"Regionalizmy" czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski.... - Strona 24 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-09-05, 22:54   #691
ruda_beksa
Zakorzenienie

Dot.: "Regionalizmy" czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski....

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość
Drożdżówka to kołoczek, pączek to krepel, a chałka to barchyzek - zapamiętam na zawsze, bo co weekend byłam u dziadków i rano zawsze mnie dziadek pytał, co chcę z piekarni
Ale fajne słowa, w życiu nie słyszałam

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-05, 23:26   #692
gryx82
BAN stały

Dot.: "Regionalizmy" czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski....

Cytat:
Napisane przez mabi27 Pokaż wiadomość
Jest tak pyszne, że wolę zjeść to niż przykładowo jakiś deser
Doczytałem, że to jakby ruskie (bez twarogu), ale farsz ziemniaczany się podsmaża
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-06, 06:45   #693
inezina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gryx82 Pokaż wiadomość
Doczytałem, że to jakby ruskie (bez twarogu), ale farsz ziemniaczany się podsmaża
Pisałam o tych pierogach na początku wątku. U nas ( lubelskie) są bardzo popularne ale nie funkcjonują pod taką nazwa. U nas to poproszę pierogi z ziemniakami.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
inezina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-06, 07:26   #694
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość
Nie słyszałam dotąd ani o korbolu ani o bocianach ("tych" bocianach)

Na Górnym Śląsku też nie ma placka, są ciasta albo kołocz (drożdżowe), może być z posypką (kruszonką). I żadnej szarlotki, tylko jabłecznik.
Drożdżówka to kołoczek, pączek to krepel, a chałka to barchyzek - zapamiętam na zawsze, bo co weekend byłam u dziadków i rano zawsze mnie dziadek pytał, co chcę z piekarni
Chałka to też plecionka

ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-06, 08:51   #695
damdalena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez inezina Pokaż wiadomość
Pisałam o tych pierogach na początku wątku. U nas ( lubelskie) są bardzo popularne ale nie funkcjonują pod taką nazwa. U nas to poproszę pierogi z ziemniakami.
Ale tu chyba rozchodzi się o to, że te 'bociany' mają inny kształt niż pierogi. Składniki i smak pewnie takie same jak tych pierogów z zasmażanym farszem ziemniaczanym, ale o ileż szybsze wykonanie.

A ma ktoś jakieś fajne danie regionalne z kaszy jaglanej, gryczanej lub warzyw?
damdalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-06, 08:57   #696
inezina
Rozeznanie

Dot.: "Regionalizmy&quo t; czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski....

Cytat:
Napisane przez damdalena Pokaż wiadomość
Ale tu chyba rozchodzi się o to, że te 'bociany' mają inny kształt niż pierogi. Składniki i smak pewnie takie same jak tych pierogów z zasmażanym farszem ziemniaczanym, ale o ileż szybsze wykonanie.

Sprawdziłam w necie i u nas wyglądają jak te z neta coś ala romby.

Stary 2018-09-06, 09:44   #697
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Cytat:
Napisane przez ruda_beksa Pokaż wiadomość
U mnie w domu "placek" oznaczał "płaskie" ciasto pieczone w prostokątnej, płytkiej foremce. Placek ze śliwkami, placek z jabłkami, pleśniak, placek z truskawkami i galaretką. Za to wypiek w wyższej foremce, jak cytryniak, to już ciasto. A coś okrągłego, przekładanego masą - tort.

U mnie to samo

Cytat:

U mnie w domu każde ciasto z jabłkami to jabłecznik, słowo "szarlotka" nie występuje
szarlotka kojarzy mi sie z kawiarnia, podawana z lodami na ciepło

Cytat:
Napisane przez XElisX Pokaż wiadomość
Korbol to dynia
Z jablecznikiem u mnie to samo, słowo "szarlotka" używam tylko w kawiarniach, jeśli tak widnieje w menu

o to samo

Cytat:
Napisane przez theali Pokaż wiadomość
Tak, ale taka gęsta, gotowana na mleku
nie lubie

Cytat:
Napisane przez gosia_9508 Pokaż wiadomość
w sensie, że to?:
chyba nie te bociany

Cytat:

Koszmar z dzieciństwa mojego ojca
moj nie koszmar, ale raz do babci przyjechalisy i babcia nam podala te zupe, a do tego nalesniki takie grube tłuste, mam teraz traume, nigdy wiecej tej zupy z korbola na slodko z mlekiem

Cytat:
No, danie właśnie. Coś jakby pomiędzy pierogami ruskimi a płackami ziemniaczanymi w formie rolady krojonej na plastry. Przysmazone na patelni to niebo w gębie

Ale pycha

Moj maz takie lubi podobne z serem jakby wielkie takie knedle i to potem wlasnie sie kroi i smaży w plastrach

Cytat:
Jest tak pyszne, że wolę zjeść to niż przykładowo jakiś deser

tez wole takie rzeczy od deseru w pucharku z lodami

---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ----------

Cytat:

Fakt, umknęło mi Kulki z mielonego mięsa w sosie u nas zwane były pulpetami, a klops kojarzył mi się raczej z rodzajem pieczeni.

EDIT:

Po poznańsku: szagówki

tez kulki w sosie to pulpety, a klopsy to chyba bacia mowial na mielone walsnie, w domu jednak sie mowilo po prostu jak najzwyklej kotlety mielone czy schabowe

Przyznam szczerze, ze nie słyszalam o tych szagówkach

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość

Sernik to sernik choć spotykam się i z ciastem. Placek, to jak piszesz, coś prostego z owocami, bez żadnego przekładania kremem itp.

O tak. Kluseczki lane do rosołu
Tak samo nazywam

a lane kluski to malo kiedy lubilam, wolalam zacierki jak robil dziadek do takiej na slono zupy mlecznej i do tego swiezy chleb z powidlami , oczywiscie babcia krojaila chleb tylko na swojej piersi, najpierw znak krzyza na nim robiąc

do rosolu najlepiej lubilam ziemniaczane i sojski makaron, w ogole lubie twarde takie rzeczy niż rozbebłane

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
faktycznie, nikt nie mówi ze będzie jadł rybę, jak będzie jeść śledzia.
Śledź tez osobna kategoria.

Z dzieciństwa znam makaron z twarogiem i ze skwarkami.
Posypywało się makaron pokruszonym twarogiem, polewało skwarkami (dużo, dużo)+ sól i pieprz.
No nawet. Skwarki, sól i pieprz czyniły to zjadliwym

Makaron z serem na słodko wspominam jako koszmar.

Nie chciałam jeść.
tak jak parówka i kiełbasa

Takiego nie jadlam z twraogiem na slono, tylko w pierogach

a ja lubilam ten na slodko

Cytat:
To u nas jednak nie - sznycel pozostawał zarezerwowany dla mielonych. Ale ja nie Kraków
Schabowy i panierowana pierś kurczaka były odpowiednio (kotletem) schabowym i kotletem.
Sznycel to mi sie kojarzy z takim cienkim miesem rozbitym i tak mowilismy

Raz maz zamoiwil gdzies z pare lat temu, dostal doslownie na tacy do podawania, bo byl tak cienko rozbity, ze byl za wielki na wszelkaie talerze

a kotlety tak samo

nie cierpie jak moja siostra zaczela mowic na piers z kurczaka cycek i nieraz jak slyszalam , ze dzis na obiad cycki, to mialam obrzydzenie nie wiem czemu

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-06, 10:37   #698
blackhaired_witch
Rozeznanie

W podlaskim ciasto to ciasto a placki to np.ziemniaczane. Sernik to sernik.

Klops to coś podobnego do pasztetu; pulpety to takie kulki mięsne w jakimś sosie.

Kotlet może być mielony albo schabowy.

blackhaired_witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-06, 10:58   #699
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez fairywho Pokaż wiadomość
Pochodzę z warmińsko-mazurskiego. U mnie każde ciasto jest ciastem, placki to są na przykład racuchy, no ewentualnie jakieś drożdżowe z owocami może być plackiem. Babcia natomiast pochodzi z miejscowości w pomorskim, położonej max. 50km od mojej i wiele wypieków nazywa plackiem.

Co do ciasta z kruszonką i jabłkami - od zawsze u mnie w domu mówi się na to jabłecznik.
:ekhem:
Mój mąż jeszcze mówi na naleśniki placki

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-06, 11:49   #700
inezina
Rozeznanie

Dot.: "Regionalizmy&quo t; czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski....

Cytat:

Zapytałam mamę i u nas bociany to tarte pierogi. A byłam przekonana że pierogi z ziemniakami.

Edytowane przez inezina
Czas edycji: 2018-09-06 o 11:58
Stary 2018-09-06, 12:21   #701
mabi27
Wtajemniczenie

Cytat:
A te 'bociany' to jak się robi? Ciasto pierogowe rozwałkowane, na to farsz ziemniaczany, zwija się i gotuje? I to nadzienie nie wypływa? Jajko się to tego jakieś daje (do ciasta lub do farszu)? Wielkość jak kopytka czy raczej większe? Wydaje się to w miarę szybkie do zrobienia w porównaniu do pierogów, także jestem skłonna zrobić. Byle bez skwarków
Nie robiłam nigdy, robi moja mama. Nie znam szczegółów, ale mniej więcej jak piszesz. Nic nie wypływa. Po ugotowaniu warto podsmażyć, wtedy są najlepsze.

mabi27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-06, 12:24   #702
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Cytat:
Nie robiłam nigdy, robi moja mama. Nie znam szczegółów, ale mniej więcej jak piszesz. Nic nie wypływa. Po ugotowaniu warto podsmażyć, wtedy są najlepsze.

Poszukalam z ciekawosci, to jedne przepis byl jak normalne pierogi, ale ten jest wlasnie fajny, ze w rulon i sie kroi , a potem gotuje i pewnie mozna usmazyc jak ktos nie lubi takich z wody
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/...s-ala-pierozki

Maz teraz siedzi w domu, to musze mu ten przepis podrzucić

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-06, 12:48   #703
j_fly
Zakorzenienie

W moim rodzinnym domu (zach-pom) używało się zamiennie nazwy placek lub ciasto. Ciasto z jabłkami to jabłecznik, a makaron z twarogiem na słono uwielbiam Na Śląsku mówi się ciasto lub kołocz. Tutaj nie zauważyłam, żeby ktoś jadł takie wynalazki, jak makaron z serem, ale jak zrobiłam, to mężowi posmakowało, tylko on lubi dodać do tego podsmażoną kiełbasę w kostkę

Mistrz i Małgorzata, Michaił Bułhakow
j_fly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-06, 13:03   #704
gryx82
BAN stały

Cytat:
Pisałam o tych pierogach na początku wątku. U nas ( lubelskie) są bardzo popularne ale nie funkcjonują pod taką nazwa. U nas to poproszę pierogi z ziemniakami
Ale farsz surowy, czy podsmażony (bo taką wersję wyszukałem)?
Cytat:
Napisane przez groszek75 Pokaż wiadomość
Przyznam szczerze, ze nie słyszalam o tych szagówkach
Szagówki, bo krojone "na szagę", czyli na skos

Cytat:
a lane kluski to malo kiedy lubilam, wolalam zacierki jak robil dziadek do takiej na slono zupy mlecznej i do tego swiezy chleb z powidlami
Zupa mleczna z zacierkami i chleb z leberką to był stały zestaw śniadaniowy mojego dziadka.
Cytat:
Zapytałam mamę i u nas bociany to tarte pierogi. A byłam przekonana że pierogi z ziemniakami
Tarte?
Cytat:
Napisane przez groszek75 Pokaż wiadomość
Poszukalam z ciekawosci, to jedne przepis byl jak normalne pierogi, ale ten jest wlasnie fajny, ze w rulon i sie kroi , a potem gotuje i pewnie mozna usmazyc jak ktos nie lubi takich z wody
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/...s-ala-pierozki
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-06, 14:01   #705
lusia032
Zakorzenienie

Ja z małopolski zachodniej z domu to kojarzę:
- placek, tak nazywało się wszelkie ciasta czy to suche czy z masą
- jabłecznik to szarlotka
- racuchy to z jabłkiem
- lane ciasto
- zupa mleczna
- gotowany ryż z jabłkami zasmażanymi, takimi jak do szarlotki/jabłecznika
- drożdżówka - słodka bułka najczęściej z owocami
- sznycel to mielone kotlety panierowane w bułce i pieczone, najlepiej na smalcu
- wodzianka nie ta celebrytka, tylko zupa z chleba ze skwarkami
- często jadło się makaron z roztopionym lekko zrumienionym masłem i cukrem
- do młodych ziemniaków robiono smażoną śmietanę (nie wiem jak to nazwać dokładnie, bo nie lubiłam i nie jadałam) i do tego kwaśne mleko oczywiście wszystko było od swojej krówki
- omasta czyli skwarki ze słoninki lub boczku do polania ziemniaków
- filet z kurczaka to pierś z kurczaka
- prażone a w rejonie skąd pochodzi Tż mówi się pieczone (odlwgłość 40 km)
- makaron z serem u nas się nie jadało za to u Tż i koleżanki z pracy (mieszka niedaleko) już tak
- grysik
- chochla
- papcie albo papucie
- dawne zdrobnienie Wiktorii to Wikta
- chodzi się na pole, obecnie coraz częściej na podwórko
- bańka
- bławatek
- gumowce
- onuce
- obuć/oblec
- pularysek
- cyganić
- flaszka
- gira
- iść na nogach
- kiszone ogórki/kapusta
- żerdka
- zygać do kogoś

Myślę, że sporo nazw potraw czy też ogólnie słownictwo jest zależne od domu a nie koniecznie od regionu.

Edytowane przez lusia032
Czas edycji: 2018-09-06 o 14:05
lusia032 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-06, 14:02   #706
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Zupa mleczna z zacierkami i chleb z leberką to był stały zestaw śniadaniowy mojego dziadka.
O, kolejne nowe dla mnie słowo
theali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-06, 14:12   #707
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Z lebrów to znam tylko:
leber - nierób
leberwuszt - pasztet
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-06, 14:14   #708
Haggat
Zakorzenienie

Cytat:
Kasza gryczana ze skwarkami i kefir do popicia ale nie wiem czy to regionalne?
Stary 2018-09-06, 14:37   #709
damdalena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lusia032 Pokaż wiadomość
- prażone a w rejonie skąd pochodzi Tż mówi się pieczone (odlwgłość 40 km)
U mnie też na ziemniaki po cabańsku mówi się 'pieczone'. Właśnie niedawno chciałam kupić garnek na ognisko do robienia tej potrawy. Okazuje się, że to nie takie proste. Owszem są jakieś kociołki, ale nie takie jak dawniej.
Stary 2018-09-06, 14:45   #710
damdalena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Haggat Pokaż wiadomość
Kasza gryczana ze skwarkami i kefir do popicia ale nie wiem czy to regionalne?
No ja nie znam takiego dania. Zresztą nie wszędzie zwykło jadać się kaszę gryczaną. Zdziwiło mnie, że na Lubelszczyźnie tak często się ją jada, bo gdzie indziej nie jest aż tak powszechnie lubiana. U mnie częściej jadało się gryczaną niepaloną. Ale mieliśmy też kaszę OWSIANĄ - naprawdę dobra i na szczęście coraz łatwiej dostępna (chyba z uwagi na modę teraz kasza owsiana jest produkowana przez Melwit, a dawniej nie była dostępna w sklepach tylko na targach prosto z worka).

Edytowane przez damdalena
Czas edycji: 2018-09-06 o 14:54
Stary 2018-09-06, 14:45   #711
lusia032
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie też na ziemniaki po cabańsku mówi się 'pieczone'. Właśnie niedawno chciałam kupić garnek na ognisko do robienia tej potrawy. Okazuje się, że to nie takie proste. Owszem są jakieś kociołki, ale nie takie jak dawniej.

Dokładnie nie są takie jak dawniej te kociołki, a przy tym cena powala.

Stary 2018-09-06, 14:50   #712
mabi27
Wtajemniczenie

Ktoś wyżej wspomina smażoną śmietanę, jestem bardzo ciekawa smaku, czytałam o tym kiedyś i ciągle zapominam zrobić

Stary 2018-09-06, 15:27   #713
inezina
Rozeznanie

Cytat:
Ale farsz surowy, czy podsmażony (bo taką wersję wyszukałem)?

Szagówki, bo krojone "na szagę", czyli na skos

Tarte?

Tarte od ścieranych ziemniaków.
Z tego co pamiętam ziemniaki się smaży. Do startych ziemniaków dodaje się cebulę, pieprz i sól. Nie wiem jak z jajkiem. Robi się ciasto jak na pierogi, zawija w rulon, później kroi się i gotuje. Najlepsza są podsmażane. Nie wiem czy dokładnie tak się robi bo nigdy nie robiłam. Mama do dziś robi.

Stary 2018-09-06, 16:52   #714
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:
Mój mąż (pochodzący z Podkarpacia) na ciasto kruche z jabłkami w środku mówi jabłecznik, choć to szarlotka

W okolicach Krakowa na sernik dawniej mówiło się 'serowiec', a keks to był 'ćwibak' (nawet specjalna foremka na to jest, nie keksówka, tylko ćwibakówka o zaokrąglonym dnie). Kołacze to okrągłe wypieki drożdżowe z czymś na wierzchu.
U nas też często jabłecznik funkcjonuje, serowiec też kojarzę

---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ----------

Cytat:
Ktoś wyżej wspomina smażoną śmietanę, jestem bardzo ciekawa smaku, czytałam o tym kiedyś i ciągle zapominam zrobić

Śmietana podczas smażenia się rozdziela na tłuszcz i takie białe płaty które maleją i brązowieją i z sumie finalnie to przypomina z wyglądu trochę zasmażkę z mąki tylko rzadsze, a w smaku jest tłuste i słodkawe. Trudno porównać do czegokolwiek

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-06, 18:12   #715
lusia032
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Pokaż wiadomość
U nas też często jabłecznik funkcjonuje, serowiec też kojarzę

---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ----------

Śmietana podczas smażenia się rozdziela na tłuszcz i takie białe płaty które maleją i brązowieją i z sumie finalnie to przypomina z wyglądu trochę zasmażkę z mąki tylko rzadsze, a w smaku jest tłuste i słodkawe. Trudno porównać do czegokolwiek

Jak smakuje to nie wiem lub nie pamiętam. Raz jako dziecko dałam się namówić na spróbowanie i dosłownie. Jednak cała rodzina się tym zajadała, no więc jak widać to rzecz gustu. Wlewało się śmietanę na patelnię i na ogniu mieszało, aż do momentu gdy śmietana nabrała takiego żółtego koloru i zgęstniała (miała kremową konsystencję). Na koniec doprawiało się pieprzem. Jednak używało się do tego gęstej kwaśnej śmietany, prawdziwej z mleka od krowy. Nie wiem czy teraz wyszła by taka sama przy tych sklepowych cudach.

Stary 2018-09-06, 18:21   #716
mabi27
Wtajemniczenie

Prawdziwej śmietany od krowy jakoś nie mam chęci jeść, jak będę pamiętać to spróbuję ze zwykłej. W internecie ochy i achy jakie to pyszne.

Stary 2018-09-06, 18:25   #717
madziara_07
Zadomowienie

Cytat:
Tarte od ścieranych ziemniaków.
Z tego co pamiętam ziemniaki się smaży. Do startych ziemniaków dodaje się cebulę, pieprz i sól. Nie wiem jak z jajkiem. Robi się ciasto jak na pierogi, zawija w rulon, później kroi się i gotuje. Najlepsza są podsmażane. Nie wiem czy dokładnie tak się robi bo nigdy nie robiłam. Mama do dziś robi.

czyli ze najpierw gotujemy a potem jeszcze podsmazamy? narobilyscie mi apetytu, chyba wiem co bedzie w weekend na obiad
Stary 2018-09-06, 18:28   #718
inezina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez madziara_07 Pokaż wiadomość
czyli ze najpierw gotujemy a potem jeszcze podsmazamy? narobilyscie mi apetytu, chyba wiem co bedzie w weekend na obiad
Można jeść tylko gotowane się podsmażane lepiej smakują

Stary 2018-09-06, 19:17   #719
damdalena
Zakorzenienie

A z czym się te bociany podaje? Bo też mam ochotę zrobić. Tylko jeszcze nie zrozumiałam, czy te rolady kroi się przed czy po ugotowaniu.
Stary 2018-09-06, 20:43   #720
mabi27
Wtajemniczenie

Przed ugotowaniem się kroi. Ja jem same, nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba wtedy

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości