|
|
#3931 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wymarzony pierścionek, wymuszone zaręczyny cz. IX
Cytat:
|
|
#3932 |
|
Zakorzenienie
|
Pewnie tak zrobię, ale wiesz - dzieciak 7-letni uwierzy we wszystko co powie ksiądz/siostra. Dopiero pod koniec LO pewnie będzie w stanie rozstrzygnąć, czy wierzy czy tez nie. A może wierzy w co innego. ja bym chcciała zeby to był jej/jego wybrór.
|
|
|
|
#3933 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3934 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nawet jeśli uwierzy w to co sie mu mówi, to od początku trzeba maluchowi tłumaczyć, że katolicyzm nie jest przymusem, że nie każdy musi chodzić do kościoła. Moi rodzice mieli słaba wymówkę 'oni sie do kościoła nachodzili jak byli w moim wieku', ale nie zmuszali mnie, żeby w niedzielę do niego chodzić - na szczęście.Aktualnie jak bywam okazjonalnie - ślub/chrzciny, to mi wnętrzności skręca, jak słucham tych bredni co się w 'świątyni' wygaduje. Naprawdę tragedia. Może mam po prostu pecha do kijowych księży, no ale same powiedzcie - na ostatnim ślubie słyszałam m.in. 'Nie możecie nic planować, bo i tak wam się nic nie uda, zdajcie sie na Boga.' 'Małżeństwo to ciągłe brzmienie krzyża, trzeba służyć drugiej osobie.' Chore, chore, chore!
|
|
#3935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja puszcze swoje dziecko na religie ale czy bedzie chcialo chodzic w niedziele do kosciola to juz samo ustali. ja sama chodze bardzo rzadko do koscioła. jedynie w świeta i jak jest np. slub
|
|
|
|
|
#3936 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i to mi sie podoba. przysiega i krótkie kazanie na temat miłosci i związku bez zbędnych bredni to jest oczywiscie cala msza, bo jest też opłatek itp. tylko kazanie jest tresciwe: na koneic ksiądz zyczy miłej zabawy i koniec
|
|
|
|
|
#3937 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[quote=pollynema;8133060]W sumie ciężka sprawa, sama nie wiem co bym zrobiła. Zawsze można by było posłać i niech dzieciak zadecyduje, czy mu się podoba [/quote]Cytat:
Cytat:
Ja wiem, że się nie nawrócę, jestem przeciwko kościołowi, w zasadzie zgadzam się z ostatnimi postulatami SLD żeby oddzielić kościół od spraw społecznych, państwowych, dla mnie to chora instytucja i jak wcześniej mogłam udawać, że jest o.k tak teraz nie potrafię-wiedzę wszędzie ich fałsz i chęć zysku Tylko właśnie w szkole nie póścić dziecka na religię to dopiero będzie wytykany , a z drugiej strony też tego nie chcę aby czuł się inny, gorszy więc pewnie go poślę ale co ja przezyję przy tej komunijnej szopce to już sobie wyobrażam Nie będę go zmuszać do chodzenia do kościoła, do sakramentów, nie będę też sama dawać przykładu bo jak ............ciężki temat dla mnie
|
|||
|
|
|
#3938 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jestem cholernie nieufna, lubie być sama, nie potrzebuję się zwierzac z moich problemow..moj mąż na mnie mowi dzikus. To przy nim stalam sie bardziej towarzyska. Co do szopki zaręczynowej. Mój TZ bardzo miło mnie zaskoczyl jak wparował do moich rodziców z kwiatami dla mamy koniaczkiem dla ojca i spytał o moją ręke. To było takie...hmm- nie w naszym stylu i może tez dlatego okazalo sie takie mile. Zapoznanie rodziców to był ogromnyyy stres. Moi rodzice i rodzice męża do 2 rózne swiaty. Balam się jak diabli. Tym bardziej ze sama przygotowalam cala kolację. Ale diabeł okazał sie nie taki straszny. Było bardzo sympatycznie ![]() Tak w ogole to CZEŚĆ WSZYSTKIM- nie mam w ogóle czasu....na nic- nawet na pomalowanie paznokci
|
|
#3939 |
|
Rozeznanie
|
Czesc Kobietki!
Ale nie chcialo mi sie pisac...chociaz czytalam wszystko Niedobra...Wchlonelo mnie zycie malzenskie ![]() Bylo dosc goraco i jezdzilismy sobie codziennie nad inne jeziorka. Wypozyczalismy motorowki i zyc nie umierac... Nie wymienilabym na zadna inna podroz "poslubna" tych dni. Dorinko, ale ten czas leci! Ani sie obejrzysz a bedziesz po slubie ![]() Nema, ha, witaj! Ciesze sie, ze przez czas Twojej nieobecnosci rozkoszowalas sie swoim nowym TZcikiem i sukcesami zawodowymi. Widzialam stronke. Super zdjecia! Madzialenko, to juz, naprawde? Wierzyc mi sie nie chce, ze znikniesz z wizazu chociaz na kilka dni, nie mowiac o dluzszym czasie. Mam nadzieje, ze znadziesz sposob na neta. Moze sprobuj przez wlana, jak ktos bedzie mial w poblizu niezakodowany internet, to mozesz miec gratis. Ja tak robilam jak mialam przerwe w stalych laczach.
|
|
|
|
#3940 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w każdym razie wiem jedno... nie będzie na moim ślubie/weselu czegoś 'bo tak wypada'. To będzie mój i TŻ mojego dzień Tak samo nie będzie zapraszania kuzynek i kuzynów z którymi się widzę na święta co 3 lata.
|
|
#3941 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Niestety TŻtem nie nacieszyłam się za dużo, bo mi uciekł wisieć w Anglii ;pHaniu, dzień dobry
|
|
#3942 |
|
Zakorzenienie
|
oj ja też nie będe zapraszać "bo wypada"
chce zaprosić tylko tych, na których mi zalezy i sie z nimi spotykam
|
#3943 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
!Nemus, ale wroci ciacho twe i o to chodzi !Cytat:
![]() U TZta, chodzi mamusia regularnie, a jego brat tez bywa, ale tez nic nie mowili. A ja bym swojego cywilnego nie zamienila na zaden inny slub. Bylo bosko, kameralnie, tak jak chcialam. Dorinko, ja mysle, ze teraz jest wiecej takich osob jak my i chyba nie bedzie to az tak dziwne, ze dziecko nie chodzi na religie. Zreszta zapytaj sie go, jesli sam bedzie chcial chodzic, to niech chodzi ![]() Ja swojego dziecka nawet nie ochrzcze ( rany, to tak sie pisze ?!) , bo nie chce miec z kosciolem nic wspolnego i to rowniez mi nie pasuje.Wtedy pewnie bedzie szal w domu, ale poki co dziecka nie planuje, a potem zrobie jak JA bede uwazala za sluszne i juz. |
||
|
|
|
#3944 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cape witaj ![]() U mnie nerwy, nerwy ale na razie na wodzy Aha, chciałam ostrzec wszystkie robiące wesele, że trzeba obdzwaniać gości, bo gdyby nie to to u nas 30 osób, które nie raczyły się same odezwać by nie było i kasa w błoto. Przerażające jest to, jak ludzie podchodzą do takich tematów ![]() Hej Haniu szkoda, że nie masz czasu na plotki
|
|
|
|
|
#3945 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Aktualnie marzy mi się grupa najbliższych osób, choć faktycznie jedna rzecz jest niezmienna - chciałabym ceremonię na dworze. No i kościół odpada. Miało być wielkie miasto, a teraz... nie ukrywam, że dość wygodną opcją jest to, że TŻ i ja jesteśmy z tych samych rejonów, górskich w dodatku.Ps. Muszę Wam coś zdradzić. Mój TŻ powiedział, że chce niedługo zacząć budować domek. Jakiś, mały przytulny w górach. (jest w moim wieku - 22lata!). Budżet będzie miał po części. Chce mieć, jak to określił, coś do zaoferowania, zapewnienia dla swojej wybranki
|
|
#3946 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3947 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3948 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3949 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może jeszcze ta kasa nie jest w plecy. W pracy zapracowana...a po pracy zabiegana. Moja sista z Niemiec w odwiedziny 3 tygodniowe przyjechala więc kazda wolą minutę z nią spędzam. W domu bywam tylko na noc. Obiadu od tygodnia nie ugotowałam . Nic tylko restauracyjki, grile u brata, wypady nad wodę, wiczorne popijanie ginu z tonikiem...szaleństwo.A jeszcze w tym tygodniu bedziemy mieć montowana kuchnie więc w ogóle szał batona
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3950 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
?Obecnie jestem w stanie zakochania, Tz jest boski i fajnie spedzamy razem czas. Dorinko, jak umiesz trzymac nerwy na wodzy, to zazdroszcze. Ja w ogole nie panowalam nad soba. Nie moglam spac po nocach i ciagle darlam sie na wszystkich, a w dzien slubu bylam taaaka spokojna, ze szok. A pamietasz, ze slub mialam strasznie wczesnie, bo o 11.40. Dzien wczesniej popilismy winka z rodzinka, ale nie mialam nawet mini-kacyka, choc normalnie powinnam czuc sie zle. Spalam moze 5 godzin, pomalowalam sobie pazurki i ze wszystkim zdazylam. Jeszcze kwiaty pojechalismy kupic przed slubem. W ogole totalny luz. Za to o 20.00 myslalam, ze zasne na stojaco ![]() Cytat:
![]() A co do TZta, to ambitna sztuka ci sie trafila, ze ho ho! Nareszcie, bo Ci sie nalezy !
|
||
|
|
|
#3951 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zwłaszcza, że dwa nasze numery telefonu były podane na zaproszeniu , przegięcie normalnie. Ale ja się nie przejmuje, ważne że będą Ci na których mi zależy, z którymi chcę świętowac ten dzień Haniu kasa na szczęście nie stracona, bo ilość podajemy tydzień przed, ale gdybyśmy my nie zadzwonili to oni nie powiedzieliby słowa, że nie planują przybycia....zwykła ludzka bezmyślność ... |
|
|
|
|
#3952 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to tym bardziej ale fajnie, że jestes szczęśliwa
|
|
#3953 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja musze znaleźc właśnie taki spokojny kościół, o mojej rodzinnej parafi nie moż ebyć mowy. Zaraz byłoby kazanie o niesieniu brzemienia, ogniu piekielnym i żmijowym plemieniu (tak księdzul mówi o Żydach). ![]() Cytat:
Tak mam w zasadzie od dziecka, nawet jak miałam po 2-3 lata, to darłam sie w kosciele w niebogłosy,zeby mnie stamtąd zabrali. Moze ja Antychryst jestem? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wiem - hipokryzja. Robimy to żeby się od nas odczepili i siedzieli chicho. |
|||||
|
|
|
#3954 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
! Ale co tam, raz sie zyje! Ja wole jak cos sie dzieje, nawet za duzo na raz, niz jak jest nuda. No, ale Wy chyba nie mozecie narzekac na nude, bo u Was stale cos sie dzieje ![]() A mysmy zamowili nowe materace do spania za 1000 euro, ale ze slubnej kaski, to jakos ten fakt przezyjemy. Kupilam tez nowe kolderki puchowe i podusie i spi sie, ze mniam, mniam |
|
|
|
|
#3955 |
|
Zakorzenienie
|
aaa miałam napisać ze kupiłam sobie tego Max Factora Masterpice i jest genialny
![]() .Mąż mnie zaskoczyl totalnie bo kupil mi Lempicka w prezencie. Czyli musze kupić jeszcze 2 i bedzie komplet .Masakrycznie piekne są te perfumy.
|
#3956 |
|
Zakorzenienie
|
a ja za to nie wyobrażam sobie brać cywilnego
do kościoła chodzę, ale wtedy gdy tego potrzebuję ale wirzę mimo, ze czasem nie po drodze mi do kościołaHania a co to jest
|
#3957 |
|
BAN stały
|
Też zbytnio nie wierze w instytucje Kościoła.Również po bierzmowaniu mam do niego uraz.My tż-tem chcemy wziąc ślub w małym Kościółku,mam nadzieje że mój proboszcz zrzęda,nie będzie robił nam problemów z tego powodu.
|
|
|
|
#3958 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Nikt LV nie osądza. Zależy od presji rodziny. Wiem po prostu, że u mnie nie będzie raczej dużego ciśnienia na kościół - chociaz kto wie, nie poruszałam jeszcze nigdy tej kwestii...
|
|
#3959 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Układ co do wesela jest taki, że płacimy po połowie, TZ za większość rzeczy płaci sobie sam, ale jego rodzice potrafią w ostatniej chwili informować go o zmianie planów np o tym że oni nie płacą za gości, albo za coś tam innego. Ja rozumiem że ktoś nie ma kasy itd ale wtedy podlicza się budżet i wprost mówi, możemy Ci pomóc w tym tym i tym za reszte płacisz sam. A nie wyskakiwać w ostatniej chwili z czymś takim. Nie lubię takich sytuacji, gdybyśmy wiedzieli o tym wcześniej to ślub przełożylibyśmy o jakiś czas żeby dozbierać na spokojnie. Do tego typ człowieka co słoma z butów wyłazi ale pokazać się musi. Bleh. Co do spotkań rodziców to moi i TZ rodzice się nie znają. Dzieli ich ponad 500 km i zdrowie oraz chęci sprawiają że się nie kwapią do spotkania. Do tego moja mama i TZ tata mają trudne charaktery i mocno rozbieżni są w swoich poglądach Spotkają się na weselu i miejmy nadzieję, że konfliktowych tematów poruszać nie będą
[vichy]263566[/vichy] Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków. http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png |
|
|
|
|
#3960 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No woła woła .Chyba umowię mnie i siostrę do kosmetyczki ![]() Cytat:
Nawet się nie obejrzalam, a tu juz wielkimi krokami zbliża sie rocznica ślubu .Cape dobry materac to podstawa..jak sie człowiek wyśpi to i szczęsliwszy jest
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:08.

Tylko właśnie w szkole nie póścić dziecka na religię to dopiero będzie wytykany
Nie będę go zmuszać do chodzenia do kościoła, do sakramentów, nie będę też sama dawać przykładu bo jak ............ciężki temat dla mnie 

dzień dobry