|
|
#751 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamy lipcowe 2018 cz. VI - Porodówka :)
Dziewczyny, czy któraś z Was wrzucała tutaj listę wyprawkową do szpitala? Blanko Ty, prawda?
|
|
#752 |
|
Zadomowienie
|
co to nikt nie pisze czy znów coś forum szwankuje?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#753 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba wszystkie odpoczywają przed porodówką
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#754 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale sporo tych najmniejszych mam lumpeksowych i te newborny 0 z nexta czy innych takich firm mu pasują kapphalowe też mam 50, ale one są trochę większe jednak.---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ---------- Cytat:
![]() U mnie w dniu przyjecia do szpitala miałam 60,2kg ( na mojej wadze z rana) czyli też +11kg żadnych rozstępów nie mam, ale brzuszek taki jak w 4-5miesiącu jest nadal ![]() piersi urosły mi o kilka rozmiarów, teraz mam 70E ale jak na razie rozstępów żadnych nie mam ![]() ---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#755 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#756 |
|
Wtajemniczenie
|
Miałam pisać co po wizycie położnej laktacyjnej. Spotkanie było długie, dużo się z niego dowiedzieliśmy. Najważniejsze: mały ssie nieefektywnie z powodu skróconego węzidełka. Jesteśmy umówieni na zabieg podcięcia we wtorek o 11
Położna była i tak pod wrażeniem jak sobie w takiej sytuacji radzi ( nie może nawet wysunąć języka), nie spadł na razie nawet tych 10%, ale tendencja jest spadkowa. Stąd u mnie te poranione brodawki i pełne, bolesne i nabrzmiałe piersi. On nie umie mi ich ładnie opróżnić przy karmieniu bo ssie za płytko, stąd mam do wtorku masować je i odciągać nadmiar laktatorem, ale tylko trochę. Lekko się zażółcił, więc się wystawiamy do słońca. Ogólnie ten ból piersi, który mam czasami jest najgorszym bólem ever i to nic przy bólu po cc, połóg to dla mnie większe zło niż poród Tyle dobrze, że psychicznie się trzymam, zakochana i wpatrzona w synka mama Summer nie przejmuj się takimi gadkami ;/ szkoda nerwów. A co do wagi to u nas też będzie różnie, wątpię aby mu się udało właśnie z powodu tego wędzidełka. Ssie płytko, zazwyczaj sam pierwszy pokarm i pewnie dopiero od zabiegu zacznie ładnie przybierać
|
|
|
|
|
#757 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#758 |
|
Raczkowanie
|
Blanka - jaka beza 🤯 całą ciąże mam smaka na beze kawową i już kilka razy kupiliśmy za mdłą albo jakąś nie teges a Ty taką pavlova wrzucasz 🤤🤤
Odo - jeszcze raz ogromne gratulacje trochę słabo że w szpitalu nie uszanowali Twojego zdania ale tak już chyba jest że czasem personel odwala swoją robotę na minimum wysiłku powodzenia w karmieniu i szybkiego powrotu do formy ![]() Summer - ale się 'rad' nasłuchałaś kciuki za karmienie i przyrost Kazika-jamnika ![]() nie daj sobie wmówić że coś robisz nie tak ![]() Moniczka- na stronie szpitala powinna być taka lista co ze sobą zabrać, bo to naprawdę różnie bywa. Z tego co wiem to są szpitale, które oferują wszystko a są i takie gdzie trzeba mieć wszytko swoje (mój taki jest i dlatego mam dwie torby jakbym na wywczas jechała )My dzisiaj świętujemy urodziny (męża ) Klusce się chyba nie spieszy. Wogóle wstałam rano żeby upiec tort ale coś mi w ciąży pieczenie nie idzie ( albo zakalce albo jakieś popękane i wogóle brzydkie te ciasta ). Tym razem biszkopt nie wyrósł wiec przełożyłam do pucharków i zrobiłam deser do zjedzenia łyżką- normalnie chpd ale dobre wyszło.Miłego dnia Kobitki Która dzisiaj rodzi? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#759 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie daj się, mi dziewczyny tutaj przegadały, że nie robię krzywdy swojemu dziecku, żadna matka nie robi. Jedno przybiera wolniej, inne szybciej. Dajemy z siebie wszystko, a ktoś jednym słowem burzy nasza pewność. Trzymaj się Kochana i podawaj cysterne ile wlezie i zobaczysz jak mały ruszy z kopyta! kciuki! U nas nocka super, mały budził się co trzy godziny Teraz po porannej toalecie śpi znowu mąż na zakupach, ja ogarnęłam mieszkanie, poprasowałam i zaraz kawka jak mąż wróci z jakimś ciachem ![]() Jaki tu spokój, aż dziwne ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#760 |
|
Wtajemniczenie
|
Może wątkowe topgaduły rodzą?
|
|
|
|
|
#761 |
|
Zakorzenienie
|
Camelitos podejrzana numer jeden o rodzenie
! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#762 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
![]() W nocy już się robiło poważnie haha jestem pewna, że to były "te skurcze" ale po 3godz. Zasnęłam ze strachu hahaha.. Powiem szczerze że bolały oj bolały ![]() Eh... haha A tak serio to po prostu się wyciszyly... ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#763 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#764 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
z deseru to dumna jestem, że tak sprytnie wybrnęłam hehe ![]() zrobię jakieś zdjęcie to się pochwalę.Blanka- wiedz że coś się dzieje ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#765 |
|
Zadomowienie
|
Ja nie rodzę. Zrezygnowałam tez dzisiaj z wyjazdu na IP. Zupełnie nic się nie dzieje, nie mam skurczy, ruchy jak zwykle wiec jeszcze poczekam chociaz dobę- dwie. Zreszta we wt mam wizytę a we czw już mój „ prawdziwy” termin. Chociaz psychika mi trochę siada tym bardziej że wiem ze gdybym tak zdecydowała to by mnie już pocięli. A teraz mam takie dni o których myślałam ze już będę po. No ale nic, przyjechaliśmy z Tż na wieś, zawsze jakieś zajęcie się znajdzie. Pogoda w miarę przyjemna więc może znajdę siły na jakiś wysiłek. Coś od wczoraj cisza z porodami??? Dziewczyny rozpakowane piszcie jak najwiecej o wszystkim!! I więcej zdjęć na fb!!! A jak nocki u Was? Da się coś pospać? Śpią maluchy w łóżeczkach? Czy z Wami?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#766 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#767 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry!
My rano mieliśmy akcje karmienia przez 2h, potem była położna środowiskową a teraz mąż pojechał po składniki na obiad, mały śpi wiec nadrabiam. Cytat:
Dużo Wam jeszcze spadł od wyjścia ze szpitala? Miała może położną laktacyjna jakieś rady co do pozycji/ sposobu przystawiania małego? W ogóle dziewcxyny mam pytanie: jak karmicie na siedząco to w jakiej pozycji karmicie maluszki? Korzystacie z poduch ciążowych czy zwykłych do podtrzymania ciałka(czy w ogóle bez)? Bo ja mam tę kurę do karmienia, ale ona nam się jakoś nie sprawdza. Mały jakos wpada w nią i ciężko go przystawiac. I karmiąc na siedząco prawie zawsze potrzebuje 3ciej ręki tz do pomocy, a jak wróci juz do pracy to będzie problem. Aniama u nas do ok 2 w nocy śpi z nami, potem idzie do łożeczka i ok 6.00-06.30 z powrotem zabieram go do łóżka naszego. Ja karmie głównie na leżąco także nie mamy wielkiego pola manewru
Edytowane przez ovejita Czas edycji: 2018-07-07 o 12:52 |
|
|
|
|
|
#768 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#769 |
|
Zadomowienie
|
emma, ovejita, mam nadzieję, że szybko wybrniecie z kłopotów z wędzidełkiem!
![]() pola, summer, Ela, pięknie się u Was układa! ania, u nas spanie tak pół na pół z nami i w łóżeczku. Jak mam siłę, to odkładam, jak nie to nie. Inna sprawa, że czasem po odłożeniu jest płacz od nowa i tulenie/karmienie, więc wolę już czasem nie odkładać. U mnie w sumie z każdym dzieckiem był taki rytm przez pierwsze miesiące, że wieczorem do swojego łóżeczka, a od pierwszego karmienia do rana z nami. Dzięki temu więcej śpię. Ciężko tu ogólnie mówić o wysypianiu się Trzeba łapać okazje do drzemek w dzień w miarę możliwości. Mój robaczek mam wrażenie, że topi się też w pieluchach 1, chyba dużo ich zużyjemy przed przejściem na 2, a tymczasem tż ma ochotę kupić 0... Jeszcze go nie zmierzyłam na długość (w uk nie mierzą), ale w szpitalu mówili, że długi jest, a waga nie za wielka, więc też z niego szczypiorek. Aha, nie patrzcie tak, że dziecko ma 57 cm, to na pewno 56 będzie pasować czy coś, bo w szpitalu mierzy się dziecko po krzywiznach (po szyi, pupie, pod kolana...), więc to nie jest wzrost faktyczny. Mnie dziś jakieś zmęczenie czy słabość dopadła, może taka spóźniona reakcja po porodzie albo z braku snu po prostu... Beni zasnął porządnie po 1, to Lidka dwie godziny nie spała, kaszle, smarka, widać, że źle się czuje. Oby to tylko nie choroba też u mnie bo gardło mnie boli od dnia porodu, Maks kaszle, Lidce antybiotyk chyba nie pomaga - chyba ją dziś na opiekę całodobową weźmiemy... Martwię się o Benia, żeby nie złapał też, ale co zrobię, mogę jedynie liczyć na moc kp jak zwykle. Tyle dobrego w tym moim bólu gardła, że więcej przeciwciał dostanie. Nieraz już u mnie tak było, że cały dom chory, a niemowlę na piersi nic nie łapało!Trzymam kciuki za porody! Czekamy na Was
|
|
#770 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pierwszą noc tak zdecydowałam bo był dopiero w 3 dobie życia, w szpitalu też spaliśmy razem. Jest mi tak wygodniej karmić, nie muszę wstawać ![]() budzi się równo co 3h, w dzień wybudzam go aby jadł co 2
|
|
|
|
|
|
#771 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do nocy to tak do 4 ;5 rano mała śpi u siebie w łóżeczku. Potem biorę ją do swojego żebym mogła się ją wyspać bo nasze łóżko jej pasuje i fajnie w nim śpi. W nocy budzi się średnio co 3 czasem już co 2 godziny i potem na raty karmienie bo przysypia. Już mi się marzy taka przespaną noc ale jeszcze "troche" muszę na to poczekać.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#772 |
|
Zadomowienie
|
ovejita, do karmienia wszystko jedno jakie poduchy, ale bezwzględnie musi być Tobie wygodnie - plecy proste, ale podparte, ciężar dziecka też podparty porządnie. Teraz to jeszcze luz jak dziecię waży 3-4 kg to jeszcze luz, da się to przejść, ale z czasem i wagą robi się trudniej. Ja lubię karmić i na leżąco i na siedząco. Na siedząco używam taniego rogala z marketu, ale takiego grubego i zbitego, że dziecię mi się nie zapada, pod plecy też poducha, żeby siedzieć prosto.
|
|
#773 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My karmimy się na leżąco, tak mi najwygodniej z tą raną itp. ![]() Na wyjściu miał 2994g więc spadek 7%. Wczoraj na wadze tej pani miał 3003g ale to uznałyśmy za przekłamany wynik ze względu na różnice wag, mimo to trochę mnie to podbudowało
|
|
|
|
|
|
#774 |
|
Zakorzenienie
|
Co do spania, to wieczorem kładziemy małą do kokona,który znajduję się w łóżeczku,no a później to już między nami.Tak mi wygodniej.
Karmię albo na siedząco (dobrze podłożyć poduszki, oprzeć się,wtedy jest wygodnie)albo na leżąco. |
|
|
|
|
#775 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
synek śpi w łóżeczku, bierzemy to do siebie koło 8-9 rano, ale to tak żeby poleżeć jeszcze ![]() Cytat:
w nocy zdarza mi się przysyłać więc wolę siedzieć ![]() Cytat:
I dużo sił do regeneracji dla Ciebie! Napisz jak dzieciaki zareagowały na Benia, jak Lidzia, bo ona najmłodsza ciężko pewnie wytłumaczyć, że mama trochę bardziej zajęta niż zwykle ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez Elaaaa Czas edycji: 2018-07-07 o 14:41 |
|||
|
|
|
|
#776 |
|
Zakorzenienie
|
Ja z synkiem też tak robiłam, że spał większość nocy w łóżeczku a nad ranem lądował u nas. Ciekawe jak teraz będzie.
W temacie spacerów to przypomniało mi się jak tacy dalecy znajomi wyszli na pierwszy spacer z córeczką po 10ciu tygodniach!. Nie wiem, może jednak wcześniej ją werandowali, bo urodziła się w styczniu, ale i tak to dla mnie niepojęte. Byłam dziś u dermatologa z tym pieprzykiem i stwierdził, że na tym etapie nie wygląda na jakąś złośliwą zmianę, ale mam się pojawić 2 tyg. po porodzie i będziemy pewnie to wycinać. Przynajmniej na razie odetchnęłam z ulgą i cierpliwie czekam. Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka
|
|
#777 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#778 |
|
Zakorzenienie
|
No ja juz przygotowałam ubranko na wyjście małej w dwóch opcjach, włożyłam razem z pielucha bambusowa do fotelika....
Bo wczoraj mi ciocia opowiadala, jak znajomej mąż pomylił szuflady gdzie były ubranka dziecka i przywiózł na wyjście komplet w rozmiarze 74 ![]() Malutka siateczka na porodówke też już stoi gotowa, wyniki ostatnich badań wydrukowalam i są w teczce ze wszystkimi innymi dokumentami ... Mogę rodzic ![]() Ale najpierw zrobię obiad i rozwiesze pranie haha Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#779 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Umawiacie się jeszcze na wizytę z położną laktacyjna po podcięciu wędzidełka? Cytat:
ja też usuwam podejrzany pieprzyk i okazało się w badaniu histopatologicznym, że wszystko jest ok - tylko wygląd był nieciekawy. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie kp: czy pomagacie maluchom trafić w pierś nakierowac ręką jego główkę? Bo w książce "po prostu piersią" jest zalozenie, że maluch sam trafi i żeby mu nie przeszkadzać. A w filmikach na YT dot np. pozycji krzyżowej mówią o tym ze właśnie ręką można pomóc dziecku nałożyć główkę na piers. Moj synek czasem strasznie się irytuje jak nie może trafić i staram się mu pomagać ale nye wiem czy dobrze robię ... Mam tyle dylematow, ze chyba po podcięciu wędzidełka tez umówimy dobie wizytę cdl - na wszelki wypadek ![]() Dziękuję za odp 😙 |
|||
|
|
|
|
#780 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja synkowi nakładałam głowę na sutka tak jakby a jego "zadaniem" było tylko dobrze ułożyć wargi. Jak dziecko nabierze wprawy to wtedy samo będzie łapało pierś a takiemu maluchowi to wydaje mi się całkiem naturalnym pomagać Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:44.

W sensie, że one są większe niż rozmiar podaje?Tysia, nie korzystamy aby z tej samej lodówki? Bo u mnie też leży ogromny dorsz od wujka z Norwegii, który tylko czeka aż mąż wyfiletuje? 
Dzisiaj zastąpiłabym kurczaka indykiem.Dziękuję Elcia!
Jestem zachwycona! Jak siadłam z 45 minut temu, tak dalej nie wstałam i nie wiem kiedy wstanę.. to jego jedyna wada. 

i to nic przy bólu po cc, połóg to dla mnie większe zło niż poród

trochę słabo że w szpitalu nie uszanowali Twojego zdania ale tak już chyba jest że czasem personel odwala swoją robotę na minimum wysiłku
powodzenia w karmieniu i szybkiego powrotu do formy 
kciuki za karmienie i przyrost Kazika-jamnika 
) Klusce się chyba nie spieszy. Wogóle wstałam rano żeby upiec tort ale coś mi w ciąży pieczenie nie idzie ( albo zakalce albo jakieś popękane i wogóle brzydkie te ciasta
Która dzisiaj rodzi? 

Dzisiaj muszę to skończyć, bo jutro zakupy wyjazdowe nad jezioro, zakupy i pakowanie torby do szpitala, do tego sprzątańsko mieszkania. Jak dobrze, że mąż jutro ma wolne, zdychłabym