|
|
#991 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Kwietniówki 2018
Cytat:
jak wyjdą górne żeby to chyba mi odgryzie sutka ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#992 |
|
Zakorzenienie
|
To u nas krwawych sutków jeszcze nie było. Ufff. I mam nadzieję, że nie będzie.
Planujecie kupić coś na black friday?? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#993 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki, mam nadzieję że szybko przejdzie i u nas i u Was.
Jeśli chodzi o przebieranie pampersa to chusteczki do ręki swego Czasu pomagały, w ostatnim czasie pomagało jak jej śpiewałam, a teraz poczuje tylko goła dupke i od razu ucieczka.. Najgorzej jak jest kupa ![]() Ubieranie na dwór za to jest ok. Iclosemyeyes biedny kotek pewnie ciężko patrzeć jak się męczy..---------- Dopisano o 00:43 ---------- Poprzedni post napisano o 00:26 ---------- Nie odswiezyl mi się wizaż i nie doczytałam wszystkiego, ale już nadrobilam.. Ja kaszke podaję z łyżeczki, pomimo że moja pije mm z butelki to kaszki tak nie podam, synowi też tak nigdy nie dawalam. Jakoś źle mi się kojarzy kasza z butelki ![]() malami ojej oby szybko zeszło małej z policzków.. A to takie mocno czerwone plamy ? Cały czas je ma? Pytam bo mojej też czasami coś takiego się pojawia, szczególnie przy katarze. Wczoraj wieczorem miała takie czerwone poliki i brodę że wyglądała jakby kilka godzin siedziała na dużym mrozie. Ale dziś już lepiej, choć są trochę suche ![]() Kurczę przez to chorowanie/zabkowanie mała chyba już całkiem przyzwyczaiła się spać na łóżku z nami.. Dziś zasnęła po 23,po godzinie przebudzila się wzięłam ja do siebie i śpi dalej. No cóż przynajmniej dziś obylo się bez płaczu...
|
|
|
|
|
#994 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny! Podczytuje Was ale totalnie nie mam czasu odpisać
dziewczyny co mają dwójkę- kłaniam się w pas. Ja z jednym nie daje rady. Dziś mam czas bo jestem na L4, młody przyniósł z żłobka zapalenie oskrzeli, sam się wyleczył a mnie tak siekło że lewdo dycham. Trzymam kciuki za zabkujące dzieciaczki, u nas górne jedynki jak szły to masakra. Chyba najgorzej. Teraz Miki ma zestaw 8 ząbków ![]() Kaszke dajemy w butelce bo jest łatwiej, a reszte dań je z nami. I w sumie tak jakoś się nauczył z nami, bądź z dziećmi w żłobku. Jak tylko coś jemy to siada gdzieś blisko i się domaga. Nie są to zabójcze ilości ale cieszę się że ma apetyt. Nawet kanapkę ugryzie i się nie zakrztusi. ![]() Jedyne co nas martwi to mały przyrost wagi, w pierwszym półroku gnał z wagą a teraz stoi, może taka jego uroda. Stwierdzam że są plusy i minusy żłobków, minus chorobska. Ale u nas jest dużo dzieci w domu, głównie przedszkolaki więc nie unikniemy. A plus to np. Dziś mogę chorować spokojnie, szybko chwyta pewne rzeczy np.już wstaje i przesuwa się wzdłuż łóżka, mówi "mamamama". Bardzo chce nadgonić inne dzieciaczki. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#995 | |
|
Life is a drink ...
|
Cytat:
|
|
|
#996 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do zakupów to chciałabym kupić małemu kurtkę zimową i czekałam do dziś plus starszemu też muszę kupić parę rzeczy może mi się uda teraz. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#997 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dzisiaj poluje na kurtkę zimową dla siebie a dziewczynkom chciałam kupić jakieś sukienki na święta
może uda się wybrać do galerii dzisiaj.Anetka ja też jestem zdania że żłobek ma swoje plusy, dzieci wzajemnie się napędzają do rozwoju ![]() Moja wczoraj podparła się i wstała na proste nogi a o raczkowaniu zupełnie zapomniala ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#998 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Ciekawe co jeszcze robię "nie tak jak teraz trzeba" .Cytat:
|
||
|
|
|
|
#999 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#1000 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#1001 | |
|
Rozeznanie
|
Rany, drugi disen bez kataru - jupiii!
Co roawda Mała dawała sobie odciągnąć z noska, ale ryk był przy tym spory. Po wyłączeniu odkurzacza od razu uśmiech kupiliśmy wczoraj inhalator w Lidlu - Adunia zachwycona, chichra się do lecącej pary ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#1002 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas kaszki jemy z łyżeczki. Butli w ogóle Olek nie zna. Miał może 3 próby podawania odciągniętego mleka,ale zakończone niepowodzeniem.
Ja kupiłam dziś prezenty na święta: Lego dla starszej, dla męża klapki na basen i sweter, sobie też sweter Tylko dla Olka nic. Jeszcze może wieczorem siądę do kompa.---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Emelcia dla mnie kaszka to płatki jaglane, ryżowe, owsiane i kasza manna
|
|
#1003 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Manna, jaglana, kukurydziana albo zblendowac płatki owsiane, jaglane Dziś znów dawałam łyżeczka, coś tam zjadl ale nie tyle co by z butli wypil ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1004 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Hej! U was już po 8 zębów??? Pola ma dopiero jedną dolną jedynkę
Ale z tego co widzę, to ona w ogóle powoli sobie idzie swoim tempem, dopiero ogarnęła pełzanie, gdzie wasze już stoją i pewnie zaraz zaczną chodzić Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#1005 |
|
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny, jestem mamą czerwcowką (karmie piersią) ale z racji waszego większego stażu bycia mamą chciałam was prosić o poradę odnośnie rozszerzania diety. Mam kilka pytań, pozwolę sobie je wypunktować, będę wdzięczna za wszelkie sugestie
1) czy jeżeli po spróbowaniu kilku łyżeczek będzie wszystko Ok i dziecko będzie chciało już zjeść cała porcje, to moge jej tak szybko podać? Skoro podaje na początku tylko 1-2 łyżeczki, to jak będzie próbowała już dalej np, dań z mięskiem i zje znów tylko 1-2 łyżeczki to czy jednocześnie moge podać inny już cały słoiczek z wypróbowanym warzywem żeby sie najadła? 3) kaszki/kleiki tylko na śniadanie czy później także na kolacje zamiast piersi przed snem? A jeśli tylko rano,to co podajecie wieczorem do jedzenia ? 4) kaszki jakie podajecie?manne, jaglana, co jeszcze?robicie na wodzie czy na mleku? Jak zrobię na wodzie, to rozumiem ze kp będzie będzie nadal głównym źródłem mleka, a jak będę chciała powoli odstawić pierś, to wtedy kaszki na mleku? 5) jak połączyć nowe pokarmy z karmieniem piersią?najpierw jedzonko i potem jak będzie chciała dojeść to podaje pierś? 6) picie-wiadomo woda, ale co poza tym?zwykła herbata słaba tez nadaje się dla niemowlaka? Co lepsze kubek niekapek z dziurek czy ten 360? 7) czy wprowadzając żółtko/jajko podaje je samo czy wraz z inna potrawa?córka prawdopodobnie ma skazę, jestem na diecie eliminacyjnej, jak wtedy z wprowadzeniem jajka do diety? Wszystko to dla mnie zagmatwane, niby podstawowe zasady znam, ale jakby zgłębić sie w szczegóły to sie gubię. Będę wdzięczna za wskazówki. |
|
|
|
|
#1006 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Najbardziej zastanawialy mnie płatki owsiane, które sama jadam na śniadanie - czy je podać tak w całości czy blendowac. Bo jak zrobić kulki z płatków to ja nie ogarniam ![]() I kolejne, może głupie pytanie... Jak przebieracie dzieci i dajecie chusteczki do zabawy to je najpierw czymś wycieracie (opakowanie, nie dzieci )? Wiem, że nadmiar higieny też szkodzi i o ile zwykle chusteczki higieniczne powiedzmy ok, bo mam z wagonika, tak mokre walaly się na półce w drogerii, były dotykane przy kasie, później wsadzane do siatki itp. I takie dajecie dziecku? W sensie nie zrozumcie mnie źle, ale moja nadal pcha wsyztsko do buźki i tak szukam pomysłu...Chcoiaz zabawki jak raz wyparzylam tak cały czas się bawi, nie myje co tydzień nie wiem czy źle czy dobrze, ale zabrakłoby mi doby 🤪Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez emelcia Czas edycji: 2018-11-23 o 14:40 |
||
|
|
|
|
#1007 |
|
Zadomowienie
|
Ja jeśli chodzi o sterylnosc to jestem 100 lat za murzynami
odkąd zaczęła się przemieszczac to mało czym się przejmuje nie wiem, czy to dobrze ale jak narazie nieźle na tym jedziemy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1008 |
|
Zadomowienie
|
U nas ze sterylnoscią dokładnie tak jak u Malami
ale ja też się już nie spinam, nie myje chusteczek które daję mu do ręki, tak on też bierze wszystko do buzi. Odkąd zaczął się przemieszczać to pierwsze co robił to lizał płytki. I żeby nie było nie myje codziennie podłóg, tak odkurzam ale nie myje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1009 |
|
Zakorzenienie
|
Dokładnie, nie ma co przesadzać. Z resztą jakby się chcialo nawet, to się nie da. U mnie po podłodze chodzą dwa psy z dworu, myje codziennie podłogę, ale wiadomo, że i tak czysto nie jest. Co zresztą widać czasem po białych ubraniach
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1010 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Ja nie wyparzam chyba że smoczek raz za czas,jak zaczęła pełzać to i tak zawsze coś znajdzie czego nie powinna, jakaś butelkę albo buty. Ale u was dużo ząbków u nas 2 jedynki i chyba jakiś górny. Moja jeszcze nie siedzi sam i zaczynam się martwić. Kaszke podaję łyżeczka, mi też jakoś ta kaszka w butli źle kojarzy. Siostrzencica Tż jadła kaszkę w butli do 4 roku życia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1011 | |
|
Rozeznanie
|
No to dobrze, bo juz określiła się mianem złej matki, że co chwila nie czyszczę zabawek
![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1012 |
|
Raczkowanie
|
Say-hello koleżanka ma dziecko ze stycznia i dopiero zaczęło ząbkowanie i nie raczkuje a pełza. Każdy w swoim tempie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1013 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja jadłam kaszę z butli prawie do 6 roku życia
Dopiero jak szłam do szkoły to mnie jakoś namówili i w koncu odstawilam ;PJa też mam psa w mieszkaniu więc codziennie odkurzam ale to by było na tyle. Mały wsadza do buzi wszystko, także czasem nawet jak mu spadnie jedzonko na podloge, podnoszę i mu podaje do jedzenia. Zabawki pluszaki piorę mu co kilka tygodni a plastikowe to jak mi się przypomni. Jak dotąd nie ma żadnych wysypek ani nic a tym stylu więc chyba jest ok ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() Edytowane przez grewana Czas edycji: 2018-11-23 o 16:48 |
|
|
|
|
#1014 |
|
Zadomowienie
|
Tż też długo z bratem bliźniakiem jedli kaszę z butelki
Moja dzidzia chyba nauczyła się nadstawiać dzioba do buziaka <3 dziś je jak szalona, kasza z brzoskwinia na śniadanie, zupa z soczewicy, marchewki i slodkich ziemniaków na obiad i kolację, w międzyczasie chlebek Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1015 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 3) na pewno nic zamiast piersi na samym początku rozszerzania dziecko ma próbować nowych smaków a mleko ciągle jest podstawą żywienia. Jeśli przesadzisz z nowymi posiłkami możesz pożegnać się z kp (piersi zareagują na mniejszy popyt mniejszą produkcja mleka )4) jeśli będziesz chciała odstawić pierś to musisz podawać mm, do roku nie można zamienić piersi/mm na mleko krowie. Możesz robić kaszki na mleku krowim, własnym lub wodzie. 5) najpierw pierś a potem po np 40 minutach nowe jedzonko. 6) czarna herbata absolutnie się nie nadaje. Można dawać rooibos. Ale najzdrowsza jest woda najlepszy będzie bidon z rurką albo kubek doidy.Mogę Ci polecić grupę o rozszerzaniu diety po 6. miesiącu na FB Cytat:
już nie mówiąc że przy drugim dziecku się ma podejście jeszcze bardziej liberalne ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Czy tylko moje dziecko nie da sobie nic zaaplikować łyżeczka? Tyle mamy dan wykluczonych z menu przez to ![]() Poza tym lęk separacyjny w najlepsze się rozwinął, muszę być ciągle na widoku bo inaczej ryk nieziemski. Jeszcze dołączyła do tego obsesja wspinania się na mnie. Bardzo fajnie szczególnie że jutro robimy imprezę urodzinowa starszej i nawet nic w kuchni nie mogę porobić ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka
|
|
|
|
#1016 |
|
Zadomowienie
|
Lek separacyjny u nas też dokucza. Jeszcze jak ktoś się nią zajmie w tym czasie to ok, ale jak zostaje sama w pokoju to płacze, aż się zasmarka
|
|
|
|
#1017 |
|
Zadomowienie
|
U nas nie ma mowy żebym go zostawiła samego w pokoju, muszę być w zasięgu wzroku a i tak jak jestem za daleko to już płacze. Jak go tż weźmie to jeszcze jest ok ale najlepiej gdyby mnie wtedy nie widział bo też zdarza się że mu stęka. I też się po mnie wspina najczęściej jak robię coś w kuchni.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1018 |
|
Wtajemniczenie
|
Mój TŻ jak szedł do zerówki to jeszcze pił z butli,co prawda mleko a nie kaszę ale przez smoczek
Ja przy drugim dziecku wyluzowałam ze sprzątaniem. Olek najbardziej lubi się bawić kapciami i kołami od wózka, a tego się nie da utrzymać w czystości Dzisiaj w kuchni lizał kafle Iclosemyeyes, my w niedzielę robimy tż imieniny,też mnie czeka weekend w kuchni. Mały na szczęście polubił wrzucanie na plecy w chuście więc to nas ratuje. Będziemy razem gotować. Plus starsza do pomocy Ale ona mi już naprawdę jest w stanie pomóc,także zlecam jej proste prace
|
|
#1019 | |
|
Spryciara
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1020 |
|
Zakorzenienie
|
Ostatnio u nas też jak jestem za daleko od młodego to jest wielki ryk. Aż gile mu po pas lecą, nie mówiąc już o łzach. Nie pomyślałam, że może to być lęk...
Najgorzej jak większość dnia jestem sama z młodym. Ostatnio nie mam co robić w domu bo najlepiej na rękach, a śpi w dzień zazwyczaj po 20 min. Teraz by się przydała jakaś chusta bądź nosidło. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:33.

jak wyjdą górne żeby to chyba mi odgryzie sutka 

pewnie ciężko patrzeć jak się męczy..

dziewczyny co mają dwójkę- kłaniam się w pas. Ja z jednym nie daje rady. 

plus starszemu też muszę kupić parę rzeczy może mi się uda teraz.
może uda się wybrać do galerii dzisiaj.
a o raczkowaniu zupełnie zapomniala 

u nas tez spacery to ostatnio mala przyjemnosc, pochodzimy pol godzinki i wracamy.
kupiliśmy wczoraj inhalator w Lidlu - Adunia zachwycona, chichra się do lecącej pary 

Tylko dla Olka nic. Jeszcze może wieczorem siądę do kompa.
czekamy czy lekarstwa pomogą czy trzeba będzie operować...