![]() |
#2551 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy lipcowe 2018 cz. VI - Porodówka :)
Cytat:
tetra+otulacz pul. Jeszcze wełnę wypróbuje. Tetre składam w latawiec spinać kamerka snappi i na to otulacz. Do tej pory przelał się raz. Plamy z kup można sprac mydłem galasowym Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2552 | ||
Zadomowienie
|
Mamy lipcowe 2018 cz. VI - Porodówka 😊
Cytat:
Ovejita- polecam grupę na fb- chyba pieluchy wielorazowe się to nazywa. Tam się wszystkiego dowiedziałam. Ja mam otulacze PUL oraz wełna, poza tym tetra dobrej jakości - mam katal w małym rozmiarze, warto tez na próbę jakues wkłady, formowankę, prefoldy kupić. Polecam tez grupę bazarek pieluchy wielorazowe- można kupić używki jeśli ci to nie przeszkadza, ale czesto tez nowe rzeczy. Ja muszę powiedziec ze już fajnie ogarnelam te wielopieluchy, bo pierwsze próby nie było fajnie. Co do plam- suszenie na słońcu-dziś wywiesiłem tetrę w zolte kropy za 2 h była bielutka. Sprawdziłam tez teraz body z plamami po wyjeciu z pralki- bielutkie. Tak ze słońce czyni cuda. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ---------- Cytat:
Zua czuje się podobnie. I nie żebym się cieszyła ze ktoś ma tak samo, ale to chyba znaczy ze to normalne i minie.u mnie tez pogoda taka ze z małym ciężko wyjść gdzieś dalej no albo upał albo burza.Tz wrócił już do pracy i ma naprawdę ciężki okres, a dziś po pracy np pojechał do nas na wieś i wróci ok 21. Ja mam wszędzie daleko bo mieszkamy tez pod miastem i wyprawa jest już dłuższa, a mały co 30 min potrafi potrzebować piersi. Ale mam nadzieje ze to kwestia kilku dni i wyjdę z domu. Narazie kolezanki zapraszam żeby choć na chwile wpadały do mnie. Ale ostatniojuz sobie zaczęłam w głowie godziny pracy układać tak mi wyjścia z domu brakuje. Choć dziś mam aniołka w domu spokojnego to i nastrój lepszy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane przez aniama6 Czas edycji: 2018-07-31 o 16:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2553 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak, mam odciągnięte w butelce 100ml powinno starczyć ![]() ![]() ![]() Pierwsze paznokcie się wykruszyły, a te co odrosły już obcięłam mu na śpiocha ![]() W ogóle dzisiaj skończył Staś 4tygodnie ![]() ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ---------- Cytat:
Mamy ten sam ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2554 |
Zadomowienie
|
U mnie zamiast lepiej to gorzej. Od 12 do teraz nie spał po butli był zagazowany brzuszek bolał. Dwie godziny po każdym takim jedzeniu wyjęte noszenie tulenie itd. Jutro wybierzemy się do pediatry. Kupki i siku są prawidłowo i je nie zwraca, ale męczy go ten brzuszek strasznie. Na laktacje pole i fermatiker i herbaty, ale brak snu myślę też robi swoje.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2555 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie udziałam się ostatnio, mój 3latek przechodzi jakiś bunt, a mały od kilku dni ciągle płacze przez ten brzuszek ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2556 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2557 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2558 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2559 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#2560 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny podziwiam te co maja więcej dzieci. Ja mam tylko mojego malucha, ale mam bliska mi górkę kuzynki która codziennie do mnie przychodzi, ma u nas swoje zabawki i tak mi ciężko znaleźć dla niej teraz czas, mam wyrzuty sumienia a to już sześciolatka, dużo rozumie no i to nie moje dziecko, mam ja chwile w ciągu dnia. A wy macie takie maluchy, 24h na dobę.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2561 |
Wtajemniczenie
|
Gdzies mi wcielo post chyba :/ przyjechalismy znowu do teściów. Siedze na dworzu, Mała w wózku grzecznie leży. Zaraz mycie i spać, ale poki co odpoczywam.... przyjechalismy o 19, Małą dopadl głód i wiecie co zrobiłam ? Sciagnelam mleko z tej piersi, w ktorej mam poraniona brodawke i podalam w butelce. Udalo mi się pojezdzic po ogrodzie wozkiem, pojesc porzeczek, a nawet udiasc i wypic lecha 0,0%. Okropne jest moje myslenie, ale pewnie gdybym przylozyla ją do piersi to bym z godzine siedziala sama w pokoju i była sfrustrowana, a tak to trochę odpoczelam ma dworzu.... podalam swoj pokarm, to chyba nie jestem taka znowu najgorsza....
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 21:03 ---------- Anima ja poki.co nie wyobrazam sobie jakbym z takim maluchem miala byc i ze starszakiem, takze tez podziwiam wszystkie ktore mają wiecej dzieciaków. Musze zerknac na te smoczki MAM skoro tak polecacie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2562 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 19:44 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- Cytat:
![]() Musisz sobie sama odpowiedzieć na pytanie, czy,, czujesz "karmienie piersią, czy nie. Bo jeśli Cię to tak stresuje, to właśnie jest wyjście ściągać laktatorem i podawać butelkę albo mm. I nie Będziesz w niczym gorsza Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2563 |
Wtajemniczenie
|
Ja dzisiaj przeżyłam pierwszy kryzys..
![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2564 |
Zadomowienie
|
Cześć Dziewczyny! Ciężaróweczki kochane - trzymam za Was mocne kciuki! Oby pula ciężkich porodów, już się na wątku wyczerpała!
Mam pozaznaczane chyba z 10 postów, na które chcę odpowiedzieć, ale raczej Wam nie będę robić takich wykopalisk ![]() folinka To super, że tak się udało bezproblemowo odstawić Lidzię od piersi i nie wracać do tego! regularkate asiaczek monyaa108 pozytywnaj MalaGosia88 moniczka_90 GRATULACJE! ![]() zUa_tysica I co? Mąż pojechał nad jeziorko sam? Jak tak, to baty Ci się należą, ale nie za samolubstwo tylko za niedbanie o własne potrzeby! I tak - myślę, że teoria czwartego trymestru jest jak najbardziej na rzeczy. Po trzecim miesiącu jest faktycznie różnica. nesska89 pozytywnaj Ja też mam dużo mniej cierpliwości do Młodego niż wcześniej, krzyknąć mi się zdarza też niestety. Ale sytuacja jest jeszcze świeża, dogrywamy się... na szczęście dzieci bardzo dużo wybaczają swoim rodzicom, więc liczę, że nie stracę tej relacji. Jeszcze o smoczkach Wam chciałam napisać, a tak właściwie to nawet nie o nich, tylko generalnie o podejściu, a nie, właściwie to o smoczkach... u nas nadal bez smoczka, ale szczerze Wam piszę - nie ma w tym kompletnie żadnej mojej zasługi! Po prostu Junior nie jest aż taki ssający. Jak jest głodny, to ssie ładnie, czasem przytnie komara z sutkiem w buzi, czasem sobie powisi, ale to wszystko jak dla mnie w normie. Nie ma po prostu potrzeby dodatkowego stymulowania smoczkiem. Ot taki dzieć. Jak płacze, to często nawet pierś go wkurza i woli być tulony i kołysany zamiast. A jeśli Wasze dzieciaki są inne, jeśli widać, że tego potrzebują, to nie ma co się biczować i rozpatrywać podania smoczka jako porażki. Jeśli tylko nie sprawia to problemów z kp, a pomaga w opiece nad dzieckiem, to się daje i już. A u nas wszystko powoli wskakuje na swoje miejsce. Tż wrócił do pracy, o dziwo więcej mi się udaje zrobić w domu, jak go nie ma. Jak jest, to raczej staram się naładować swoje akumulatory i robię to na co mam ochotę, a nie to co trzeba (typu mycie podłogi ![]() ![]() Dalej używamy wielorazówek - pytanko do używających otulaczy: macie je w rozmiarach noworodkowych czy tych zwykłych? Jeśli te XS, to kiedy planujecie zmienić na większe? Przyznaję się bez bicia, że nie pamiętam, kiedy zmienialiśmy Młodemu, a teraz sama nie wiem - niby są ok, ale może już lepiej większe... Właśnie! A propo wielkości! Żelo w poniedziałek ważył 4230 g. Przybrał 700 g od ostatniego ważenia (10 dni) i po raz pierwszy pomyślałam, że może to dobrze, że urodził się wcześniej, bo może faktycznie te przepływy były niewystarczające i nie dałby rady urosnąć w brzuchu dużo więcej. Wiem, że większość Waszych dzieciaczków pewnie szybciej osiągnęło/osiągnie to 4 kg, ale mój najniższą wagę miał 2550, więc sporo musiał nadrobić. Robię też postępy w chustonoszeniu, ale ciągle daleko mi do idealnego wiązania. A to mi się niedociągnie jak trzeba, a to coś krzywo wyjdzie. Ale nie poddaję się. Im sprawniej motam chustę, tym bardziej niepraktyczny staje się dla mnie wózek. ![]() Aha i proszę oświeccie mnie: dlaczego przy kp nie powinno się jeść śliwek? Surowych, suszonych? Dlaczego? Generalnie trudno mi się odnieść do "diety matki karmiącej", bo nigdy nie zaprzątałam sobie głowy tym co to właściwie jest. Doskonale rozumiem dietę eliminacyjną w przypadku alergii u dziecka, ale tej diety nie kapuję... mniejsza z tym, no ale czemu te niewinne śliwki mają przekichane? A może winne? To że kapusta czy smażone, to jakoś przełykam uzasadnienie, ale że śliwki? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2565 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do otulaczy ja używam noworodkowych i jeszcze mam na maxa pospinane wiec pewnie trochę posłużą. Ale pewnie max do 6-7 kg. Zreszta one mimo ze wszystkie noworodkowe to różnią sie wielkością . Mam tez jakieś wieksze-ale są duzo za duże, odstają na udach. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2566 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
U nas karmienie nr1 ciekawe ile jeszcze pobudek przed nami. ![]() Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2567 | |
Zadomowienie
|
Ja jem wszystko zupełnie normalnie, w ogóle się nad tym nie zastanawiam. Benio odpukać nie ma najczęściej problemów z brzuszkiem. Kawy trochę się boję... Raz wypiłam w południe i miał bardzo niespokojne popołudnie, nie spał... Choć oczywiście mógł to być przypadek. Ponoć kofeina w jakiejś niewielkiej ilości przenika do mleka i trzeba obserwować jak dziecko reaguje. Teraz pije tak pół kubka góra dziennie, ale spróbuje jeszcze raz cały normalny niedługo.
Paznokcie obcięłam pierwszy raz kilka dni temu. Nie wiem o co chodzi z tym, że nie wolno. Chyba że tylko na początku? Rozumiem, żeby nie obcinać powiedzmy pierwsze dwa tyg, kiedy te paznokietki są takie mięciutkie i bardzo łatwo byłoby uciąć za dużo, ale później nie wyobrażam sobie nie obcinać, kiedy już robią się igiełki z tych pazurków. odo, naprawdę solidny przyrost wagi, pięknie! ![]() Cytat:
![]() Kurka, mi nigdy to słońce jakoś specjalnie nie dawało rady z plamami, nie wiem co robię źle ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#2568 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2569 | ||
Wtajemniczenie
|
Dzien dobry!
My nakarmieni i Kropek jak zwykle ranny otaszek i ani nie mysli zeby zamknac oczka do snu! Cytat:
U mnie nico z chustą... czekam na polozna i doczekac sie nie moge... chyba dzisiaj pierwszy raz sama zamotam z filmikiem na yt... Ja jem wszystko. Nawet nie wnikam co może powodować jakiesr problemy. Jak zaczne sie nakrecac to skoncze na gotowanym kurczaku z marchewka "dla bezpieczenstwa". Wiec nawet nie czytam. Mały zreszta ma problemy niezaleznie od tego co zjem wiec po co sie męczyć... Cytat:
Dziewczyny jak przechowujecie brudna tetre i pieluszki? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#2570 |
Wtajemniczenie
|
Cześć Dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() Ja wciąż nie rodzę. Nie czuję się inaczej niż zwykle. Wczoraj w 35cio stopniowy upał poszłam najpierw po bilety, a potem na autobus miejski do koleżanki, już w trakcie dotarło do mnie, że zwariowałam.. ![]() ![]() ![]() Karolinko, a Ty jak się trzymasz? Blanko, jak możesz, to zmień mi termin na 2giego sierpnia, ten 3ci to jakaś pomyłka, skoro ostatnia miesiączka zaczęła mi się we czwartek, nie piątek. No i ten prywatny wyliczył mi na 2giego, położnej musiało coś się przesunąć o jeden dzień.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥ Edytowane przez norka93 Czas edycji: 2018-08-01 o 05:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2571 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pieluchy wrzucamy do wiaderka z wodą i odrobiną boraksu. Kupy najpierw trochę zeskrobujemy plastikową łyżką. Dzięki temu nie ma zapachu i trochę odmakają przed praniem. Minus jest taki, że trzeba przed praniem trochę wyżymać. No i wtedy czasem się człowiek poinhaluje małym smrodkiem, ale da się przeżyć. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2572 |
Zadomowienie
|
U mnie w miarę noc minęła po płaczu dziennym poszedł spać koło 19.30 i do 22 spał potem cyc do 3 co wybudzenie i już musiała wejść butla bo pustki a głodny był. I do 5.30 było uspokajanie gazy itd. Potem do 8 ładnie spal i też u mnie poksrmu więcej po takim spaniu teraz. Mąż umówił nas do pediatry dziś może coś poleci.
Zua jesteś wspaniała mama a chęć odpoczynku zrozumiała ja po gorszej nocy gdzie śpię z dwie godziny i potem dniu z wiszącym malenstwem to marzę się wyrwać na 2 godzinki gdzieś. Już się mi udało jak nie reagował tak na to mleko teraz niestety nie ma jak bo do uspokojenia mnie potrzebuje i nie miałabym sercs zostawić takiego placzacego tacie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2573 |
Wtajemniczenie
|
Witam z raniutka
![]() Odo w koncu pojechalismy razem do teściów ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ---------- U nas noc minela super. W chlodnym domu Mała spala od 23 do uwaga...... 5:30. Potem cyc, drzemka do 8 i teraz gaworzymy i juz szukamy cyca, wiec jem śniadanko i otwieram bufet ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2574 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja już obcinałam i faktycznie - szybko odrastają ![]() Co do kupek - zgadzam się - metoda z mydłem i zimną wodą jest super. Podobno szare mydło jest dobre, teraz wypróbuję. Cytat:
![]() ![]() Witajcie! Kto tam się dziś rozpakowuje? Norciu, Karolina?? Nasze rodzynki, jak mniemam ![]() Wczoraj pojechałam na rezonans, miało być raz-dwa, a tu nieplanowany, wypadkowy przypadek na badanie i wszystko odciąga się... A ja Prezesa zostawiłam bez pokarmu odciągniętego... I jak typowa matka-wariatka zaczęłam świrować. Ostatecznie potwór wytrzymał ponad 3h bez żarcia - słodko sobie przespał ten czas. I w ogóle - nie chcę się chwalić, ale od przedwczoraj bodajże jest aniołkiem - dużo śpi, ładnie trawi, mało kwęka. Noce mam cudowne - ale to pewnie dlatego, że ja nie wstaję do karmienia, nie odbijam po i w ogóle przesypiamy całą noc. Raz tylko tż zmienia pieluchę, a ja ze 2x karmię na śpiocha. Czasem nawet cyca nie chowam, bo zdarza mi się przysnąć ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ---------- Cytat:
Jakieś takie optymistyczne nuty przebijają z twojego posta! ![]() A noc - rewelka, każda ci będzie teraz zazdrościć ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2575 | |
Raczkowanie
|
Dziewczyny mam pytanie. Czy wasze dzieci przy karmieniu szeroko otwieraja usta tak, że górna warga jest wywinięta? Bo moja nie chce, w dodatku często szybko buzie zamyka i nie wiem czy jest dobrze przystawiona
![]() ![]() Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2576 |
Wtajemniczenie
|
My po wizycie u lekarza co prawda rodzinnego bo pediatra na urlopie..
Wyniki moczu są ok ![]() Dostaliśmy też skierowanie na usg bioderek więc trzeba będzie się umówić na wizytę ![]() Do pediatry też jesteśmy umówieni 9 sierpnia ![]() Na szczęście lekarka wzięła nas 1 mimo że kolejka była spora, mąż jej naprawił drukarkę to juz była wniebowzieta ![]() Niunia śpi sobie smacznie, jeszcze po wizycie u lekarza wzięłam ja na spacer bo było chłodno ![]() A teraz biorę się za ogarnianie domu no dzisiaj ma wpaść przyjaciółka która rodzi w pazdzierniku do nas ![]() Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Camelitos Czas edycji: 2018-08-01 o 09:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2577 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny
![]() Powiedźcie mi, może któraś miała tak samo. W piątek kończę 6 tygodni połogu, krwawienia/plamienia już prawie wogole nie miałam a tu od wczoraj żywo czerwona krew i nawet niewielkie skrzepy musiałam wyciągać podpaski. Kurcze martwię się trochę ![]() Będę dzwonić do mojego gina ale jest dopiero od 14. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2578 |
Zadomowienie
|
Wróciliśmy od pediatry. Mały przebadany od stóp do głów. Usg zrobione wszystkiego. Serduszko ok. Jedynie ma pozostałość żółtaczki ale przybiera ładnie więc mamy się nie martwić. Mleka zmieniać nie musimy ale do każdym karmieniem euspamissn mamy dawać, plus probiotyk Jeszce raz dziennie ma pomóc układu trawiennenu szybciej się wykształcić i doraźnie na bol brzuszka jak będzie jak dziś w nocy też kropelki. Ogólnie mały silny i się śmiał po kim taki ma temperament jest żywe srebro.
A czy któraś karmi mieszanie? Bo pytałam o dopajanie to troszkę wody przegotowanej mamy dawać i ma wyczucie ile chce mały ale nie wiem kiedy mu ją dać właśnie.. Dopaja któraś? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2579 |
Raczkowanie
|
Aśka ja karmię tylko mm i dopajam woda mineralna pije mały ile ma ochotę niezbyt chętnie czasem uda się kilka lykow zaledwie
---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- Czasem daje wodę między kamieniami jak marudzi albo na początek przed karmieniem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2580 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:58.