|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2251 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Tydzień mija za tygodniem, nam pękają w brzuszkach spodnie - kwietniówki 2019 c
Cytat:
|
|
|
|
|
#2252 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tydzień mija za tygodniem, nam pękają w brzuszkach spodnie - kwietniówki 2019 c
Cytat:
ale pamietam tez, ze mialam mega duzy problem z zapinaniem tych nap (napów??) Jak sie mlody krecil. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2253 |
|
Zadomowienie
|
No dobra, a co z tym laktatorem? Ja np. planuje karmić cycem, wiadomo co z tego wyjdzie to inna sprawa, ale czy tak czy siak powinnam go mieć w razie "w" ?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2254 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ubranka jak dokupuje teraz to staram się wiekszosc brać body itp rozpinanych po całości, a nie tylko w kroku, siostra mówiła mi że na początek tak łatwiej, ją stresowalo to przekladanie przez głowę ![]() Ale fakt, przez to będzie więcej napów ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez coco00 Czas edycji: 2018-11-24 o 13:10 |
|
|
|
|
#2255 |
|
Zadomowienie
|
Najwyżej sobie coś konkretnego upatrze, a po porodzie jak zajdzie konieczność to po prostu wyślę tż na zakupy.
|
|
|
#2256 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyposażony wózek miała na myśli, poduszkę, kocyk. Z córka nie mieliśmy nic. Nawet żadnego prześcieradła. Materacyk wlozylismy pod material, , ten który się ściąga i można prac. Tak było napisane w instrukcji i tak zrobiliśmy. Chodzi chyba o to żeby materac nie latał luzem.wiec zima leżała w samym pajacu +kocyk, w pajacu miała kapturek to głową była stabilna, lub jak było na minusie to w spiworku, tym samochodowym od fotelika. Na wczesna wiosnę mała była juz stabilna wiec gondola była pusta. Okrywalsimy kocykiem jak była potrzeba. Teraz myślę czy takiemu noworodków będzie dobrze bez niczego. Początkiem kwietnia może być juz ciepło. Ja polspiochow nie lubialam. Mała zawsze wyciągała nogi z nich. Zawsze były jakieś szerokie, wystarczyło ze troszkę urosła i juz były male. Jakoś pajace wolimy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2258 |
|
Raczkowanie
|
A ja bym kupiła laktator. Długo się zastanawiałam, w końcu swój wygrałam. Mimo że karmiłam sama i do tego mały był anty butelka to było kilka sytuacji, gdzie mi pomógł. Kiedyś jak mały sobie pospał dłużej obudziłam się w nocy z takim nawałem, że całe szczęście, że miałam go w domu. Inaczej przymusowy prysznic albo budzenie młodego. Czasem próbowałam odciągać i podawać butlą żeby wyjść. Jakoś bym się chyba bezpieczniej czuła. Tylko jak się planuje kp to pewnie lepiej jakiś prosty model ręczny.
No i przy kp sterylizator jest zbędny. Nam wystarczyły woreczki do mikrofali. Odnośnie chusty my wzięliśmy doradcę chustowego po porodzie, babeczka przyjechała i nam wszystko pokazała, doradziła co kupić, zobaczyliśmy jak młody reaguje. Oferowała też zostawienie chusty na tydzień żeby popróbować. Kupowanie w ciemno wydaje mi się bez sensu. Matę edukacyjną dostaliśmy na chrzciny. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz I swój inhalator kupiliśmy po roczku jak pojawiła się potrzeba... Edytowane przez mia128 Czas edycji: 2018-11-24 o 13:50 |
|
|
|
#2259 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#2260 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie odbieraj mi tego ![]() Ja do wozka nic nie mialam wczesniej. Cytat:
||
|
|
|
#2261 |
|
Rozeznanie
|
Ja tez żyje taka nadzieja ze pogoda się powtórzy i pod koniec kwietnia będziemy chodzić w krótkim rękawie
|
|
|
#2262 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2263 |
|
Wtajemniczenie
|
Dokładnie! Ja mam tp pod koniec kwietnia, także biorę pod uwagę już tylko lato!
|
|
|
#2264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Macie racje. W tym roku nie było przecież wiosny ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2265 |
|
Raczkowanie
|
Ja laktatora używałam jeszcze w szpitalu, bo mała urodziła się z niską wagą i polecono mi ściągać w (rzadkich) chwilach kiedy nie wisiała na cycu i potem pompować w nią z butli.
Podgrzewacz miałam i mam nadal, nawet nie wypakowany z pudła Obym i teraz nie musiała używać, ale nic nie zakładam bo z kp to wiadomo, wyjdzie albo nie.Do wózka prześcieradło, tetra pod głowę i dziecko w otulaczu / misiu / rożku. Dodatkowy kocyk jak było chłodniej. Ciuchy na cebulę Body z krótkim -> plus ew. spodnie -> plus ew. kaftanik.
|
|
|
|
#2266 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Dopiero po miesiacu przekonaliśmy sie do body przekladanych przez glowe ![]() Ponadto my przy synu pozbywalismy się kikuta pempowinowego ponad miesiąc więc polspiochy z uwagi na tą gumkę z początku odpadaly. Tym razem też będę stawiać na pocztku na pajacyki i na ew. body z krótkim rekawem pod spód. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2267 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny :hej: Dwa dni temu się meldowałam, a tu tyle stron!
Ale TŻ jest w domu i w sumie ciągle coś robimy, jeździmy, załatwiamy. Po połówkowym poszliśmy też załatwić do USC to uznanie ojcostwa dziecka nienarodzonego. Jak ktoś ma to do załatwienia, to polecam najpierw przedzwonić co jest potrzebne od lekarza. Wyczytałam na internetach, że karta ciąży lub zaświadczenie od lekarza wystarczy, ale okazało się, że karta ciąży nic nie mówi, musi być zaświadczenie, ale u nas przeszedł opis z badania USG, które robiliśmy tego dnia z ważną informacją, że w brzuszku "płód pojedynczy żywy". Także TŻ jest już oficjalnie prawnie tatą ![]() Na Black Friday się nie nastawiałam totalnie. Poszliśmy wczoraj na badanie krwi, zjedliśmy śniadanie na mieście i powiedziałam TŻ, że jednak muszę kupić sobie płaskie buty na teraz, bo od tych na klocku mimo wszystko bolą mnie plecy i jednak marzną stopy. Weszłam do pierwszego lepszego sklepu i kupiłam zwykłe szare trapery z misiem w środku ( chyba takie podobne do tych, które pokazywała bejata). Także tyle z zakupowego BF. A! No i przyszedł mi już plecak-torba na butelki i inne z Aliexpress, a zamawiałam wtedy 11.11! Jest super Trzeba przewietrzyć, ale jest dobrze uszyty i ma pełno przeróżnych przegródek i kieszeni. Jestem zadowolona z tego zakupu. Cytat:
Cytat:
Mój mlody zaczął za to kaszleć :/Cytat:
Ekranik był w stronę lekarza, ale wolałam, żeby dobrze tam się poprzyglądał. TŻ za to skorzystał i cały czas się uśmiechał Potem mi opowiadał podekscytowany co tam widział. Ja tylko na koniec poprosiłam czy mogę sobie popatrzeć, ale widziałam już tylko zbliżenie profilowe ![]() Nie mogę się doczekać, aż zacałuje ten mały słodki nosek ![]() Cytat:
Odpoczęłam po obiadku, dokończyłam paznokcie i muszę posegregować ubranka, które mamy po synku i innych, bo inaczej mam zakaz shoppingu Miłego weekendu mamusie! ![]() A!!! Oczywiście gratuluję wszystkich wizyt!!! |
||||
|
|
|
#2268 | |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze, ze nie tylko jak tak optymistycznie do pogody podchodze
![]() U nas pepek nie stanowil problemu ale tez nie wiadomo jak bedzie teraz w razie 'w' cos dokupie. Tym razem nie zamierzam przesadzac i wole kupic mniej i potemnw razie potrzeby cos dokupic, niz nakupic wiele rzeczy i tego nie zużyć bo pomimo ogromnej checi na 3 bobasa, chyba sie nie zdecyduje.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ---------- Cytat:
Szkoda, ze lekarz tak malo pokazal ale coraz blizej konca jestesmy wiec na żywo bedziemy tulic i całować. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2269 |
|
Zadomowienie
|
Jak widać, z tym karmieniem różnie bywa. Może kupię jednak jakiś najprostszy laktator, żeby nie robić sobie dodatkowego stresu...Pomyślę jeszcze.
Pestka a w USC potrzebny był odpis Twojego aktu urodzenia? Gdzieś czytałam, że tak. Mamaszkrabka, nie będziecie "celować" w dziewczynkę? ![]() Mam frytki dziś na obiad, ale boję się tego zapachu. Strasznie mnie odrzuca zapach smażenia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2270 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no chyba, ze Leo jakims cudem byłby aniołkiem, ktory nie placze, ladnie je, nie choruje i jeszcze znajde opiekunke do dwojki dzieci Niestety nie mamy babć ani dziadkow, ktorzy sa w stanie zajac sie dzieckiem. Jesli nie otworza u nas żłobka, a jest w planach, to pozostanie mi jedynie opiekunka :/ Zjadlabym frytki Mozesz w piekarniku zrobic. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2271 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Widzę jak moja przyjaciółka przeżywa rozstanie z córką, bo właśnie wróciła do pracy po macierzyńskim i mała poszła do żłobka. Z piekarnika też mi śmierdziały, ale to mniejsze zło jednak ![]() Wogóle nadal mam np. problem otworzyć zmywarkę albo lodówkę ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Opiekunka niestety jest droższa :/ ale u nas problem ze żłobkami. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2273 |
|
Rozeznanie
|
U nas tez zlobek albo opiekunka ale do państwowego na pewno nie ma szans zresztą jest otwarty tylko do 16 wiec zostaje prywatny
|
|
|
#2274 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A. Nie ma panstwowego na wsi B. Do miasta sie nie kwalifikujemy bo mieszkamy na wsi A tak w ogole to w najblizszym miescie sa prywatne żłobki, kluby malucha ale uwaga przyjmuja dzieci od 2 r.z. wiec my i tak jestesmy w czarnej d. jesli nie otworza tego żłobka na wsi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2275 |
|
Wtajemniczenie
|
My mamy teściów blisko, ale nie jestem (oni pewnie też nie) za rozwiązaniem żeby się mieli dzieckiem na codzień zajmować, więc pewnie żłobek, a oni mam nadzieję że w sytuacjach awaryjnych będą pomagać
|
|
|
#2276 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2277 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co prawda mial przerosnietego "3" migdala wiec po wycieciu jest lepiej ale jakos nie wierze, ze Leo mnie oszczedzi to naprawde fajnie jak dzieci nie choruja.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2278 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a jeszcze ospę miała ale to przynajmniej juz mamy z głowy!! Współczuje chorób moja mama miała tak ze mna !! I nie dziwie sie ze sie spodziewasz tego samego tym razem . ---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- Pierwszy raz mam mega imprezę w brzuchu ! No tak zjadłam ponad pol czekolady z orzechami
|
|
|
|
|
#2279 |
|
Zakorzenienie
|
mzgz mi dziś też młoda tak swiruje w brzuchu, że aż sama jestem zdziwiona co tam się wyrabia haha
i tak sobie myślę, jaka ona musi już być duza, jak musiała urosnąć od ostatniego badania skoro już tak bardzo ją czuję! Dziś cały dzień w rozjazdach, ale zawiezlismy meble kuchenne na domek i czekają do wiosny na złożenie Już nawet wstępnie dowiadywałam się o sesję ciążową, i chyba zapisze się na około 30tc ![]() Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
|
#2280 |
|
Rozeznanie
|
Gdyby nie perspektywa chorób to na pewno wolałabym posłać dziecko do żłobka uważam ze wtedy szybciej się rozwija naśladuje dzieci no i panie mają więcej pomysłów na zabawę jak np dziadkowie
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:46.

ja wole jednak body i spodenki lub polspiochy (czyli te spodenki ze skarpetkami). Pajacyki te ocieplane z kolei fajne na wyjscia pod warunkiem, ze sa na napy w kroku bo wtedy szybko mozna dziecko przebrac. Do spania tez uzywalam pajacykow ale jak Igor byl wiekszy.

Nie wyposazam bo to bedzie lato 

nie odbieraj mi tego 

matko jakbym chciala przytulic tego malego czlowieka, znowu jego zapach poczuc, taka mieciutka skore
Ekranik był w stronę lekarza, ale wolałam, żeby dobrze tam się poprzyglądał. TŻ za to skorzystał i cały czas się uśmiechał 

26.08.2017