|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3841 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy październikowe 2018 cz. III
Cytat:
Mnie albo mówią że ładnie wyglądam albo się nie odzywają Co do list do szpitala to w każdym szpitalu jest inaczej, ja miałam swoją położna tam gdzie rodziłam i ona mi na spotkaniu przed porodem polowe rzeczy z tej listy którą miałam ze szkoły rodzenia wykreslila bo nie były potrzebne ![]() Co do położnej po porodzie to ja miałam fajną, przyszła tyle razy ile trzeba, z części rad skorzystałam a najważniejsze było to że miała zawsze ze sobą wagę i wazyla dziecko, na początku zazwyczaj bardzo się człowiek stresuje czy maluch dobrze przybiera więc ja wręcz z niecierpliwością czekałam na jej wizyty poza tym np szwy mi zdjęła więc nie musiałam się po przychodniach w tej sprawie tułac Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3842 |
|
Rozeznanie
|
U nas też szkoła rodzenia w żaden sposób nie jest związana z wyborem położnej i żadnej deklaracji się nie składa. Położną mam wybraną z przychodni, do której i my należymy, mówiła, że po porodzie będzie przychodzić kilka razy. Też nie jestem fanką takich wizyt, więc mam nadzieję, że szybko to zleci.
Dziś robiłam przemeblowanie w dziecięcym, TŻ już chyba ma mnie dość, bo mu tyle przestawiania mebli nawymyślałam. No ale teraz już tylko łóżeczko tam wstawić i będzie koniec. Jutro miałam iść do endokrynologa, ale dzwoniła ekipa, która będzie nam nowe drzwi montować, że akurat jutro im pasuje, więc przełożyłam wizytę, tabletek mi akurat starczy.
|
|
|
|
#3843 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny kiedy sie sklada wnioski o urlop macierzynski? Przed czy po porodzie
a potem o rodzicielsk? Czy razem?Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3844 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://matkaprawnik.pl/roczny-urlop-...-rodzicielski/ |
|
|
|
|
#3845 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3846 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny czy zabieracie do szpitala nakładki silikonowe na sutki? Jeśli tak to jakie to powinny być? Skąd mam wiedzieć jaki rozmiar?
A smoczki bierzecie w razie co? Jaki wybrać najlepiej rodzaj smoczka na początek gdyby byl potrzebny? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3847 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja składam tylko o zasiłek macierzyński. Mnie umowa wygasa w dniu porodu wiec nie muszę składać o urlop. Dzisiaj słyszałam ze Można złożyć wniosek o zasiłek macierzyński i becikowe 2 tygodnie przed planowanym porodem. Jestem ciekawa czy faktycznie tak można, bo byłoby dobrze mieć to z głowy przed porodem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 00:28 ---------- Poprzedni post napisano o 00:27 ---------- Cytat:
Ja zabieram i jedno i drugie. Nakładki kupuje S z canpolu, bo są najbardziej popularne i dobre opinie maja. A co do rozmiaru to te S i tak są już spore wiec wydaje mi się ze na większość kobiet będą pasować. Koleżanka robiła mi ich zdjęcie w porównaniu do palca Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3848 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3849 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja tez wybiore polozna z polecenia. Kobieta robi tez SR ale chce poznac szpital. Te 300zl odzaluje chociaz z bolem serca.. polozna podobno boska. Pokazuje jak kapac, aktywizuje TZ, u kolezanki byla 3,5h az dziecko zakumalo jak ma ssac piers. Uratowala jej laktacje. Ciekawe czy tez bede taka zadowolona. Ja wrocilam z urodzin mamy. Bylismy od pt do wczoraj. Ciezko mi. Nogi napuchniete, bo goraco i malo spalam i duzo chodzilam. Dzisiaj leze w lozku. Cala rodzina cieszy sie z mojego dziecka. To bedzie pierwszy wnuk dla naszych rodzicow, ale rodzenstwo rodzicow juz wnuki ma. Ale wszyscy sa mega serdeczni. Raczyli mnie komplementami ze dobrze wygladam(na codzien wygladalam niefajnie wiec chyba spodziewali sie ze utyje 15kg do teraz). Nasi rodzice nie kupuja zbytnio rzeczy, bo wole sama ale kase dali. Rodzice TZ juz zadeklarowali kwote, moi kupili wozek. Zreszta ja bym najchetniej kupila same uzywki. Tylko nam sie ta spacerowka wymarzyla. No i fotelik musi byc nowy. Reszta grubych rzeczy z olx. Zreszta chce do tego podejsc praktycznie. Przez te upaly czuje sie totalnie zle. Ani nie mam sily ogarniac domu, prania, obiadu.. a gdzie prac wyprawke, tym bardziej ze nam sie popsula pralka i musze ja oddac do serwisu. Wypiore dzisiaj pare ubranek dla spokoju. Kupilam do porodu koszule z bon prix i polecam. Jedna troche za duza a sugerowalam sie rozmiarem z tabeli a nie rozmiarem ktory nosze. Musze dokupic jeszcze jedna. U nas trzeba 3. Ogolnie ogarniaja mnie stresy. Z tego poznego macierzynstwa. Dochodzi do mnie, ze to nie zabawa, ze to realnie zmiana zycia. Mialam mega uporzadkowane zycie. Ciagle na walizkach. Duzo w pracy a tu totalnie cos nowego. Boje sie ze nie ogarne tego. Albo ze zwariuje na punkcie swojego dziecka i zapomne ze jestem tez kobieta..tez macie takie cos? Zrobilam sie jakas sentymentalna.. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||||
|
|
|
#3850 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja też coraz bardziej się tego boję, też mam bardzo uporządkowane życie i dużo pracowałam. Nie wiem jak to będzie nagle podporządkować się w 100% innej osobie i w zasadzie w jakimś stopniu zapomnieć o sobie, o swoich potrzebach? |
|
|
|
|
#3851 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nakładek nie kupuję, nie wiem czy mi się to przyda więc jak będzie trzeba to się kupi, a smoczki mam 2, jakieś od 1 dnia życia, jakieś dynamiczne, nie wiem brałam pierwsze lepsze ![]() ---------- Dopisano o 07:51 ---------- Poprzedni post napisano o 07:46 ---------- Cytat:
ale staram się o tym nie myśleć
|
||
|
|
|
#3852 |
|
Jedi
|
Mnie czasem przeraża brak swobody i wolności. Teraz jestem odpowiedzialna tylko za siebie i generalnie jestem takim wolnym duchem raczej, a teraz już nie zostawię nagle wszystkiego i nie wyjadę w długa. No ale byłam świadoma, że to się kiedyś skończy
Pracoholikiem nie jestem i o wiele ważniejsza jest dla mnie rodzina niż kariera, więc tu żadnych stresów nie mam. Co do podróżowania, to akurat dziecko tego nie wyklucza dużo się zmienia, ale jak się chce to można zabierać przecież nawet maluchy że sobą ![]() Wysłane z mojego HTC6535LVW przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3853 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się boję, że nie ogarnę dwójki dzieci a tym bardziej gdy będę musiała gdzieś wyjść. Boję się zachowań drugiej. Pierworodna już znam, wiem czego się spodziewać a tu się boję, że ta będzie kapryśna, placzliwa itp i wtedy oszaleje.
|
|
|
#3854 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:50 ---------- Jeszcze denerwują mnie komentarze niektóre, że teraz zobaczymy, co to znaczy życie, że teraz się dowiemy, ile kosztuje utrzymanie dziecka i w ogóle to chyba będzie koniec wszystkiego też słyszycie takie rzeczy? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez królewna z drewna Czas edycji: 2018-07-31 o 09:02 |
|
|
|
|
#3855 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
co jest oczywiście możliwe i wystarczy odwaga, choć na dzień dzisiejszy mam obawy
|
|
|
|
|
#3856 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny nie wiem czy będziecie wiedzieć ale chciałam się iść z TZ zameldować na nowe mieszkanie (teraz jestem zameldowana w domu rodzinnym) ale jak to będzie z becikowym ? Tak czy siak będę musiała podać TZ jako członka rodziny nawet jeśli będziemy zameldowani gdzie indziej prawda ? I jego dochody będą wliczane ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
#3857 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja dzieki nim wiem, ze dziecko moze podrozowac tylko trzeba byc konsekwentnym.. wprawdzie moja chrzesnica nie chciala w aucie wysiedziec tak ok roku, ale my nie mamy innego wyjscia. Cytat:
polecany. Fajnie to wyglada. Ogolnie chcialabym isc za ciosem i przed koncem 2019 byc w drugiej ciazy. Teraz albo nigdy.. Cytat:
my jak bralismy kredyt to adres zameldowania z dowodu nie byl brany pod uwage nawet.. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
#3858 |
|
Raczkowanie
|
Jak czytam Wasze obawy to jakbym czytała siebie...
Do tej pory w pracy byłam ta 'młoda, ambitna, niezależna' i nie przeszkadzało mi to, że zostaję po godzinach żeby coś skończyć, angażowałam się w wiele projektów. Przez 2,5 roku pracy byłam tylko 4 dni na L4. Teraz pewnie nie będę mogła się tak angażować, zacznie się branie L4 na dziecko... Szczerze mówiąc już trochę mi brakuje pracy, robienia czegoś sensownego, rozmów na poważniejsze tematy, szukania rozwiązania problemów. Nie słyszymy na szczęście, że 'teraz to dopiero zobaczymy', bo w rodzinie słyniemy z tego, że mamy świetnie zorganizowane finanse. Pamiętam, że kiedyś ktoś powiedział, że wychowanie dziecka kosztuje tyle ile kto ma. I bardzo się z tym zgadzam, można wychowywać 'tanim kosztem' - są rzeczy używane (rynek teraz wręcz przesycony), nie trzeba kupować wszystkich gadżetów i drogich zabawek, a z drugiej strony można to wszystko kupować, jeśli tylko kogoś stać i uważa, że warto. Oczywiście po macierzyńskim też czeka nas żłobek i wchodzi w grę tylko opcja prywatnego (mieszkam w wiejskiej gminie pod Wrocławiem, jest tu tylko jeden żłobek publiczny i żeby do niego wozić dziecko musiałabym jechać 10km w stronę przeciwną niż pracuję - łącznie dziennie traciłabym ok.1,5h na dojazdy, a i tak dojazd do i z pracy to dziennie ok.1,5h, więc myślę że oszaleję jeśli podwoję czas spędzany w samochodzie i dodatkowo jak ja się ogarnę mając jeszcze mniej czasu wolnego i dziecko?) - prywatny we Wrocławiu to koszt ok. 1400zł z wyżywieniem. I tu spotykają nas oczywiście komentarze "oj, będzie ci szkoda dać roczne dziecko do żłobka..." - no może i będzie, ale jak żyć inaczej? jakie inne rozwiązanie? Nie zrezygnuję z pracy z powodów finansowych i osobistych - lubię swoją pracę i lubię poczucie satysfakcji, rozwoju i bezpieczeństwa, które mi ona przynosi. Powiedziałam rodzinie, że jak dziecko będzie mieć 7-8 mies. to chciałabym zacząć kłaść je w osobnym pokoju spać, żeby szybko przyzwyczaiło się do tego, a nie urządzało mi nocne awantury jak już będzie miało ponad rok a ja będę z powrotem pracować - i znów "ojej, takie małe, będzie ci szkoda, będzie ci to niewygodne, bo na karmienie będziesz musiała iść do drugiego pokoju..." - no będzie mi szkoda, ale jak tu inaczej życie układać pod przyszłość? na pewno super wygodne będą dla mnie bezsenne noce, kiedy następnego dnia pracuję... Myślę, że ludzie krytykują inność - ja słyszę to 'oj, szkoda ci będzie' od matek, które nie pracowały zawodowo (co ciekawe, w innych rozmowach, dopóki nie byłam w ciąży, one często narzekały na swoją sytuację - np. że mają 3-letnie dziecko, którego nie mogą oduczyć spania ze sobą!), jeśli więc ktoś komentuje Wasze finanse, to strzelam, że sam nie miał stabilnej sytuacji gdy pojawiło się dziecko i nie myślał realistycznie o kosztach. Ja takie komentarze ignoruję, bo jeśli nie idą z jakąś rozsądną propozycją innego rozwiązania (a do tej pory w 100% przypadków życzliwi komentatorzy jak się ich spytam 'to co innego mam zrobić?' rozkładają ręce), to nie mają one żadnego sensu. |
|
|
|
#3859 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mam już dość tych upałów, spuchły mi stopy i moczenie w zimnej wodzie póki co nie pomaga Odpoczywam sobie właśnie u rodziców, bo małżonek maluje dzisiaj i jutro pokój synka ![]() xboo, chciałaś zobaczyć moje baby boomerki IMG_20180731_101700.jpegWysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3860 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3861 | |
|
Zakorzenienie
|
Mamy październikowe 2018 cz. III
Cytat:
No właśnie to jest jedna wielka niewiadoma. Dodatkowo dzwoniłam do urzędy i muszę mieć PIT za 2016 rok plus udokumentowane wszystkie zatrudnienia od stycznia 2016 roku (a trochę ich było bo lubiłam zmieniać prace - nie pracowałam wtedy w zawodzie). Wiec musiałam wyciągnąć wszystkie umowy o prace od 2016 roku do ostatniej pracy (aktualnej) i wszystkie świadectwa pracy Dodatkowo potrzebuje jeszcze: - zaświadczenie od lekarza ze pozostaje pod opieka od 10 tc - wniosek - załącznik do wniosku o członkach rodziny - zaświadczenie o zarobkach wypisywane na ich druku na podstawie paska, lub umowy o prace (miesięczny dochód) za okres poprzedzający miesiąc od którego rozliczają mi dochód za becikowe (WTF, czyli jak składam za okres od 10.2015-10.2016 to za listopad 2015 - przynajmniej tak zrozumiałam) Dobrze ze babka fajna tam pracuje wiec przyniosę jej dokumenty i niech mi to na Boga pomoże wypisać Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
PEDAGOG ![]() Edytowane przez xxboo Czas edycji: 2018-07-31 o 10:33 |
|
|
|
|
#3862 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Więc nawet nie liczę, że dostalibyśmy miejsce. Ale nawet gdybyśmy mieli dostać to lokalizacja tego żłobka i tak go wyklucza.
|
|
|
|
|
#3863 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jakie są kryteria ? Z tego co wiem to wystarczy ze rodzice są pracujący coś jeszcze ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#3864 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3865 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3866 |
|
Zadomowienie
|
Serio dziewczyny? Ja liczę, że moje dostanie się do żłobka publicznego... Masakra.
|
|
|
|
#3867 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3868 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3869 | |
|
Zakorzenienie
|
Mamy październikowe 2018 cz. III
Cytat:
Mnie się wydaje ze to od miasta zależy i ilości chętnych. Moi znajomi zapisali synka po urodzeniu od razu i chcieli go wysłać teraz od września - dostał się do publicznego. Są małżeństwem, a to ich 1 dziecko. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- Tak chce mieć papiery ułożone i wypełnione już do becikowego. Podobnie z wnioskiem do macierzyńskiego Aha i jeszcze jedno, wczoraj położna na szkole rodzenia mówiła ze jednorazowa koszula do porodu jest super rozwiązaniem (ubiera się ja dopiero na te skurcze parte) bo potem rozcinają ja i kładą dziecko na brzuchu a każda inna będą musieli wam podwinać aż pod same cycki, chyba ze jest rozpinana na CAŁEJ DŁUGOŚCI z iPhone za pomocą Tapatalk
PEDAGOG ![]() Edytowane przez xxboo Czas edycji: 2018-07-31 o 11:49 |
|
|
|
|
#3870 | |||
|
Zakorzenienie
|
Hej, witam się po wakacjach nad morzem. Byliśmy w super ośrodku dostosowanym pod dzieci.
A dziś byłam u gina i czekam teraz do diabetologa. Proszę o dopisanie usg III trymestru na 06.08. a wizyty na 28.08. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:33.

poza tym np szwy mi zdjęła więc nie musiałam się po przychodniach w tej sprawie tułac 
No ale teraz już tylko łóżeczko tam wstawić i będzie koniec. Jutro miałam iść do endokrynologa, ale dzwoniła ekipa, która będzie nam nowe drzwi montować, że akurat jutro im pasuje, więc przełożyłam wizytę, tabletek mi akurat starczy.
a potem o rodzicielsk? Czy razem?

też słyszycie takie rzeczy? 
Odpoczywam sobie właśnie u rodziców, bo małżonek maluje dzisiaj i jutro pokój synka 
(a trochę ich było bo lubiłam zmieniać prace - nie pracowałam wtedy w zawodzie). Wiec musiałam wyciągnąć wszystkie umowy o prace od 2016 roku do ostatniej pracy (aktualnej) i wszystkie świadectwa pracy