|
|
#3841 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy lipcowe 2018 cz. I
Hej, dziewczyny!!
Ja jak zwykle wejdę z buta, ale ostatnio sporo zawirowań mamy, więc niestety nie mam czasu, żeby tak na spokojnie siąść i poodpisywać. Nawiążę tylko do kwestii rozszerzania diety, bo to mój konik ostatnio :P Moim zdaniem wprowadzanie czegokolwiek nowego w żywieniu to jest to rozszerzanie diety - czy jest to marchew, czy kaszka. Co do tego ostatniego - w ogóle nie chcę podawać żadnych gotowców pt. Bobovita czy inne tam takie. Myślałam o tym, żeby po prostu wprowadzić płatki jaglane, owsiane itd. czy kaszę mannę - ugotowane do miękkości, zblendowane. To na początek. Potem - każda kasza ugotowana na gęsto, krojona w kostkę do łapki. Kasze ekologiczne ![]() Co do BLW - no metoda jest bardzo modna i jedyna słuszna, jak można przeczytać w internetach. I tak dzielimy się na dwa obozy (zupełnie niepotrzebnie). Ja z kolei planuję karmienie mieszane i nie sądzę, że podanie kilku papek może sprawić, że dziecko mi nie będzie umiało się wysłowić tudzież będzie seplenić. Chciałabym nawiązać do tego, o czym wspominała Bursztynek - że obawia się zadławienia. W wielkim skrócie - dziecko siedzące, a nie leżące czy w pozycji półleżącej, może się zakrztusić i to jest ok, bo to naturalny odruch obronny organizmu, ale już zadławić raczej nie. Tzn. może, ale są na to mniejsze szanse. Zadławienie jest wtedy, gdy kawałek np. jedzenia tamuje dojście powietrza, krztuszenie=kasłanie w celu pozbycia się czegoś przeszkadzającego. Tak więc krztuszenia nie trzeba się bać, a ryzyka zadławienia unika się przy BLW sadzając dziecko i nie karmiąc go w foteliku/leżaczku/bujaczku itp. BLW mi się podoba, bo wydaje mi się atrakcyjniejsze dla dziecka a w dodatku uniemożliwia wychowanie małego grubasa. Dziecko samo decyduje co i ile zje (takie jest założenie BLW), nie ma mechanicznego karmienia dziecka, przypominającego tuczenie gęsi. Z kolei papki pozwalają na szybsze, bardziej ekonomiczne i skuteczne karmienie. Żeby uniknąć niedoborów różnego rodzaju, planuję na początku tak mniej więcej raz dziennie podawać coś zmiksowanego. Uff, to tyle, przepraszam za te wypociny, ale musiałam ![]() Co do kwestii rodzaju wprowadzanego produktu - dziewczyny, nieważne co podacie na początek - najlepiej warzywo, ale jakie - nie ma to znaczenia. Jest dosłownie kilka produktów, których nie powinno się podawać niemowlakom, poza tym pełna dowolność. I nieważne czy zaczniecie od marchewki, czy od buraka, czy od jeszcze jakiegoś innego warzywa. Wiadomo, wszystko z głową, bo np. kapusta jest wzdymająca i na początek będzie za ciężka
|
|
|
|
|
#3842 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o BLW to myślę, że jeśli dziecko nie skończyło jeszcze 6 miesiąca (jak w przypadku naszych dzieciaków), nie siedzi jeszcze samo, to ryzyko zadławienia jest duże i nie ryzykowałabym podawania jedzenia w kawałkach teraz. Ale to pewnie zależy od indywidualnego rozwoju dziecka. Ja pewnie będę chciała spróbować BLW chociaż jak na razie wydaje mi się to takie abstrakcyjne, że Marysia miałaby sama jeść ![]() Gotowe kaszki... hmm... mam mieszane uczucia, bo ciężko znaleźć taką naprawdę czystą kaszke bez dodatków. W rosmannie widziałam chyba tylko hipp i to mieszankę 3 kasz - jaglaną, ryżową i kukurydzianą. Inne miały różne dodatki, przeważnie cukier Ja pewnie kupię kaszki Holle lub Helpa, bo są jednoskładnikowe
Edytowane przez porannarosa Czas edycji: 2018-12-14 o 10:27 |
|
|
|
|
|
#3843 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Witam. Ja szczepie prevenarem. Czwarta dawka między 16-18 miesiąc. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:24 ---------- U nas dobra noc, dziś prseziębienie nie budziło mimo ze katar duży i kaszle nie za ładnie .spalismy od 21 do 9. Teraz mam w planach jechać po zakupy ale mi jakaś wielka maszyna drogę zostawiła haha. Usprawiedliwia ich tylko to ze budują przedszkole nowe praktycznie pod oknem. Wieczorem mam wigilie z pracy jako ze tz tez z nami współpracuje to tez zaproszony wiec musimy iść z Tymkiem bo wieczorem i to na dłużej go mamie nie zostawię. Jeszcze się waham. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 10:38 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ---------- Cytat:
Summer podoba mi się Twoje podejście do rozszerzania diety i nie ukrywam że zamierzam trochę odgapiac od Ciebie. Mam nadzieje ze nie będziesz gotować jakiś skomplikowanych rzeczy bo ja wtedy na pewno odpadne. Choć mam zamiar coś tam gotować przy okazji i dla nas żeby zdrowo podjeść. Co do całej diety to na czym mi najbardziej zależy żeby Tymek poznał dużo smaków, konsystencji, lubił jesc „normalne” rzeczy a nie jakieś słodkie kulki i kolorowe serki. I to wszystko muszę mu pokazać do ok roku bo potem dzieci przeważnie juz są zamknięte na nowości przez jakiś czas. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- Cytat:
Ale dzieci wcale nie musza jesc tego dzidziusiowego jedzenia. Mogą jesc normalne kasze dla dorosłych. Wiadomo ze najpierw zmiksowane. A jak ktoś nie ma życzenia/ sam nie je to w ogóle dziecko nie musi jesc kasz, choć jakieś zboża powinno. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|||
|
|
|
|
#3844 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wg założeń BLW dziecko nie musi siedzieć samodzielnie - jak wiadomo to raczej sporo po 6. m.ż, ale musi siedzieć stabilnie z podparciem. A więc np. na kolanach u rodzica. Cytat:
Raczej nic skomplikowanego gotować nie będę, tj. i naszemu organizmowi, tak zwłaszcza organizmowi malucha służą najbardziej posiłki proste i kilkuskładnikowe maksymalnie. Więc żadnych tam kulinarnych wygibasów nie planuję. Co do kasz - zgadzam się, właśnie to miałam na myśli, pisząc o kupowaniu kaszy eko. Zwykła kasza, na początek jaglanka mocno rozwodniona i zblendowana, ew. dodatkowo przetarta przez sito. Nie ufam tym kaszkom dla dzieci, nawet jeżeli w założeniu nie są dosładzane. |
||
|
|
|
|
#3845 |
|
Raczkowanie
|
Aniama dziękuję za odpowiedź w sprawie szczepionki!
Ja rozszerzam dietę od poniedziałku, na początku na pewno papki, później skorzystam z Waszych rad i jak skończy 6 mięsiecy może też się zabiorę za to blw🤔 Zamówiłam u Mikołaja dobry parowar, trzeba będzie wykorzystać😊 A córki w przedszkolu szkarlatyna...super po prostu🙄🙄🙄 |
|
|
|
|
#3846 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja tez teraz rozkminiam co i jak podawac dziecku, robie skromne zapasy warzywek i kaszek. Poki co kupuje te dla dzieci, ale kluczem jest sklad bez cukru i udziwnien. Z bobo vita mam kleik ryzowy i tu sklad jest ok jak dla mnie, ale tych innych kaszek z bobovity raczej nie mam zamiaru probowac. Wydaje mi sie ze hipp i holle maja ok sklady. Musze dokupic miseczke i poczytac jeszcze o tej metodzie blw. Do tej pory kojarzylam to z podaniem dziecku warzyw w kawalku i nie bardzo wiem jak bez zabkow mala mialaby to wcinac. Generalnie nam idzie coraz lepiej. Mam wrazenie ze mala w koncu zalapala ze jak podaje jej lyzeczke to otwiera sama buzie i juz tyle nie wyrzuca kaszki jezykiem tylko polyka. Gdyby jeszcze tak raczkami nie machala i nie kichala podczas jedzenia...wycieram wtedy ja, siebie i jeszcze kawalek kuchni ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3847 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A co do kaszek to prawda, że dorosłe kasze też można podać tylko ja leniuch jestem i wiem że nie będzie mi się chciało gotować i miksować. A te dla dzieci wystarczy zalać wodą/mlekiem. Twoje podejście Summer ogólnie bardzo mi się podoba. Nie mogę się doczekać relacji jak Prezes wcinać pierwsze warzywka ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3848 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
też planuję BLW po 6 miesiącu. My w sumie owsianki i kaszki sami na śniadanie jemy, więc wielkiej różnicy tu nie będzie. Jedynie nie wiem jeszcze, co z mięsem. Ty summer pewnie bez mięsa planujesz rozszerzanie diety? My sami prawie nigdy nie jemy i jeszcze się zbytnio nie zastanawiałam nad tym, ale muszę poczytać. Wydawało mi sie, że jeszcze tyle czasu zostało, a to niewiele ponad miesiąc i ząb czeka już na gryzienie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3849 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Super że po szczepieniu wszystko ok ![]() Tak jak piszesz wir świątecznych przygotowań, znów człowiek będzie umęczony. Dziś biegałam po galerii żeby skomplikować resztę prezentów. Jakoś się udało. Co roku sobie obiecuję że będę dużo wcześniej wszystko kupować i jak co roku zostaje mi to na ostatnią chwilę ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3850 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie lubię tej bieganiny przedświątecznej-sprzatanie, zakupy, gotowanie...a.potem pół Świąt w drodze, jeżdżenie od jednych do drugich, taka "Magia Świąt"....a gdzie tu odpoczynek?!
Lecę poćwiczyc dla relaksu! |
|
|
|
|
#3851 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No, masz rację z tym, że życie weryfikuje nasze plany i założenia, ja zdaję sobie sprawę z tego, że pierś do 6 m.ż. nie zawsze jest możliwa. U nas akurat prawie się udało, bo Prezes kończy pół roku 27, więc prawie doczłapaliśmy. Ale ja tak instynktownie czuję, że to już czas. Z tymi kaszkami też masz rację - jak to napisałaś o zalewaniu wodą/mlekiem to nagle zrozumiałam, jakie to jest uproszczenie. Pewnie też nie raz i nie dwa pójdę na skróty w naszej żywieniowej karierze ![]() Pierwsze warzywko już w niedzielę (chyba) zdam relację, jak poszło ![]() Cytat:
Do momentu aż sama zacznie się obsługiwać, wtedy znowu cała kuchnia do sprzątania.macie psa? byłby przydatny ![]() Cytat:
Ja uwielbiam taką strawę rano, więc już się cieszę na myśl o wspólnych śniadaniach - tż nie znosi owsianki, więc muszę młodego nauczyć miłości do takiego żarełka U nas faktycznie - chciałabym bez mięsa, ale jak się nie uda to trudno. Nic na siłę - może będzie tak, że dopiero w wieku kilkunastu lat podejmie decyzję o wege, a może będzie mięsożercą jakich mało. Tutaj nie zarzekam się, bo nie chcę go zmuszać do niczego. A ten ząb mnie rozwalił na łopatki Prezes nie ma żadnego i nic się nie zapowiada, że coś wylezie w najbliższym czasie, a ja już się nie mogę doczekać, bo widok bobasa z jednym kłem jest rozkoszny my po odwiedzinach znajomych - jejku, Prezes jest takim grzecznym, bezproblemowym i pogodnym dzieckiem, że nie mogę się nadziwić. Zastanawiam się, kto i kiedy podprowadził moje dziecko - zrzędliwe, ponure i złośliwe. Bo, że TO obecne to krew z mojej krwi to nigdy nie uwierzę. NIGDY. Niemniej współczuję temu, kto teraz niańczy mojego faktycznego potomka ![]() Bursztynku, pochwal się, co tam nakupowałaś?? Ja to się nawet cieszę, że ani u nas, ani u tż-ta nie ma jakiejś mocnej tradycji dawania sobie prezentów. Dzieci brak - tylko Prezes i jego brat cioteczny a wcześniej nikt ani nic, więc jakoś okazji nie było. Ktoś czasem z czymś wyskoczy, ale to bez spiny. Tylko my z tż-tem sobie zawsze dawaliśmy. |
|||
|
|
|
|
#3852 |
|
Zakorzenienie
|
U nas prezenty były co roku, ale w tym odpuszczamy, głównie ze względu na finanse. Najbliższa rodzina jest spora, dzieci coraz więcej więc tylko one dostaną prezenty, choć nie ukrywam, że obdarowywanie i otrzymywanie podarunków było fajne.
Tylko my z mężem mamy coś dla siebie kupić, ale jeszcze nie wymyśliłam co! Tzn miałam jeden pomysł na masaż dla dwojga, żeby podreperować nasze małżeństwo i się zrelaksować, ale obawiam się, że mąż zarzuci mi fundowanie mu prezentu przeznaczonego głównie dla mnie. Sama nie wiem więc co zrobić. Igusia kończy 21ego 5 miesięcy i ja chyba zacznę już dawać jakieś papki. Może to będzie jakaś alternatywa na konieczne wyjścia z domu w styczniu skoro z butelką ciężko jej się zaprzyjaźnić. Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka
|
|
#3853 |
|
Zadomowienie
|
Summer pytasz co kupiłam, w zasadzie to same prezenty dla dzieci. Jadę na święta do rodziców i wyjątkowo w tym roku uda nam się spotkać razem tj. moje całe rodzeństwo ze swoimi rodzinami. Już od bardzo bardzo dawna nie mieliśmy takiej okazji żeby byc wszyscy razem. Dodam tylko że mam 5 rodzeństwa jeszcze. No i z tego tytułu zresztą jak co roku obdarowywane są dzieciaki nie ma szans na resztę bo by człowiek zbankrutował. Prezenty głównie ubraniowe i jakieś pierdoły ale trochę się tego nazbierało.
Co do prezesa to na prawdę u was zwrot o 360 stopni nic tylko korzystaj ze pan jest łaskawy ![]() U nas przy rozszerzaniu diety jak na razie nie korzystam z gotowych kaszek. Do obiadku zawsze gotuje jakąś kaszę i w ten sposób Lidka nie dostaje całkowitej papki tylko danie już z grudkami. Co prawda miksuję płatki ale zawsze to inna konsystencja. Na deserek z reguły kleik ryżowy z owocem. Jak będzie siedzieć stabilnie to może pomyśleć o tym blw ale póki co na nawet miejsca nie mam na takie jedzenie. Mam tak ciasno na tym mieszkaniu że wszystko w koło było by z jej obiadów. Ale jak się przeprowadzimy to będę miała pole do popisu. Kasza święta racja z tą bieganiną. Razem z mężem już od kilku lat przymierzamy się do tego żeby święta spędzić całkowicie sami, gdzieś wynająć domek, odpocząć pospacerować. Marzy mi się morze zimą. Wtedy wszystko zostawiasz i nic cię nie interesuje. Ale jak zwykle to są tylko pobożne życzenia. Jednak póki są rodzice to jakoś zawsze chce się do nich wracać i szkoda tak samemu z dala od rodziny. Ale fakt faktem człowiek zawsze bardziej zmęczony po świętach niż przed i gdzie tu logika ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3854 |
|
Raczkowanie
|
Bursztynku wow 5 rodzeństwa, szacun dla Twojej Mamy za wychowanie takiej gromadki, ja to przy dwójce czasami wysiadam😁
Tak, póki rodzice, dziadkowie żyją, to chce się te Święta spędzać z nimi😊 mąż ma jeszcze dwie babcie, dwóch dziadków także jest z kim się spotkać, co nie zmienia faktu, że całą otoczka Świat, to ciągly pośpiech. Morze zimą jest piękne, byłam już wielokrotnie, a rok temu na Sylwestra i parę dni w styczniu. Cisza, spokój, cudownie😊 zresztą ja to morze kocham, szczególnie poza sezonem😁 rodzinne strony mojej Mamy😊 Klusek od 6 nie śpi, Tylko sobie gada😊 ostatnio pierwszy raz tak głośno zaczął się śmiać, No urocze to było😁 Ostatnio dostałam książkę pani Maciag, smak zdrowia, jest tam kilka fajnych mikstur na infekcje, przeziębienie etc. Same naturalne składniki typu miód, czosnek, cytryna, imbir, goździki, kurkuma, część przetestowałam na tz, i chyba mu pomaga, bo zwykle o tej porze już miał za.soba kilka przeziebien. Także polecam😊 sama natura😊 Udanej soboty, my dziś w końcu choinkę ubieramy😊 |
|
|
|
|
#3855 |
|
Raczkowanie
|
A ja właśnie leżę przeziębiona i boję się kichnąć żeby Małego nie obudzić.
Kasza jak możesz to podaj przepis na jakąś miksturę co by szybko człowieka na nogi postawiła ![]() Młody w nocy chce jeść co 2h, ledwo żyje co trochę pobudka a z zatkanym nosem też średnio się śpi ![]() My dziś mamy w planach pierwszą marchewkę , zobaczymy jak nam pójdzie ![]() ![]() Ja nie czuje świat wcale, choinka ubrana i dekoracje też już powyjmowalam ale chyba to siedzenie w domu i izolacja od ludzi powoduje że nie udzielił mi się świąteczny klimat. Tradycji prezentowanych też u nas w rodzinie nie ma ![]() Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3856 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale poki nie dorobimy sie ogrodzenia to odpada ten pomysl. Ja tez nie czuje klimatu świat, chodz choinka juz ubrana. W tym roku wigilia ma byc u nas. Tesciowa zaproponowala i jakos sie przyjelo. Maja byc 4 rodziny wiec sporo luda. Trochu sie obawiam ze bede gonic musiala z herbatka tudziez innymi ☠☠☠☠☠☠☠kami, a ze noce nieprzespane to mi sie nie chce. Na szczescie jedzenie maja przywiesc, tylko kompocik, saladke i jedno danie robie. O malo sie z tesciowa nie poklocilam bo spytala czy robimy prezenty w tym roku. Zglosilam sprzeciw ze wzgledu na te ilosc ludzi, a okazalo sie ze jest odmiennego zdania. Maz i siostra meza lagodzili sytuacje bo moje argumenty na nie nie byly zrozumiane. Na szczescie potem siostra oddzwonila ze jednak tesciowa sie zgadza i lepiej bedzie bez prezentow. Takze ufff jeden problem z glowy. Co prawda ja kupilam ksiazki mezowi i Karoli pod choinke ale w tym przypadku wiem co sie spodoba Generalnie jakas handra mnie dopadla, wiec wybaczcie jesli nie bede sie udzielac za duzo. Pewnie mi przejdzie. Widze ze duzo z nas startuje teraz z rozszerzaniem diety. Powodzenia i dawajcie znac jak idzie! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3857 |
|
Zadomowienie
|
Witam. U nas Święta na spokojnie. Wigilia u mojej cioci po sąsiedzku duża , prawie 20 osób, ale uwaga uwaga robimy wigilie dzień wcześniej, bo mój brat wyjeżdża na wczasy. Zreszta my w poprzednich latach tez czesto tak jeździliśmy zaraz po Wigilii w ciepłe miejsca. U nas dziś porządki, co do prezentów to większość była u nas na 6 grudnia, teraz tylko dzieci z rodziny tz, całe dwoje i może u nas dzieciakom jakieś drobnostki. Choinka jedna ubrana, druga ubiorę w tygodniu. Kulinarnie muszę jakaś fajna sałatkę zrobić i może jakieś ciasteczka. Summer u nas Tymek tez dziecko ideał, tez ktoś zabrał ta marudę wcześniejsza. A co mnie najbardziej cieszy to zachowuje się idealnie i widać ze lubi wszelkie wyjścia, imprezy itp. Wczoraj z Wigilii firmowej wyszliśmy jako ostatni taki był bezproblemowy. Summer jakie warzywo będziesz podawać? My pewnie tez tuż po nowym roku ruszymy, ale coraz bardziej widzę ze się jedzeniem interesuje jak my jemy. Ja się waham czy coś kupić, czy z własnych mrożonych warzyw to mam dynie, może od tego zacznę.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#3858 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Młody się krzywil i pluł a jak większą ilość udało się do buzi przemycić to aż go trzepało. Zjadł 2 łyżeczki jutro znowu próba ![]() Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3859 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mi w pierwszym dniu tez niewiele zjadla a pp tygodniu doszlysmy do 60 ml. Troche jeszcze wypluwa z tego, ale generalnie dzieci strassssnie szybko sie ucza.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3860 |
|
Raczkowanie
|
Joas gratulacje pierwszej łyżeczki!, my z marchewką ruszamy w poniedziałek😁
A przepisy na te mikstury znajdziesz też na blogu A. Maciag. Jak Ci się nie uda znaleźć to wtedy coś Ci przepisze |
|
|
|
|
#3861 |
|
Zadomowienie
|
Witam się z wieczora
![]() Joas zdrówka życzę nie daj się chorobie. Co do jedzenia to szybko ogarnie pierwsze stałe posiłki, u mnie też pierwsze podejście to więcej śmiechu niż jedzenia a potem z każdym dniem coraz lepiej. Teraz już zajada spore ilości. Chmurka oby chandra opuściła cię szybko. A teściowa też miała pomysł żeby wam się zwalać na głowę w wigilię. Ale jak każdy coś przygotuje to jakoś to będzie i nie daj się wpędzić do kuchni i robić za kelnerkę, ty też masz święta. Aniama u nas też dużo ludzi z tego co liczyłam to 22 osoby będą. Ale ja akurat się z tego cieszę tak rzadko nam się zdarza spotkać w komplecie. Tymek dzielny chłopak fajnie go hartujesz z tymi wyjściami dlatego tak dobrze to znosi. A ja dostałam dziś dynię i już jest w słoiczkach ![]() Ogólnie dzień minął fajnie, była koleżanka na kawce, posprzątałam, zrobiłam obiad a jutro choinka do ubrania. Lidusia dziś zrobiła postępy z piciem z doidy cup i wypiła kilka mini łyczków wody ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3862 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja tez się cieszę z wigilii. Ale to taki stały nasz skład. Ja i brat, trójka kuzynostwa plus nasi rodzice. Każdy z przyległościami, wiec w sumie 6 dzieci i 16 dorosłych. Mówisz ze doidy cup się sprawdza- to chyba kupię, bo po wszelkich okazjach okazało się ze wszystko mamy do rozszerzania diety. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#3863 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3864 |
|
Raczkowanie
|
Super, że kubeczek się sprawdza. Moja córa uczyła się pić z takiego kubeczka 360 stopni - tak on się chyba nazywa. Na początku też szło opornie, Ale przecież praktyka czyni mistrza😉
Super macie takie liczne grono na Wigilii, fakt, że czasem Święta to jedyna okazja aby się spotkać w większym gronie😊 Ja najpierw na Wigilię do tesciowej, muszę ogarnąć Dania rybne, bo ona ryb nie jadą i nie potrafi ich przyrządzać😏😏😏 a później do nas, i tu będzie kameralnie, Tylko moja mama i siostra z mężem. Dzieci zarówno u mnie jak i w męża rodzinie poza naszymi narazie nie ma, takze każdy otrzyma pewnie jakiś upominek. ---------- Dopisano o 21:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- Chmurka głowa do góry, każdy ma czasem gorszy dzień. Ja z.jednej strony się cieszę, że jedna Wigilia u nas, przynajmniej położę synusia do łóżeczka i będzie sobie spokojnie spał, a my posiedzimy bez nerwów. |
|
|
|
|
#3865 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do prezesa - nie, no oby o 360 stopni się nie odmienił, bo to powrót do zrzędy i ponuraka ![]() Cytat:
Ja podczytuję czasem bloga Maciąg i tam są takie różne triki ![]() Cytat:
Dobrze to wróży na przyszłość A pamiętam, jak mnie pocieszałaś, że u ciebie w rodzinie największe marudy i zrzędy wyrastały na fajne dzieciaki. A ja nie wierzyłam. I wiesz co? Ostatnio w przychodni tak pocieszała dziewczynę, której dwumiesięczne niemowlę (też Tymek), było takie płacząco-jęczące ![]() Co do diety - podaj dynię, jak masz swoją, ja bym tak zrobiła, ale niestety żadnych swoich zapasów nie mam ponieważ dzisiaj nie udało mi się podjechać na ekobazarek to jutro kupię coś eko z Lidla, więc przypuszczam, że pierwszym warzywem będzie marchew lub awokado Cytat:
|
|||||
|
|
|
|
#3866 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a co do dzieci to może i ja bym chciała więcej ale mój tż niekoniecznie ![]() Niestety teraz inne czasy na wielodzietne rodziny. Muszę się zadowolić moja kochaną dwójką ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3867 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mój tż ma 3 braci, a żaden z nich nie chciał nigdy dzieci. Teraz się 2 w rodzinie sypnęło - tż i jego brat się postarali prawie jednocześnie, a teściowa prawie umarła ze szczęścia, bo się kompletnie nie spodziewała, że kiedykolwiek zostanie babcią |
|
|
|
|
|
#3868 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do braci od twojego tż to jak to mówią nigdy nie mów nigdy. Przynajmniej teściowa zadowolona z tego faktu ma kogo rozpieszczać ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3869 | |
|
Zakorzenienie
|
Ale plany macie na swieta z rodzina
. Super! Ja tez lubie jak jets duzo bliskich ludzi. My w tym roku samotnie w Tz i E. Ale szczerze mowiac to mi sie tak podoba. W zeszłym roku było dla mnie dosc intensywnie u rodziny Tz dlatego w tym roku na spokojnie bedziemy odpoczywać o île babcia Tz nie odejdzie wczesniej. Co do diety to u nas tez dopiero początki. E to więcej chyba pluje niz je. Ale powoli nam sie uda. Poki co próbował, marchewki, ziemniaka słodkiego, cukini, brokułów i jabłka.wszystkie były organiczne robione przeze mnie. Jabłko wyszło naprawde dobre. A resztę dojadly psy-im bRdzo smakowało 🤣 szczególnie psicy bo az miskę psa wylizywala do czystosci. Anima super socjalizacja dla Tymka. Bedzie obyty chłopak! Nie wszytsko udało mi sie przeczytać bo teraz w obu miejscach to troche sie pogubiłam. ---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- Cytat:
Summer 4 chłopców wow! U mnie były trzy dziewczyny a moje siostry duzo starsze ode mne ale maja dwojke dzieci jedna po drugiej kilka miesiecy. Bardzo im zazdroszcze bo jak sie dzieci spotykają (cała czwórka) to maja super zabawę taka bliska rodzina! Niestety ja tylko jedna mam teraz dziecko w takim wieku i na kolejna ciaze w rodzinie sie nie zapowiada a fajnie by było miec kogos bliskiego w podobnym wieku... |
|
|
|
|
|
#3870 |
|
Zakorzenienie
|
Summer myślę, że mąż może o tym prezencie-masazu pomyśleć w ten sposób, ale na pewno nie będzie tego mocno krytykował, to nie w jego stylu. On wie, że ja kocham masaż, wiec na pewno by skomentował, że brałam pod uwagę też swoje preferencje,ale pewnie obróciłby to w żart.
W każdym razie po dzisiejszej naszej rozmowie stwierdziłam,że wykupię ten bon. Mamy tak niewiele czasu by pobyć tylko we dwoje, więc będzie dobra okazja. Bursztynku, masz naprawdę dużą rodzinę. Z pewnością nigdy nie jest cicho i nudno w święta .U mnie w rodzinie dzieciaki są w podobnym wieku. Jedynie ewentualne przyszłe dzieci mojego brata będą trochę młodsze od reszty, natomiast moja siostra, siostra męża i ja już nie planujemy więcej potomstwa, więc trochę ubolewam, że mój Mateusz będzie jedynym chłopcem w najbliższej rodzinie . Mam wielką nadzieję, że wyrośnie z niego silny, pewny siebie młody człowiek, który wytrzyma w babińcu i nigdy nie będzie miał poczucia osamotnienia![]() Czasem nawet sobie myślę, że właśnie dla Mateusza poświęciłabym się i postarała koniecznie o drugiego syna żeby mogli się razem bawić. Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:05.

tudzież będzie seplenić. 

niedługo nasze maluchy same nie będą pewnie chciały być noszone, bo przecież tyle ciekawych rzeczy jest na podłodze
za 6 tygodni kolejne
Raczej nic skomplikowanego gotować nie będę, tj. i naszemu organizmowi, tak zwłaszcza organizmowi malucha służą najbardziej posiłki proste i kilkuskładnikowe maksymalnie. Więc żadnych tam kulinarnych wygibasów nie planuję. 

Prezes nie ma żadnego i nic się nie zapowiada, że coś wylezie w najbliższym czasie, a ja już się nie mogę doczekać, bo widok bobasa z jednym kłem jest rozkoszny 

Ale poki nie dorobimy sie ogrodzenia to odpada ten pomysl. 
Młody się krzywil i pluł a jak większą ilość udało się do buzi przemycić to aż go trzepało. Zjadł 2 łyżeczki
. Super! Ja tez lubie jak jets duzo bliskich ludzi.