|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1711 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży-wątek ANTYschizowy ;)
Cytat:
Może tak się zdarzyć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1712 | |
|
Are you talking to me?!
|
Dot.: Bierzemy tabletki antykoncepcyjne i NIE jesteśmy w ciąży-wątek ANTYschizowy ;)
Cytat:
|
|
|
#1713 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny, od wczoraj zaczelam brać swoje pierwsze tabletki antykoncepcyjne i mam do was dwa pytania.
1. Okres dostałam w niedziele ok północy, ale pierwszą tabletkę przyjęłam dopiero o 18 bo chciałam brać je pod wieczór, czy w takiej sytuacji powinnam przez 7 dni dodatkowo się zabezpieczać? 2. Jak to jest z wypróżnieniem, czy tylko przez ostre biegunki tabletka może się nie wchłonąć? Czy jeśli zdarzają mi się problemy z wypróżnieniem, zaparcia i rzadsze stolce to czy mam się czego obawiać? |
|
|
|
|
#1714 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1715 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Tak, tylko biegunki (nawet nie pojedyncze luźne wypróżnienie) zaburzają wchłanianie, jeśli wystąpią do 3-4 h po zażyciu tabletki. Później już też nie mają wpływu na tabletkę, bo zdążyła sie wchłonąć. |
|
|
|
|
|
#1716 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1717 |
|
Raczkowanie
|
Trochę zaczynam schizować. Miałam ciężki miesiąc pełen stresu, oprócz tego lekkie zapalenie pęcherza (brałam furaginum) oraz lekkie przeziębienie. Dostałam krwawienie z odstawienia we wtorek wieczorem, a zawsze pojawiało się w środę rano. Ostatnią tabletkę przyjmowałam z samochodzie podczas jazdy i zaczynam martwić się czy na pewno ją połknęłam, czy nie wypadła.
Mogło to być powodem tego, że krwawienie przyszło wcześniej? Współżyłam tego samego dnia bez zabezpieczenia ale bez wytrysku wewnątrz. Czy w takim wypadku jest ryzyko ciąży? Gdyby faktycznie ta ostatnia tabletka nie była przyjęta. |
|
|
|
|
#1718 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1719 |
|
Raczkowanie
|
A gdyby okazało się, ze faktycznie jakimś cudem nie została połknięta. To Czy było ryzyko ciąży skoro współżyłam wieczorem? Czy krwawienie z odstawienia normalne, obfite to wyklucza?
|
|
|
|
|
#1720 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Radzę poczytać dokładniej o mechanizmie tabletek anty. Nie trzeba brać 21. Natomiast jeśli, nie wiedzieć czemu, chcesz przyjąć, że nie wzięłaś ostatniej tabletki, to należałoby skrócić przerwę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1721 |
|
Raczkowanie
|
Jechałam samochodem i zaczęłam wkręcać sobie, że mogła mi wypaść podczas połykania.
Był to stosunek bez wytrysku. W ten sam dzień, tzn ostatniej tabletki. Nie chcę mieszać i skracać przerwy. Czy zabezpieczanie się dodatkowo przez tydzień nowego opakowania wystarczy? ---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- Btw nie biorę 21+7 tylko 24+4 |
|
|
|
|
#1722 |
|
Wilczy kieł
|
Dla mnie krwawienie wyklucza. To, że nie poczułaś jak wielka gula Ci przechodzi przez gardło nie oznacza, że nie połknęłaś.
|
|
#1723 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie o to mi chodziło, że wsadziłam do buzi i popilam ale skupiałam się na drodze i nie poczułam jej. A teraz schizuje.
Brałam ją o 11 rano w niedziele a o 19 współżyłam ale bez wytrysku. Potem już zaczęłam placebo i we wtorek wieczorem rozpoczęło się krwawienie z odstawienia. Od tamtego stosunku niedzielnego już nie współżyłam. Teraz chcę normalnie w piątek rozpocząć blister i zabezpieczać się dodatkowo. Ale tak jak wspominałam cały czas się martwię czy ten stosunek z niedzieli był zabezpieczony. |
|
|
|
|
#1724 |
|
Zadomowienie
|
Byłam dziś u ginekologa i kazał mi natychmiast odstawić tabletki anty przy moich bólach głowy (bolała mnie 5 dni bez przerwy) i zrobić badania na krzepliwość krwi. I teraz pytanie z serii głupich... jeśli dzisiaj nie wezmę tabletki, a wczoraj odbył się stosunek, to mogę czuć się bezpiecznie? wczoraj wzięłam 5 tabletkę z blistra z tym że nie robiłam 7 dniowej przerwy bo połączyłąm opakowania.
|
|
|
|
|
#1725 |
|
Raczkowanie
|
Skoro wczoraj był stosunek z wytryskiem to wydaje mi się, że plemniki są w stanie przetrwać w organizmie.
---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Ale może się mylę. Przynajmniej tak mi mówili. Ja bym skończyła na twoim miejscu opakowanie. |
|
|
|
|
#1726 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, był zabezpieczony. Jeśli tak strasznie świrujesz, to zacznij opakowanie dzisiaj i będziesz na milaird % zabezpieczona. Podejrzewam, że połknęłaś tę tabletkę, ale jeśli nie, to to jedyny sposób dla zachowania ciągłości. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1727 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wsadzilas ja do buzi, czyli ja polknelas. Nie martw się głupotami. Nie musisz się zabezpieczać dodatkowo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1728 |
|
Raczkowanie
|
Po prostu jestem osobą, która mega skrupulatnie przestrzega stosowania anty. Zawsze sprawdzam interakcje, zabezpieczam się dodatkowo wtedy kiedy trzeba. Po prostu zmartwiłam się, że wtedy nie poczułam tej tabletki i tamten niedzielny stosunek mógł być niezabezpieczony.
|
|
|
|
|
#1729 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak czy siak, lepiej zabezpieczaj się już teraz, ale nie martw się tym zeszłym stosunkiem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1730 |
|
Raczkowanie
|
Nie chcę zaczynać opakowania wcześniej, bo dziś o 11 już wzięłam ostatnią placebo.
|
|
|
|
|
#1731 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1732 |
|
Raczkowanie
|
Gdy chciałam przerwać stosowanie tabletek po skończonym blistrze, dostałam odpowiedz, że stosunki te z końca opakowania nie będą zabezpieczone. Dlatego napisałam tak.
|
|
|
|
|
#1733 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję bardzo za odpowiedzi
!
|
|
|
|
|
#1734 |
|
Raczkowanie
|
Zaczynam normalnie jutro blister nowy. Tylko zastanawiam się czy jeżeli faktycznie niby ją nie połknęłam, to teraz przy nowym zabezpieczać się 7 dni a potem już normalnie bez dodatkowego?
|
|
|
|
|
#1735 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawe od kogo. Chyba od wielkiej znawczyni na forum onetu. Albo u lekarza, który ostatni raz ulotkę tabletek widzial 40 lat temu i na tej podstawie "doradza". Bo niestety i tacy się zdarzają, ale trzeba mieć troche rozumu, żeby wiecej do takiego nie pójść.Cytat:
I tak, tak skrupulatnie bierzesz tabletki, że nie wiesz, czy ją połknęłaś, czy może nosem Ci wypadła... |
||
|
|
|
|
#1736 |
|
Raczkowanie
|
Chodziło mi o to, czy powinnam do końca opakowania czy tylko tydzień.
|
|
|
|
|
#1737 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wsadziłaś tabletkę do ust? Co Twoim zdaniem sie z nią stało, jeśli nie połknęłaś? Wyszła nosem czy ulało Ci się i tabletka poszła z ulanym? Bo naprawdę nie wiem, czemu się nad tym zastanawiasz, skoro twierdzisz, że pamiętasz moment wkladania tabletki do ust. Jeśli nie wzięłaś, ostatniej tabletki, powinnaś zacząć dzisiaj kolejne opakowanie, tabletka placebo nie ma tu nic do rzeczy, możesz z 1 aktywną wziąć i 10 placebo na raz, to nie ma znaczenia. Nie widzę sensu celowego rozwalania sobie cyklu. Ale jak bardzo chcesz, to zajrzyj do ulotki i się dowiesz, przez ile dni należy sie dodatkowo zabezpieczać. W ogóle polecam wziąć ją pierwszy raz do ręki. Fajna sprawa wiedzieć, jak działają tabletki, które sie przyjmuje. |
|
|
|
|
|
#1738 |
|
Raczkowanie
|
Nie chcę rozwalać cyklu, dlatego chcę normalnie rozpocząć nowy blister w piątek jak zawsze. A na wszelki wypadek zabezpieczać się przez tydzień. Chyba to będzie najlepsze rozwiązanie.
|
|
|
|
|
#1739 | |
|
Are you talking to me?!
|
Cytat:
A wracając do meritum sprawy - nie musisz dodatkowo się zabezpieczać jeśli bierzesz tabletki o następującym składzie: drospirenon i etynyloestradiol w schemacie 24+4. W przypadku tych konkretnych tabletek przerwa tudzież okres brania placebo maksymalnie wynosi 7 dni - stężenie hormonów jest na tyle wysokie, że odblokowanie owulacji następuję po minimum 7 dniach od odstawienia preparatu. Zacznij normalnie nowy blister i tyle. Jeśli jednak zamierzasz schizować, to zabezpieczaj się dodatkowo tydzień. Nie jest to jednak w ogóle potrzebne.
|
|
|
#1740 |
|
Przyczajenie
|
Hej, mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tabletek, a raczej chcę się czegoś upewnić
jeśli zawsze biorę tabletki o 18, a dzisiaj postanowiłam wziąć o 16, to nic się nie dzieje?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:01.

!
Albo u lekarza, który ostatni raz ulotkę tabletek widzial 40 lat temu i na tej podstawie "doradza". Bo niestety i tacy się zdarzają, ale trzeba mieć troche rozumu, żeby wiecej do takiego nie pójść.
jeśli zawsze biorę tabletki o 18, a dzisiaj postanowiłam wziąć o 16, to nic się nie dzieje?