Nasze codzienne jadłospisy, część V - Strona 165 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-13, 13:01   #4921
cher
Raczkowanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część V

Cytat:
Napisane przez klajdla Pokaż wiadomość
Nie ma za co Swoja droga jak bys je zrobila to koniecznie daj znac czy sa dobre Bo jesli tak to z checia je zrobie jako urozmaicienie do mojego jadlospisu
aaaaaaa! zrobiłam! nie mogłam się powstrzymać i poczekać aż do obiadu, więc usmażyłam i zjadłam jednego. są przepyszne.
tylko, że ja porcje podwoiłam [no bo to rodzinnie ma być :P] i dodałam jeszcze mleka, bo zrobiło się bardzo gęste [tak bardzo, że mikser fiksował ]. może tak ma być? w każdym bądź razie są przepyszne!
Stary 2008-08-13, 13:15   #4922
EwelkaaS
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Yuza Pokaż wiadomość
Dziewczyny jeszcze jedno krotkie pytanko Uzywacie maselka na chleb? czy to juz jest zlamanie zasady weglowodanowz tluszczami? Bo ja chyba nie dam rady tak sucho zjesc
To może posmaruj serkiem wiejskim ja nie używam chociaż jestem na U, i tak- w ten sposób łączymy tłuszcze z węglami. Ale raz na jakiś czas nie zaszkodzi, wkońcu 90% diety .

" taka ludzka natura, że możemy mieć dobry przykład,
a i tak potrafimy tylko źle wybrać. "

EwelkaaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-13, 13:16   #4923
ines25
Rozeznanie

Pomóżcie mi! Chciałabym mieć sensowny jadłospis R. Przeczytałam dużą część tego wątku i widzę że popełniam sporo błedów A w ogóle widzę że do niedawna jadałam za mało i pewnie dlatgo po schudnięciu prawie 9kg moja waga stoi w miejscu mimo że jem mało i ćwiczę Podaję mój przykładowy jadłospis... Bardzo proszę o opinię, wytknięcie błedów i ew. propozycję zamienników tam gdzie jest źle.

Od razu po wstaniu, na czczo ok 40min-1h orbitrek ćwiczenia aerobowe
Po ok 1,5h od wstania jem śniadanko, czyli zaraz po trenigu i prysznicu

I przykładowe śn. Parówka (juz wiem ze zle!) + sałatka z buraczków z cebulką + kawa czarna bez cukru
lub
I przykładowe śn. mleko 2% z płatkami fitness (też chyba źle?) + kawa czarna bez cukru
lub
jajko na pół miękko + 2 kromki chlebka Wasa z odrobiną margaryny i pomidorem lub z szynką drobiową

II przykładowe śn. ok 125g twarożku piątnicy 0% + pół pomidora + zielona herbata
lub
II przykładowe śn. buteleczka jogurtu activia o smaku kiwi z truskawką lub wiśnia z czaną porzeczką + zielona herbata

przykładowy obiad - jajko sadzone + plasterek szynki drobiowej + maślanka lub zsiadłe mleko lub kefir (czasem łyżka ziemniaczków)
lub
przykładowy obiad - pół mrożonki warzyw na patelnię (chyba zle bo z tego co wyczytałam nie wszystkie warzywa nadają się przy R?)
lub
przykładowy obiad - duszona pierś z kurczaka (pół) + sałatka z pomidora z ogórkiem kiszonym (można???) + łyżeczka octu winnego + zioła włoskie

pzykładowy podwieczorek - butelka activi o smaku kiwi z truskawką lub wiśnia z czaną porzeczką + zielona herbata
lub
przykładowy podwieczorek - 2 kromki chlebka Wasa z szynką drobiową + odrobinka chrzanu ze słoiczka do posmarowania/odrobinka musztardy lub zamiast mazideł pomidor + zielona herbata

przykładowa kolacja - 2 jajka na pół miękko + ogórek kiszony
lub
przykładowa kolacja - ok. 100g sałtki meksykńskiej z tuńczyka z puszki takiej gotowej
lub
przykładowa kolacja - pół puszki tuńczyka w sosie własnym + pół pomidora

W międzyczasie czasaim piję sok pomidorowy Tymbark (mieszam po pół buteleczki łagodny z pikantnym) i duuużo wody mineralnej niegazowanej. Podjadam też czasem trochę borówek amerykańskich które uwielbiam

Zapewne saaaame błędy czekam na rady i krytykę

ines25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-13, 13:52   #4924
KOKAINA
Zadomowienie

[QUOTE=ines25;8575512]Pomóżcie mi! Chciałabym mieć sensowny jadłospis R. Przeczytałam dużą część tego wątku i widzę że popełniam sporo błedów A w ogóle widzę że do niedawna jadałam za mało i pewnie dlatgo po schudnięciu prawie 9kg moja waga stoi w miejscu mimo że jem mało i ćwiczę Podaję mój przykładowy jadłospis... Bardzo proszę o opinię, wytknięcie błedów i ew. propozycję zamienników tam gdzie jest źle.

Od razu po wstaniu, na czczo ok 40min-1h orbitrek ćwiczenia aerobowe
Po ok 1,5h od wstania jem śniadanko, czyli zaraz po trenigu i prysznicu
Specjalistką nie jestem, ale wyczytałam gdzieś, że takie treningi na czczo nie mają większego sensu- pozbawiony pokarmu organizm spala mięsnie, a nie tłuszcz.

I przykładowe śn. Parówka (juz wiem ze zle!) + sałatka z buraczków z cebulką + kawa czarna bez cukru
Parówka-źle, buraki na R też trzeba odpuścić, bo mają wysokmi IG. Poza tym śniadanie malusieńkie. Nie ma węglowodanów złożonych,warzyw,owoców, białka..
lub
I przykładowe śn. mleko 2% z płatkami fitness (też chyba źle?) + kawa czarna bez cukru
Fitnessy nie są dobre na redukcji- wysoko przetworzone i za słodkie. Zastąp je musli bez cukru, bądź owsianymi/żytnimi/jęczmiennymi.Poza tym nie ma białka, mleko ma go za mało.
lub
jajko na pół miękko + 2 kromki chlebka Wasa z odrobiną margaryny i pomidorem lub z szynką drobiową
Wase zastąp zwykłym pieczywem, poza tym najadasz się takim śniadaniem? Margaryna wiadomo, też do odpadki.

II przykładowe śn. ok 125g twarożku piątnicy 0% + pół pomidora + zielona herbata
Twarożek powinien być cały, poza tym mało warzyw, i wogóle coś ubogo.
lub
II przykładowe śn. buteleczka jogurtu activia o smaku kiwi z truskawką lub wiśnia z czaną porzeczką + zielona herbata
Za mało. Poza tym słodzona Activia na redukcji to też raczej kiepski wybór. No i nie ma białka, owoców..

przykładowy obiad - jajko sadzone + plasterek szynki drobiowej + maślanka lub zsiadłe mleko lub kefir (czasem łyżka ziemniaczków)
Matko, Ty naprawdę mało jesz. Ja bym w życiu się nie najadła takim obiadem...to wogóle można nazwać obiadem?? Nie ma węglowodanów złożonych- dodawaj je do obiadu, nasycą Cię na długo. Poza tym nie ma warzyw, białka też śladowe ilości. ŹLE!
lub
przykładowy obiad - pół mrożonki warzyw na patelnię (chyba zle bo z tego co wyczytałam nie wszystkie warzywa nadają się przy R?)
To też nie jest obiad, bo same warzyw nie stanowią pełnowartościowego posiłku. Te warzywa, które nie nadają się na redukcjie to ziemniaki, kukurydza,groszek,buraki.
lub
przykładowy obiad - duszona pierś z kurczaka (pół) + sałatka z pomidora z ogórkiem kiszonym (można???) + łyżeczka octu winnego + zioła włoskie
Tu już bardziej ok, chociaż tej piersi mogłoby być więcej, no i węgle oczywiście nieobecne.

pzykładowy podwieczorek - butelka activi o smaku kiwi z truskawką lub wiśnia z czaną porzeczką + zielona herbata
Pod wieczór uważaj na węglowodany, a Activia to produkt głównie taki. Tutaj powinno się znaleźć białko +NNKT (pestki/ziarenka/orzechy)
lub
przykładowy podwieczorek - 2 kromki chlebka Wasa z szynką drobiową + odrobinka chrzanu ze słoiczka do posmarowania/odrobinka musztardy lub zamiast mazideł pomidor + zielona herbata
Znowu ta Wasa...naprawdę ją wywal. Przy podwieczorku możesz pozwolić sobie na kromkę razowca/pełnoziarnistego itd. Ogólnie zasada jest taka, że do 3 godzin przed snem te węglowodany mogą się pojawić.

przykładowa kolacja - 2 jajka na pół miękko + ogórek kiszony
Na redukcji jajka mogą być,tylko uważaj na żółtka. Jedno-ok, ale nie więcej. Poza tym nie ma warzywek.
lub
przykładowa kolacja - ok. 100g sałtki meksykńskiej z tuńczyka z puszki takiej gotowej
Co wchodzi w jej skład? 100g to troche mało się wydaje.
lub
przykładowa kolacja - pół puszki tuńczyka w sosie własnym + pół pomidora
Jeżeli byłaby cała puszka to ok, pół to za mało.

Cytat:
Zapewne saaaame błędy czekam na rady i krytykę
Fakt faktem 'troche' błędów jest, ale największy to ten że naprawdę za mało jesz. Zwiększ kaloryczność, nie schodź poniżej 1200kcal, bo padnie Ci metabolizm.
KOKAINA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-13, 14:01   #4925
ines25
Rozeznanie

Bardzo, bardzo Ci dziękuję Kokaina za dpowiedź... Trudno mi to wszystko poprawić bo jestem w tym wszystkim zupełnie zielona Będę wpisywała co zjadam... może przy waszej pomocy uda mi się to jakoś sensownie ułożyć wszystko A podpowiedz mi jeszcze (strasznie pewnie głupie pytanie) ale na redukcji powinna waga jeszcze spadac, prawda? Bo ja chciałabym stracić jeszcze ok 4-5kg ale ROZSĄDIE... powinno się to udać jeśli zacznę prawidłowo się odżywiać? Schudłam juz prawie 9kg ale widzę że niezbyt rozsądnie

edit: sałatka meksykanska z tuńczykiem ma w składzie: płatki tuńczyka, warzywa 51,36% (fasola czerwona, papryka słodka, cebula, kukurydza), olej słonecznikowy, cukier, sól, ocet winny, skrobia kukurydziana, przyprawy. Wrtość odżywcza 100g: wartość energetyca 608kJ/145kcal, białko 10,3g, weglowodany przyswajalne 11,6g, tłuszcz całkowity 6,46g. - nadaje sie to do jedzenia?

Edytowane przez ines25
Czas edycji: 2008-08-13 o 14:25
Stary 2008-08-13, 15:22   #4926
lovelytraces
Raczkowanie

GG do lovelytraces Wyślij wiadomość przez MSN do lovelytraces

Dzisiejsze RRRRRRRRRRRRRRRRRRRrrr..

Śn: bułka ciemna, sznka drobiowa, odrobina masła ( od jutra już z niego rezygnuje), sałata lodowa, 2 pomidorki zółte koktajlowe, homo chudy natural, troche borówek amerykańskich, ciut słodzika

II śn: koktajl: troche borówek, malutka nektarynka, 90g homo natural półtłusty, 1/2 szkl. mleka 0,5%

Ob: 100g piersi z kuraka, 300g brukselki(tak wagowo, gdy była zamrożona), 70-80g kaszy jęczmiennej ( za dużo chyba ;/)

Podw: 100g wieśniaka lekkiego, jakieś otręby, orzechy

Kol: sałatka: szynka z fileta z kurczaka, jajko na twardo ( wyjmę zółtko), sałata lodowa, pomidorki zółte.

Ktoś mógłby ocenić?
Stary 2008-08-13, 15:35   #4927
ifrit
Zadomowienie

sniadanie:
jogurt sanok +4sliwki+otreby granulowane sliwkowe ,kawa bez cukru

IIśniadanie:
brzoskwinia ,jogurt naturalny + otreby
kawałek arbuza

obiad ,podwieczorek
połowa małej cukini
zapiekanka (cukinia faszerowana soczewica zielona i tunczykiem zapiekana w piekarniku z pomidorami) , kawa bez cukru

kolacja

czerwona herbata ,woda mineralna

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-13, 15:42   #4928
DannyDan
Przyczajenie

Witam! Oto mój jadłospis. Jeśli ktoś byłby tak miły i podliczył ile jest w nim kalorii byłbym wdzięczny!

Śniadanie: omlet (2 całe jajka+3białka, szklanka płatków owsianych, pokrojone 2 suszone morele+ 2 suszone śliwki)

Obiad: pierś z kurczaka (250g), ryż biały (80g), szklanka brokółów gotowanych na parze

Obiad2: zupa pomidorowa (300ml) + szklanka makaronu razowego + gotowane udko kurze

Kolacja: serek wiejski normalny + 2 łyżki płatków owsianych + łyżka musli (b.mała zawartość owoców)
DannyDan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-13, 16:54   #4929
star15
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DannyDan Pokaż wiadomość
Witam! Oto mój jadłospis. Jeśli ktoś byłby tak miły i podliczył ile jest w nim kalorii byłbym wdzięczny!

Śniadanie: omlet (2 całe jajka+3białka, szklanka płatków owsianych, pokrojone 2 suszone morele+ 2 suszone śliwki)

Obiad: pierś z kurczaka (250g), ryż biały (80g), szklanka brokółów gotowanych na parze

Obiad2: zupa pomidorowa (300ml) + szklanka makaronu razowego + gotowane udko kurze

Kolacja: serek wiejski normalny + 2 łyżki płatków owsianych + łyżka musli (b.mała zawartość owoców)
hm.. kalorii mówisz. no to będzie tak:

I. 87*2 + 3*17 + 438 + 20 + 20 = 703kcal
II. 250+ 275 +50= 575kcal
III.[jaka ta zupa- zabielana, czy nie? liczę zabielaną bez żadnych innych dodatków] 57 + 600 [szklanka makaronu to wg google około 170-180g.] + 250 = 907kcal
IV. 195 + 70 + 30 = 295 kcal

łącznie: 2480kcal. oczywiście plus minus, bo nie znam dokładnej gramatury, ale mniej więcej tyle.
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi."

Studentka
star15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-13, 17:06   #4930
DannyDan
Przyczajenie

Dziękuje bardzo za odpowiedź. Pomidorówa oczywiście niezabielana z dodatkiem warzyw i 1 kostki rosołowej, gotowana na wspomnianym udku
DannyDan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-13, 18:35   #4931
MeredithGrey
Zadomowienie

Ocenkę mojego dzisiejszego jadłospisu proszę:

I (ok. 7 ) pełna miseczka owsianki na wodzie z bakaliami i borówkami, 3 ciastka i jogurtowy słodki serek o smaku kokosowo-migdałowym
II (ok. 8) garść borówek, 4ciastka, zapiłam zieloną herbatą
III (ok. 16 - wieem, zdecydowanie za długa przerwa między posiłkami, ale buszowałam po sklepach tak zawzięcie, że zapomniałam o głodzie )
wątróbka smażona (zajęła 1/3 talerza) z fasolką (2/3 talerza)
IV Deser jabłko
V (ok. 19) Mieszanka warzywna z kromką chrupkiego pieczywa. Kilka migdałów i kilka orzechów włoskich na deser.... i będą jeszcze lody, bo mam na nie wielką ochotę - cały dzień mam dziś ochotę coś jeść! poza zakupami, to ciągle byłam głodna i nie wiem z czego to wynika.
Czekam na oceny
MeredithGrey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-13, 19:03   #4932
agnis2908
Zadomowienie

GG do agnis2908

Poproszę o ocenkę

U

IS
2kromki grahama: jedna z plastrem sopockiej i rzodkiewką, druga z dżemem wiśniowym;
2 małe pomidory

IIS
nektarynka

O
schab duszony ( duży kawałek); fasolka w bułce tartej (dużo)

P
kilka łyżek kremu tofiie (gr...nie umiałam się powstrzymać :P );
125g twarogu z 100g jogurtu naturalnego plus 3 łyżeczki miodu i dosyć dosyć musli czekoladowego

K
125g twarogu z 100g jogurtu naturalnego; 2 małe ogórki, 3 rzodkiewki, 2 kromki grahama, plasterek sopockiej

Edytowane przez agnis2908
Czas edycji: 2008-08-13 o 19:38 Powód: dopisek
agnis2908 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-13, 19:26   #4933
ines25
Rozeznanie

*(R)*
Starając się coś dzisiaj juz poprawić jadłam nastepująco:

I śniadanie (źle ale było już po kiedy poczytałam co i jak ) - parówka drobiowa + sałatka z buraczków i cebulki

II śniadanie - pół (ok 125g) twarogu wiejskiego lekkiego 0% z łżeczką śmietanki 18% + pół pomidora

obiad - niepełna szklanka (przed gotowaniem) makaronu z sosem pomidorowym, bazylią i ćwiartką piersi z kurczaka + pół grejfruta

podwieczorek - serek homogenizowany + pół pomidora

kolacja (planuje zaraz zjeść ) jajko na pół miękko + pół sałatki meksykańskiej z tuńczykiem + pół grachamki

Aha do tego wypiłam 2 kawy czarne niesłodzone i 3 zielone herbaty po posiłkach i dużo wody.

Czy jest lepiej? ocencie proszę!!! BTW czuję się nieźle najedzona

Stary 2008-08-13, 19:37   #4934
summertime
Raczkowanie

Dzisiejsze R:

10:30 3 łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów pszennych, łyżka mleka, 2 łyzki jogurtu nat, 100g twarodu chudego, maliny, łyżka dżemu :/; pomidor, mały ogórek. 30g tuńczyka wsw, łyzka ketchupu, zioła

14:00 ugotowana w wodzie pierś z kurczaka, 250g mrożonych brokułów z wody, niecałe pół szlanki makaronu z mąki 1850, sos: 100g jogurtu nat, łyżka musztardy, przyprawa do twarozkow FIT

17:00 kromka razowca (92kcal) z polędwicą, 90g tuńczyka wsw, 50g twarogu chudego z orzechami, pomidor

basen, ale jakoś mało pływałam :P

20:10 sałatka: całe jajko, białko z jajka, grubszy plaster szynki z indyka, pomidor, szczypior przyprawy, marchewka

23:00 wieśniak

nie za duzo?
summertime jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-13, 19:37   #4935
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez lovelytraces Pokaż wiadomość
Dzisiejsze RRRRRRRRRRRRRRRRRRRrrr..

Śn: bułka ciemna, sznka drobiowa, odrobina masła ( od jutra już z niego rezygnuje), sałata lodowa, 2 pomidorki zółte koktajlowe, homo chudy natural, troche borówek amerykańskich, ciut słodzika ładnie

II śn: koktajl: troche borówek, malutka nektarynka, 90g homo natural półtłusty, 1/2 szkl. mleka 0,5% ok

Ob: 100g piersi z kuraka, 300g brukselki(tak wagowo, gdy była zamrożona), 70-80g kaszy jęczmiennej ( za dużo chyba ;/) ładnie

Podw: 100g wieśniaka lekkiego, jakieś otręby, orzechy ok

Kol: sałatka: szynka z fileta z kurczaka, jajko na twardo ( wyjmę zółtko), sałata lodowa, pomidorki zółte. ok

Ktoś mógłby ocenić?
ślicznie zamiast tego masła jakiś serek (białko) a będzie ok

Cytat:
Napisane przez MeredithGrey Pokaż wiadomość
Ocenkę mojego dzisiejszego jadłospisu proszę:

I (ok. 7 ) pełna miseczka owsianki na wodzie z bakaliami i borówkami, 3 ciastka i jogurtowy słodki serek o smaku kokosowo-migdałowym fajnie
II (ok. 8) garść borówek, 4ciastka, zapiłam zieloną herbatą ok
III (ok. 16 - wieem, zdecydowanie za długa przerwa między posiłkami, ale buszowałam po sklepach tak zawzięcie, że zapomniałam o głodzie )
wątróbka smażona (zajęła 1/3 talerza) z fasolką (2/3 talerza)mało chyba? a węgle gdzie?
IV Deser jabłko
V (ok. 19) Mieszanka warzywna z kromką chrupkiego pieczywa. Kilka migdałów i kilka orzechów włoskich na deser.... i będą jeszcze lody, bo mam na nie wielką ochotę - cały dzień mam dziś ochotę coś jeść! poza zakupami, to ciągle byłam głodna i nie wiem z czego to wynika. ok. ALE czemu pieczywo chrupkie? mało treściwie
Czekam na oceny
Meredith, Ty wcale nie jesz dużo... Naprawdę. Mało treściwie, zwykle jesz węgle na obiad? dziś na serio niezbyt dużo tych kalorii nieszczęsnych. dobrze, że śniadanie spore

Cytat:
Napisane przez agnis2908 Pokaż wiadomość
Poproszę o ocenkę

IS
2kromki grahama: jedna z plastrem sopockiej i rzodkiewką, druga z dżemem wiśniowym;
2 małe pomidory

IIS
nektarynka

O

P
125g twarogu z 100g jogurtu naturalnego plus 3 łyżeczki miodu i dosyć dosyć musli czekoladowego

K
125g twarogu z 100g jogurtu naturalnego; 2 małe ogórki, 3 rzodkiewki, 2 kromki grahama, plasterek sopockiej
R, U czy P?

Cytat:
Napisane przez ines25 Pokaż wiadomość
*(R)*
Starając się coś dzisiaj juz poprawić jadłam nastepująco:

I śniadanie (źle ale było już po kiedy poczytałam co i jak ) - parówka drobiowa + sałatka z buraczków i cebulki ok, liczymy na poprawę najlepsze śniadanko = węgle złożone + białko

II śniadanie - pół (ok 125g) twarogu wiejskiego lekkiego 0% z łżeczką śmietanki 18% + pół pomidora zamiast śmietany lepszy jogurt naturalny może więcej warzyw?

obiad - niepełna szklanka (przed gotowaniem) makaronu z sosem pomidorowym, bazylią i ćwiartką piersi z kurczaka + pół grejfruta a makaron razowy?? ćwiartka piersi - ile to gramów? powinno być przynajmniej 150. z czego sos? mało warzyw

podwieczorek - serek homogenizowany + pół pomidora ok, ale mogłaś zjeść ten serek z jakimiś nnkt

kolacja (planuje zaraz zjeść ) jajko na pół miękko + pół sałatki meksykańskiej z tuńczykiem + pół grachamki jajko lepiej bez żółtka jeżeli 3 h przed snem ta kolacja, to jest ok.

Aha do tego wypiłam 2 kawy czarne niesłodzone i 3 zielone herbaty po posiłkach i dużo wody.

Czy jest lepiej? ocencie proszę!!! BTW czuję się nieźle najedzona
brak nnkt

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-13, 19:39   #4936
agnis2908
Zadomowienie

GG do agnis2908

Cytat:
Napisane przez agnis2908 Pokaż wiadomość
Poproszę o ocenkę

U

IS
2 małe pomidory

IIS
nektarynka

O

P

K
ale gafa ze mnie, U oczywiście.

Oceni ktoś?

agnis2908 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-13, 19:46   #4937
serpentynka14
Raczkowanie

R

śniadanie: kromka chleba razowego +pomidor + 1/4 serka wiejskiego + trochę takiego innego sera z papryką

II śniadania nie było ze względu na to, że pierwsze było późno bardzo

obiad: wiem, że zły nie ja gotowałam a nie miałam czasu zrobić sama ( 10 paluszków(kopytek) + kilka knedli ze śliwkami )

jakieś owoce z ogrodu ...ale to jako przekąska

kolacja: taka jak śniadanie

BARDZO PROSZĘ O OCENĘ

Dzisiejszy dzień mogę i tak zaliczyć do udanych ... mam tyle słodkiego w domu w tym moje ukochane rafaello a do tego wielka paka chipsów kiedy indziej już bym to zjadła a dzisiaj jakoś sobie radziłam.. oby więcej takich dni ale aż mnie skręca .. tak mam ochotę iść po to rafaello...
Stary 2008-08-13, 19:55   #4938
ines25
Rozeznanie

Izuniu dzięki za ocenę!!! Będę starała się poprawić mam nadzieje ze z dnia na dzien bedzie lepiej Jutro wybiorę się na zakupy odpowiednich produktów...
Do kolacyjki maznęłam jeszcze tą grachamkę odrobiną twarożlu 0% i jem ogórka kiszonego (można na R???) Kolacyjka jest na ok 3 godzin przed snem bo spac ide ok 24
Co do NNKT to nie lubię orzechów - fuuuuj Czy wystarczy np słonecznik (takie ziarenka co można w torebkach kupić) i np pestki dyni? Może poradzisz mi coś jeszcze poza orzechami?
Aha sos pomidorowy to podduszne pomidorki + ząbek czosnku + przyprawy włoskie Makaron był zwykły niestety nie mam jeszcze razowego, jutro kupię! Piersi z kurki było tylko ok 100g

Edytowane przez ines25
Czas edycji: 2008-08-13 o 19:59 Powód: dopisałam troszkę ;)
Stary 2008-08-13, 20:01   #4939
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Izuniu dzięki za ocenę!!! Będę starała się poprawić mam nadzieje ze z dnia na dzien bedzie lepiej Jutro wybiorę się na zakupy odpowiednich produktów...
Do kolacyjki maznęłam jeszcze tą grachamkę odrobiną twarożlu 0% i jem ogórka kiszonego (można na R??? pewnie, że tak!) Kolacyjka jest na ok 3 godzin przed snem bo spac ide ok 24 ok, a jakbyś zgłodniała - czyste białko
Co do NNKT to nie lubię orzechów - fuuuuj Czy wystarczy np słonecznik (takie ziarenka co można w torebkach kupić) i np pestki dyni pewnie ? Może poradzisz mi coś jeszcze poza orzechami? tłuste ryby, oliwa z oliwek (np do sałatek)
Aha sos pomidorowy to podduszne pomidorki + ząbek czosnku + przyprawy włoskie a więc ok Makaron był zwykły niestety nie mam jeszcze razowego, jutro kupię! Piersi z kurki było tylko ok 100g mogło być gorzej, 100g ujdzie
nie ma za co

Stary 2008-08-13, 20:38   #4940
MeredithGrey
Zadomowienie

iza- no właśnie po tym śniadaniu, które było naprawde duże dostałam (godzine później) takiej ochoty na coś słodkiego i zjadłam te ciastka z borówkami, że... dopadły mnie takie wyrzuty sumienia. Że tak się obżarłam... i w ogóle... więc nie wzięłam ryżu do tej wątróbki na obiad, stwierdziłam, że to będzie pokuta
Z godzinę temu zjadłam za to do tych lodów, na które miałam ochotę kolejnych kilka ciasteczek... takich pełnoziarnistych tym razem
Pycha Za to ciągle nie wiem co mnie tak wzieło z tym apetytem na slodkości i inne takie... Mam nadzieje, że mi minie szybko, bo nie chce przytyć. Utrzymać wage tak, ale przytyć- nie
Dzięki za ocenę
MeredithGrey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-13, 22:01   #4941
phenomena
Zakorzenienie

U

I ok.70g wędzonej makreli, pół bułki z ziarnami posmarowanej serkiem czosnkowym piątnicy, plastry pomidora; brzoskwinia
spora przerwa, ok 5h niestety

II 3/4 cukinii (tzn cukinia faszerowana ryżem brązowym, tuńczykiem, cebulą, porem, pieczarkami, mozzarellą, z koncentratem - zjadłam całą połowkę i jeszcze ćwierć )
III szklanka deseru warstwowego: od dołu - banan, wiórki, jogurt nat, musli, jogurt nat, wiśnie z syropu i wiórki MNIAM!
IV ok. 90g makreli wędzonej, połowa bułki z ziarnami, pół pomidora

w międzyczasie chyba 3 cukierki toffi

Czy nie przesadzam z cukrami prostymi? dzisiaj zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne i obawiam się o moją wagę.. Może powinnam sie ograniczać?
na razie będę siebie obserwowała.
phenomena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-13, 22:07   #4942
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez phenomena Pokaż wiadomość
U

I ok.70g wędzonej makreli, pół bułki z ziarnami posmarowanej serkiem czosnkowym piątnicy, plastry pomidora; brzoskwinia czemu pół bułki?
spora przerwa, ok 5h niestety

II 3/4 cukinii (tzn cukinia faszerowana ryżem brązowym, tuńczykiem, cebulą, porem, pieczarkami, mozzarellą, z koncentratem - zjadłam całą połowkę i jeszcze ćwierć ) chyba ok
III szklanka deseru warstwowego: od dołu - banan, wiórki, jogurt nat, musli, jogurt nat, wiśnie z syropu i wiórki MNIAM! pycha
IV ok. 90g makreli wędzonej, połowa bułki z ziarnami, pół pomidora i znów pół?

w międzyczasie chyba 3 cukierki toffi

Czy nie przesadzam z cukrami prostymi? dzisiaj zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne i obawiam się o moją wagę.. Może powinnam sie ograniczać?
na razie będę siebie obserwowała.
nowoczesne tabletki anty nie powodują przyrostu wagi obserwuj organizm, nie ograniczaj się

Stary 2008-08-13, 22:48   #4943
vixeen89
Rozeznanie

miało byc U wyszlo raczej P
1sn: 60g musli crunchy tropikalne Sante z jog nat, 5 śliwek, jabłko, 2 kiście winogron
2sn: duuuzy pucharek lodow waniliowo truskawkowo orzechowych, 8 sliwek, 2 nektarynki
obiad; duuzy golabek z mlodymi ziemniaczkammi i duuza iloscia sosu pomidorowego
między obiadem a podwieczorkiem 2 kawalki ciasta (od babci ^^)
podwieczorek: jogurt pitny 250g, 5śliwek, nektarynka, jabłko
kolacja:250-300g dorsza wędzonego, 2 kromki chleba z ziarnami, 3 ogorki malosolne
vixeen89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-13, 23:12   #4944
KOKAINA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez summertime Pokaż wiadomość
Dzisiejsze R:

10:30 3 łyżki płatków owsianych, łyżka otrębów pszennych, łyżka mleka, 2 łyzki jogurtu nat, 100g twarodu chudego, maliny, łyżka dżemu :/; pomidor, mały ogórek. 30g tuńczyka wsw, łyzka ketchupu, zioła
Pomieszanie z poplątaniem, ale ok

14:00 ugotowana w wodzie pierś z kurczaka, 250g mrożonych brokułów z wody, niecałe pół szlanki makaronu z mąki 1850, sos: 100g jogurtu nat, łyżka musztardy, przyprawa do twarozkow FIT
Bardzo ładnie.

17:00 kromka razowca (92kcal) z polędwicą, 90g tuńczyka wsw, 50g twarogu chudego z orzechami, pomidor
Ok.

basen, ale jakoś mało pływałam :P

20:10 sałatka: całe jajko, białko z jajka, grubszy plaster szynki z indyka, pomidor, szczypior przyprawy, marchewka
Ok.

23:00 wieśniak
Ok.

nie za duzo?
Nie za dużo, powiedziałabym, że w sam raz
KOKAINA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-14, 05:51   #4945
lovelytraces
Raczkowanie

GG do lovelytraces Wyślij wiadomość przez MSN do lovelytraces

Iza, dziękuję ślicznie za ocenkę
Heh, czyli nienajgorzej z moimi jadłospisami, a już się bałam
Stary 2008-08-14, 08:43   #4946
star15
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vixeen89 Pokaż wiadomość
miało byc U wyszlo raczej P
1sn: 60g musli crunchy tropikalne Sante z jog nat, 5 śliwek, jabłko, 2 kiście winogron
2sn: duuuzy pucharek lodow waniliowo truskawkowo orzechowych, 8 sliwek, 2 nektarynki
obiad; duuzy golabek z mlodymi ziemniaczkammi i duuza iloscia sosu pomidorowego
między obiadem a podwieczorkiem 2 kawalki ciasta (od babci ^^)
podwieczorek: jogurt pitny 250g, 5śliwek, nektarynka, jabłko
kolacja:250-300g dorsza wędzonego, 2 kromki chleba z ziarnami, 3 ogorki malosolne
jakie to P? prześliczne U! smaczne i w ogóle. urozmaicone. pełna zachwytu jestem. xD
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi."

Studentka
star15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-14, 09:26   #4947
Yuza
Raczkowanie

A ja wlasnie popijam moj sniadaniowy kefirek mhhmm pysznosci

RRRedukcja :

7.00 Sniadanko: chudy twarog, szczypiorek, rzodkiewki, 1 kromka chleba pelnoziarnistego, herbata czerwona, kisc winogron
10.00 II Sniadanie: maslanka, pudleczko malin, kawalek wedlinki, pomidor
13.00 Obiad: Gotowany indyk(ok.150g) pol paczuszki brazowego ryzu, kapusta wloska, marchewki(2), garsc slonecznika
16.30 Podwieczorek: serek wiejski z kilkoma ziarnami dynii, jajko na twardo, pomidorek
20.00 Kolacja: : jajecznica z 2 bialek i jednego zoltka ze szczypiorem i kawalkiem wedlinki, herbata zielona

Poprosze o sliczna ocenke
Dziekuje
Stary 2008-08-14, 09:39   #4948
ines25
Rozeznanie

A ja z góry bym chciała przeprosić że zamieszczam pojedynczy posiłek czyli moje dzisiejsze śniadanko... ale jestm całkiem nowa w tych tematach i dlatego prosiłabym o ocene i ew. uwagi jak mogę coś "nadrobić" w ciągu dnia jeśli ze śniadankiem było coś nie tak...

*R*
I sn - omlet z 2 białek i 1 żółtka z 1/2 pomidora i plastrem szynki + kromka wasy żytniej, pełnoziarnistej (zjadłam bo nie miałam innego pieczywa poza tym zostało mi jej jeszcze kilka kromek...) z plastrem białego sera 0% i 3 plastrami pomidora + 1/2 grejfruta; kawa czarna bez cukru

czy na drugie śniadanko dobrze bedzie jak wypiję kubek zsiadłego mleka i zjem pestki słonecznika i dyni?

Stary 2008-08-14, 09:45   #4949
Marzeniatko
Zakorzenienie

Cytat:
A ja z góry bym chciała przeprosić że zamieszczam pojedynczy posiłek czyli moje dzisiejsze śniadanko... ale jestm całkiem nowa w tych tematach i dlatego prosiłabym o ocene i ew. uwagi jak mogę coś "nadrobić" w ciągu dnia jeśli ze śniadankiem było coś nie tak...

*R*
I sn - omlet z 2 białek i 1 żółtka z 1/2 pomidora i plastrem szynki + kromka wasy żytniej, pełnoziarnistej (zjadłam bo nie miałam innego pieczywa poza tym zostało mi jej jeszcze kilka kromek...) z plastrem białego sera 0% i 3 plastrami pomidora + 1/2 grejfruta; kawa czarna bez cukru

czy na drugie śniadanko dobrze bedzie jak wypiję kubek zsiadłego mleka i zjem pestki słonecznika i dyni?
Jak dla mnie śniadanko bardzo ładne. I II też.

B L O G

Marzeniatko wystarczy Marzena
Marzeniatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-14, 09:50   #4950
ines25
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Marzeniatko Pokaż wiadomość
Jak dla mnie śniadanko bardzo ładne. I II też.
staram się jak mogę i próbuję to wszystko ogarnąc dzikuję za opinię!

A w ogóle mam do Was takie pytanko... czy w tym wszystkim wiek nie gra roli? Z wiekiem metabolizm niestety samoistnie spowalnia (podobno) i tak się zastanawiam czy jak mam prawie 28 lat to nie powinnam nieco inaczej komponować tego wszystkiego niż np. 16 latka?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości