Majowe mamy 2019, cz. 8 - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2019-07-18, 15:40   #421
Elsabel
Zakorzenienie

Dot.: Majowe mamy 2019, cz. 8

Dziękuję dziewczyny za Wasze wypowiedzi odnośnie pomocy dziadków U nas jest tak, że teściowie mieszkają w tym samym mieście, a moi rodzice 160km dalej. Teściowie wpadają do małej zazwyczaj raz w tygodniu na 2-3 godzinki i zabierają ją na spacer albo zostają u nas w domu a my wychodzimy. Moja mama przyjeżdża tak 2 razy w miesiącu, za to na dłużej. Robi sobie u nas długi weekend Na noc jeszcze nigdy córki nie zostawiałam, ona najlepiej zasypia przy piersi, więc mi jest stosunkowo łatwo ją uśpić, za to dziadkowie mieliby problem i pewnie musieliby bujać ją na rękach pół godziny. Pierwszy raz zostawię ją z mamą we wrześniu, bo jedziemy na wesele. Podovnie jak Butterfly nie wyobrażam sobie jednak podrzucać córki dziadkom dla regularnych weekendowych wyjść na miasto, bo raz nie chcę nadużywać ich pomocy, a dwa nie po to decydowałam się na dziecko żeby na tak często je oddawać
Co do proszenia o pomoc to nie widzę w tym nic złego, o ile jest to z umiarem i nie stawia drugiej strony w niezręcznej sytuacji. Za to zostawianie ze starym jest no limit, bo ma takie same obowiązki wobec dziecka jak i ja

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Elsabel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-18, 15:43   #422
Lilly Greace
Dostojna peema.

Cytat:
Napisane przez Elsabel Pokaż wiadomość
Dziękuję dziewczyny za Wasze wypowiedzi odnośnie pomocy dziadków U nas jest tak, że teściowie mieszkają w tym samym mieście, a moi rodzice 160km dalej. Teściowie wpadają do małej zazwyczaj raz w tygodniu na 2-3 godzinki i zabierają ją na spacer albo zostają u nas w domu a my wychodzimy. Moja mama przyjeżdża tak 2 razy w miesiącu, za to na dłużej. Robi sobie u nas długi weekend Na noc jeszcze nigdy córki nie zostawiałam, ona najlepiej zasypia przy piersi, więc mi jest stosunkowo łatwo ją uśpić, za to dziadkowie mieliby problem i pewnie musieliby bujać ją na rękach pół godziny. Pierwszy raz zostawię ją z mamą we wrześniu, bo jedziemy na wesele. Podovnie jak Butterfly nie wyobrażam sobie jednak podrzucać córki dziadkom dla regularnych weekendowych wyjść na miasto, bo raz nie chcę nadużywać ich pomocy, a dwa nie po to decydowałam się na dziecko żeby na tak często je oddawać
Co do proszenia o pomoc to nie widzę w tym nic złego, o ile jest to z umiarem i nie stawia drugiej strony w niezręcznej sytuacji. Za to zostawianie ze starym jest no limit, bo ma takie same obowiązki wobec dziecka jak i ja

Zgadzam się co do tego zostawiania ze starym toteż mój co jakiś czas zostaje, np. dziś idę na paznokcie to 2h chłopaki posiedzą sami.

Stary 2019-07-18, 15:48   #423
grejpfrutowa01
Zakorzenienie

Katiebride o matko! Niezła akcja z teściową

grejpfrutowa01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-18, 15:57   #424
Elsabel
Zakorzenienie

[1=e60e5454b131baabfef11f4 156e093bc04f95d5e_5ebdcd7 25ac57;87007489]My już po szczepieniu. Mały śpi, a ja latam z termometrem
Cycka już wcale nie chce, więc zaczynam się godzić, że to koniec mojego kp. Chyba, że w nocy mleko mi się utrzyma, ale nie wiem jak to będzie. Dzisiaj po troszkę ściągam, żeby mi cycków nie rozsadziło po 10 ml z każdej.

Małemu zrobiła się ciemieniucha, a ja nadal myślałam, że to sucha skórka jak położna mówiła. No i ma biały nalot na języku, ale jadł przed wyjście i nie wiem czy coś kupić na to czy poczekać.

Lekarka kazała mi odstawić nabiał i nie wiem, co będę jadła, bo ja całe życie nabiałem żyję.

Źle się dzisiaj czuję, nie mogłam w nocy spać, bo jednak przezywam to karmienie. Jestem taka zaspana, że aż ledwo na oczy widzę.

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

Ja po weselu zostawiłam małego u teściowej na noc, bo mnie przekonali że w nocy dziecko wieść itp. i do dziś żałuję, bo ja i tak nie wyspana byłam, bo siedziałam z laktatorem, dwa - on dostawał butelkę, no i trzy od temtej pory strasznie mnie pilnuję. Więc już nie wierzę w bajki typu, on jest mały i nie zauważy, że Cię nie ma. Wyrzuty sumienia mam do dziś.[/QUOTE]Absolwentka, ja przeszłam z kp drogę przez mękę, podejrzewałam przez to u siebie depresję poporodową, awantury przy cycku też nie są mi obce. Nie zakładaj, że to koniec, daj mu kilka dni, możliwe że się uspokoi. Póki co spróbuj mu odciagac mleko i podawać w butli o ile znajdziesz na to czas.

Stary 2019-07-18, 16:29   #425
sQuaara
Zakorzenienie

Lilly teściowa zaesze mówi że było cudnie pięknie i wspaniałe a synek aniołek. Ja wiem ze przy mamie najgorzej się dziecko zachowuje więc z nią dużo lepiej. Ale bez przesady że w 2 dni żadnej afery nie było. Liczę na szczery feedback. Po prostu. Niby woli nie mówić żeby mnie nie martwić że coś było nie tak. Ale jak ja nie wiem to nie mogę pracować nad czymś itp itd.
Tak jak ja nienawidziłam spacerów. Młody się darl, zima, 40min byle iść byle być. Dramat. A moj mąż soboty 4h z 1 przerwa na kp i dawaj dalej. Ile ja miałam w głowie musli że z własnym dzieckiem na spacer nie idę a stary proszę... Bach i 4h a ja taka do dupy matka.
Po czasie mąż się przyznał że jemu też płacze ale nie chciał żebym się martwiła. Więc zrobił to dla mojego spokoju głowy a osiągnął zupełnie inny efekt

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ----------

Lilly teściowa zaesze mówi że było cudnie pięknie i wspaniałe a synek aniołek. Ja wiem ze przy mamie najgorzej się dziecko zachowuje więc z nią dużo lepiej. Ale bez przesady że w 2 dni żadnej afery nie było. Liczę na szczery feedback. Po prostu. Niby woli nie mówić żeby mnie nie martwić że coś było nie tak. Ale jak ja nie wiem to nie mogę pracować nad czymś itp itd.
Tak jak ja nienawidziłam spacerów. Młody się darl, zima, 40min byle iść byle być. Dramat. A moj mąż soboty 4h z 1 przerwa na kp i dawaj dalej. Ile ja miałam w głowie musli że z własnym dzieckiem na spacer nie idę a stary proszę... Bach i 4h a ja taka do dupy matka.
Po czasie mąż się przyznał że jemu też płacze ale nie chciał żebym się martwiła. Więc zrobił to dla mojego spokoju głowy a osiągnął zupełnie inny efekt

---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ----------

Ja 2 z mężem nie zostawiam.. Jedynie jak położę hele to sobie pozwalam na wyjścia wieczorne. Niestety hela jest jaka jest. Ja sama z nimi przeżywam dramat i jazdę bez trzymanki. Dołożyć do tego robienie butelki i rozkminy czy głodna czy co... To nie to co cycek. A i tak mi ciężko. Więc póki co mu tego nie rovie mimo że to też jego dzieci.

---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ----------

Cytat:
Napisane przez Katiebirdie Pokaż wiadomość
Jednoczę się w bólu. Ja też mogłabym się żywić tylko nabiałem, a małemu pojawiła się skaza białkowa i musiałam odstawić. Normalnie nie wiem co jeść.

Co do opieki dziadków, to czasami zostawiamy na godzinkę czy dwie u teściowej, bo ona od wielu lat już nie pracuje i sama się dopytuje kiedy do niej przywieziemy wnuka. Zazwyczaj wtedy robimy większe zakupy lub ogarniamy urzędy/banki albo lekarza dla siebie. Moi rodzice mieszkają 80 km od nas więc widują małego raz na jakiś czas.

Ogólnie nie lubię zostawiać go u teściowej, bo ona ciągle go nosi na rękach i w ogóle chyba myśli że jest jego matką.

Wczoraj do chirurga zawiózł nas teściu, bo mąż był w pracy, to pojechała z nami i cały czas się zachowywała jak jego mama. Wzięła fotelik, mimo że mówiłam że ja poniosę bo ciężki.

Dziecko zaczęło płakać, to ona go wzięła i nosiła na rękach i uspokajała, oczywiście ja chciałam go wziąć, ale ona że nie. A potem jak nas wywołali ja wzięłam torbę i odwracam się po synka, a ona już rura i poszła z nim do gabinetu

Już ostatkami sił się powstrzymywałam, żeby nie zrobić awantury przy ludziach.
O ludzie. Powiedziałaś Jej coś?

Stary 2019-07-18, 16:29   #426
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Mój tez z dwójką nie został sam na dłużej niż 45 minut. Nie był też sam na spacerze. Nie wstaje w nocy oprócz weekendów, ale to i tak jak jest armagedon. Nie usypia Krzysia, Bartka tylko jak już Krzyś świruje. Ale... Stary pracuje tyle, że wraca o 19 i kąpie dzieci, daje starszemu jeść i idzie spowrotem do pracować. Wraca ok północy i o 6 rano już go nie ma. Więc zwyczajnie jeśli ma luźniejszy dzień to daję mu odpocząć.

magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-18, 16:37   #427
e60e5454b131baabfef11f4156e093bc04f95d5e_5ebdcd725ac57
Konto usunięte

Cytat:
Ten typ tak ma.
Ja mogłabym dużo napisać, ale on też mi bardzo dużo pomogła. Ale jak mi tak wdziera dziecko z rąk, że niby mam odpocząć, to mam ochotę jej coś powiedzieć, ale się powstrzymuje. I zastanawiam się jak tak można...

Będzie się cieszyć że mały na mm, będzie mogła namawiać tż na weekendowe zabieranie, ale ja teraz prędzej rozwód wezmę niż oddam małego na dłużej niż godzina czy dwie.
Zresztą on teraz nawet u tż na rękach płaczę, a co dopiero ktoś inny.
e60e5454b131baabfef11f4156e093bc04f95d5e_5ebdcd725ac57 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-18, 16:52   #428
Elsabel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ----------

---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ----------

Ja 2 z mężem nie zostawiam.. Jedynie jak położę hele to sobie pozwalam na wyjścia wieczorne. Niestety hela jest jaka jest. Ja sama z nimi przeżywam dramat i jazdę bez trzymanki. Dołożyć do tego robienie butelki i rozkminy czy głodna czy co... To nie to co cycek. A i tak mi ciężko. Więc póki co mu tego nie rovie mimo że to też jego dzieci.

---------- Dopisano o 16:29 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ----------

O ludzie. Powiedziałaś Jej coś?

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
Mój tez z dwójką nie został sam na dłużej niż 45 minut. Nie był też sam na spacerze. Nie wstaje w nocy oprócz weekendów, ale to i tak jak jest armagedon. Nie usypia Krzysia, Bartka tylko jak już Krzyś świruje. Ale... Stary pracuje tyle, że wraca o 19 i kąpie dzieci, daje starszemu jeść i idzie spowrotem do pracować. Wraca ok północy i o 6 rano już go nie ma. Więc zwyczajnie jeśli ma luźniejszy dzień to daję mu odpocząć.

Rozumiem Was, z dwójką to inna historia. Moja szwagierka jak wychodzi sama ze swoimi to śmieje sie, że jedno jrj ucieka w jedną stronę, dtugie w drugą i nie wie które gonić
Co do tego, że dzieci z dziadkami płaczą, to z nami też przecież płaczą, normalna sprawa. Ja mimo to chcę żeby mała nauczyła się zostawać z kimś innym niż rodzice, pójdzie do żłobka, więc i tak jej to nie ominie

Edytowane przez Elsabel
Czas edycji: 2019-07-18 o 16:54
Stary 2019-07-18, 16:56   #429
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem Was, z dwójką to inna historia. Moja szwagierka jak wychodzi sama ze swoimi to śmieje sie, że jedno jrj ucieka w jedną stronę, dtugie w drugą i nie wie które gonić
Co do tego, że dzieci z dziadkami płaczą, to z nami też przecież płaczą, normalna sprawa. Ja mimo to chcę żeby mała nauczyła się zostawać z kimś innym niż rodzice, pójdzie do żłobka, więc i tak jej to nie ominie
Oczywiście zze z nami też. Tylko po co takie kłamstwa. To później wychodzi ze babcia Ci nie piwie że dziecko bije inne na placu zabaw. Albo że wyrzygalo obiad. I inne takie. Od początku kawa na ławę.

Stary 2019-07-18, 17:31   #430
Katiebirdie
Raczkowanie

Sq, kazałam to mężowi załatwić, bo wiadomo że od niego to inaczej przyjmie niż ode mnie. Plus chciałam ochłonąć a nie tak w gniewie. Chociaż może powinnam jej i szwagierce wygarnąć prosto z mostu. Wiadomo jak to jest w rodzinie- człowiek nie chce awantur.
Katiebirdie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-18, 17:38   #431
Olusiaa_
Zakorzenienie

U nas nikt sie zbytnio nie garnie do pomocy przy Tomciu
Ale jak poproszę tonp.teściowa bez problemu zostaje. Mam ja pod ręką, bo mieszkamy w domu blizniaku obok teściów.
Z moimi rodzicami gorzej, Tata pracuje za granicą, mama od pon do sob,w niedz jeździmy do nich na obiad to go trochę pobawi i tyle

Ale za to wszyscy bardzo pomagają przy starszej, teść mi ja do szkoły zawozil, zabrali ja na wczasy do Bułgarii, wczoraj była z moją mamą w kinie itp.
Olusiaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-18, 18:02   #432
Martita_2012
Zadomowienie

U nas teściowie mieszkają daleko, więc na co dzień nie ma możliwości, ale na pewno chętnie by się nim zajęli. Rodzice mieszkają blisko i są na emeryturze i chętnie pomagają jak u nas są czy my u nich, ale jeszcze z nim nie zostawali. Zresztą wszyscy się cieszą z pierwszego wnuka.

Martita_2012 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-18, 18:11   #433
N4TI
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to N4TI

A ja kiedyś poprosiłam teściowa zeby przychodziła jak ma wolne po
Siedzieć z mala zebym ja mogla cos więcej ogarnąć to przyszla z teściem 3 razy na kawę trochę ja ponosila A ja i tak siedziałam z nimi ��â˜â˜☠♀️ za to mój tata dzwoni i pisze non stop co mala robi ale on to tylko pobawi jak przyjdziemy na obiad w nd a mama jest za granicą i odczuwam jej brak..
A sobie nie wyobrażam narazie zostawic malej nawet z tz zeby wyjsc na paznokcie 2 godz bo wiem co będzie się działo. Na chrzciny pojde w niepomalowanych.. trudno

Edytowane przez N4TI
Czas edycji: 2019-07-18 o 18:14
N4TI jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-18, 18:30   #434
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Sq, kazałam to mężowi załatwić, bo wiadomo że od niego to inaczej przyjmie niż ode mnie. Plus chciałam ochłonąć a nie tak w gniewie. Chociaż może powinnam jej i szwagierce wygarnąć prosto z mostu. Wiadomo jak to jest w rodzinie- człowiek nie chce awantur.
Dobrze zrobiłaś

Stary 2019-07-18, 19:40   #435
Lilly Greace
Dostojna peema.

Mi ciężko jest się odnieść do kwestii zostawiania dziecka z tż bo wiem, że mam spokojne dziecko i może gdybym miała high need to bym inaczej gadała. Nie jestem człowiekiem betonem i wiele poglądów mi się zweryfikowało na podstawie wątku i teraz nabywanego doświadczenia. Chce tylko powiedzieć, że ja nigdy chyba nie rozpatrywałam tego, czy zostawiać dziecko z tz. Dla mnie to było po prostu oczywiste. Staszek jest mamusiowy, jest przytulasem i bywało różnie. Zdarzało się, że wychodziłam i on płakał, oczywiście serce mnie bolało bo u mnie jak tylko zakwili to już jest na rękach,ale po prostu wychodziłam z założenia,że musi umieć bez problemu zostać z tatą. Nie wiem, czy to dobrze, czy to źle, ale dla mnie macierzyństwo nie łączy się z takim przyspawaniem do dziecka, że tylko mama. ale to są tylko moje odczucia i naprawdę wiem, że dużo zależy od dziecka. Może przy drugim będę inaczej gadać.

Stary 2019-07-18, 19:40   #436
Eceea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez N4TI Pokaż wiadomość
A ja kiedyś poprosiłam teściowa zeby przychodziła jak ma wolne po
Siedzieć z mala zebym ja mogla cos więcej ogarnąć to przyszla z teściem 3 razy na kawę trochę ja ponosila A ja i tak siedziałam z nimi ��â�â�â��️ za to mój tata dzwoni i pisze non stop co mala robi ale on to tylko pobawi jak przyjdziemy na obiad w nd a mama jest za granicą i odczuwam jej brak..
A sobie nie wyobrażam narazie zostawic malej nawet z tz zeby wyjsc na paznokcie 2 godz bo wiem co będzie się działo. Na chrzciny pojde w niepomalowanych.. trudno
Może zostaw z TŻ. Może spróbuj? Im dalej to będzie Ci trudniej zostawić z tz, tak myślę

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka
Eceea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-18, 20:08   #437
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

O Panie! Śpi jeden

magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-18, 20:21   #438
Elsabel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lilly Greace Pokaż wiadomość
Mi ciężko jest się odnieść do kwestii zostawiania dziecka z tż bo wiem, że mam spokojne dziecko i może gdybym miała high need to bym inaczej gadała. Nie jestem człowiekiem betonem i wiele poglądów mi się zweryfikowało na podstawie wątku i teraz nabywanego doświadczenia. Chce tylko powiedzieć, że ja nigdy chyba nie rozpatrywałam tego, czy zostawiać dziecko z tz. Dla mnie to było po prostu oczywiste. Staszek jest mamusiowy, jest przytulasem i bywało różnie. Zdarzało się, że wychodziłam i on płakał, oczywiście serce mnie bolało bo u mnie jak tylko zakwili to już jest na rękach,ale po prostu wychodziłam z założenia,że musi umieć bez problemu zostać z tatą. Nie wiem, czy to dobrze, czy to źle, ale dla mnie macierzyństwo nie łączy się z takim przyspawaniem do dziecka, że tylko mama. ale to są tylko moje odczucia i naprawdę wiem, że dużo zależy od dziecka. Może przy drugim będę inaczej gadać.

U mnie jest podobnie Ala poza epizodami płaczu w sklepie jest grzecznym dzieckiem, a TŻ super sobie radzi w roli taty. Do tego jest nauczona jeść z butli. Nie ma więc żadnego powodu, dla którego miałabym odmawiać sobie wyjść. Po takich 3-4 godzinach spędzonych poza domem wracam stęskniona i mam jeszcze więcej chęci i energii żeby zajmować się córką.

Stary 2019-07-18, 21:03   #439
e60e5454b131baabfef11f4156e093bc04f95d5e_5ebdcd725ac57
Konto usunięte

Cytat:
Absolwentka, ja przeszłam z kp drogę przez mękę, podejrzewałam przez to u siebie depresję poporodową, awantury przy cycku też nie są mi obce. Nie zakładaj, że to koniec, daj mu kilka dni, możliwe że się uspokoi. Póki co spróbuj mu odciagac mleko i podawać w butli o ile znajdziesz na to czas.

Ja bym chciała ściągać regularnie, ale mogę sobie na to tylko pozwolić jak mały śpi, a nie śpi wiele i to kosztem innych rzeczy.

Zasnął teraz przy cycku, ale się nie cieszę, bo zaspany był, cały dzień nie spał, no i ma już 37 stopni to ja pewnie czuwać będę.
e60e5454b131baabfef11f4156e093bc04f95d5e_5ebdcd725ac57 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-18, 21:25   #440
Faiza
Rozeznanie

Cytat:
Nic nie spie.. Ledwo na oczy patrzę... 2h temu wzięłam ją do siebie... To laska po czasie się wierci, poplakuje... Wzięłam na ręce. Zasnela od razu.. Co to za dziecko że cyca odmawia i tak cuduje no ludzie :/

Cytat:
Napisane przez lilianna90 Pokaż wiadomość
My poszliśmy spać o 2 w nocy nie wyrobię jak to będzie tak dalej wyglądać
Współczuję...ja nie jestem w stanie funkcjonować przy tak małej ilości snu. Podziwiam

Cytat:
A On płacze do tej 2? Bo ja bym odlozyla i dama poszła spać.. Serio póki nie płacze.

Mam wyniki. Chlamydii brak. Krztusiec nie wiem bo norm nie ma, a że miała 1 szczepienie to UJ wie jak to interpretować. Zgodnie z umową wysłałam lekarzowi, niech analizuje.
Dobrze ze tak szybko bo te 10 dni mnie przerażalo...
Jak bedzieny musiały iść na rtg płuc to się zatrzaskam... Będzie wyglądała jak przesyłka w kosmos..

Oby lekarz coś wykminil z tych wyników i w końcu wam pomógł

Cytat:
Napisane przez Eceea Pokaż wiadomość
W końcu zamówiłam mate. https://mamabrum.eu/p/24/498/dwustro...SABEgKU8_D_BwE

Cacko

Cytat:
Napisane przez anuhaaaaaaaaaa Pokaż wiadomość
Faiza niezłe masz odciągi! Ja póki co kupuje wkładki Johnsona, ogarniają wypływy, gdzie rosmanowskie zupełnie nie dawały rady.

SQ mam nadzieję, że zaraz wszystko będzie jasne i Hela w końcu się wyleczy.

Motylku ja też już dziś wyciągnęłam wkładkę z fotela, a tą część przy głowie odpięłam jakieś dwa tyg temu bo już się łepetyna nie wciskała

Lilly ja chyba też nie jestem w stanie stwierdzić, który wiek najlepszy. Cieszę się, że z Adą tyle przed nami, ale i cieszę się że starszaki są jakie są, bo ogarnięte.

Młoda wczoraj znów tak wyła wieczorem! I wyszłam z sypialni i chodziłam z nią po mieszkaniu i w końcu zasnęła. Tż nie chciał z nią wychodzić z sypialni, bo rutyna, ale stwierdziłam, że w d... mam tą rutynę skoro ewidentnie jej wieczorem sypialnia teraz nie pasi.
tak się tylko zastanawiam, czy ona teraz za dużo bodźców nie ma przy kąpieli, bo leży na wkładce i bardzo to lubi, napierdziela nogami non stop całą kąpiel. Dzisiaj ją położe może bez mycia i zobaczymy.
O Johnsona jeszcze nie próbowałam, na razie Akuku, Babyono i wielorazowe

Wysłane z mojego Redmi 6A przy użyciu Tapatalka
Faiza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-18, 21:30   #441
butterfly20
Zakorzenienie

Jeśli chodzi o męża to mój owszem, na godzinę zostaje jak skoczę gdzieś do sklepu czy coś. Ale na dłużej z trójką to już mam obawy.Karol jest mocno cycowy i gdyby mu wył, bo nie chce z butli+ dziewczynki, to miałby jednak niezłą masakrę
W sobotę jest spotkanie o wielopielo, ale 2,5 godziny + dojazd, także póki co muszę odpuścić. A z Karolem nie byłoby sensu, bo dla nas obojga meczarnia.

Natomiast wieczorami mamy z mężem podział,że on kąpie całą dzieciarnię, ja ogarniam Karola a on dziewczyny.

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-18, 21:47   #442
Faiza
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny, jak jest u Was z pomocą dziadków przy maluchach? Czy często widują wnuki, czy oferują swoją pomoc, a może Wy prosicie? I czy w ogóle wypada prosić rodziców lub teściów o pomoc? Jestem ciekawa jakie są Wasze przemyślenia na ten temat

U nas tylko babcie, zostały z małą raz jak mieliśmy rocznicę. Jasne że wypada poprosić o pomoc. Ja osobiście wyjątkowo tego nie lubię i unikam jak ognia. Więc jak usłyszałam od teściowej że ona sobie nie wyobraża nie być przy dziecku w pierwszych dniach to już planowałam wyprowadzkę na drugi koniec Polski myślę że dużo też zależy od relacji w rodzinie, ja swojej mamie nie ufam na 100% że zrobi przy małej tak jak poproszę więc zamierzam unikać korzystania z pomocy. Druga sprawa że obie babcie jeszcze pracują. Aha jeszcze moja mi powiedziała jak ją poinformowaliśmy o zaręczynach że ona mi bachora nianczyc nie będzie, teraz oczywiście udaje że sytuacji nie było a w małej jest zakochana

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
Sq a bo pisałaś o tym, że mamylamy poruszały temat bólu podczas współżycia

Co do proszenia dziadków o pomoc, to owszem, proszę. Częściej moją mamę niż teściową, teścia baaaaardzo rzadko.Przy czym u nas to jest najcześciej pomoc na zasadzie- zawieźć do przedszkola, w weekend wziąć na spacer itp.Często też sami proponją jakąś pomoc
U mnie wszyscy dziadkowie nadal pracują, ale jak tylko mogą to pomagają, dla nich to też jest przyjemność.
Natomiast nie wybrażam sobie-i już o tym pisałam- chodzić na imprezy i co weekend zostawiać z nimi dzieci, albo co weekend dzieciaki wysyłać do nich. Bo raz- to są nasze dzieci i nasza odpowiedzialność, chcemy z nimi spędzać czas w weekendy.Dwa-dziadkom też należy się odpoczynek w weekendy.
Jasne,że jakieś imprezy/wyjścia raz na jakiś czas to inna sprawa

i często mnie dziwi jak koleżanki narzekają- aaaaa bo nie zajmują mi się dziećmi a powinni. No nie, moim zdaniem wcale nie powinni. Mogą.
Zawsze mnie irytowało takiego podejście, kombinowanie jak się dziecka pozbyć (mówię o nieco starszych dzieciach z rodziny)

Cytat:
Mi teściowa też proponuję. Ale ja nie korzystam. Ja nie wierzę obcym jak mówią że dziecko nie płakało. A jak nie potrafią powiedzieć jak byli to już nie zostają z dzieckiem.

Ja też nie wierzę

Cytat:
Jednoczę się w bólu. Ja też mogłabym się żywić tylko nabiałem, a małemu pojawiła się skaza białkowa i musiałam odstawić. Normalnie nie wiem co jeść.

Co do opieki dziadków, to czasami zostawiamy na godzinkę czy dwie u teściowej, bo ona od wielu lat już nie pracuje i sama się dopytuje kiedy do niej przywieziemy wnuka. Zazwyczaj wtedy robimy większe zakupy lub ogarniamy urzędy/banki albo lekarza dla siebie. Moi rodzice mieszkają 80 km od nas więc widują małego raz na jakiś czas.
Ogólnie nie lubię zostawiać go u teściowej, bo ona ciągle go nosi na rękach i w ogóle chyba myśli że jest jego matką.

Wczoraj do chirurga zawiózł nas teściu, bo mąż był w pracy, to pojechała z nami i cały czas się zachowywała jak jego mama. Wzięła fotelik, mimo że mówiłam że ja poniosę bo ciężki.
Dziecko zaczęło płakać, to ona go wzięła i nosiła na rękach i uspokajała, oczywiście ja chciałam go wziąć, ale ona że nie. A potem jak nas wywołali ja wzięłam torbę i odwracam się po synka, a ona już rura i poszła z nim do gabinetu

Już ostatkami sił się powstrzymywałam, żeby nie zrobić awantury przy ludziach.
Moja mama też się tak czasem zachowuje, nie da mi nic zrobić przy dziecku. Jeszcze jej gada rzeczy typu ty mala terrorystko, już sobie rodziców wychowałaś bla bla

Stary 2019-07-18, 21:48   #443
anuhaaaaaaaaaa
Zakorzenienie

Faizato spróbuj koniecznie Johnsona. Jeszcze te nieźle dawały radę
https://allegro.pl/oferta/nuk-ochron...dShowitemShare
Nie mówię, że nigdy mnie nie zalało przy nich, ale zazwyczaj jest ok

Dziewczyny, to chyba wychodzi na to, że ja moją mamusię najbardziej wykorzystuję no ale ona potrafi przyjść nawet bez zapowiedzi na chwilę żeby pomiętolić bobasa, więc raczej jeszcze nie ma dosyć
A dziś jak ze mną pojechała do poradni neonatologicznej to oczywiście też weszła do gabinetu z Adą na rękach no ale to moja mama, łatwiej mi to przetrawić. Z teściową byłaby inna historia
anuhaaaaaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-18, 21:54   #444
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lilly Greace Pokaż wiadomość

Mi się przy drugim zmienilo nie dlatego że jest inne dziecko. Ale drugie. Ciężko zajmować się 2latkiem i placzacym niemowlakiem. I to mówię mając piersi. A On musiałby ogarniać butelkę, rozmrażania itp. Robił to może 3 razy do tej pory.... A nie jest łatwo uspokoić niemowlę butla gdy 2 latek wyje tak głośno że słychać 50m od domu.. kwestia ilości a nie rodzaju dziecka że tak powiem
Cytat:
Napisane przez Eceea Pokaż wiadomość
Może zostaw z TŻ. Może spróbuj? Im dalej to będzie Ci trudniej zostawić z tz, tak myślę

A ja tak nie myślę... Mama musi być gotowa i nic na siłę. Paalmietajcie że te dzieci rosną. I też głupie nie są. Serio mój na roczek umiał pokazać jak się robi kawę. Kumaja że mama wyjdzie i kim jest tata i mówi tata
Nati będziesz gotowa to pójdziesz
Cytat:
Napisane przez Faiza Pokaż wiadomość
Współczuję...ja nie jestem w stanie funkcjonować przy tak małej ilości snu. Podziwiam

Oby lekarz coś wykminil z tych wyników i w końcu wam pomógł

Cacko

O Johnsona jeszcze nie próbowałam, na razie Akuku, Babyono i wielorazowe

Żadna z nas nie ma wyboru rano umieram ale koło 11 już mi nie robi różnicy ile spałam czy 6 czy 8h czy 17x po 20minut )))

Stary 2019-07-18, 21:54   #445
Martita_2012
Zadomowienie

[1=e60e5454b131baabfef11f4 156e093bc04f95d5e_5ebdcd7 25ac57;87008373]Ja bym chciała ściągać regularnie, ale mogę sobie na to tylko pozwolić jak mały śpi, a nie śpi wiele i to kosztem innych rzeczy.

Zasnął teraz przy cycku, ale się nie cieszę, bo zaspany był, cały dzień nie spał, no i ma już 37 stopni to ja pewnie czuwać będę.[/QUOTE]37 to u takich bobasów normalna temperatura.
A codziennie tak nie śpi? Bo mój ma tak, że np. 2 dni z rzędu w dzień praktycznie nie śpi, to potem na 3 dzień nadrabia.

Martita_2012 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-18, 21:55   #446
Faiza
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anuhaaaaaaaaaa Pokaż wiadomość
Faizato spróbuj koniecznie Johnsona. Jeszcze te nieźle dawały radę
https://allegro.pl/oferta/nuk-ochron...dShowitemShare
Nie mówię, że nigdy mnie nie zalało przy nich, ale zazwyczaj jest ok

Dziewczyny, to chyba wychodzi na to, że ja moją mamusię najbardziej wykorzystuję no ale ona potrafi przyjść nawet bez zapowiedzi na chwilę żeby pomiętolić bobasa, więc raczej jeszcze nie ma dosyć
A dziś jak ze mną pojechała do poradni neonatologicznej to oczywiście też weszła do gabinetu z Adą na rękach no ale to moja mama, łatwiej mi to przetrawić. Z teściową byłaby inna historia
Dzięki, wypróbuję je

Stary 2019-07-18, 21:59   #447
anuhaaaaaaaaaa
Zakorzenienie

A moja mama przez 30 lat pracowała w żłobku, więc oboje moich dzieci przez 3 lata praktycznie codziennie były pod jej okiem. Co prawda ona ich podglądała z ukrycia no i szczególnie syna bardzo często brała do siebie na noc. Teraz i córkę też bierze czasem. Ale o zostawieniu Ady w celach wyjścia towarzyskiego nawet nie myślę, zupełnie nie mam potrzeby póki co. Chociaż wiem, że zgodziłaby się bez problemu zostać te kilka godzin z całą trójką. I jeszcze pewnie by prasowanie ogarnęła
anuhaaaaaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-18, 22:00   #448
sQuaara
Zakorzenienie

[1=e60e5454b131baabfef11f4 156e093bc04f95d5e_5ebdcd7 25ac57;87008373]Ja bym chciała ściągać regularnie, ale mogę sobie na to tylko pozwolić jak mały śpi, a nie śpi wiele i to kosztem innych rzeczy.

Zasnął teraz przy cycku, ale się nie cieszę, bo zaspany był, cały dzień nie spał, no i ma już 37 stopni to ja pewnie czuwać będę.[/QUOTE]Wczoraj też miał 37 to normalna temperatura niemowląt

Stary 2019-07-18, 23:18   #449
agadzie
Zakorzenienie

Jutro muszę rano jechać po tłumaczenie aktu urodzenia młodej i do urzędu wyrobić jej polski odpowiednik. I muszę jechać z moją dwójką bo rano wszyscy wybywaja, moja mama z juanem na grzyby, tata do pracy, no a ja to chce załatwić jak najszybciej, bo muszę malej paszport wyrobić polski.
Ale za to potem na plener literacki jutro się zaczyna w moim mieście, pewnie nakupie tone książek dla siebie i dzieci

agadzie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-07-19, 00:34   #450
Eceea
Zakorzenienie

Wróciłam ze spotkania z koleżanką. Oni się starają o dziecko. Bardzo chcieliby być na takim eoatie jak my. Btw. Tz nawetni poscielil w salonie żebym się wyspala <3

Eceea jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości