|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1681 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Staraczki ze starej paczki i zaczynające starania w 2019 | cz. 12
Cytat:
dwie kozy i po sprawie i mleko ekologiczne jest przy okazji ha ha Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1682 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny ja się normalnie wykończe z tymi lekarzami. Nie mogę dobrze trafić. Dzwonili dziś z gabinetu, że niestety jutro nie będzie lekarza i czy mogą przenieść mnie na środę. Oczwiście los nie przychylny i nie mogę w środe iść i kolejny termin to 27.02.
wrr |
|
|
|
#1683 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
chyba, że kupicie sobie taki mały traktorek. Koszenie to masakra. A jeszcze jak dzieciaki porozrzucają zabawki i mają plac zabaw (np. trampolina) które trzeba omijać / przesuwać, ponosić Całość grodzicie? planujecie kiedyś drugi dom na tej działce? ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- Cytat:
Ale pech kurde. Znowu czekanie
|
|||
|
|
|
#1684 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1685 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Czytam Was cały czas ale nie mogę się wbić jakoś, mam odpisać na coś potem mała się obudzi i zapomnę już co to ja chciałam. Przede wszystkim gratuluję wszystkich udanych wizyt dziewczyny, super że wszystko ok. Białych testów współczuję ale może jeszcze za wcześnie. Marianna wszystko będzie ok. To tylko statystyki jak dziewczyny piszą. U mnie ryzyko podstawowe było mniej niż 1:300 a skorygowane już czterocyfrowe. Nie martw się na zapas, bo szkoda nerwów i one nie służą maluchowi. U nas na wątku styczniowym dziewczyna dostała pismo z Warszawy z tego badania co pobieraja krew z pięty i wysyłają na badania pod kątem metabolicznych chorób wrodzonych że wynik jest niepewny i na granicy. Wiesz jak się martwiła? A powtórzyli i wszystko jest ok. Nam mała wycisk daje wieczorami, drze się i nie wiadomo o co. Bo brzuszek miękki i ani się nie pręży ani nie idą bąki. A każda pozycja noszenia zła i tylko większy krzyk. Masakra normalnie. Dziś mam wizytę kontrolną i mam nadzieję że wszystko będzie ok i można żyć normalnie i będzie zielone światło ![]() Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1686 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobrze jej robiły okłady ciepłą poduszką z pestek wiśni.Po kąpieli ma ataki? pamiętacie, żeby nie kąpać najedzonej? ale głodnej też nie, bo później rzuci się na jedzenie jak szalona i to też dla brzuszka niezdrowe. Po kąpieli powinna zjeść i iść spać. Jak będzie się wściekać to włączcie suszarką ![]() I jak goście już byli? ![]() Zielone światło na coooo? :P |
|
|
|
|
#1687 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hahaha kozy! Zapamiętam ten pomysł ![]() Cytat:
Tak całość dookoła będzie ogrodzona. Dom stoi centralnie na środku jest to duży budynek bo ma jakieś 350m. Może jakiś garaż dodatkowy jeszcze kiedyś z boku powstanie bo nie mamy ani piwnicy ani strych, a klamoty i różne sezonowe rzeczy gdzieś trzeba trzymać. A wy jaki ten domek macie?Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
#1688 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo kąpiel lubi i fajnie się w niej uspokaja. Gorzej potem jak wszystkie zabiegi pielęgnacyjne wykonuje: oczy, nosek, pępek, balsamowanie, ubieranie. Tu już się złości najczęściej ![]() Kąpiemy ją tak trochę ponad godzine po jedzeniu, żeby nie była tuż po i nie tuż przed. A je co dwie więc w połowie wychodzi. Zielone światło na po takim poście ![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- Cytat:
kolejny przed nami, ale nie wiem czy może być jeszcze gorzej ![]() ![]() W piątek skończyła 7 tygodni ![]() Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
#1689 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cierpliwości życzę. Jak sobie przypomnę nasze akcje i to darcie niewiadomo z czego muszę się powoli już nastawiać psychicznie na to![]() Moje dziecię ostatnio też świrowało, nerwowa, wszystko źle, noce niespokojne. Dziś patrzę a tam paszcza pełna zębów kły z przedtrzonowymi wyszły wraz. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1690 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mój rodzinny dom ma jakieś 200m i uważam to za sporą przesadę
|
|
|
|
|
#1691 |
|
Zakorzenienie
|
Nasz jest domem z pracownią więc samego mieszkania jest połowa
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1692 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Natomiast ja baaaardzo cenię sobie spokój, jeszcze ciąża to jednak dużo miesięcy przed wami i szkoda się co chwilę zastanawiać czy aby napewno jest ok czy nie. My robiliśmy NIPT mimo zabójczej ceny bez żadnych wskazań (mocno wahaliśmy się, ale zdecydowaliśmy się w końcu), po jakimś czasie nawet zapytałam tż czy drugi raz by robił (sama pomyślałam, że zdecydowanie tak, po prostu jestem dużo bardziej spokojna) i powiedział, że napewno tak, więc przy drugim dziecku jak będzie to pewnie też zrobimy już bez zastanawiania się. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że te testy dotyczą tylko ograniczonej liczby chorób i wszystkiego się nie da przewidzieć, ale i tak skoro są takie badania to uważam, że warto korzystać. Ja lubię minimalizować ryzyka. Przy tym wyniku osobiście bym się tylko zastanawiała czy NIPT czy jednak nie amnio. Tak czy siak jestem przekonana, że masz zdrowe dzieciątko w brzuszku!! Co nie zmienia faktu, że uważam że warto się badać i dmuchać na zimne jeśli pojawiają się jakiekolwiek wątpliwości. Argumenty, że za czasów matek/babć nie było takich rzeczy do mnie nie przemawiają, medycyna po coś się rozwija, to tak jak dawniej nie robili USG albo bardzo mało... i co dalej mamy nie robić? Bez przesady
|
|
|
|
|
#1693 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ryzyko dla ZD 1:284 skorygowane 1:434 Trisomia 18 1:683 - 1:13664 Trisomia 13 1:2146 -<1:20000 na wyniku mam brak wskazań do testów inwazyjnych zaleca się wykonanie NIPT. A mogłabyś mi napisać na które badanie się zdecydowaliście i dlaczego ? Najtańsza opcja z dostępnych u mnie w mieście to neobona 1700 najdroższa chyba Harmony 2600 ale jeszcze nie mam 100% rozpoznania bo do 1 labo nie mogę się dodzwonić. Decyzję co dalej mam zamiar podjąć po rozmowie z lekarzem. No właśnie to USG na 80 % mnie nie przekonuje, bo tak jak mówił mi lekarz 1/4 płodów z ZD na usg wygląda normalnie. Czytałam artykuł u mamyginekolog że błędem jest nie wysyłanie pacjentek na test PAPPA bo samo USG to mało. Mam ogromny mętlik w głowie, ale tak jak piszesz dobrze że chociaż jest wybór i można zrobić badania. |
|
|
|
|
#1694 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lokalizacja po środku fajnie, bo daleko od każdej strony i nigdy nikt za blisko się nie wybuduje Ogromny. Pewnie parterówka. Aaaa coś mi się kojarzy, że chyba pokazywałaś projekt. Indiana? My też parterówka. Z garażem i kotłownią ma coś około 250. Nie pamiętam dokładnie. Część mieszkalna ma 125m2 i to wydaje mi się za dużo Lubię mieć wszędzie czysto i mam nerw, że się tak nie udaje. Chyba niektóre rozwiązania wykończeniowe po prostu były niewypałem.Cytat:
Zmień jej porę na mycie uszek, oczek itd. bo sąsiedzi długo tego nie wytrzymają Odnośnie skoków to musisz brać pod uwagę wiek skorygowany w związku z wcześniejszym porodem. Cytat:
|
|||
|
|
|
#1695 |
|
Zakorzenienie
|
Marianna, powiem Ci tak, niby to jest tylko statystyka i na pewno dziecko jest zdrowe ale jeśli macie jakąś wolna kwotę pieniędzy to dla własnego spokoju zrób badania. Jeśli masz być przez całą ciążę zestresowana czy dziecko będzie zdrowe czy nie to to sie mija z celem. Przynajmniej ja bym tak chyba zrobiła
Ultra jaki brzuch! Jesteś pewna że to nie w połowie spożywczy albo wzdęty? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1696 |
|
Wtajemniczenie
|
Loca
![]() Marianna ja myślę, że w twoim przypadku pappa jest taka bo masz za sobą poronienie i jesteś po 30. Dzieciątko zdrowe jest jak nic. Jeśli jesteś zmartwiona i możesz wydać te pieniądze to zrób to badanie dla spokoju w ciąży. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1697 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wybraliśmy Sanco zakres podstawowy - my trafiliśmy na moment kiedy Sanco zastąpiło Nifty. Nifty chyba było najbardziej popularne i o ile się nie mylę jedyne badane na miejscu (w sensie w Polsce), jedni mówili, że Sanco to to samo co Nifty, inni że jest jakaś mała różnica w zakresie. Tak czy siak róznice między testami chyba są tylko w zakresie jakie mikrodelecje badają, a my sanco nie rozszerzaliśmy o to, bo czytałam że czułość już tego nie jest zbyt wysoka i właśnie lubią być też fałszywie dodatnie wyniki, więc poprzestaliśmy na zakresie podstawowym. Początkowo chcieliśmy zakres rozszerzony, ale w 2 miejscach mi odradzano rozszerzenie, właśnie ze względu, że mogą wprowadzać w błąd, po analizie odpuściliśmy szerszy zakres, bo stracił on dla nas sens. W twoim przypadku głównie chodzi o sprawdzenie ZD, więc szczerze mówiąc z tego co też pisała mama ginekolog to chyba obojętne jaki test zrobisz, można się pewnie poporstu ceną sugerować. Akurat wszystkie te testy mają super czułość jeśli chodzi o ZD Co do sanco krew pobierałam w środe rano, a w poniedziałek wieczorem miałam telefon, że wynik jest do odbioru, więc odebraliśmy we wtorek rano - niecały tydzień, na zakres rozszerzony się ciut dłużej czeka ( i wtedy mówili, że muszą próbki wysłać do Niemiec, a nie do Wawy). Bonusowo możesz poznać płeć dzieciątka i nie bać się później czy coś mu wyrośnie albo odpadnie - wiem, że w kontekście tego po co się to robi nie jest to istotne, ale miły dodatek do pozytywnego wyniku ![]() W kwestii ceny podzwoniłam, gdzie mieli sanco w ofercie i wybrałam tam gdzie najtaniej, bo i tak próbka jest badana później w tym samym miejscu. Warto podzwonić, bo różnice w cenie to chyba nawet 500zł było. Dziewczyny nie dam sobie głowy uciąć, ale akurat Pappa wydaje mi się, że nie ma nic co do wieku i poronień. Wiek i liczba ciąż są zbierane do wywiadu USG, a pappa (dokładnie test podwójny) to są tylko 2 dodatkowe parametry biochemiczne z krwi. Pozatym u Marianny pappa wpłynęła korzystnie na wyniki, więc to nie "wina" pappy. Edytowane przez coco00 Czas edycji: 2019-02-18 o 14:45 |
|
|
|
|
#1698 |
|
Zakorzenienie
|
Melduje po wizycie
Jest jeden pęcherzyk w macicy. Z ciałkiem żółtym więc puste jajo nie będzie (tak lekarz mówi) przyrost bety ladny. Termin porodu tydzień później 24.10. Zwolnienia nie mam, bo lepiej żebym nie siedziała w domu tylko czymś mysli zajęła. Dostałam tylko zaświadczenie do pracy, muszą mi warunki zorganizować. Już widzę jak się uciesza wizyta za 4 tygodnie ale luzik bo mam mu ginekolog endokrynolog 5.03 więc będę jechać na dwa baty. __________________ |
|
|
|
#1699 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1700 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Biorę pod uwagę skorygowany, chyba, ona już skończyła 7 tygodni więc chyba i tak jest po pierwszym skoku jakby nie patrzeć. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1701 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1702 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1703 |
|
Zadomowienie
|
Co do cen to rzeczywiście różnice są znaczące u mnie w jednym labo Harmony 2600 a w drugim 1990 ten sam zakres.
|
|
|
|
#1704 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1705 |
|
Zadomowienie
|
Polashi, nie zgodzę się z tym, że takie badania są tylko dla ludzi co byliby zdecydowani na terminacje, oczywiście - na pewno też ale ewentualny zły wynik pozwoli rodzicom przygotować się na urodzenie chorego dziecka, jego leczenie i rehabilitację. Mam koleżankę, która dzięki badaniu dowiedziała się o poważnej wadzie, którą udało się naprawić podczas operacji tuż po urodzeniu. Warto dodać że wszelkie mutacje w tym zespół downa to nie tylko upośledzenie ale też wady serca, do których leczenia można się wcześniej przygotować i znaleźć odpowiednich specjalistów. Kiedy dowiadujesz się o chorobie tuż po urodzeniu,może być ciężko pogodzić się z tym i od razu walczyć o lepsze życie dla tego dziecka
|
|
|
#1706 | |
|
Wtajemniczenie
|
Czubasek - fajnie, że póki co wszystko dobrze. Czekamy na serduszko
![]() Cytat:
Nie pierwszy raz słyszę tą opinię dla kogo są badania i się zupełnie nie zgadzam. Nawet jeśli ktoś jest przeciw terminacji, ale wychodzi podejrzenie choroby to chyba lepiej zrobić badania i albo ją wykluczyć i się cieszyć albo przygotować na ten cały trud, warunki, opieka, rehabilitacja itd (przeciez to mega wyzwanie!!) niż zaliczyc zonka po porodzie. |
|
|
|
|
#1707 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale Ultra nie martw się są specjalne nawozy do trawy, które opóźniają jej wzrost ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
gratulacjeCytat:
a ja dzisiaj pierwszy raz zrobiłam zakupy bez kolejki w sklepie , dziwne uczucie, może w końcu do mnie dotrze że w ciązy jestem
|
|||||
|
|
|
#1708 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a te wady serca i choroby do operacji to nie mam pojecia jak lekarze wykrywaja.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1709 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego CAM-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1710 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:24.

My mamy podwórko 3500m2 i teraz właśnie robimy ogrodzenie - 3 domy byśmy kurczę za to ogrodzili!!! Boje się myśleć co będzie z trawą
trzebabedzie kupić jakąś wolnorosnącą bo innego pomysłu nie mam
dwie kozy i po sprawie
wrr
chyba, że kupicie sobie taki mały traktorek. Koszenie to masakra. A jeszcze jak dzieciaki porozrzucają zabawki i mają plac zabaw (np. trampolina) które trzeba omijać / przesuwać, ponosić

Tak całość dookoła będzie ogrodzona. Dom stoi centralnie na środku jest to duży budynek bo ma jakieś 350m. Może jakiś garaż dodatkowy jeszcze kiedyś z boku powstanie bo nie mamy ani piwnicy ani strych, a klamoty i różne sezonowe rzeczy gdzieś trzeba trzymać. A wy jaki ten domek macie?

Cierpliwości życzę. Jak sobie przypomnę nasze akcje i to darcie niewiadomo z czego
muszę się powoli już nastawiać psychicznie na to