|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2371 | |
Szef ds. Wymianek
|
Dot.: Problemy pierwszego świata (+offtopy)
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2372 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2373 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja doskonale zdaje sobie sprawe, dlaczego ''to szerszy temat, ktory raczej ciezko przedyskutowac na Wizazu'', bo HR przerobilam wzdluz i wszerz i z calym szacunkiem moge powiedziec, ze przekombinowane jest to strasznie, typowy przyklad dziedziny, ktora analizowano tak dlugo, az stala sie 3 razy bardziej obszerna niz jest tak naprawde. Krowa jest krowa, niewazne czy opiszesz ja w trzech slowach, czy napiszesz o niej poemat. Pracownik bedacy diamentem wie, ze to on rozdaje karty i moze zazadac pensji wyzszej niz podane widelki (jesli w ogole sam szuka pracy, takie diamenty dla ktorych podwaja sie budzet raczej nie musza kupowac gazet z ogloszeniami :P). No ale kazdy powod jest dobry zeby usprawiedliwic to, w jaki okropny sposob traktuje sie pracownika na rynku pracy. Niech sie cieszy, ze ma mozliwosc przechodzic przez kolejne etapy rekrutacji, w koncu panstwo z dzialu HR inaczej nie mialoby co robic. Niech sie nie martwi, za kilka tygodni dowie sie, ze wyciska z siebie siodme poty za prace o pensji ponizej jego godnosci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2374 |
Wizażowy Kot Igor
|
Przepraszam Cię, a co w tym złego, że ludzie "nie dadzo" się wykorzystać? Po to się zdobywa kwalifikacje, nabywa doświadczenie, poszerza swoje umiejętności by nie dać się wykorzystać i zarabiać adekwatnie do zakresu obowiązków i posiadanych kwalifikacji, doświadczenia zawodowego i umiejętności. Jeśli chcę coś zrobić gratis, zapisuję się na wolontariat. Jeśli pracuję i znam swoją wartość jako pracownika to czy to coś złego, że raczej nie dam się nabrać na owocowe poniedziałki, kawki, bonusy i stawiam konkretne pytania o wynagrodzenie i zakres obowiązków? Nie widzę w tym nic niewłaściwego i nie widzę w tym nic, czego miałabym się wstydzić. Jeśli nie uzyskuję konkretnej odpowiedzi na konkretne pytania i ktoś w rozmowie próbuje kluczyć, kręcić to ja dziękuję już za dalsze etapy rekrutacji. Swój zawód wybierałam świadomie, lubię swoją pracę i spełniam się w niej, każdy dzień jest wyzwaniem. Ale pracuję przede wszystkim po to, żeby otrzymać za swoją pracę godziwe wynagrodzenie, bo równie dobrze spełniać się mogę w wolontariacie i swoich pasjach/zainteresowaniach. Nie rozumiem tej teorii, że pieniądze nie mają być głównym motywatorem w podjęciu danej pracy. Przecież po to ludzie pracują, by zarobić a jeśli są dobrze wynagradzani, chętnie poświęcają firmie dodatkowy czas i chętniej angażują się w realizację jej celów. Przeież szkoda stracić pracę, w której jest się docenianym finansowo.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2375 |
Zakorzenienie
|
No cóż, owoce nie zapłacą mi rachunków (nawet jak miałabym zacząć nimi handlować). Koszty utrzymania wzrastają i pensje też powinny. Tak jak napisała Mijanou do pracy idę, aby zarabiać i to pieniądze są moim głównym motywatorem, a wolontariat mogę sobie robić po godzinach, dla przyjemności.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#2376 |
Zakorzeniona
|
Boże, myślałam, że nikt tak w realnym życiu serio nie uważa, że kasa nie powinna być jednym z najsilniej decydujących czynników przy szukaniu pracy. Naprawdę ktoś tak poważnie tak sądzi? Oczywiście, że jest sporo innych rzeczy, na które się także zwraca uwagę, ale podejście, że trzeba wyeliminować pracownika, dla którego liczy się kasa, to jakaś kompletna żenada. No przykro mi, ale satysfakcją i zadowoleniem z pracy nie mogę jeszcze zapłacić rachunków, może w przyszłości wprowadzą taką opcję.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2377 | ||
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Jeśli pracodawcy chodzi o to, żebym wykonywała wolontariat w pracy, niech to jasno powie. W pracy daję z siebie maksimum, jeśli tak mi sie spodoba to przyjmę gratis jakiś dodatkowy obowiązek ale z wyboru a nie pod przymusem. Chętnie zostanę o godzinę dłużej (jeś,i zajdzie taka potrzeba), jednak nie wyobrażam sobie, żebym wyrabiała gratis dyżury. Nie znam się kompletnie na HR ale takie dorabianie dziwacznej ideologii do prostych zależności miedzy pracą a wynagrodzeniem jest co najmniej głupie. Ludzie pracują po to, by zarobić. Jeśli będą godnie opłacani to dadzą z siebie wszystko, by pozostać w takiej firmie. Nie muszę chyba nikomu tłumaczyć, że stabilna, dobrze opłacana kadra jest jednym z gwarantów sukcesu firmy bo tu nie trzeba kończyć studiów z zakresu Human Resources żeby wiedzieć takie rzeczy. ---------- Dopisano o 07:02 ---------- Poprzedni post napisano o 06:56 ---------- Cytat:
Ja myślę, ze wszyscy ludzie szukający pracy uważają wynagrodzenie za jeden z głównych motywatorów. Tyle tylko, że chyba teraz jest taka moda, że nie wypada o tym mowić ![]()
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2378 |
Wtajemniczenie
|
Z jednej strony tak, ale nawet jak się zarabia dobre pieniądze, a cała reszta jest do kitu, to to wcale nie cieszy. Szukając pracy zdałam sobie sprawę, że pieniądze to wcale nie jest główny motywator. Jest ich kilka.
![]() |
#2379 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2380 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2381 |
Zakorzeniona
|
Oj kochana, mam to obiecywane na każdej jednej rozmowie
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2382 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
z całym szacunkiem ale bujanymi fotelami i widokiem na patio nie zapłacisz rachunków, nie spłacisz kredytów. Jeśli jesteś bardzo młodą osobą, mającą oparcie finansowe w rodzicach to mogą Ci płacić w jajkach a Ty będziesz szczęśliwa i zadowolona a taka praca będzie fajną opcją nabycia doświadczenia zawodowego, poszerzenia kwalifikacji i umiejętności. Owszem, atmosfera w pracy jest ważna, ale tę tworzy zespół i nikt Ci nie zagwarantuje, że okażesz się kompatybilna z osobą X lub Y. Tak, jak napisała Invisible- wynagrodzenie jest pewnym motywatorem. Cała reszta- obietnicą a wiesz, jak z obietnicami jest. Jak mówi dosadnie moja przyjaciółka: 'Obiecanki macanki a głupiemu stoi" (przepraszam za dosadnośc, ja tylko cytuję).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2383 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlaczego ludzie zmieniają robotę, tacy, którzy dobrze zarabiają? Żeby się rozwijać, robić karierę, a przy okazji dostać lepszą kasę ale często to nie są wcale szalone podwyżki. No ale nie sprzeczam się, że pieniądz nie jest ważny bo jest i jest i to bardzo. Tylko nie uważam, żeby był najważniejszy, bo to ma krótkie nogi. I nie, nie utrzymują mnie rodzice, a nawet to ja pomagam rodzinie. Ale szukając pracy na serio rozważałam miejsca, gdzie by mi zapłacili na początek mniej niż chciałam, za to dostałam bym się do firmy i na stanowisko po których wiele sobie obiecywałam.
O powodzeniu decydują cztery czynniki. Niestety nikt ich nie zna. Edytowane przez Kafkazmlekiem Czas edycji: 2019-06-04 o 06:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2384 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2385 |
Raczkowanie
|
Wiecie co, staram sie wam cos wytlumaczyc, bez wdawania sie w rozkminy czy jest to wlasciwe czy nie, a wy dalej swoje jakbym to ja ustalala te wszystkie reguly. Otoz ich nie ustalam, moze niektorym to sie wyda szokujace biorac pod uwage ton ich wypowiedzi. Zwyczajnie przedstawialam wam mechanizmy i powody, jakie sa podawane z okazji nieujawniania pensji, czy tego jak to wszystko dziala. Pisze to z perspektywy 10 lat w zawodzie, a od 5 lat zarzadzajac rekrutacja w dwoch sektorach rynkowych w UK, Niemczech, Holandii i Francji, w ogromnej korpo, gdzie pie*doli sie glupoty od rana do wieczora, 5 dni w tygodniu, a bywa ze u niektorych i 7 bo praca to ich zycie. Nie sa to moje poglady. No, ale whatever.
Edytowane przez katsummer Czas edycji: 2019-06-04 o 08:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2386 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2387 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Weź powiedz panu Zdzisiowi, który robi za 2500, że to jest spoko iść do roboty za 2, bo przecież będzie miał fantastyczną możliwość rozwoju i już za 5 lat będzie zarabiał 2700. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2388 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No wlasnie, dyrektor, ktoremu nudzi sie w zyciu a ma juz kupe forsy moze moze zejsc z 40 tys do 20 w formie rozrywki/zmiany w zyciu ale ktos z kredytem i dziecmi na utrzymaniu majacy prace za 6 k raczej nie pojdzie nagle do pracy za 3 ''bo jest fajna atmosfera i nowe wyzwania ![]() I wtedy wcale nie chodzi o to ,ze kasa jest najwazniejszym motywatorem tylko o to,ze niektorzy maja pewne minimum przezycia, ktore niekoniecznie rowna sie minimalnej krajowej ![]() Nie rozumiem tez idei , ze brak stawek odsiewa ludzi ze zla motywacja- jakbym zobaczyla 30 kafli na stanowisko o ktorym nie mam pojecia to bym nie aplikowala i tak. A przyklady,ze rozszerza sie budzet znaczy,ze ten budzet byl zle zalozony ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2389 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2390 |
Zakorzenienie
|
Dubel.
![]() |
#2391 |
Zakorzenienie
|
Mogą się szarpnąć na pietruszkę.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2392 |
Zakorzenienie
|
Przez moment nabrałam się na to, że pieniądze nie są ważne. Doświadczenie zawodowe mam dość krótkie (minęły równe 4 lata pracy), ale przez ten czas jestem w 4 miejscu i mam nadzieję, że już najdłużej. Zaczęłam dość fajna praca w zawodzie, pieniądze zarabiałam bardzo konkretne (zwłaszcza, jak na mój wiek, doświadczenie i płeć), ale przerosła mnie w pewnym momencie odpowiedzialność i doszłam do wniosku, że w sumie pieniądze najważniejsze nie są, liczy się święty spokój, stabilność i atmosfera. I może i tak, ale z 4,5-5k na rękę zeszłam do 2-2,5 i niestety baaardzo mocno to odczułam. Szans na więcej w najbliższym czasie brak (to też jest swoją drogą dobijające dla mnie - stały pułap wiele lat...). Gryzło mnie to, że tylko tyle zarabiam, mimo że 1) inni mają mniej, 2) praca była mało obciążająca, 3) z mężem mamy wspólny budżet, więc teoretycznie nie powinnam tego aż tak odczuwać, 4) miałam przecież oszczędności. Ale jednak. Wiem, że zasługuje na dużo więcej - a zwłaszcza z biegiem czasu i nabywaniem doświadczenia.
Nie mogłam się przyzwyczaić i koniec końców wróciłam do zawodu. Mam nauczkę, że jednak pieniądze są dla mnie w pracy bardzo ważne - zwłaszcza na obecnym pułapie - bo wydaje mi się, że np. między 12k a 10k różnica może być mniej odczuwalna. Więc jak ktoś mi pociska bajki, że do pracy chodzi się niekoniecznie zarabiać - no to nie, ja chodzę właśnie zarabiać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- I skoro zaczęłam obecnie 4 prace, to przeszłam kilkadziesiąt rekrutacji i ooo panie ![]() ![]() Serio, to co mnie interesuje, to pensja - brutto, co miesiąc, na umowie, a nie inne dziwne twory i premie będące 1/3 wynagrodzenia. I z tego co widzę, to nie tylko mnie, ale też 90% osób, z którymi rozmawiam. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez stotek Czas edycji: 2019-06-04 o 12:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2393 |
Konto usunięte
|
Myślę, że i na poziomie 10/12k te 2 tysie robią różnicę
![]() Jeszcze z benefitów to wspaniałe jest: wszelkie niezbędne narzędzie do wykonywania pracy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2394 |
Zakorzenienie
|
Wczasy pod gruszą - u mnie to jest zawrotne 500 zł. Ja naprawdę nie chcę być niemiła, ale 500 zł to kosztował mnie weekend we Wrocławiu.
Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2395 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2396 |
Konto usunięte
|
Wolałabym 500 zł niż nic. A mam nic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2397 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2398 |
Zakorzenienie
|
Dojazd, hotel, zoo, jedzenie, zwiedzanie, powrót
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- [1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;86875620]Wolałabym 500 zł niż nic. A mam nic ![]() Tzn ja wiem, mogłam wynająć łóżko w pokoju 10 os. Jeść w barach mlecznych i jechać na stopa. Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2399 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;86875467]Myślę, że i na poziomie 10/12k te 2 tysie robią różnicę
![]() Jeszcze z benefitów to wspaniałe jest: wszelkie niezbędne narzędzie do wykonywania pracy ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#2400 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:22.