Mamy październikowe 2018 cz. II - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-06-07, 14:29   #3811
zielona hortensja
Rozeznanie

Dot.: Mamy październikowe 2018 cz. II

Carbonara absolutnie bez smietany. I jajka dopiero po zdjeciu z ognia, nie maja sie za bardzo scinac. Mowi wam to zona Wlocha

Ale to tak tylko dla info. Robcie jak wam smakuje
Stary 2018-06-07, 14:32   #3812
bajka775
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zielona hortensja Pokaż wiadomość
Carbonara absolutnie bez smietany. I jajka dopiero po zdjeciu z ognia, nie maja sie za bardzo scinac. Mowi wam to zona Wlocha

Ale to tak tylko dla info. Robcie jak wam smakuje
Ale taka carbonara to już chyba po porodzie bo takich ledwo sparzonych jajek to chyba nie możemy? Poprawcie mnie jeśli się mylę

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

10.08.2007
11.01.2015
14.08.2016
bajka775 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-07, 14:35   #3813
zielona hortensja
Rozeznanie

Nie powinnysmy bo jest ryzyko. Ale same w sobie szkodliwe nie sa.
Stary 2018-06-07, 14:42   #3814
mwmwm91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez xxboo Pokaż wiadomość
Ale są poddane obróbce cieplej bo przecież sos się na kuchence miesza razem ;P

Ja jajka na miękko jem normalnie a tez się nie ścinają do końca

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
No niby jest, ale się do końca nie ścina... Ja na miękko właśnie nie jem, a oooch, tak bym miała ochotę Chociaż teraz tak myślę, że jeśli skorupka jajka nie jest uszkodzona to w sumie nie ma jak tam wejść żadne choróbsko do środka Może się skuszę jednak
mwmwm91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-07, 14:43   #3815
So_close
Jedi

Cytat:
Napisane przez bajka775 Pokaż wiadomość
Ale taka carbonara to już chyba po porodzie bo takich ledwo sparzonych jajek to chyba nie możemy? Poprawcie mnie jeśli się mylę

W sumie pewnie nie możemy, ale... ja taka carbonare jadłam miliony razy (żółtko z parmezanem do gorącego makaronu) i nigdy nic nie złapałam. Tak samo jak całe dzieciństwo bawiłam się w osiedlowej piaskownicy (kociej kuwecie ), mam kota a toksoplazmozy nie przechodziłam. Ja mam ogólnie luz w tej kwestii

A co do włoskiej carbonary, to rzeczywiście śmietany się nie dodaje. Ale przyznaje, że ja lubię też taka bardziej polska wersję, tlusciutka

Wysłane z mojego HTC6535LVW przy użyciu Tapatalka
So_close jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-07, 14:59   #3816
Apola88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mwmwm91 Pokaż wiadomość
Ja miałam dobre przeczucie Ale też bardzo chciałam chłopca i mocno wierzyłam, że tak będzie.

magdenka super ciuszki! Wiadomo, że taki maluch ubrań nie zniszczy, a rośnie bardzo szybko, więc też uważam, że bardziej opłaca się używane, a z nowych tylko pojedyncze sztuki. Tylko żeby się urodził na tyle malutki, żeby rozmiar 50 był potrzebny

Moim zdaniem nie Ja jestem oceniania raz na dziewczynkę, raz na chłopca (po brzuchu, twarzy, zachciankach i czym tam jeszcze...), a dwóch lekarzy potwierdziło chłopca.

Oj, ja też się bardzo cieszę, że mam już temat z głowy! Broniłam się 3 lata temu Podziwiam osoby, które podejmują się tego w ciąży/mając już dzieci, ale cóż, życie tak się czasem układa, że to się dzieje i wtedy dajemy radę!

Pepsi_90 60km do pracy? I codziennie tak jeździłaś? Wow. Ja mam 14km, ale przeprawa w godzinach szczytu to godzina drogi...

O, a można carbonare w ciąży? W końcu jajka się w niej do końca nie ścinają. A też uwielbiam

Dziewczyny, ja dopiero wstałam Ale pierwszą pobudkę miałam dziś o 5, bo badania na 7 rano (mogłam pospać godzinkę dłużej, ale obudziłam się na siusiu i już nie zasnęłam), na 8 miałam połówkowe. Ledwo żywa na tym wszystkim byłam, no ja muszę spać ok.10h i basta Najważniejsze, że na połówkowym wszystko OK, choć powiedziałabym, że ta lekarka była mniej dokładna niż ta z USG I trymestru, nie udało się też wyłapać buźki (ale też dzidziuś mniej się ruszał). Ledwo doczłapałam się do domu w okolicach 10, padłam na łóżko i spałam 3,5h Dalej bym spała, ale na 16 szkoła rodzenia, to się jednak trzeba ogarnąć
Gratulacje. Super ze wszystko ok na badaniach

---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ----------

Mamaginekolog gdzies pisala na blogu o jajkach. Jak sie umyje i sparzy skorupke to chyba mozna i na miekko i jak kto chce.bo salmonella jest na skorupce jak już

Apola88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-07, 15:07   #3817
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
No niby jest, ale się do końca nie ścina... Ja na miękko właśnie nie jem, a oooch, tak bym miała ochotę Chociaż teraz tak myślę, że jeśli skorupka jajka nie jest uszkodzona to w sumie nie ma jak tam wejść żadne choróbsko do środka Może się skuszę jednak

To ja jem jajka na miękko średnio 2 x w tygodniu zarówno przed ciąża jak i teraz w trakcie ;P

Bez śmietany ?!boszzz jak tez internet kłamie !!!!!!!

My się wytoczyliśmy na spacerek skoro ładna pogoda jest IMG_2971.jpg

PEDAGOG

xxboo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-07, 15:08   #3818
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez So_close Pokaż wiadomość
W sumie pewnie nie możemy, ale... ja taka carbonare jadłam miliony razy (żółtko z parmezanem do gorącego makaronu) i nigdy nic nie złapałam. Tak samo jak całe dzieciństwo bawiłam się w osiedlowej piaskownicy (kociej kuwecie ), mam kota a toksoplazmozy nie przechodziłam. Ja mam ogólnie luz w tej kwestii

A co do włoskiej carbonary, to rzeczywiście śmietany się nie dodaje. Ale przyznaje, że ja lubię też taka bardziej polska wersję, tlusciutka

Ja przyznaje się bez bicia ze całe życie rzadko myłam owoce i warzywa nawet ( teraz myje) i tokso tez nie mam

PEDAGOG

Stary 2018-06-07, 15:11   #3819
bambusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez enami Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a wy miałyście dobre przeczucie co do tego czy będziecie mieć synka, czy córeczkę?
Mi się we wszystkich 4 ciążach przeczucie sprawdziło

Cytat:
Napisane przez magdenka Pokaż wiadomość
właśnie kupiłam pakę ciuszków na olx https://www.olx.pl/oferta/wyprawka-d...8-IDuJrFB.html
Trochę dokupię nowych, trochę cieplejszych i na początek chyba będzie?
Bardzo fajna paka

Co do carbonary, to takiej prawdziwej nie jadłam, ale czasem robię "po mojemu" z szynką dojrzewającą, kremòwką i serem jajek nie lubię w takiej formie
G. 9.1O.18
bambusiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-07, 15:34   #3820
Pepsi_90
Raczkowanie

Cytat:

Oj, ja też się bardzo cieszę, że mam już temat z głowy! Broniłam się 3 lata temu Podziwiam osoby, które podejmują się tego w ciąży/mając już dzieci, ale cóż, życie tak się czasem układa, że to się dzieje i wtedy dajemy radę!

Pepsi_90 60km do pracy? I codziennie tak jeździłaś? Wow. Ja mam 14km, ale przeprawa w godzinach szczytu to godzina drogi...
Ostatnio właśnie o tym myślałam. Miałam na studiach kilka dziewczyn, które pracowały, prowadziły dom i miały dzieci. Dla mnie to ekstremalne połączenie i podziwiam, że udało im się wszystko pogodzić z nauką.

A jeśli chodzi o prace, to pracowałam tam mieszkając w mojej rodzinnej miejscowości i wtedy dojeżdżałam każdego dnia 30 km. W międzyczasie poszłam na zwolnienie i przeprowadziłam się. A później macierzyński, wychowawczy i tak już od 2 lat jestem pełnoetatową mamą. Kiedy jednak zaszłam w drugą ciąże, to przerwałam urlop wychowawczy, żeby przejść na L4. Dzięki temu będzie przysługiwał mi urlop macierzyński, no i teraz płatne chorobowe.

Cytat:
Ja przyznaje się bez bicia ze całe życie rzadko myłam owoce i warzywa nawet ( teraz myje) i tokso tez nie mam
Ja nigdy nie myłam malin, bo one takie delikatne i mam wrażenie, że woda im nie służy.

A ja nie lubię carbonary chyba jestem tutaj wyjątkiem
Pepsi_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-07, 15:37   #3821
Suqub
Zakorzenienie

Ja broniłam się 6 lat temu i cieszę się, że mam ten czas za sobą.

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-07, 15:37   #3822
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pepsi_90 Pokaż wiadomość
Ostatnio właśnie o tym myślałam. Miałam na studiach kilka dziewczyn, które pracowały, prowadziły dom i miały dzieci. Dla mnie to ekstremalne połączenie i podziwiam, że udało im się wszystko pogodzić z nauką.

A jeśli chodzi o prace, to pracowałam tam mieszkając w mojej rodzinnej miejscowości i wtedy dojeżdżałam każdego dnia 30 km. W międzyczasie poszłam na zwolnienie i przeprowadziłam się. A później macierzyński, wychowawczy i tak już od 2 lat jestem pełnoetatową mamą. Kiedy jednak zaszłam w drugą ciąże, to przerwałam urlop wychowawczy, żeby przejść na L4. Dzięki temu będzie przysługiwał mi urlop macierzyński, no i teraz płatne chorobowe.

Ja nigdy nie myłam malin, bo one takie delikatne i mam wrażenie, że woda im nie służy.

A ja nie lubię carbonary chyba jestem tutaj wyjątkiem

Ja nigdy nie jadłam prawdziwej carbonary wiec nawet nie wiem

PEDAGOG

Stary 2018-06-07, 15:43   #3823
Pepsi_90
Raczkowanie

Cytat:
Ja nigdy nie jadłam prawdziwej carbonary wiec nawet nie wiem
A jaka to prawdziwa? Myślałam, że zawsze jest ze śmietaną, a ja nie lubię sosów serowych i śmietankowych
Stary 2018-06-07, 15:45   #3824
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
A jaka to prawdziwa? Myślałam, że zawsze jest ze śmietaną, a ja nie lubię sosów serowych i śmietankowych

Z boczkiem, żółtkiem

PEDAGOG

Stary 2018-06-07, 15:54   #3825
Esti10
Zakorzenienie

Cytat:
To jest banalnie proste kilka składników które w zasadzie się ma w domu zazwyczaj i tyle ;D ciekawe czy takie dobre to jest.

Ja właśnie składuje wszystko na kupię bo tez szafy nie mam ;/ i wkurza mnie to. Kupiłabym kolejne rzeczy takie jak prześcieradełka czy podkłady pod materac itd ale no gdzie mam to trzymać wszystko ;/

My pod koniec lipca wyjeżdżamy i wracamy w połowie sierpnia wiec chciałabym mieć już wszystko prócz kosmetyków w domu

No tam potrzeba rozne sery a ja raczej tak na codzien nie posiadam takich rodzai serow i to w kawalkach do starcia takze no ja i tak musze kupic pare rzeczy zeby go zrobic
Ja jadalam ten makaron w ameryce ale gotowce do mikrofali i mi smakowal

Powiem Ci tak ja ogolem jestem okropna bo ja osobiscie lubie swoje ciuchy na komode rzucac i rosnie mi sterta a moj tego nie znosi on zawsze ciuchy sklada i chowa do szafy takze no zawsze mi dogaduje glupio wiec i tak sie juz pilnuje w miare ale nie zawsze mi wychodzi
To jak pomysle,ze jeszcze bym miala utworzyc kolejna kupe ciuszkow teraz dla Emilki to juz wole poczekac i zaczac kupowac jak bede miec szafe .
Esti10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-07, 15:56   #3826
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Esti10 Pokaż wiadomość
No tam potrzeba rozne sery a ja raczej tak na codzien nie posiadam takich rodzai serow i to w kawalkach do starcia takze no ja i tak musze kupic pare rzeczy zeby go zrobic

Ja jadalam ten makaron w ameryce ale gotowce do mikrofali i mi smakowal

Powiem Ci tak ja ogolem jestem okropna bo ja osobiscie lubie swoje ciuchy na komode rzucac i rosnie mi sterta a moj tego nie znosi on zawsze ciuchy sklada i chowa do szafy takze no zawsze mi dogaduje glupio wiec i tak sie juz pilnuje w miare ale nie zawsze mi wychodzi

To jak pomysle,ze jeszcze bym miala utworzyc kolejna kupe ciuszkow teraz dla Emilki to juz wole poczekac i zaczac kupowac jak bede miec szafe .

To jesteś jak mój TZ ;D hehehehe wiem jak to potrafi wkurzać !

Kilka rodzajów sera ? Myślałam ze jeden się wybiera

PEDAGOG

Stary 2018-06-07, 15:57   #3827
Pepsi_90
Raczkowanie

Cytat:
Z boczkiem, żółtkiem
Serio bez śmietany i sera? To taką bym zjadła
Stary 2018-06-07, 15:58   #3828
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
Serio bez śmietany i sera? To taką bym zjadła

Nie no z serem z serem ale ponoć bez śmietany hortensja pisała ze się nie daje

PEDAGOG

Stary 2018-06-07, 16:08   #3829
So_close
Jedi

Nie no do carbonary musi być ser parmezan lub/i pecorino romano. plus żółtka i mnóstwo pieprzu. No i boczek.
Taka jest oryginalna.

Ale w Polsce poza prawdziwymi włoskimi knajpami najczęściej daja że śmietaną
Ja tam uwielbiam makarony i jadam też takie ze śmietaną i np. bez wędliny albo z szynka, czasem różne rzeczy daje jak groszek po prostu nie nazywam tego carbonara.
Nie lubię się w kuchni ograniczać

So_close jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-07, 16:09   #3830
Esti10
Zakorzenienie

Cytat:
To jesteś jak mój TZ ;D hehehehe wiem jak to potrafi wkurzać !

Kilka rodzajów sera ? Myślałam ze jeden się wybiera

No dokladnie zazwyczaj faceci tak robia widac my sie tak dobralismy zeby sie uzupelniac skoro moj chowa to ja tworze kupki
No ale teraz sie staram i pilnuje od kiedy jestem na l4 moze dlatego,ze nie wychodze codziennie do pracy wiec az tak duzo ciuchow nie uzywam ale malo wazne grunt ze jest wszystko schowane poki co

Mozna jeden rodzaj sera jasne ze tak ja akurat na taki trafilam,ze pisalo o kilku rodzajach
No ale nawet gdyby tylko jeden to zazwyczaj chedar najlepszy a ja i tak nie posiadam w domku bo to taki drozszy ser wiec juz trzeba bedzie zainwestowac w taki obiad bo ze zwykla gouda np to to raczej nie to samo tak mysle
Esti10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-07, 16:14   #3831
xxboo
Zakorzenienie

Dostałam dziewczyny paczkę z hipp IMG_2972.jpg

PEDAGOG

Stary 2018-06-07, 17:08   #3832
lykki
Zadomowienie

Cytat:
Dostałam dziewczyny paczkę z hipp Załącznik 7560211

Co tam jest fajnego? To jakieś bezpłatne próbki czy zamawiałaś?
lykki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-07, 17:13   #3833
Pepsi_90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez So_close Pokaż wiadomość
Nie no do carbonary musi być ser parmezan lub/i pecorino romano. plus żółtka i mnóstwo pieprzu. No i boczek.
Taka jest oryginalna.
No właśnie, wiedziałam że z jakiegoś powodu nie lubię carbonary. Parmezan mi śmierdzi
Stary 2018-06-07, 17:39   #3834
lykki
Zadomowienie

Dziewczyny - czy Wy macie już wybraną położna? Bo ja chyba nie mam, chyba, że kiedyś przypadkiem, jak zapisywałam się do przychodni po przeprowadzce 4 lata temu, ale nie pamiętam. Gdzie wybieracie? W szpitalu, w którym rodzicie? Kiedy trzeba najpóźniej wybrać położną?
Stary 2018-06-07, 17:43   #3835
krysztalek88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lykki Pokaż wiadomość
Dziewczyny - czy Wy macie już wybraną położna? Bo ja chyba nie mam, chyba, że kiedyś przypadkiem, jak zapisywałam się do przychodni po przeprowadzce 4 lata temu, ale nie pamiętam. Gdzie wybieracie? W szpitalu, w którym rodzicie? Kiedy trzeba najpóźniej wybrać położną?
No do porodu masz czas ale myślę, że możesz już zainteresować się tematem
Ja mam położną, którą poleciła mi koleżanka i jest to polozna z innej przychodni. Pod szpital, w ktorym bede rodzic ona nie podlega. Teraz chyba muszę się już do niej odezwać 🤣 Tylko też zastanawiam się czy już czas..

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez krysztalek88
Czas edycji: 2018-06-07 o 17:45
krysztalek88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-06-07, 17:48   #3836
lykki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez krysztalek88 Pokaż wiadomość
No do porodu masz czas ale myślę, że możesz już zainteresować się tematem
Ja mam położną, którą poleciła mi koleżanka i jest to polozna z innej przychodni. Pod szpital, w ktorym bede rodzic ona nie podlega. Teraz chyba muszę się już do niej odezwać �� Tylko też zastanawiam się czy już czas..

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
Ok, jeszcze nie wiem gdzie rodzę, chyba stamtąd wybiorę położna, jakoś nie zależy mi na spotkaniach z nimi za bardzo, ja taka zosia-samosia jestem

Edytowane przez lykki
Czas edycji: 2018-06-07 o 17:50
Stary 2018-06-07, 17:53   #3837
xxboo
Zakorzenienie

Mamy październikowe 2018 cz. II

Cytat:
Co tam jest fajnego? To jakieś bezpłatne próbki czy zamawiałaś?

Bezpłatne. Tam jest taka przyssawka na szybę auta i chusteczki z hipp

A ja nie wiem nic na temat położnej. Przed porodem chyba zapisze się do przychodni i stamtąd przychodzi położna po porodzie nie wiem sama jak to wyglada
To jest chyba tak ze w szpitalu dostaje się druk wypełnia go przychodnia w której będzie zapisane dziecko ten druk zanosi się do szpitala przy wypisie z dzieckiem i środowiskowa sobie przychodzi do nas po prostu i tyle ;P

PEDAGOG

Edytowane przez xxboo
Czas edycji: 2018-06-07 o 17:54
Stary 2018-06-07, 18:01   #3838
lykki
Zadomowienie

Cytat:
Bezpłatne. Tam jest taka przyssawka na szybę auta i chusteczki z hipp

A ja nie wiem nic na temat położnej. Przed porodem chyba zapisze się do przychodni i stamtąd przychodzi położna po porodzie nie wiem sama jak to wyglada
To jest chyba tak ze w szpitalu dostaje się druk wypełnia go przychodnia w której będzie zapisane dziecko ten druk zanosi się do szpitala przy wypisie z dzieckiem i środowiskowa sobie przychodzi do nas po prostu i tyle ;P

Aaa wpiszę pierwszą lepszą, co mi tam Niech przyjdzie i pójdzie

Jutro mam połówkowe, aaaaa! Nie mogę się doczekać! Wiecie co mnie wkurza? Że nikt się tym nie interesuje za bardzo, ani z rodziny mojej, ani TŻ, niby cieszą się, że będzie dziecko, ale jakoś tak sama nie wiem Ja się jaram jak głupia, trochę mi przykro
Stary 2018-06-07, 18:14   #3839
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
Aaa wpiszę pierwszą lepszą, co mi tam Niech przyjdzie i pójdzie

Jutro mam połówkowe, aaaaa! Nie mogę się doczekać! Wiecie co mnie wkurza? Że nikt się tym nie interesuje za bardzo, ani z rodziny mojej, ani TŻ, niby cieszą się, że będzie dziecko, ale jakoś tak sama nie wiem Ja się jaram jak głupia, trochę mi przykro

Ja dokladnie tak samo do tego podchodzę niech przyjdzie i pójdzie i z głowy ;P

Powodzenia na połówkowych ❤️ ja bym chętnie jeszcze raz poszła, tak długo można sobie na maluchy popatrzeć ❤️

Wiesz co u mnie na początku wszyscy się bardzo interesowali i zaczęło mnie to trochę denerwować bo ileż można odpowiadać na te same pytania albo ciagle słyszeć nie rób tego nie rób tamtego, możesz to jeść, możesz to robić itd teraz większość wyluzowała i lepiej mi z tym

PEDAGOG

Stary 2018-06-07, 18:21   #3840
lykki
Zadomowienie

Cytat:
Ja dokladnie tak samo do tego podchodzę niech przyjdzie i pójdzie i z głowy ;P

Powodzenia na połówkowych ❤️ ja bym chętnie jeszcze raz poszła, tak długo można sobie na maluchy popatrzeć ❤️

Wiesz co u mnie na początku wszyscy się bardzo interesowali i zaczęło mnie to trochę denerwować bo ileż można odpowiadać na te same pytania albo ciagle słyszeć nie rób tego nie rób tamtego, możesz to jeść, możesz to robić itd teraz większość wyluzowała i lepiej mi z tym

Dzięki! Z drugiej strony - może i racja, takiego niuńkania to bym też nie chciała Aj, nie dogodzisz
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości