Sztuki walki- która najlepsza??? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-25, 15:37   #91
virtual_reality
bzzzzzzz bzyczy prądzik w jej obwodach

Dot.: Sztuki walki- która najlepsza???

Mam pytanie o kickboxing. Jest może jakiś związek kickboxingu który prowadzi jakis rejestr?
Potrzebuje sekcji damskiej na terenie Bielska Białej, ale jakos nikt sie nie orientuje
virtual_reality jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-29, 11:14   #92
Icy-fruit
Rozeznanie

GG do Icy-fruit

a ja chciałam sie zapytac o kluby godne polecenia w Katowicach
BJJ ewentualnie Shidokan.

Pozdrawiam waleczne wizażanki

Edytowane przez Icy-fruit
Czas edycji: 2008-08-19 o 01:58
Icy-fruit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-30, 11:31   #93
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Capoeira
Stary 2008-08-08, 11:40   #94
katarzinka
Wtajemniczenie

Najlepsza, hmmm to trudno odpowiedzieć. Sama trenuje KYOKUSHIN juz latek 17cie i nie wyobrażam sobie, że miałabym przestać, teraz jest już po prostu częścią mojego życia
Ale znam osoby, które próbowały różnych sportów, bo jednak każdy czego innego oczekuje od takich zajęć, a ponadto trzeba trafić na dobrego instruktora (niezależnie czy panią czy pana), takiego który umie poprowadzić przez trudy treningów i przede wszystkim nie zniechęca do ćwiczeń.
katarzinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-11, 12:45   #95
MeredithGrey
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
Capoeira
Trenujesz? Czy to wpływa jakoś widocznie na mięśnie i sylwetkę? Chodzi mi o to, że szukam sportu który zadba o moje mieśnie, ale nie będę po nim "napakowana"
MeredithGrey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-19, 13:47   #96
nri
Zadomowienie

gdzie w lodzi mozna nauczyc sie walki za pomoca yawara?
Stary 2008-09-07, 10:58   #97
Oliwkaaa80
Raczkowanie

Zastanawiam się nad tym czy nie rozpocząc trenowania jakiejś sztuki walki. Trochę czytałam o rożnych sztukach, ale zainteresowało mnie najbardziej aikido. Nie wiem jednak czy nie jestem trochę za stara na rozpoczęcie treningów, mam 24 lata. Co o tym myślicie. Dodam, że będąc dzieckiem trenowałam oyame, ale to krótko trwało więc można powiedziec że nie mam doświadczenia
Oliwkaaa80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-07, 15:44   #98
telbuh
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Oliwkaaa80 Pokaż wiadomość
Zastanawiam się nad tym czy nie rozpocząc trenowania jakiejś sztuki walki. Trochę czytałam o rożnych sztukach, ale zainteresowało mnie najbardziej aikido. Nie wiem jednak czy nie jestem trochę za stara na rozpoczęcie treningów, mam 24 lata. Co o tym myślicie. Dodam, że będąc dzieckiem trenowałam oyame, ale to krótko trwało więc można powiedziec że nie mam doświadczenia
Nigdy nie jest za późno Ja zaczęłam, jak miałam 15 lat, trenowałam kilka lat, ale musiałam przerwać i teraz (też mam już 24) planuję kontynuować. A do nas na treningi przychodzili wtedy ludzie w bardzo różnym wieku, nawet osoby koło 50 zaczynały wtedy, co ja
telbuh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-07, 17:17   #99
Oliwkaaa80
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez telbuh Pokaż wiadomość
Nigdy nie jest za późno Ja zaczęłam, jak miałam 15 lat, trenowałam kilka lat, ale musiałam przerwać i teraz (też mam już 24) planuję kontynuować. A do nas na treningi przychodzili wtedy ludzie w bardzo różnym wieku, nawet osoby koło 50 zaczynały wtedy, co ja
Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze się waham, boję się, że nie dam rady. A co trenowałaś?
Stary 2008-09-07, 18:41   #100
owieczka_34
Wtajemniczenie

GG do owieczka_34

Aikido - ćwiczę 2 lata

`Ukryj mnie w sobie,
Ukryj mnie nawet jeśli pustkę w sercu masz..
i noś mnie jak amulet który szczęście może przynieść.`

owieczka_34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-07, 19:25   #101
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Cytat:
Dodam, że będąc dzieckiem trenowałam oyame, ale to krótko trwało więc można powiedziec że nie mam doświadczenia
Ile czasu?
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-07, 21:05   #102
Oliwkaaa80
Raczkowanie

Chyba jakoś 4, 5 miesięcy, dokładnie nie pamiętam
Stary 2008-09-08, 11:23   #103
telbuh
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze się waham, boję się, że nie dam rady. A co trenowałaś?
Właśnie aikido Polecam!
Stary 2008-09-08, 16:11   #104
owieczka_34
Wtajemniczenie

GG do owieczka_34

Tak, Aikido to nie jest sport, jest to sztuka walki, ale nie odbywają się w tym żadne zawody [ najczęściej pokazy, staże ]

Naszym Sensei`em jest trener 3 Dan

`Ukryj mnie w sobie,

Stary 2008-09-08, 18:22   #105
Oliwkaaa80
Raczkowanie

Dziewczyny trenujące aikido jak możecie napiszcie coś więcej o tym. Jakieś może rady dla początkujących, jak zaczynałyście, jak wyglądają treningi, czy można się jakoś przygotować wcześniej (np. kondycyjnie)
Stary 2008-09-08, 19:22   #106
telbuh
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez owieczka_34 Pokaż wiadomość
Tak, Aikido to nie jest sport, jest to sztuka walki, ale nie odbywają się w tym żadne zawody [ najczęściej pokazy, staże ]

Naszym Sensei`em jest trener 3 Dan
U kogo trenujesz? Ja tak sobie zawsze marzyłam, żeby pojechać na staż z Philipem
Stary 2008-09-08, 19:31   #107
owieczka_34
Wtajemniczenie

GG do owieczka_34

Początki są trochę trudne, na aikido trzeba być wyciszonym i nie rozmawiać na zajęciach ani nic z tych rzeczy. Wchodząc na tatame ( matę ) ukłaniamy się w stronę takiego wywieszonego znaku japońskiego oznaczającego AI Ki DO i zaczynamy rozgrzewkę. Trzeba znać trzy podstawowe słowa, proszę, przepraszam, dziękuję

A moim trenerem jest Rafał Obrzud; facet ma do tego uuprawnienia i wszystko, pokazywał nam legitymację i w ogóle. Uważajcie też na oszustów, każdy trener musi mieć uprawnienia, niektórzy mówią, że nie mogą pokazywać uprawnień - kłamstwo, każdy musi mieć uprawnienia .! Nie jest to żadna tajemnica

`Ukryj mnie w sobie,

Stary 2008-09-09, 22:31   #108
telbuh
Wtajemniczenie

Dokładnie Zawsze przed zapisaniem się do klubu trzeba sprawdzic na stronie Polskiej Federacji Aikido, czy klub jest tam zrzeszony-inaczej to tylko pic na wodę
Treningi na początku, jak się nie ma kondycji są dość ciężkie. Potem się polepsza Treningi wydaje mi się, że wyglądają zależnie od tego, kto je prowadzi. Ale oczywiście na początku powitanie, rozgrzewka, potem ćwiczenie technik, a na końcu wyciszenie i podziękowanie. I najlepiej ćwiczyć z kimś w hakamie (takie czarne "spodnie" zakładane na kimono) - oni mają wyższe stopnie i lepiej się można przy nich nauczyć.
Stary 2008-09-10, 20:22   #109
Oliwkaaa80
Raczkowanie

Dziękuję Wam dziewczyny za odpowiedzi
Stary 2009-06-21, 11:06   #110
DSB
Raczkowanie

GG do DSB

Cytat:
Napisane przez nri Pokaż wiadomość
gdzie w lodzi mozna nauczyc sie walki za pomoca yawara?
W Łodzi jest raczej bieda jeśli chodzi o broń, obawiam się, że w naszym mieście to tylko bo, jo, tambo, tanto i bokken.
Stary 2009-06-21, 13:25   #111
Szoho
Raczkowanie

GG do Szoho Send a message via Skype™ to Szoho

Nie można odpowiedzieć na to pytanie
Jak wiemy, sztuk walki jest dużo, w zasadzie, jedna sztuka walki po dodaniu 2-3 elementów, już nosi swoją nazwę. Każda ma swoje plusy i minusy, w zasadzie, można powiedzieć, że ta która jest najbardziej praktyczna i konkretna - wygrywa.

Jak czasem sobie przeglądacie, lub też sie interesujecie, formułą mma,
macie tam mieszankę sztuk różnego rodzaju. Jak to startowało, było wszystko od, sumo po przez karate na judo kończąc. Teraz w zasadzie zostało bjj - czyli sztuka dominacji w "parterze", oraz mue thai - czyli królowanie w "stójce". I teraz fajne jest, to, że każdy ma inne predyspozycje. Osoby krępe, idealnie nadają sie na parter, osoby smukłe, z długimi nogami, na stójkę .

Dla kobiet, imho - które jednak traktują to jako dodatek i formę fajnej zabawy, Capoeira, będzie idealnym wyborem. I nikt tutaj nie kwestionuje innych sztuk walk.
A jeśli ktoś lubi sie pokulać po macie i dać komuś w pysk - bjj zaprasza , bo na treningach zaaaawsze jest 10 do 2, jeśli chodzi o Kobiety
bo wszystko może być ukryte właśnie w tej jednej szansie"
Szoho jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-23, 14:15   #112
enaria
Raczkowanie

GG do enaria

BOKS BOKS BOKS... zaczęłam kilka m-cy temu i się zakochałam
i mam na myśli boks rekreacyjny czyli bez sparingów. Nie sądze żebym zdecydowała się na pojedynki, szkoda twarzy... no chyba że z przymusu

Kickboxing też mi się podoba, ale szkoda mi moich nóg, na których bardzo szybko pojawiają się siniaki

enaria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-25, 19:11   #113
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Szoho Pokaż wiadomość
Jak czasem sobie przeglądacie, lub też sie interesujecie, formułą mma,
macie tam mieszankę sztuk różnego rodzaju. Jak to startowało, było wszystko od, sumo po przez karate na judo kończąc. Teraz w zasadzie zostało bjj - czyli sztuka dominacji w "parterze", oraz mue thai - czyli królowanie w "stójce". I teraz fajne jest, to, że każdy ma inne predyspozycje. Osoby krępe, idealnie nadają sie na parter, osoby smukłe, z długimi nogami, na stójkę .

Nie widzialem nigdy zadnego sumoki w MMA, ale chyba w Pride i K1 sie zdarzali

Muay thai nie mue thai; wiekszosc zawodnikow z UFC ma czarne pasy z bjj, nieraz tez doswiadczenie w judo/zapasach, do tego MT i inne sztuki walki w stojce. Tyle tylko ze coraz wiecej wyglada jakby znalo kilka podstawowych chwytow/ciosow z paru technik i na tym sie opieralo, a nie na doglebnej znajomosci danych sztuk walki. Karate bylo przez dluzszy czas okreslane jako nieprzydatne, ale teraz pojawil sie Machida, ktory wszystkich masakruje wprost, wiec sie to pewnie zmieni

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-03, 15:21   #114
Develyn
Raczkowanie

a ja mimo wszystko polecę od siebie muay thai. trenuję około roku i jestem zakochana w tym sporcie. fakt jest to walka, niejednokrotnie brutalna, może skończyć się kontuzją, czasem poważną, ale.. trening jest ogólnorozwojowy, jeżeli nie chce się sparować - nie trzeba. tyle tylko, że trening sztuk walki bez sparingu wg mnie totalnie mija się z celem. mt ma piękną historię, piękną tradycję, treningi naprawdę dają w kość, ale potem... dziewczyny, można góry przenosić! energia, wysportowane ciało, i chociaż cień szansy, że możemy obronić się na ulicy. bo muay thai dzięki agresywnym i destrukcyjnym technikom (zwłaszcza te z zastosowaniem łokci) dają sporo szans "słabym" kobietom. pierwsze miesiące treningów są b. ciężkie, ale w miarę regularnych treningów + samodoskonalenie kondycyjne, rozciąganie, ćwiczenia w domu i wszystko zaczyna się układać.
ja jestem jedyną dziewczyną na sekcji, ale dzięki sparingom z chłopakami mam świadomość, jak nikłe mam szanse w realnym starciu i jak niewiele jeszcze umiem.. treningi są ciężkie, zwłaszcza rozgrzewki no i sparing, ale naprawdę warto, polecam wszystkim odważnym i zdecydowanym paniom
Develyn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 04:31   #115
Edytkaaaa
Raczkowanie

A moze ktoras z was trenuje MMA ? bo ja bym chciala zaczac

Edytkaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-23, 14:06   #116
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Edytkaaaa Pokaż wiadomość
A moze ktoras z was trenuje MMA ? bo ja bym chciala zaczac
Stwierdzenie "trenowac MMA" jest jak dla mnie nieco nieprecyzyjne. Sa szkoly sztuk walki, ktore zajmuja sie roznymi technikami i sa nakieowane na MMA, ale jak sama nazwa wskazuje, MMA to mieszane sztuki walki

Najczesciej taki trening to albo laczenie kick-boxingu z BJJ albo MT z BJJ Co nie zmienia faktu, ze zawodowo w MMA walcza tez osoby majace na swoim CV zapasy czy rozne style karate.

Jesli znajdziesz jakas sensowna szkole, ktora bedzie uczyla zarowno stojki, parteru i laczayla rozne techniki, to zdecydowanie skorzystaj

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-07-26, 14:03   #117
Rozczochranna
Raczkowanie

A trenuje któraś z Was taekwon-do? Ja zaczęłam w kwietniu i od razu się zakochałam. ^^ W TKD oczywiście.

Dotychczasowe koszty: 1540 zł.

Don't give up the fight
.

Rozczochranna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-01, 12:43   #118
KK1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Stwierdzenie "trenowac MMA" jest jak dla mnie nieco nieprecyzyjne. Sa szkoly sztuk walki, ktore zajmuja sie roznymi technikami i sa nakieowane na MMA, ale jak sama nazwa wskazuje, MMA to mieszane sztuki walki

Najczesciej taki trening to albo laczenie kick-boxingu z BJJ albo MT z BJJ Co nie zmienia faktu, ze zawodowo w MMA walcza tez osoby majace na swoim CV zapasy czy rozne style karate.

Jesli znajdziesz jakas sensowna szkole, ktora bedzie uczyla zarowno stojki, parteru i laczayla rozne techniki, to zdecydowanie skorzystaj
Generalnie dużo sztuk walki ma te wszystkie elementy. Np. krav maga, czy np. taekwon do ... Choć niewiele osób o tym wie. Bo teraz wszędzie jest ciśnienie na sport, mimo że większość sztuk walki była tworzona do zastosowań militarnych. W Taekwon do są i uderzenia łokciem, kolanem, dźwignie, haki, sierpy, podcięcia... itp itd... Jednak na treningach teraz tego nie uczą . Faktem jest że taekwon do ma genialne techniki nożne, ale sam sposób walki wymuszony przepisami na zawodach jest ciotowaty...
Jeżeli jest dobry szkoleniowiec to każda dyscyplina jest dobra i nie można tutaj dyskutować która lepsza...
Osobiście nie lubię MMA (choć nie wątpie że jest to najbardziej zblizona dyscyplina do tego co może nas spotkać na ulicy) ale walki są mało atrakcyjne i wolę oglądać K1.
Sam trenuje taekwon do od 18lat, teraz już tylko sam dla siebie bo nie mam czasu na regularne trningi na sali. Mogę polecić taekwon do ze wzgledu na techniki nożne i treningi ogólnorozwojowe. A szczególnie dla kobiet ponieważ wymachy i kopnięcia idealnie kształtują nogi i talię, ale wszystko zależy od trenera... Każdy inaczej prowadzi treningi.
Co do aikido to jak dla mnie treningi są za mało wymagające fizycznie. Sztuka może i piękna ale niezwykle trudna.
KK1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-01, 13:36   #119
Chaos_Girl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez virtual_reality Pokaż wiadomość
Mam pytanie o kickboxing. Jest może jakiś związek kickboxingu który prowadzi jakis rejestr?
Potrzebuje sekcji damskiej na terenie Bielska Białej, ale jakos nikt sie nie orientuje
Z kickboxingiem, to jest chyba cienko w Polsce. Przynajmniej tak bylo jak ja cwiczylam. Chodzilam sobie rekreacyjnie, ale mielismy tez zawodnikow, ktorzy jezdzili na zawody. Dziewczyn bylo malo. Nasze zdobywaly zlote medale. Chlopaki z reszta tez. I, o ile paru bylo naprawde dobrych, to dziewczyny nie bardzo. Widac niski poziom jest w naszym kraju. Do tego nasz trener szukal sponsorow, ktorzy rzuca choc pare groszy na sprzet. Inaczej za wyjazdy, rekawice, ochraniacze, zawodnicy placili sami. Trzeba bylo byc naprawde zapalencem, zeby w tym uczestniczyc. Do tego terningi codziennie.
Dodam, ze moj trener mowil, ze kickboxing, to najwspanialsza sztuka walki pod sloncem
Chaos_Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-01, 20:01   #120
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KK1 Pokaż wiadomość
Generalnie dużo sztuk walki ma te wszystkie elementy. Np. krav maga,

Krav maga i inne combaty to nie sa sztuki walki, tylko systemy walki wrecz.

Cytat:
czy np. taekwon do ... Choć niewiele osób o tym wie. Bo teraz wszędzie jest ciśnienie na sport, mimo że większość sztuk walki była tworzona do zastosowań militarnych. W Taekwon do są i uderzenia łokciem, kolanem, dźwignie, haki, sierpy, podcięcia... itp itd... Jednak na treningach teraz tego nie uczą . Faktem jest że taekwon do ma genialne techniki nożne, ale sam sposób walki wymuszony przepisami na zawodach jest ciotowaty...
Nie znam sie jakos szczegolnie, ale z tego co kojarze, to taekwondo jest bardzo biedne, no ale to zapewnie kwestia gustu/odczuc.

Cytat:
Jeżeli jest dobry szkoleniowiec to każda dyscyplina jest dobra i nie można tutaj dyskutować która lepsza...
Oczywiscie ze mozna dyskutowac i oczywiscie, ze nie kazda jest "dobra"

Cytat:
Osobiście nie lubię MMA (choć nie wątpie że jest to najbardziej zblizona dyscyplina do tego co może nas spotkać na ulicy) ale walki są mało atrakcyjne i wolę oglądać K1.
MMA w ogole nie jest zblizone do tego, co moze kogo spotkac na ulicy, przeciez nikt sie nie bedzie tarzac na glebie probujac zalozyc dzwignie

Cytat:
Mogę polecić taekwon do ze wzgledu na techniki nożne i treningi ogólnorozwojowe. A szczególnie dla kobiet ponieważ wymachy i kopnięcia idealnie kształtują nogi i talię, ale wszystko zależy od trenera... Każdy inaczej prowadzi treningi.
Mi wlasnie odrazano... kopniecia stopa =

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości