Mamy lipcowe 2018 cz. VI - Porodówka :) - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-08-30, 10:33   #3961
pola25
Zakorzenienie

Dot.: Mamy lipcowe 2018 cz. VI - Porodówka :)

Cytat:
Napisane przez aniama6 Pokaż wiadomość
A jeszcze mam pytanie do Was- bo ja jednak dość dużo z internetu korzystam i powiem Wam, że grupy takie jak nasza dużo mi dają. Na fb tak jak w ciąży lipcowa grupa zupełnie mi sie nie podobała tak teraz jest całkiem ok. Należę tez do grupy pieluchy wielorazowe i naprawdę jest super, do laktacyjnej i tu już za bardzo radykalnie wg mnie- typu smoczek to wszelkie zło, chciałabyś przespać choć jedna noc w roku- źle- itp. Ale do rzeczy- czy znacie jakaś taka grupę gdzie można porozmawiać o wszystkim- ale w duchu właśnie rodzicielstwa bliskości, ekologii, mądrego wychowania dzieci, ale znów bez przechyłu w drugą stronę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
niestety nie znam takiej grupy

usnęła u meza na rekach,nrarazie jej nie odklada

ja ogolilam nogi,prysznic i teraz susze wlosy

dzisiaj szczepionka,trzymajcie kciuki
pola25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-30, 10:36   #3962
Camelitos
Wtajemniczenie

Cytat:
Pola- przejściowe. Musisz wytrzymać. Choć powiem Ci ze u mnie przyczyna nieodkladalnosci na 90 % jest brzuszek. Teraz np zasnął na rękach, musiałam odłożyć żeby pójść do toalety i o dziwo śpi.

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ----------

Podziwiam mamy z dwójka dzieci z małą różnica wieku. Ewa ma ile? Ale za to jak trochę podrosną to prędzej się sobą zajmą. Widzę to u mnie w rodzinie. Cieszę się ze Tymciu ma dużo kuzynów.

Jak to mówią nie sztuką jest spowodować żeby dziecko zasnęło, sztuką jest je odłożyć także to jest duży sukces !

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 09:36 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ----------

Cytat:
A jeszcze mam pytanie do Was- bo ja jednak dość dużo z internetu korzystam i powiem Wam, że grupy takie jak nasza dużo mi dają. Na fb tak jak w ciąży lipcowa grupa zupełnie mi sie nie podobała tak teraz jest całkiem ok. Należę tez do grupy pieluchy wielorazowe i naprawdę jest super, do laktacyjnej i tu już za bardzo radykalnie wg mnie- typu smoczek to wszelkie zło, chciałabyś przespać choć jedna noc w roku- źle- itp. Ale do rzeczy- czy znacie jakaś taka grupę gdzie można porozmawiać o wszystkim- ale w duchu właśnie rodzicielstwa bliskości, ekologii, mądrego wychowania dzieci, ale znów bez przechyłu w drugą stronę.

Ale mówisz o grupie Karmienie piersią? Kiedyś się zapisałam z nudów ale jak czytam co te laski tam piszą.. to klekajce narody.. coś w stylu o czym piszesz.. smoczek źle, butelka zle, wszystko źle.. tylko cyc.. a jak ktoś nie może cycem ale ściąga mleko i daje z butli to też źle.. porażka..

Camelitos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-30, 10:39   #3963
aaska92
Zadomowienie

Polu trzymam kciuki za szczepienie

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
aaska92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-30, 10:42   #3964
pola25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aaska92 Pokaż wiadomość
Polu trzymam kciuki za szczepienie

dziękuję
Stary 2018-08-30, 10:53   #3965
dorka24
Rozeznanie

Dziewczyny podczytuje Was w wolnej chwili ale mała pochłania cały mój czas. Okazuje się że ma problem z napięciem i wg neurologa to główny powód nieuzasadnionego płaczu, problemów przy karmieniu (po kilku minutach pręży się i płacze)a jak jest rozjuszona to już wogóle nie da się jej przystawić. Babeczka pokazała nam ćwiczenia metoda vojty ale szczerze nie mamy serca jej tak męczyć choć czasami w ciągu dnia więcej płacze. Z utęsknieniem czekam na wizytę fizjoterapeutki i mam nadzieję że to rozwiąże problem bo mam już dość a z dnia na dzień jest coraz gorzej. Karmuenie to męka, tylko w nocy jest w miarę ok. W dzień praktycznie nie śpi, a noce przesypia choć nad ranem męczą ją gazy i śpi max. godzinę. Nigdy nie sądziłam że to może mieć wpływ na wszystko, także jak macie wątpliwości to idźcie do neurologa. Ponoć po ćwiczeniach szybko dziecko się uspokaja i staje się zupełnie inne. Też mam do siebie żal że pewnie nasze złe nawyki spowodowały taki stan, ale skąd mamy to wiedzieć skoro nikt nie pokazuje takich rzeczy.

miłość przyjaźń zaufanie ... kocham

dorka24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-30, 10:53   #3966
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Cami nie daj sie babce wiedzmie i uciekaj z Alutkiem na wakacje i co do grup kp to wlasbie z powpdu takiego fanatyzmu o ktorym piszecie nie chce sie zapisywac... i tak jeszcze nie czuje sie calkiem dobrze psychicznie z tym ze musze podawac jej butelkę - sukcesem jest to, że dajemy rade bez mm poki co

zUa_tysica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-30, 11:12   #3967
aniama6
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pola25 Pokaż wiadomość
niestety nie znam takiej grupy

usnęła u meza na rekach,nrarazie jej nie odklada

ja ogolilam nogi,prysznic i teraz susze wlosy

dzisiaj szczepionka,trzymajcie kciuki

Pola- u nas w nd to spał 4 godz zamiennie u nas na rękach. , poniedziałek tylko u mnie, wtorek już trochę sam i od wczoraj jest lepiej, choć nastawiam się ze za chwile znów się może zmienić. Teraz leżę z nim na łóżku bo brzuch co chwile budzi i go uspokajam.

aniama6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-30, 11:31   #3968
kropka_nad_i
Wtajemniczenie

Cytat:
A czemu miałabyś się martwić? Przespana noc to powód do radości! U nas tez fajnie. Pobudka o północy, 2 i 6 niestety już na stałe. Ale teraz przysypia. Chyba zaraz razem się położymy do łóżka. Tez czekam na moja chustę. Popróbuje sama i pewnie umówię się tez z doradca, jeszcze chce się z fizjoterapeuta umowic- dla siebie. Mały jest ciut mniej absorbujący to może się uda. Bo uwierzcie albo nie, ale poprzednie dni to poprostu nic nie byłam w stanie zrobić.co do telefonu to niestety korzystam siedząc z małym, co gorsza oglądam tez czasem tv a wcześniej to był raczej kurzacy się sprzęt u nas w domu. A bardzo chce żeby mały jak najpóźniej miał z tym styczność.

No jakos nieprzyzwyczajona jestem. Ale moze wyciszyl sie troche po spotkaniu z fizjoterapeutka...
Ja staram sie nie puszczac telewizora, ale czasrm puszczam sobie lapka z serialem, ale wtedy dzwiek na sluchawkach i zeby kropek nie widzial monitoru.
Cytat:
Napisane przez zUa_tysica Pokaż wiadomość
Dobry!
Cami a Ty po tyłku powinnas dostac za takie myslenie....
Na odchowalnie poczekamy !
Oooo anima ekstra prezent od przychodni, na prawde szacun.
Ovejita apropo pokarmu i femaltikeru, to ja troszke poczytałam i zdecydowalam, że kupuje ekstrakt ze slodu jeczmiennego w proszku. Pol kilo kosztuje 15 zl! Do przygotowania koktajlu potrzebujemy szklanki mleka, łyżeczki słodu i cukru do smaku a femaltiker jednak kosztuje duzo więcej, wiec no.....
Ja w nocy sciagam pokarm dwa razy i karmie z butelki - Mała nie zjada wszystkiego wiec udaje mi sie cos zachomikowac. W dzien wiadomo gorzej, bo sen to u nas jakaś abstrakcja
Kropko jezeli chodzi o noc to u mnie to samo tylko tak od 22 do 4:45 potem do 7 i obudzily gile w nosie, więc "odkurzylam", nakarmilam i jeszcze padła
Cami no i gratki z racji pobrania moczu !!!
A ja k alam koszmar dziewczyny o matko obudzilam sie i rozplakalam... w snie mąż mnie zostawil dla mojej koleżanki, bo stwierdzil że to byl taki strzal i ze to ta jedyna. Wszystko bylo tak realistyczne ale juz z mezem gadalam i dalej mnie kocha

Ojej jaki sen! Ale to tylko sen!
Ja polecam karmi- mi smakuje i dziala. Dlatego nie pija za czesto, zeby mi piersi nie wybuchly...
Cytat:
Napisane przez madziara889 Pokaż wiadomość
U mnie Szymek jak widzi, że mam telefon zaczyna marudzić jak go karmię i trzymam tel to tak macha rączkami i się kręci, że nie daję rady trzymać telefonu więc go odkładam, a ostatnio nawet nie biorę i wtedy pięknie je. W ciągu dnia jak leży i wyczai, że mam telefon w ręku to zaczyna marudzić, cwaniak mały.

Ostatnio bardzo mało śpi w ciągu dnia, dopiero po południu robi sobie dłuższą drzemkę, Ewa też ostatnio jest bardziej wymagająca i przez to tak mnie tu mało.

Cami jesteś świetną mamą i nawet nie myśl inaczej.

Tez mi sie wydaje, ze Kropek ma czujnik na telefon
Cytat:
Napisane przez Camelitos Pokaż wiadomość
Dzięki dzięki

Dzisiaj postanowiłam zrobić eksperyment.. nie będę jej brała na spacer jak zawsze o 11.. ciekawe jak się później będzie zachowywała.. zastanawiam się czy to jej popołudniowe zachowanie nie jest spowodowane przebodzcowaniem - jak chodzimy to zwykle koło ulic gdzie jeżdżą auta.. muszę ją chyba pakować do auta i brać na spacery gdzieś po parkach..

Co do wspomagaczy laktacji... To ja mam w domu Lactosan.. ohydne jak nie wiem co .. jedyne z czym to jestem w stanie zjeść to wymieszane z jogurtem naturalnym lub sok jabłkowy rozcieńczony z wodą.. mam też herbatkę wspomagająca laktację ale ona to chyba pomaga się uspokoić bo zawiera melisę.. generalnie jedno i drugie nie uważam żeby jakoś super pomagało.. Karmi najbardziej pomaga.. a jeszcze bardziej dobre nastawienie i sen.. jak pospie i kładę się w dobrym nastroju to potem cycki pękają, serio...

Mocz zawieziony, dzisiaj będą wyniki ogólnego, a posiew wiadomo do kilku dni...

Jutro jedziemy na wakacje do moich rodziców na tydzien, pogoda ma być ładna ciekawe jak mała zniesie podróż 250 km.. ostatni wyjazd do BB zniosła dość dzielnie

Najgorzej bo babka wiedźma (teściowa) chce małą dzisiaj zobaczyć bo już jej nie widziała tydzień a jak pojedziemy to kolejny tydzień by nie widziała i nie wiem jak to przeżyje :/

Kropko może wstawisz na FB foty jak prawidłowo trzymasz Kropka?

Warto sprobowac z tym spacerem, albo znalezc inna godzine...
Cytat:
Napisane przez dorka24 Pokaż wiadomość
Dziewczyny podczytuje Was w wolnej chwili ale mała pochłania cały mój czas. Okazuje się że ma problem z napięciem i wg neurologa to główny powód nieuzasadnionego płaczu, problemów przy karmieniu (po kilku minutach pręży się i płacze)a jak jest rozjuszona to już wogóle nie da się jej przystawić. Babeczka pokazała nam ćwiczenia metoda vojty ale szczerze nie mamy serca jej tak męczyć choć czasami w ciągu dnia więcej płacze. Z utęsknieniem czekam na wizytę fizjoterapeutki i mam nadzieję że to rozwiąże problem bo mam już dość a z dnia na dzień jest coraz gorzej. Karmuenie to męka, tylko w nocy jest w miarę ok. W dzień praktycznie nie śpi, a noce przesypia choć nad ranem męczą ją gazy i śpi max. godzinę. Nigdy nie sądziłam że to może mieć wpływ na wszystko, także jak macie wątpliwości to idźcie do neurologa. Ponoć po ćwiczeniach szybko dziecko się uspokaja i staje się zupełnie inne. Też mam do siebie żal że pewnie nasze złe nawyki spowodowały taki stan, ale skąd mamy to wiedzieć skoro nikt nie pokazuje takich rzeczy.

Hej! Wlasnie mialam sie o Ciebie pytac!
U nas fizjo tez powiedziala, ze to jego prostowanie sie itd. Moze byc powodem, ze jest taki niespokojny...

Uczę się cierpliwości
kropka_nad_i jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-30, 12:18   #3969
Camelitos
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kropka_nad_i Pokaż wiadomość
No jakos nieprzyzwyczajona jestem. Ale moze wyciszyl sie troche po spotkaniu z fizjoterapeutka...
Ja staram sie nie puszczac telewizora, ale czasrm puszczam sobie lapka z serialem, ale wtedy dzwiek na sluchawkach i zeby kropek nie widzial monitoru.
Ojej jaki sen! Ale to tylko sen!
Ja polecam karmi- mi smakuje i dziala. Dlatego nie pija za czesto, zeby mi piersi nie wybuchly...
Tez mi sie wydaje, ze Kropek ma czujnik na telefon
Warto sprobowac z tym spacerem, albo znalezc inna godzine...
Hej! Wlasnie mialam sie o Ciebie pytac!
U nas fizjo tez powiedziala, ze to jego prostowanie sie itd. Moze byc powodem, ze jest taki niespokojny...

No właśnie już nie mam pomysłu apropo spaceru... 11 wydawało mi się ok bo sobie spala o w ogóle.. nieraz porbowalismg wyjść około 17 to były płacze, niesienie pół spaceru na rękach a jak zasnęła to dopiero do wózka.. to już nie wiem o której mam wychodzić

Stary 2018-08-30, 12:39   #3970
aniama6
Zadomowienie

Cytat:
No właśnie już nie mam pomysłu apropo spaceru... 11 wydawało mi się ok bo sobie spala o w ogóle.. nieraz porbowalismg wyjść około 17 to były płacze, niesienie pół spaceru na rękach a jak zasnęła to dopiero do wózka.. to już nie wiem o której mam wychodzić

Może rzeczywiście w jakimś spokojnym miejscu pospacerujcie. Choć ja to wszystkie krzyki zwalam na brzuch. U nas się sprawdza. Oby do października- musi wtedy to wszystko minąć i aż do ząbkowania będziemy się cieszyć spokojnymi dziecmi. A potem wszelkie lęki separacyjne, bunty dwulatka, trzylatka, nastolatka i tak w koło haha.

Stary 2018-08-30, 12:48   #3971
pozytywnaj
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ovejita Pokaż wiadomość
Dzień dobry!

Pajac + kocyk ew. śpiworek

Będzie dobrze, a rehabilitacja przyniesie spodziewane efekty

Kropciu, szybko rehabilitacją 'naprostujecie' Kropka, nie martw się Ja ciągle się boję, że źle noszę Młodego i chyba też umówię sobie spotkanie ze specjalistą, by pokazał nam co i jak
Jeśli będziesz w stanie - mogłabyś nam przybliżyć sposób noszenia, który rekomendowała Wasza fizjoterapeutka?

Co do chusty to podobno faktycznie dobrze działa na wiele spraw, ale jedynie pod warunkiem, że jest dobrze dociągnięta, a Maluch leży właściwie (wywinięta miednica, symetryczne ułożenie rąk i nóg). Ja ciągle mam problem z dociągnięciem chusty przy szyjce. Mimo że zawsze poprawiam, to i tak po chwili Mały ma za dużo luzu i może całkiem pokaźnie odchylić się do tyłu.

Ja mam dokładnie ten sam problem z telefonem - nie bardzo chcę go używać nad głową Malucha, ale tak naprawdę to czas kiedy spokojnie Was podczytuję, albo przeglądam inne rzeczy. Staram się zamienić telefon na Kindle - dzięki temu w ciągu miesiąca czytam już piątą książkę . Ale nie zawsze mam chęć na literaturę.

Zaczekamy

Ostatnio mam wątpliwości czy mam wystarczająco dużo pokarmu i zaczęłam pić Femaltiker. W ciągu dnia Młody czasem się denerwuje przy cycku jakby nic mu nie leciało, więc staram się jak najczęściej przystawiać i nadgonić produkcję. Problem zaczyna się w nocy, kiedy Młody nie chce ssać, a mi zaczynają piersi eksplodować (efekt dziennego pobudzania laktacji).
O 12.00 w nocy i o 5.00 rano trochę possał jedną pierś (może zajęło mu to z 2-3 minuty ) - teraz czekam z niecierpliwością aż się wybudzi. Nie będę ściągać laktatorem, bo w każdej chwili może zażądać piersi .

No i nie chwaliłam się jeszcze, ale w niedzielę zostałam ciocią - mam siostrzeńca
gratulacje dla siostry

---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Też bym chciała namiary na taką grupę

Kropko ty pisałaś, że masz rozejście mięśni brzucha? Ja też i sama to widzę Muszę znaleźć jakiegoś fizjoterapeute ale pewnie tu na tej pipodowie nie znajdę i trzeba będzie jeździć po 50 km...

Dziewczyny któraś wstawiała link do nosidełka od noworodka?

Mój Mały Książę od rana nie śpi tylko drzemie na rękach

pozytywnaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-30, 13:24   #3972
aniama6
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pozytywnaj Pokaż wiadomość
gratulacje dla siostry

---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Kropko ty pisałaś, że masz rozejście mięśni brzucha? Ja też i sama to widzę Muszę znaleźć jakiegoś fizjoterapeute ale pewnie tu na tej pipodowie nie znajdę i trzeba będzie jeździć po 50 km...

Link Karolina i ktoras jeszcze wystawiała na moja prośbę- na pewno ergobaby i tula. Chyba żadne z nich nie jest dobre dla takich maluchów tylko raczej chusty. No ale. .. ja myśle nad kupnem jednak. U takiego malucha uzywalabym sporadycznie w celu rozwieszenia prania, zrobienia sobie kanapki itp a im starszy tum więcej można używać.

Stary 2018-08-30, 13:45   #3973
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Dzień dobry byliśmy na bioderkach wszystko w jak najlepszym porządku uff!!
Młoda wczoraj przed spaniem miała druga wpadkę w ciągu tych 7 tyg... I pampers nie wytrzymał... Kupa była po pachy
No i pierwszy raz nam tak późno zasnęła bo po północy przez to mycie po kupie gigant się rozbudzila.. Ale za to spała do 7:20

Dziewczyny, bardzo wam współczuję problemów z brzuszkiem maluchów ale tak jak piszecie, tylko czas to lekarstwo na to. Mam nadzieję, z magicznym 3 miesiącem wszystko minie!

Młoda teraz zasnęła, ja czytam Książkę... Kupiłam sobie ten zbiór kryminałów "zabójczy pocisk" ale mam mieszane uczucia. Wszystko fajnie, ale dla mnie te poszczególne książki są one za krótkie..
Dziś na obiad robię domowe burgery i zupę grzybowa biorę się chyba za sprzątanie..ale najpierw kawa!

Młoda wczoraj wciągnęła z butli 170ml i docila cycem.. Matko dobrze, że nie jesteśmy na mm bo by nas z torbami puściła haha

xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-30, 13:47   #3974
pozytywnaj
Zadomowienie

Cytat:
Link Karolina i ktoras jeszcze wystawiała na moja prośbę- na pewno ergobaby i tula. Chyba żadne z nich nie jest dobre dla takich maluchów tylko raczej chusty. No ale. .. ja myśle nad kupnem jednak. U takiego malucha uzywalabym sporadycznie w celu rozwieszenia prania, zrobienia sobie kanapki itp a im starszy tum więcej można używać.

kurcze, z. chusta boję się, że sobie nie Poradzę..

Stary 2018-08-30, 13:55   #3975
aniama6
Zadomowienie

Cytat:
kurcze, z. chusta boję się, że sobie nie Poradzę..

Ja zamówiłam chustę- jeszcze nie doszła. Tez się boje. No ale tyle osób sobie radzi...to czemu nie ja. Będę próbować najpierw z filmikami a jak nie to doradca. Jak nie dam rady to kupuje nosidło. Chyba ze mój Królewicz się ogarnie trochę z tym noszeniem. Ja jakoś daje radę bo mam tylko jego wiec w sumie cały czas jemu poświęcam i wszystko dostosowuje, ale jak ty masz jeszcze dwójkę dzieci to naprawdę szukałbym wszelkich rozwiązań.

Stary 2018-08-30, 14:09   #3976
asiaczek
Zakorzenienie

Ja też się biorę wreszcie za szukanie chusty, bo jest coraz ciężej ogarnąć dwójkę dzieci.
Moja teściowa pewnie się za głowę złapie, bo stwierdzi, że noszenie w chuście spowoduje, że będę musiała małą nosić do 18tki.
Już mnie tak drażnią teksty, że Iga płacze bo nas testuje kiedy damy za wygraną i ją weźmiemy na ręce itp. kurcze, mam dwoje dzieci, wiele obowiązków i naprawdę gdy Iga nie płacze to jej nie noszę. A skoro tak strasznie krzyczy popołudniami to widocznie o coś jej chodzi i nie wyobrażam sobie słuchać tego placzu tylko dla zasady, że dzieci się nie nosi.
Z każdej strony jest nacisk na to, by dziecko za wszelką cenę tarmosić w wózku byleby tylko nie nosić na rękach. Też tak macie??

Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka
Stary 2018-08-30, 14:25   #3977
folinka
Zadomowienie

Ja mam chwilę na kawkę... Benio odłożony do wózka w kuchni i śpi przy szumie okapu Jak chcę chwilę odpocząć, to nie śmiem próbować odkładać do łóżeczka. A Lidusia gada sobie jeszcze i usypia sama w swoim pokoju.

Nie miałam pojęcia o tym noszeniu na fasolkę To jak trzeba podnosić? Trzymać dłonie pod karkiem i pupcią, a nie podpierać plecków? Kurczę, a tak zawsze wszędzie trąbią, że niemowlę powinno leżeć na płasko, że i na rękach człowiek stara się, żeby te plecki podpierać...

Trzymam mocno kciuki za wszystkie Wasze problemy mniejsze i większe!

Cytat:
Napisane przez xxxbursztynekxxx Pokaż wiadomość
Mamusia też będzie badana na tym "przeglądzie"? Fajnie to tam macie zorganizowane. Mam wrażenie że skoro opieka w ciąży nie jest na wysokim poziomie to już po porodzie jest chyba nieźle?

A i mam pytanko takie niedzieciowe możesz polecić jakiś dobry sposób na naukę angielskiego, stronkę lub coś innego. Ten problem spędza mi sen z powiek a muszę się podszkolić w możliwie szybkim czasie. A tak ciężko jest mi się za to zabrać
Tak, ja też, choć to raczej wywiad i badania krwi. Tu jako tako nie chodzi się do ginekologa, o ile nie ma jakichś poważnych problemów. Jak trzeba np. pobrać posiew przy infekcji, to też robi to lekarz rodzinny. Ja wcale nie uważam, że opieka w ciąży jest na niskim poziomie! Miałam położną i wizyty w szpitalu, moc badań (dodatkowe usg, badania krwi co tydzień nawet), specjalistów (hematolog, endokrynolog), badania prenatalne, itd i to wszystko za darmo...
Z przerwami ale od lat już korzystam z Supermemo (kursy No Problem). Bardzo lubię ich system planowania powtórek w zależności czy coś zapamiętałaś czy nie. Jest to płatne niestety, ale tak kiedyś uznałam, że jakbym chciała pójść na jakiś dobry kurs językowy, to bym uznała za oczywiste, że trzeba zapłacić, więc stwierdziłam, że zaryzykuję i spróbuję! Teraz odkurzam sobie podstawy. Jak coś jest jest dla mnie banalne, to od razu klikam, żeby to wyłączyć nawet z powtórek, a czasem znajduję jakieś perełki typu prawidłowe akcentowanie liczebników, które pomaga odróżnić fifTEEN od fifTY

Ech, właśnie już Benio miał przerwę w spaniu po 40 min, nawet w jego ulubionej dotychczas miejscówce Ale udało mi się go jeszcze odłożyć, jak pobujałam chwilę na rączkach.

Cytat:
Napisane przez kropka_nad_i Pokaż wiadomość
kropciu, ale wiesz, że to karmi zdaje się ma 0,5% alkoholu...? Zobacz z tyłu butelki. Ja wolę takich "bezalkoholowych" napojów jednak jeszcze unikać. Może później, jak wejdą dodatkowe posiłki albo ten pierwszy sen nocny będzie dłuższy, bo na razie to u nas 3-4h max.

Cytat:

Też to rozkminiam... Słyszałam o Tuli, a wczoraj znalazłam Boppy ComfyFit - niby mają jakieś certyfikaty, że jest to zdrowe dla bioder i plecków, choć wiadomo że z tymi wszystkimi certyfikatami to różnie bywa, bo jakaś organizacja nazwie się szumnie i już wystawia certyfikaty. Chusta tkana kręci mnie też bardzo, ale nie spełnia moich potrzeb. Ja potrzebuję coś tak jak Ty, żeby włożyć tam dziecko na krótko, ale szybko włożyć i szybko wyjąć i tak tam i z powrotem. Dlatego myślę jeszcze o chuście elastycznej, którą mogę po prostu przez większość dnia mieć na sobie i tylko wkładać i wyjmować bobasa...

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

Cytat:
Napisane przez asiaczek Pokaż wiadomość
Ja też się biorę wreszcie za szukanie chusty, bo jest coraz ciężej ogarnąć dwójkę dzieci.
Moja teściowa pewnie się za głowę złapie, bo stwierdzi, że noszenie w chuście spowoduje, że będę musiała małą nosić do 18tki.
Już mnie tak drażnią teksty, że Iga płacze bo nas testuje kiedy damy za wygraną i ją weźmiemy na ręce itp. kurcze, mam dwoje dzieci, wiele obowiązków i naprawdę gdy Iga nie płacze to jej nie noszę. A skoro tak strasznie krzyczy popołudniami to widocznie o coś jej chodzi i nie wyobrażam sobie słuchać tego placzu tylko dla zasady, że dzieci się nie nosi.
Z każdej strony jest nacisk na to, by dziecko za wszelką cenę tarmosić w wózku byleby tylko nie nosić na rękach. Też tak macie??

Współczuję takich "rad"! Ja też uważam, że dziecko nie płacze bez powodu. Na dodatek w tym wieku! Jeszcze przyjdzie czas na wychowywanie.
U mnie brak jakichkolwiek nacisków czy rad, święty spokój, ale to kosztem rzadkiego kontaktu z rodziną. Także coś za coś...
folinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-30, 14:39   #3978
pola25
Zakorzenienie

Asiaczku też słucham tych dobrych rad dot noszenia,już wszystkim przekazałam ,co do powodziedzenia ma moja neonantolog,ale chyba nie dociera to do teściowej,najlepiej wsadzić smoka ,po co przytulać,lepiej zostawić aż się może wypłacze. I te dobre rady,co moge jeść ,a co nie,mimo,że mówiłam,że nie ma diety kp. My mamy nie nosić,ale teściowa zaraz chce ją na ręcę.

Jesteśmy po szczepieniu,Dawid dzielny,a Malwinka tylko chwilkę płakała. Waży w body 3790,lekarka mówi,że dobrze. Powiedziała,by debridatu nie dawać,że ukł.pokarm.dojrzał i nie ma sensu brać. Asymetria się poprawiła,ale mamy dalej ćwiczyć.Generalnie stwierdziła,że przez 2 tyg mała bardzo się zmieniła,wydoroślała i niby nie ma się do czego doczepić. Oby tylko moje dzieciaki dobrze się czuły po szczcepionce.

Dzisiaj w planach urodziny u kolegi Dawida,nie mam dzisiaj siły i chętnie bym go samego wysłała,ale mama solenizanta to moja dobra koleżanka i wiem,że miło spędzę czas.
Stary 2018-08-30, 14:45   #3979
Camelitos
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez folinka Pokaż wiadomość
Ja mam chwilę na kawkę... Benio odłożony do wózka w kuchni i śpi przy szumie okapu Jak chcę chwilę odpocząć, to nie śmiem próbować odkładać do łóżeczka. A Lidusia gada sobie jeszcze i usypia sama w swoim pokoju.

Nie miałam pojęcia o tym noszeniu na fasolkę To jak trzeba podnosić? Trzymać dłonie pod karkiem i pupcią, a nie podpierać plecków? Kurczę, a tak zawsze wszędzie trąbią, że niemowlę powinno leżeć na płasko, że i na rękach człowiek stara się, żeby te plecki podpierać...

Tak, ja też, choć to raczej wywiad i badania krwi. Tu jako tako nie chodzi się do ginekologa, o ile nie ma jakichś poważnych problemów. Jak trzeba np. pobrać posiew przy infekcji, to też robi to lekarz rodzinny. Ja wcale nie uważam, że opieka w ciąży jest na niskim poziomie! Miałam położną i wizyty w szpitalu, moc badań (dodatkowe usg, badania krwi co tydzień nawet), specjalistów (hematolog, endokrynolog), badania prenatalne, itd i to wszystko za darmo...
Z przerwami ale od lat już korzystam z Supermemo (kursy No Problem). Bardzo lubię ich system planowania powtórek w zależności czy coś zapamiętałaś czy nie. Jest to płatne niestety, ale tak kiedyś uznałam, że jakbym chciała pójść na jakiś dobry kurs językowy, to bym uznała za oczywiste, że trzeba zapłacić, więc stwierdziłam, że zaryzykuję i spróbuję! Teraz odkurzam sobie podstawy. Jak coś jest jest dla mnie banalne, to od razu klikam, żeby to wyłączyć nawet z powtórek, a czasem znajduję jakieś perełki typu prawidłowe akcentowanie liczebników, które pomaga odróżnić fifTEEN od fifTY

Ech, właśnie już Benio miał przerwę w spaniu po 40 min, nawet w jego ulubionej dotychczas miejscówce Ale udało mi się go jeszcze odłożyć, jak pobujałam chwilę na rączkach.

kropciu, ale wiesz, że to karmi zdaje się ma 0,5% alkoholu...? Zobacz z tyłu butelki. Ja wolę takich "bezalkoholowych" napojów jednak jeszcze unikać. Może później, jak wejdą dodatkowe posiłki albo ten pierwszy sen nocny będzie dłuższy, bo na razie to u nas 3-4h max.

Też to rozkminiam... Słyszałam o Tuli, a wczoraj znalazłam Boppy ComfyFit - niby mają jakieś certyfikaty, że jest to zdrowe dla bioder i plecków, choć wiadomo że z tymi wszystkimi certyfikatami to różnie bywa, bo jakaś organizacja nazwie się szumnie i już wystawia certyfikaty. Chusta tkana kręci mnie też bardzo, ale nie spełnia moich potrzeb. Ja potrzebuję coś tak jak Ty, żeby włożyć tam dziecko na krótko, ale szybko włożyć i szybko wyjąć i tak tam i z powrotem. Dlatego myślę jeszcze o chuście elastycznej, którą mogę po prostu przez większość dnia mieć na sobie i tylko wkładać i wyjmować bobasa...

---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

Współczuję takich "rad"! Ja też uważam, że dziecko nie płacze bez powodu. Na dodatek w tym wieku! Jeszcze przyjdzie czas na wychowywanie.
U mnie brak jakichkolwiek nacisków czy rad, święty spokój, ale to kosztem rzadkiego kontaktu z rodziną. Także coś za coś...
Karmi ma do 0.5%

Stary 2018-08-30, 14:54   #3980
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:

Spoko... Pewna osoba z mojej bliskiej rodziny to w ogóle z tych co nie nosić, nie uczyć bujac w wózku itp.. Jak płacze to właśnie nas sprawdza, już wie że na każdy Pisk przybiegniemy, rozpuszczona jest bla bla bla
Taki zimny chów wiesz... Bez emocji. Trochę poplacze to jej się nic nie stanie, płuca się rozwijają bla bla nie mogę tego słychać. Ostatnio M. Zrobił jej awanturę o to to się trochę uspokoiła.

Ja jednym uchem wpuszczam u drugim wpuszczam a robię swoje

---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ----------

Cytat:
Asiaczku też słucham tych dobrych rad dot noszenia,już wszystkim przekazałam ,co do powodziedzenia ma moja neonantolog,ale chyba nie dociera to do teściowej,najlepiej wsadzić smoka ,po co przytulać,lepiej zostawić aż się może wypłacze. I te dobre rady,co moge jeść ,a co nie,mimo,że mówiłam,że nie ma diety kp. My mamy nie nosić,ale teściowa zaraz chce ją na ręcę.

Jesteśmy po szczepieniu,Dawid dzielny,a Malwinka tylko chwilkę płakała. Waży w body 3790,lekarka mówi,że dobrze. Powiedziała,by debridatu nie dawać,że ukł.pokarm.dojrzał i nie ma sensu brać. Asymetria się poprawiła,ale mamy dalej ćwiczyć.Generalnie stwierdziła,że przez 2 tyg mała bardzo się zmieniła,wydoroślała i niby nie ma się do czego doczepić. Oby tylko moje dzieciaki dobrze się czuły po szczcepionce.

Dzisiaj w planach urodziny u kolegi Dawida,nie mam dzisiaj siły i chętnie bym go samego wysłała,ale mama solenizanta to moja dobra koleżanka i wiem,że miło spędzę czas.
Pola.. Mała ci w ponad 7 tyg przybrala tylko ledwo 700g??

Ja pije karmi, nie daje się zwariować.. Ma do 0,5% czyli może mieć równie dobrze 0.2% albo i 0,0
Jak wypije dwa w tygodniu to znów bez przesady przecież nawet te 0,5% w przeliczeniu na np. Moja wagę... To nawet we krwi nie będzie odczuwalne.
Co innego gdyby ktoś pił kilka dziennie...

Stary 2018-08-30, 15:09   #3981
pola25
Zakorzenienie

Blanka przybrała 1kg70
waga urodzeniowa 3160,spadkowa 3060

Edytowane przez pola25
Czas edycji: 2018-08-30 o 15:11
Stary 2018-08-30, 15:18   #3982
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Blanka przybrała 1kg70
waga urodzeniowa 3160,spadkowa 3060
Aaa no napisałaś 3kg zamiast 4kg

Stary 2018-08-30, 15:20   #3983
pola25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
Aaa no napisałaś 3kg zamiast 4kg

wiesz ja dzisiaj chcialam poslodzic wodę zamiast kawy
Stary 2018-08-30, 15:39   #3984
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Blanka no to miałaś zabawe z kupą po pachy ! Ładnie pospala Ninka ! O kryminalas z tej serii nie slyszalam, ja czytam sage lidzi lodu, akurat do karmienia
No i 170 ml hoho, ładnie
Polu baw sie dobtze na urodzinach !!

zUa_tysica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-30, 15:41   #3985
aniama6
Zadomowienie

Chyba przyszła moja chusta- tz wróci to będę rozpracowywać. Ale mnie przed chwila fajna rzecz spotkała- my mieszkamy z rodzicami oni na dole my góra. Mama mi teraz obiady podrzuca, jakieś przekąski. Dziś rodzice wyjechali na wycieczkę. I słyszę jakieś ruchy na dole- pomyślał ze ktoś z rodziny przyszedł koty karmic. A tu wchodzi córka mojej kuzynki- sześciolatka z kanapkami dla mnie, sokiem i ciastkami. Sama wpadła na to ze trzeba mi pomoc, sama zrobila. Super dziecko. Muszę Tymcia tez na takiego ogarniętego chłopca wychować.

Stary 2018-08-30, 15:49   #3986
Camelitos
Wtajemniczenie

Cytat:
Blanka no to miałaś zabawe z kupą po pachy ! Ładnie pospala Ninka ! O kryminalas z tej serii nie slyszalam, ja czytam sage lidzi lodu, akurat do karmienia
No i 170 ml hoho, ładnie

Moja za to tej nocy obsiurala się 2 razy tak że musialam ja przebierać.. kurde nie wiem czemu.. mam pieluchy firmy pampers 2 bo dostaliśmy w prezencie i one wydaje się być ok.. A tu taki psikus.. I powtórzę to jeszcze raz ;D jak do wora trzeba Siurac to jest problem ;D

Ale sobie spa dzisiaj zrobiłam;D depilacja, włosy, maseczka na twarz i człowiek się lepiej czuje ;D

Słuchajcie chyba znalazlam powód placzkow Alinka.. to chyba te spacery i bodźce! Małą od 13 do teraz śpi, nie płacze nic jej nie jest...

Wysłane z mojego SM-T580 przy użyciu Tapatalka
Stary 2018-08-30, 16:19   #3987
pozytywnaj
Zadomowienie

Cytat:
Ja zamówiłam chustę- jeszcze nie doszła. Tez się boje. No ale tyle osób sobie radzi...to czemu nie ja. Będę próbować najpierw z filmikami a jak nie to doradca. Jak nie dam rady to kupuje nosidło. Chyba ze mój Królewicz się ogarnie trochę z tym noszeniem. Ja jakoś daje radę bo mam tylko jego wiec w sumie cały czas jemu poświęcam i wszystko dostosowuje, ale jak ty masz jeszcze dwójkę dzieci to naprawdę szukałbym wszelkich rozwiązań.

właśnie temu myślę nad jakimś rozwiązaniem, bo dziś np. nie miałam jak przygotować coś na obiad, na szczęście miałam zamrożone...

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

Ja Małego będę nosić czy się komuś to widzi czy nie. Chcę się nim nacieszyć

Stary 2018-08-30, 16:20   #3988
folinka
Zadomowienie

Cytat:
No i 170 ml hoho, ładnie

Też czytałam sagę karmiąc Maksa 12 lat temu i drugi raz karmiąc Lidkę

Cytat:
Moja za to tej nocy obsiurala się 2 razy tak że musialam ja przebierać.. kurde nie wiem czemu.. mam pieluchy firmy pampers 2 bo dostaliśmy w prezencie i one wydaje się być ok.. A tu taki psikus.. I powtórzę to jeszcze raz ;D jak do wora trzeba Siurac to jest problem ;D

Ale sobie spa dzisiaj zrobiłam;D depilacja, włosy, maseczka na twarz i człowiek się lepiej czuje ;D

Słuchajcie chyba znalazlam powód placzkow Alinka.. to chyba te spacery i bodźce! Małą od 13 do teraz śpi, nie płacze nic jej nie jest...

Wysłane z mojego SM-T580 przy użyciu Tapatalka
Chodzi Ci o to, że przeciekają? Czasem tak po prostu jest, choć na oko nie widać, żeby coś było niedopasowane. Po prostu na jednej pupci jedna firma leży lepiej, a na drugiej inna. Inny rozmiar lub inna firma mogą akurat u Was bardziej pasować. Ale to tylko dziś tak czy częściej? I jeszcze falbanki - odwijasz zawsze?
folinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-30, 17:02   #3989
kropka_nad_i
Wtajemniczenie

Cytat:
Może rzeczywiście w jakimś spokojnym miejscu pospacerujcie. Choć ja to wszystkie krzyki zwalam na brzuch. U nas się sprawdza. Oby do października- musi wtedy to wszystko minąć i aż do ząbkowania będziemy się cieszyć spokojnymi dziecmi. A potem wszelkie lęki separacyjne, bunty dwulatka, trzylatka, nastolatka i tak w koło haha.

Taa- zazegnamy jedno, przywitamy drugie
Cytat:
gratulacje dla siostry

Wyślę Ci artykul, ktory dostalam od mojego fizjo. I poszukaj fizjoterapeuty- nawet w mojej wiosce jest jeden, a Pani od chusty jest fizjoterapeutka dzieci i mieszka 10km ode mnie tez na wsi
Cytat:
Dzień dobry byliśmy na bioderkach wszystko w jak najlepszym porządku uff!!
Młoda wczoraj przed spaniem miała druga wpadkę w ciągu tych 7 tyg... I pampers nie wytrzymał... Kupa była po pachy
No i pierwszy raz nam tak późno zasnęła bo po północy przez to mycie po kupie gigant się rozbudzila.. Ale za to spała do 7:20

Dziewczyny, bardzo wam współczuję problemów z brzuszkiem maluchów ale tak jak piszecie, tylko czas to lekarstwo na to. Mam nadzieję, z magicznym 3 miesiącem wszystko minie!

Młoda teraz zasnęła, ja czytam Książkę... Kupiłam sobie ten zbiór kryminałów "zabójczy pocisk" ale mam mieszane uczucia. Wszystko fajnie, ale dla mnie te poszczególne książki są one za krótkie..
Dziś na obiad robię domowe burgery i zupę grzybowa biorę się chyba za sprzątanie..ale najpierw kawa!

Młoda wczoraj wciągnęła z butli 170ml i docila cycem.. Matko dobrze, że nie jesteśmy na mm bo by nas z torbami puściła haha

Super z bioderkami!
Ja dzisiaj jak nosilam Kropka to byl trzask i czulam mokre... ale wyszlo nacto, ze pampers zjechal
Cytat:

Oj znam to... ale tylko kiwam głową i robie swoje- nie mam sily na dyskusje..
Cytat:
Napisane przez folinka Pokaż wiadomość

Cytat:
Spoko... Pewna osoba z mojej bliskiej rodziny to w ogóle z tych co nie nosić, nie uczyć bujac w wózku itp.. Jak płacze to właśnie nas sprawdza, już wie że na każdy Pisk przybiegniemy, rozpuszczona jest bla bla bla
Taki zimny chów wiesz... Bez emocji. Trochę poplacze to jej się nic nie stanie, płuca się rozwijają bla bla nie mogę tego słychać. Ostatnio M. Zrobił jej awanturę o to to się trochę uspokoiła.

Ja jednym uchem wpuszczam u drugim wpuszczam a robię swoje

---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ----------

Pola.. Mała ci w ponad 7 tyg przybrala tylko ledwo 700g??

Ja pije karmi, nie daje się zwariować.. Ma do 0,5% czyli może mieć równie dobrze 0.2% albo i 0,0
Jak wypije dwa w tygodniu to znów bez przesady przecież nawet te 0,5% w przeliczeniu na np. Moja wagę... To nawet we krwi nie będzie odczuwalne.
Co innego gdyby ktoś pił kilka dziennie...

Folinko- tak jak Blanka napisala, karmi ma do 0,5% więc jest to maksymalna ilosc alkoholu. Zresztą ja pije na pół z mężem od czasu do czasu po kąpieli Malego- on wtedy zazwyczaj spi 4h (a dzisiaj 7h). Nie piję w ciagu dnia, przed karmieniem albo w duzych ilosciach...

A co do noszenia, to właśnie dziecko nie powinno sie za szybko prostowac, zadzierac glowki do góry, dlatego przy podnoszeniu oraz noszeniu nie powinno sie prostowac kregoslupa. Stad chusta dla takich maluszkow jest ok, a nosidelka juz nie, bo tam jest wymuszona pozycja kregoslupa. Ja wiem, ze malo kto o tym wie, ale u mnie Kropek jak lezy to zadziera glowke do gory, co moze byc spowodowane przez to noszenie/podnoszenie. Znalazlam filmik na yt jak podnosic- to samo co mi fizjo pokazala. Postaram sie pozniej wrzucic...
Cytat:
Chyba przyszła moja chusta- tz wróci to będę rozpracowywać. Ale mnie przed chwila fajna rzecz spotkała- my mieszkamy z rodzicami oni na dole my góra. Mama mi teraz obiady podrzuca, jakieś przekąski. Dziś rodzice wyjechali na wycieczkę. I słyszę jakieś ruchy na dole- pomyślał ze ktoś z rodziny przyszedł koty karmic. A tu wchodzi córka mojej kuzynki- sześciolatka z kanapkami dla mnie, sokiem i ciastkami. Sama wpadła na to ze trzeba mi pomoc, sama zrobila. Super dziecko. Muszę Tymcia tez na takiego ogarniętego chłopca wychować.

Ojjej jak fajnie

---------- Dopisano o 17:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ----------

Podnoszenie niemowląt: https://youtu.be/W7dcFTuHbek

Uczę się cierpliwości
kropka_nad_i jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-30, 17:21   #3990
KarolinaK
Zakorzenienie

Kto ma misia szumisia i kto poleca?
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości