|
|
#481 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy lipcowe 2018 cz. I
Cytat:
Na zewnątrz? Jeszcze nie byliśmy. Ale jutro planuje body plus połspiochy/ spodnie i na to kombinezon coś typu polarek/welur. A zamówiłam tez taki pluszowy zobaczę jak z jego grubością, ale pewnie tez na teraz. No i w końcu czapka będzie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#482 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#483 |
|
Zadomowienie
|
O właśnie- albo bluza grubsza- ale narazie nie mamy- zamówiłam tez, na używkach oczywiście od jakiejś mamy co dzieci wyrosły.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#484 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko ja w górach u nas śnieg i te sprawy na szczytach Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#485 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Larwa, sajgonka 🤣 No ja tez jeszcze poki co praktykuje. Bo wierze ze to działa. Ba... nic to... zamówiłam trzy nowe tetry dwie beda u gory dwie na dole bo nie che ciagle nosić. Cytat:
Burrito tez dobre ![]() Cytat:
Camelitos u nas na tej grupie wsparcia kp to mowia ze to jest płacz zeby zwiększyć Twoje zasoby na jego skok jakis tam rozwojowy. Czesto to zauwazylam na początku kiedy wkładek nie nosiłam ze jak moje dziecko płacze to mi automatycznie mleko kapie. Podobno jak płacze to po to żebyś zaczela produkować więcej. Tak tam tłumacza dziewczyny... ma to jakis sens... Cytat:
Bursztynek powiedz ile! Ja tez powiem Ci szczerze ze w życiu lubie miec wszystko pod kontrola. Dlatego z kp u mnie jest podobnie. Kiedy daje mu odciągnięte z butli przynajmniej wiem ile dostaje. I kiedy płacze to moge sie domyślić z jakiego powodu albo zaplanować sobie wyjście do sklepu... I teraz mieszając z mm wiem ze to mniej więcej porównywalne proporcje sa. Po 100 ml mm i 100 mleka odciagnietego wytrzymuje taki sam czas. Czyli około 2-3 godzin. Dlatego to dla mnie juz wiele bo pomiędzy zwykle ma dobry humor i bawi sie lub spi. Gdzie z mojej piersi nigdy tyle nie pociągnął i tylko przysypiał. Cytat:
Swietnie! Nina nareszcie pewnie poczuła ulgę. Ugotowałam obiad, chyba po raz drugi w życiu robie schabowe mężowi . Eli spi, mezus utulił. Ale pogodę to mamy do bani. Az przyjemnie w ciepłym domku siędziec.
|
|||||
|
|
|
|
#486 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki Dziewczyny.
|
|
|
|
|
#487 |
|
Wtajemniczenie
|
Anielka ma już za sobą ropienie obu oczek (najpierw jedno, potem drugie). Pomogło częste przemywanie solą fizjologiczna, masaż wewnętrznego kącika oraz modlitwa
Przy niemal każdym karmieniu masowałam, przechodziło następnego dnia.Cami, gdy Alusia tak się wierci zrób przerwę w karmieniu. Wstań, ponoś, pobujaj, spróbuj odbić na ramieniu. Po kilku minutach wróć do karmienia, mam nadzieję, że pomoże
|
|
#488 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja dzisiaj wychodząc na spacer ubrałam Małą w body z długim, spodenki, skarpetki i na to kombinezon - kupiłam w lumpku za 5 zł chyba, a w necie sprawdziłam firmę, to szczęka mi opadła, że takie perełki możn znaleźć.
Mój w środku bawełniany, na zew. poliester, bez futerka, gładki, ale świetny jest, bardzo mi się podoba. Do 2 miesięcy. Zamazałam udo. IMG_20180922_190654.jpeg
|
|
#489 | |
|
Wtajemniczenie
|
Karmię już 6 tygodni, ani przez moment nie pomyślałam, że mam coś na tak z laktacją, że Mała się nie najada, nawet wtedy, gdy budziła się w nocy co godzinę/półtorej albo chciała jeść w dzień co godzinę śliniąc się przy tym niczym wściekły pies. Przystawiam ją naprzemian do piersi, nawet, gdy jest z niej flak i nie jest tak nabrzmiała. Tak mnie zastanawia, czy mam po prostu błogosławieństwo czy problemy z KP rzeczywiście są tak powszechne? Wiemy nie od dziś, że laktator nie jest wyznacznikiem ilości mleka, po czasie wszystko się normuje i mleko produkuje się w czasie karmienia. Skąd wiecie, że u Was jest problem z mlekiem? Pytam z ciekawości, może ja coś bagatelizuję u siebie?
![]() ---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Cytat:
![]()
|
|
|
#490 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#491 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Norcia u mnie kazali mi dokarmiać mm w szpitalu bo przez pierwsze trzy dni stracił 12% wagi urodzeniowej dlatego ze nikt nie umiał go przystawić bo E nie ssał wcale. Ja sama musiałam colostrum ściągać dla niego na strzykawkę i mu podawac. I mimo ze przy minimalnym dokarmianiu mm dobił do wagi urodzeniowej w dwa tygodnie to i tak jakos ne umiem uwierzyć ze produkuje tyle ile trzeba. Bardzo chciałam karmic piersią ale w tym szpitalu tak jakos ostudzili moje marzenia i postawili mnie twardo na ziemii. Poza tym nie chce zeby E byl całkowicie zależny od piersi bo wiem ze karmic publicznie nie odważyłabym sie. Szczerze mowiac dla mnie taki system działa. |
|
|
|
|
|
#492 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- Cytat:
Mleko wypływało, ona nie połykała, to co z nim było nie tak? Gdzie ono się pojawiało? A może tylko ciumkała nie umiejąc ssać?
|
|
|
#493 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no nic, zacisne zęby i jakoś dam radę Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|||
|
|
|
|
#494 |
|
Zakorzenienie
|
Moja straciła 6%.
W szpitalu podałam raz 10ml mm. W domu 3x po 30ml mm, potem zaczęłam odciągnąć.. Ale od początku miałam pokarm, że aż nie dawała rady polykać. Nie wiem co to zastój, nawał, nie używam wkładek laktacyjnych od początku. Mi to karmienie wyszło bez Żadnego problemu. Mała od razu wiedziała jak ssać. 2 dni bolała mnie tylko lewa brodawki. Od pierwszej doby miała smoczek. I chyba tylko dlatego karmię kp. Bo jeden problem i bym pewnie odpuściła. Pod tym względem byłabym słaba. Może raz pomyślałam, że nie mam pokarmu ale szybko to wybiłam z głowy sobie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez xXBlankaXx Czas edycji: 2018-09-22 o 19:58 |
|
|
|
|
#495 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie tłumaczyły ze 10% jest jeszcze w normie ale 12% juz poza dlatego kazali dokarmiać atutaj te ich procedury to jest juz paranoja. Jak cos nie jest wg ich schematu to jest bardzo zle i trzeba naprawiać. Dostałam plan jak i ile. A pozniej co dwa dni przychodziła do mnie do domu położna ważyć E sprawdzać czy przybiera tak jak trzeba.i gdybym nie robiła tak jak trzeba to pewnie ta położna by mi do domu jeszcze do teraz przychodziła. |
|
|
|
|
|
#496 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Ja ostatniego dnia w szpitalu płakałam jak dowiedziałam się, że mogę nie wyjść.. nie płakałam z powodu, że Mała straciła 10%, tylko że znów będę sama w nocy i znów nie będę spała.. co za madka.
|
|
|
#497 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja to robiłam intuicyjnie. Nie czytałam nic o kp w ciąży. Byłam całkowicie zielona. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#498 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Maleństwa na początku nie umieją ssać to fakt. Ale tez odreagowuja stres zwiazany z porodem tracąc energie szybciej, tracą też wodę. To wszystko wpływa na spadek masy ciała, mimo odpowiedniego karmienia. Mojego jak przynieśli to od razu zaznaczyli, że kompletnie nie ma odruchu ssania, że na pewno nie będzie jadł. Ale ja się uparłam, że będę karmić i ciągle wisiał na mnie. Spadł z wagi tylko w pierwszej dobie i tylko 110gram. Potem już przybierał i jak na wcześniaka radził sobie z cycem podobno świetnie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#500 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Norka mnie trzymali trzy dni chcieli jeszcze trzeciego przytrzymać wiec wypisałam sie na własne życzenie i musiałam przestrzegać wszytskiego co kazali przy wypisie. A te położne tutaj to tez sie nudzą dlatego sobie prace organizują... Cytat:
Fakt pierwsze trzy dni noworodek odsypia poród. Ale moj E na drugi dzien wieczor juz mi pokazywał bardzo wymownie ze jest głodny. Uderzał głowa i ustami mi w ramie na którym go trzymałam, jednocześnie płacząc... do teraz tak robi kiedy jest głodny. Ja juz płakałam bo on mnie prosił o jedzenie a ja nie wiedziałam jak mu dać
|
||
|
|
|
|
#501 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#502 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
|
#503 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#504 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny z innej beczki-dobra kawiarnia z dobrą kawą na krakowskim rynku,polecicie coś?
|
|
|
|
|
#505 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cami jak Mała jest dzisiaj marudna to i przy piersi marudzi Cytat:
Cytat:
|
|
|
#506 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#507 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny za przyjęcie do Waszego grona, naprawdę podczytywanie Was jest dla mnie jak terapia
Niestety nie mogę Was pocieszyć, że w 4 miesiącu wszystkie problemy brzuszkowe mijają, bo u nas mają się nadal świetnie. Przerobiłyśmy z Olką koszmarne kolki, gazy, ulewanie, zielone kupy, od przeróżnych kropelek, przez dokarmianie Nutramigenem, po dietę eliminacyjną... Aktualnie odpuściłam wszystko i czekam kiedy minie. Mamy też inne problemy zdrowotne, pielgrzymkujemy po lekarzach. No ciężko jest, czasami muszę sobie chlipnąć w poduszkę. Ale mimo wszystko Olka jest super dzieciakiem, fajnie się rozwija, gada, śmieje. Mam nadzieję, że kiedyś to się wszystko się skończy i nastanie sielanka. Chociaż jak patrzę z jaką zaciekłością szoruje piąstkami po dziąsłach, to ząbkowanie też zapowiada się ciekawie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#508 |
|
Zakorzenienie
|
Co do kp,to myślałam,że będzie łatwiej,z małą to nie taka przyjemność jak z synem,jak ja to mówię Malwinka ma tendencje do robienia scen z karmieniem,najlepiej ją karmić po przebudzeniu wtedy ładnie je.ale raczej je tylko z jednej piersi,miałam już momenty,że myślałam o mm,może wtedy byłoby łatwiej,mogę nawet powiedzieć,że czasami kp mnie stresuje,najlepiej się nam karmi na leżąco,no ale poza domem nie ma warunków.
Mała od razu ładnie załapała ssanie,w 1 dobie spadła 100g,w 2 dobie 20g,ale dostała raz mm,bo długo płakała i zdecydowałam się jej podać mm o 4 rano,gdy już padałam ze zmęczenia. Poza tym często przysypiała przy piersi,ciężko ją było wybudzić i przez 1 tydz mało przybrała,potem było lepiej,ale miałam wsparcie lekarza,położnej i nikt nie mówił o mm. Kontroluję jej wagę mniej więcej co tydz,teraz od 2 tyg mam wagę od kolezanki i waze ja codziennie.Lubię trzymać rękę na pulsie. aaaa i moja raczej nigdy nie zasypia przy piersi,zasypianie to bujanie na rękach moich lub męża,bez różnicy dla niej,pierś jej nie uspakaja tylko po prostu wzięcie na ręcę /przytulenie moje lub męża,taka ta moja córcia,zupełnie inna niż syn Bursztynku moze dostawiaj Lidusie częściej co 2h,niech je z 2 piersi o ile chce.Mojej siostry córka w podobnym wieku,co nasze słabo przybierała i lekarka jej tłumczyła,że czasami tak bywa,że później sobie odbije i rzeczywiście tak było. Nawet morfologie jej robiła i wszystko było ok.Jej córka przybrała ok0,5 kg w 8 tyg,też była spokojna i dużo spała. Edytowane przez pola25 Czas edycji: 2018-09-22 o 21:36 |
|
|
|
|
#509 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#510 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
No i chyba wiekszosc z nas chlipie tutaj w poduszke. Ale wygadanie sie tutaj pomaga ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- Pola to ta pozycja: https://☠☠☠☠☠☠☠/images/27LVFy Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:56.

Tylko ja w górach u nas śnieg i te sprawy na szczytach
Staram się ją opatulać tak tylko na noc, żeby wiedziała, że to już i należy spać te minimum 6 godzin.
W dzień ogólnie słabo śpi, odłożona, to syrena włącza się po 10-20 minutach, na rękach to mogłaby w nieskończoność, ale mimo wszystko udało mi się zrobić obiad, na szybkiego ogarnąć mieszkanie, wyjść na spacer - akurat tutaj padła mocnym snem, aż szkoda mi było wychodzić, ale po powrocie jeszcze drzemała, to tak ok. 1,5 godziny spała. Wiecie, wczoraj pod wieczór pospałam sobie z Anielką ok. 2,5 godziny, leżała przy moim udzie i jak tylko się przebudzała, to potrząsałam sobą i zaraz spała
Dziwi mnie to co piszesz, bo majówki chyba pobiły rekord, jeśli chodzi o ilość wątków, co nie? Chyba że przeniosły się na fb?
Kropek Ciebie nie potrzebuje? Bzdury! Ale powiem Ci, że jak zasypia na rękach u męża, to mam wyrzuty sumienia, że czemu nie u mnie? Co ja, gorsza? 

co któreś karmienie je sobie i nagle się odrywa, płaczę itd..

Mleko wypływało, ona nie połykała, to co z nim było nie tak? Gdzie ono się pojawiało? A może tylko ciumkała nie umiejąc ssać?
No ja tez jeszcze poki co praktykuje. Bo wierze ze to działa. Ba... nic to... zamówiłam trzy nowe tetry dwie beda u gory dwie na dole bo nie che ciagle nosić.