Mamy lipcowe 2018 cz. IV - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-04-26, 07:52   #1321
ovejita
Wtajemniczenie

Dot.: Mamy lipcowe 2018 cz. IV

Dzień dobry!
Witam się z 3 z przodu świętujemy 30+0

Ja juz się obudziłam, ale jeszcze poleguję w łóżku dziś s planach spotkanie z koleżanką która ma termin na początek czerwca, krótki spacer i prasowanie

Emma, za wizytę!
Kropka gratuluję odbioru wózka i super gratisów!
KarolinaK , współczuję mdlosci- niestety czytałam ze s III trym. lubią wracać

Co do pieluch wielorazowych, to ja nie będę praktykować
ovejita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 07:58   #1322
Elaaaa
Wtajemniczenie

Dzięki dziewczyny!

Emma, Bursztynek kciuki za wizyty! Czekamy na wieści

Dorka słyszałam coś o tych witaminach, ale nie weryfikowałam tego, nie wiem czy to czasem nie powielany mit jakich wiele ja mam marną dietę, więc wolę te witaminy jeść

Norciu, ja nie kupuję na razie nic z tych leków na kolki. Jak się będzie działo, to będziemy szukać sposobu

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2018-04-26, 07:59   #1323
emma90
Wtajemniczenie

Dziękuję za kciuki dam znać po

w temacie chusteczek do pupy będziemy używać tylko waterwipes, na pewno na początku i poza domem. Jeśli uda mi się to chciałabym używać samych wacików i wody już mam 4pak ich w koszyku Gemini
emma90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 08:29   #1324
pola25
Zakorzenienie

Norciu ja kupiłam biogaia protectis baby (w gemini)

Monya co u Ciebie?

Emma też kupiłam waterwipes
pola25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 08:37   #1325
monyaa108
Raczkowanie

Hej dziewczyny niestety nie daje rady czytać z telefonu wzrok coraz gorszy w ciąży mnie to męczy więc bez odnoszenia się do postów jest ogólnie ok czekam na obchód i czy i kiedy mnie wypisza. Mam zdiagnozowana cukrzycę no i dostałam sterydy na rozwój płuc maluszka bo jest ryzyko porodu przedwczesnego A mały waży ok 900 gram. Trzymajcie kciuki buziaki
monyaa108 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 08:43   #1326
summer_overture
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pola25 Pokaż wiadomość
Norka a masz jakis link do siatek centylowych?Co.do.sikania ,to teraz mac raz w nocy za to.od 2 dni.bardzo często w dzień,bo chyba.mi na coś naciska.

Summer topi serducho!!!Mam.do.Ciebie 2,5 h jazdy.

Emma ja urodzilam się tydzień.po.terminie.i.waz ylam.niecale 3 kg!
Moja siostra wazyla 3200.

Aniama pięknie u Was!

Norciu.promocje będą!Ja czekam.na kapphala.

Camelitos poproszę przepis!

Pola, to rzut beretem, zapraszam w odwiedziny

Cytat:
Napisane przez norka93 Pokaż wiadomość
Hmm, to chyba robiłam ryż z warzywami, ale raczej potarkowanymi typu marchewka, pietruszka, itd. Kurczaka dorzucić można i niegłupie danie. Z bulionem to nie, nigdy tak się nie bawiłam, ale chociaż.. Pamięć niesamowicie szwankuje.

Mój mąż tak lubi pierogi, a ja niewdzięczna żona nie zrobiłam jeszcze. Jak ciężkie są do zrobienia?

Summer, a dzie tam Dafi. To była zwykła butelka ze spożywczaka z zamykanym dziubkiem za jakieś hmm.. 1,50? Ale wiem, że mają lepsze dziubki, gdzie nic nie leci po przechyleniu, stabilniejsze zamykanie. Chyba Żywiec Zdrój ma taką.

Ludzie pomyśleli sobie, że popuszczasz?
Polu, znalazłam w internecie taką ---> http://www.kalendarzciazy.com/kalend...azy-tabela.php Ale nie wiem na ile jest wiarygodna.
Norko, wczoraj sprawdzałam - u nas, w szkole rodzenia, dają nam wodę Baby Zdrój (taka różowa), właśnie z dzióbkiem i zazwyczaj jak mi jakieś resztki zostają, to wrzucam do torby i nigdy nic się nie rozlało. A ja miałam taką butelkę z filtrem i z korkiem, fajna alternatywa dla małych butelek z wodą, bo napełniasz kranówą, ale dziadostwo przeciekało :/

Cytat:
Napisane przez aniama6 Pokaż wiadomość
Ja na ubranka tez czekam na promocje. Muszę przejrzeć to co mam, ale chyba te podstawowe mam, a w czerwcu właśnie w kappahlu coś pokupie, może w nexcie itp. Nie muszę ich mieć przed porodem. Wczoraj zamówiłam kocyk dzianinowy, prześcieradło do gondoli hmm i coś jeszcze nie pamietam co. Na Gemini mam koszyk ale tam mało co kupuje bo mam koleżankę w stacjonarnej aptece i mi co trzeba w dobrych cenach kupi. Remonty największe mamy tutaj na wsi, dwa pokoje wylatują podłogi, ściany zmieniane, drzwi itp, ale tu jak przed porodem nie zdążymy to tragedii nie będzie. Tam gdzie mieszkamy na stałe to tylko malowanie i kilka mebelków- niby do 2 tyg się czeka na nie wiec nawet jak po majowce zamówimy to będzie na czas. Elaa właśnie myśle o tobie jak dajesz radę z porządkami i podziwiam. Ja umylam 3 malutkie okna i to myjka elektryczna, zaniosłam taras i umieram. Teraz muszę go jeszcze umyć. A macie może jakieś fajne przepisy na dania ze szparagów?dostalismy od znajomych duża ilość z ich upraw eko i muszę coś ugotować.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Aniama, jak szparagi to koniecznie risotto na białym winie, grillowane szparagi, omlet ze szparagami i zapiekanka np. na cieście francuskim. Mniam!

Cytat:
Napisane przez dorka24 Pokaż wiadomość
Witam sie po III usg dziś 30+0dni, malutka zdrowa, waga 1563 g i wg wykresu który mam na wydruku jest to środkowy pułap czyli w normie niestety się obróciła i nie dało rady żadnego zdjęcia zrobić. Może za miesiąc pomęczę mojego gina żeby spróbował coś zrobić na pamiątkę.

Dorka,

Cytat:
Napisane przez zUa_tysica Pokaż wiadomość
Polus super, ze po wizycie wszystko dobrze ! Malwinka to kawał baby ! Szyjka zamknieta, ale nie przemeczaj sie
Summer - ja z Warmii, to taka daleka kraina na północy gdzie psy du.pami szczekają, a ludIe z Warszawy to mysla, ze tu Rosja
Norciu co do sikania to ja w sumie rzadko - zrobie na noc i budzę sie tak o 7 to wtedy robię
Anima co za piekna sceneria
Pierogi robie dosyc często - ale zabijcie mnie, farsz mięsny nigdy mi nie wychodzi. Nie eiem co robie źle, nie umiem i tyle. Wszystkie inne zrobie, ale z miesem to nie daje rady :/
Ovejita ! Super, że zastrzyk sie udał !!!!!
Dorka, również gratulacje z powodu udanej wizyty !
Nesska ale super z tą wyprawka ! Należało Ci się, zdjęcie było na prawdę super !
Kropko super że odebraliscie wózek ! Jaki to model, bo gdzies sie zgubilam i nie wiem
Karolinko czytalam o tej sodzie, zee nie zaszkodzi. Wzdęcia nie mam. Ja robię z jednej plaskiej łyżeczki na szklanke wody, i to ma prawde jak juz przeżywam katorge pt nie moge spać :/
My po wizycie zadowoleni, Mała pieknoe się rozwija, leży jiz główka w dół. Waży 1512 g. O dziwo dzisiaj szyjka ładna, ale mam leżeć. Znowu noe mamy zdjęcia, bo tym razem zaslonila sie rekae, noż co za wstydzioch z tej mojej córki !
Lecę space dziewczynki

Zua,

P.s. wiem, gdzie leży Warmia, ale że to już Rosja, to nie wiedziałam

Emma, powodzenia dziś, ależ ci zazdroszczę!!!
Bursztynku - dla ciebie również, bo widziałam, że tj. Emma masz dziś USG III trym.

A ja muszę do jutra czekać

Odnośnie pieluch wielorazowych - to jest fajna alternatywa dla pampersów, niezależnie od tego, czy dbamy o pupę malucha, czy o naszą Matkę Ziemię i ja bym chciałam spróbować. Obawiam się jednak, że przy 3 srajdach czworonożnych, czwartego mogę już nie ogarnąć. A chusteczki - tylko na wyjścia, chyba będę kupować Rossmannowe, sugerowałam się sroką, a w domu to tylko waciki nasączane wodą albo jakimiś ziołami (rumiankiem??).

Dziewczyny, mam taki problem... I gnębi mnie to od kilku miesięcy. Bo w ciąży nie powinno się leżeć na plecach, a ja za każdą pobudką w nocy leżę na plecach. No, zasypiam na boku, a budzę się na plecach i czasami nawet w takim półśnie czuję, że leżę na plecach. Mam wyrzuty sumienia i zastanawiam się, czy to może wpłynąć negatywnie na małego? Bo zdarza się to noc w noc, przypuszczam więc, że przesypiam co najmniej kilka godzin w tej pozycji :/

---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ----------

Cytat:
Napisane przez monyaa108 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny niestety nie daje rady czytać z telefonu wzrok coraz gorszy w ciąży mnie to męczy więc bez odnoszenia się do postów jest ogólnie ok czekam na obchód i czy i kiedy mnie wypisza. Mam zdiagnozowana cukrzycę no i dostałam sterydy na rozwój płuc maluszka bo jest ryzyko porodu przedwczesnego A mały waży ok 900 gram. Trzymajcie kciuki buziaki
Monya, trzymaj się, dziewczyno!

Zapraszam na czytelniczą rozmowę

Wymiana KSIĄŻEK
summer_overture jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 08:45   #1327
dorka24
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez monyaa108 Pokaż wiadomość
Trzymaj się i szybko wracaj do domku

miłość przyjaźń zaufanie ... kocham

dorka24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 08:53   #1328
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Norcia ja w koszyku mam espumissan
Emma powodzenia ma wizycie ! Kciuki !
Ovejita witamy z trojeczka z przodu !
Monya caly czas kciuki zaciśnięte !
Summer a co zlego jest w spaniu na plecach ?
Ja dzis bede robic segregacje ubranek czeka mnie armagedon, ale musze wiedzieć ile czego mam

zUa_tysica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 08:55   #1329
odowska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pozytywnaj Pokaż wiadomość
cokolwiek nie zaplanuję, wszystko krzyżuje mi plany. Na dodatek dziś miałam tak silny stres, że brzuch teraz boli

Znam to. Często mam tak, że sobie coś zaplanuję, a potem wyskakują jakieś pierdoły, które niby są ważniejsze albo coś się tak pogmatwa, że nie wychodzi nic z moich pobożnych życzeń. Przytulam mocno! Jak masz więcej stresu, to bierz więcej magnezu. Trochę pomaga.
odowska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 09:08   #1330
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pola25 Pokaż wiadomość
Dorka z tymi witaminami-też się spotkałam z taką opinią,ale czy to tak jest naprawdę nie wiem-ja akurat biorę takie skromne witaminki. Z doświadczenia koleżanek-te które brały witaminy,to żadne nie urodziły dziecka 4kg i więcej,a są takie które urodziły poniżej 3 kg.

Asiaczku miłego dnia!

Camelitos oby plany się ziściły!

Syn już poszedł, mąż jeszcze śpi,ja już pochłonęłam kanapkę i ogarnę kuchnię,bo jest sajgon.

Pola a jak az sie czuje z obojczykiem? Wraca sił? Macie juz kogos do pomocy?jak dajecie sobie radę?

Cytat:
Napisane przez emma90 Pokaż wiadomość
Dziękuję za kciuki dam znać po

w temacie chusteczek do pupy będziemy używać tylko waterwipes, na pewno na początku i poza domem. Jeśli uda mi się to chciałabym używać samych wacików i wody już mam 4pak ich w koszyku Gemini

A Wy mówicie tych chusteczkach tej firmy waterwipes??? Tez chciałam je ostatnio kupic tylko ze w pokoiku nie mam jeszcze mebli a jest słoneczny wiec wstrzymam sie. Pamiętajcie zeby je trzymać w cieniu i lepiej w zimnym bo wysychają. A została na, jeszcze chwila.

Cytat:
Napisane przez summer_overture Pokaż wiadomość

Norko, wczoraj sprawdzałam - u nas, w szkole rodzenia, dają nam wodę Baby Zdrój (taka różowa), właśnie z dzióbkiem i zazwyczaj jak mi jakieś resztki zostają, to wrzucam do torby i nigdy nic się nie rozlało. A ja miałam taką butelkę z filtrem i z korkiem, fajna alternatywa dla małych butelek z wodą, bo napełniasz kranówą, ale dziadostwo przeciekało :/

Aniama, jak szparagi to koniecznie risotto na białym winie, grillowane szparagi, omlet ze szparagami i zapiekanka np. na cieście francuskim. Mniam!

Dorka,

Zua,

Bursztynku - dla ciebie również, bo widziałam, że tj. Emma masz dziś USG III trym.

Odnośnie pieluch wielorazowych - to jest fajna alternatywa dla pampersów, niezależnie od tego, czy dbamy o pupę malucha, czy o naszą Matkę Ziemię i ja bym chciałam spróbować. Obawiam się jednak, że przy 3 srajdach czworonożnych, czwartego mogę już nie ogarnąć. A chusteczki - tylko na wyjścia, chyba będę kupować Rossmannowe, sugerowałam się sroką, a w domu to tylko waciki nasączane wodą albo jakimiś ziołami (rumiankiem??).

Dziewczyny, mam taki problem... I gnębi mnie to od kilku miesięcy. Bo w ciąży nie powinno się leżeć na plecach, a ja za każdą pobudką w nocy leżę na plecach. No, zasypiam na boku, a budzę się na plecach i czasami nawet w takim półśnie czuję, że leżę na plecach. Mam wyrzuty sumienia i zastanawiam się, czy to może wpłynąć negatywnie na małego? Bo zdarza się to noc w noc, przypuszczam więc, że przesypiam co najmniej kilka godzin w tej pozycji :/

---------- Dopisano o 08:43 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ----------

Norka ja nie umiem inaczej niz na plecach zasypiać. I tak zasypiam tak sie budzę. Chyba calutką noc tak śpię... wiem ze nie powinnam ale nie umiem inaczej. Ta poduszka co kupiłam jest mega fajna codziennie z nia śpię ale mało uzywam do spania na boku wlasnie, tylko na plecach. I dlatego tez zdecydowałam sie na te materacyki dla maluszka. Cos takiego... widziałam to w sklepie ostatnio i czytam opinie z amazon ze jest bardzo fajny.

ImageUploadedByWizaz Forum1524726465.020512.jpg
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 09:11   #1331
MalaGosia88
Zakorzenienie

Karolina współczuję tych mdłości, jakiś koszmar. Dla mnie to był najgorszy etap ciąży:/

Zua gratuluję udanej wizyty

Ovejita brawo, jak już tu się roi od 30tek !

Dorka też słyszałam taką opinię, ile w tym prawdy nie wiem. W każdej ciąży brałam witaminy i najcięższe dziecię miało 3400 , tylko też kwestia, że ani razu nie donosiłam do terminu.

Stary 2018-04-26, 09:23   #1332
kropka_nad_i
Wtajemniczenie

Dorka super, że wszystko ok z Maleństwem!
Karolina przykro mi, że nadal trzymają Cię mdłości... Jesteś chyba tym rzadkim przypadkiem, gdzie mdłości nie mijają po pierwszym trymestrze... A gadałaś o tym z położną/ lekarzem? Może to ma inne podłoże?
Pola ja też chodzę ciągle głodna. Budzę się rano z takim strasznym głodem, że muszę przynajmniej jogurt zjeść, bo czuję że nie wytrzymam do momentu, aż zrobię sobie porządne śniadanie...
Pozytywna Ściskam Cię! Przyjdzie znów fajny okres! Chcesz pogadać o tym, co się aktualnie dzieje?
Cambria kciuki są już w gotowości na piątek!
U mnie teżMały rozpycha się i jak już myślę, że wiem co gdzie ma, to nagle zaczyna się wiercić z jakiejś dziwnej strony Taka dosłownie wiercipięta- wierci pewnie swoją piętą gdzie popdanie
Odowska ja wiem, że każdy dzień w brzuszku liczy się dla naszych dzieci. I pewnie większość z nas urodzi w terminie albo po- tak zazwyczaj jest z pierworódkami! Ja tam nie zamierzam wyganiać Małego, bo jakoś mam wizję, że sam powinien zdecydować, kiedy wyjść! Byle naturalnie, bez wywoływania i cesarki. I najlepiej w 2godziny
Co do pieluch wielorazowych to mam Twoje wywody zapisane Trochę boję się tego, że nie ogarnę... Gadałam z moją mamą jak to kiedyś było i jakie ona ma zdanie. No i wyszło na to, że najlepsza jest równowaga pomiędzy jednym a drugim. Dla swojego i Dziecka komfortu. Myślę, że wielorazowe będę używać głównie w domu, a jednorazowe na wyjścia. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce... Dlatego też napisałam, że nie chciałabym jakoś dużo na początek inwestować... Bo jak się nie sprawdzi, to trochę kasy pójdzie a otulacze będą niewykorzystane... Póki co mam zapas tetry

Zua gratki za udaną wizytę! Zdecydowaliśmy się na Espiro Next Avenue w kolorze Grey Dove. Jest cudowny W załączniku zdjęcie, więc Norko nie krzycz Pewnie za chwilę złożymy go, żeby się nie kurzył, ale jakoś nie mogę się na niego napatrzeć!

Dziewczyny a macie jakieś wiarygodne źródło co do tej suplementacji i wagi urodzeniowej? Bo jak dla mnie na chłopski rozum to taka sytuacja może mieć miejsce, jeżeli coś jest przedawkowane. A z drugiej strony nasi rodzice nie brali witamin i my też urodziliśmy się w większości zdrowi i z odpowiednią wagą...

Monya daj koniecznie znać jakie są rokowania! Mam nadzieję, że jednak nie będzie porodu przedwczesnego tylko wszystko będzie w terminie i urodzisz zdrowego Mareczka!

Summer ale robisz smaki z tymi szparagami Może znajdę dzisiaj na prmo i zrobię sobie na kolację

Co do spania na brzuchu to teoretycznie nie powinno się spać, ponieważ ciężar macicy może uciskać naczynia/ aortę przez co Dzidzi może być niedotleniony. Ale nie wiem jak długo trzeba byłoby leżeć tak, żeby doszło do tego niedotlenienia. Może spróbuj zablokować się poduszkami? Ja mam tę poduszkę U i czasami jak już nie mogę spać na boku, to opieram się plecami o drugą stronę poduszki i niby leżę na plecach, ale jestem wsparta i nic mnie tam teoretycznie nie uciska. Nie wiem, czy dobrze to wytłumaczyłam Zrób sobie może taki wałek z koca albo poduszek, i połóż wzdłuż ciała za plecami- może to coś da?

Kurczaki a ja za to dzisiaj budziłąm sięco chwilę przez polące biodra. Leżę na boku, co powoduje że biodra robią się obolałe i rano mam wręcz problemy z chodzeniem... Materac mam dość dobry i nigdy nie narzekałąm na niego... Może to już kwestia ciężaru i ucisku?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20180426_092002.jpg (85,5 KB, 52 załadowań)

Uczę się cierpliwości
kropka_nad_i jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 09:31   #1333
KarolinaK
Zakorzenienie

Kropka ale bryka ️.

No jak pytam położnej to mi mowia ze mina a to po 15 tygodniu, pozniej po 18 pozniej po 20... juz przestałam pytać bo mi nie mijają jakos wcale 🙁.

U mnie jak zacznę dzien z owsianka to od razu mam lepszy humor, kocham owsiankę z owocami ️. A teraz w ciazy to juz w ogole mam wrażenie ze maluszek codziennie rano wola „owsianke!!! Owsianke!!!”
ImageUploadedByWizaz Forum1524727850.610490.jpg
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 09:38   #1334
norka93
Wtajemniczenie

Cześć Mamusie! Chciałam grzecznie się przywitać, a popiszę z Wami później, bo trochę spraw jest do zrobienia.
U mnie na obiad dzisiaj papryka faszerowana kaszą (jeszcze nie wiem jaką) i indykiem. Po prostu ciekawi mnie jak mi wyjdzie i temu robię. A że będę robiła pierwszy raz, to...

norka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 09:59   #1335
Camelitos
Wtajemniczenie

Cytat:
Cześć Mamusie! Chciałam grzecznie się przywitać, a popiszę z Wami później, bo trochę spraw jest do zrobienia.
U mnie na obiad dzisiaj papryka faszerowana kaszą (jeszcze nie wiem jaką) i indykiem. Po prostu ciekawi mnie jak mi wyjdzie i temu robię. A że będę robiła pierwszy raz, to...
Mniam mniam ja robię często ale z ryżem i mięsem też z indyka

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 08:59 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ----------

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Kropka ale bryka ️.

No jak pytam położnej to mi mowia ze mina a to po 15 tygodniu, pozniej po 18 pozniej po 20... juz przestałam pytać bo mi nie mijają jakos wcale .

U mnie jak zacznę dzien z owsianka to od razu mam lepszy humor, kocham owsiankę z owocami ️. A teraz w ciazy to juz w ogole mam wrażenie ze maluszek codziennie rano wola „owsianke!!! Owsianke!!!”
Załącznik 7516361
Jak smakowicie wygląda

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Camelitos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 10:06   #1336
aniama6
Zadomowienie

Za mną okropna noc chyba najgorsza w tej ciąży. Było mi za gorąco, jakoś tak ciężko brzuch kłuł - ale to bardziej od przejedzenia. 2x zmieniałam miejsce do spania. Ale w końcu chyba ok 3 zasnęłam- i tu doceniam ze nie muszę wstać do pracy, poza tym poczytałam książkę w nocy- to tez niezłe. Dziś postanawiam mniej jeść, więcej chodzic. Co do pieluch to ja zamierzam tak pół na pół używać jedno i wielorazowych. Nawet nie tyle ze względu na skore dziecka a ze względu na produkcje śmieci i ekologię. Poczytałam na tych wszystkich stronach i mniej więcej mam pojęcie co kupić, ale dziewczyny jak będziecie kupować to wklejcie chociaz zdjęcie albo w skrócie napiszcie jakie ilości kupujecie. Natomiast uważam i widzę z własnego doświadczenia ze nawilżane chusteczki robią dużo złego. Może jak skóra jest zdrowa to nic się nie dzieje. Ale jakieś małe zaczerwienienia, zadrażnienia są częste i wtedy użycie chusteczek nawilzanych to wszystko nasila. Wiec ja kupuje tylko waterwipes a tak to czysta woda. W ogóle teraz zalecenia do pielęgnacji są takie bardzo minimalistyczne- jak najmniej chemi. Mam nawet taki artykuł medyczny z zaleceniami, jak chcecie to wam wrzucę zdjęcia. Generalnie kąpiel dopóki dziecko nie raczkuje to 2x w tygodniu, chyba ze dla wyrobienia rytuałów wtedy codziennie ale szybciutko, żadnych emolientow jeśli skóra nie jest atopowa, do mycia płyn jak najmniej chemii albo kostka myjąca takie mydło bez mydła i w zasadzie tyle. I w praktyce to się bardzo sprawdza- ile ja zawodowo widziałam trądzikowej niemowlęcych, łojotokow zaostrzonych emolientami lub co gorsza traktowanych jak alergia wiec jeszcze natluszczanych . Wiec ja kupuje tylko płyn z rosmana do mycia ewentualnie linomag do pupy ale tez nie na stałe używany i tyle. Reszta wyjdzie w praniu. Na tematy już po urodzeniu mogę Wam coś poradzić bo to moja praca

aniama6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 10:08   #1337
xxxbursztynekxxx
Zadomowienie

Witam się po ciężkiej nocy

Praktycznie wogole nie spalam, tak bardzo mnie bolaly kości w całych nogach a od 4 ból głowy. Musiałam wsiąść tabletkę.
Wstałam 6.30 żeby ogarnąć młodą do szkoły i potem jeszcze na godzinkę się położyłam. Ale czuję że dzień będzie ciężki.

Kropka śliczny wózek co to za model?

Karolina bardzo mi przykro z powodu twoich mdłości ale na pocieszenie już niedługo się skończą

Monyaa życzę szybkiego powrotu do domu i do zdrowia oczywiście

Pozytywnaj głowa do góry, będzie lepiej (i tak jak twój nick) pozytywnie podchodź do wszystkiego.

Summer, Elaaaa dziękuję oczywiście się odezwę po wizycie.

Emma powodzenia na wizycie

Ovejita już 3 z przodu, ale ten czas leci. U mnie jutro się zacznie.

Zua Rozalka rośnie super

Miłego dnia wam życzę mamusie

xxxbursztynekxxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 10:32   #1338
emma90
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aniama6 Pokaż wiadomość
Za mną okropna noc chyba najgorsza w tej ciąży. Było mi za gorąco, jakoś tak ciężko brzuch kłuł - ale to bardziej od przejedzenia. 2x zmieniałam miejsce do spania. Ale w końcu chyba ok 3 zasnęłam- i tu doceniam ze nie muszę wstać do pracy, poza tym poczytałam książkę w nocy- to tez niezłe. Dziś postanawiam mniej jeść, więcej chodzic. Co do pieluch to ja zamierzam tak pół na pół używać jedno i wielorazowych. Nawet nie tyle ze względu na skore dziecka a ze względu na produkcje śmieci i ekologię. Poczytałam na tych wszystkich stronach i mniej więcej mam pojęcie co kupić, ale dziewczyny jak będziecie kupować to wklejcie chociaz zdjęcie albo w skrócie napiszcie jakie ilości kupujecie. Natomiast uważam i widzę z własnego doświadczenia ze nawilżane chusteczki robią dużo złego. Może jak skóra jest zdrowa to nic się nie dzieje. Ale jakieś małe zaczerwienienia, zadrażnienia są częste i wtedy użycie chusteczek nawilzanych to wszystko nasila. Wiec ja kupuje tylko waterwipes a tak to czysta woda. W ogóle teraz zalecenia do pielęgnacji są takie bardzo minimalistyczne- jak najmniej chemi. Mam nawet taki artykuł medyczny z zaleceniami, jak chcecie to wam wrzucę zdjęcia. Generalnie kąpiel dopóki dziecko nie raczkuje to 2x w tygodniu, chyba ze dla wyrobienia rytuałów wtedy codziennie ale szybciutko, żadnych emolientow jeśli skóra nie jest atopowa, do mycia płyn jak najmniej chemii albo kostka myjąca takie mydło bez mydła i w zasadzie tyle. I w praktyce to się bardzo sprawdza- ile ja zawodowo widziałam trądzikowej niemowlęcych, łojotokow zaostrzonych emolientami lub co gorsza traktowanych jak alergia wiec jeszcze natluszczanych . Wiec ja kupuje tylko płyn z rosmana do mycia ewentualnie linomag do pupy ale tez nie na stałe używany i tyle. Reszta wyjdzie w praniu. Na tematy już po urodzeniu mogę Wam coś poradzić bo to moja praca

Zgadzam się będę się stosować i co do kosmetyków i co do kąpieli, pediatrzy potwierdzają

My już po u maluszka wszystko ok dokładnie zbadane miał serce, mózg, przepływy i waży 1261g jest znów na 47centylu i wg usg 1dzień do tyłu względem terminu z om. Wkładał rączkę do buzi, stąd też mało na zdjęciach widać i mamy uwiecznioną pupę w 3D

---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ----------

Stary 2018-04-26, 10:35   #1339
dorka24
Rozeznanie

Cytat:
My już po u maluszka wszystko ok dokładnie zbadane miał serce, mózg, przepływy i waży 1261g jest znów na 47centylu i wg usg 1dzień do tyłu względem terminu z om. Wkładał rączkę do buzi, stąd też mało na zdjęciach widać i mamy uwiecznioną pupę w 3D

---------- Dopisano o 10:32 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ----------

hehe zdjęcie pupy bezcenne
brawo za wyniki

miłość przyjaźń zaufanie ... kocham

dorka24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 10:35   #1340
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Blanko, to też nie moja bajka. Jak to znajoma mi powiedziała odnośnie pieluch jednorazowych i chusteczek nawilżanych (inne niż tylko wodą) - pupa nie eksploduje. A jak coś nie podpasuje, to poszukam czegoś, co przypasuje.

Eluś, no właśnie mnie te TV martwi, bo jak tu włączyć przy małym dziecku? Toż nawet jak bez głosu, to będzie się patrzeć. Ewentualnie sadzić dziecko tyłem do telewizora, chociaż to nie koniec świata. Przerwa od TV dobrze zrobi. Same plusy, masz rację! Wasze mieszkanie w porównaniu z moim brzmi jak bajka.
Ja żałuję, ze moja mnie nie nauczyła, tak więc ciesz się kobieto!
Znajoma piła niemal samą muszyniankę w ciąży po jakimś czasie pojawiły się szczawiany w moczu i CHYBA lekarz kazał jej odstawić. Ale nie wiem jak co do tego się ma.A gdzie zdjęcia, Kropko?! Gratuluję gratisików, zawsze cieszą. Mdłości na tym etapie, jejku Karolina, współczuję bardzo... Może pomyśl o jakimś leku na mdłości? Ja tym się ratowałam jak miałam serdecznie dość i pomagało. Lekarz mi przepisał.
Pozytywna, co się dzieje? Coś bardzo poważnego? Chcesz się z nami tym podzielić?

Justynka, gratuluję Wstydziocha! Ale ja też nie mam zdjęcia od 14 tygodnia ciązy... Na połówkowym tak się usadowiła, że nijak nie można było zrobić zdjęcia.

Dziewczyny, kupujecie już na starcie Sab Simplex czy narazie Espumisan? Czy kupujecie dopiero, gdy ewentualne kolki się zaczną?
Co do kropelek na kolki. To tak, kupuje sab simplex M. Kupi w Niemczech po drodze jak będzie wracał za 2-3tyg z trasy
Wolę mieć, niż nie mieć.
No i oczywiście profilaktycznie będę podawać dicoflor od poczatku
Cytat:

Dorka,

Zua,

Co do spania na plecach... Ja też śpię, no cóż wychodzę z założenia, że gdyby mi było niewygodnie i źle to na mnie wpływało, to organizm da znać.
Nie wiem czy śpię na nich cala noc, czy nie bo przecież się nie kontroluje podczas snu ogólnie podchodzę do tego bez wyrzutów sumienia. Jakoś spać muszę

Kropka_nad_i super wózek

Emma, super, że po usg III trym wszystko dobrze! Piękna fotka na pamiątkę

Ja znów w nocy miałam skurcze przepowiadajace, ale tylko chwile. Czemu ta macica ćwiczy w nocy? Nie może w ciągu dnia... Czy to znak, że będę rodzic w nocy?
Oczywiście żartuję.

xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 11:34   #1341
emma90
Wtajemniczenie

Też w nocy śpię częściowo na plecach, w ciągu dnia często tak leżę, bo jest mi wygodnie

A od ostatniej wizyty maluch przybrał 294g w 2tyg! Wydaje mi się to całkiem sporo jedyne co to dzisiaj nie miałam badanej szyjki i teraz żałuje, że nie poprosiłam go o to dodatkowo. Następna wizyta dopiero 10 maja
Stary 2018-04-26, 12:25   #1342
aaska92
Zadomowienie

Emma Świetne fotki masz na pamiątkę i super, że wszystko ok.

Kropka Pięknym wózkiem będzie się Twoje maleństwo woziło, moje ulubione kolory.

Ja dziś po spotkaniu z położną na szkole rodzenia. Ogólnie 10 spotkań raz w tygodniu, oprócz przyszłego ze względu na weekend majowy, więc możliwe, że do końca nie pochodzę. Przy szkole rodzenia jest też fizjoterapeutka i prowadzi zajęcia przygotowujące do porodu i myślę się wybrać.

Dziś ogólnie temat pielęgnacji noworodka wynotowałam sobie parę rzeczy może Was zaciekawią:
- Do kąpieli najlepiej używać mydło szare (polecane aleppo do 20%)/ lub mydełko Bobas
- Jeśli skóra wymaga nawilżenia polecane: kremy Allantan, olwika Hipp/ Baby dream (najlepiej jakby była sprowadzana z Niemiec lub Austrii podobno czym się u nas różni skład)
- Do smarowania pupy maść Bepanthen - którą można też stosować na podrażnione brodawki
-Sudocrem tylko na odparzenia, zaczerwienione miejsca, nie na zdrową skórę (odpowiednik sudocremu Polski: flodomax)
-Ubranka i kocyki najlepiej naturalne: bawełna, len , bambus
-Kikut pępowiny- sucha pielęgnacja, w przypadku objawów zapalenia (zaczerwienienie/obrzęk/brzydki zapach) użyć octenisept (można go też zastosować po porodzie na krocze jeśli było pęknięcie lub nacięcie, ranę po cesarskim cięciu), przy kąpieli uważać, żeby pępek był nad powierzchnią wody,
-chusteczki nawilżane- tylko w trakcie podróży, spacerów i z jak najmniejszą ilością składników typu Waterwpies, a tak to używać ciepłej wody i płatków kosmetycznych do przecierania.
-kąpiel niemowląt zaleca się do 2 x w tygodniu, w upały oczywiście można dla odświeżenia codziennie włożyć do wody, ale nie myć
- do twarzy używać przegotowanej wody, reszta może być normalną
-do prania polecane: płatki mydlane, płyn Dzidziuś
-nowe ręczniki dla dziecka najlepiej wyprać przed użyciem min. 2-3 razy, żeby były bardziej chłonne,
-na popękaną skórę w okolicach pachwin , czy szyi stosować posypkę allantan

To taki skrót

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

A jeszcze odnośnie pampersów najbardziej poleca oczywiście wielorazowe naturalne. A z jednorazowych to ogólnie trzeba testować, ale jeśli chodzi o obserwacje uczuleń, podrażnień , chłonności to najlepiej wypadają Pampersy ,ale biała seria chyba to ta premium care.

Edytowane przez aaska92
Czas edycji: 2018-04-26 o 12:20
aaska92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 12:28   #1343
madziara889
Zakorzenienie

Witam po długiej nieobecności, mam nadzieję, że już nie zniknę. Niestety nie dam rady wszystkiego nadrobić, za mało mam czasu w ciągu dnia.

Gratuluję wszystkich udanych wizyt, zdrowych maluszków i rosnących brzuszków.
Ja sobie tak wkręciłam, że mały na pewno będzie chory po tej sytuacji z czadem, że nie dawałam rady was czytać, nie potrafiłam też się cieszyć z ciąży.
We wtorek miałam usg III trym, młody waży około 1600 w 32 tc.

madziara889 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 12:56   #1344
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Kropka, wozek jest przesliczny!!
Karolcia te Twoje owsianki to zawsze zrobią takiego smaka, mmmm.
Anima, dziekujemy za cenne wskazówki odnosnie skóry. Wychodzi na to, że im mniej tym lepiej w przypadku dziecka.
Emma, super że wszystko ok ! Rośnie mały łobuz a ta pupa to hmmmm, kawał jajek
Asska, ważne informacje odnosnie pielegnacji !
Kurde patrze na wagi Waszych dzieciaków, to Rozalka na prawde hmmm trochę waży ale lekarz nic nie mowil, że za duzo czy coś.... mam mniej jeść czy co ?

zUa_tysica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 13:05   #1345
aaska92
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zUa_tysica Pokaż wiadomość
Kropka, wozek jest przesliczny!!
Karolcia te Twoje owsianki to zawsze zrobią takiego smaka, mmmm.
Anima, dziekujemy za cenne wskazówki odnosnie skóry. Wychodzi na to, że im mniej tym lepiej w przypadku dziecka.
Emma, super że wszystko ok ! Rośnie mały łobuz a ta pupa to hmmmm, kawał jajek
Asska, ważne informacje odnosnie pielegnacji !
Kurde patrze na wagi Waszych dzieciaków, to Rozalka na prawde hmmm trochę waży ale lekarz nic nie mowil, że za duzo czy coś.... mam mniej jeść czy co ?
Co do wagi jak byłam na wizycie ponad m-c temu to moja Gin stwierdziła, że moje dzieciątko będzie raczej z tych mniejszych i po wymiarach i wagowo, a na kolejnej wizycie już oceniła, że na dany tydzień jest bliżej górnej granicy diety nie zmieniałam,ani nic po prostu teraz różnie te nasze dzieciaczki rosną. Jak lekarz nie mówił Ci nic, że jest za duża to się nie masz czym przejmować .
aaska92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 13:51   #1346
pozytywnaj
Zadomowienie

Cytat:

Dorka,

Zua,

Mi Gin właśnie mówił, żeby leżeć najlepiej na bokach a w szczególności lewym. Ze na plecach gorszy dopływ i ja to czuję bo mi się w głowie kręci.
Cytat:
Napisane przez odowska Pokaż wiadomość
Znam to. Często mam tak, że sobie coś zaplanuję, a potem wyskakują jakieś pierdoły, które niby są ważniejsze albo coś się tak pogmatwa, że nie wychodzi nic z moich pobożnych życzeń. Przytulam mocno! Jak masz więcej stresu, to bierz więcej magnezu. Trochę pomaga.
Chyba właśnie muszę się domagnezować. Dziękuję
Cytat:
Napisane przez kropka_nad_i Pokaż wiadomość
Dorka super, że wszystko ok z Maleństwem!
Karolina przykro mi, że nadal trzymają Cię mdłości... Jesteś chyba tym rzadkim przypadkiem, gdzie mdłości nie mijają po pierwszym trymestrze... A gadałaś o tym z położną/ lekarzem? Może to ma inne podłoże?
Pola ja też chodzę ciągle głodna. Budzę się rano z takim strasznym głodem, że muszę przynajmniej jogurt zjeść, bo czuję że nie wytrzymam do momentu, aż zrobię sobie porządne śniadanie...
Pozytywna Ściskam Cię! Przyjdzie znów fajny okres! Chcesz pogadać o tym, co się aktualnie dzieje?
Cambria kciuki są już w gotowości na piątek!
U mnie teżMały rozpycha się i jak już myślę, że wiem co gdzie ma, to nagle zaczyna się wiercić z jakiejś dziwnej strony Taka dosłownie wiercipięta- wierci pewnie swoją piętą gdzie popdanie
Odowska ja wiem, że każdy dzień w brzuszku liczy się dla naszych dzieci. I pewnie większość z nas urodzi w terminie albo po- tak zazwyczaj jest z pierworódkami! Ja tam nie zamierzam wyganiać Małego, bo jakoś mam wizję, że sam powinien zdecydować, kiedy wyjść! Byle naturalnie, bez wywoływania i cesarki. I najlepiej w 2godziny
Co do pieluch wielorazowych to mam Twoje wywody zapisane Trochę boję się tego, że nie ogarnę... Gadałam z moją mamą jak to kiedyś było i jakie ona ma zdanie. No i wyszło na to, że najlepsza jest równowaga pomiędzy jednym a drugim. Dla swojego i Dziecka komfortu. Myślę, że wielorazowe będę używać głównie w domu, a jednorazowe na wyjścia. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce... Dlatego też napisałam, że nie chciałabym jakoś dużo na początek inwestować... Bo jak się nie sprawdzi, to trochę kasy pójdzie a otulacze będą niewykorzystane... Póki co mam zapas tetry

Zua gratki za udaną wizytę! Zdecydowaliśmy się na Espiro Next Avenue w kolorze Grey Dove. Jest cudowny W załączniku zdjęcie, więc Norko nie krzycz Pewnie za chwilę złożymy go, żeby się nie kurzył, ale jakoś nie mogę się na niego napatrzeć!

Dziewczyny a macie jakieś wiarygodne źródło co do tej suplementacji i wagi urodzeniowej? Bo jak dla mnie na chłopski rozum to taka sytuacja może mieć miejsce, jeżeli coś jest przedawkowane. A z drugiej strony nasi rodzice nie brali witamin i my też urodziliśmy się w większości zdrowi i z odpowiednią wagą...

Monya daj koniecznie znać jakie są rokowania! Mam nadzieję, że jednak nie będzie porodu przedwczesnego tylko wszystko będzie w terminie i urodzisz zdrowego Mareczka!

Summer ale robisz smaki z tymi szparagami Może znajdę dzisiaj na prmo i zrobię sobie na kolację

Co do spania na brzuchu to teoretycznie nie powinno się spać, ponieważ ciężar macicy może uciskać naczynia/ aortę przez co Dzidzi może być niedotleniony. Ale nie wiem jak długo trzeba byłoby leżeć tak, żeby doszło do tego niedotlenienia. Może spróbuj zablokować się poduszkami? Ja mam tę poduszkę U i czasami jak już nie mogę spać na boku, to opieram się plecami o drugą stronę poduszki i niby leżę na plecach, ale jestem wsparta i nic mnie tam teoretycznie nie uciska. Nie wiem, czy dobrze to wytłumaczyłam Zrób sobie może taki wałek z koca albo poduszek, i połóż wzdłuż ciała za plecami- może to coś da?

Kurczaki a ja za to dzisiaj budziłąm sięco chwilę przez polące biodra. Leżę na boku, co powoduje że biodra robią się obolałe i rano mam wręcz problemy z chodzeniem... Materac mam dość dobry i nigdy nie narzekałąm na niego... Może to już kwestia ciężaru i ucisku?
Dziękuję za słowa otuchy. Też się zastanawiam nad tymi witaminami... Czy jest sens to brać, skoro teraz będzie dostęp do owoców czy warzyw. Boję się, że Małe będzie miało ponad 4 kg... Pierwsze dziecko miało 3100 a drugie już ponad 3800
Cytat:
Zgadzam się będę się stosować i co do kosmetyków i co do kąpieli, pediatrzy potwierdzają

Chłop jak nic

pozytywnaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 14:03   #1347
Camelitos
Wtajemniczenie

Cytat:

Gratuluję
Camelitos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 14:03   #1348
madziara889
Zakorzenienie

Kropka świetny wózek 😍

Karolnka, współczuję tak długich mdłości, ja miałam dosyć po kilku dniach.

Emma mamy bardzo podobne zdjęcie klejnotów Szymka. Lekarz stwierdził, że chwali się nimi jak tylko może, bo co przesuwał aparat to ten się przekręcał i dupsko pokazywał.

madziara889 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 14:14   #1349
monyaa108
Raczkowanie

Dostanę dziś wypis 😊 leki do domu i za 2 tygodnie mam wracać do matki Polki. Dostałam też glukomenrr i muszę mieć dietę cukrzycowa Ale nie mam pojęcia co jeść jak macie jakieś przepisy zalecenie doświadczenia w cukrzycy ciążowej to chętnie poczytam bo powinnam wdrożyć to już A ja ani gotować nie umiem ani nie wiem co jeść. Będę wdzięczna za jakieś porady na maila monyaa@interia.pl. Na razie czekam na transport z łodzi więc wieczorem jest szansa że coś ogarnę poczytam A potem wybaczcie moje bycie off-line bo Marek będzie im mnie do 2 maja 😊 całuje Was i ściskam i dziękuję za Wasze wsparcie kciuki i ciepłe słowa 😙
monyaa108 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-26, 14:15   #1350
Elaaaa
Wtajemniczenie

Emma jakie foto!! Aaaaj super rośnie synuś mamusi

Kropka fura już jest! Elegancka!

Madziara gratki i dla Ciebie! Odzywaj się

Kurcze na boku nie, na plecach nie, na brzuchu tymbardziej czyli zostaje nam tylko prawy? A w życiu
Synuś się buntuje jak coś nie tak i wtedy zmieniam pozycję, ale oprócz tego nie myślę o tym kompletne. Z moim spaniem, to wiecej siedzę w nocy niż śpię

Monia super, że już do domku! : przytulam:
Dziewczyny na pewno podpowiedza co jeść, dasz radę o tak tylko kawałek ciąży przed Tobą

Marek czyli tata Twojego Mareczka? Oo to super, wybaczymy

Edytowane przez Elaaaa
Czas edycji: 2018-04-26 o 14:17
Elaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości