|
|
#3991 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Dot.: Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.
Nie wiem jak jest teraz, ale jak mieszkałam w dużym mieście w centralnej Polsce, to co najmniej raz w tygodniu odjeżdżał z pewnego przystanku transport na Słowację. Dwudziestoosobowy bus, bywało że podstawiali dwa. A to tylko transport zorganizowany, na własną rękę też sporo jeździło.
|
|
#3992 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 Czas edycji: 2019-05-01 o 19:35 |
|
|
|
|
#3993 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama tak zrobiłam raz czy dwa w wieku ok 21 lat. Nie wiem do mnie napadlo. Gdy byłam w wieku kiedy seks to była nowość i bardziej atrakcyjny temat do rozmów, często słyszałam od znajomych o peknietych lub zsunietych prezerwatywach. Myślę, że to jest często może być na zasadzie, że nie planowaliśmy, ale się trafiło i spoko. Ja jestem taka wpadką ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3994 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;86768625]to chyba mężczyzna?
[/QUOTE]Jeśli kobieta, która nie chce mieć dzieci się na takie argumenty zgadza, to tak samo jest to problem jej, jak i jego. No i ja osobiście czuję różnice gumka/bez gumki, więc faceta może dotyczyć kwestia wyjęcia ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3995 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Cytat:
Edytowane przez kaprysna_singielka Czas edycji: 2019-05-02 o 13:39 |
||
|
|
|
#3996 |
|
Zakorzenienie
|
kaprysna_singielka, ile masz lat, czy zdałaś maturę? Bo naprawdę z twoich wpisów wyłania się obraz osoby która ma poważne problemy ze zrozumieniem banalnie prostych wpisów i opinii.
|
#3997 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
A kto Ci dał prawo, żeby kreować się sędzią i katem? Naprawdę powinnaś uważać na słowa. "Kto z Was jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamieniem", pamiętasz? Zawsze mnie dziwiła lekkość i beztroska, z jaką część ludzi feruje wyroki i osądy wobec innych ludzi. Przecież człowiek nie jest powołany do potępiania i oceniania a raczej do pomagania i zrozumienia innych. Nikt tu nie twierdzi, że aborcja jest ok. Niemniej, każda kobieta powinna mieć wybór i jeśli nie chce urodzić ( z różnych przyczyn) to nikt nie ma prawa jej do tego zmuszać w imię własnego swiatopoglądu.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3998 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3999 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4000 |
|
BAN stały
|
Nie wyklucza się. Na takiej zasadzie, że jest mniejszym złem.
|
|
|
|
#4001 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast kryminalizacja aborcji to bestialstwo i głupota.
|
|
#4002 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4003 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Moim zdaniem- aborcja jako taka nie jest ok. Ale prawo wyboru jest jak najbardziej ok. Każda kobieta powinna takie prawo mieć. Prawo do legalnej aborcji, pod kontrolą lekarza, w komfortowych i bezpecznych warunkach.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#4004 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też uważam, że aborcja nie jest ok.
Z punktu widzenia medycznego nie jest ok, bo może mieć powikłania. Z punktu widzenia finansowego nie jest ok, bo kosztuje (nawet jeśli jest na NFZ, to pieniądze magicznie się nie pojawiają, ktoś za to płaci), a można te pieniądze przeznaczyć na cokolwiek innego. Więc robię wszystko, żeby do aborcji nie być zmuszona. Ale gdybym mogła w razie czego jak człowiek zrobić to legalnie w swoim kraju pod opieką lekarzy, to na pewno byłabym spokojniejsza. A że jestem wszystkimi rękami i nogami za dostępnością do aborcji to chyba wiadomo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#4005 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdy kiedys rozmawialismy na temat aborcji to był oburzony jak można zabić własne dziecko. Jednocześnie jest za prawem wyboru i aborcją na życzenie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ---------- W sumie ja podobnie myślę, tylko jako kobiecie mi łatwiej pewnie zrozumieć, że ktoś nie ma ochoty udostępniać swojego ciała i cierpiec przy porodzie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4006 | |
|
Zakorzenienie
|
No, a ja powtórzę - dla mnie aborcja jest ok. Naprawdę, jak mi się spóźniał okres i podejrzewałam ciążę to nawet przez chwilę nie przejmowałam się bólem. Dużo bardziej boję się dentysty, jest dla mnie dużo większym stresem. Aborcja to dla mnie wcale nie jest ostateczność, mniejsze zło, koszmarny wybór, który podejmuje się z ciężkim sercem.
Aborcja jest dla mnie czymś na zasadzie zabiegu, który trzeba zrobić, żeby było lepiej. Wrasta mi się paznokieć, trzeba wyciąć fragment - po prostu idę do chirurga i wycinam fragment. Idę do dentysty, bo mnie boli ząb i go po prostu leczę. Zachodzę w niechcianą ciążę - po prostu biorę tabletki i ją usuwam. Jak ludzie nie przestaną robić z aborcji wielkiego halo, jak ludzie będą mieli podejście "ooo, aborcja, nooo, niech będzie dostępna, ale to ostateczność i trudna decyzja" - to właśnie tak będzie postrzegana. Aborcja. Na co dzień w pracy oglądam tragedie - dzieci i dorosłych. I chociaż nie lubię dzieci, swoich nie chcę mieć, to serce mi się kraje, jak patrzę na te biedactwa w domu dziecka, czy nawet w domu rodzinnym, gdzie matka ma 21 lat, dwójkę dzieci i mieszka w pokoiku 2x3 m. Oba dzieciaki (oboje?) upośledzone, matka z resztą też. Przemocowy były partner i ojciec dzieci, kolejny nie lepszy. Matka długów ma po kokarde. Nic te dzieci w życiu nie miały i nie będą mieć, bo matka nie jest im tego zapewnić. Inna rodzina - oboje uposledzeni, ona umiarkowanie, on lekko. Trójka uposledzonych dzieci w domu dziecka, bo w rodzinnym były bite, katowane (zwłaszcza środkowe), rzucali o ścianę, kopali, wyzywali. Jedzenia w domu zwykle brak. Matka z ostrą padaczką. Zaniedbani pod względem higienicznym, wychowawca w domu dziecka powiedział, że dzieci w momencie odebrania były jak zwierzęta - sikaly na dywan, jadly swoje odchody, nie wiedziały co to łyżka, gryzly książki. Dzieciak jeszcze nie skończył przedszkola a już leczony hardo psychiatrycznie. Nie. Ja się na to nie zgadzam. Sto razy bardziej wolałabym, żeby te wszystkie ciąże zostały usunięte, niż żeby te biedne dzieci żyły w takich warunkach. ---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- Cytat:
Z finansowego punktu widzenia - wolę, żeby moje klientki mogły za darmo usunąć ciążę i mieć za darmo podwiazane jajowody/spirale/implant, niż żeby dawać im co miesiąc ok. 2 tys |
|
|
|
|
#4007 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4008 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tam tylko czekam, az polskie prawo zakaze stosowania antykoncepcji, bo wszystko idzie w tym kierunku XD Ale juz przywyklam do narzucania calemu panstwu pogladow katolikow, wiec nawet mnie to nie dziwi
|
|
#4009 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Serio, żeby to uważać za żaden problem, to trzeba mieć jakiś fetysz albo chcieć się popisać na siłę. Pieniądze, czas, ból, ewentualny wpływ na zdrowie (tak, ciąża też wpływa, ale mogło jej nie być), samopoczucie, energia poświęcona na podróż i formalności - nie, to nie musi być olbrzymi problem dla każdego, ale serio to jest fajne? Dobre? Wrastającego paznokcia też można było uniknąć i nie dopuścić do takiego stanu. Tylko że wrośniętego paznokcia nie chce mieć nikt i on zawsze wpływa na zdrowie, więc porównanie nietrafne. To samo z zębem. Tak, są ciąże zagrażające zdrowiu. Ale w słowie "ciąża" nie kryje się "zagrażająca zdrowiu". Więc samo usunięcie ciąży nie musi się równać usuwaniu zagrożenia. Tak samo zabójstwo nie musi być z założenia złe, bo można zabić w obronie własnej. Dlatego takie hasła "aborcja jest ok" są puste. |
||
|
|
|
#4010 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4011 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo ja mogę nie lubić pewnych rzeczy ale i tak je robię bo znam konsekwencje |
|
|
|
|
#4012 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;86774534]no ale ta różnica jaką czujesz jest dla Ciebie na tyle istotna żeby zagrać w rodzicielską ruletkę?
Bo ja mogę nie lubić pewnych rzeczy ale i tak je robię bo znam konsekwencje[/QUOTE]Nie rozumiem o co Ci chodzi w stosunku do mnie - podaje co ja usłyszałam od innych, jakie są powody niewłaściwego stosowania antykoncepcji lub jej braku mnie to nie dotyczy, wyedukowana jestem w tej kwestii i podejmuje świadome decyzje.Natomiast Ty stwierdziłas, że to co przytoczyłam dotyczy tylko faceta - otóż nie, bo kobieta też może czuć różnice w/bez. Dla mnie rezygnowanie z tego powodu z antykoncepcji jest oznaką skrajnego debilizmu, ale są tacy ludzie - co znowu było odpowiedzią na post patrycjapatib o tym skąd się biorą wpadki. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4013 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4014 |
|
po drugiej stronie szafy
|
|
|
#4015 |
|
BAN stały
|
Dlaczego jest ok i pod jakim względem? Ok, bo dobre czy neutralne? To, że ktoś jeszcze tak myśli, to nie jest uzasadnienie.
Edytowane przez stewardesa Czas edycji: 2019-05-04 o 08:21 |
|
|
|
#4016 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#4017 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4018 |
|
po drugiej stronie szafy
|
No to pewnie kwestia osoby którą zapytasz. Dla mnie wyrzucenie noworodka na śmietnik to nie porzucenie, tylko zamiar pozbawienia życia. Porzucenie do zostawienie w szpitalu, oddanie do okna życia.
|
|
#4019 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli się je gdzieś odda, to już oddanie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4020 |
|
Zakorzenienie
|
Ok, czyli jest to po prostu... Ok. Chcesz urodzić dziecko chore? To ok. Nie chcesz? To ok. Chcesz donosic ciążę z gwałtu - ok. Nie chcesz - też ok. Jest to w tym sensie ok, że jest to decyzja zgodna z sumieniem i światopoglądem danej kobiety. Ja nie mówię, że trzeba aborcję wychwalac i zlecać zamiast antykoncepcji, ale nie można tez robić z tego wielkiego halo, mówić jak bardzo to złe, jaka wielka tragedia.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:19.

Znam dziewczynę, która łyka tabletki jak sobie przypomni i drugą, która nie interesuje się niczym więcej, niż samym jej wzięciem (chodzi mi tu o wymioty, biegunkę, stosowanie innych leków itp.)

mnie to nie dotyczy, wyedukowana jestem w tej kwestii i podejmuje świadome decyzje.