Tydzień mija za tygodniem, nam pękają w brzuszkach spodnie - kwietniówki 2019 cz.2 - Strona 116 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-12-18, 19:24   #3451
Listopadowaa
Zakorzenienie

Dot.: Tydzień mija za tygodniem, nam pękają w brzuszkach spodnie - kwietniówki 2019 c

Cytat:
Napisane przez coco00 Pokaż wiadomość
Mnie całe życie przerażala wizja porodu i zawsze twierdziłam, że zapłacę za cesarke. Mi się trochę poprzestawialo, co prawda dalej poród mnie przeraża ale jak nie będzie do cc najmniejszych wskazań to nie mam zamiaru do tego dążyć i będę cisnąć sn

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kobiety boja się rodzic sn bo dużo się mówi o bolu. Szkoda ze tyle samo nienmowi się o konsekwencjach CC, dla matki i dziecka. Są babeczki które nie zdają sobie sprawy na ci się pisza decydując się na cc.

Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-12-18, 19:26   #3452
Michacha1234
Zadomowienie

Dot.: Tydzień mija za tygodniem, nam pękają w brzuszkach spodnie - kwietniówki 2019 c

Cytat:
Napisane przez coco00 Pokaż wiadomość
Gratulacje wizyty hmm mi ginka mówił, że furaginy w ciąży nie można

Ja również gratuluję ☺
A mój mi kazał brać pamiętam na samym początku jak miałam brzydki mocz. Ale zrobiłam po swojemu i brałam żurawinę w kapsułkach.

Michacha1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-12-18, 19:34   #3453
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mamaszkrabka Pokaż wiadomość
Wycisniemy te nasze 'arbuzy'

Igor ostatnio pytal jak duzy jest juz Leo wiec mu tlumacze, ze ma jakies pół kilo ale nie rozumie jeszcze wagi wiec obrazowo mowie my, ze jak kukurydza teraz jest teraz i urosnie do wielkosci arbuza wiec padlo pytanie 'ale jak ty go urodzisz jak bedzie taki duzy?' jakos wycisne

Ja mam nadzieje na melona
Nie ma dnia żebym nie myślała o porodzie. Boje się cholernie. Ale jakoś nie wyobrażam sobie mieć cc. Ale staram się nie nakręcać na sn bo różnie bywa, nie wiem co mnie czeka. A nie chciałabym potem mieć z tym problemu, takiego w głowie ze nie mogłam czy nie dalam rady.

---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Michacha1234 Pokaż wiadomość
Aaaale spryciula

Ja się cieszę, że w sumie jestem taka "ciemna" w kwestii porodu i nie wiem co mnie czeka. Jak to mówią: im mniej wiesz, tym lepiej śpisz Jakoś to będzie

Dużo wiedziałam ze sr a prawda jest taka ze na to nie da się przygotować. Teoria swoje ale życie swoje. Poród przerosł moje wyobrażenia. Nawet nauka oddychania na nic się zdała. Bo w tych bólach albo źle to robilam albo położna była jakąś uszczypliwa bo ciągle mnie poprawiała. Stresowalo mnie to bardzo. Była niemila i bardzo krytycznie się odzywala. Ale jednak teoria tez dużo robi. Bo wiedziałam co mnie czeka. Jakie są fazy, ile to może trwać. Jak się przygotować, jak wygląda cała procedura przed SN I CC...
Ja się zastanawiam nad innym szpitalem. Wojewódzkim. Do tegoreferencyjnaosc wysoka. Muszę więcej poczytać, niby duży i masowka ale slyszalaa dobra opinię. Koleżanką rodziła i mówi ze maja juz pojedyncze sale i nawet wanny. Pierwszy raz nie chciałam tam rodzić bo nasz szpital zamknęli i tam po prostu zwalalo się multum rodzących z okolic. W szpitalu którym rodziłam było ok ale mam tez wiele zastrzeżeń.

Stary 2018-12-18, 19:35   #3454
mamaszkrabka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Listopadowaa Pokaż wiadomość
Ja mam nadzieje na melona
Nie ma dnia żebym nie myślała o porodzie. Boje się cholernie. Ale jakoś nie wyobrażam sobie mieć cc. Ale staram się nie nakręcać na sn bo różnie bywa, nie wiem co mnie czeka. A nie chciałabym potem mieć z tym problemu, takiego w głowie ze nie mogłam czy nie dalam rady.

Ja sie bolu nie boje tym razem ale boje sie, ze nie bede miec sily przec, maly utknie w kanale i bedzie niedotleniony albo sie zaklinuje.. i duzo czarniejsze wizje mam, ze cos sie mu stanie.
Wiem juz jaki to rodzaj bolu i czuje taka wewnetrzna sile, ze sobie z nim poradze ale mam obawy ze cos innego pojdzie nie tak

Juz pomijam moje wizje, ze rodze w samochodzie

mamaszkrabka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-12-18, 19:37   #3455
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NuFCia Pokaż wiadomość
Całkiem duży, ale obstawiałam, że będzie ważył tak koło 700g bo 2 tygodnie temu ważył 526g. Po raz pierwszy z wagi (a wcześniej wymiarów) wyszedł na USG termin dokładnie taki jak TP z OM. Wcześniej było zawsze 5-7 dni wcześniej Ale wszystko w porządku z Nim, wody też, szyjka ok więc się nie przejmuję

Ja byłam dzisiaj u fizjo z tymi moimi plecami i sobie w międzyczasie pogadaliśmy. Jego żona będzie mieć cesarkę na pewno bo boi się porodu naturalnego, jest podobno drobniutka i że większość dzieci jakie spotkał z jakimś porażeniem to przez poród naturalny (plus jeszcze jakieś inne kwestie ale nie zdrowotne). Ja bym chciała SN bo chciałabym trójkę i jakoś mi się nie widzą 3 cesarki. Ale będzie co będzie
Ja tez jestem drobna i malutka a yrodzilan sn w 5 godzin dziecko prawie 3.5 kg do rze to znioslam. Szybko się zagoilam. To Nie ma reguly. Na biodra się patrzy. I nie chodzi o szerokość. Mi takim czyms dziwnym mierzyli przed samym porodem czy sie kwalifikuje. Duże kobiety tez mogą mieć wąskie i z tego powodu cc.

Stary 2018-12-18, 19:50   #3456
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tereskaa Pokaż wiadomość
Wlasnie mi tez lekarka mowila, ze cesarka niesie za soba sporo mozliwych komplikacji, dlatego oni staraja sie zeby kobiety rodzily sn jak najczesciej, a cesarka jak juz na prawde nie ma wyjscia. Mowila tez, ze ze wzgledu na wiek i cisnienie nie beda czekali tak dlugo z cesarka jak w przypadku "normalnych" kobiet. Takze zobaczymy, chyba jednak zmieniam zdanie i sn pewnie bedzie mnieiszym zlem

---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ----------

Maly slodziak No wlasnie, jakos trzeba bedzie te masze arbuzy wycisnac moj to juz pol kilo zywej, a nawet bardzo zywej wagi

---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ----------

Wlasnie glownie boje sie tego, ze rodzac SN uszkodza tak wyczekanego przez nas dzieciaczka Mam kolege kforego ojciec jeat wzietym w miescie ginekologiem a jego syn ma porazenie mozgowe. Jak sie domyslam, wlasnego dziecka raczej by przypilnowal przy narodzinach zeby wszystko bylo dobrze, zwlaszcza, ze sam pracuje na porodowce. Takze nie wiem jak to jest z tymi porazenoami wywolanymi porodem SN, czy to w ogole zalezy od kogokolwiek.

Teresko obys tylko nie miała tak ze zdecydują się na końcu o cc. Bo się nacierpisz tylko dodatkowo. No ale trzymam kciuki. Ważne jest to czy ty chcesz sn spróbować mimo wszystko

---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ----------

Cytat:
Napisane przez srebrnykot Pokaż wiadomość
Ja właśnie też się zastanawiam nad cesarką ze względu na wadę wzroku... A wytyczne teraz są takie, żeby nie dawać cc jak chodzi tylko o dużą wadę. Tylko że ja sobie nie wyobrażam, żeby mi wzrok poszedł o kilka dioptrii z poziomu minus 6-7 (jak nie więcej), bo teraz bez soczewek nie wyobrażam sobie życia.

Z drugiej strony, muszę podpytać gina, jak to jest ze schudnięciem po cc, zwłaszcza jakbym w planach miała schudnąć sporo, ok. 20 kg. Bo coś mi się obiło o uszy, że może być problem, bo mięśnie nie pracują już tak samo, ale to była jednostkowa opinia i nie wiem, na ile wiarygodna.
A byłaś i okulisty ? Ja mam taka wadę ze mogę rodzic. Nic a nic mi się wzrok nie pogorszył po porodzie, teraz w ciąży też bez zmian. Tu chyba chodzi o wadę i ciśnienie oka.

Stary 2018-12-18, 19:51   #3457
bejata440
Zakorzenienie

SN i cc to jak zwykle wielka dyskusja. Ja dostałam teraz w szpitalu pełen stos papierów i statystyk SN/CC 1998-2016 i jak to mówią - liczby nie kłamią. Podejrzewam jednak ze podejście, rutyna, organizacja szpitala zależna od kraju.. bo cc to 30-45 min w spokoju, bez nerwów. Kurczę wysłałbym Wam to, ale oczywiście po niemiecku :p
Ja osobiście jestem za cc, ale nie neguje porodu SN ani w szpitalu ani w domu. Moja bardzo dobra koleżanka rodzila miesiąc temu w domu

A co do chudnięcia - jak blizna się zagoi to nie masz żadnych ograniczeń. Jednak schudnąć po 25 roku życia trzeba umieć
Ja sobie wyobrażam ze będę dzidzie ze sobą na silke zabierać jak tylko będzie to możliwe. A jak usiądzie to kupuje wózek biegowy i będę kilometry kręcić wspaniale plany, zobaczymy jak będzie

Zrobiłam babeczki 4333EA3D-D5AE-424A-8E9A-F4611BB35652.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Stary 2018-12-18, 19:55   #3458
pajka03
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorka607 Pokaż wiadomość
Hej. Ja miałam wczoraj wizytę wszystko ok u Natalki, waży 700 gram a mam dokładnie 24+2 , Dostałam skierowanie na glukozę, morfologię i Tsh. Dostałam też Furaginę bo wyszła mi bakteria w posiewie moczu <mimo, że brak objawów i w ogólnym moczu też nic nie wyszło>

Zielona Góra chyba... mam parę koleżanek które rodziły sn po cc i sobie chwalą. Tylko ja panikara straszna i boje się bardzo nieznanego. No nic-zobaczymy jeszcze przy pierwszym porodzie chciałam barrrdzo naturalnie ale nie udało się i musieli ciąć na "już" bo miałam stan przedrzucawkowy więc innej opcji nie było.
Super, kawał babki

Zmalowałam dzis: IMG_20181218_152922_126~2.jpegIMG_20181218_162305_789~2.jpeg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

pajka03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-12-18, 20:03   #3459
Michacha1234
Zadomowienie

Zdolne te nasze kwietniówki! Bejata to kiedy mogę wpaść na konsumpcję tych babeczek? I z czym one są, bo wyglądają bardzo apetycznie!
Pajka super! Podziwiam ja nie umiem nie wjechać na skórki Robisz pazury tylko tak dla siebie czy innym też?

Stary 2018-12-18, 20:05   #3460
myszka_11
Zadomowienie

Cytat:
Ja właśnie też się zastanawiam nad cesarką ze względu na wadę wzroku... A wytyczne teraz są takie, żeby nie dawać cc jak chodzi tylko o dużą wadę. Tylko że ja sobie nie wyobrażam, żeby mi wzrok poszedł o kilka dioptrii z poziomu minus 6-7 (jak nie więcej), bo teraz bez soczewek nie wyobrażam sobie życia.

Z drugiej strony, muszę podpytać gina, jak to jest ze schudnięciem po cc, zwłaszcza jakbym w planach miała schudnąć sporo, ok. 20 kg. Bo coś mi się obiło o uszy, że może być problem, bo mięśnie nie pracują już tak samo, ale to była jednostkowa opinia i nie wiem, na ile wiarygodna.
Jeżeli chodzi o spadek wagi po cc to pewnie też kwestia organizmu. Ja zawsze miałam problem schudnąć, przytylam w 1 ciąży 21 kg, do momentu zajścia w ciążę czyli przez 7 miesięcy zrzuciłam 17 kg. Baaardzo dużo dawały długie spacery, teraz też spacerujemy około 8 km dziennie, tak po 3-4h i póki co tylko 4 kg na plusie

---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ----------

Cytat:
Jest napisane Kaffe Sachne, więc chyba niemiecka. Ale jak szukałam teraz w googlach, to znalazłam jakąś w Lidlu Jezusie Nazareński, chyba po nią pojadę. Od razu. Teraz.

Tak, to ta mam zapas w domu, chyba ze 3

myszka_11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-12-18, 20:06   #3461
pajka03
Zakorzenienie

Cytat:
Zdolne te nasze kwietniówki! Bejata to kiedy mogę wpaść na konsumpcję tych babeczek? I z czym one są, bo wyglądają bardzo apetycznie!
Pajka super! Podziwiam ja nie umiem nie wjechać na skórki Robisz pazury tylko tak dla siebie czy innym też?

Sobie, mamie i cioci wszystko tylko na własny użytek

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

pajka03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-12-18, 20:09   #3462
myszka_11
Zadomowienie

Cytat:
Ja tez jestem drobna i malutka a yrodzilan sn w 5 godzin dziecko prawie 3.5 kg do rze to znioslam. Szybko się zagoilam. To Nie ma reguly. Na biodra się patrzy. I nie chodzi o szerokość. Mi takim czyms dziwnym mierzyli przed samym porodem czy sie kwalifikuje. Duże kobiety tez mogą mieć wąskie i z tego powodu cc.

Ja nie należę do szczupłych osób a właśnie okazało się że mam wąskie biodra i cc

myszka_11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-12-18, 20:33   #3463
Tereskaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bejata440 Pokaż wiadomość
SN i cc to jak zwykle wielka dyskusja. Ja dostałam teraz w szpitalu pełen stos papierów i statystyk SN/CC 1998-2016 i jak to mówią - liczby nie kłamią. Podejrzewam jednak ze podejście, rutyna, organizacja szpitala zależna od kraju.. bo cc to 30-45 min w spokoju, bez nerwów. Kurczę wysłałbym Wam to, ale oczywiście po niemiecku
Ja osobiście jestem za cc, ale nie neguje porodu SN ani w szpitalu ani w domu. Moja bardzo dobra koleżanka rodzila miesiąc temu w domu

A co do chudnięcia - jak blizna się zagoi to nie masz żadnych ograniczeń. Jednak schudnąć po 25 roku życia trzeba umieć
Ja sobie wyobrażam ze będę dzidzie ze sobą na silke zabierać jak tylko będzie to możliwe. A jak usiądzie to kupuje wózek biegowy i będę kilometry kręcić wspaniale plany, zobaczymy jak będzie

Zrobiłam babeczki Załącznik 7653775

Wlasnie cos mi sie wydaje, ze moge nie miec wyboru z rodzajem porodu, w PL niestety nie ma cesarki na zadanie. Moze dostane wysokie cisnienie i sami podejma taka decyzje bo zawsze w domu mam w normie a jak mierza mi u gina to ponad 160/90. Mam chyba jakis syndrom bialego fartucha i cesarki nie chce dla siebie ale po to zeby mi dziecka nie uszkodzili rodzac SN, bo jest bardzo wystarane...

A babeczki super wygladaja

Jem mniej, bramy raju są wąskie

Tereskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-12-18, 20:41   #3464
srebrnykot
stary jednooki dachowiec

Cytat:
Wada niekoniecznie musi sie poglebic podczas porodu sn. Czasem to tylko chwilowe, a potem wszystko wraca do normy.
Cytat:
A byłaś i okulisty ? Ja mam taka wadę ze mogę rodzic. Nic a nic mi się wzrok nie pogorszył po porodzie, teraz w ciąży też bez zmian. Tu chyba chodzi o wadę i ciśnienie oka.
Okulistka, do której chcę iść (tu specjalny ukłon w stronę Fiteliny ) nie przyjmuje już w tym roku. W tym tyg. mam u gin wizytę, może go podpytam, czy poleca jakiegoś okulistę, bo będę chciała raczej skonsultować kilku.

Wiele jest opinii, że "nie powinno się pogorszyć, ale właściwie nie można wykluczyć", co mnie z kolei niepokoi, skoro już w tej chwili nie zobaczę dokładnie rysów twarzy z odległości metra. Niby zawsze jest jeszcze laser, tylko nie wiem, jak to się ma do pracy stricte papierowo-komputerowej później, i to jeszcze u człowieka, który bez czytania nie wyobraża sobie życia.

Cytat:
Napisane przez myszka_11 Pokaż wiadomość
Jeżeli chodzi o spadek wagi po cc to pewnie też kwestia organizmu. Ja zawsze miałam problem schudnąć, przytylam w 1 ciąży 21 kg, do momentu zajścia w ciążę czyli przez 7 miesięcy zrzuciłam 17 kg. Baaardzo dużo dawały długie spacery, teraz też spacerujemy około 8 km dziennie, tak po 3-4h i póki co tylko 4 kg na plusie
Dzięki, to dobra wiadomość
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
srebrnykot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-12-18, 20:43   #3465
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dorka607 Pokaż wiadomość
Hej. Ja miałam wczoraj wizytę wszystko ok u Natalki, waży 700 gram a mam dokładnie 24+2 , Dostałam skierowanie na glukozę, morfologię i Tsh. Dostałam też Furaginę bo wyszła mi bakteria w posiewie moczu <mimo, że brak objawów i w ogólnym moczu też nic nie wyszło>

Zielona Góra chyba... mam parę koleżanek które rodziły sn po cc i sobie chwalą. Tylko ja panikara straszna i boje się bardzo nieznanego. No nic-zobaczymy jeszcze przy pierwszym porodzie chciałam barrrdzo naturalnie ale nie udało się i musieli ciąć na "już" bo miałam stan przedrzucawkowy więc innej opcji nie było.
Będziesz rodzic w ZG? rodziłas tam wczesniej? Szukam opinii właśnie o tym szpitalu

Stary 2018-12-18, 20:46   #3466
bejata440
Zakorzenienie

Pajka ale z nas spamiary

Z jabłkiem i cynamonem są babeczki !

Stary 2018-12-18, 20:50   #3467
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja sie bolu nie boje tym razem ale boje sie, ze nie bede miec sily przec, maly utknie w kanale i bedzie niedotleniony albo sie zaklinuje.. i duzo czarniejsze wizje mam, ze cos sie mu stanie.
Wiem juz jaki to rodzaj bolu i czuje taka wewnetrzna sile, ze sobie z nim poradze ale mam obawy ze cos innego pojdzie nie tak

Juz pomijam moje wizje, ze rodze w samochodzie

Wizje o samochodzie, karetce, leśnej drodze tez mam codziennie 🤣 bo ja do szpitala mam jakieś 30 minut, a tam nie chce rodzić. Wiec jeszcze dalej. Ja się właśnie bólu boje bo pierwszy poród był po oksy, skurcze bolesne jak z kopyta, zwalały mnie z nóg dosłownie. Nie wiem czy każdy tak ma ale ja nie mogłam juz przy 5 cm na nogach stać. Przy 7 cm u dalej to panietambprsez mgle. Zaniki mam. Nie wiem czy to z bólu czy przez gaz. Nie wiem kiedy jechać do szpitala. Bo niby wtedy skurcze miałam a w szpitalu i na ktg cisza a urodziłam w 5 godzin. Położna straszyła mnie ze drugi poród tez może być szybki jak nie szybszy. Ale z drugiej strony każdy poród może być inny wiec tez myślę czy wytrzymam jeśli będę rodzic dłużej niż 5 godzin. Zdaniem TŻ nie dalabyn rady jak widziałam mnie przy pierwszym porodzie. No ale zaś gdyby bóle nakręcały się wolniej może starczyłoby tej siły na wielogodzinne skurcze? Same rozmyslenia.

Stary 2018-12-18, 20:58   #3468
ofelka 123
Rozeznanie

Dorka zacna waga juz malutkiej. Trzeba mieć zaświadczenie od okulisty o braku przeciwskazan?jeśli tak to musze się wybrać. Jakbym miała wybór to wybieram poród sn cc się boje bo to w końcu klasyczna operacja a ja nigdy w szpitalu nie byłam. Pytanko body z krótkim rękawem na lato to jaki rozmiar brać 62-68?
Pajka jaka ty zdolna z tymi wzorami ja na jutro się zapisałam do mojej kosmetyczki czyt siostry na paznokcie

ofelka 123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-12-18, 21:40   #3469
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ofelka 123 Pokaż wiadomość
Dorka zacna waga juz malutkiej. Trzeba mieć zaświadczenie od okulisty o braku przeciwskazan?jeśli tak to musze się wybrać. Jakbym miała wybór to wybieram poród sn cc się boje bo to w końcu klasyczna operacja a ja nigdy w szpitalu nie byłam. Pytanko body z krótkim rękawem na lato to jaki rozmiar brać 62-68?
Pajka jaka ty zdolna z tymi wzorami ja na jutro się zapisałam do mojej kosmetyczki czyt siostry na paznokcie

Nie trzeba. Jakbyś miała przeciwwskazania do SN to wtedy tak.

Stary 2018-12-18, 21:48   #3470
ofelka 123
Rozeznanie

No liczę ze nie mam choć ślepa jestem i bez soczewek x domu nie wychodzę ale się przejdę do okulisty

ofelka 123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-12-18, 22:17   #3471
bejata440
Zakorzenienie

Zmęczona nie jestem. Jutro do pracy. Jestem ciekawa jak ta noc spędzę, chyba na poważnie zainstaluje sims 4 .....

Stary 2018-12-18, 22:18   #3472
mzgz
Rozeznanie

Cytat:
To chyba zalezy od sytuacji z tym porodem i indywidualnego podejscia
Jak mialam rodzic 1szy raz to tez mialam takie odczucia, ze moze cc lepsze,mniej bolu a potem poszlo sn. Porod wspominam super i teraz nie wyobrazam sobie, ze moge miec cc. W ogole nie wchodzi to w gre. Gdyby porod sn byl dla mnie trauma to peewnie nie dalabym sie namowic na niego drugi raz tylko umawialabym teraz cc.
Nie mowie tu o wskazaniach medycznych ale takim bardziej widzimisie.

Znam kobiety po cc, ktore od razu chodzily i w ogole nie wygladaly jakby przeszly operacje ale znam tez takie, ktore dlugo dochodzily do siebie, trafily do szpitala z zakazeniem albo mialy problemy ze zrostami na bliznie wiec to chyba nie ma reguly.

Miałam to samo na początku było Ok im dalej w las mowię nie No nie ma szans i modliłam sie o cc ale juz bliżej porodu sobie mysle jak to tak iść kroić sie na widzimisie - przecież naturalnie to naturalnie !!
Skończyło sie najgorzej jak mogło bo nie dość ze tyle godzin naturalnie ( na sCzescie na znieczuleniu ) to i tak na końcu cc.
Po cc niby nie było tragedii ale długo dochodziłam do siebie . Z jednej strony brzucha - ból okropny ( cos mi sie tam rozchodziło przy każdej próbie położenia sie lub wstania). 6 tygodni zakaz prowadzenia auta.

Teraz jesCze nie mysle o porodzie w ogole, ale raczej dobrowolnie nie zdecydowałabym sie na cc pomimo ze wiem z czym to sie je i traumy tez nie mam. To tak jak nigdy nie Zdecydowałbym sie na operacje biustu albo inna niepotrZebna ingerencje. Inaczej jest jak lekarz mowi - jedziemy na cc , nie masz wyjścia!!

Poród to poród w którymś momencie musi bolec liczę na to ze los zadecyduje i wszytsko skończy sie pomyślenie !

Upiekłam dzis serowe rogaliki z marmolada i padam z nóg ! Ale bedzie pysznie do kawki w święta

Edytowane przez mzgz
Czas edycji: 2018-12-18 o 22:22
mzgz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-12-18, 22:56   #3473
agassek
Zakorzenienie

Cytat:
nie wydaje mi się, żeby chudnięcie miało związek ze sposobem, w jaki się rodzi. Mi po sn spadło od razu 10 kg (z 17, które przytyłam ), chodziłam na siłownię, kp ponad dwa lata, a waga nie chciała spadać Dopiero jak przeszłam na dietę, coś tam ruszyło. z kolei koleżanka przytyła ponad 30 kg w ciąży, miała cc i spadło szybciutko nawet więcej (choć ona długo wierzyła w dietę matki karmiącej ), potem niestety u niej wróciło.

Cytat:

Dużo wiedziałam ze sr a prawda jest taka ze na to nie da się przygotować. Teoria swoje ale życie swoje. Poród przerosł moje wyobrażenia. Nawet nauka oddychania na nic się zdała. Bo w tych bólach albo źle to robilam albo położna była jakąś uszczypliwa bo ciągle mnie poprawiała. Stresowalo mnie to bardzo. Była niemila i bardzo krytycznie się odzywala. Ale jednak teoria tez dużo robi. Bo wiedziałam co mnie czeka. Jakie są fazy, ile to może trwać. Jak się przygotować, jak wygląda cała procedura przed SN I CC...
Ja się zastanawiam nad innym szpitalem. Wojewódzkim. Do tegoreferencyjnaosc wysoka. Muszę więcej poczytać, niby duży i masowka ale slyszalaa dobra opinię. Koleżanką rodziła i mówi ze maja juz pojedyncze sale i nawet wanny. Pierwszy raz nie chciałam tam rodzić bo nasz szpital zamknęli i tam po prostu zwalalo się multum rodzących z okolic. W szpitalu którym rodziłam było ok ale mam tez wiele zastrzeżeń.
Wstrętne babsko M.in. dlatego bardzo chciałam mieć swoją położną

Cytat:
Napisane przez myszka_11 Pokaż wiadomość
--
Tak, to ta mam zapas w domu, chyba ze 3
Ja nie mogę mieć w domu zapasów słodyczy, od razu wszystko zżeram

Cytat:
Napisane przez Tereskaa Pokaż wiadomość
Wlasnie cos mi sie wydaje, ze moge nie miec wyboru z rodzajem porodu, w PL niestety nie ma cesarki na zadanie. Moze dostane wysokie cisnienie i sami podejma taka decyzje bo zawsze w domu mam w normie a jak mierza mi u gina to ponad 160/90. Mam chyba jakis syndrom bialego fartucha i cesarki nie chce dla siebie ale po to zeby mi dziecka nie uszkodzili rodzac SN, bo jest bardzo wystarane...
U mnie to samo, ciśnienie przed wizytą zawsze hardcore'owo wysokie

agassek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-12-18, 23:20   #3474
Listopadowaa
Zakorzenienie

A mi się chyba juz brzuch napina, stawia...

---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ----------

Co do sposobu rodzenia tez wydaje mi się ze to związku nie ma z chudnięciem. Jak juz to brzuch szybciej spada, chociaż nie wiem czy to bardziej związku z karmieniem piersią nie ma. Wydziela się oksytocyna i macica się obkurcza.

Stary 2018-12-18, 23:46   #3475
agassek
Zakorzenienie

Jeszcze przy rozejściu mięśnia prostego brzucha może być problemem, ale to też związku ze sposobem porodu nie ma

Nie znam uczucia napinania brzucha, w pierwszej ciąży chyba nigdy mi się to nie przydarzyło

Edytowane przez agassek
Czas edycji: 2018-12-18 o 23:49
agassek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-12-18, 23:54   #3476
Michacha1234
Zadomowienie

Mi też co jakiś czas się brzuch napina, nie lubię tego uczucia.

Tż pierwszy raz dzisiaj poczuł kopniaka, bo zawsze mały przestawał się ruszać jak kładł rękę. Jednym słowem robił go w ciula. A dziś się udało w końcu. Cóż za ekscytacja była

Edytowane przez Michacha1234
Czas edycji: 2018-12-19 o 00:00
Stary 2018-12-19, 06:33   #3477
mamaszkrabka
Zakorzenienie

Dzien dobry

mamaszkrabka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-12-19, 06:54   #3478
bejata440
Zakorzenienie

Dzień dobry
Jestem w pracy, myśle właśnie czy być zmotywowana czy nie

Stary 2018-12-19, 07:04   #3479
Michacha1234
Zadomowienie

Hejooooo!
Miałam sen, że nie umiałam sobie poradzić z noworodkiem. Nie umiałam chwycić, więc włożyłam do becika i wciąż był w beciku. Nie umiałam karmić, więc dosłownie wyciskałam mleko z cycka do buzi i zapomniałam torby z rzeczami na spacer, a na końcu przemókł mi stanik, bo nie miałam wkładek Trochę się zestresowana obudziłam.
Dzisiaj muszę zadzwonić do szkoły rodzenia jak wyglądają z terminami i się zapisać, bo ten sen to był chyba znak
Udanego dnia!

Stary 2018-12-19, 08:38   #3480
Lisek_kartezjanski
Raczkowanie

Dzień dobry

Co do tego porodu to tak jak Bejata pisała - jest nagonka na kobiety które chcą rodzić cc, a potem czytając statystyki powikłań można się zdziwić, że może to jednak nie takie bez sensu Powikłania bywają tu i tu, przy czym zupełnie innego rodzaju i kalibru. Ja myślę że warto też rozgraniczyć poród SIŁAMI natury i DROGAMI natury (czyli wywoływany, przyspieszany, napakowany syntetyczną oxy itd), bo to są dwie różne rzeczy. A są szpitale (zwłaszcza te przepełnione), gdzie łatwiej o cc niż o ten pierwszy, bo jak mi kiedyś otwartym tekstem powiedział lekarz - kolejka jest i nikt nie ma czasu czekać kilkanaście godzin aż się naturalnie rozkręci (gdyby ktoś tyle potrzebował bo czasem i za pierwszym razem szybko idzie) Inaczej też jak cc jest planowane, a inaczej jak na szybko po próbie sn i można się załapać na miks powikłań z obu rodzajów No temat rzeka, ogólnie to bardzo indywidualna sprawa i myślę że intuicja każdej podpowie, co będzie dobre

Mnie też czeka wielkanoc w szpitalu Starsza też urodziła się kilka dni przed, wyszłam już ale mam zdjęcie becika odświętnie przystrojonego bukszpanem Taka rodzinna świąteczna tradycja, na wielkanoc rodzę

Ja dziś idę na ostateczny szoping świąteczno-prezentowy, mam nadzieję że mnie tam nie zadepczą
Lisek_kartezjanski jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości