Mamusie lipcowe 2018 cz.III - Strona 148 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-03-31, 17:22   #4411
asiaczek
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie lipcowe 2018 cz.III

Camelitos,bierz dużo magnezu i powinno przejść.

Zdrowych,pogodnych,spokoj nych Świąt.
To dla niektórych ostatnie święta bez dziecka

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2018-03-31, 17:23   #4412
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiaczek Pokaż wiadomość
Camelitos,bierz dużo magnezu i powinno przejść.

Zdrowych,pogodnych,spokoj nych Świąt.
To dla niektórych ostatnie święta bez dziecka

Oj tak, sama się zastanawiam jak będą święta wyglądać za rok

xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-31, 17:54   #4413
asiaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
Oj tak, sama się zastanawiam jak będą święta wyglądać za rok

Na pewno będą inne, bardziej magiczne a z drugiej strony dość męczące, bo drzemki poprzestawiane i dziecko przebodźcowane hehe

Stary 2018-03-31, 18:07   #4414
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiaczek Pokaż wiadomość
Na pewno będą inne, bardziej magiczne a z drugiej strony dość męczące, bo drzemki poprzestawiane i dziecko przebodźcowane hehe

Znaczy się my świat jakoś specjalnie nie obchodzimy, do kościoła też nie chodzimy, a tak to tylko jedziemy na śniadanie wielkanocne u teściów
Bardziej jak już się boję świat Bożego Narodzenia...

Dziewczyny, czy ja mogę wziąć dwie nospy?? Czy to już za duża dawka??

Edytowane przez xXBlankaXx
Czas edycji: 2018-03-31 o 18:19
Stary 2018-03-31, 18:35   #4415
fioletowe okulary
Raczkowanie

Blanka mi brzuch się stawia od 20 tyg. A przez ostatnie 2 tygodnie stawia mi się co 15-20 minut i lekarz kazał brać trzy nospy dziennie, rano-południe i wieczor- a jak rano i w południe nic nie zadziała nospa-wieczorem mam brać podwójna dawke czyli 2 tabletki na raz

---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ----------

Więc ja czasem biorę, myślę że też możesz. A co Ci dolega? Ból brzucha czy skurcze?
Stary 2018-03-31, 18:57   #4416
Radena
Zadomowienie

Dziewczyny,radosnych świąt :-*

Radena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-31, 18:59   #4417
pola25
Zakorzenienie

Fioletowe co jeszcze zalecil.Ci lekarz?

Blanka napisalam na fejsie
pola25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-31, 19:00   #4418
Radena
Zadomowienie

Mi też sie ostatnio zaczął brzuch stawiać,z mojej winy,bo ja jestem sprzataniowo-gotujący pracoholik. Jakoś mi się zle odpoczywa jak nie skonczone wszystko co miałam zrobić. I w ogóle czuję ostatnio też dość mocno spojenie, ze mnie boli. W necie sie już naczytalam pierdół, boli którąś z Was też?

Radena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-31, 19:16   #4419
fioletowe okulary
Raczkowanie

Pola mam ograniczyć wysiłek fizyczny do minimum, więc ostatnio cały miesiąc leżę w łóżku przez 80% dnia A mimo to mam twardnienia brzucha więc u mnie to nie zależy od wysiłku, skurcze są gdy leżę, i w dzień i w nocy. Tydzień temu tak się nasiliły że byłam na IP, lekarz kazał się oszczędzać, brać nospe i duphaston i kontrolować szyjke czy się nie skraca. Nie masować i nie dotykać brzucha, nie unosić rak do góry, ale to coś nie pomaga. Gdy tylko szyjke zacznie sie skracać dostane zastrzyk że sterydami
Stary 2018-03-31, 19:26   #4420
pola25
Zakorzenienie

Fioletowe nic nie pisalas...w którym jestes tygodniu?Lezysz czy siedzisz tez?

Edytowane przez pola25
Czas edycji: 2018-03-31 o 19:37
Stary 2018-03-31, 19:33   #4421
fioletowe okulary
Raczkowanie

27 tydzień, nie pisałam bo nie lubię za bardzo dzielić się swoimi problemami , raczej wolę je przechodzić w samotności
Stary 2018-03-31, 19:38   #4422
pola25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fioletowe okulary Pokaż wiadomość
27 tydzień, nie pisałam bo nie lubię za bardzo dzielić się swoimi problemami , raczej wolę je przechodzić w samotności
Rozumiem.Wie tylko mąż?
Stary 2018-03-31, 20:21   #4423
fioletowe okulary
Raczkowanie

Tak, tylko mąż. Rodzina Nie, bo mnie męczy nadmierna troską i dobre rady teściowej czy też panika mojej Mamy, po co mam sobie stresów dokładać, wyjaśniać, tłumaczyć więc na forum się mało udzielam, ale jeśli któraś potrzebuje rady A ja akurat mam na ten temat wiedzę-wtedy się odezwę 🙂 za to czytam Was na bieżąco, wizaż to chyba moje uzależnienie- wchodzę tutaj 15 razy dziennie 🙄😉
Stary 2018-03-31, 20:30   #4424
emma90
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak, tylko mąż. Rodzina Nie, bo mnie męczy nadmierna troską i dobre rady teściowej czy też panika mojej Mamy, po co mam sobie stresów dokładać, wyjaśniać, tłumaczyć więc na forum się mało udzielam, ale jeśli któraś potrzebuje rady A ja akurat mam na ten temat wiedzę-wtedy się odezwę �� za to czytam Was na bieżąco, wizaż to chyba moje uzależnienie- wchodzę tutaj 15 razy dziennie ����
to tak samo jak ja często tu wchodzisz
dzisiaj przesadziłam z pieczeniem ciast, za długo stałam w kuchni, podnosiłam cięższe miski itp aż zaczął mnie boleć brzuch jak na okres więc już leżę, też wzięłam nospę i odpoczywam
emma90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-31, 20:33   #4425
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Blanka mi brzuch się stawia od 20 tyg. A przez ostatnie 2 tygodnie stawia mi się co 15-20 minut i lekarz kazał brać trzy nospy dziennie, rano-południe i wieczor- a jak rano i w południe nic nie zadziała nospa-wieczorem mam brać podwójna dawke czyli 2 tabletki na raz

---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ----------

Więc ja czasem biorę, myślę że też możesz. A co Ci dolega? Ból brzucha czy skurcze?
Brzuch się zaczął znów stawiać, do tego ból i podbrzusza i kręgosłupa.. Ale już jest lepiej, nie brałam tej drygiej nospy narazie.
No i mam zastój z dwójką, więc jelita też się buntuja.

Oj to u ciebie też nie fajnie
Tak jak u mnie, ale szyjka też mi się nie skraca jeszcze.

Edytowane przez xXBlankaXx
Czas edycji: 2018-03-31 o 20:34
Stary 2018-03-31, 20:57   #4426
pozytywnaj
Zadomowienie

Hej dziewczyny

Zdrowych spokojnych świąt, no i wracam do Was powoli Powiem Wam, że dobry był taki odwyk internetowy. Czasem naprawdę się przydaje

---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ----------

Cytat:
Napisane przez Radena Pokaż wiadomość
Mi też sie ostatnio zaczął brzuch stawiać,z mojej winy,bo ja jestem sprzataniowo-gotujący pracoholik. Jakoś mi się zle odpoczywa jak nie skonczone wszystko co miałam zrobić. I w ogóle czuję ostatnio też dość mocno spojenie, ze mnie boli. W necie sie już naczytalam pierdół, boli którąś z Was też?

Mnie też boli W poprzedniej ciąży problem nawet z obrotem na bok...

pozytywnaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-31, 20:58   #4427
odowska
Zadomowienie

Dobry!

Cytat:
Tak, tylko mąż. Rodzina Nie, bo mnie męczy nadmierna troską i dobre rady teściowej czy też panika mojej Mamy, po co mam sobie stresów dokładać, wyjaśniać, tłumaczyć więc na forum się mało udzielam, ale jeśli któraś potrzebuje rady A ja akurat mam na ten temat wiedzę-wtedy się odezwę 🙂 za to czytam Was na bieżąco, wizaż to chyba moje uzależnienie- wchodzę tutaj 15 razy dziennie 🙄😉
Też coś wiem na temat uzależniającej siły forum Nie muszisz pisać dużo osobie, ale skrobnij czasem więcej, co? No i trzymam kciuki, żeby sytuacja ze skurczami była pod kontrolą

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Uwaga, uwaga zakupiłam pierwszy produkt dla maluszka . Trzy obrazki na ścianę.

Załącznik 7493036
Wyprawka ruszyła pełną parą Swoją drogą obrazków chyba nie ma na naszej wątkowej liście wyprawkowej, co za niedopatrzenie

Dziewczyny, wesołych Świąt!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Wszystkiego najwiosenniejszego!.jpg (102,6 KB, 49 załadowań)
odowska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-31, 21:00   #4428
pozytywnaj
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Camelitos Pokaż wiadomość
Witam się z Wami również po ciężkiej nocy

Dopadł mnie cholerny ból skurcz łydek, aż wylam z bólu
Okropne uczucie, zaczęłam jeść magnez i pije dużo wody, mam nadzieje ze pomoże...

We wtorek pogadam o tym z gin...

Zycze Wam Zdrowych, Spokojnych i Słonecznych Świat
U mnie to samo! Ból przeokropny co noc. Biorę 3-4 magnezy dziennie, ale widocznie za mało

Stary 2018-03-31, 21:36   #4429
aaska92
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez xxxbursztynekxxx Pokaż wiadomość
A ja się źle czuję dzisiaj, od kilku dni pobolewało mnie w okolicy wątroby, dzisiaj to już mnie zaczęło kłuć w dodatku brzuch zrobił mi się taki duży u samej góry i nie mogłam powietrza złapać. Ze względu na te moje podwyższone próby wątrobowe nie wiem czy coś się z nią nie dzieje. Jak tak dalej pójdzie to chyba przyspieszę wizytę u gina lub zostaje izba przyjęć. Mam nadzieję że mi przejdzie bo nie jestem u siebie i nie uśmiecha mi się do innego szpitala jechać.

---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ----------

No śliczne te obrazeczki 😃

A jesteś na diecie lekkostrawnej? Kłucia w brzuchu i jak poszedł do góry to może być niezwiązane z wątrobą, maluch rośnie to też się powiększa, co też może powodować takie dolegliwości jak u Ciebie. Bardziej martwiący byłby objaw swędzenia skóry zwłaszcza wieczorem. Zawsze można przyspieszyć wizytę na pewno to nie zaszkodzi.

Wesołych Świąt! Mnie wciągnęły przygotowania w czwartek, wczoraj rano resztką sił dokończyłam mazurka i kremówkę i mnie rozłożyło przeziębienie. Dziś już spędziłam dzień w łóżku jedząc rosół i drzemiąc. Mam też jakiś syrop Prenalen od ginekolog polecony i powoli liczę będzie lepiej już po przeleżeniu coś pomaga.

A widzę, że nie tylko mnie wziął skurcz łydki w nocy z czw/pt masakryczne uczucie do tej pory czuje jakbym miała taką spiętą. Zwiększyłam magnez i powoli puszcza.
aaska92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-31, 21:49   #4430
Camelitos
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aaska92 Pokaż wiadomość
A jesteś na diecie lekkostrawnej? Kłucia w brzuchu i jak poszedł do góry to może być niezwiązane z wątrobą, maluch rośnie to też się powiększa, co też może powodować takie dolegliwości jak u Ciebie. Bardziej martwiący byłby objaw swędzenia skóry zwłaszcza wieczorem. Zawsze można przyspieszyć wizytę na pewno to nie zaszkodzi.

Wesołych Świąt! Mnie wciągnęły przygotowania w czwartek, wczoraj rano resztką sił dokończyłam mazurka i kremówkę i mnie rozłożyło przeziębienie. Dziś już spędziłam dzień w łóżku jedząc rosół i drzemiąc. Mam też jakiś syrop Prenalen od ginekolog polecony i powoli liczę będzie lepiej już po przeleżeniu coś pomaga.

A widzę, że nie tylko mnie wziął skurcz łydki w nocy z czw/pt masakryczne uczucie do tej pory czuje jakbym miała taką spiętą. Zwiększyłam magnez i powoli puszcza.

Ja nawet nie chce sobie tego przypominać drugi raz mi sie to zdarzyło, okropne uczucie
Camelitos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-31, 22:16   #4431
monyaa108
Raczkowanie

hej dziewczyny, czy boli Was czasem tak jakby w pochwie kłucie?
mnie dziś bolało w dole brzucha i w srodku tak jakby gleboko w pochwie kłucie czułam, wzelam magnez i nospe polezalam prawie caly dzein i nie wiem czy to normalne wizyte u gina mam dopiero 18 kwietnia
monyaa108 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-31, 22:59   #4432
xxxbursztynekxxx
Zadomowienie

aaska92 ten ból to jest tylko w jednym miejscu, dzisiaj znowu cały dzień bolalo nawet jak się dotykam to mam tam wszystko obolałe. To jest tak trochę jak kolka i nie wiem czy nie właśnie wątrobowa, na pewno wizytę przyspieszę bo ten ból po prostu mi przeszkadza. Pójdę zaraz po świętach do rodzinnego po skierowanie na USG może mam jakieś kamienie. Diety jako takiej nie mam ale pewnie będę musiała wprowadzić jak tak dalej będzie. Lekarz też mi powiedział że jak tylko pojawi się swędzenie to mam od razu powtórzyć badania i się do niego zgłosić ale puki co nic się takiego nie dzieje. Do tego zaczyna pojawiać się ból na dole brzucha ale to pewne z przepracowania tak jak u większości z was.

A ty kuruj się z tego przeziębienia

xxxbursztynekxxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-31, 23:33   #4433
folinka
Zadomowienie

Cześć Kochane!
Smacznego jajka w miłym rodzinnym gronie, zdrówka i wszystkiego co najlepsze dla Was i Waszych rodzin!

Jestem w plecy z czytaniem, bo przez te 3 dni nie chciałam siedzieć w necie.
W ramach odpoczynku w tych dniach siadałam do mojej niespełnionej miłości - szydełka W końcu udało mi się zrobić pierwszą rzecz - pasek do swetra.
Dziś już u mnie było tak raczej świątecznie na luzie, do wczoraj większość posprzątane i popieczone. Byliśmy święcić koszyczek wszyscy w piątkę
Jutro niestety popołudniu do pracy, bo u mnie pracuje się 24h... Więc pewnie mnie dalej chwilę nie będzie.

folinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-03-31, 23:47   #4434
ane3kaa
Zakorzenienie

Wesołych Świąt!!
ane3kaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-01, 05:37   #4435
Elaaaa
Wtajemniczenie

Wesołego Alleluja dziewczyny i dla tych naszych kurczaczków!

Stary 2018-04-01, 07:18   #4436
summer_overture
Zadomowienie

Witam, dziewczyny!
No, tak jak Kate napisała - popłynęłam z tematem i wczoraj myślałam, że padnę. Nie tylko gotowałam, ale sprzątałam, zakupy i jeszcze pojechałam do babci - posprzątać. Do tego ból głowy przez calutki dzień. Aż mi się dziś tych świąt już odechciewa.

Aleee.... Wesołego jajka, mokrego karpia i smacznej choinki dla nas wszystkich Oby kolejne święta nie były szokiem (to dla tych, które póki co raczą się samotnością).

Fioletowe, trzymaj się, mam nadzieję, że lada moment dociągniesz do 30 tc. i te bóle oraz strach miną
Monya, skrobła żem do ciebie prywatną

Zapraszam na czytelniczą rozmowę

Wymiana KSIĄŻEK
summer_overture jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-01, 09:50   #4437
aaska92
Zadomowienie

Bursztynek Jak miałam atak przed usunięciem pęcherzyka żółciowego to ból był tak jakby pod żebrami, promieniował na plecy i też ciężko było złapać oddech przeszywający, nie do wytrzymania bez mocnych przeciwbólowych. W ciąży jest tylko podobnych objawów do innych rzeczy, że ciężko odróżnić, najlepiej sprawdzić takie rzeczy u lekarza.

Ja się pewnie dopiero odezwę wieczorem, zepsułam wczoraj ładowarkę do telefonu, a że akurat nikt z bliższego otoczenia nie używa Iphone to zakupie ją dopiero we wt. Muszę coś zastępczego znaleźć na ten czas, bez telefonu jak bez ręki.
aaska92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-01, 10:58   #4438
pozytywnaj
Zadomowienie

Zdrowych spokojnych błogosławionych Swiąt

Stary 2018-04-01, 13:49   #4439
folinka
Zadomowienie

Hejka!
U mnie sjesta południowa po wspaniałym świątecznym śniadaniu Połowa rodziny śpi!
Kurka, jeden placek mi się taki udał pyszny jak nigdy, choć strasznie prosty i mały, że już zniknął. Chyba jutro muszę zrobić powtórkę, bo to mój ulubiony od dziecka. Sama jako dziecko jeszcze mnóstwo razy go robiłam

Cytat:
Napisane przez dorka24 Pokaż wiadomość
czyli jak mam tylko z lewej bądź z prawej twarde albo tylko pas nad samym wzgórkiem łonowym to rozumiem że to nie są te skurcze tylko mała się tak wierci? wczoraj tak miałam, od poprzedniej nocy była bardzo aktywna. Wczoraj już normalnie zasnęłam i przespałam do rana, na razie też spokój. To ma być twardy cały brzuch jednocześnie? ja już świra dostaję, co chwile macam brzuch, chyba za bardzo się wsłuchuję i już przewrażliwiona jestem.
Na święta jedziemy do rodziców i teściów, więc w sumie na gotowe będę tylko odpoczywać wczoraj wymęczyłam tylko ciasto żeby nie jechać z pustymi rękami
Powiedziałabym, że to nie są skurcze

Cytat:
Napisane przez ovejita Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wiem że temat łóżeczek już był ale chciałam się zapytać na ile gdzieś starcza łóżeczko dostawka 90x40? Na 5-6 msc?
Pytam bo waham się nad dostawka która byłaby tuż przy łóżku a nad standardowym lozeczkiem 120x60 które byłoby w naszej sypialni ale dalej...
Skłaniam się mu dostawce ale tz sugeruje 120x60
Spokojnie na 5-6 mies Chyba, że Twoje dziecko byłoby z tych, które bardzo wcześnie rozwijają się ruchowo, więc mogłoby to być niewielkie ryzyko, że podniesie się i wypadnie. Ale myślę, że min 5 mies można spokojnie przyjąć.

Cytat:
Napisane przez MalaGosia88 Pokaż wiadomość
Wpadam tylko pochwalić się, że mój bąbel ma już 558 lekarz najpierw mowił, że może będzie dziewczynka. Potem może chłopiec. W końcu bardziej na chłopca się określił więc chyba do samego porodu będę żyć w niepewności ....
Cytat:
Napisane przez MalaGosia88 Pokaż wiadomość
Dziękuję dziewczyny może któraś z Was miała w podobnym terminie usg (22+2) i wie jaka jest odpowiednia waga dla takiego wieku ciąży? Te 558 g to naprawdę dużo? Bo lekarz mi rzucił, że duże dziecko, szybko tyję (+5,5 kg od początku) i mam pomyśleć o zmianie diety....

No właśnie miał być synek, na połówkowym nawet dostaliśmy zdjęcie na dowód więc trzymam się męskiej wersji mimo wszystko ...
Gratuluję ładnej wagi!
O rany... Zły dzień lekarza? Trochę dziwnie, że teraz znowu nie był pewny płci.
Dobrze, że już się uspokoiłaś z tą wagą Twoją i dzidziola, ale no nie mogę nie skomentować, że dziwactwa jak dla mnie ten Twój lekarz prawi o wadze! Dzieć może rzeczywiście jest z większych na ten moment i tyle, ale Twoja waga to wg mnie jest absolutnie w dolnych granicach zdrowego przyrostu, bez jaj (nawet dziś )!

Cytat:
Napisane przez monyaa108 Pokaż wiadomość
W poniedziałek byłam w Lodzi na echo serca Mareczka przy okazji bardzo doladne usg wszytskie pomiary. Z małym ok, u mnie znalezli miesniaka w macicy i troche za duzo wod plodowych.
Poza tym mam niezmiennie podly nastroj, świeta sie zblizaja a on nadal milczy.... trudno mi sie z tym pogodzic.
Cudownie, że Mareczek zdrowy!
Przytulasy dla Was

Cytat:
Napisane przez regularkate Pokaż wiadomość
Folinka, jeszcze mi sie przypomniało, że pytałaś o przekłady Władcy Pierścieni - nie wiem, który to tłumacz, ale unikaj tego, gdzie jest Bagosz, a nie Baggins albo Łazik zamiast Obieżyświat Niby treść ta sama, ale po ekranizacji jakoś nie da się przeżyć tego Frodo Bagosza
O dobra uwaga, dzięki
Ja od lat bronię się rękami i nogami przed oglądnięciem Bo nigdy nie lubiłam najpierw oglądać, a potem czytać, a do czytania tego akurat nie mogłam jakoś się zebrać, jak już wspominałam.

Cytat:
Napisane przez zUa_tysica Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja to juz chyba nic nie bede jadła, bo tak czytam o wadze.Waszych dzieciaczkow, to moja z wagą 600gr w 22+1 rzeczywiście triche poszalala i jeszcze te moje 4 kg w miesiąc, masakra a ja wcale nie czuje żebym tak duzo przytyla, wcale nie zrobilam sie jakaś grubsza w tyłku czy biodrach, wstawialam fote brzucha ma fb to same widzialyscie... a jednak jakoś przeżywam te głupie liczby tak wewnetrznie...

Nieee! Bez takich mi tu proszę Jesteśmy w ciąży i tyjemy, to normalne
Trzeba się odżywiać porządnie, ale też nie panikować, że nagle same kiełki trzeba jeść. Ktoś przytyje 1 kg, ktoś 4 kg w miesiąc i trudno. Obyśmy tylko takie zmartwienia miały!

Cytat:
Napisane przez porannarosa Pokaż wiadomość
U mnie w 23+2 było 480 g - wychodzi od jakiegoś czasu, że Marysia jest tydzień młodsza. Niby lekarz kazał się nie przejmować, ale jednak uwierzcie mi, że chyba wolałabym, żeby było w drugą stronę tak jak u Was. Ciągle mam gdzieś z tyłu głowy, że ona taka ciągle kruszynka i boję się czy dobrze rośnie.

Ten tłumacz do "Bagoszów" to Jerzy Łoziński Też mnie to bardzo raziło. Ale te dziwne tłumaczenia imion mam tylko w "Bractwie Pierścienia", wydaniu z 1996 r. W kolejnych częściach tego samego tłumacza z 2001 r już jest normalnie.
Skoro masz się nie przejmować, to proszę się nie przejmować!
Rośnie i na pewno wszystko jest ok! Nie wszystkie bobasy muszą być koksikami
Dzięki!

Cytat:
Napisane przez odowska Pokaż wiadomość
Aż sprawdziłam co mam - też Skibniewską. Faktycznie nieco topornie się czytało (choć jak już wyszli z tego Shire to się człowiek przyzwyczaił ), ale myślałam, że to raczej sama specyfika Tolkiena. Ostatnio właśnie zaczęły do mnie docierać opinie, że to w samym tłumaczeniu może być coś na rzeczy. Nie wiem... Jak jesteś zanurzona w angielskim na co dzień, to może nawet Władca w oryginale by Ci podszedł? Też mam kiedyś taki plan, ale to może na emeryturze
Dzięki!
Kusisz
Z tym na co dzień to trochę przesada. Tyle co gdzieś w miejscach publicznych czy dwa dni pracy w tyg (a tam to różnie, bo nieraz obok innych Polaków pracuję )
Mam wrażenie, że w czasie macierzyńskiego z Lidusią mocno się uwsteczniłam, aż robię sobie kurs na telefonie tak dorywczo, bo czasem chcę gdzieś porozmawiać o czymś konkretniejszym i mi brakuje języka w gębie
Jakbym miała faceta Brytyjczyka to co innego, no ale tu się już raczej na zmianę nie zapowiada

Cytat:
Napisane przez Kathyyy91 Pokaż wiadomość
Nie przejmujcie się tak bardzo wagą dzieci wg usg, które tego przecież dokładnie nie zmierzy Mojej kuzynce do końca mówiono, że dziecko będzie małe raczej koło 2,5- 3 kg a urodziła się i miała równo 4 moja na usg połówkowym w 19+4 miała 350 gr a w 24+5 już 850! i ja się nie przejmuje tym jakoś, lekarz mi powiedział, że jak tak będzie mała tyć to do porodu 4 kg jak nic, o ile po terminie nie urodzę, ale raczej tak śmiał się z tego, niż zaczął panikować, że coś jest nie tak najwyżej będę mieć rzeczywiście tego koksika, a co tam ja od początku ciąży przytyłam 4 kg, w tym ponad 2 przez ostatni miesiąc, bo wcześniej był zastój, nie miałam też apetytu, no a teraz niestety bym jadła i jadła, staram się ograniczać, ale ciężko
Moja mama też zawsze mówi, że panikuję jak się na coś skarżę, to też mnie czasem już wkurza, bo coś się naprawdę może dziać. Więc i nadmiar troski i takie olewanie to nic dobrego. A teściowej to nawet o żadnych zakupach nie wspominamy, bo to jest panikara, zaraz by zawału dostała, że to pecha przyniesie, bo się NIC w ciązy nie kupuje! No jasne, pójdę do szpitala nawet bez pieluszek, po wyjściu do domu kupimy
Bardzo fajnie powiedziane Popieram!
folinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-01, 21:14   #4440
Camelitos
Wtajemniczenie

Ale tu cisza fajnie tak odpocząć od neta co u Was słychać??

U mnie dzisiaj 100 dni do porodu i to nie prima aprilis

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Camelitos jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości