|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2251 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XIII
Cytat:
|
|
|
|
|
#2252 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2253 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2254 |
|
BAN stały
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8381293 6]Debilizmem jest do niedawna jeszcze powszechny polski zwyczaj wpisywania daty urodzenia czy statusu cywilnego. Nie wiem co w zasadzie obśmiewasz w tym momencie - bronisz tej idiotycznej praktyki, bo...?[/QUOTE]
Niczego nie bronię, po prostu bawią mnie niektóre debilne założenia. Dodawanie zdjęcia jest beeee, ale już linku do zdjęcia w profilu na linked in jest super. Dodawanie daty urodzenia jest niemalże średniowieczne, nie bo nie, chociaż i tak każdy się domyśli, ile delikwent ma lat (ten ma jak mniemam 28). Nie łapię tej fikcji, to trochę jak za czasów wiktoriańskich się udawało, że nikt nie uprawia seksu. |
|
|
|
#2255 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja mam zdjęcie w CV, tak samo datę urodzenia i nie mam problemu z odzewem od pracodawców. Jakby mnie Pani z HR wyśmiała za coś takiego to zostałaby sprowadzona do parteru. Chyba za bardzo niektórzy przedkładają tu formę CV nad jego treść. Doświadczenie obroni się zawsze
|
|
|
#2256 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wygodnie pominęłaś post invisible i drugi mój, no ale spoko, nie dziwi mnie to. |
|
|
|
|
#2257 | |
|
Komplikatorka
|
Cytat:
|
|
#2258 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Fajnie, że masz odzew na swoje aplikacje, tylko się cieszyć. Natomiast nie zmienia to faktu, że niektórzy w ogóle aplikacji z takimi danymi nie będą rozpatrywać i nie ma to nic wspólnego z wyśmiewaniem. Coraz częściej widzę taką informację podaną nawet wyraźnie w ogłoszeniach "CV ze zdjęciem nie będą rozpatrywane", a i tak nie wszystkie firmy kierujące się takimi standardami to zastrzeżenie wprost zamieszczają. Doświadczenie powinno obronić się zawsze. Rzecz w tym, że zwłaszcza w przypadku "prostszych" prac do których nie ma szalonych wymagań dotyczących doświadczenia i zgłaszają się dziesiątki, jeśli nie setki chętnych, nie ma możliwości, żeby wszystkich zaprosić na rozmowę. Jakiś odsiew następuje już na etapie przeglądania aplikacji, i wtedy forma do pewnego stopnia ma znaczenie. Nie mam nic wspólnego z HR-em, a uważam, że dokumenty aplikacyjne mogą sporo o kandydacie powiedzieć. Czy jest dokładny czy flejowaty, czy ta "zaawansowana znajomość MS Office" to pic na wodę, czy umie jakoś sensownie kategoryzować i przedstawiać informacje, czy posługuje się poprawną polszczyzną. |
|
|
|
|
#2259 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8381285 1]Nie poprawiłaś albo załączyłaś nie ten plik.
Plus: sieroty na końcu wierszy w profilu.[/QUOTE] Faktycznie nie ten plik. Już wrzucam poprawny. Ale moim zdaniem te umiejętności zamienione z zainteresowaniami średnio wyglądają skoro programy i uprawnienia są w bocznym pasku. Co do daty urodzenia - ja miałam w swoim starym CV. Gdy tu je wrzuciłam to przeczytałam, że nie może być w CV daty urodzenia i usunęłam. Ale aktualne zdjęcie w CV mam, mimo że z klientem nie pracuję. Tak samo u narzeczonego też jest w CV zdjęcie (tu tylko wrzucam CV bez danych i zdjęcia). W końcu handlowiec to stanowisko reprezentacyjne. Uważam, że w tego typu stanowiskach warto jednak mieć zdjęcie w CV. Oczywiście profesjonalne w koszuli i marynarce, a nie selfie z wakacji.
WYMIANA Nie znoszę osób przemądrzałych, których ich ZAWSZE musi być na wierzchu. I do tego w ich mniemaniu ZAWSZE mają rację. Dieta cud- seks i głód. Edytowane przez Dolczi Czas edycji: 2018-05-26 o 20:11 |
|
|
|
#2260 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2261 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
linked in wcale nie mam, fejsia też ![]() Office już dawno też wykreslilam. Mój mąż miał wpisany stan cywilny i nie wierzył mi, że to wiocha ![]() Widocznie miałaś powód ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2262 |
|
BAN stały
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8381352 1]Jak dla kogo.
Wygodnie pominęłaś post invisible i drugi mój, no ale spoko, nie dziwi mnie to.[/QUOTE] Nie pominęłam, tylko nie widziałam, wpadły w trakcie pisania mojego. Oczywiście, że ktoś może iść na studia później, ale wtedy gdzieś zwykle wcześniej pracuje, a nie leży i pachnie, więc też idzie się skapnąć. Nie potępiam niewpisywania daty urodzenia, bo w sumie to jeden pies, nie rozumiem za to potępiania podawania takich informacji w imię ochrony tajności czegoś, co jest oczywiste. Zastępowanie jednych głupich reguł innymi głupimi regułami jest trochę do bani. Decydować powinny kompetencje, a nie to, że akurat ktoś czytał poradnik, w którym było, że daty się nie dodaje albo się dodaje. |
|
|
|
#2263 |
|
Zakorzeniona
|
Ale właśnie wiek nie jest oczywisty patrząc wyłącznie na datę ukończenia studiów. Po co w ogóle pisać datę urodzenia w CV? Serio nie widzę ani jednego powodu ku temu.
|
|
|
#2264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Także powód zawsze się jakiś znajdzie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2265 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2266 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() nie ma się o co kłócić dziewczyny, są różne szkoły i nie ma jednej słusznej drogi, każda z nas ma prawo sobie wpisywać w CV co tylko chce wedle uważania czy potrzeb. A ta sama informacja np. ta nieszczęsna data urodzenia może być zarówno plusem jak i minusem w zależności od polityki firmy, której na dobrą sprawę nie znamy wysyłając aplikację
|
|
|
#2267 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2268 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#2269 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2270 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2271 |
|
Zakorzeniona
|
Ja nie widzę absolutnie żadnego powodu podawać swojej daty urodzenia, stanu cywilnego czy adresu w CV, więc tego nie robię. Nie widzę sensu umieszczania na tak małej przestrzeni informacji zbędnej, która ma się nijak do mojego doświadczenia i moich umiejętności. Dla mnie data urodzenia to taka sama dana jak imiona rodziców albo miejsce urodzenia, których przecież w CV raczej niewielu by podało.
|
|
|
|
#2272 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A po co wypisywać w zainteresowania loty na paralotni? Tak samo zbędne info. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2274 |
|
Zakorzeniona
|
Ja zainteresowania też wyrzuciłam z CV, dla mnie to także zbędna informacja. Miałam je napisane na etapie szukania pracy z zerowym doświadczeniem po maturze, żeby o cokolwiek mogli mnie spytać na rozmowie - obecnie mam skończone studia i doświadczenie, więc pytania o moje zainteresowania nie otrzymałam od dobrych 6 lat.
|
|
|
|
#2275 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też wyrzylucilam to wszystko. Ale nie uważam, żeby to była jakaś specjalna głupota umieszczać te informacje.
A generalnie pracodawca może sobie preferowac zarówno okreslony wiek jak i czyjeś hobby i nie widzę powodu, żeby kogoś z tego powodu nazywać Januszem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2276 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
#2277 |
|
Rozeznanie
|
interesuje mnie pewna kwestia, niby data urodzenia w cv jest zbędna, a jednak w wielu serwisach rekrutacyjnych poszczególnych pracodawców, jest prośba o tą informację. I to w jakiś 90% z tych, które widziałam
|
|
|
|
#2278 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
A z tą dyskryminacją... Pracodawcy często zatrudniają po widzimisię, jeśli akurat mają do wyboru dwie osoby o zbliżonych kompetencjach. Bo z tą mu się lepiej rozmawiało albo lepiej jej z oczu patrzyło. No i co im zrobisz? Btw. to ja nagminnie widuje ogłoszenia ze wskazaniem na płeć. To mnie na maksa akurat dziwi, że jeszcze niektórzy nie załapali, że KP tego zabrania. Np. szukamy redaktorki, korektorki... Cytat:
|
||
|
|
|
#2279 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8381369 6]Nie wiem skąd nagle wzięła się tu jakaś pani od HR wyśmiewająca kandydatów
![]() Fajnie, że masz odzew na swoje aplikacje, tylko się cieszyć. Natomiast nie zmienia to faktu, że niektórzy w ogóle aplikacji z takimi danymi nie będą rozpatrywać i nie ma to nic wspólnego z wyśmiewaniem. Coraz częściej widzę taką informację podaną nawet wyraźnie w ogłoszeniach "CV ze zdjęciem nie będą rozpatrywane", a i tak nie wszystkie firmy kierujące się takimi standardami to zastrzeżenie wprost zamieszczają. Doświadczenie powinno obronić się zawsze. Rzecz w tym, że zwłaszcza w przypadku "prostszych" prac do których nie ma szalonych wymagań dotyczących doświadczenia i zgłaszają się dziesiątki, jeśli nie setki chętnych, nie ma możliwości, żeby wszystkich zaprosić na rozmowę. Jakiś odsiew następuje już na etapie przeglądania aplikacji, i wtedy forma do pewnego stopnia ma znaczenie. Nie mam nic wspólnego z HR-em, a uważam, że dokumenty aplikacyjne mogą sporo o kandydacie powiedzieć. Czy jest dokładny czy flejowaty, czy ta "zaawansowana znajomość MS Office" to pic na wodę, czy umie jakoś sensownie kategoryzować i przedstawiać informacje, czy posługuje się poprawną polszczyzną.[/QUOTE]Szczerze to jeszcze nie widziałam ani jednego ogłoszenia gdzie byłoby napisane, że CV ze zdjęciami nie będą rozpatrywane (aplikowalam głównie do korporacji) ![]() Dzisiaj wpadł mi też artykuł, gdzie się kobietka z HR z branży IT wypowiadała, że w Polsce zdjęcia są nadal mile widziane, ale nie obowiązkowe (na blogu wakeupandcode będzie seria artykułów HRowych o aplikowaniu do firm IT) ![]() Jeśli aplikują setki to tym bardziej doświadczenie ma znaczenie, a nie to czy CV ma datę urodzenia czy nie. HR ma za zadanie znaleźć najlepszego kandydata. Wiadomo, że jesteśmy zdani na łaskę osób, do których takie dokumenty trafiają, ale jeśli są to normalne osoby to raczej skupia się na opisie doświadczenia, a nie na tym czy ktoś dał zdjęcie czy nie (no chyba, że rzeczywiście informacja o nierozpatrywaniu CV ze zdjęciami się znalazła w ogłoszeniu). Swoją drogą nigdy nie aktualizowalam klauzuli o przetwarzaniu danych mam uniwersalna i pierdziele to, żeby wpisywać tam nazwę firmy jestem zbyt leniwa i to pracodawca ma mnie zachęcić do pracy u siebie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2280 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Edytowane przez 3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 Czas edycji: 2018-05-27 o 17:13 |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:28.

linked in wcale nie mam, fejsia też 

mam uniwersalna i pierdziele to, żeby wpisywać tam nazwę firmy