![]() |
#4921 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część V
Cytat:
tylko, że ja porcje podwoiłam [no bo to rodzinnie ma być :P] i dodałam jeszcze mleka, bo zrobiło się bardzo gęste [tak bardzo, że mikser fiksował ![]() ![]()
![]() |
#4922 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4923 |
Rozeznanie
|
Pomóżcie mi! Chciałabym mieć sensowny jadłospis R. Przeczytałam dużą część tego wątku i widzę że popełniam sporo błedów
![]() ![]() ![]() Od razu po wstaniu, na czczo ok 40min-1h orbitrek ćwiczenia aerobowe Po ok 1,5h od wstania jem śniadanko, czyli zaraz po trenigu i prysznicu ![]() I przykładowe śn. Parówka (juz wiem ze zle!) + sałatka z buraczków z cebulką + kawa czarna bez cukru lub I przykładowe śn. mleko 2% z płatkami fitness (też chyba źle?) + kawa czarna bez cukru lub jajko na pół miękko + 2 kromki chlebka Wasa z odrobiną margaryny i pomidorem lub z szynką drobiową II przykładowe śn. ok 125g twarożku piątnicy 0% + pół pomidora + zielona herbata lub II przykładowe śn. buteleczka jogurtu activia o smaku kiwi z truskawką lub wiśnia z czaną porzeczką + zielona herbata przykładowy obiad - jajko sadzone + plasterek szynki drobiowej + maślanka lub zsiadłe mleko lub kefir (czasem łyżka ziemniaczków) lub przykładowy obiad - pół mrożonki warzyw na patelnię (chyba zle bo z tego co wyczytałam nie wszystkie warzywa nadają się przy R?) lub przykładowy obiad - duszona pierś z kurczaka (pół) + sałatka z pomidora z ogórkiem kiszonym (można???) + łyżeczka octu winnego + zioła włoskie pzykładowy podwieczorek - butelka activi o smaku kiwi z truskawką lub wiśnia z czaną porzeczką + zielona herbata lub przykładowy podwieczorek - 2 kromki chlebka Wasa z szynką drobiową + odrobinka chrzanu ze słoiczka do posmarowania/odrobinka musztardy lub zamiast mazideł pomidor + zielona herbata przykładowa kolacja - 2 jajka na pół miękko + ogórek kiszony lub przykładowa kolacja - ok. 100g sałtki meksykńskiej z tuńczyka z puszki takiej gotowej lub przykładowa kolacja - pół puszki tuńczyka w sosie własnym + pół pomidora W międzyczasie czasaim piję sok pomidorowy Tymbark (mieszam po pół buteleczki łagodny z pikantnym) i duuużo wody mineralnej niegazowanej. Podjadam też czasem trochę borówek amerykańskich które uwielbiam ![]() Zapewne saaaame błędy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4924 | |
Zadomowienie
|
[QUOTE=ines25;8575512]Pomóżcie mi! Chciałabym mieć sensowny jadłospis R. Przeczytałam dużą część tego wątku i widzę że popełniam sporo błedów
![]() ![]() ![]() Od razu po wstaniu, na czczo ok 40min-1h orbitrek ćwiczenia aerobowe Po ok 1,5h od wstania jem śniadanko, czyli zaraz po trenigu i prysznicu ![]() Specjalistką nie jestem, ale wyczytałam gdzieś, że takie treningi na czczo nie mają większego sensu- pozbawiony pokarmu organizm spala mięsnie, a nie tłuszcz. I przykładowe śn. Parówka (juz wiem ze zle!) + sałatka z buraczków z cebulką + kawa czarna bez cukru Parówka-źle, buraki na R też trzeba odpuścić, bo mają wysokmi IG. Poza tym śniadanie malusieńkie. Nie ma węglowodanów złożonych,warzyw,owoców, białka.. lub I przykładowe śn. mleko 2% z płatkami fitness (też chyba źle?) + kawa czarna bez cukru Fitnessy nie są dobre na redukcji- wysoko przetworzone i za słodkie. Zastąp je musli bez cukru, bądź owsianymi/żytnimi/jęczmiennymi.Poza tym nie ma białka, mleko ma go za mało. lub jajko na pół miękko + 2 kromki chlebka Wasa z odrobiną margaryny i pomidorem lub z szynką drobiową Wase zastąp zwykłym pieczywem, poza tym najadasz się takim śniadaniem? Margaryna wiadomo, też do odpadki. II przykładowe śn. ok 125g twarożku piątnicy 0% + pół pomidora + zielona herbata Twarożek powinien być cały, poza tym mało warzyw, i wogóle coś ubogo. lub II przykładowe śn. buteleczka jogurtu activia o smaku kiwi z truskawką lub wiśnia z czaną porzeczką + zielona herbata Za mało. Poza tym słodzona Activia na redukcji to też raczej kiepski wybór. No i nie ma białka, owoców.. przykładowy obiad - jajko sadzone + plasterek szynki drobiowej + maślanka lub zsiadłe mleko lub kefir (czasem łyżka ziemniaczków) Matko, Ty naprawdę mało jesz. Ja bym w życiu się nie najadła takim obiadem...to wogóle można nazwać obiadem?? Nie ma węglowodanów złożonych- dodawaj je do obiadu, nasycą Cię na długo. Poza tym nie ma warzyw, białka też śladowe ilości. ŹLE! lub przykładowy obiad - pół mrożonki warzyw na patelnię (chyba zle bo z tego co wyczytałam nie wszystkie warzywa nadają się przy R?) To też nie jest obiad, bo same warzyw nie stanowią pełnowartościowego posiłku. Te warzywa, które nie nadają się na redukcjie to ziemniaki, kukurydza,groszek,buraki. lub przykładowy obiad - duszona pierś z kurczaka (pół) + sałatka z pomidora z ogórkiem kiszonym (można???) + łyżeczka octu winnego + zioła włoskie Tu już bardziej ok, chociaż tej piersi mogłoby być więcej, no i węgle oczywiście nieobecne. pzykładowy podwieczorek - butelka activi o smaku kiwi z truskawką lub wiśnia z czaną porzeczką + zielona herbata Pod wieczór uważaj na węglowodany, a Activia to produkt głównie taki. Tutaj powinno się znaleźć białko +NNKT (pestki/ziarenka/orzechy) lub przykładowy podwieczorek - 2 kromki chlebka Wasa z szynką drobiową + odrobinka chrzanu ze słoiczka do posmarowania/odrobinka musztardy lub zamiast mazideł pomidor + zielona herbata Znowu ta Wasa...naprawdę ją wywal. Przy podwieczorku możesz pozwolić sobie na kromkę razowca/pełnoziarnistego itd. Ogólnie zasada jest taka, że do 3 godzin przed snem te węglowodany mogą się pojawić. przykładowa kolacja - 2 jajka na pół miękko + ogórek kiszony Na redukcji jajka mogą być,tylko uważaj na żółtka. Jedno-ok, ale nie więcej. Poza tym nie ma warzywek. lub przykładowa kolacja - ok. 100g sałtki meksykńskiej z tuńczyka z puszki takiej gotowej Co wchodzi w jej skład? 100g to troche mało się wydaje. lub przykładowa kolacja - pół puszki tuńczyka w sosie własnym + pół pomidora Jeżeli byłaby cała puszka to ok, pół to za mało. Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4925 |
Rozeznanie
|
Bardzo, bardzo Ci dziękuję Kokaina za dpowiedź... Trudno mi to wszystko poprawić bo jestem w tym wszystkim zupełnie zielona
![]() ![]() ![]() ![]() edit: sałatka meksykanska z tuńczykiem ma w składzie: płatki tuńczyka, warzywa 51,36% (fasola czerwona, papryka słodka, cebula, kukurydza), olej słonecznikowy, cukier, sól, ocet winny, skrobia kukurydziana, przyprawy. Wrtość odżywcza 100g: wartość energetyca 608kJ/145kcal, białko 10,3g, weglowodany przyswajalne 11,6g, tłuszcz całkowity 6,46g. - nadaje sie to do jedzenia? ![]() Edytowane przez ines25 Czas edycji: 2008-08-13 o 14:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#4926 |
Raczkowanie
|
Dzisiejsze RRRRRRRRRRRRRRRRRRRrrr..
Śn: bułka ciemna, sznka drobiowa, odrobina masła ( od jutra już z niego rezygnuje ![]() II śn: koktajl: troche borówek, malutka nektarynka, 90g homo natural półtłusty, 1/2 szkl. mleka 0,5% Ob: 100g piersi z kuraka, 300g brukselki(tak wagowo, gdy była zamrożona), 70-80g kaszy jęczmiennej ( za dużo chyba ;/) Podw: 100g wieśniaka lekkiego, jakieś otręby, orzechy Kol: sałatka: szynka z fileta z kurczaka, jajko na twardo ( wyjmę zółtko), sałata lodowa, pomidorki zółte. Ktoś mógłby ocenić ![]()
![]() |
#4927 |
Zadomowienie
|
sniadanie:
jogurt sanok +4sliwki+otreby granulowane sliwkowe ,kawa bez cukru IIśniadanie: brzoskwinia ,jogurt naturalny + otreby kawałek arbuza obiad ,podwieczorek połowa małej cukini zapiekanka (cukinia faszerowana soczewica zielona i tunczykiem zapiekana w piekarniku z pomidorami) , kawa bez cukru kolacja ![]() czerwona herbata ,woda mineralna
#4928 |
Przyczajenie
|
Witam! Oto mój jadłospis. Jeśli ktoś byłby tak miły i podliczył ile jest w nim kalorii byłbym wdzięczny!
Śniadanie: omlet (2 całe jajka+3białka, szklanka płatków owsianych, pokrojone 2 suszone morele+ 2 suszone śliwki) Obiad: pierś z kurczaka (250g), ryż biały (80g), szklanka brokółów gotowanych na parze Obiad2: zupa pomidorowa (300ml) + szklanka makaronu razowego + gotowane udko kurze Kolacja: serek wiejski normalny + 2 łyżki płatków owsianych + łyżka musli (b.mała zawartość owoców) |
![]() ![]() |
![]() |
#4929 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I. 87*2 + 3*17 + 438 + 20 + 20 = 703kcal II. 250+ 275 +50= 575kcal III.[jaka ta zupa- zabielana, czy nie? liczę zabielaną bez żadnych innych dodatków] 57 + 600 [szklanka makaronu to wg google około 170-180g.] + 250 = 907kcal IV. 195 + 70 + 30 = 295 kcal łącznie: 2480kcal. oczywiście plus minus, bo nie znam dokładnej gramatury, ale mniej więcej tyle.
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi." Studentka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4930 |
Przyczajenie
|
Dziękuje bardzo za odpowiedź. Pomidorówa oczywiście niezabielana z dodatkiem warzyw i 1 kostki rosołowej, gotowana na wspomnianym udku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4931 |
Zadomowienie
|
Ocenkę mojego dzisiejszego jadłospisu proszę:
I (ok. 7 ) pełna miseczka owsianki na wodzie z bakaliami i borówkami, 3 ciastka i jogurtowy słodki serek o smaku kokosowo-migdałowym II (ok. 8) garść borówek, 4ciastka, zapiłam zieloną herbatą III (ok. 16 - wieem, zdecydowanie za długa przerwa między posiłkami, ale buszowałam po sklepach tak zawzięcie, że zapomniałam o głodzie ![]() wątróbka smażona (zajęła 1/3 talerza) z fasolką (2/3 talerza) IV Deser jabłko V (ok. 19) Mieszanka warzywna z kromką chrupkiego pieczywa. Kilka migdałów i kilka orzechów włoskich na deser.... i będą jeszcze lody, bo mam na nie wielką ochotę - cały dzień mam dziś ochotę coś jeść! poza zakupami, to ciągle byłam głodna i nie wiem z czego to wynika. Czekam na oceny ![]()
#4932 |
Zadomowienie
|
Poproszę o ocenkę
![]() U IS 2kromki grahama: jedna z plastrem sopockiej i rzodkiewką, druga z dżemem wiśniowym; 2 małe pomidory IIS nektarynka O schab duszony ( duży kawałek); fasolka w bułce tartej (dużo) P kilka łyżek kremu tofiie (gr...nie umiałam się powstrzymać :P ); 125g twarogu z 100g jogurtu naturalnego plus 3 łyżeczki miodu i dosyć dosyć musli czekoladowego K 125g twarogu z 100g jogurtu naturalnego; 2 małe ogórki, 3 rzodkiewki, 2 kromki grahama, plasterek sopockiej
Edytowane przez agnis2908 Czas edycji: 2008-08-13 o 19:38 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#4933 |
Rozeznanie
|
*(R)*
Starając się coś dzisiaj juz poprawić jadłam nastepująco: I śniadanie (źle ![]() ![]() II śniadanie - pół (ok 125g) twarogu wiejskiego lekkiego 0% z łżeczką śmietanki 18% + pół pomidora obiad - niepełna szklanka (przed gotowaniem) makaronu z sosem pomidorowym, bazylią i ćwiartką piersi z kurczaka + pół grejfruta podwieczorek - serek homogenizowany + pół pomidora kolacja (planuje zaraz zjeść ![]() Aha do tego wypiłam 2 kawy czarne niesłodzone i 3 zielone herbaty po posiłkach i dużo wody. Czy jest lepiej? ocencie proszę!!! BTW czuję się nieźle najedzona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4934 |
Raczkowanie
|
Dzisiejsze R:
10:30 3 łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów pszennych, łyżka mleka, 2 łyzki jogurtu nat, 100g twarodu chudego, maliny, łyżka dżemu :/; pomidor, mały ogórek. 30g tuńczyka wsw, łyzka ketchupu, zioła 14:00 ugotowana w wodzie pierś z kurczaka, 250g mrożonych brokułów z wody, niecałe pół szlanki makaronu z mąki 1850, sos: 100g jogurtu nat, łyżka musztardy, przyprawa do twarozkow FIT 17:00 kromka razowca (92kcal) z polędwicą, 90g tuńczyka wsw, 50g twarogu chudego z orzechami, pomidor basen, ale jakoś mało pływałam :P 20:10 sałatka: całe jajko, białko z jajka, grubszy plaster szynki z indyka, pomidor, szczypior przyprawy, marchewka 23:00 wieśniak nie za duzo? |
![]() ![]() |
![]() |
#4935 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4936 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Oceni ktoś? ![]()
![]() |
#4937 |
Raczkowanie
|
R
śniadanie: kromka chleba razowego +pomidor + 1/4 serka wiejskiego + trochę takiego innego sera z papryką II śniadania nie było ze względu na to, że pierwsze było późno bardzo ![]() obiad: wiem, że zły ![]() ![]() jakieś owoce z ogrodu ...ale to jako przekąska ![]() kolacja: taka jak śniadanie ![]() BARDZO PROSZĘ O OCENĘ ![]() Dzisiejszy dzień mogę i tak zaliczyć do udanych ... mam tyle słodkiego w domu w tym moje ukochane rafaello ![]() ![]() ![]() ![]()
#4938 |
Rozeznanie
|
Izuniu dzięki za ocenę!!! Będę starała się poprawić
![]() ![]() Do kolacyjki maznęłam jeszcze tą grachamkę odrobiną twarożlu 0% ![]() ![]() Co do NNKT to nie lubię orzechów - fuuuuj ![]() Aha sos pomidorowy to podduszne pomidorki + ząbek czosnku + przyprawy włoskie ![]() ![]() ![]() Edytowane przez ines25 Czas edycji: 2008-08-13 o 19:59 Powód: dopisałam troszkę ;) |
![]() ![]() |
![]() |
#4939 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4940 |
Zadomowienie
|
iza- no właśnie po tym śniadaniu, które było naprawde duże dostałam (godzine później) takiej ochoty na coś słodkiego i zjadłam te ciastka z borówkami, że... dopadły mnie takie wyrzuty sumienia. Że tak się obżarłam... i w ogóle... więc nie wzięłam ryżu do tej wątróbki na obiad, stwierdziłam, że to będzie pokuta
![]() Z godzinę temu zjadłam za to do tych lodów, na które miałam ochotę kolejnych kilka ciasteczek... takich pełnoziarnistych tym razem ![]() Pycha ![]() ![]() Dzięki za ocenę ![]()
#4941 |
Zakorzenienie
|
U
I ok.70g wędzonej makreli, pół bułki z ziarnami posmarowanej serkiem czosnkowym piątnicy, plastry pomidora; brzoskwinia spora przerwa, ok 5h niestety II 3/4 cukinii ![]() ![]() III szklanka deseru warstwowego: od dołu - banan, wiórki, jogurt nat, musli, jogurt nat, wiśnie z syropu i wiórki MNIAM! IV ok. 90g makreli wędzonej, połowa bułki z ziarnami, pół pomidora w międzyczasie chyba 3 cukierki toffi Czy nie przesadzam z cukrami prostymi? dzisiaj zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne i obawiam się o moją wagę.. Może powinnam sie ograniczać? na razie będę siebie obserwowała. |
![]() ![]() |
![]() |
#4942 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4943 |
Rozeznanie
|
miało byc U wyszlo raczej P
1sn: 60g musli crunchy tropikalne Sante z jog nat, 5 śliwek, jabłko, 2 kiście winogron 2sn: duuuzy pucharek lodow waniliowo truskawkowo orzechowych, 8 sliwek, 2 nektarynki obiad; duuzy golabek z mlodymi ziemniaczkammi i duuza iloscia sosu pomidorowego ![]() między obiadem a podwieczorkiem 2 kawalki ciasta (od babci ^^) podwieczorek: jogurt pitny 250g, 5śliwek, nektarynka, jabłko kolacja:250-300g dorsza wędzonego, 2 kromki chleba z ziarnami, 3 ogorki malosolne |
![]() ![]() |
![]() |
#4944 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4945 |
Raczkowanie
|
Iza, dziękuję ślicznie za ocenkę
![]() Heh, czyli nienajgorzej z moimi jadłospisami, a już się bałam ![]()
![]() |
#4946 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi." Studentka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4947 |
Raczkowanie
|
A ja wlasnie popijam moj sniadaniowy kefirek
![]() ![]() RRRedukcja : 7.00 Sniadanko: chudy twarog, szczypiorek, rzodkiewki, 1 kromka chleba pelnoziarnistego, herbata czerwona, kisc winogron 10.00 II Sniadanie: maslanka, pudleczko malin, kawalek wedlinki, pomidor 13.00 Obiad: Gotowany indyk(ok.150g) pol paczuszki brazowego ryzu, kapusta wloska, marchewki(2), garsc slonecznika 16.30 Podwieczorek: serek wiejski z kilkoma ziarnami dynii, jajko na twardo, pomidorek 20.00 Kolacja: : jajecznica z 2 bialek i jednego zoltka ze szczypiorem i kawalkiem wedlinki, herbata zielona Poprosze o sliczna ocenke ![]() Dziekuje ![]()
![]() |
#4948 |
Rozeznanie
|
A ja z góry bym chciała przeprosić że zamieszczam pojedynczy posiłek czyli moje dzisiejsze śniadanko... ale jestm całkiem nowa w tych tematach i dlatego prosiłabym o ocene i ew. uwagi jak mogę coś "nadrobić" w ciągu dnia jeśli ze śniadankiem było coś nie tak...
*R* I sn - omlet z 2 białek i 1 żółtka z 1/2 pomidora i plastrem szynki + kromka wasy żytniej, pełnoziarnistej (zjadłam bo nie miałam innego pieczywa poza tym zostało mi jej jeszcze kilka kromek...) z plastrem białego sera 0% i 3 plastrami pomidora + 1/2 grejfruta; kawa czarna bez cukru czy na drugie śniadanko dobrze bedzie jak wypiję kubek zsiadłego mleka i zjem pestki słonecznika i dyni? |
![]() ![]() |
![]() |
#4949 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4950 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() A w ogóle mam do Was takie pytanko... czy w tym wszystkim wiek nie gra roli? Z wiekiem metabolizm niestety samoistnie spowalnia (podobno ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:21.