnie czasem na jedno przewijanie 2-3 pójdą ), na ramię do odbijania, pod buzię do wózka/łóżeczka/leżaczka/na kocyk (lepiej po ulewaniu zmienić pieluchę niż prześcieradła/czyścić materac; wolę w każdym w tych miejsc położyć sobie jedną niż bez przerwy nosić jedną ze sobą po całym domu i układać co chwilę), czasem też przy kąpieli owija się dziecko albo robi ciepły okład na bolący brzuszek. Im więcej dziecko ulewa, tym więcej się zużywa, a jeśli o samo ulewanie chodzi, to myślę, że zdecydowana większość ulewa choć trochę.
Lubię dużą ilość też dlatego, żeby prać choć trochę ekonomiczniej. Pieluchy piorę na 90 st, więc raczej nic z nimi nie wrzucę. Nie patrzę, które są pod pupę, a które do buzi, tylko lecą wszystkie razem się wygotować, więc powiedzmy po te 20-25 co kilka dni się pierze. A teraz to pieluszki oprócz na przewijaku są dla nas zbawieniem przy jedzeniu, zwłaszcza przy blw. Oprócz podbródka przewiązuję za dwa rogi pod paszkami i zbiera wszystko co leci na kolana
A flanelowe to dla mnie są takie ładniejsze, "wyjściowe". Używam ich tylko pod buzię, bo ich się nie gotuje.
Moja siostra dokładnie używa tych pieluch do wszystkiego co tutaj wymieniłaś Dodatkowo jedną pieluszkę ma taką że jak mały idzie spać to kładzie mu ją przy buzi Mały się tak nauczył że wie że jak ma przy buzi pieluszkę to idzie spać Nie wiem skąd ten pomysł wytrzasnęła, ale powiem Wam on na prawdę zasypia od razu

Ma kilka też takich kolorowych wzorzystych, straszy mnie nawet że jak ja urodzę to mi kupi taką w jeże a wie że ja niecierpię jeży
Camelitos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 13:24   #3055
Elaaaa
Wtajemniczenie

Polu uwielbiam gołąbki bez zawijania 😍 ja jak robię to z 1kg mięsa i albo zjadamy na dwa trzy obiady, albo mroże 😉 także się wpraszam dziś do Ciebie 😉

Stary 2018-02-05, 13:33   #3056
folinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Camelitos Pokaż wiadomość
Cudny chłopaczek, gratulacje w innym poście widziałam że będzie Benio, jakoś tak słodko mi brzmi, super imię

Wow, winko bezalkoholowe dla Ciebie świetna ta lista, też jestem zielona w tych tematach i myślę, że ta lista z pewnością mi pomoże w wyborze wózka

W weekend byłam u kuzynki męża pod Krakowem i okazało się że też jest w ciąży, tylko rodzi w czerwcu Super, w najbliższej naszej rodzinie w tym roku urodzi się 6 dzieci, nie wspominając o znajomych
Dziękujemy!
Ale wysyp! Będzie wesoło później na zjazdach rodzinnych

Cytat:
Napisane przez zUa_tysica Pokaż wiadomość
Jeżeli chodzi o pieluchy, to ostatnio byłam u koleżanki, która jest zwolenniczką pieluch wielorazowych. Zaczęłam ostatnio czytać o tych pieluchach, i powiem Wam, że zaczyna mnie to trochę przekonywać. Wiadomo, ze na poczatku inwestycja jest trochę większa, ale finalnie wychodzimy na plus. Najbardziej przekonuje mnie to w kwesti przebywania dziecka w domu - nie ma styczności z chemią pieluszek jednorazowych, nie ma odparzonej pupci. Dopiero zaczynam przygodę z "wchłanianiem" informacji na ten temat, ale bardzo mnie to zainteresowało.
A to już odrębna historia! Też mam wielorazówki
Ale z doświadczenia powiem, że jak ruszy temat prania, to wielu zwolenników nie znajdziesz A oprócz przyjaznych pupci materiałów i oszczędności, one są taaakie śliczne!
Stary 2018-02-05, 14:02   #3057
madziara889
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Camelitos Pokaż wiadomość
Moja siostra dokładnie używa tych pieluch do wszystkiego co tutaj wymieniłaś Dodatkowo jedną pieluszkę ma taką że jak mały idzie spać to kładzie mu ją przy buzi Mały się tak nauczył że wie że jak ma przy buzi pieluszkę to idzie spać Nie wiem skąd ten pomysł wytrzasnęła, ale powiem Wam on na prawdę zasypia od razu

Ma kilka też takich kolorowych wzorzystych, straszy mnie nawet że jak ja urodzę to mi kupi taką w jeże a wie że ja niecierpię jeży
Ewka zasypiała z pieluchą pachnącą/śmierdzącą mlekiem, zawsze jedną musiała być niewyprana.
Z ilością to zawsze można dokupić. Moja gwiazda np nie ulewała, nie mieliśmy przewijaka, więc taka ilość nam spokojnie wystarczyła.

Norciu część pieluch mieliśmy z pepco i jak dla mnie flanelowe są super ale tetrowe trochę za rzadkie i za szorstkie, część kupowałam w smykolandzie, bambusową też że smykolandzie.

madziara889 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 14:05   #3058
asiaczek
Zakorzenienie

Pieluchy.
Ja o wielorazówkach myślę teraz gdy synek zużywa
około 5 na dzień a każda pielucha teraz jakoś go odparza.

U noworodka to łatwiej jednak jednorazówki mieć. Dużo tego idzie na początek,więc i prania dużo. Niektórym może być ciężko to ogarnąć

Tetrówki- ja miałam ze 20. Używałam do karmienia,do noszenia do odbicia, kładłam pod główkę w wózku/łóżeczku. Te 20 nie było dla mnie za dużo,bo latem ulane mleko szybko się psuje i często je wymieniałam. Najtańsze są do kitu,trzeba patrzeć na gramaturę,ale w tej chwili nie pamiętam jaka jest dobra.

Flanelowe-miałam kilka. Kladlam jako prześcieradło do wozka, do lekarza na badanie na tamtejszy przewijak, na kanapę.
gdy chciałam młodego położyć.

Bambusowa- 1mx1m. Fajna to.otulania w letnie dni,do zasłaniania od słońca w aucie. Miałam 2, ale używałam jednej i nie jest jeszcze bardzo zniszczona

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ----------

Dobra,mądre głowy. Jakiej firmy polecacie pieluchy WIELORAZOWE? Strasznie dużo tego jest

Stary 2018-02-05, 14:08   #3059
ane3kaa
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć Dziewczyny! Niedawno wstałam. Idę się szykować i do szpitala, badania na środową wizytę porobić - progesteron, TSH i morfologia. Właśnie się kapnęłam, że nie mam pojemnika na mocz..

Wrócę i nadrobię Was.

ja własnie też dzisiaj robiłam badanie moczu i wyszly mi bakterie i leukocyty.... martwie się
ane3kaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-02-05, 14:10   #3060
pola25
Zakorzenienie

Cytat:
Polu uwielbiam gołąbki bez zawijania 😍 ja jak robię to z 1kg mięsa i albo zjadamy na dwa trzy obiady, albo mroże 😉 także się wpraszam dziś do Ciebie 😉

Zapraszam serdecznie!Na pierwsze rosół.Będą też oponki.

Moje dziecko zajada się tymi golabkami.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości