Kwietniówki 2019 - cz. 3 - Strona 114 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2019-03-02, 09:24   #3391
ofelka 123
Rozeznanie

Dot.: Kwietniówki 2019 - cz. 3

Co do różnicy między dziećmi to podziwiam te które mają jeszcze maluchy w domu i kolejne w brzuszku. Ja na chwilę obecną to jeśli zdecydujemy się na drugie to Ola musi być już w przedszkolu. A co do różnicy między rodzeństwem to nie ma dobrego wieku i uważam że wiele zależy od wychowania między mną a siostra jest 6 lat a dogadujemy się wspaniale i się widzimy min raz w tygodniu a między mężem i szwagrem jest dwa lata i nie mają kontaktu wcale chyba że przy jakiś imprezie rodzinnej

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
ofelka 123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-02, 09:34   #3392
Michacha1234
Zadomowienie

Na swoim przykładzie: pomiędzy mną a siostrą jest 10 lat różnicy, teraz dogadujemy się super. Natomiast jak ja miałam np. 6 lat a ona 16 i wspólny pokój, to byłam raczej kulą u jej nogi. Do dzisiaj się śmieje, że powinnam jej płacić odszkodowanie Ale zawsze mogę na nią liczyć i chciałabym, żeby Antoś też miał jeszcze rodzeństwo. Biorąc pod uwagę, że mi stuknęło w styczniu 32 lata no to raczej nie będę z tym czekać zbyt długo. Takie myślę 2 lata maksymalnie. No chyba, że tż będzie miał opory, bo on już ma 40 na liczniku, więc w wieku szkolnym to moje dzieci będą miały ojca w wieku dziadka

Michacha1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-02, 09:35   #3393
mia128
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ofelka 123 Pokaż wiadomość
Co do różnicy między dziećmi to podziwiam te które mają jeszcze maluchy w domu i kolejne w brzuszku. Ja na chwilę obecną to jeśli zdecydujemy się na drugie to Ola musi być już w przedszkolu. A co do różnicy między rodzeństwem to nie ma dobrego wieku i uważam że wiele zależy od wychowania między mną a siostra jest 6 lat a dogadujemy się wspaniale i się widzimy min raz w tygodniu a między mężem i szwagrem jest dwa lata i nie mają kontaktu wcale chyba że przy jakiś imprezie rodzinnej

Moje kuzynki też mają 7 lat różnicy i zazdroszczę im relacji.

Ja się chyba bardziej obawiam, że nie znam dwóch mężczyzn z w miarę bliskimi relacjami. Znam kilka sióstr, które są bardzo blisko, a braci jakoś nie...

mia128 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-02, 09:51   #3394
agassek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Coccinellla Pokaż wiadomość
Po prostu jestem zaskoczona. Myslalam, że wizyta z morfologia i moczem na kazdej wizycie to norma w ciąży, szczegolnie, że ,,głupie" badanie moczu a moze wykryc stan przedrzucawkowy. To tak jak ja, ale prywatnie. Od wieku raczej to nie zalezy

---------- Dopisano o 02:34 ---------- Poprzedni post napisano o 02:19 ----------

Super prezent

Bedzie dobrze! U mnie jest 11 i 13 lat różnicy i...dajemy radę wiadomo, że z siostrą mam lepszy kontakt.
Moje rodzeństwo późno założyło rodzinę, ja wcześnie i różnica wieku się pieknie zatarła. Pomiędzy kuzynami na razie bedzie 1- 5 lat różnicy ;-)Ja też nieraz swojego doktorka nie rozumiem z tym ,,nie trzeba" no ale ufam mu skoro tak twierdzi ;-)Oj tak te liczne poporodowe nie są komfortowe. Położnej i tak nie mam swojej, więc to akurat mi nie przeszkadza.

Co do lekarzy wiadome, że można liczyć jedynie na ich dyżur bo z jakiej racji mają za friko w dzień wolny przyjeżdżać do pracy bo ich pacjentka rodzi. Poza tym wiadome jest od dawna jaki jest udział lekarza w porodzie ;-)

Dobrze, że uprzedzialas kuzynke, dobrze mieć inne alternatywy.

To zależy od lekarza, w pierwszej ciąży robiłam przed każdą wizytą
Cytat:
Napisane przez NibyNic Pokaż wiadomość
Dzien dobry

Ja sama mam dużo mlodsze rodzeństwo i nue powiem, że jest źle ale miedzy nimi jest inna relacka (2lata różnicy) niż między mną a nimi (9 i 11) ja to im raczej matkuję no i jest roznica w traktowaniu ich przez rodzinę - oboje są jyz dorośli ale w oczach całej rodziny to małe dzieci.
Wiem ze moj syn zrozumie wszystko ale rozumienia a uczucia to inne sprawy. Boję się ze on tak jakby odsunie się od nas - ustąpi pola Maluchowi a pójdzie w swój nastoletni świat. Nie wiem jak to wyrazić. Hmmm jakby odsunie się od nas.

Mam w miescie dwa szpitale. W jednym chwalą warunki a w drugim personel (no jakby nie mogło być o jednego i drugiego na wysokim poziomie ) w obu opieka neonatologiczna jest na wysokim poziomie.
Mnie jest wszystko jedno gdzue urodzę- mogę i pod drzewem - abym tylko wrociła szybko do domu ze zdrowym dzieckiem.

Dwa lata temu mieliśmy w mieściectaki wysyp porodów ze niemowlaki w wanienkach leżały dwojkami. To skandal i mówiły o tym media ale z drugiej strony - czy lepiej by było gdyby odsyłali do innych miast z akcją porodową? Wiem ze zwiększyli tzw "przepustowość", zwiększono ilość sal i łóżek ale ogólnie nastawiam się na najgorsze (ale ja już tak mam- wolę tak i mile być zaskoczona)

Następną wizytę mam 22.03 - nadal chodzę co miesiąc i przed każdą wizytę robię mocz i morfologię. Teraz musze tez powtorzyc Hiv Kiłę i Toksoplazmozę (niby tago wymaga ministerstwo zdrowia)

Do repertuaru dolegliwości ciążowych dołączyły skurcze łydek - czad
Tokso mi nie kazał powtarzać, hiv w ogóle nie robiłam nie wiem sama czy powinnam to zrobić na własną rękę? I to nie to, że zapomniał, bo o te dwa konkretne badania go pytałam.
Cytat:
Napisane przez Lisek_kartezjanski Pokaż wiadomość
Jezu taki długi post wysmażyłam i mi wywaliło.
Mam takie wahania nastrojów teraz że sama nie mogę ze sobą wytrzymać. Na to nakłada się zachowanie córki - bunt 2 czy 3latka, już sama nie wiem, w każdym razie totalny ignor na moje prośby, o wszystko walka, każde mycie zębów, ubieranie itp. Chciałam Wam wrzucić zdjęcie koszulki którą dorwałam na wyprzedaży w hm (z napisem Sisters Rule - NibyNic, ta Twoja super!), ale mam dzisiaj tak słabą sieć że transfer szedł 15 minut a na koniec się wypieprzył - byłam o krok od walnięcia telefonem o ścianę. Schodząc rano na dół zapomniałam skarpetek dla córki, jak mi się chciało wyć z tej okazji - no powód roku… Jak tak będzie do porodu to oszaleję a rodzina razem ze mną
U nas dokładnie ta sama sytuacja, ale widzę, że właściwie wszystko zależy od mnie. Dwa dni temu miałam zły dzień, totalnie się nie wyspałam i był taki gnój, że aż nie chce mi się o tym myśleć. Wczoraj wcale córka nie była lepsza, ale ja miałam do niej dużo cierpliwości i ogólny luz i z każdej nerwowej sytuacji udawało nam się szybko wyjść wiem, że wiele osób nie lubi terminu "pełen kubeczek" jeśli wiecie o co mi chodzi, ale widzę po sobie, że to działa, inaczej wzajemnie się nakręcamy.

agassek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-02, 10:15   #3395
Coccinellla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pajka03 Pokaż wiadomość
Dzień dobry szykuję się na rzęsy, pozniej muszę poszukać na mieście czerwonego barwnika do torta, nigdzie nie mogłam znaleźć

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Pajeczko szukaj w hipermarketach dr Oetker ma takie barwniki na pewno ;-)
Cytat:
Napisane przez coco00 Pokaż wiadomość
Dzień dobry
A ja mam pytanko dziś z innej beczki do dziewczyn po porodzie sn. W jakiej pozycji parlyscie i czy mialyscie dowolność pod tym względem i czy polecacie dana pozycje ?

Wczoraj położna mi mówiła, że pozycję kolankowo-łokciową poleca.

Też jestem ciekawa odpowiedzi dziewczyn ;-)

Coccinellla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-02, 10:18   #3396
coco00
Wtajemniczenie

No narazie wychodzi, że każda inaczej zastanawiam się czy jest sens coś wpisywac w plan porodu, właśnie mi się wydaje spoko na kucki lub czworaka, ale tak naprawdę może mi to zupełnie nie pasować a z drugiej strony jak nic nie wpisze to mi pewnie każą leżeć i nic nie zaproponują, więc może lepiej z jakąś inicjatywa wyjść

coco00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-02, 10:21   #3397
agassek
Zakorzenienie

Ja leżałam, nikt mi nic innego nie zaproponował,a i ja chyba już nie miałam zupełnie siły na zmianę pozycji,w ogóle za dużo nie pamiętam z porodu, nie wiem czy przez leki, czy przez zmęczenie

Stary 2019-03-02, 11:25   #3398
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agassek Pokaż wiadomość
To zależy od lekarza, w pierwszej ciąży robiłam przed każdą wizytą Tokso mi nie kazał powtarzać, hiv w ogóle nie robiłam nie wiem sama czy powinnam to zrobić na własną rękę? I to nie to, że zapomniał, bo o te dwa konkretne badania go pytałam. U nas dokładnie ta sama sytuacja, ale widzę, że właściwie wszystko zależy od mnie. Dwa dni temu miałam zły dzień, totalnie się nie wyspałam i był taki gnój, że aż nie chce mi się o tym myśleć. Wczoraj wcale córka nie była lepsza, ale ja miałam do niej dużo cierpliwości i ogólny luz i z każdej nerwowej sytuacji udawało nam się szybko wyjść wiem, że wiele osób nie lubi terminu "pełen kubeczek" jeśli wiecie o co mi chodzi, ale widzę po sobie, że to działa, inaczej wzajemnie się nakręcamy.

ja tez nie mialam powtarzanej toxo, ale pytalam to mowił ze w III trymestrze. zobaczymy czy teraz zleci. W pierwszej ciązy u innego lekarza tez nie mialam robionej ponownie. Lekarz mowił ze nie trzeba. Hiv teraz mialam zlecone. W tamtej ciązy jeszcze inny trzeci lekarz mi nie zlecił. Drugi nie wziął na to poprawki, nie sprawdził, ja nie pytalam....W szpitalu nie byli zadowoleni. Cos wspominali o tym....inna kolezanka od tego samego lekarza w innym szpitalu tez spotakala sie z niezadowoleniem personelu za brak hiv.

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ----------

Cytat:
Ja leżałam, nikt mi nic innego nie zaproponował,a i ja chyba już nie miałam zupełnie siły na zmianę pozycji,w ogóle za dużo nie pamiętam z porodu, nie wiem czy przez leki, czy przez zmęczenie

no widzisz jak u mnie. Ja w ogole po gazie czulam sie jak na haju, nawet duzo rzeczy nie pamietam. Wszystko jak przez mgle...
Listopadowaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-02, 11:30   #3399
agassek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Listopadowaa Pokaż wiadomość
ja tez nie mialam powtarzanej toxo, ale pytalam to mowił ze w III trymestrze. zobaczymy czy teraz zleci. W pierwszej ciązy u innego lekarza tez nie mialam robionej ponownie. Lekarz mowił ze nie trzeba. Hiv teraz mialam zlecone. W tamtej ciązy jeszcze inny trzeci lekarz mi nie zlecił. Drugi nie wziął na to poprawki, nie sprawdził, ja nie pytalam....W szpitalu nie byli zadowoleni. Cos wspominali o tym....inna kolezanka od tego samego lekarza w innym szpitalu tez spotakala sie z niezadowoleniem personelu za brak hiv.

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ----------

no widzisz jak u mnie. Ja w ogole po gazie czulam sie jak na haju, nawet duzo rzeczy nie pamietam. Wszystko jak przez mgle...
Może zrobię w takim razie,choć mój lekarz pracuje w szpitalu, w którym chcę rodzić, to powinien być chyba zorientowany, czego wymagają

Ale babka w recepcji powiedziała mi też, że mam zrobić nową grupę krwi i powinnam mieć ją dwa razy powtórzoną, a lekarz twierdzi, że starczy to co mam z pierwszej ciąży...

Stary 2019-03-02, 11:37   #3400
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Może zrobię w takim razie,choć mój lekarz pracuje w szpitalu, w którym chcę rodzić, to powinien być chyba zorientowany, czego wymagają

Ale babka w recepcji powiedziała mi też, że mam zrobić nową grupę krwi i powinnam mieć ją dwa razy powtórzoną, a lekarz twierdzi, że starczy to co mam z pierwszej ciąży...

ponoc zaszły jakieś zmiany i teraz wymagaja podwojnego potwierdzenia grupy krwi . Niektore badania tez powinny byc wykonane ponownie. Ale ja tylko tak czytalam na innych watkach tutaj. Ja bede pytac mojego lekarza co mam wziac do szpitala.
Stary 2019-03-02, 11:42   #3401
Michacha1234
Zadomowienie

Ja na stronie szpitala mam grupa krwi, hbs, gbs i jeszcze odczyn Wassermanna.

Stary 2019-03-02, 11:54   #3402
mamaszkrabka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Michacha1234 Pokaż wiadomość
Ja na stronie szpitala mam grupa krwi, hbs, gbs i jeszcze odczyn Wassermanna.

U mnie tak samo.

mamaszkrabka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-02, 12:01   #3403
mia128
Raczkowanie

Cytat:
ponoc zaszły jakieś zmiany i teraz wymagaja podwojnego potwierdzenia grupy krwi . Niektore badania tez powinny byc wykonane ponownie. Ale ja tylko tak czytalam na innych watkach tutaj. Ja bede pytac mojego lekarza co mam wziac do szpitala.
Mój lekarz pracujący w szpitalu też mówił, że zmieniły się przepisy i grupa krwi powinna być dwa razy.

Stary 2019-03-02, 12:28   #3404
Justi8822
Raczkowanie

Dzień dobry

Ja po tym szpitalu wczoraj zasnęłam o 19 nie ma to jak w domu.

Ja mam te badanie porobione, ale nie powtarzałam 2 razy. U mnie teraz zwracali uwagę w szpitalu na hiv,hbs,gbs,hcv no i grupa krwi. Gbs mi zrobili teraz w szpitalu na szczęście ujemny Generalnie co miesiąc mam badania krwi i moczu.

A jaki lek przeciwgorączkowy zamawiałyście, jakiś paracetamol dla niemowląt ?
Justi8822 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-02, 12:43   #3405
agassek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Justi8822 Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Ja mam te badanie porobione, ale nie powtarzałam 2 razy. U mnie teraz zwracali uwagę w szpitalu na hiv,hbs,gbs,hcv no i grupa krwi. Gbs mi zrobili teraz w szpitalu na szczęście ujemny Generalnie co miesiąc mam badania krwi i moczu.

Tak, pedicetamol

Stary 2019-03-02, 12:58   #3406
Michacha1234
Zadomowienie

Cytat:
Dzień dobry

Ja zamówiłam paracetamol w czopkach i pedicetamol w kroplach.

Stary 2019-03-02, 14:07   #3407
Lovelly44
Raczkowanie

Ja dziś działam intensywnie tż wraca wieczorkiem z "emigracji", a ja gotuje, piekę, sprzątam oczywiście z przerwami na leżakowanie

Wysłane z mojego VTR-L09 przy użyciu Tapatalka
Lovelly44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-02, 14:10   #3408
pajka03
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Coccinellla Pokaż wiadomość
Pajeczko szukaj w hipermarketach dr Oetker ma takie barwniki na pewno ;-)Wczoraj położna mi mówiła, że pozycję kolankowo-łokciową poleca.

Też jestem ciekawa odpowiedzi dziewczyn ;-)

Znalazłam w lecrecu piekę miały być dwie małe tortownice A miałam tylko duża więc chyba z 2 porcji ciasta będę musiała zrobić
Mam rzęsy! Ale Boże jedyny co się wycierpialam leżąc tam to moje jeszcze młoda sobie urządziła zabawę w "skopie mamie żebra " i było fantastycznie

pajka03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-02, 14:33   #3409
coco00
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pajka03 Pokaż wiadomość
Znalazłam w lecrecu piekę miały być dwie małe tortownice A miałam tylko duża więc chyba z 2 porcji ciasta będę musiała zrobić
Mam rzęsy! Ale Boże jedyny co się wycierpialam leżąc tam to moje jeszcze młoda sobie urządziła zabawę w "skopie mamie żebra " i było fantastycznie

A teraz zakładałaś rzęsy ? To faktycznie współczuje leżenia... Ja ostatnie już 2-3 razy uzupełniania, gdzie godzina leżenia ciężko znosiłam...

Byłam dziś na wizycie na którą powtarzałam właśnie te badania z 1 trymestru hivy, kiły itd, więc ogólnie z badaniami już jestem odrobiona tylko GBS został.

O grupę krwi pytałam czy raz oznaczenie wystarczy to powiedziała mi, że 2 razy nie musi być w ciąży, tylko 2 razy w życiu wystarczy, więc jak nie miałam nigdy wcześniej to da mi skierowanie na kolejny/drugi raz. Ale ja kojarzę, że miałam kilka razy już oznaczane bo miałam operację tarczycy, migdałków, oddawałam honorowo i zawsze miałam tą sama grupę, tylko nie mam papierów na to w domu, więc pytałam czy ja potrzebuje 2 różnych dokumentów w szpitalu na to. Wyszło, że jeśli jestem pewna że miałam w życiu kilka razy oznaczaną i nigdy nie było z tym problemów, w sensie zawsze to samo bez jakiś pomyłek to ten jeden papier z ciąży wystarczy.

Pytałam o tą szczepionkę na krztusiec, błonicę i tężec, ale w sumie nie dostałam jednoznacznej odpowiedzi. Niby teraz są takie rekomendacje, ale ona nie do końca widzi jakieś wskazania w moim przypadku i większego sensu tego, generalnie stanęło na tym, że receptę mam, a jeszcze się zastanowię i podejmę decyzję czy się doszczepiać czy nie.

Receptę na engerix dla dziecka wypisze mi bez problemu, tylko wiadomo bliżej tp mam się przypomnieć. W domu przyszło mi jedno pytanie i to w sumie nie do gina już raczej. Orientujecie się czy po Engerixie później dziecko można szczepić już szczepionkami skojarzonymi?

Co do częstotliwości wizyt normalnie kolejną wizytę miałabym za 4 tygodnie (teraz w trakcie 32tc jestem), ale tak się jej akurat grafik poukładał, że będę mieć już za 2 tygodnie, a kolejną za 3.

Przy badaniu mojej długiej i pozamykanej szyjki powiedziałam historię mojej siostry o przenoszeniu i nieudanej próbie wywoływania porodu i po reakcji widziałam, że oho i u mnie może być różnie, no ale nic jest czas jeszcze.

Ale się rozpisałam
Stary 2019-03-02, 14:49   #3410
Coccinellla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coco00 Pokaż wiadomość
A teraz zakładałaś rzęsy ? To faktycznie współczuje leżenia... Ja ostatnie już 2-3 razy uzupełniania, gdzie godzina leżenia ciężko znosiłam...

Byłam dziś na wizycie na którą powtarzałam właśnie te badania z 1 trymestru hivy, kiły itd, więc ogólnie z badaniami już jestem odrobiona tylko GBS został.

O grupę krwi pytałam czy raz oznaczenie wystarczy to powiedziała mi, że 2 razy nie musi być w ciąży, tylko 2 razy w życiu wystarczy, więc jak nie miałam nigdy wcześniej to da mi skierowanie na kolejny/drugi raz. Ale ja kojarzę, że miałam kilka razy już oznaczane bo miałam operację tarczycy, migdałków, oddawałam honorowo i zawsze miałam tą sama grupę, tylko nie mam papierów na to w domu, więc pytałam czy ja potrzebuje 2 różnych dokumentów w szpitalu na to. Wyszło, że jeśli jestem pewna że miałam w życiu kilka razy oznaczaną i nigdy nie było z tym problemów, w sensie zawsze to samo bez jakiś pomyłek to ten jeden papier z ciąży wystarczy.

Pytałam o tą szczepionkę na krztusiec, błonicę i tężec, ale w sumie nie dostałam jednoznacznej odpowiedzi. Niby teraz są takie rekomendacje, ale ona nie do końca widzi jakieś wskazania w moim przypadku i większego sensu tego, generalnie stanęło na tym, że receptę mam, a jeszcze się zastanowię i podejmę decyzję czy się doszczepiać czy nie.

Receptę na engerix dla dziecka wypisze mi bez problemu, tylko wiadomo bliżej tp mam się przypomnieć. W domu przyszło mi jedno pytanie i to w sumie nie do gina już raczej. Orientujecie się czy po Engerixie później dziecko można szczepić już szczepionkami skojarzonymi?

Co do częstotliwości wizyt normalnie kolejną wizytę miałabym za 4 tygodnie (teraz w trakcie 32tc jestem), ale tak się jej akurat grafik poukładał, że będę mieć już za 2 tygodnie, a kolejną za 3.

Przy badaniu mojej długiej i pozamykanej szyjki powiedziałam historię mojej siostry o przenoszeniu i nieudanej próbie wywoływania porodu i po reakcji widziałam, że oho i u mnie może być różnie, no ale nic jest czas jeszcze.

Ale się rozpisałam
Ja jestem ciekawa jak z tą grupą krwi skoro miałam już ją raz oznaczaną w docelowym szpitalu (nie przyjeli mi grupy krwi robionej w labku bo nie mialam oryginału)

O te szczepionki też muszę popytać i te inne badania...podobno warto je zrobić żeby mieć podkładke jakby podczas pobytu w szpitalu Cię zarazili.

Aa i ciekawe jak to z szyjką, moja też długa, zamknięta, za kilka dni odstawiam luteine już na amen i zobaczymy czy coś się będzie skracać. W ogóle miesiac temu u gina mialam 3cm a teraz na 3prenatalnych 4cm, pytalam o to - gin stwierdzil ze na tym etapie to sugestywna ocena na ostatniej wizycie nawet nie byl w stanie zmierzyc długości?

Coccinellla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-02, 15:07   #3411
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry

Warto mieć w domu

Stary 2019-03-02, 15:52   #3412
agassek
Zakorzenienie

Coco, my szczepiliśmy engerixem a potem skojarzonymi, więc tu chyba nie ma problemu.

Doszłam do wniosku, że sama jednak porobię te wszystkie badania,dla świętego spokoju.

Na krztusiec się nie szczepię i w sumie nie zamierzam nawet pytać o to lekarza

Coś jeszcze miałam napisać, może mi się przypomni...

---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

O, już wiem, u mnie szyjka niby już trochę krótsza, ale tak mi się przypomniało, że u mnie rozwarcie nie chciało postępować, moja mama z tego względu miała cc i położna mi powiedziała, że podejrzewają, że to faktycznie może być genetyczne, więc niestety może coś być w tym,co piszesz o siostrze...

Stary 2019-03-02, 16:07   #3413
NibyNic
Zakorzenienie

Kurcze - tak piszecie o tej grupie krwi, że już sama nie wiem czy to co mam wystarczy. W tej ciąży jej nie oznaczałam i w sumie do przedstawienia w szpitalu mam tylko legitymację honorowego krwiodawcy

Poparzyłam dziś sobie opuszki palców - najczesciej ich używam do pisania w aplikacji także do czasu wygojenia chyba będę mniej pisała, a na pewno krócej

NibyNic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-02, 16:22   #3414
mia128
Raczkowanie

No tak, ja mam jeden wynik grupy z teraz, drugi sprzed 2 lat i jest ok. Nie wiedziałam, że wystarczy oświadczenie że była oznaczana.

A robicie teraz badanie na toksoplazmoze? Miałam powtarzane w styczniu, jeden lekarz zasugerował że warto by było zrobić. Nie wiem czy to standardowe badanie na tym etapie...

Stary 2019-03-02, 16:34   #3415
myszka_11
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny gratuluje wizyt!
Michscha super z tą waga
Ciekawe ile moja waży. Ostatnio malutka była 1800 trzy tygodnie temu. Teraz idę na NFZ więc nie wiem czy mi zrobi USG. A jak nie to pójdę do niego prywatnie. Chodzi już ktoś częściej na wizyty niż raz w miesiącu? Ja mam ręczny. Elektryczny kupie jeśli rzeczywiście będę musiała odciągać regularnie i podawać butle.

Ja miałam co miesiąc a kolejna wizyta za 2 tygodnie i myślę że już tak zostanie

myszka_11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-02, 16:40   #3416
agassek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mia128 Pokaż wiadomość
No tak, ja mam jeden wynik grupy z teraz, drugi sprzed 2 lat i jest ok. Nie wiedziałam, że wystarczy oświadczenie że była oznaczana.

A robicie teraz badanie na toksoplazmoze? Miałam powtarzane w styczniu, jeden lekarz zasugerował że warto by było zrobić. Nie wiem czy to standardowe badanie na tym etapie...

Ja miałam tylko raz,mój lekarz znów twierdzi, że nie ma potrzeby, ale chyba zrobię... Choć z drugiej strony nie wiem czy to coś zmieni na tym etapie

Stary 2019-03-02, 16:51   #3417
coco00
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mia128 Pokaż wiadomość

Ja miałam oznaczaną toxo na początku i później jakoś zaraz po połowie ciąży, teraz więcej o tym nie mówiła, ale gdzieś czytałam że niby w każdym trymestrze się powinno jak nie ma przeciwciał. Ale chyba nie mam ciśnienia z tym badaniem.

Prawdopodobnie gin mi źle wypisała receptę na ten krztusiec itp, muszę pomyśleć czy będę się na to szczepić, czy mam potrzebę korygować receptę O odniosłam takie wrażenie, że bardziej dla spokojnej głowy/psychiki można się zaszczepić jeśli potrzebuję, ale większych wskazań nie widzi
Stary 2019-03-02, 16:59   #3418
Listopadowaa
Zakorzenienie

Prawie spakowałam torbę muszę dorzucić do kosmetyczki pastę do zębów i dezodorant ale to musze kupic. No i nie mam dzieciowej torby bo ubranka jeszcze wszystkie nie wyprane a pampersy nie kupione. Będę miała dwie torby. Dla siebie i dziecka. Na salę porodowa spakowałam się w torbę na zakupy i mam nadzieję że zmiesci się do tej ogólnej dla mnie. gdyby nie podpachy i podkłady to torba byłaby prawie pusta.

Stary 2019-03-02, 17:07   #3419
mamaszkrabka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NibyNic Pokaż wiadomość
Kurcze - tak piszecie o tej grupie krwi, że już sama nie wiem czy to co mam wystarczy. W tej ciąży jej nie oznaczałam i w sumie do przedstawienia w szpitalu mam tylko legitymację honorowego krwiodawcy

Poparzyłam dziś sobie opuszki palców - najczesciej ich używam do pisania w aplikacji także do czasu wygojenia chyba będę mniej pisała, a na pewno krócej
U nas kazali miec oryginal z oznaczeniem grupy krwi, zadna kopia czy legitymacja.

Ja oznaczalam raz w 2012 roku przy ciazy z Igorem i nie bede teraz robic drugi raz jak mam oryginal.
Cytat:
Prawie spakowałam torbę muszę dorzucić do kosmetyczki pastę do zębów i dezodorant ale to musze kupic. No i nie mam dzieciowej torby bo ubranka jeszcze wszystkie nie wyprane a pampersy nie kupione. Będę miała dwie torby. Dla siebie i dziecka. Na salę porodowa spakowałam się w torbę na zakupy i mam nadzieję że zmiesci się do tej ogólnej dla mnie. gdyby nie podpachy i podkłady to torba byłaby prawie pusta.

Tez mam dwie torby bo w jedna sie nie zapakowalam.

Ja mialam skrocona szyjke juz 2 tygodnie temu i ciekawe jak sytuacja teraz wyglada ale mysle, ze jest jeszcze krotsza bo mlodego bardzo nisko czuje, na pipke mi naciska i duuuzo lepiej mi sie oddycha. W dodatku chyba mam przepowiadajace od czasu do czasu...

mamaszkrabka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-03-02, 18:01   #3420
Listopadowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mamaszkrabka Pokaż wiadomość
U nas kazali miec oryginal z oznaczeniem grupy krwi, zadna kopia czy legitymacja.

Ja oznaczalam raz w 2012 roku przy ciazy z Igorem i nie bede teraz robic drugi raz jak mam oryginal.Tez mam dwie torby bo w jedna sie nie zapakowalam.

Ja mialam skrocona szyjke juz 2 tygodnie temu i ciekawe jak sytuacja teraz wyglada ale mysle, ze jest jeszcze krotsza bo mlodego bardzo nisko czuje, na pipke mi naciska i duuuzo lepiej mi sie oddycha. W dodatku chyba mam przepowiadajace od czasu do czasu...

A kiedy masz wizytę? Może szybko urodzisz moje dziecko jest wysoko, ale mam klucia w szyjce, czasami mam delikatne ćmienia brzucha, brzuch się napina. Ja pewnie wcześniej niż w terminie nie urodze. Jak z pierwszą najgorzej że już ledwo znosze te ciążę i ledwo sie ruszam.
Chyba wybraliśmy imie.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości